Sunday, January 31, 2016

SUNNUNTAI 31.01.2016

PERJANTAI 31.01.2016
1.     VIIKON ensimmäisen päivän aamu oli raikas ja viileä, lämpöä oli ennusteen ja mittarimme mukaan viitisen astetta. Taivas on vaihteeksi pilvetön koko maassa, mutta huomenna pilvisyys palautuu uudelleen siten, että puolet taivaasta on enää pilvetön. Lämpötilat pysyttelevät tasaisesti tämän päiväisissä lukemissa, mutta tiistaiksi ennustetaan pientä lämpenemistä. Sateita ei nyt ole ennusteissa. Kinneretin pinta pysyttelee samoissa lukemissa.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 5 -13; Tiberias 7 -17; Suolameri 12 -19; Eilat 7 -21 +C-astetta.
Kuten edellä mainitsin, sää pysyttelee tämän päivän lukemissa, mutta puolipilvisyys lisääntyy kirkastuakseen uudelleen tiistaina. Kinneretin vedenkorkeus in nyt -212,82.

2.     SAPATTINA arabinuorukainen iski puukollaan USA:sta muuttanutta juutalaisnuorukaista selkään haavoittaen häntä lievästi. Puukottaja pääsi livahtamaan karkuun, mutta myöhemmin 16-vuotias arabi ilmoittautui itse poliisille sanoen syyllistyneensä puukotukseen.
( On muistettava, että vaikka media kutsuu 16-vuotiaita teini-ikäisiksi tai lapsiksi, arabiyhteisössä poika saa täysi-ikäisyyden 16-vuotiaana ja hänellä on oikeus perustaa oma perhe, mutta usein hän asuu vaimonsa kanssa edelleen vanhempiensa talossa, jota laajennetaan tarpeen mukaan.)
Poliisi kertoi medialle, että Jerusalemin itäosasta kotoisin oleva arabinuorukainen tiesi poliisin olevan hänen kannoillaan, ja päätti antautua, että välttäisi vanhemmilleen koituvat ikävyydet.
Poliisi kertoi, että kuulustelujen perusteella suoritetaan lisäpidätyksiä.

HYÖKKÄYKSEN uhri on 17-vuoitias, äskettäin Amerikasta Israeliin muuttanut nuorimies. Hän sanoi ystävänsä kansa joutuneensa usean arabin piirittämäksi palatessaan Länsimuurilta lauantaina ilta-päivällä Damaskos-portilla. Hän sanoi arabinuorten herjanneen heitä, ja että kaksi heistä veti puukon esiin. ”Näytti siltä, kuin he olisivat halunneet murhata meidät. Huomasin vasta nähdessäni veren virtaavan haavasta, että minua oli puukotettu. Arabit juoksivat siinä vaiheessa karkuun.”. Hänen ystävänsä oli päässyt pakenemaan ja hälytti poliisit paikalle. Haavoittunut nuorukainen vietiin H tukittavaksi Hadashan sairaalaan Scopus vuorella.
Poliisi aloitti etsinnät välittömästi, ja pidätti puoliyöhön mennessä kaksi arabinuorta, joihin tuntomerkit soveltuivat. Myös juutalais-nuorta haavoittanut arabi, joka ilmoittautui poliisille, oli poliisin etsintälistalla’ kuten monet muut tapaukseen osallistuneet.

JUUTALAISNUORI, jonka nimeä ei voida paljastaa, oli muuttanut kuukausi sitten Brooklynistä Israeliin, hän kuuluu ultra-ortodokseihin. Hän kertoi sairaalavuoteessaan maaten, ettei haavoittuminen estä häntä toteuttamasta haavettaan suorittaa asepalveluksensa ID:n riveissä ja mieluiten Sayeret Matkalissa.

3.     ISRAELIN YK-lähettiläs Danny Danon on heittänyt selvä selvän taisteluhaasteen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille tarttuen hänen useisiin Israelin ja PA:n välisiä kysymyksiä koskeviin lausuntoihinsa esittäen teräviä korjauksia ja huomioita niistä.
Danonin kritiikki on tervetullut poikkeus aiemmasta diplomaattisin sanan-kääntein esitetyistä, mikä useimmiten latistaa viestin kärkevyyden. Danon vaatii pääsihteeriä selkeästi tuomitsemaan PA:n ja Gazan arabien harjoittaman terrorismin, eikä esittämään ”ymmärtämystään viitaten miehityksen aiheuttamaan traumaan”. Danonin viimeisin viesti oli jatkoa Moonin esittämälle huolelle tietoihin, joiden mukaan Hamas jatkaa hyökkäystunnelien rakentamista Gazasta Israeliin.
”Hamas on murhanhimoinen terroriorganisaatio, minkä tuomitseminen pääsihteerin taholta on välttämätön askel todellisuuteen. YK:n tulee olla merkittävä tekijä terrorismin vastaisessa taistelussa, ja pääsihteerin tulee tuomita terrorismi terävästi, selkeästi ja ehdottomasti missä hyvänsä sitä esiintyy”.

