Wednesday, January 13, 2016

KESKIVIIKKO 13.01.2016

KESKIVIIKKO 13.01.2016
1.       AURINKO paistaa tänään täydeltä terältään, vaikka kuuden maissa se ei ollut vielä herännytkään. Lieneekö ollut jatkoilla eilen illalla? Nyt seitsemän maissa se kuitenkin jo hieroo viimeisiä unenrippeitään silmistään valmistautuessaan päivän toimiin.
Niin teen minäkin, olen ehkä viettänyt liian paljon aikaani työkoneen ruudun ääressä, mutta eiköhän se tästä vielä muuttune iloksi päivän kuluessa.
Sääennusteet lupaavat aurinkoista säätä tänään, mutta huomenna voi tulla paikallisia sateita ja kuuroluonteisia edelleen perjantaina ilman lämpötilan myös vähän laskiessa, Hyvä niin, vaihtelu virkistää, liiallinen auringonpaiste veltostuttaa.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 8 -17; Tiberias 12 -21; Suolameri 16 -21; Eilat 13 -23 +astetta. Kuten jo mainitsin, ilman lämpötila laskee roimasti siten, että perjantain huippulukemiksi ennustetaan 12 astetta puolipilvisen taivaankannen ja sade-kuurojen saattelemana. Lauantaista alkaen lämpötila alkaa nousta uudelleen.
Kinneretin vedenkorkeus nousi viimeviikonlopun aikana 26 sm, ja jatkaa edelleen 2 sm:n päivävauhtia, ollen nyt -212.93 m merenpinnan alapuolella.

2.       USA:N presidentti Baruck Obama piti eilen illalla presidenttikautensa viimeisen
valtakunnan tilaa koskevan puheensa Washingtonissa.
Obaman puheessa ei odotettu paljastuvan mitään uutta ja järisyttävää.
Ainoa pienoista jännitystä aiheutti vähän ennen puhetta julkistettu tieto, että Iran oli pidättänyt kaksi USA:n laivaston partiovenettä ja niiden 10 hengen miehistön väittäen niiden ylittäneen Iranin vesialueen rajan Farsi-saaren lähellä. USA:n viranomaiset rauhoittelivat, että miehistön vapauttamisesta neuvotellaan Iranin vallankumouskaartin laivaston edustajien kanssa, eikä siihen liittyne mitään dramatiikkaa. Iran vihjaa palauttavansa miehistön jäsenet amerikkalaiselle sota-alukselle lähiaikoina. Pentagonin ilmoituksen mukaan veneet olivat matkalla Bahrainista Kuwaitiin osallistuen miehistön koulutustilaisuuteen, kun veneet ehkä teknisen vian vuoksi ajautuivat mailin verran Iranin aluevesille. http://www.timesofisrael.com/iran-seizes-two-us-navy-boats/,

Presidentti Obama käsitteli puheessaan IS:n ja Al-Qaidan aiheuttamaa uhka todeten, että niiden aiheuttama uhka USA:lle on todellinen, mutta ei olemassaoloa uhkaava. Hän valitti puheitten kolmannesta maailmansodasta pelaavan jihadistien käsiin.
”Taistelijajoukot – liikkuen pickup-autojen takaosissa rikkinäisine sieluineen suunnitellen asunnoissaan ja kellaritiloissaan - eivät muodosta uhkaa sivilisaatiolle, mutta silti niiden toiminta täytyy lopettaa”, Obama määritteli jatkaen: ”Meidän ei tule vahvistaa niitä osoittaaksemme olevamme vakavissaan, eikä meidän tule työntää pois uskollisia liittolaisiamme toistamalla valetta, että he ovat yksi edustaja maailman johtavista uskonnoista. Meidän tulee kutsua heitä nimillä, joita he ovat – tappajia ja fanaatikkoja, jotka tulee hävittää juurineen, metsästää ja tuhota”.

Obaman vähättelevä määritelmä IS:n ja Al-Qaidan aiheuttamasta uhasta myös USA:n turvallisuudelle ei tule miellyttämään republikaaneja eikä osaa demokraateistakaan.
Obama tähdensi globaalin yhteistoiminnan merkitystä globaalin kriisin hoitamiseksi. Hän selitti, että vastauksen tulee olla jotain muuta kuin kovaa puhetta ja siviili-asutusten mattopommituksia. Hän suositteli älykkäämpää lähestymistapaa. ”On olemassa mielekkäämpi tapa, kärsivällinen ja hallittu strategia – globaaleissa kysymyksissä. Me mobilisoimme maailman työskentelemään kanssamme ja katsomme, että jokainen valtio tekee oman osuutensa”.

