Sunday, January 17, 2016

SUNNUNTAI 17.01.2016

SUNNUNTAI 17.01.2016
1.       TÄNÄÄN sunnuntaina on vielä aurinkoista ja lämmintä, mutta huomenna taivas pilvistyy hiekkamyrskyjen voimasta, jotka pimentävät näkymät ja muuttuvat tiistaina viimeistään yleisiksi sateiksi koko maan alueella. Sateet voivat olla runsaita aiheuttaen paikallisia tulvia ja teitten katkeamista tulva-alueilla, kuten ToI ennustaa.

Säätilat tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 13 ä23; Suolameri 16 -25; Eilat 13 -25 +C-astetta, Kinneretin vedenpinta nousee edelleen 2 sm päivässä.

Times of Israel sääprofeetat ennustavat hiekkamyrskyjen alkavan maanantaina lännestä käsin tuulen nopeuden ollessa jopa 70 km/tunnissa (43 mph) lämpötilan laskiessa rajusti. Maanantai-iltana ukkosmyrskyt alkavat Hermonilta siirtyen sieltä yön aikana etelään. Paikoin rajut sateet jatkuvat ainakin keskiviikkoiltaan saakka aiheuttaen tulvia Negevissä sekä Juudean ja Samarian ylängöillä.

2.       MAAHANMUUTTOMINISTERI Zeev Elkin, turvallisuuskabinetin jäsen ja läheinen uskottu pääministeri Netanyahun kanssa, tarkastelee Makor Rishon uutislehdelle antamassaan haastattelussa Palestiinan Auktoriteetin tilannetta ja potentiaalista romahdusta sekä sen mahdollisia vaikutuksia Israeliin.

Elkin sanoo, että PA:n toiminnan heikentyminen on jo näkyvissä, mistä ovat osoituksena yli viisi kuukautta kestäneet yksittäiset puukotukset, autoiskut ja muut väkivaltaisuudet, joita Abbas luonnehtii laillisiksi vastarinnan osoittamiseksi.
Elkin toteaa, että Abbas on väsähtänyt eikä jaksa enää tarttua kehityksen ruoriin. Abbas viittaa puheissaan toistamiseen haluunsa erota, mutta havaittuaan sen vaikuttavan negatiivisesti hänen asemaansa, hän on alkanut keriä vyyhteä uudelleen käsiinsä kertoen medialle, että hän on vielä täällä.

ELKININ näkemyksen mukaan kysymys ei ole siitä, kaatuuko PA, vaan siitä, koska se tapahtuu. ”Abbasin ote on herpaantunut ja hänellä on useita vastustajia, jotka ovat aktivoitumassa häntä vastaan”, Elkin analysoi. ”Ramallahin kadulla häntä pidetään jo kuolleena hevosena, mikä on osasyynä turvallisuustilanteen huononemiseen. Hän on kuitenkin tajunnut, että uhkaukset eroamisesta vaikeuttavat hänen omaa otettaan vallasta, ja siksi hän vakuuttaa vielä istuvansa Mukatan hallintokeskuksessa”.

ELKIN toteaa, etteivät PA:n arabit ole suikaan immuuneja arabikevään henkäyksille, jotka ovat kaataneet useita ilman kansan antamaa mandaattia johtaneita diktaattoreita, mikä ei ole sujunut ilman sekasortoa ja verenvuodatusta useissa maissa. PA:n arabit seuraavat samoja YV-lähetyksiä ja mediaa kuin muutkin Lähi-Idän asukkaat, joten on luonnollista, että se vaikuttaa myös PA:n ja Gazan arabien mielipiteisiin ja toimintaan, Elkin toteaa.
”Huolimatta siitä, että merkkejä PA:n välittömästä romahtamisesta on selvästi nähtävissä, Israel ei ole riittävästi itseistänyt tämän kehityssuunnan merkitystä.”. Elkin tllittää, mihin hän Knessetin entisenä ulko- ja puolustuskomitean puheen-johtajana ja apulaisulkoministerinä omaa hyvät edellytykset ja oikeudet.

