Sunday, January 24, 2016

SUNNUNTAI 24.01.2016

SUNNUNTAI 24.01.2016
1.       HIENOISTA sadetta ja märkää olivat tuntumat aamulla siinä määrin, että sadevaatteisiin puettu Kfir-, leijonanpentu -koirammekin arasteli mennä tavanomaiselle aamulenkilleen katsellen, etteihän tuollaiseen ilmaan voi mennä edes koirakaan. Pienoisen taivuttelun jälkeen se kuitenkin katsoi parhaaksi alistua välttämättömän edessä. Ilman lämpötilakin oli vain kuutisen astetta, mikä lisäsi epämukavuuden tunnetta. Mutta pahin on vasta edessäpäin.
Huomenna sataa lumiräntää, mikä tiistaina muuttuu lumeksi. Siis oikea talvi näyttää savuttaneen Israelinkin rannikot, kun ilman lämpötila putoaa nollan tienoille, mikä ennustaa pakkasasteita ja autonlasien jäätymistä korkeimmilla paikoilla.
Keskiviikkona sateet jatkuvat ja lämpötila putoaa edelleen alle nollan, kuten ToI:n sääprofeetta ennustaa. Miten sen jälkeen tilanne kehittyy, on arvailujen varassa.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 4 -4; Tiberias 10 -13; Suolameri 12 -16; Eilat 9 -16 +C-astetta. Näin on marjat, sanoi kettu katsellessaan pihlajanmarjoja, joihin ei ulottunut todeten sitten, että ovat varmaankin happamia, joten mitäpä tuosta.

2.       SAATUAAN Wienin sopimuksen ja sen myötä talouspakotteensa poistetuksi, mikä vapauttaa länsipankeissa jäädytettyinä olleet arviolta 150 miljardia USD Iranin varoja, Iran alkaa toimia aktiivisesti laajentaakseen etupiiriään ja solmiakseen sen myötä suuria liikesopimuksia ulkomaiden kanssa, jotka edelleen tulevat kasvattamaan sen se talousmahtia ja sen suomaa diplomaattista painoarvoa maailmalla. Tämä on itse asiassa juuri sitä, mihin USA:n ongelmallinen presidentti Barack Obama pyrkikin, ovathan hänen nuoruuden aikaiset perinteensä kenialaisen isänsä taholta vahvasti islamin shia-haaraan suuntautuvia, joten tältä pohjalta muutamat tarkkailijat katsovat Obaman Iranille myönteisen politiikan periytyvän.

Jos Obaman haaveena olikin Iranin muodostamiseksi tärkeimmäksi liittolaisekseen Lähi-Idässä heitettyään Israelin bussin alle, arvostuksen ja kunnioituksen hankkiminen Lähi-Idässä edellyttää määrättyjä paramiittejä, joita Obaman ulkopoliittinen toiminta ei ole pystynyt kasvattamaan.
USA:lle epäluuloinen ja torjuva asenne leimaa edelleen Iranin mullah-johtajistoa.  USA on edelleen se suuri saatana, jota tulee varoa kuin myrkyllistä käärmettä.
Kahden amerikkalaisen sotilasveneen kaappaaminen avomerellä ja niiden 10 hengen miehistön alistaminen nöyryytyksiin sotilasasujen riisumisineen ja polvistumisineen kuin vasalli herransa edessä, ei osoita juuri suurta arvonantoa kun huomioidaan, että Wienin elintärkeät neuvottelut sanktioitten poistamiseksi olivat ratkaisuvaiheessa. Lisäksi Iranin sota-alukset olivat kiinnittäneet tutkatähtäimensä USA:n Persian-lahdella purjehtiviin sotalaivoihin ja lentokoneitten emälaivoihin. Tällaista toimintaa rauhan aikana pidetään sotilaallisena toimena.