Obama otti esimerkin kansainvälisestä yhteistyöstä P5+1 maiden Iranin kanssa tekemän Wienin sopimuksen, jolla estetään Irania rakentamasta ydinpommia. ”Keskustelumme aikana Iran purkaa ydinohjelmaansa, kuljettaa ulkomaille varastoimansa uraanin rikastusarsenaalin maailman välttäessä uuden sodan”.
Samaan aikaan Iranin entinen ydinohjelman parissa työskennellyt varoittaa, ettei Iran pysäyttänyt Arakin ydinreaktoria, kuten se väittää.

Obama puuttui meneillään olevaan presidentin vaalimenettelyyn varoittaen luisumasta heimokohtaisiin erimielisyyksiin. ottaen syntipukeiksi kansalaisia, jotka ovat erilaisia ihonväreiltään, rukoilevat eritavoin, äänestävät eri tavoin eivätkä omaa meidän taustaamme. Tällä hän tarkoittanee miljoonia meksikolaisia ja muita ulkomaalaisia, joita hän on päästänyt maahan antaen heille kansalaisuuden siihen liittyvine oikeuksineen, niiden mukana oikeuden äänestää.
Heidän avullaan hän uskoo kääntävänsä kansansuosion uudelleen demokraateille.

Obama heitti pienen varjolyönnin republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin suuntaan todeten, että amerikkalaisten tulee torjua politiikka, joka erittelee ihmisiä  heidän ihonvärinsä tai uskontonsa vuoksi. Tämä on kiero väite. Trump suositteli tilapäistä keskeytystä maahanmuuttajien tulvaan, kunnes selvitetään heidän taustansa ja todellinen asemansa pakolaisina. Sama tendenssi on havaittu välttämättömäksi myös Euroopan maihin tunkeutuvien massojen valvomiseksi.

”Tämä ei ole poliittinen korrektiivisuus-kysymys; se on ymmärtämiskysymys, joka tekee meidät suureksi. Ei maailma kunnioita meitä vain varusteittemme vuoksi, se kunnioittaa meitä moniarvoisuutemme ja avoimuutemme ja tavan vuoksi, jolla me kunnioitamme kaikkia uskontoja. Kun poliitikot häpäisevät muslimeja ja hävittävät moskeijoita tai kohtelevat väärin lapsia, ne eivät tee meitä turvalisemmiksi. Se pienentää arvostustamme maailman silmissä, se vaikeuttaa päämääriemme saavuttamista, se antaa väärän kuvan, keitä me olemme”.

Obama kehotti kansaa virittämään uudelleen muutoksen liekin, jonka hän sytytti pyrkiessään Presidentiksi ensimmäistä kertaa varoittaen antamasta tilaa pelolle. Hän painotti yhteistoiminnan merkitystä poliittisten puolueiden kesken, koska vain sen kautta kansa voi saavuttaa tulevaisuuden, jota se haluaa. Hän painotti elintason nousun ja turvallisemman maailman rakentamista planeettamme lapsille.
Obama heitti teräviä ja paikoin haavoittavia lyöntejä republikaanien suuntaan, jotka ovat arvostelleet hänen toimintaansa talouuden ja turvallisuuden aloilla.

Puheensa loppuosan Obama käytti korostaakseen saavutuksiaan oman historiallisen asemansa (legacy) esittelemiseksi mainiten sekä kotimaisen että ulkopolitiikan aloilla, joista etenkin hänen ulkopoliittiset ratkaisunsa ja mieltymyksensä ovat saaneet aikaan kaaosta ja karkottaen perinteiset ystävät, jotka kokevat joutuneensa hyljätyksi USA:n vetäessä joukkojaan ja vaikutusvaltaansa pois etenkin Lähi-Idän alueilta. Diplomaattiyhteyksien palauttaminen Kuban kanssa on hänen tärkeimpiä saavutuksiaan, kuten hän mainitsi.
Obama valitti, ettei hän ollut pystynyt kuromaan umpeen valtapuolueiden republikaanien ja demokraattien välistä kuilua, mutta lupasi toimia presidentti-kautensa loppuajan tämän päämäärän korjaamiseksi. Hän painotti USA:n mahtiasemaa maailmalla takaiskuista huolimatta, vaikka hänen aiemmat lausuntonsa USA:n palauttamiseksi kokonsa mukaiseen asemaan ja toimensa USA:n valta-aseman heikentämiseksi puhuvat täysin vastakkaista kieltä.

