Friday, January 15, 2016

PERJANTAI 15.01.2016

PERJANTAI 15.01.2016
1.       RASKAITA mustia pilvenlonkareita uiskenteli aamutuimaan muuten lähes pilvettömällä taivaalla lämpötilan ollessa 10 asteen tienoilla, ja sama tendenssi näyttää jatkuvan lähipäivien aikana, mutta huomiseksi luvataan esteetöntä auringonpaistetta yölämpötilan laskiessa kolmisen astetta, mutta päivälämmön jopa noustessa asteen verran, ja maanantaina lisää siten, että lukemat ovat silloin 9 -18 astetta. Näin se ennuste-kartta heilahtelee päivittäin. Sateita ei tällä näkymällä ole tiedossa, mutta maanantaiksi ennustetaan jotain häkkärää, haze, sumuista ja kosteaa säätä. Sellaisessa säässä ne lintu- ja kanaflunssa- ja muut virukset leviävät. Pakoin suuret kottaraispilvet esittivät iltaisin lentotaituruuttaan jatkuvasti vaihtuvin kuvioin, mikä sekin kuulunee ajankohdan erikoisuuksiin.

Säätilat tänään: Jerusalem 10 -15; Tiberias 12 -17; Suolameri 14 -21: Eilat 11 -23 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus jatkaa nousemistaan 2 asteen senttivauhtia/päivä.
Sitä jos mitään on kuitenkin pidettävä positiivisena kehityksenä.

2.       Jeesus Nasaretilaisen seistessä maaherra Pilatuksen vierellä, joka tarjosi Jeesuksen kuolemaan tuomitsemisen sijaan Barabbaan, murhaajan ja maantierosvon, jonka kansa valitsi ennen Jeesusta, pelastaen siten hänen henkensä. Nyt ”Barabbaan” nimi on putkahtanut julkisuuteen varsin epätavallisissa yhteyksissä.
Maailman mediassa kierteli jokin aika sitten artikkeli tunnetusta meksikolaisesta huumekartellin johtajasta Joaquin Guzmanista, joka tunnetaan nimellä El Chapo. Hänen antamansa haastattelu Sean Pennin kanssa julkaistiin kuvilla varustettuna Rolling Stone viikkolehdessä. Haastattelu johti El Chapon pidättämiseen.
Mediaa erityisesti kiinnosti eräässä kuvassa El Chapon päällä harmailla ja sinisillä pystyraidoilla varustettu koko pituudelta napitettava paita, varustettuna kuvan alla tekstillä ”kaikkein etsityin”.
Guardian-lehden artikkelin mukaan paidan valmistaja on kahden iranilais-juutalaisen veljeksen Los Angelesissa omistaman yhtiön ”Barabas” valmistama. Yhtiön omistaja Shawn Esteghbal kertoi lehden toimittajalle: ”Olemme innostuneita, koska hän olisi voinut valita Versacen tai minkä tahansa muotiliikkeen valmistaman paidan, mutta että hän valitsi meidän suunnittelemamme ja valmistamamme paidan!”
Yhtiön kotisivulla esitellään El Chapon ”kaikkein etsityin” kuva ja sen vierellä kuvamallin esittelemä ”Fantasy” paita samoilla väreillä ja raidoilla, mutta huomattavasti hoikemman koreilemattoman miehen päällä varustettuja kuvan alla tekstillä ”Paita”. Rolling Stones julkaisi videon Pennin suorittamasta El Chapon haastattelusta, jossa hänellä on päällään ”Fantasy” paita. Yhtiö odottaa paidan saaman julkisuuden nostavan yhtiön liikevaihtoa. Paidan hinta on 128 USD. http://www.jpost.com/Not-Just-News/El-Chapo-wears-Jewish-fashion-designers-and-you-can-too-441514

3.       Venäjän presidentti Vladimir Putinin henkilöä on pyritty arvioimaan useitten, jopa psykologien ja psykiatrien toimesta, mutta tämä entinen NL:n KGB:n korkea-arvoisen upseerin ja demokraattisen Venäjän Federaation Venäjän tsaarien tapaan ehdottoman valtionsa johtajan henkilökuva pysyy arvoituksena. Häntä kuvataan loistavana diplomaattina ja suunnittelijana, mutta myös hellittämättömänä johtajana, jonka sana on laki Venäjällä, ja jonka kansansuosio pysyttelee runsaasti yli 60 %:n.  
Putin on ottanut elämäntehtäväkseen NL:n aikaisen mahtiaseman palauttamisen ja valittelee sitä, että NL:n hajotessa Venäjä menetti Itä Euroopan pienet rajavaltiot.