Omien tilapäisten talousvaikeuksiensa kanssa painiskeleva Kiina katsoi myös, että rautaa on taottava silloin, kun se on kuuma. Siksi Kiinan presidentti Xi Jinping lensi viikonvaihteen aikana Teheraniin tavaten siellä Iranin korkeimman kaitsijan Ali Khamenein lauantaina, joka totesi korkealle vieraalleen haluavansa läheisiä suhteita Kiinan kanssa, sillä ”hän ei koskaan ollut luottanut länteen”.  Jinpingin vierailu Iranissa on ensimmäinen kiinalaisen johtajan vierailu Iranissa 14 vuoteen.

”LÄNSI ei koskaan ole saavuttanut Iranin kansan luottamusta”, Khamenei todisti vieraalleen lisäten: ”Iranin hallitus ja kansa ovat aina etsineet kehittyviä suhteita itsenäisten ja luotettavien maitten kanssa kuten Kiinan”.
Khamenei sanoi, että Iran tulee jatkamaan suhteitten vahvistumiseen tähtäävää politiikkaansa idän maitten kanssa. Hän ylisti Kiinan itsenäistä asennetta maailman-laajuisissa kysymyksissä sanoen sen vahvistavan Iranin ja Kiinan välisiä suhteita.

Iranin presidentti Hassan Rouhani kirjoitti virallisella web-sivullaan Kiinan aina seisoneen Iranin rinnalla vaikeina aikoina. ”USA sen sijaan ei ole toiminut kunniallisesti terrorismin vastaisessa taistelussaan Lähi-Idässä”, hän kirjoitti Reutersin mukaan.  ”Amerikkalaiset käyttävät sellaista epärehellistä tapaa aina kaikissa kysymyksissä”, Khamenei sanoi FARS-uutistoimiston mukaan. ”Iran ei koskaan unohda Kiinan tarjoamaa yhteistyötä sanktioitten aikana”.

Kiinan ja Iranin viralliset edustajat allekirjoittivat 17 sopimusta ja aiesopímusta
yhteistoiminnan laajentamiseksi teollisuutta, kuljetusjärjestelyjä, rautateitä, satamia uutta teknologiaa, turismia ja ympäristön suojelua koskevissa kysymyksissä.  
Kiina oli P5+1 maiden mukana neuvottelemassa Iranin ydintuotantoa koskevista ns. Wienin sopimuksessa, jonka ansiosta Iranin vastaisia sanktioita poistettiin ja Iranin tuottavat markkinat avautuivat maailman valtioille. http://www.timesofisrael.com/iran-aims-for-closer-ties-with-china-has-never-trusted-the-west/

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi uuden kappaleen alkaneen Kiinan ja Iranin välisten sopimusten myötä. Hän sanoi Kiinan ja Iranin välisen taloudellisten siteitten nousevan arvoltaan 600 miljardiin USD lähimmän 10 vuoden aikana.

Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan totesi, että Iran on Kiinan tärkein kumppani Lähi-Idässä, ja että nämä kaksi valtiota ovat päättäneet syventää suhteitaan. ”Kiina ja Iran ovat kaksi tärkeää kehittyvää valtiota, joiden tulee jatkaa alueellista ja kansainvälistä yhteistoimintaansa.”
Kiina on pysytellyt kulisseissa monissa kansainvälisissä kysymyksissä, mutta se rakentaa kaupallista ja diplomaattista vaikutustaan Lähi-Idän suuntaan elvyttämällä muinaisen silkkitien ajatuksen, jota Kiina kutsuu nimellä ”One belt, one road” (yksi vyöhyke, yksi tie)”, minkä toteuttamisessa Iranilla on tärkeä osuus. Kiina on vuosikymmenet rakentanut maantie- ja rautatieyhteyksiä erittäin vaikeitten vuoristo- olosuhteitten läpi Kiinasta Lähi-Idän maihin.