Republikaanit olivat pääosin vältteleviä Obaman puheen suhteen. Sen merkityksen hiipumista osoittaa asekin, että TV:n katsojien lukumäärä puheen aikana on laskenut lähes puoleen siitä, mitä se oli G W Bushin pitäessä valtion tilapuheensa 2003. Katsojien lukumäärä oli silloin 62 miljoonaa, Obaman puhetta seurasi 31.7 miljoonaa katsojaa, kun hänen ensimmäistä puhettaan seurasi 52 miljoonaa katsojaa. http://www.timesofisrael.com/obama-islamic-state-a-real-danger-but-not-an-existential-threat/

3.       TASAN kuukausi sitten Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hämmästytti maailman mediaa eikä vähiten Israelia ilmoittamalla, että Turkki on valmis palauttamaan diplomaattisuhteet Israelin kanssa, jotka alkoivat huonontua Erdoganin noustua Turkin johtoon 2002 ja ovat sen jälkeen katkenneet lähes kokonaan, missä Turkin hallituksen tukeman Mavi Marmaran yritys murtaa kansainvälisen yhteisön julistama ja Israelin laivaston ylläpitämä Gazan alueen kauppasaarto v. 2010 toimivat negatiivisena katalysaattorina.

Israelissa seurataan jännityksellä, miten Amerikan juutalaisten yhteisöjen presidenttien konferenssin järjestämä vierailu Kreikassa, Kyproksella ja Israelissa tulee vaikuttamaan Turkin aloitteeseen. Kyproksen pohjoisosaa hallitsee Turkin tukema 1994 itsenäiseksi julistautunut valtio, jonka vain Turkki on tunnustanut. Delegaation johtaja, presidenttien konferenssin apulaispuheenjohtaja Malcolm Hoenline vakuuttaa, ettei yhteensattumalla ole mitään poliittista painolastia, sillä vierailusta sovittiin jo kuusi kuukautta sitten.

Delegaatio tulee vierailunsa aikana tapaamaan kunkin vierailumaan poliittisia ja uskonnollisia johtajia. Hoenline esitti toivomuksen, ettei vierailu millään tavoin häiritsisi oraalla olevia Israelin ja Turkin välistä diplomaattista lähentymistä.  Välittömästi tiedon tultua julkiseksi Turkin ja Israelin korkean tason virkailijat tapasivat ensimmäistä kertaa sopien yhteistoiminnan aloittamisesta kiireellisillä aloilla kuitenkaan puuttumatta diplomatiaan, joka tarvitsee aikaa.
Turkin suhteitten huononemisen kuluessa Israelin suhteet Kreikan sekä Kyproksen kanssa ovat vilkastuneet, missä Amerikan juutalaisjärjestöt ovat avustaneet. Amerikan juutalaisjärjestöt ovat myös alkaneet tunnustaa ja tukea syytöksiä Turkin ensimmäisen maailmansodan aikana suorittama 1,5 miljoonan armenialaisen massamurhan, jota kutsutaan kansanmurhaksi, mutta jota Turkki ei ole tunnustanut.

Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssin vierailun ohjelmaan kuuluu myös vierailu sotilastukikohdissa voidakseen paremmin arvioida alueen maiden taistelua terrorismia ja muita haasteita vastaan.
Delegaation vierailu Kyproksessa huomioidaan varmasti Turkissa, joka miehitti saaren pohjoisosan 1994. Kyproksen eteläinen osa julistautui itsenäiseksi Kyproksen tasavallaksi 1983. Delegaatio ei vieraile saaren pohjoisosan valtiossa.
Presidenttien konferenssin lausunnossa todetaan, että Kreikan Kyproksen ja Israelin yhteistoiminta on vaikuttanut tasapainottavasti alueen turvallisuuteen.

