Wednesday, January 20, 2016

KESKIVIIKKO 20.01.2016

KESKIVIIKKO 20.01.2016
1.       Tänään sataa vettä, minkä kävin itse toteamassa kuuden maissa aamulla. Mitään rankkasateita, joilla peloteltiin, ei kuitenkaan ole ollut Jerusalemin ympäristössä, enkä todella niitä kaipaakaan, rauhalliset kevätsateet ovat miellyttävämpiä. Ilma tuntui varsin raa´alta ja kostealta, eikä ollenkaan kutsuvalta liikkua ulkona tänään. Toisaalta ennusteiden mukaan sateita esiintyy vain paikoittain, joten ehkäpä se siitä välillä selviää ja vetää henkeään uutta ponnistusta varten.

sateitten ennustetaan loppuvan tänään, mutta taivas pysyttelee osittain pilvien peitossa lämpötilan alkaessa nousta tämän päivän lukemista 6 -10 jonnekin 7 -13 rienoille pudoten uudelleen lauantaina ajoittaisten sadekuurojen myötä.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 06 -10; Tiberias 10 -16; Suolameri 13 -18; Eilat 9 -19 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta nousee edelleen pikku hiljaa yhden sm:n päivässä, ollen nyt -212.89 jos sen oikein luin pienellä präntätystä tekstistä.  

2.       ISRAEL hautaa terroristien hyökkäyksissä surmansa saaneet kansalaisensa ja hoitaa sairaaloissaan sekä haavoittuneet juutalaiset että terroristit sairaalahenkilökunnan todetessa, että he hoitavat vain hoitoa tarvitsevia potilaita, joiden tausta ei vaikuta hoidon laatuun, eli kuten sairaanhoitaja totesi: ”Terroristi lakkaa olemasta terroristi ylitettyään sairaalan kynnyksen”. Vain hoitojärjestyksestä on ollut pientä selvittelyä, mutta eniten kuolemanvaarassa oleva hoidetaan ensin, olkoon kuka tai mikä tahansa. Joittenkin mielestä tämä ei ole moraalisesti oikein, mutta näin toimitaan.

Tekoan hyökkäyksestä, jossa 15-vuotias arabi Othman Muhammad Shaa´alan puukotti tiistaina raskaana olevaa nuorta naista, on saatu uusia selvityksiä.
Arabinuorukainen oli päässyt juutalaisyhteisön sisään turvallisuusaitaan tehdyn aukon kautta. Hän meni sisään myymäläliikkeeseen 10 00 aikaan tutkien myytäviä esineitä, katsellen hintalappuja ja pitäen käsiään taskussaan, mikä herätti myyjien epäluulon, jotka pysyttelivät kaiken varalta kaukana hänestä.
Yksi myyjistä, Michal Froman, 30, yritti mennä kassan luo, jossa oli puhelin, mutta katsoessaan arabia, tämä näytti hänestä hämmentyneeltä lapsikasvoiselta pojalta. Hän yritti lähestyä arabia, mutta silloin tämä veti puukon esiin haavoittaen häntä. Myyjät alkoivat kirkua hysteerisesti, mikä pelästytti arabin, joka juoksi ulos pyrkien pakoon turvallisuusaidan aukon kautta.
Lähellä ollut aseistettu siviili havaitsi arabin ja ajoi häntä takaa vaatien häntä pysähtymään. Hän ampui kerran ilmaan aseellaan, mikä lopulta pysäytti arabin. Siviili käski arabipoikaa riisumaan päällysvaatteensa nähdäkseen, ettei hänellä ollut enää aseita. Samalla paikalle tuli toinen Tekoassa työskentelevä aseistettu siviili, joka todisti tilannetta. Yrittäessään kuljettaa arabia myymälää kohti, tämä yritti siepata aseen siviililtä, joka ampui häntä jalkaan. Siinä vaiheessa paikalle tuli IDF:n Tekoan juutalaisyhteisön asettama turvallisuusvälittäjä tilasi paikale ambulanssit, yhden puukotettua naista ja toisen haavoitettua arabia varten, joka ilmeisesti pelosta huumaantuneena oli menettänyt tajuntansa, minkä johdosta hänen sanottiin saaneen surmansa, mikä väärä tieto levisi mediaan.
Haavoittunut Michal Froman oli tällä väli autettu turvaan autoon, josta hänet siirrettiin ambulanssiin ja edelleen sairaalaan tutkittavaksi.
Sairaalassa hänen haavansa todettiin lieviksi, eikä hänen viidettä kuukautta oleva raskautensa ollut kärsinyt 15 minuuttia kestäneen vaaratilanteen aikana.
Michal Froman vakuutti sairaalassa, ettei arabipika ollut – hänen näkemyksensä ja ideologiansa mukaan – halunnut vahingoittaa tai surmata häntä; hän näytti enemmän hätääntyneeltä ja hämmentyneeltä, mikä osoittanee, että joku toinen oli lähettänyt hänet hyökkäykseen, mitä hän ei halunnut eikä ollut siihen valmis.