ELKIN varoittaa, ettei nyt ole aika panna päätä hiekkaan eikä pitää kiinni nykyisestä suhteellisesta rauhantilasta, mikä johtaa pahimmillaan sokeuteen. Hän ei näe ketään varteenotettavaa seuraajaa Abbasille, eikä Israel – kuten hän toivoo – vapauttane suosituinta johtajaehdokasta Marwan Barghoutia, joka kärsii viittä elinkautistaan + 40 vuotta Israelin vankilassa osallisuudestaan toisen intifadan murhiin ja väkivaltaan.
”Tämä johtaa meidät toteamukseen usean johtajan hallinnasta, mikä on outoa arabi-maailmassa, jossa kansa haluaa yhden vahvan johtajan”.
Todennäköisin vaihtoehto Elkinin analyysin mukaan on sekasorto, jossa johtaja-ehdokkaat ja eri turvallisuusjärjestöt taistelevat keskenään. Äärimmäisenä vaihtoehtona on mahdollisuus, että USA:n kouluttamat ja aseistamat ”poliisit” kääntävät aseensa Israelia kohti, kuten tapahtui toisen intifadan aikana.

Elkin ei puutu analyysissaan siihen, miten Abbasin YK:n elimissä aloittama uuden arabimaan perustaminen Israelin sydänmaalle tulee kehittymään, ja onko sillä mitään onnistumisen mahdollisuutta. Sen sijaan hän viittaa mahdollisuuteen ulkopuolisten militaristien osallistumisesta PA:n arabien vallanjakoon, millä hän tarkoittanee ISIS-joukkojen aktivoitumista esim. soluttautuen pakolaisleireihin, jotka ovat pysytelleet poissa puukotus-intifadasta kuin odotellen tärkeämpää tehtävää. Hän ei myöskään analysoi PA:n romahduksen vaikutusta Jordanian hashemiitti-hallituksen pysyvyyteen; onhan Jordanian asukkaista 65 % samaa arabijuurta PA:n ja Gazan arabien kanssa. http://www.timesofisrael.com/minister-pas-collapse-imminent-result-will-be-anarchy/

3.       YK:n alainen ydinaseiden leviämistä valvova järjestö IAEA ilmoitti virallisesti lauantaina, että Iran oli täyttänyt kaikki velvoitteensa sanktioitten poistamiseksi, mikä antoi USA:n ja EU:n johtajille oikeuden ja velvoitteen julistaa P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen tulleen molempien osapuolten osalta toteutetuksi. Sekä USA:n että EU:n sopimuksen toteuttamista todistavien johtajien kuten myös Iranin ulkoministerin ja hänen valtuuskuntansa suut olivat messingillä ja pelkkää keveää hymyä kuvitellessaan, että vuosikymmenien aikana neuvotellut Iranin ydin-suunnitelmaa koskevat erimielisyydet olivat nyt lopultakin tasoitettu ja voidaan palata karuun arkeen.
Israelin hallitus on Netanyahun suulla varoitellut vuodesta toiseen, ettei Iranin vilpittömyyteen ole luottamista, ja että solmittu Wienin sopimus antaa Iranille avoimen valtakirjan jatkaa ydinpommin suunnittelua ja rakentamista, mikä on ollut ja tulee olemaan Iranin mullahhallituksen lopullisena päämääränä.

USA:n presidentti Barack Obaman valtuuttamana ulkoministeri John Kerry ilmoitti lauantaina saaneensa sekä IAEA:n vapauttavan loppuraportin että kongressin siirtopäätöksen ja todeten, ettei mikään estä häntä USA:n hallituksen edustajana allekirjoittamaan sopimusasiakirjan lauantaina, jolla Wienin sopimus katsotaan tulleen toteutetuksi ja esteet poistetuksi viimeisten sanktioitten poistamiseksi.
”Vakuutan täten, että IAEA on verifioinut ja todennut Iranin täysin toteuttaneen Wienin sopimuksen asettamat edellytykset. USA:n asettamat sanktoihin liittyvät sopimukset astuvat nyt voimaan”, totesi John Kerry vapaasti suomennettuna.

EU:n edustaja italialaissyntyinen Catherine Mugherini hymisteli EU:n mitään sanomattoman kannan, ikään kuin sillä olisi ollut suurikin merkitys sopimuksen syntyyn. Voisi kuvitella, että ongelmia on kotonakin ihan tarpeeksi.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif totesi sopimuksen allekirjoittamisen poistavan perusteettoman sodan varjon Lähi-Idästä, mikä samalla osoitti neuvottelujen olevan oikean tien erimielisyyksien ratkomiseen ja epäilijöitten varoitusten osoittamiseksi virheellisiksi. http://www.timesofisrael.com/iran-nuclear-deal-takes-effect-as-iaea-confirms-tehrans-compliance/