OTETTUAAN vastaan YK:n lähettilään tehtävät Danny Danon on esittänyt useita teräviä huomioitaan pääsihteerille.
Puhuessaan YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa hän informoi neuvoston jäseniä Hamasin terroriaktiivisuudesta Gazassa, käyttäen apunaan kuvamateriaalia, jotka osoittavat Hamasin käyttävän Gazan jälleenrakentamiseen tarkoitettua materiaalia tunnelien rakentamiseen. Pääsihteerin äskettäin esittämä tuomio hyökkäystunnelien rakentamiseksi on suoraa jatkoa Danonin esittämään informaatioon.
Moonin esittämä tuomio tunnelien rakentamiselle esitetään mediassa: ”YK:n pääsihteeri on huolestunut tilanteesta Gazassa”.

Artikkelissa kerrotaan, että Danonin ja YK:n pääsihteerin välille on
kehittynyt jännitys, millä halutaan osoittaa, että Danonin aktivisuus tarttua välittömästi kaikkiin terrorin muotoihin ei ole jäänyt huomiotta, vaan on tuottanut tulosta. Iranin ilmoitettua holokaustin vastaisesta piirroskilpailusta, Danon vaati, että Moonin tulee tuomita se, minkä hän teki kansainvälisen holpkaustin muistotilaisuuden puheessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207265#.Vq2onPZ706sm

4.     HAMAS-JOHTAJA Gazassa Ismail Haniyeh ilmoitti perjantaina julkisesti, että Hamas valmistautuu seuraavaan sotaan ralentaen uusia raketteja ja muita aseita sekä kaivaen hyökkäystunneleita Gazasta Israeliin.
Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman tarttui tähän syyttäen hallitusta, ettei se ole reagoinut mitenkään Hamasin esittämään uhkaukseen uudesta sodasta. ”Tämä hallitus ei ole minkään arvoinen”, Liberman arvioi armeijan radion lähetyksessä.
Liberman käsitteli puheessaan myös Ranskan aloitetta Israelin ja
PA:n välisten rauhankeskustelujen vauhdittamiseksi, kutsumalla kokoon kansainvälisen rauhankonferenssin. ”Paikallinen aloite on siunattu, mutta ajoituksen suhteen tämä ei ole sopiva aika. Maailman maat ovat syventyneet omien asioittensa hoitamiseen, On selvää, että konferenssista tulisi yksipuolinen”, hän arvioi.

Liberman jatkoi toteamalla, ettei sellainen konferenssi olisi diplomaattinen aloite, vaan räikeä ultimaatumi Israelille, minkä johdosta hän ihmettelee, ettei Netanyahun hallitus tuominnut sitä heti kättelyssä.
Ranskan presidentti Franvoise Hollande esitti uhkavaatimuksen, että elleivät lukkiutuneet keskustelut pääse pian alkuun, Ranska tukee tunnustamaan Palestiinan valtion.
Liberman arvioi, että Ranskan äkillisesti lisääntynyt aktiivisuus voi olla seurausta turhaantumisesta sen omien esitysten jouduttua vastatuuleen tai syrjäytetyiksi Irakissa ja Syyriassa. ”Joka tapauksessa Ranskan esitystä ei tule nähdä diplomaattisena, vaan räikeänä ultimaatumina Israelille”, hän sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207276#.Vq25svZ706s