Israelin poliisi ei halua kertoa lisää yksityiskohdista, mutta IDF ja poliisi aloittivat maaston haravoinnin mahdollisten muiden hyökkääjien piileskelevän alueella. Haavoittunut Michal Froman vietiin Shaare Zedek terveyskeskukseen Jerusalemissa.

Hänen puolisonsa Shivi Fromanin isä rabbi Menachem Froman oli tunnettu ruohonjuuritason rauhan aktivisti, joka pyrkii saamaan rauhankeskusteluja juutalaisten ja arabien välille kuolemaansa saakka 2013. Shivi Froman kertoi lehden toimittajalle, ettei hyökkäys vaikuta hänen vakaumukseensa pyrkiä jatkamaan isänsä antamaa esimerkkiä yhteisymmärryksen saavuttamiseksi molemmin käsin: ”Vasen käsi taistelua ja oikea käsi valmiinsa syleilyä varten”.
Tekoa sijaitsee Herodiumin kukkulan alapuolella Jerusalemista etelään.

3.       Tines of Israel toimittaja Avi Issacharoff käsittelee toisessa lehden julkaisemassa artikkelissa mahdollisia motiiveja ja syitä runsaat viisi kuukautta kestäneisiin puukotuksiin, autolla suoritettuihin hyökkäyksiin IDF:n sotilaita ja siviilejä vastaan päätyen lopputulokseen, että hyökkäysten suorittajien keskittyminen määrättyihin kaupunkeihin, kyliin, yliopistoalueisiin ja kaupunginosiin osoittaa, että nuorten miesten ja naisten antautuminen itsemurhahyökkäykseen on motivoitunut perheen jäsenen tai ystävän kuoleman kostamiseksi; halusta osoittautua yhtä urhoolliseksi kuin joku toinen, tai sosiaalisista verkoista saamiin kehoituksiin ja esimerkkeihin.

Miten paljon niihin ovat vaikuttaneet mullahien lupaukset paratiisiosasta mustasilmäisíne neitsyeineen ja suorasta pääsystä Allahin vastaanotolle, on arvailujen varassa, mutta hyökkääjien nuori ikä viittaa enemmän koulusta tai kodin perinnöstä saamiin vaikutteisiin sekä kavereiden suosion saamiseen.
Tuskinpa 13-vuotiaat ovat vielä kovin valmiita seksuaalisiin houkutuksiin, vaikka arabiyhteisössä miespuolinen perheenjäsen saavuttaa täysi-ikäisyyden 16-vuotiaana, jolloin hän voi perustaa oman perheensä, usein asuen vanhempiensa omistamassa talossa, jota laajennetaan sivulle tai ylöspäin tarpeen mukaan.