Hän on tarjonnut niille liittymistä kauppa- ja tulliliittoon, jolla ne saatettaisiin uudelleen vapaaehtoiseen höllään liittosuhteeseen Venäjän kanssa. Monet noista pienistä Baltian ja Balkanin maista ovat etsineet turvallisuutta liittosuhteesta EU:n ja NATO:n kanssa peläten joutuvansa uudelleen Venäjän mahtiaseman puristukseen.

Venäjän sotilaallinen mahti on todella noussut Putinin valtakauden aikana, ja siitä ovat esimerkkeinä vaikka Venäjän sotilaallinen puuttuminen Syyrian tilanteeseen pelastaakseen liittolaisensa Bashar Assadin hallituksen perikadosta ja hänen edustamansa alaviittien vähemmistön odotettavasta kansamurhasta, mikäli ISIS ja muut Assadin valtaa vastaan taistelevat islamin ääriainekset saavat vallan maassa. Kukaan ei tienne, mikä Putinin lopullinen päämäärä lienee Syyrian tulevaísuudesta, mutta ilman Venäjän mukana oloa ja suostumusta mitään ratkaisumallia ei voida toteuttaa. Putin sanoo kuitenkin, ettei alaviittien osavaltio ole hänen ohjelmassaan. Venäjän läsnäolo Syyriassa tullee jatkumaan toistaiseksi epämääräisen ajan.

JULKISUUDESSA on viime päivinä liikkunut huhuja, joiden mukaan Iran suunnittelee Syyriasta valtionsa maakuntaa, mikä toisi Iranin ja sen kanssa liitossa olevat ääri-islamistit, sen shia-suunnan taistelijat, Israelin pohjoisrajan taakse. Israel valtasi 1973 sodassa Golanin ylängöt Syyrialta edeten aivan Damaskoksen porteille, mutta pysäyttäen etenemisen siihen. Nykyinen rajalinja Syyrian ja Israelin välillä noudattelee 1974 solmittua aseleposipimusta, mutta rauhansopimusta ei ole saatu neuvoteltua. Israel liitti Golanin Israelin puoleiset ylängöt valtioonsa, mitä mikään muu maa ei ole tunnustanut. Neuvotteluja voivat monimutkaistaa Israelin löytämät öljyesiintymät sekä Beit Sheanin että Golanin kukkuloilta.

JERUSALEM POST arvioi analyysissaan, että kaikesta mystisyydestään huolimatta Putin on reaalipoliitikko ja kansanjohtaja, ja että hän on läheisin ystävä Moskovassa, mitä Israelilla on koskaan ollut.
”Rakasta tai vihaa häntä, mutta kaikesta huolimatta Venäjän presidentti Vladimir Putinin suorittama sotilaallinen väliintulo Syyriassa järkytti Lähi-Idän politiikkaa. Hän kannatti Syyrian presidenttiä Bashar Assadia, perusti useita sotilaallisia tukikohtia Syyriaan, muodosti de facto Venäjän Iranin välisen akselin, asettui Turkkia vastaan ja pakotti länsimaat neuvottelemaan kanssaan”, artikkelissa todetaan.

Artikkelissa todetaan edelleen, että alueen vaikutusvaltaiset pelaajat ovat hyvin tietoisia Venäjän sotilaallisen kampanjan vaikutuksesta, mutta yksi tekijä on heiltä huomioimatta: Israel. Venäjän ja Israelin intressit alueella ulottuvat syvälle ja laajalle ja mennen osittain ristiin, eikä Jerusalem voi jättää niitä huomioimatta.

Venäjän ja Israelin väliset suhteet ovat aina olleet monimutkaisia. Neuvostoliitto kannatti Israelin valtion perustamista, koska Stalin otaksui Israelista muodostuvat sosialistisen valtion – olihan Karl Marx juutalainen. Kun näin ei käynyt, NL muutti suhtautumistaan Israelin suhteen, ja alkoi lähestyä arabimaita 1970-luvulla.
NL tuki arabimaitten hyökkäyksiä juutalaisvaltiota vastaan 1967 ja 1973 sodissa uhaten aloittaa sotilastoimet Israelia vastaan, ellei se lopettaisi etenemistään. NL:lla oli jopa suunnitelmat hyökätä Välimerellä olevista laivoistaan Dimonan ydintutkimuslaitosta vastaan. Israelin ilmiömäisen nopeat voitot viidestä arabimaan armeijoista pakottivat ne tulitaukoon ennen NL:n suunnitelmien toteutumista.