Kiinan talous, joka on suuruudeltaan toiseksi suurin maailmassa, perustuu pääosin viennin varaan, mikä on samalla tehnyt sen erittäin haavoittuvaksi ja riippuvaksi maailmantalouden kehityksestä.
Iranin tarjoama raakaöljy on kiinan tärkein tuontikohde Iranista. Iranin ja Kiinan välinen kauppa oli vuonna 2014 arvoltaan 52 miljardia USD. Kolmannes Iranin kaupasta tehdään Kiinan kanssa, kuten iranilaiset lähteet sanovat. http://www.timesofisrael.com/iran-china-vow-tighter-ties-as-president-xi-jinping-visits/
3.       MERKILLISEN tökerö näytös esitettiin viime viikon lopulla Hebronissa. Näyttelijöinä tässä hupi/tragediaohjelmassa olivat juutalaiset, joita artikkelin kirjoittajat ToI:n toimistotyöntekijät kutsuvat itsepintaisesti ”setlereiksi”, sekä Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon, jonka aivotoiminta liikkuu suurina klöntteinä valtimotukoksen tapaan ilman joustoa, sekä sivuosissa pääministeri Bibi ja opetus-ministeri Naftali Bennett.
Kysymys on kahdesta asunnosta Hebronissa, jotka juutalaiset sanovat ostaneensa laillisesti arabilta. Hyvässä uskossa tai ilman sitä he kuitenkin muuttivat viikon lopulla omistamiinsa asuntoihin kaupan tultua laillisesti vahvistetuksi kuvitellen kaiken olevan kunnossa, mutta Israelin turvallisuuden puolustaja oli eri mieltä.  

Puolustusministeri Moshe Yaalon, joka on ilman nimitystä ottanut laadittujen toimintaperiaatteiden pikkutarkan noudattamisen tehtäväkseen Juudean ja Samaria siviilihallinnon korkeimpana virkailijana, totesi heti kuultuaan ”setlereitten valtausyrityksestä”, ettei se käy laatuun ja antoi poliisille tehtäväksi retuuttaa asuntoihin jo siirretyt huonekalut ja muu omaisuus ulos sateeseen, kaikki tämä perjantaina juuri ennen sapatin alkua. Poliisi, joka ilmeisesti kärsii toiminnan puutteesta, toimi välittömästi, mikä osoittanee jonkinasteista toimintavalmiutta.

Näytöksen kakkosvaiheessa Naftali Bennet irvaili Yaalonille, että puolustusministeri osoitti erinomaisuutensa maan turvallisuuden puolustajana aikana, jolloin maa kärsii PA:n ja jonkun Israelinkin arabien aloittaman väkivallan kourissa. Sukkelasanaisena ja pelottomana tunnettu Bennett sai ansaitsemansa suosionosoitukset, mutta näyttämölle saapasteli maan pääministeri Bibi, joka vakuutti Yaalonin toimineen oikein ja lain mukaisesti kertomatta, minkä maan lain? Israelin lakia kun ei (vielä?) soviteta Juudeassa ja Samariassa, mutta onhan vielä Jordanian ja ottomaanien lait. Bibi halusi kerätä pari irtopistettä lupaamalla, että ”setlerit” saavat muuttaa asuntoihinsa heti, kun ”lain muodollisuudet” on täytetty ja Yaalon tyydytetty.

OLKOON tässä näytöksessä oikeassa kuka tai ketkä tahansa, se osoittaa joka tapauksessa, miten yksioikoisesti maan asioita hoidetaan kentällä. Sen sijaan, että Yaalon olisi niellyt ”setlerivihansa” ja odottanut seuraavan viikon alkuun tapauksen selvittämiseksi rauhallisesti ja tyylikkäästi, hän antoi täyden vallan sisällään raivoaville ”demoneille” kiinnittämättä mitään huomiota siihen, että ”setleritkin” ovat sentään ihmisiä, joista jotkut ovat kärsineet hyvinkin pahoin elämänsä aikana.
Joka tapauksessa Yaalonin toiminta oli yksipuolinen poliittinen lausunto juutalaisten oikeudesta ikivanhaan juutalaiskaupunkiin Hebroniin, jonka hän antoi arabien eduksi, ja jolle pääministeri antoi tukensa.
(älköön kukaan väittäkö, että sanon Yaalonin olevan demonisoitu, se ei ole tarkoitukseni, enkä usko niin, Viittaan Raamatun sanoihin Mt.12:34; 15:19.)
Kompromissineuvottelut ovat käynnissä, ja asia ratkaistaneen pian. Asia oli kuitenkin niin vakava, että se heilutti Bibin hallitusta, joka taiteilee yhden äänen varassa. http://www.timesofisrael.com/settlers-say-compromise-in-the-works-over-hebron-homes/, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-backs-yaalon-in-spat-over-hebron-homes/, http://www.timesofisrael.com/rightist-mks-threaten-coalition-over-hebron-settler-evacuation/, ¨’