Artikkelissa mainittu mahdollisuus Hamasin puuttumisesta entistä aktiivisemmin nykyiseen väkivalta-aaltoon, jota joskus kutsutaan ”puukko-intifadaksi”, osoittaa paljon suuremman vaaran, jos se pääsee toteutumaan. Hamas on kritisoinut yksittäisten nuorten suorittamaa väkivaltaa kehottaen siirtymään käyttämään näyttävämpiä aseita ja hyökkäysmenetelmiä.
Hamas haluaa palata toisen intifadan aikaan, jolloin juutalaisia ja muita tulilinjalle osuneita ihmisiä surmattiin tusinoittain pommeilla, pommivöillä ja kiväärien tulituksella sekä panttivankien hankkimisella, joiden avulla voitaisiin käydä kauppaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien arabien vapauttamiseksi.
Artikkelissa todetaan myös, että hyökkäysten lukumäärä on viime päivinä selvästi vähentynyt, mihin ovat vaikuttaneet monetkin tekijät.
Yksi syy voi olla yleinen havainto, ettei hyökkäyksillä ole saatu juuri itään muutosta aikaan; vanhempien puuttuminen lastensa toimiin peläten menettävänsä talonsa IDF:n periaatteen vuoksi terroristin talon purkamisesta tai PA:n turvallisuus-järjestöjen ja poliisin aktivoitunut estävä toiminta yhteistoiminnassa IDF:n ja Shin Betin kanssa. Käytännössä sitä ei kuitenkaan ole havaittu, sillä PA:n poliisi ja turvallisuushenkilöstö ovat enemmän keskittyneet suojaamaan Abbasin asemaa, joka keikkuu lähes tyhjän päällä kilpailijoiden tiivistäessä rivejään.

JOS Hamasin toive päästä johtamaan hyökkäyksiä toteutuu, se tulee vaikeuttamaan, ellei kokonaan lopettamaan, yhteistoiminnan IDF:n kanssa. Hamas on vaatinut toistamiseen sen lopettamista syyttäen Fatahia petturuudesta arabien asialle.
Se tulisi myös vaarantamaan Abbasin aseman PA/PLO:n puheenjohtajana. Abbasia syytetään pitäytymisestä nykyiseen asemaansa, korruptiosta, nepotismista sekä katteettomista lupauksista tavallisen kansalaisen olojen parantumisesta, vaikka mitään oleellista ei ole tapahtunut. Länsimaiden talouden alamäki näkyy myös niiden antamien lahjavarojen rajoituksina. Jasser Arafatin aloittama lähes maaginen ote länsimaiden johtajiin on alkanut rakoilla, sillä Abbas ei omaa Arafatin karismaa.

Hyökkäykset vetoamalla Israelin toimiin Temppelivuorella ovat laantuneet, mikä sinne asennettavat valvontakamerat tulevat edelleen vähentämään. Muita räjähdysalttiita kohteita ovat Patriarkkojen mausoleumi Hebronissa, Josefin hautakammio Nablusin (Sikemin) kupeessa ja Raakelin hauta Betlehemin lähellä.

HAMAS on täysin tietoinen, että yksi hyvin suunniteltu ja toteutettu hyökkäys israelilaiseen kohteeseen, jossa uhriluvut ja tuhojen määrä ovat korkeat, tulee muuttamaan nykyisen jännittyneen tasapainotilanteen ja lopettamaan IDF: ja Shin Betin yhteistoiminnan PA:n turvallisuusjärjestöjen ja poliisin kanssa. Se voisi myös kiihdyttää PA/PLO:n hallinnon romahtamista, mikä johtaisi anarkiaan, kuten aiemmin on kerrottu. Sekä Israelin että PA:n ja Gazan arabien kannalta nykyisen tilanteen jatkuminen olisi sittenkin edullisinta.