Turkille vihamielinen kurdi-järjestö PYD on voimistunut Syyrian tilanteen vuoksi, kuten Israelin vihollinen Hizbullah Libanonissa, mikä voimistaa Israelin ja Turkin välisiä intressejä. Obaman hallitus on rohkaissut suhteiden palauttamiseen. Hoenline sanoo, että on liian aikaista ennustaa, onko Turkin kääntyminen aito ja kestävä. Ulkopuoliset tarkkailijat kehottavat Israelia varovaisuuteen, sillä Israelin vastaisuus on Turkissa paikoin lähennellyt anti-semitismiä myös johtajatasolla. Turkki on kuitenkin ollut israelilaisten perinteinen lomailumaa, mitä kansa odottaa.
Tarkkailijat myös toteavat, etteivät suhteet Kreikan ja Kyproksen kanssa tule korvaamaan Turkin suhteita, sillä Turkki on yksi alueen voimakkaimmista maista. http://www.timesofisrael.com/as-turkey-reaches-out-to-israel-jewish-groups-move-to-embrace-rival-greece/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Istanbulissa Turkissa tiistaina räjähtänyt pommi-isku surmasi 10 ihmistä ja haavoitti 11. Räjähdys tehtiin Sultanahmet aukion lähellä keskellä turisti-joukkoa. Surmansa saaneista valtaosa oli saksalaisia turisteja. Mikään järjestö ei ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta sen suoritti 28-vuotias syyrialainen mies, joka menehtyi itsemurhaiskussa. Turkin turvallisuusjärjestöt sanovat pidättäneensä 3 iskuun syyllistynyttä henkilöä, jotka kaikki ovat venäläisiä. Venäjän Istanbulin konsulaattia on informoitu pidätyksistä, joka sanoo tutkivansa pidätysten syytä. Turkin ja Venäjän suhteet ovat viilentyneet Turkin pudotettua venäläisen TU24 hävittäjä-koneen väittäen sen tunkeutuneen Turkin ilmatilaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206381#.VpYYqVN706s
·         Israelin ulkoministeriön pääsihteeri Dore Gold totesi puhuessaan kansainvälisten tutkijoitten Wilson keskuksessa Washingtonissa maanantaina, että Iranin uhka Israelille kasvaa huomattavasti, jos sen päämäärä Syyrian muuttamiseksi Iranin provinssiksi toteutuu. Gold sanoi, että 80 miljoonaisen kansan, jota yleisesti pidetään terrorismin johtavana tukijana, vaikutusvalta kasvaa potentiaalisesti sen saatua ydinpommin. Hän vakuutti olevansa varma, että Iranin suunnitelmissa on saada Syyria hallintaansa ja osaksi Iranin Islamilaista Tasavaltaa. Iran on alaviittiheimoon kuuluvan Bashar Assadin tukija, Alaviitit ovat shia-muslimien alalahko.
Gold totesi Iranin suunnittelevan sosiaalisia ja poliittisia muutoksia Syyriassa, joiden tarkoituksena on Syyrian liittäminen Iraniin. Iran tarvitse yhteyttä Välimerelle, jonka kautta se voi välittää aseita Hizbullahille (ja Hamasille). Gold painotti, ettei Israel voi sallia Iranin saavan jalansijan sen pohjoisrajan taakse, mikä vihjaa sotilaallisten toimien mahdollisuuteen.  Iran pelaa uhkarohkeaa peliä, sillä Saudi Arabia uhkaa sitä Persianlahdella. Iran avusta Assadin hallitusta 35 miljardilla USD vuosittain ja sillä on tuhansia sotilaita Syyriassa, pääosan heistä toimiessa kouluttajina ja neuvonantajina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206379#.VpYbhlN706s
·         Iranin ulkoministeriö on tiettävästi vaatinut USA:lta anteeksipyyntöä sen kahden partioveneen eksyttyä Iranin vesialueelle. Iranin isottelu on outoa aikana, jolloin USA valmistautuu poistamaan viimeiset Iranin vastaiset sanktiot ja samalla vapauttamaan viimeiset lännessä jäädytetyt miljardit USD. Iranin johto kuvitellee voivansa kiristää USA:n hallitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206380#.VpYgv1N706s
·         Israelin ilmavoimat IAF iskivät yhdessä Shin Betin jäsenten kanssa Gazan turvallisuusaidan varrella toimivia Hamasin joukkoja vastaan, jotka olivat asentamassa tienvarsipommeja aidan varteen. Iskuissa yksi Hamasin jäsen sai surmansa ja ainakin kolme haavoittui, joiden tilasta ei ole tietoa. IAF varoitti israelilaisia maanviljelijöitä ainakin kilometrin leveydeltä aidasta pysymään poissa pelloiltaan mahdollisen vastaiskun vuoksi. Kehotus poistettiin myöhemmin. Pommit oli tarkoitus laukaista IDF:n partioita vastaan turvallisuusaidan vierellä. Toisen uutisen mukaan Hamas on kaivanut lisää hyökkäystunneleita Gazasta Israelin puolelle. IDF:n mukaan niitä on nyt ainakin yhtä paljon kuin ennen 2014 kesäsotaa. Israel ei ole keksinyt tapaa, millä estää tunnelien kaivaminen tai löytäminen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/iaf-attacks-terror-cell-along-gaza-security-fence/2016/01/13/