Putinin otettua Venäjän ohjakset käsiinsä tilanne on muuttunut radikaalisti.
Presidentti Putin vieraili Israelissa 2005 ensimmäisenä Venäjän presidenttinä. Hän kävi Länsimuurilla ja holaustmuseolla laskien seppeleen menehtyneitten muistoksi. Hänen sanotaan ostaneen asunnon Tel Avivista 84-vuotiaalle Venäjältä muuttaneelle juutalaisnaiselle, joka toimi hänen saksankielen opettajanaan Moskovassa. Putin vieraili uudelleen Israelissa 2012 ollen kunniavieraana Venäjän armeijan Hitlerin sodissa kaatuneitten sotilaitten muistomerkin paljastustilaisuudessa.
Hän antoi täyden tukensa Israelin kesäsodasta Protective Edge aikana Gazassa todeten silloin, että Israelilla on oikeus puolustaa siviiliensä turvalisuutta.

Kuten JP:n artikkelissa todetaan, kaikesta tästä huolimatta Putinin ensisijainen intressi koskee Venäjää, ja sen sotilaallinen mahti ulottuu kauas Israelin intressien ulkopuolelle, voiden joko vahvistaa tai estää Israelin intressien toteutumista.
Israelin ensimmäisiä vaatimuksia ovat, ettei Hizbullah saa käsiinsä massatuhoaseita eikä ballistisia ohjuksia, joilla se voisi tuhota koko maan. Siksi IAF:n koneet ovat tehneet salaisia ilmaiskuja havaitsemiaan autosaattueita vastaan, joissa epäillään kuljetettavan kiellettyjä aseita. Hizbullah ja Venäjä taistelevat yhdessä Assadin armeijan tukena, mikä edellyttää IAF:n lupaa lentää Syyrian ilmatilassa. Venäjä on osoittanut ymmärtämystä Israelin tavoitteelle, mutta siinä liikutaan veitsen terällä, eikä virhearviointiin ole varaa ilman vakavia seurauksia.

Venäjän tuotua Syyriaan S-400 ilmatorjuntapattereita Latakiassa olevan sataman, tukikohtansa ja lentokentän suojaamiseksi, jolla se pystyy valvomaan ilma-alueita Syyriassa, Libanonissa, osan Jordaniaa sekä Turkkia, Israel joutui uuden haasteen eteen, minkä vuoksi Netanyahu järjesti tapaamisen Putinin kanssa, jossa sovittiin Israelin vaatimista punaisista linjoista, joita Venäjä on kunnioittanut.
Viime päivinä on kuitenkin raportoitu, että Venäjä toimittaa Hizbullahille uudenaikaisia ohjuksia, joiden osumistarkkuus, kantomatka ja räjähdysteho ovat entistä suuremmat. Tämä on suora uhka Israelin turvallisuudelle.
Toinen akuutti huoli Israelilla ovat Venäjän toimittamat aseet Iranille, joilla se voi uhata Israelia. Toimituksiin Iranille kuuluu S-300 IT-järjestelmä, jonka Iran tilasi jo 9  vuotta sitten, mutta jota Venäjä ei ole halunnut poliittisista syistä toimittaa. Israel tekee kaikkensa, etteivät nämä uudenaikaiset järjestelmät joudu Hizbullahin käsiin.

Israel pidättyi puhumasta YK:n yleiskokouksessa, jossa käsiteltiin Krimin tilannetta Venäjä kaapattua sen valvontaansa ja osaksi Venäjän Federaatiota. Tämä oli harkittu ele, jolla Israel halusi suojata suhteitaan Venäjän kanssa, joiden merkitys on kasvanut entisestään USA:n vetäessä joukkojaan ja vaikutusvaltaansa alueelta.
Israelin huolena ovat myös Venäjällä vielä asuvat arviolta 200 000 juutalaista, joiden asema voi huonontua, jos maiden väliset diplomaattisuhteet huonenevat.
Putin on osoittanut myötätuntoaan juutalaisia kohtaan monin tavoin, joista yksi on hänen tukensa ja henkilökohtainen lahjansa Juutalaisten toleranssimuseolle Moskovassa. Henry Kissingerin määritelmä ulkopolitiikasta pätevät tässäkin: ”Valtioitten välisissiä suhteissa ei ole ystävyyssuhteita, vain intressejä”. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Putin-closest-thing-to-a-friend-Israel-has-ever-had-in-Moscow-441622