USA:n hallituksen haaveet uusien rauhankeskustelujen aloittamiseksi ovat tällä hetkellä täysin mahdottomat toteuttaa. Obamalla tuskin on hihassaan sellaista pupua, jolla sekä Netanyahu että Abbas saataisiin hereille transsitilastaan ja suostumaan istumaan saman pöydän ääreen.
Netanyahu ilmoitti puheessaan muutama päivä sitten, ettei hän suostu antamaan neliömetriäkään Israelille luvatusta maasta arabeille. Kunpa vain pystyisi uskomaan, että hän tällä kertaa todella tarkoittaa, mitä puhuu. http://www.timesofisrael.com/amid-copycat-intifada-fears-of-a-suicide-bombing-fad/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF, Israelin Turvallisuusagency (ISA) sekä poliisi yhdessä paljastivat ja tuhosivat Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin pojan Jihad Nasrallahin johtaman terrorisolun, joka suunnitteli hyökkäyksiä Tulkarmista.  Terrorisolun johtajana toimi Mohammad Jalul, joka sai ohjeensa pääsihteerin pojalta internetin välityksellä. Isan antamien tietojen mukaan Hizbullahin agentille annettiin määräys avata web-tili nimellä Fadi, jonka kautta hän tulisi saamaan lisäohjeita. Ohjeissa selvitettiin, miten hankkia uusia jäseniä soluun sekä suorittaa tiedusteluja sopivista hyökkäyskohteista Israelissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206752#.Vp9RgpR706s
·         Edward Rothberg puukotettiin kuoliaaksi 25 vuotta sitten Haifassa eräissä hipoissa. Murhaaja pakeni Saksaan, jossa hän piileskeli Berliinissä näiden 25 vuoden ajan vuodesta 1998 lähtien. Puukotus tapahtui Nordaudadun varrella olevassa klubissa Haifassa 7. maaliskuuta 1998. 43-vuotias epäilty, yhden lapsen isä, Haifan asukas, pidätettiin ja tuotiin Israeliin, jossa poliisi pyysi Haifan maistraatilta pidätysmääräyksen jatkamista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206749#.Vp9VN5R706s
·         Poliisi on jatkanut TV-2:n ohjelman antamien viitteiden mukaan B´Tzelimin agenttien pidättämistä, kolmas pidätettiin keskiviikkona. Heidän epäillään kuuluvan äärivasemmistolaisen NGO-järjestön agentteihin, jotka paljastavat Israelille maata tai asuntoja myyneitä arabeja, joiden nimet järjestö ilmoitti PA:n poliisille. Maan myyminen juutalaiselle johtaa Jordanian lain mukaan pidätykseen, kuulusteluihin kidutuksella ja kuolemantuomioon. Nyt pidätetty arabi toimi vapaaehtoisena ilmiantajana Hebronin lähellä sijaitsevan Susian arabikylässä, joka on historiallinen juutalaiskaupunki. Kaikki kolme epäiltyä tuodaan oikeuden eteen lähiaikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206747#.Vp9YDpR706s
·         Tekoassa maanantaina sattunut puukotustilanne olisi voinut kehittyä täysin toisenlaiseksi ja päättyä massamurhaan, jos arabi olisi ollut päättäväisempi ja kypsempi, kertoo Michal Froman, jota arabi puukotti selkään. Heitä oli 3 naista, 2 raskaana puukolla aseistetun arabin kanssa, joka olisi voinut sulkea ovet ja toimia kenenkään estämättä. Lisäksi oli onni myötä, että arabi tuli aamupäivällä, sillä iltapäivällä myymälä on täynnä naisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206743#.Vp9a2ZR706s
·         Journalisti Richard Mather kirjoittaa artikkelissaan, että PA:n maailmalle antamat arabip0akolaisten nimet ovat suuresti liioiteltuja, ja että UNRWA:n on hyväksymällä sille annetiut luvut tutkimatta niiden oikeellisuutta osaltaan osasyyllinen pakolaisongelman paisuttamiseen. UNRWA lisäksi hyväksyi luetteloihinsa paikallisia asukkaita sekä antoi järjestön palveluihin oikeuttavia lupia useita samoille henkilöille kirjanpidon puutteellisuuden vuoksi. Artikkeli on pitkä, mutta sen ydin on siinä, että 1948 sodan aiheuttamia pakolaisia oli alimman arvion mukaan 270 000, ylimmän arvion mukaan 430 000. Keskimääräinen luku 330 000 lienee lähimpänä oikeaa määrää. Mather ottaa esille useita vääriä toimia, joilla määrää rikollisesti nostettiin YK:n virkamiesten toimesta, kuolleita ei poistettu luetteloista, ei ulkomaille muuttaneita, Jerusalemin arabiasukkaat laskettiin khteen kertaan jne. Koko ”palestiinalaisten” kysymys pakolaisineen ja maan omistuksineen perustuu väärennöksiin, tahallisiin virheisiin ja petollisuuteen. Asiasta lienee syytä kertoa uudelleen täydellisemmässä muodossa. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/18262#.Vp9kGZR706t
·         IDF;n sotilas haavoittui lievästi heidän tehdessään pidätysoperaatiota Tulkarmissa paljastettuaan Hizbullahin johtaman terrorisolun. Ratsiaa ja etsintöjä kuitenkin jatkettiin vastarinnasta huolimatta. http://www.timesofisrael.com/idf-soldier-shot-during-operation-near-west-bank-city/Post a Comment