Friday, September 04, 2015

PERJANTAI 04.09.15

PERJANTAI 04.09.15
1.       TAIVAANKANSI on aamulla pilvikerroksen peitossa ja ilma tuntuu kostean viileältä, vaikka lämpömittari näyttää lukemat 21 astetta. Lämpötilan ennustetaan kohoavan 31 asteen tienoille ja taivaan selkeytyvän kokonaan päivän kuluessa. Huomenna lämpötilan odotetaan laskevan asteen verran, mutta sen ennustetaan nousevan uudelleen hellelukemiin siten, että maanantaina olisi jo 33 astetta.  

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 25 -38; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkuu edelleen Israelissa, mutta kosteus alkaa tuntua yhä enemmän etenkin sisätiloissa, koska vuodevaatteet eivät ehdi kuivua päivän aikana. Tämä on aikaa, jolloin ihmiset saavat helposti yskää ja nuhaa.
Kinneretin vedenpinta laski eilen yhden senttimetrin.

2.       P5+1 maiden ja Iranin neuvottelema ja allekirjoittama Wienin sopimus on menossa sekä Iranin parlamentin että USA:n kongressin äänestykseen. Sopimuksen hyväksyminen USA:n kongressissa näyttää varmistuvan, vaikka jotkut varoittavat, että lopullisesti sen kohtalo nähdään vasta äänestyksen jälkeen. Senaatin demokraattijäsenet ovat yksi toisensa jälkeen ilmaisseet kantansa etukäteen, mikä on varsin outo muoto demokratiaa, mutta perustunee USA:n omaksumaan perinteeseen. Republikaanien kanta on ollut myönteinen alusta alkaen, mutta yllätyksiä voi sattua, eikä äänten kalastelu liene harvinainen.

IRANIN ylin kaitsija on ollut harvinaisen aktiivinen huomioiden hänen häilyvän terveydentilansa. Hän ei sano vastustavansa parlamentin päätöstä, oli se myönteinen tai kielteinen, mutta hänellä on kuitenkin viimeinen sana senkin jälkeen, kun parlamentti on tehnyt oman päätöksensä. Tämä antaa hänelle mahdollisuuden viitata tulevissa puheissaan Iranin demokraattiseen päätöksen tekoon, millä on oma PR-arvonsa eurooppalaisten asiakkaitten silmissä, vaikka se onkin silmänlumetta.

AJATOLLAH Ali Khamenei totesi eilen, että USA:n tulee toteuttaa lupaamansa sanktioiden poistaminen, ennen kuin Iran voi toteuttaa oman osuutensa.

USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Josh Earnest totesi lehdistötilaisuudessa, että kansainvälisten painostusten helpottaminen riippuu Iranin pitäytymisestä heinäkuun 14. päivänä 2015 allekirjoittamaan sopimukseen. Hän toisti Obaman hallituksen aiemmin ilmaiseman kannan, että tärkeintä on sopimuksen noudattaminen, eivätkä sen sanamuodot. Earnest selvitti Obaman hallitukisen kannan, että Iranin on otettava useita askeleita ydinohjelmansa käärimiseksi hyväksyttävään muotoon, ennen kuin sille luvattuja helpotuksia voidaan alkaa toteuttaa.

Tämä oli USA:n vastaus Khamenein torstaina julkistamaan tulkintaan, että länsimaiden tulee poistaa asettamansa sanktiot, eikä vain siirtää niitä. Khamenein Teheranin uskonnollisille johtajille antaman lausunnon luki Iranin Tasnim News Agencyn TV:n uutisankkuri. Khamenei vakuutti lausunnossaan, ettei sopimus ole voimassa, ellei sakntioita poisteta kokonaan. ”Ilman sitä Iran toteuttaa omat velvollisuutensa vain osittain”, hän vakuutti. ”Ilman sitä ei ole mitään syytä osallistua jatkoneuvotteluihin. Me voimme jatkaa toimintaamme ja lisätä sentrifugien nykyistä lukumäärää 19 000;sta 40 000:n tai jopa 50 00o:en, ja jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon teollisuuden ja tutkimuksen käyttöön”.
KHAMENEI tyrmäsi Obaman kuningasajatuksen Irani liittymiseksi USA:n johtamaan kansainvälisen koaliittioon todeten: ”Yksi USA:n haluamista tavoitteista alueella on hajottaa ja täysin tuhota vastarintajoukot voidakseen yksin hallita Syyriaa ja Irakia. Tähän USA haluaa Islamilaisen Tasavallan osallistuvan, mikä ei koskaan toteudu”.
Khamenei varoitti vihollisen petollisesta hymystä lyhyen ajanjakson etuisuuksien saavuttamiseksi määrätyissä kohteissa kehottaen aina varomaan vihollisen petollisia ansoja ja suunnitelmia. http://www.timesofisrael.com/white-house-sanctions-relief-depends-on-iranian-compliance-with-deal/

3.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka on ponnekkaasti vastustanut Wienin sopimuksen hyväksymistä USA:n kongressissa, ja jota jotkut Obamaa myöten syyttävät sekaantumisesta USA:n sisäiseen politiikkaan, sanoo jatkavansa varoitustensa julkistamista osoittaakseen Valkoiselle Talolle, kuka on Yhdysvaltain todellinen vihollinen ja kuka sen uskollisin liittolainen ja ystävä.
Toisten kriitikoiden mielestä Netanyahu ylimitoitti toimintansa saaden epävarmat kongressin jäsenet kääntymään häntä vastaan.
Netanyahu teki selväksi, että hän tulee jatkamaan Wienin sopimuksen vastustamistaan vastalauseista huolimatta, koska hän katsoo olevan tärkeää kertoa maailmalle sopimuksen aiheuttamat vaarat sekä Israelille, USA:lle että maailmalle. Hän selittää, että vastoin yleistä luuloa sopimus antaa Iranin ydinteollisuudelle kansainvälisen oikeutuksen ja jopa edistää sitä lupaamalla Iranille uudenaikaisia länsimaisia laitteita ja sentrifugeja, joilla prosessia nopeutetaan. Toiseksi sopimus ei kiellä Irania jatkamasta omaa ohjusteollisuuttaan tai hankkimasta niitä länsimaista, myös ballististen ohjusten osalta, joilla se voi uhata Eurooppaa ja USA:ta.
Lisäksi Obaman hallitus tukee Iranin pyrkimyksiä Lähi-Idän johtavaksi maaksi, vaikka se sanoo estävänsä sen painostustoimet naapurimaitaan vastaan.