Sopimuksella Iran vapautti neljä USA:n kansalaista jättäen FBI:n agentin edelleen vankilaan. USA puolestaan vapautti 17 Iranin kansalaista. Obama ei malttanut olla piruilematta republikaanien presidenttiehdokkaiden lupauksista nollata kaikki Obaman ilman kongressin hyväksyntää tekemät hallinnolliset päätökset todeten, että he voivat yrittää mitätöidä Kuuban ja Iranin kanssa tehdyt sopimukset, mutta että se voi olla vaikeaa ja hyvin yksinäistä. USA:n liikemiehet olivat jo lähtökuopissa muiden maiden yritysten kanssa haaliakseen edullisia vientisopimuksia.
AIPAC esitti välittömästi sopimuksen jälkeen vastalauseen siitä, ettei sopimuksessa eikä neuvotteluissa ollut millään tavoin puututtu Iranin sopimusrikkomukseen, jonka mukaan sillä ei ollut oikeutta testata ballistisia ohjuksia, kuten se teki. http://www.timesofisrael.com/iran-prisoner-release-leaves-republicans-in-tough-spot/, http://www.timesofisrael.com/multinationals-ready-to-jump-into-iran-market/, http://www.timesofisrael.com/jason-rezaian-us-reporter-free-after-543-days-in-iran-jail/,
Alla olevassa linkissä kerrotaan Iranin neuvottelujen eteneminen aikajärjestyksessä, mikä voi kiinnostaa tarkkaa seurantaa pitäviä.
John Kerry vakuutti, että sopimuksen tultua lopullisesti allekirjoitetuksi Lähi-Itä on nyt paljon turvallisempi kuin ennen. Toivon mukaan hän on oikeassa.  http://www.timesofisrael.com/kerry-declares-us-and-its-mideast-allies-safer-with-iran-deal/.
Pääministeri Netanyahu lupaa jatkaa yksinäistä sotaansa Obaman hallituksen harjoittamaa Irania suosivaa politiikkaa vastaan, jolla se haluaa tehdä Iranista Lähi-Idän johtavan valtion, missä ydinaseet ovat tärkeässä roolissa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-vows-to-monitor-iran-warn-of-any-violation/, http://www.timesofisrael.com/family-of-jewish-american-missing-in-iran-devastated-hes-not-part-of-swap/,