5.     UUTISOTSIKOIT
·        YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo pelästyneensä Hamasin johdon äskettäisten lausuntojen johdosta, joissa se vakuuttaa jatkavansa aseitten hankkimista voidakseen iskeä raketeillaan Israeliin, sekä hyökkäystunnelien rakentamisesta Gazasta Israeliin. ”Sellaiset lausunnot riskeeraavat jälleen rakentamisen sekä inhimillisyys- ja kehitysponnistelut, joita kansainväliset järjestöt ja Israel pyrkivät suorittamaan paikallisten viranomaisten kanssa. Ne myös aiheuttavat pitkäaikaista kärsimystä Gazan asukkaille”, sanotaan hänen lausunnossaan, jonka julkisti hänen tiedottajansa. http://www.jewishpress.com/news/ban-ki-moon-alarmed-by-hamas-pledge-on-tunnels-rockets/2016/01/30/
·        Hamasin korkeat johtajat sanovat, että valmistelut seuraavaa sotaa varten jatkuvat kellon ympäri. Hamasin
tunnelien rakentaminen on kärsinyt pahoja vastoinkäymisiä runsaitten sateitten kostuttaessa maan, joka on useissa tapauksissa romahtanut tunnelienrakentajien päälle. Áinakin 7 kaivajan sanotaan saaneen surmansa, vaikka Hamas pyrkii estämään tiedon leviämisen niistä. Maan uutistoimisto kertoi aiemmin Gazan arabien kertoneen, että ainakin 10 kaivajaa oli tunneleissa tiistain rankkasateitten romahduttaessa ne. Vuodesta 2007 lähtien surmansa saaneiden lukumääräksi arvioidaan 160 -400 kaivajaa. Useimmat kaivajat ovat alaikäisiä lapsia, jotka pakotetaan työskentelemään vaikeissa olosuhteissa taskurahan hinnalla. http://www.jewishpress.com/news/hamas-seniors-preparations-for-war-continue-around-the-clock/2016/01/29/
·        Kuka saa rukoilla Länsimuurilla ja mitä hän saa pitää käsissään, on kysymys, joka on kärjistynyt korkeimman oikeuden tulkintoihin saakka. Naiset Muurilla naisjärjestö sanoo taistelevansa oikeudestaan rukoilla miesten rinnalla ja myös lukea Tora-rullaa kuten miehetkin ilman rajoitteita. Poliisi on yleensä myötäillyt rabbien tulkintoja, joiden mukaan naisten sekaantuminen miesten ylistystoimintaan on häiritsevää, ja siksi heidän tulee kokoontua jonnekin muualle, eivätkä he saa lukea Toraa, eivät edes äänettömästi. Hallitus lupaa päättää asiasta tänään, tai ainakin pyrkiä saamaan järkevän esityksen. http://www.timesofisrael.com/cabinet-set-to-vote-on-gender-mixed-area-at-western-wall/
·        Syyrian tilannetta käsittelevä kansainvälinen konferenssi on taas vaikeuksissa kapinanlisia ryhmiä edustavien johtajien uhatessa jäädä pois. IS jatkaa ihmisten lahtaamista ja pahoinpitelemistä mitä epäinhimillisin keinoin, ja monet saarroksiin jääneiden kylien ja kaupunkien asukkaat kärsivät nälkää ja vilua, koska avustukset eivät pääse perille. Tilanne alkaa muistuttaa kansainvälisesti johdettua kansanmurhaa. Pahin este neuvotteluille on presidentti Assadin asema. http://www.timesofisrael.com/syria-peace-talks-in-peril-as-more-syrians-starve/,
·        Turkin ja Israelin välisen jännityksen poistamiseksi tarkoitettuja neuvotteluja on tarkoitus jatkaa kahden seuraavan viikon aikana. 6 vuotta sitten tapahtunut murhenäytelmä Mavi Marmara-aluksella pyritään jättämään sivuun uusien realiteettien vuoksi. Syyriaan tunkeutuneet Venäjän joukot pelottavat sekä Turkkia että Israelia, jotka epäilevät Venäjän todellisia päämääriä, jotka eivät välttämättä suosi kumpaakaan maata. http://www.timesofisrael.com/israeli-turkish-officials-to-hold-fresh-detente-talks/
·        FB:ssä esitettiin äskettäin video, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli komitealle suunnitelmansa Suomen liittämiseksi osaksi Venäjän imperiumia. Si lukijoitten arvioiden varaan. tä ei toteuteta sodalla eikä väkivalloin, vaan hiljaisella agenttitoiminnalla ja sabotaasilla, jolla tuhotaan Suomen viinatehtaat ja -instituutit. Suomalaisten viinantarve tyydytetään Venäjältä tuodulla viinalla, jota tarjotaan halvalla ja niin runsaasti, että miehet menettävät taistelukuntonsa. Putin myös paljasti myös suomalaiset juurensa sanoen olevansa vepsäläistä heimoa. Oliko tämä tarkoitettu hupiuutiseksi vai oliko vakavailmeinen tilanne todellisuutta, jääköön lukijan harkintaan, 


Post a Comment