ISRAELIN oppositiojohtaja Isaac Herzog (Zionist Union) totesi, että Wienin sopimuksen nyt saatua kansainvälisen vahvistuksen myös YK:ssa, Netanyahun olisi syytä tunnustaa tapahtunut tosiasia ja keskittyä Israelin turvallisuuden takaamiseen. USA:n sotilaallinen tuki Israelilla on n. 3 miljardia USD vuodessa, ja lisäksi USA tukee Israelin teollisuuden kehittämiä torjuntaohjusjärjestelmiä Iron Dome ja Arrow II ja III. USA:n rahoituksen jatkuminen on elintärkeä niiden edelleen kehittämiseksi, koska myös hyökkäysohjuksia kehitetään yhä tehokkaimmiksi ja vaikeammiksi torjua.
Obama julkisti tarjouksensa USA:n antaman tuen nostamiseksi Iranin kehityksen vastapainoksi tarjoten entistä uudenaikaisempia asejärjestelmiä. Herzog kehottaa pääministeriä tarttumaan ojennettuun käteen eikä puremaan sitä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-defends-iran-deal-fight-after-obama-secures-support/

4.       YLEISEN turvallisuuden ministeri Gilad Erdan antoi viime viikolla uuden ohjeen, jonka mukaisesti islamilaisia aktivisteja ei päästetä perjantain rukouksiin Temppelivuoren Al-Aksa moskeijaan. Tämä on osa turvallisuusvirkailijoiden pyrkimyksistä estää viikoittain toistuvat sanalliset ja fyysiset hyökkäykset Temppelivuorelle nousseita turisteja ja etenkin juutalaisia palvojia vastaan. Osa näistä nuorista aktivisteista saa palkkaa joko PA:lta tai Hamasilta osan yöpyessä Vuorella ollakseen valmiit heti aamulla aloittamaan häirintätoimensa kivin ja petrolipommein. Uusin muoto aktivisteja ovat olleet Vuorelle lähetetyt naisyksiköt, jotka reunustavat turistien kulkemia reittejä huudellen heille solvauksia ja ylistäen omaa Allahiaan.
Jerusalemin poliisi on saamiensa ohjeitten mukaan pyrkinyt välttämään suoraa kontaktia aktivistien kanssa hätistellen turistit pois alueelta, jos tunnelma alkoi osoittaa ylikuumenemista.
Rukoileminen tai uskonnollisten merkkien näyttäminen on kielletty muilta paitsi muslimeilta. Juutalaiset ovat yhä äänekkäämmin vaatineet muutosta tilanteeseen, johon se on ajautunut poliisin muslimeja suosivan politiikan vuoksi pidättäen mieluummin turisteja kuin muslimeja rauhantilan häiritsemisestä. Jordania, joka on vastuussa muslimisäätiön (wakf) toimista islamin pyhien paikkojen ylläpidosta ja päivärutiinista, varoittaa muuttamasta tilannetta uhaten väkivallan nousulla. Jordania päätti äskettäin lähettää Vuorelle 80 turvallisuusmiestä entisten lisäksi.

ARABIEN harjoittama juutalaisten hautakivien ja muistolaattojen tuhoaminen Öljyvuorella jatkuu poliisin lupauksista huolimatta järjestyksen palauttamiseksi. Pääministeri Netanyahun isoisän hautakivien tuhoaminen oli yksi viimeisistä tuhoista lukuisten toisten joukossa.
Myös Josefin hautakammio Nablusin lähellä on yksi aktivistien kohteista. Poliisi pidätti äskettäin neljän hengen solun, joka suunnitteli aseellista hyökkäystä Josefin hautakammiolle kokoontuvia palvojia vastaan. Aseita hankittiin ja selvitettiin, koska paikalla oliosi mahdollisimman paljon juutalaisia iskun suorittamisreksi. Toinen kohde on Raakelin hautakammio lähellä Betlehemiä, jota vastaan hyökätään. http://www.timesofisrael.com/at-temple-mount-gate-banned-muslim-activists-vent-their-anger/

5.       SAUDI ARABIAN kuningas Salman matkustaa ensimmäiselle viralliselle vierailulleen Yhdysvaltoihin, jossa hänen uskotaan tapaavan presidentti Obaman perjantaina. Hän nousi kuninkaan valtaistuimelle tammikuussa.
USA:n ja Saudi Arabian välit ovat viilenneet merkittävästi USA:n aloittaman ”ristiretken” vuoksi Iraniin, jota presidentti Obama näyttää nostavan Lähi-Idän johtavaksi valtioksi, ja jolle P5+1 maiden neuvotteleman Wienin sopimuksen mukaan annetaan oikeudet kehittää ydinteollisuuttaan kansainvälisessä valvonnassa, mutta myös oikeudet hankkia uudenaikaista välineistöä länsimaista. Sopimuksessa edellytetään, ettei Iran rakenna ydinasetta ainakaan 10 -15 vuoden aikana, mutta ei rajoita sen ohjusteollisuuden kehitystä, jota Iran on tarmokkaasti kehittänyt etenkin ballististen ohjusten alueella.

USA:n ulkoministeri John Kerry sai kuningas Salmanin ehdollisen hyväksymisen Wienin sopimukselle ilmeisesti luvaten nostaa saudeille annettavien asetoimitusten määrää ja laatua, mutta ei enää aiemman kaltaista turvallisuustakuuta, mikä kauhistuttaa etenkin Persianlahden pieniä öljymaita, jotka kokevat olevansa alastomina Iranin nopeasti nousevan mahdin edessä. Arabimaat ovat salaisesti etsineet uusia turvatakuita, ja siinä tutkineet myös Israelin mahdollisuuksia.
Saudit tekivät suuren asetilauksen Venäjältä tilaten samalla useita atomi-voimaloita.

IRANIN ydinasesuunnitelmat ja arabimaiden turvallisuustakeet tullevat olemaan kuningas Salmanin ja presidentti Obaman neuvottelujen keskeiset kysymykset. Maailmantalouden ongelmat, mukaan lukien öljynhinnan jatkuva aleneminen ovat varmaan mukana, sillä öljyä myyvät maat ovat budjetoineet valtion taloutensa öljytuloihin, jotka perustuivat korkeampiin raakaöljyn hintoihin. USA:n dollarin asema maailman vaihtovaluuttana noussee myös esille Kiinan ja Venäjän haastaessa USD:n aseman. Kiinassa tapahtuneet kolme suurta teollisuuslaitosten räjähdystä ja samaan aikaan USA:n Japanin tukikohdan suuri räjähdys ovat antaneet aiheen spekulointiin, että ne liittyisivät USA:n ja Kiinan väliseen julistamattomaan kauppasotaan.
Kiina on tarjonnut saamiaan USA:n takuita ja muita vastuita maailman markkinoille, minkä uskotaan herättäneen USA:n hallituksen vastatoimiin.

VAIKKA Saudi Arabia on ehdollisesti hyväksynyt Wienin sopimuksen, se epäilee, ettei kansainvälinen yhteisö USA:n johdolla pysty toteuttamaan sen Irania sitovat määräykset. USA:n hallituksen vakuutteluilla arabimaitten turvallisuuden takaamisesta ei ole enää sellaista painoarvoa kuin aiemmin. Presidentti Obama on menettänyt kasvonsa kuningas Salmanin silmissä, eikä sitä palauteta pelkillä vakuutteluilla. Kysymys on USA:n roolista maailman johtavana valtiona ja sen valuutan arvostuksesta maailman vaihtovaluuttana. Jos nämä peruspilarit horjuvat, koko maailmantalous joutuu ongelmiin tai jopa romahdukseen, kuten monet ennustavat. Se pystyisi luomaan tilanteen, jossa maailmantalouden koko korttipakka jaetaan uudelleen, ja antaisi suotuisan tilanteen islamin mahdín nousulle.