4.       Iranin presidentti Hassan Rouhani kutsuu sopimusta USA:n ja sen liittolaisten kanssa loistavaksi voitoksi, eikä hän varmaankaan tarkoita Yhdysvaltoja P5+1 maita.
Puhuessaan lauantaina hän sanoi, että sopimuksen tultua toteutetuksi käytännössä se antoi loistokkaan voiton Iranin Islamilaiselle Tasavallalle.
Rouhani kirjoitti Twitter sivulleen, että Iranin kansan kärsivällinen neuvottelumaltti toi sille siunauksen ja jousen suuruuden, ja onnitellen suuresta voitosta! Tämän jos minkään luulisi alleviivaavavan, kuka sopimuksessa lopulta voitti.
Iranin kovan linjan edustajat esittivät kritiikkiä sopimusta vastaan uskoen sen tuovan amerikkalaiset vakoojat maan sisälle ja vaarantavan maan turvallisuuden. http://www.timesofisrael.com/irans-president-says-nuclear-deal-a-glorious-victory/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Turkkilainen päivälehti Hurriyet raportoi korkean turkkilaisen viranomaisen lausuntoon vedoten, että kahdenkeskinen sopimus Turkin ja Israelin välillä on lähes valmis, ja että ulkoministerit vaihto maiden välillä suoritetaan niin pian kuin suinkin. Lehden lauantaina julkiaseman raportin mukaan läpimurto neuvotteluissa saavutettiin Sveítsissä järjestetyissä salaisissa neuvotteluissa. Turkin presidentti Erdogan vakuuttaa, että hän haluaa maiden välille nousseitten erimielisyyksien tasoittamista ja välien parantamista. Viimeisimpiä esteitä ovat olleet Hamasin johtajien oleskelu Turkissa, mutta turkkilaiset lähteet sanovat, että Hamas-johtaja Salah Aroun ei ole ollut maassa pitkään aikaan. Turkki on kiinnostunut israelilaisen kaasun toimituksista Turkin kautta Eurooppaan. http://www.timesofisrael.com/top-turkish-official-ties-with-israel-to-be-normalized-soon/
·         Englannissa on nousemassa selvä oppositio kuningaskunnan pysyttämiseksi EU:n jäsenmaana. Tuoreen gallupin mukaan 53 % kannattaa eroamista EU:sta, ja sitä koskeva kansanäänestys voidaan siirtää sovitusta 2017 vuodesta pidettäväksi jo tämän vuoden kesäkuussa. 47 % kannattaa edelleen pysymistä EU:ssa. Luvuissa on huomioitu 20 % epävarmat, mutta sittenkin enemmistö kannattaa eroa. Vielä syyskuussa EU:n kannattajia oli 51 %. Pariisin pommi-iskut ja Kölnin väkivalta vaikuttivat 34 %:iin äänestäjiä. 38 % ilmoitti, että Kölnissä naisiin kohdistettu ahdistelu ja raiskaukset vaikuttivat heidän päätökseensä erota EU:sta, jonka avointen ovien politiikka on osoittanut järjettömyytensä houkutellen islamin invaasion Eurooppaan, mikä uhkaa tuhota koko länsimaisen kulttuurin Euroopassa. Pääministeri David Cameron sanoo haluavansa pysyä EU:ssa, jos hän saa neuvoteltua Englannille enemmän määräysvaltaa omissa asioissaan.  http://www.timesofisrael.com/support-for-leaving-eu-grows-in-uk-amid-terror-migrant-tensions/
·         PA:n poliisi ja turvallisuusjärjestöt pidättivät PA:n pääneuvottelija ja PLO:n pääsihteerin Saeb Erakatin läheisen avustajan, joka on ollut Erekatin luotetuin avustaja 20 vuoden aikana. Avustajaa syytetään tietojen vuotamisesta Israelille. Hänet pidätettiin kuun alkupuolella ja häntä pidetään PA:n vankilassa. TV-10 mukaan Erekat on vahvistanut avustajansa pidätyksen. Erekatia pidetään PA:n presidentin pääehdokkaana Abbasin jälkeen, mutta hänen ei uskota menestyvän vaaleissa, joissa hän häviäisi myös Hamasin johtajalle Ismail Haniyehille. http://www.timesofisrael.com/aide-to-pas-erekat-suspected-of-spying-for-israel/
·         Juutalaiset ihmettelevät, mitä paavilla on mielessään halutessaan vierailla juutalaisessa synagogassa. Hän tapaa Rooman päärabbin. Jos pavi Frabcis I uskaltaa kulkea 1.5 mailin matkan Tiberjoen varrella olevaan Tempio Maggioreen päästäkseen Rooman suureen synagogaan. Hän tulee olemaan kolmas paavi, joka uskaltaa tehdä tuon matkan. Suuri synagoga sijaitsee alueella, jossa Rooman paavit pitivät juutalaisille varattua ghettoa vuoteen 1870 saakka. Lähes 2000 vuotta kestäneitä epäluulon ja torjunnan muureja ei ole helppoa murtaa, mutta alku siihen on saavutettu, mihin suuresti vaikutti paavi John Paulin luomat läheiset suhteet Rooman juutalaisiin. http://www.timesofisrael.com/what-pope-francis-synagogue-visit-says-about-catholic-jewish-relations/
·         Kolme arabinuorta olivat matkalla suorittamaan erityispalvelua jumalalleen Allahille hyökätäkseen juutalaiseen Heichal Yaakov synagogaan HaRav Reines kadun varrella. Heidän yrityksensä tyssääntyi jouduttuaan pidätetyiksi Kiryat Moshe lähiössä. Joutuessaan turvallisuusmiesten piirittämiksi he heittivät pois käsistään kotitekoiset puukkonsa ja antautuivat ilman vastarintaa. He ainakin pelastivat oman henkensä, vaikka linnareíssu on tiedossa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-teenterrorists-fail-at-jerusalem-synagogue/2016/01/17/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206540,
·          Israelilaiset yhtiöt löysivät uuden valtavan kaasuesiintymän Daniel itä ja Daniel länsi. Löytö on suurempi kuin Tamar kaasukenttä. Tanskalaisen NSAI:n mukaan kaksoislöydöistä saadaan kaasua 8.9 triljoonaa kuutiojalkaa TCF. Kenttä vaatii useita porausreikiä, Tamarissa on vain yksi porausreikä, mutta niiden kapasiteetti ylittää Tamarin koon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206545#.VptvT5R706s.

Post a Comment