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Saudi Arabian 80-tuotias yksinvaltias, kuningas Salman juhli lauantaina hallituskautensa ensimmäisen vuoden täyttymistä. Hänet valittiin prinssien toimesta eräänlaisen kompromissiehdokkaana valtataistelun välttämiseksi. Salman sairastanee jonkinlaista hermostollista tai aivotoimintojen virheellisestä toiminnoista, minkä johdosta hän saa arvaamattomia kohtauksia sekavine tai tasapainohäiriöitä aiheuttavine tiloineen, joista ei kerrota julkisuudessa. Valtavan vastuunsa jakamiseksi kuningas Salman on antanut vastuuta nuorelle pojalleen puolustusministeri Mohammed bin Salman, joka johtaa kahta tärkeää turvallisuus ja talouskomiteaa. Käytännössä hän johtaa maan hallitusta isänsä kuninkaan nimissä. Salmanin velipuoli kuningas Abdullah kuoli 90-vuotiaana 23.tammikuuta 2015. Kuningas Salman erotti välittömästi kuningas Abdullahin kaksi poikaa Riyadin ja Mekkan kuvernööreinä ja lakkautti 12 hallituksen komiteaa ja neuvostoa siirtäen niiden asiat kahteen uuteen superkomiteaan, joita hänen poikansa Mohammed, silloin 29-vuotia, johtaa. Mohammad bin Salman lopetti Saudi Arabian eristyneisyyden ja on velvoittanut maansa osallistumaan aktiivisesti Jemenin taisteluihin, pääasiassa ilmavoimillaan. Toiseksi hän on johtanut propagandasotaa Irania vastaan, jota hän epäilee hyökkäysaikeista Saudi Arabiaan harjoittamansa terrorismin lisäksi. Mohammed uhkaa, että saudit voivat hankkia oman ydinpomminsa, jos Iran rakentaa sellaisen. http://www.timesofisrael.com/saudis-king-salmon-marks-first-tumultuous-year-in-power/
·         ISIS-joukkoihin lukeutuva taistelija kehottaa lauantaina julkaisemassaan videossa Muslimiveljenkuntaa Egyptissä toimimaan, kuten se teki 2011 kaataessaan Hosni Mubarakin hallinnon, ja kaatamaan al-Sisin hallituksen. Jos tämä on totta, se merkitsee muutosta ISIS-joukkojen aktiiviuudessa, sillä tähän saakka se on vakuuttanut, ettei sen tarkoituksena ole kaataa hallituksia eikä asettaa voimaan sharia-lakia. ISIS on kuitenkin toiminut eri maihin soluttamiensa tai niissä perustettujen pienryhmien kautta, kuten se on tehnyt Egyptissä ja etenkin Siinailla saaden tukea Hamasilta sekä paikallisilta beduiineilta, jotka ovat tyytymättömiä syrjittyyn asemaansa. http://www.jpost.com/Middle-East/ISIS-Threat/ISIS-calls-on-Muslim-Brothers-in-Egypt-to-take-up-arms-against-Sisi-442581
·         Egypti osallistuu Saudia Arabiassa järjestettyihin sotilasharjoituksiin ja lähettää sinne ilmavoimiensa yksiköiden lisäksi panssarivoimiaan sekä laivastonsa aluksia, joissa voi olla mukana merijalkaväkeä. Harjoitusten tarkoituksena lienee antaa viesti Iranille, että sen tulee haudata suunnitelmansa hyökkäyksestä Saudi Arabiaan, tai se tulee kohtaamaan sunni-muslimien yhdistyneet voimat. Saudit ovat rahoittaneet Egyptin sotakaluston sekä ydinvoimaloiden tilaukset Venäjältä.  http://www.debka.com/newsupdatepopup/14727/Exclusive-Egypt-transfers-large-air-armored-forces-to-Saudi-Arabia