Salmanin uskotaan viestittävän Obamalle, että Iran on vihollinen, eikä potentiaalinen yhteistyökumppani, kuten Obama uskottelee. Iran edustaa shia-islamia, jota Saudi Arabian sunnisuuntaa edustana Wahhabiliike pitää kerettiläisenä. Obamalla lienee vaikeuksia – muslimiuskostaan huolimatta – ymmärtää islamin kaiken kattavaa syleilyä jokaista jäsentään kohtaan kehdosta hautaan.
Saudit ovat myös huolissaan Jemenin sodan aiheuttamista tappioista siviileille, mikä horjuttaa sen oikeamielisyyttä ja tasapuolisuutta, jota se väittää edustavansa. YK:n tilaston mukaan Jemenin sota on jo vaatinut 2 100 siviilin hengen ja aiheuttanut suurta tuhoa maan infrastruktuurille, minkä korjaaminen vie aikaa ja varoja. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-due-in-white-house-for-nuclear-deal-talks/

6.       UUTISOTSIKOITA  
·         Viisi amerikkalaista yeshiva-opiskelijaa eksyivät autollaan pyrkiessään Patriarkkain mausoleumille Hebronin keskustaan, jossa arabijoukko pysäytti heidän matkansa alkaen kivittää autoa. Heidät olisi varmaan mukiloitu hengettömiksi, ellei eräs paikallinen arabiasukas olisi ottanut heidät kotiinsa suojaan. Kaksi opiskelijaa Brooklyn NY saivat kuitenkin kohtalaisia vammoja. Arabit sytyttivät heidän autonsa tuleen polttaen sen kelvottomaksi. Faiz Abu Hamadiah kertoi kuulleensa huutoja kadulta ja nähdessään viiden nuoren poistuvan hädissään autostaan otti heidät kotiinsa. Yhden kasvot vuotivat verta lasisiruista. Paikalle kutsuttu armeijan osasto vei heidät turvaan, kaksi saamaan hoitoa sairaalasta. Hebroniin johtavan tien alussa on tarkastus-piste, mutta IDF oli vähän aiemmin luovuttanut sen PA:n poliisille. Hamadiah sanoo toimineensa oikein, sillä ”juutalaisten ja arabien tulee asua rinnakkain”. http://www.timesofisrael.com/2-american-yeshiva-students-hurt-in-hebron-firebombing/
·         Iranin sotilaskoneet ottivat lähikuvia USA:n emäaluksista ilmeisenä tarkoituksenaan valmistella tulevaa yhteenottoa, jos Wienin sopimus raukeaa. http://www.timesofisrael.com/iranian-video-shows-reconnaissance-mission-of-us-warship/
·         YK:n uskotaan suostuvan siihen, että PA/PLO:n lippu saadaan nostaa YK:n virastokeskuksen ulkopuolelle toisten valtioitten joukkoon, vaikka sillä ei ole valtion tunnuksia, ei tunnustettuja rajoja, ei pysyvää kansaa eikä pysty asumaan rauhassa lähinaapuriensa kanssa. Israel protestit eivät asuttaneet. http://www.timesofisrael.com/un-set-to-back-palestinian-flag-raising/
·         Unkari ja Bulgaria pyytävät Israelin asiantuntija-apua suunnitellessaan teknisesti kehitettyjä turva-aitoja haavoittuville rajoilleen. Israelissa kuitenkin epäillään, että ne joutuisivat pyytämään YK:n lupaa aidan pystyttämiseksi, mitä kehitysmaa-enemmistöinen YK tuskin antaa. http://www.timesofisrael.com/hungary-bulgaria-ask-israel-about-barrier-to-keep-out-migrants/
·         1800 vuotta vanha sargofagi löydettiin kaivettaessa tulevan rakennuksen perustuksia Ashkelonissa. Arabiyhtiön omistama kaivinkone runteli sargofagia pahoin ja sitä vedettiin sivummalle traktorin avulla, mikä särki sitä lisää. Arabit yrittivät piilottaa sen maan alle peitellen sitä peltilevyillä ja sementillä. mutta arkeologit saivat vihiä asiasta ja tulivat paikalle pelastaen sen tuholta. Israelissa arkeologisista löydöistä tulee ilmoittaa viranomaisille ja löydetyt esineet luovuttaa heille. Poliisi löysi ja pidätti kaksi arabi-työntekijää, joilla ei ollut lupaa tulla Israelin alueelle. http://www.timesofisrael.com/israel-recovers-ancient-sarcophagus-hidden-by-builders/
·         Egyptin rannikon edustalta löydetty 30 triljoonan kuutiojalan kaasulöytö ei vaikuta Israelin ja Egyptin välisiin neuvotteluihin kaasutoimituksista Egyptiin.  Hallituksen vitkuttelu Israelin kaasuesiintymien valtion osuuksien määrittelyssä ärsyttää esiintymät löytäneitä ja valvomia yhtiöitä, joiden kärsivällisyys alkaa osoittaa lopun merkkejä. http://www.timesofisrael.com/egyptian-minister-gas-export-negotiations-with-israel-ongoing/
·         Israelin merivoimat esittelivät äskettäin kaasuesiintymien turvallisuus-järjestelyjä Välimerellä, mikä tulee olemaan haastava tehtävä. Uusia sukellusveneitä ja ohjusaluksia on ostettu ja lisää tilattu Saksasta. Lisäksi ilmavalvontaa tehostetaan ja kehitetään etenkin miehittämättömiä pienkoneita, joilla valvontaa voidaan suorittaa kellon ympäri. Kaasukentät ovat Hizbullahin yakhont ohjusten kantoetäisyydellä Libanonista ja Syyriasta. http://www.debka.com/article/24860/Israel-Navy%E2%80%99s-defense-of-Mediterranean-gas-fields-displayed-in-war-game
Wednesday, September 02, 2015

KESKIVIIKKO 02.09.15

KESKIVIIKKO 02.09.15
1.       KOULUT alkoivat Israelissa eilen, mikä tarkoittaa myös sitä, että kadut ovat aamuisin tukkoisia vanhempien kyyditessä lapsiaan kouluihin. Koulutyönsä aloittavien joukossa on myös runsaasti uusien kansalaisten lapsia, joiden tulee pyrkiä oppimaan heprean kielen salaisuuksia, mikä lapsilta onnistuu sujuvammin kuin vanhemmilta. Mustarastas kuulutteli myös tuttua säveltään ”big favour” tai jotain sinne päin kuin rohkaisuna, että tästä päivästä tulee hyvä päivä, mikä kiitollisena otettakoon vastaan. Taivaan kansi oli kuuden maissa pilvetön ja ilma aamunraikas. Ennusteen mukaan korkein lämpötola saavuttaa iltapäivällä 32 asteen rajan ja - sikäli kuin ennusteisiin on luottamista - sama tahti jatkuu lähipäivinä ehkä asteen tai pari vilpoisampana taivaan pysytellessä pilvettömänä.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 20 -32; Tiberias 22 -35; Suolameri 23 -34; Eilat 25 -39 +C-astetta. Kuten jo taisin mainita, lämmintä riittää ainakin toistaiseksi.
Kinneretin vedenpinta pysyttelee tasaisena, tämän päivän lukema on -212.62 sm merenpinnan tasoa alempana.

2.       Vaikka mustarastas julistaakin suurta suosionosoitusta, toiset toivottavat – tai ehkä voisi sanoa varoittelevat – jotain todella pahaa tapahtuvaksi syyskuun aikana. Juutalaisten shmita-vuosi päättyy elul-kuun 29.päivänä, joka gregoriaanisen kalenterin mukaan on sunnuntai 13. syyskuuta, ja joka on juutalaisen vuoden 5775 viimeinen päivä. Juutalainen uusi vuosi 5776 alkaa sunnuntai-iltana, ja sitä juhlitaan kaksipäiväisellä juhla-ajalla maanantaina ja tiistaina.