·         KKL-JNF istuttavat yhdessä puita Gazan rajan läheisyyteen rajan pinnassa asuvien israelilaisten turvaksi. Toisaalta ne toimivat myös näköesteinä sekä IDF:n sotilaille että Hamasin pyssymiehille, jotka pyrkivät Israelin puolelle. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/trees-planted-by-kkl-jnf-to-protect-israeli-communities-on-gaza-border/2016/01/12/,
·         EU rahoittaa PA:n arabien rakentamaa laitonta tietä alueiltaan C-alueen läpi Suolamerelle ilman lupaa ja valtakirjaa. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun tallaista tapahtuu. EU rahoittaa lukuisia rakennuksia C-alueille pyrkien sillä osoittamaan, että Israel miehittää laittomasti arabien alueita, mikä on suuri valhe ja vastoin todellisuutta. Tämä johtuu suurelta osin Israelin hallitusten leväperäisyydestä valvoa etujaan, mikä on päivittäin räikeästi todettavissa etenkin Temppelivuorella. Regavim-järjestö valitti asiasta korkeimmalle oikeudella vaatien tietyön lopettamista. Tie johdetaan Gush Etzionista Suolamerelle lyhentäen matkan seilla 20 minuuttiin. Tiestä on jo rakennettu n. 12,5 mailia ilman että viranomaiset puuttuivat siihen.
·         Vasemmistolainen NGO-järjestö Breaking the Silence yhdessä entisen diplomaatin Alon Lielin kanssa suunnittelivat Israelin kieltämiseksi kansainvälisistä jalkapallopeleistä ja urheilukilpailuista. Asia tuli julkisuuteen kyseisestä neuvottelusta otetussa salaisessa videossa. Israelin vasemmisto näyttää siirtyneen laittomuuksiin Israelin maineen häpäisemiseksi ja viime kädessä Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Jokin aika sitten raportoitiin, että USA on uudelleen aktivoinut ryhmä-5:n, jota se käýtti ennen viime parlamenttivaaleja vasemmiston hyväksi. Se toimii USA:n hallituksen tuella. Tämä viittaa vahvasti hallituksen ja maan lakien vastaiseen toimintaan, eli valtiopetokseen.  Liel on vahvasti arabimyönteinen haluten arabivaltiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206383#.VpYn3VN706s
·         Kaksi lasta on hengenvaarallisessa tilassa H1N1 sikaflunssa-tartunnan vuoksi. Lapset, toinen heistä 1.5-vuotias, vietiin tiistaina HaShomer sairaalaan, jossa heidän todettiin saaneen virustartunnan. Aiemmin sairastunut lapsi kotiutettiin sairaalasta hän tilansa voimistuttua. Yksikään heistä ei ollut saanut rokotetta flunssaa vastaan. Joitakin muita tapauksia on todettu myös aikuisten parissa, mikä osoittaa viruksen leviämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206372#.VpYq1lN706s
·         Palokunta hälytettiin Segev Shalom beduiinikylään väitetyn tulipalon sammuttamiseen. Heidän ajaessaan kylää kohti Beershebasta kaakkoon sijaitsevaan arabikylään he kuitenkin joutuivat beduiinein järjestämään ansaan. Palokunnan jäsenet kutsuvat ihmeeksi, että he selvisivät tilanteesta elävinä, sillä niin pahoin heitä kivitettiin. Negevin alueen palopäällikkö Eli Peretz antoi komennon, ettei palokunta saa mennä beduiinialueille ilman poliisin suojaa. Tämä on törkeintä terrorismia, mitä voi ajatella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206374#.VpYs-lN706s
·         Iran vapautti pidättämänsä 10 amerikkalaista merisotilasta Obaman pyydettyä anteeksi. Tässä taitaa häntä heiluttaa koiraa, vain ovatko ne vaihtaneet paikkaansa? http://www.debka.com/article/25158/Iran%E2%80%99s-Revolutionary-Guards-free-10-US-seamen-after-Washington-apologizes
·         Israelin laivasto sai eilen viidennen sukellusveneensä, joka voidaan varustaa ydinpommeilla. Sitä pidetään huippuluokan veneenä, johon on asennettu lukuisia Israelin vaatimia laitteita ja aseita.

Post a Comment