·         Debkafile kertoo artikkelissaan, että presidentti Obama on, vastoin aiempia lupauksiaan pidättyä sotatoimien lisäämisestä paljastanut suunnitelman, jonka mukaan sen merijalkaväki tulee yhdessä Venäjän vastaavien joukkojen kanssa perustamaan kolmannen tukikohdan Libyaan, josta käsin se tulee taistelemaan IS:n joukkojen ajamiseksi pois Libyasta. ISIS joukot ovat saaneet Libyan hallituksen lähelle katkeamispistettä.
Tammikuun 1. päivänä julkistetun salaisen suunnitelman mukaan USA:n, Englannin, Italian ja Ranskan erikoisjoukkojen yksiköt tulevat tekemään maihinnousun Libyan Sirten kaupunkiin, jossa ISIS-joukkoihin kuuluva erittäin väkivaltainen Ansar Al-Sharia pitää päämajaansa. Sitä edeltää USA:n
Venäjän, Ranskan ja Italian erikoisjoukkojen äänetön rantautuminen Tobrukin edustalle, jonne on aiemmin solutettu 1000 miehen englantilainen yksikkö turvaamaan joukkojen rantatumista. Tämä toteutettiin viikon-vaihteen aikana. Suunnitelman mukaan operaation toinen vaihe toteutetaan USA:n ilma-, meri- ja maavoimien toimiessa hyökkäyksen ytimenä Sirten kaupunkiin. Maajoukkoja tuetaan risteilyohjusten iskuilla USA:n, Ranskan, Englannin ja Italian sota-aluksista. Operaatiota jatketaan Libyan sisäosiin ISIS- joukkojen ja muiden karkottamiseksi Libyasta. Operaatiolla turvataan alueen kaasu- ja öljykentät sekä naapurimaiden Algerian, Marokon ja Tunisian turvallisuus. Operaatio estää ISIS-joukkojen hyökkäykset Välimeren yli Eurooppaan. http://www.debka.com/article/25183/US-Russian-marines-set-up-bridgehead-in-E-Libya-for-campaign-against-ISIS
·         Kovat vesisateen ovat romahduttaneet useita hyökkäystunneleita Gazasta Israelin puolelle, kertovat gazalaislähteet, mutta samalla useita kaivajia on jäänyt maamassojen alle. Egypti pyrki tuhoamaan Gazasta Siinaille kaivettuja tunneleita pumppaamalla niihin vettä ja kaivaen vedellä täytetyn kanaalin raja-aidan viereen raivaten satoja ellei´ tuhansia taloja Gazan puolella luodakseen puskurivyöhykkeen alueitten välille. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hamas-terror-tunnels-collapsing-under-heavy-rain-in-gaza/2016/01/24/
·         Terroristi räjäytti pomminsa ennen aikojaan räjäyttäen samalla itsensä Abu Tor lähiössä Jerusalemissa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/terrorist-prematurely-explodes-in-abu-dis/2016/01/24/
·         13-vuotias arabityttö uhkaili vartijaa puukolla ja tämä joutui lopulta turvautumaan aseeseensa surmaten hänen. Tyttö oli ilmeisesti riidellyt kotonaan ja katsoi paremmaksi uhrata itsensä turhan takia. http://www.jewishpress.com/news/suicide-by-idf-knife-wielding-13-year-old-girl-chased-after-security-guard/2016/01/23/
·         PA:n tiedustelujohtaja antoi tukea 3 miehen terrorisolulle Tulkarmissa. Syntyneessä laukaustenvaihdossa IDF:n sotilas haavoittui. Muutamia päiviä aiemmin IDF yhdessä Shin Betin kanssa paljastivat 5–miehen Hizbullah-solun Tulkarmisa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206926#.VqSunfZ706s
Post a Comment