Syyskuun 13. ja 14. päivien välillä nähdään myös verikuu, mikäli säät sen sallivat. Juutalaisten suuri sovintopäivä on 23. syyskuuta, jolloin Temppelin vielä ollessa käytettävissä, ylipappi meni verta mukanaan suorittamaan symbolisen sovitus-rituaalin itsensä ja koko kansansa puolesta. Jos symbolinen veriuhri hyväksyttiin, ylipappi palasi elävänä Kaikkein Pyhimmästä tilasta kansan puhjetessa iloisiin ylistys- ja kiitoshuutoihin. Kansa pystyi taas huojentuneena jatkamaan elämäänsä.
Juutalaista Temppeliä ei enää ole eikä sovitusrituaalia voida suorittaa, mutta Elul-kuun aikana juutalaisten oletetaan valmistautuvan suuriin juhlapyhiin ja suorittavan itsetutkisteluaan ja välttävän sanallisia syntejä, mitä kutsutaan ”sanojen paastoksi”. Tarkoitus on antaa anteeksi kaikille, joita on ehkä loukannut edellisen vuoden aikana, ja muutenkin pyrkiä aloittamaan uutta vuotta uudelta pohjalta.

Ajankohdan kohtalonomaisuutta lisää shmita-vuoden 5775 loppuminen, jolloin koko kansalle langetetaan tuomio ja määrätään rangaistus 7-vuoden aikana tehdyistä rikoksista. Juutalaisen käytännön ja jumallisen määräyksen mukaan 29. elul-kuuta, jota kutsutaan ”nollaamisen päiväksi”, kaikki velat ja saatavat tuli mitätöidä.
Tämä koski tietenkin vain juutalaista kansaa, ei pakanakansoja, jotka eivät kuunnelleet elävän Jumalan käskyjä ja määräyksiä.

Koska Amerikan Yhdysvaltain kohtalo monien tarkkailijoitten mukaan läheisesti liittyy juutalaisen kansan kohtaloihin ja sille annettuihin määräyksiin ja merkkeihin, vuoden 5776 alussa annetaan tuomio myös USA:n kansalle, jonka tärkein tehtävä oli juutalaisen kansan suojeleminen, minkä se pystyi - jumalallisen määräyksen mukaan - suorittamaan maailman supervaltiona. Amerikan kansa on kuitenkin kansana vetäytynyt yhä kauemmas Jumalan antamista selvistä ohjeista ja määräyksistä ja alkanut aktiivisesti etsiä yhteyksiä epäjumalan palvelemiseen, jopa suoranaiseen saatanan palvontaan, jota tuetaan valtiovallan antamilla määräyksillä ja lain-säädännöllä. Kuinka usein Raamatun lehdillä todetaan muinaisten juutalaisten hallitsijoitten kohdalla: ”He saattoivat toimillaan kansan tekemään syntiä”.
USA:n johdolla neuvoteltu Wienin sopimus Iranin ydinteollisuuden valvomisesta on saattanut monet uskomaan, että se oli kuin viimeinen merkki, jolla ylitettiin Jumalan asettama punainen varoitusviiva.

TÄMÄ sopimus  asettaa juutalaisen kansan taas kerran ”lopullisen ratkaisun” eteen, jolla monet hallitsijat ovat yrittäneet tuhota juutalaisen kansan lopullisesti. Yli 2500 vuotta sitten sitä yritettiin Persiassa kuningas Ahasveroksen aikana. Nyt yrittäjänä on Persian perillinen Iran, jolle kansainvälinen yhteisö antaa oikeuden valmistaa ydinaseen, vaikka se uhoaa tuhoavansa sekä ”suuren että pienen saatanan”, eli USA:n ja Israelin. Maailman yleinen mielipide vähättelee näitä uhkauksia
Kuningas Ahasveros kuunteli varoituksia ja antoi laatia uuden lain, joka antoi juutalaiselle kansalle oikeuden puolustaa itseään.

USA:n presidentti Obamalla oli nyt tämä mahdollisuus torjua juutalaista kansaa uhkaava kuolemanvaara, mutta sen sijaan hän varoituksista välittämättä asettaa paitsi juutalaisen kansan myös USA:n kansan tuhon alaiseksi ponnistellen kaikin voimin saadakseen katastrofiin johtavan sopimuksen hyväksytyksi kongressissa.

USA:n korkeimman oikeuden 26.06.15 vahvistama laki naisen ja miehen välisen avioliiton muuttamiseksi koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja, oli se viimeinen pisara USA:n avoimesta kapinasta Jumalan antamia määräyksiä vastaan. Tähän ovat liittyneet sittemmin Obamacare-lakien sallimat lasten murhaaminen joko äitinsä kohtuun tai synnytyksen jälkeen elävien lasten silpomisen myytäviksi teurastettujen eläinten tapaan maailman markkinoilla. Abortoituja fetuksia jopa myydään Kauko Idän markkinoilla ihmisten ruuaksi kannibaalien tapaan.

MIKÄ tulisi olemaan USA:n kansalle annettu tuomio, on tietenkin Jumalan salaisuus. Mutta monet tarkkailijat, heidän joukossaan rabbi Jonathan Cahn, varoittavat, että USA:n ylisuuriin velkoihin ajautunut talous on päätymässä tiensä päähän ja että Kiinan talouden romahduksen aloittama maailmantalouden luisuminen kohti täydellistä romahtamista tulee lopettamaan USA:n suurvalta-aseman ja saattamaan sen talouden täydelliseen kaaokseen. USA:n dollari menettää heidän varoituksensa mukaan maailman vaihtovaluutan arvonsa, ja sen tilalle nousee uusi valuutta, ehkä Kiinan yuan, tai BRICS liittoutuman kehittämä uusi valuuttayksikkö YK:n tukemana. http://www.wnd.com/2015/07/americas-day-of-reckoning-just-60-days-away/, http://www.wnd.com/2015/09/statistician-data-proves-shemitah-financial-collapse/

3.       USA:n kongressin demokraatit sanovat olevansa enää yhden äänen päässä tilanteesta, jossa varmistetaan P5+1 maan ja Iranin välille solmittu sopimus. Presidentti Barack Hussein Obama näyttää pelon merkkejä, sillä afrikkalaista heimoperinnettä perintötekijöissään kantavana hän on altis taikauskolle, jonka merkiksi hän kantaa taskussaan hindujen apinajumalan pienoisveistosta.
Vihkisormuksessaan hänellä on teksti. Ei ole muuta jumalaa kuin Allah.
Joittenkin psykologien mukaan Obama osoittaa merkkejä psykologisesta häiriötilasta, kun toinen asiantuntija toteaa hänen sairastavan vakavaa narsismia, joka hallitsijassa voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita. Monet diktaattorit ovat sairastaneet narsismia. Obama tunnusti puhuessaan äskettäin juutalaisille, että hän hänelle tuottaa tuskaa kuullessaan väitteitä, että hän olisi antisemitisti.