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Useasti on kyselty: Miksi Israelin alueilla Jordanjoesta Välimereen sijaitsevat pakolaisleirít eivät ole liittyneet puukotus-intifadaan? Niiden mukaan tulo I ja II intifadan aikana olivat elintärkeitä niiden jatkumiselle. Leirien asukkaat kiistelevät keskenään, miten heidän tulisi menetellä yhä uusien marttyyrien, shahidien päästessä vaatimaan luvattuja osuuksiaan Allahinsa edessä. Viimeisin tilanne syntyi Milhemin saatua surmansa poliisien ja Shin Betin luodeista Wadi Arassa Araran kylässä. Pitäisikö heidän pystyttää muistotaulu hänen kunniakseen Jeninin pakolaisleiriin, jossa 2005 taisteltiin verisimmät taistelut IDF:n ja PA:n arabien välillä? Mieliala on kiihtynyt, mutta järki näyttää saavan pääosan: ”Miksi meidän tulisi ärsyttää IDF:n sotilaita, mikä vain toisi heidät tänne leiriin, ja jossa monet surmattaisiin, ja useat haavoittuisivat suurten tuhojen lisäksi?”. Pakolaisleireissä valta on Hamasille myötämielisten käsissä, ja viime aikoina myös iS:n soluja on löydetty niistä. PA:n valta ei juuri ulotu niihin eivätkä PA:n poliisit uskalla partioida siellä.  Vain IDF ja Shin Bet tekevät ratsioita leireihin etsiessään epäiltyjä miehiä. http://www.timesofisrael.com/why-the-west-bank-refugee-camps-refuse-to-join-the-third-intifada/
·         Uusin islamilainen valtio syntyi äskettäin Gambian muutettua nimensä Gambian Islamilaiseksi Tasavallaksi. Maan asukkaista 85 % on muslimeja. Äskettäin Israelin Senegalin lähettiläs Paul Hrschson kävi tarkastamassa kunniakomppanian ja jättämässä valtakirjansa maan presidentille Jahya Jammehille, joka on hallinnut maata 1994 vallankaappauksesta lähtien. Tilaisuus pidettiin Gambian Islamilaisen Tasavalla pääkaupungissa Banjulissa. Hirschson tulee toimimaan lähettiläänä sekä Senegalissa että Gambiassa.  http://www.timesofisrael.com/when-the-worlds-newest-islamic-republic-honors-the-jewish-state/
·         Tänään perjantaina kaikki Pariisin miesasukkaat kulkevat kalotti päässä osoittaakseen mieltään vaatimusta vastaan, että juutalaisten tulee piilottaa kalottinsa kulkiessaan julkisuudessa. Juutalaiset ihmettelevät, miksi heille tällainen rajoitus, ikään kuin he olisivat tehneet jotain väärää? Kysymys on ajankohtainen kaikissa Euroopan maissa, joihin sankat verenhimoiset muslimijoukot ovat tunkeutuneet väittäen olevansa pakolaisia. Miksi kristittyjen tulee piilottaa uskontonsa symbolit, Davidin tähdet tai ristiriipukset, tai seurakuntien poistaa kirkoistaan ristit, ikivanhat kristilliset symbolit ja maalaukset vain tyydyttääkseen maahan tunkeutuneitten vaatimuksia? Eurooppaan on tullut uusi virus arabimaista, joka altistaa paikalliset asukkaat - tai ainakin heidän johtajansa – dhimmi-asemaan, vaikkei heille ole vielä asetettu vaatimustakaan siitä? Missä on ihmisten maansa puolustamistahto? Vellihousujako ovat kaikki? http://www.timesofisrael.com/french-jews-ask-is-wearing-your-faith-a-risk-or-a-right/
·         Hebronissa Beit Anoun arabikylän lähellä sotilas haavoittu puukoniskuista ennen kuin terroristi surmattiin. Toinen puukotus tapahtui lähellä Sikemiä, Har Eijalilla. Uhri oli komppanian varapäällikkö. Terroristi aliminoitiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206446#.VpjFN1N706s


Post a Comment