JOKA tapauksessa Obama osoittaa halua korjata aiheuttamiaan repeämiä kansan-suosiossa, joka USA:ssa on heilunut 40 %:n kieppeillä. Erityisesti juutalaisten arvostuksen menettäminen on hänelle raskas, sillä hänellä on taianomainen pelko juutalaisten vaikutusvallasta, vakka hän sisimmässään inhoaakin heitä.
Kongressin vahvistus Wienin sopimukselle, josta käytetään nimitystä Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), näyttää vahvistuvan, mikä antaa aiheen pohtia, mitä sen jälkeen. Aloite on tietenkin Valkoisen Talon käsissä, jolle on annettu käytännön toimien hoitaminen useimmiten kongressin tukemana tai ilman sitä.

ENSIMMÄISEKSI Obama näyttää tarjoavan turvallisuuden vahvistamista Iranin vaikutuspiiriin kuuluvissa maissa, jotka pelkäävät Iranin painostuksen voimistumista. Tämä koskee etenkin Persianlahden pieniä öljyrikkaita maita, mutta myös Saudi Arabiaa, Jordaniaa, Egyptiä ja tietenkin Israelia. Näihin kuuluvat Israelin puolustuskyvyn vahvistaminen seuraavan vuosikymmenen aikana; USA:n vaikutusvallan ja läsnäolon uudelleen lisääminen Lähi-Idässä; Iranin ydinasevalvontaan liittyvien sanktioitten vahvistaminen ja toteuttaminen, mikäli osoittautuu, ettei Iran täytä velvoitteitaan; Iranin tuhoisan vaikutusvallan estäminen sekä voimistuva yhteistoiminta ohjusteollisuuden kehittämisen alalla.
Obama tarjoaa USA:n apua sanktioitten poistumisen yhteydessä vapautuvien miljardien USD valvontaa, etteivät ne valu terrorijärjestöille.

USA:n valtionvarainministeriön apulaissihteeri Adam Szubin keskittyi viime viikolla keskusteluissa Israelin viranomaisten kanssa siihen, ettei Hizbullah ole yksi Iranin vapautuvien miljardien tärkeimmistä kohteista.
Jos osoittautuu, että Iran toimii allekirjoittamiensa rajoitusten puitteissa, USA:n hallitus on valmis poistamaan myös muita Irania vastaan asetettuja painostus-keinoja, jotka eivät ole JCPOA sopimuksen alaisia.
Pääministeri Netanyahu ei halua keskustella JCPOA sopimukseen liittyvistä kysymyksistä USA:n viranomaisten kanssa niin kauan, kuin on toivoa sen kaatumisesta kongressissa, ettei hän antaisi kuvaa sopimuksen tukemisesta.
Entinen Netanyahun turvallisuusneuvonantaja Uzi Arak sanoo, että Obaman tarjous on oikeansuuntainen, mutta lisää useita omia toimia, joita hän odottaa USA:lta.
Israelin armeijan hankinnat ovat pääosin USA:sta, mikä asettaa IDF:n riippuvaiseksi varaosien saatavuudesta, mikä kriisitilanteessa on kriittinen selviytymiseksi.
Yksikään hieno hävittäjä ei lennä pitkälle ilman toistuvaa huoltoa ja varaosia.
Israelin toivelistan kärjessä on F-35 koneen toimittaminen, mikä on vuosikaudet jäljessä aikataulustaan, ja jonka hinta on noussut suhteettomasti. Yhtä tärkeitä ovat pitkälle kehitetyt ohjusjärjestelmät.
GULFMAAT odottavat samankaltaisia toimituksia USA:lta, joskin niiden oma varustautuminen turvallisuutensa hyväksi edellyttää paljon suurempaa panosta USA:lta, ehkä jopa raskaan sotakaluston ja sotilasjoukkojen osalta. Tästä kaikesta saa käsityksen, että Obama valmistaa Lähi-Itää suursotaan. http://www.timesofisrael.com/what-america-will-offer-israel-after-the-nuclear-deal/, http://www.timesofisrael.com/kerry-to-outline-us-assurances-to-israel-gulf-to-lawmakers/, http://www.timesofisrael.com/iran-unveils-15-year-nuclear-enhancement-program/.

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin valtionbudjetti määrältään 424.9 miljardia NIS vuodelle 2015 -2016 on valmis Knessetin käsittelyyn. Viimeiseksi Israelin arabit moittivat heille tulevien määrärahojen vähyyttä uhaten työnseisauksilla, mutta asia hoidettiin kuntoon. Jos se ei läpäise kaikkia kolmea äänestystä Knessetissä, edessä ovat uudet vaalit. Budjetti on suurin koskaan Israelissa esitetty. http://www.timesofisrael.com/knesset-to-vote-on-biggest-ever-state-budget/
·         USA:n varapresidentti Joe Biden (D) kokeilee kansansuosiotaan Floridassa. Republikaaneilla on kaikkiaan 17 ehdokasta, joitten kärjessä on edelleen Donald Trump, hänen lähin seuraajansa on entinen nerokirurgi Ben Carson. Demokraattien pääehdokas on ollut Hillary Clinton, mutta hänen mainettaan tahraavat monet skandaalit, joista Benghazi on pahin. Hänen tärkein kilpailijansa on Sanders, jonka suosio on noussut. Obama ehdotteli vaimonsa Michellen ehdokkuutta, mikä löi Bill Clintonin sanattomaksi. http://www.timesofisrael.com/biden-to-test-political-waters-in-florida-as-he-mulls-2016/
·         Italialinen yhtiö ilmoittaa löytäneensä Egyptin rannikon edustalta Välimeressä kaasuesiintymän jota se kutsuu megaluokan löydöksi. Kaasua on alustavien tutkimusten mukaan 30 triljoonaa kuutiojalkaa. mikä on suurin Lähi-Idän alueella, ja tyydyttää Egyptin tarpeet vuosikymmeniksi. Presidentti Al-Nissi kutsuu sitä lahjaksi Allahilta. Israelin suurimman kaasulöydön Leviathanin koko on 16 triljoonaa kuutiojalkaa, lisäksi Israelilla on muutamia pienempiä kaasuesiintymiä. Israelissa pelätään Egyptin löydön houkuttelevan sijoittajia ja yhteistyökumppaneita pois Israelista, joka ei ole pystynyt määrittelemään valtiolle tulevan osuuden suuruutta. http://www.timesofisrael.com/deri-slams-intelligence-failure-in-egypt-gas-find/
·         USA aloittaa Syyriassa kampanjan, joka tähtää IS:n johtajien teloittamiseen. Kampanja suoritetaan käytännössä miehittämättömiä pienkoneita käyttäen, mikä on paljon halvempaa ja tuhoisampaa kuin miehitettyjen koneitten käyttö. USA:n huolena on IS:n toiminnan ja vaikutuksen leviäminen entisestään Irakin ja Syyrian ulkopuolisiin maihin, kuten on jo tapahtunut Libyassa, Siinailla, Jemenissä ja salaisina soluina Saudi Arabiassa. Myös Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa syntyy uusia soluja IS:n periaatteille. http://www.timesofisrael.com/us-launches-drone-campaign-in-syria-report/
·         Peläten Israelin hyökkäyksiä Iran on tehostanut tärkeimpien ydinlaitostensa ilmapuolustusta ja tutkavalvontaa uusilla laitteilla. Venäjän lupaaman S-300 järjestelmän 4 patteristoa toimitettaneen ennen vuoden loppua.http://www.timesofisrael.com/fearing-israeli-attack-iran-boosts-nuke-defenses-tv-report-claims/
·         Pääministeri Netanyahu sanoo olevansa valmis tapaamaan Abbasin välittömästi. Hän tunnusti tämän tavatessaan rauhan puolesta taistelevien naisten edustuksen eilen. Hän lupaa, ettei aseta ennakkoehtoja tapaamiselle. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-willing-to-meet-abbas-for-peace-talks-right-now/
·         PA/PLO:n 80-vuotias puheenjohtaja Mahmoud Abbas valittaa vanhuuttaan sekä rauhankeskustelujen jäätymistä samalla esittäessään jäävänsä syrjään seuraavista PLO:n keskuskomitean vaaleista vastoin jäsenten tahtoa. Tämä ennakoi hänen haluaan siirtyä syrjään ”presidentin” virastaan, jota hän on pitänyt hallussaan vuosikaudet ilman valintaa. Abbas kertoi Fatahin johtajille, ettei hän asetu ehdokkaaksi Fatahin ja PLO:n keskeisten virkailijoitten vaaleissa.  Fatahin vallankumousneuvoston pääsihteeri Amin Maqbul kertoi Maan toimittajille kehottaneensa Abbasia harkitsemaan vielä kerran juuri tänä vaikeana ja vaarallisena aikana, mutta ilman tulosta. Abbasin suurin huoli on varmistaa, ettei hänen pahin kilpailijansa Mahmoud Dahlan nouse hänen paikalleen. Abbas suosittaa Marwan Barghoutia, joka kärsii Israelin vankilassa 5 elinkautisen + 40 vuoden rangaistustaan. Hän perusti Al-Aksa Marttyyrien Prikaatit järjestön, joka on taistellut verisesti Israelia vastaan. Viime kuussa Abbas ja 18 muuta PLO:n hallituksen jäsentä ilmoittivat eroavansa hallituksesta. PLO:n vaalit pidetään ensi maanantaina. Abbas valittiin puheenjohtajaksi v. 2005 PLC:n vaaleissa neljäksi vuodeksi. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-sit-out-plo-fatah-elections-despite-party-objections/,http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Is-Abbas-really-quitting-413950,
·         Moshe Yaalon lupaa, ettei hän anna käskyä Etzion Block monumentin Oz Vegaon tuhoamiseksi, vaan päinvastoin laillistaa sen. Paikka kunnostettiin kolmen juutalaisnuoren murhan kunnioittamiseksi, jotka Hamasin terroristit sieppasivat viime kesänä ja murhattuaan hautasivat heidät laaksoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200205#.Vea30or7RsU
·         PA:n arabien vandalismi jatkuu Öljyvuorella, vaikka sekä pääministeri että monet muut poliisin ohella ovat vakuuttaneet valvonnan lisäämistä. 3 000 vuotta vanhan hautausmaan hautoja on rikottu ja puita sytytetty tuleen. Viimeisin tuhotyö suoritettiin keskiviikon vastaisena yönä.  Alueella on
150 000 hautaa. Poliisi meni paikalle etsimään syyllisiä, ja palokunta sammuttamaan alkanutta paloa hautausmaa-alueen puissa. http://www.timesofisrael.com/mount-of-olive-graves-smashed-trees-set-on-fire/
·         Debkafile raportoi, että Venäjä valmistelee ilmapuolustusjoukkojen tuomista Damaskokseen sen puolustuksen vahvistamiseksi. IS:n joukot odottavat Damaskoksen ulkopuolella edeten varovaisesti odottaessaan suotuisaa tilaisuutta koordinoidun rynnäkön tekemiseksi. Maanantaina 31.08. IS:n joukot ottivat valvontaansa Qadam-aluetta hívuttautuessaan kohti pääkaupungin keskustaa ja Bashar Assadin hallituspalatsia. USA:n alettua uudet iskut Syyrian IS:n ja al-Nusra Front joukkoja vastaan voivat aiheuttaa vaaratilanteita, joissa ne joutuvat vastatusten Venäjän joukkojen kanssa. Presidentti Putin on päättänyt pitää Bashar Assadin vallassa ainakin toistaiseksi. Ennen Venäjän joukkojen tuloa Syyriaan Putin sopi USA:n kanssa Patriot ohjuspatterien poistamisesta Turkin rajalta vahinkojen estämiseksi. http://www.debka.com/article/24858/Russia-gearing-up-to-be-first-world-power-to-insert-ground-forces-into-Syria
Sunday, August 30, 2015

SUNNUNTAI 30.08.15

SUNNUNTAI 30.08.15
1.       VIIKON ensimmäinen päivä alkoi sumuisena ja harmaana taivaankannen ollessa pilviverhon peittämä, mikä hälvenee päivän kuluessa auringon päästyä taas vauhtiin lepopäivän jälkeen. Päivän alkajaiseksi laitoin evästä ja vähän purtavaa kuopuksellemme, jonka työpaikka on lähes kahden tunnin bussimatkan päässä lähellä Raananaa, paluumatka lähes 3 tuntia. Reippaana tyttö kuitenkin lähti matkaan kehuen työympäristöään miellyttäväksi ja työtovereitaan ystävällisiksi.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -32; Tiberias 23 -33; Suolameri 23 -36; Eilat 23 -39 +C-astetta. Huomisen huippulämpötila putoaa asteen verran.

2.       Aamun uutisaiheita lukiessa ei kuitenkaan voi välttyä havainnolta, ettei ystävällisyys ja toisen tarpeitten huomioiminen ole ensimmäisiä avuja toimintaperiaatteissa.
Itävallassa lähellä Unkarin rajaa löydettiin hylätystä kuorma-autosta 71 ihmisen, miehen, naisen ja lapsen, osittain mädäntyneet ruumiit. Heidät sinne kuljettaneet ihmiskauppiaat olivat - kuljetusmaksun saatuaan - ajaneet kuorma-auton täysin suljettuun koppiin sullotut 71 ihmistä ilmeisesti Serbiasta Unkarin kautta Itävallan puolelle jättäen heidät sinne oman onnensa nojaa aukaisematta edes pienintäkään henkireikää. Poliisi on pidättänyt 4 ihmiskaupasta epäiltyä, jotka vakuuttavat, että paljon enemmän on vielä ihmisiä menehtynyt etsiessään parempia elinoloja Euroopasta. Autossa kuoli 59 miestä, 8 naista ja 4 lasta. Unkarin edustaja sanoo maansa sulkevan Serbian vastaisen rajansa piikkilangalla ihmisvirran pysäyttämiseksi tai ainakin hidastamiseksi. http://www.timesofisrael.com/suspects-in-austria-truck-tragedy-proclaim-innocence-in-court/,

3.       KREIKALLE kuuluvan Symin saaren edustalla esitettiin veriseksi muuttunut näytelmä ihmiskauppiaitten ja poliisin välillä. Kreikan merimlnisteriön edustaja sanoo, että vakava tilanne kehittyi satamapoliisin tunkeutuessa turkkilaisten salakuljettajien alukseen myöhään lauantaina.
Ministeriön tiedottaja kertoi, että Symin edustalle Turkin aluevesiltä saapunut jahti pysäytettiin sen yrittäessä laittomasti päästä Kreikan aluevesille.
Aluksen epäiltiin kuljettavan Eurooppaan siirtolaisiksi pyrkivää. Kreikan satama-poliisit onnistuivat EU:n raja-agentuurin Frontexin avulla pysäyttämään aluksen tarkastusta varten. Aluksesta löydettiin 70 siirtolaista. Laivan valtaaminen ei kuitenkaan sujunut rauhallisesti, sillä poliisin ja kolmen salakuljettajan välille syttyi laukausten vaihto, joka surmasi yhden 17-vuotiaan siirtolaisen. Lääkäri vahvisti tutkittuaan ammutun nuorukaisen, että hän menehtyi saamiinsa luodinhaavoihin.  Yksi salakuljettajista tunnusti, että hän haavoitti yhtä virkailijaa tältä sieppaamallaan pistoolilla. Surmansa saaneen nuorukaisen kansallisuutta ei paljastettu, mutta Kreikan hallitus valittaa tapausta.

KREIKKA on joutunut lähinnä Lähi-Idästä ja Aasista tulevien siirtolaistulvan kouriin, jonka tarkoituksena on päästä Eurooppaan sotien, rauhattomuuden tai työttömyyden vaivaamista maistaan. Vuoden 2015 aikana Kreikkaan on jo saapunut yli 160 000 siirtolaista. Toiset salakuljettajat pyrkivät kuljettamaan heitä sopivaa maksua vastaan edelleen rajan yli lähinaapureihin usein onnettomi8n seurauksin. http://www.timesofisrael.com/teen-migrant-killed-in-shootout-at-sea-with-greek-police/
4.       UNKARIN poliisi vaatii Itävallassa kolmen ihmiskaupasta epäillyn pidätetyn salakuljettajan luovuttamista sen jälkeen, kun poliisi pelasti toisesta ihmisiä kuljettavasta kuorma-autosta 3 pahoin juomaveden puutteesta kärsivää siirtolais-lasta. Itävallan poliisi pidätti lyhyen takaa-ajon jälkeen kuorma-auton, jossa oli 26 Syyriasta ja Bangladeshista tullutta siirtolaista, heidän joukossaan 3 lasta, jotka kärsivät pahasta de-hydraatiosta, Heidät vietiin lauantaina sairaalaan.
Poliisin tiedottajan mukaan tilanne olisi voinut päättyä traagisesti, jos kuorma-auto olisi saanut jatkaa matkaansa rajan yli Saksan puolelle. Kaksi viisi-vuotiasta tyttöä ja yksi kuusi-vuotias poika tervehtyvät hyvin sairaalassa.

VIRANOMAISET valittavat traagista tilannetta, jossa parempia elinoloja etsivät siirtolaiset joutuvat hengenvaaralliseen tilanteeseen vielä päästyään Euroopan manterelle, sillä he voivat joutua tunnottomien voiton maksimointia haluavien ihmiskauppiaitten armoille.
Libyan edustalla haaksi-rikkoontunut alus kuljetti siirtolaisia, joista ainakin 111 menehtyi aaltoihin.
Libyan pelastusviranomaiset toteavat, että torstaina haaksi-rikon tehnyt alus kuljetti ainakin 400 siirtolaista, joista 198 on pelastettu, mutta menehtyneitten lukumäärä voi nousta paljon yli 111 siirtolaisen, jotka on rekisteröity.

YK:n tilaston mukaan 300 000 ihmistä on liittynyt siirtolaisten joukkoon tänä vuonna. Heistä ainakin 2 500 on menehtynyt matkalla, useimmat heistä Välimeren aaltoihin. Heitä tulee pääsiassa Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Aasiasta.
Eräs siirtolainen kertoo artikkelissa, miten joku tyrkkäsi hänen pienen sisarensa mereen nousten itse hänen selkäänsä. Hän näki sisarensa aaltojen alla ja sen toisen edelleen roikkuvan hänen selässään. Tämä Pakistanista paennut 17-vuotias Shefaz Hamza pelastui, mutta menetti sisarensa lisäksi äitinsä, kuten hän kertoi AFP:n toimittajalle Libyassa.

EUROOPAN alueilla paljastuneet siirtolaisten häikäilemätön hyväksikäyttö on pientä verrattuna merellä tapahtuneisiin, mutta silti yhtä kuvottavaa. Ilmiötä ei voida enää pitää yksittäisten siirtolaisten haluna etsiä parempia olosuhteita, vaan se alkaa muistuttaa kansainvaellusta, mistä muutamat valistuneet tarkkailijat ovat vuosikaudet varoitelleet. Euroopan maiden hallitukset eivät ole pystyneet ennakoimaan tilannetta, joka näyttää ryöstäytyvän pois viranomaisten käsistä. Jotkut maat, kuten Romania sanoo halavansa vain kristittyjä, pyrkivät asettamaan rajoituksia siirtolaisten uskonnon tai koulutustason perusteella, mutta niin tehdessään ne joutuvat toimimaan vastoin kansainvälisten sääntöjä ja normeja. Jotkut maat Euroopassa pyrkivät palauttamaan maahan tunkeutuneita siirtolaisia, mutta minne he sitten joutuvat luovutettuaan talonsa ja tavaransa?

ONGELMAA lisäävät tosiasiat, että aitojen pakolaisten ja siirtolaisten joukossa kulkee aina rikollisia ja uskonnollisia kiihkoilijoita, joiden tarkoituksena on levittää uskontoaan - ellei peräti toteuttaa johtajiensa näkyä maailman valloituksesta.
Ongelma ei rajoitu Kreikkaan Italiaan tai Unkariin, joihin tulvii vuosittain satoja tuhansia pysyvää asuinpaikkaa etsiviä, vaan se tuntuu Saksassa ja Ruotsissa, ja enenevässä määrin myös Suomessa, jonne ennustetaan saapuvan 60 000 siirtolaista vuoden aikana monet heistä Ruotsin ja Suomen lähes valvomattoman rajan yli.
Israel koki myös siirtolaistulvan paineen Siinain kautta, mutta Israelin rakentama monin teknisin varoitus- ja hälytyslaittein varustettu aita pienensi laittomasti maahan tulevien määrän lähes olemattomiin. Siinain kautta Israeliin pyrkivät joutuivat beduiinien hyväksikäytön alaisiksi, jotka vaativat heiltä suuria lunnaita ja säännöllisesti raiskasivat naiset. Israel jatkaa raja-aitaa myös Jordanian vastaiselle rajalle, koska salakuljettajat ja rikolliset terroristien ohella terrorisoivat rajan läheisyydessä olevia juutalaisia siirtokuntia. Israelin pakolaistilannetta tarkasteltaessa on huomioitava, että Israel vastaanottaa vuosittain satoja juutalaisia ”pakolaisia” maailmasta, mikä kasvaa Israelin ja juutalaisvastaisuuden noustessa.

UNKARI, jonne on jo tunkeutunut 140 000 siirtolaista tänä vuonna, 10 00 heistä yksistään viime viikolla, rakentaa 4 metriä korkean raja-aidan Serbian rajalleen.
AFP:n mukaan lauantaina Kreikan ja Makedonian rajan ylitti 50 siirtolaista.
Saksaan odotetaan 800 000 siirtolaisen tulvaa tämän vuoden aikana, Dresdenissä kansalaiset osoittivat mieltään siirtolaisten puolesta, joita he kutsuvat muuttamaan Saksaan huudoin: ”Sano se ääneen, sanoi se selvästi, pakolaiset ovat tervetulleita”. Gallupin mukaan 60 % kansasta tukee liittokansleri Merkeliä, jonka mukaan Euroopan suurin talous pystyy huolehtimaan pakolaisistaan. http://www.timesofisrael.com/3-severely-dehydrated-migrant-kids-rescued-from-austria-van/,http://www.timesofisrael.com/europes-migrant-crisis-brings-new-death-by-land-and-sea/,

5.       PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi viikonvaihteen puheessaan Italiassa, ettei Israel vastusta Iranin puhtaasti siviilikäyttöön tarkoitettua ydinohjelmaa. Vain sotilaallisen käyttöön tarkoitettu ydin ohjelma on tuomittava, hän selvitti.
Tämä voitaneen katsoa pääministerin varovaisena avauksena Obaman suuntaan, joka myös vakuuttaa Israel-myönteisyyttään. Netanyahun mukaan Iran on nyt ydin-pommin kynnyksellä, se pystyy rakentamaan pommin 13 vuodessa, hän arvioi. Tässä lienee huomioitu Wienin sopimuksen aikarajat Iranin ydinsuunnitelman kehitykselle.

PÄÄMINISTERI Netanyahu puhui näitä virallisen Italian vierailunsa yhteydessä tavatessaan pääministeri Matteo Renzin. Hän selitti, että Wienin sopimus sallii Iranin säilyttää infrastruktuurin, jota siviilikäyttöön tarkoitettu ydinohjelma ei tarvitse.
Netanyahun selitys oli ilmeisesti vastaus presidentti Obaman perjantaiseen lausuntoon, jossa hän sanoi kriitikkojen väittävän, että Wienin sopimus kieltää Iranilta kaiken kaltaisen ydinteollisuuden, mitä se ei tee.

Netanyahu sanoi hyvin painokkaasti Matteolle osoitetussa puheessaan, ettei hän vastusta Iranin siviilikäyttöön tarkoitettua ydinohjemaa, vain sen sotilaskäyttöä. Sen jälkeen hän valitti, että Wienin sopimus sallii Iranin säilyttävän infrastruktuurin, jota siviilikäyttö ei tarvitse, mutta joka on oleellisen tärkeä sotilaallisessa käytössä.

AMERIKAN juutalaisille tarkoitetussa puheessaan presidentti Obama totesi: Olisi parasta, jos voisimme yksiselitteisesti sanoa, ettei Iran saa koskaan ydinpommia, mutta valitettavasti se ei vastaa todellisuutta. Hän selvitteli kritiikkiä sopimuksesta, joka olisi voinut olla parempi, melkein sekaantuen sanoissaan, että parempaa sopimusta haluavat kieltävät Iranilta kaiken ydinteollisuuden.
Obama vertasi perjantain puheessaan Israelin ja USA:n välien viilenemistä kiistaan
perheen sisällä. Hän olettaa, että mielipide-erot tulevat oikenemaan itsestään Wienin sopimuksen saadessa lopullisen hyväksymisen ja sen lauselmien toteutuessa käytännössä.  

Jos demokraatit saavat 41 ääntä sopimus tulee voimaan ilman vastalauseita.
Jos republikaanit saavat 34 ääntä, ne pystyvät estämään Obaman veto-oikeuden. http://www.timesofisrael.com/pm-israel-not-opposed-to-a-civilian-nuke-program-for-iran/
6.       Venäjän presidentti Vladimir Putin järjesti konferenssin kolmen arabimaan kanssa Moskovassa 25. elokuuta, mutta keskustelu kiersi kehää kunkin arabimaan esitellessä omia ongelmiaan: Egyptiin presidentti al-Sissi käy sotaa kolmella rintamalla: Libyan rajalla, Siinailla ja pääkaupungissaan. Jordanian kuningas Abdullah II on sekaantunut kahteen sotaan, ja UAEn kruununprinssi sheikki Mohammed al-Zayed Nahyan on lähettänyt joukkojaan taistelemaan Saudi Arabian rinnalla Jemenissä. Moskovan konferenssi ei saanut mitään aikaan, ja huomio kiinnittyy nyt Saudi Arabian kuninkaan Salman bin Abdulaziz ja presidentti Obaman tapaamiseen Washingtonissa. USA:n johtaman koaliittion tarkoituksena oli estää IS:n eteneminen, mutta käytännössä se on johtanut sen voittoihin Syyrian ja Irakin alueitten ulkopuolisissa maissa kuten Libya, jossa se on ottanut valvontaansa öljykenttiä, ja Egyptissä, jossa se taistelee Egyptin armeijaa vastaan Siinailla. Wienin sopimuksen toteutumisen myötä Iranin vaikutusvalta tulee vahvistumaan, kuten myös sen tuki terrorijärjestöille. Obaman toive saada Iran IS:n vastaiseen taisteluun epäonnistui. http://www.debka.com/article/24847/Resolving-the-Syrian-war-is-not-the-silver-bullet-for-stopping-ISIS-,

7.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF:n sotilas joutui arabinaisten ja lasten pahoinpitelemäksi ollessaan perjantaina partion mukana Nabi Salah arabikylässä pidättämässä heitä kivittänyttä arabipoikaa. Naiset ja lapset piirittivät yksinäisen sotilaan hakaten häntä nyrkeillään ja repien hänen vaatteitaan. Sotilas oli videoidussa tilanteessa täysin avuton painaen automaattiasettaan rintaansa vasten. Lähellä seisoneet aseistetut IDF:n sotilaat eivät puuttuneet tilanteeseen IDF:n uusien sääntöjen pelottelemina. Vídeo on levinnyt laajalle internetin kautta, eikä se nosta IDF.n kunniaa. Beit Ariyeh alueneuvoston ja paikallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Avi Naim esittää piikikästä kritiikkiä IDF:n uusista ohjesäännöistä, jotka sallivat arabinaisten ja lasten nöyryyttää sotilasta koko maailman silmien edessä. Nabi Salah on Israelin vastaisten hyökkäysten keskuksia, ja siellä toimii lukuisa määrä ulkomaalaisia Israelin vastaisia aktivisteja, agitaattoreita ja anarkisteja. Naim sanoo, että mielenosoitusten valvonta kuuluu rajapoliiseille, eikä sotilaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200078#.VeK0EIr7RsU
·         Ben Gurionin työntekijöitten lakko aiheutti kaaoksen lentoliikenteessä, vaikka työoikeus lopetti lakon puolessa tunnissa. Aikataulujen järjesteleminen uudelta pohjalta vie oman aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200076#.VeK4eYr7RsU
·         Poliisi pidätti neljä arabia heidän osallistuessaan laittomaan mielen-osoituksen Ilaniyassa ala-Galileassa. Arviolta 150 arabia läheisestä Al Shajaran arabikylästä tuli Ilaniyan moshavin alueelle pitääkseen muistotilaisuuden Lontoossa surmatun sarjakuvapiirtäjän Naji al-Alin muistoksi. Naji al-Ali syntyi Shajaran kylässä, mutta teloitettiin Lontoossa 1987. Hän kehitti arabien suosiman sarjakuvahahmon Handalan, jota arabit pitävät Israelin vastaisen vastarinnan ja vastustuksen symbolina. Lauantaina arabit tulivat moshavin alueelle, rakensivat symbolisen hautakammion, asensivat merkkejä ja pitivät laittoman kokouksen, sanoo Paz Efroni moshavista lisäten, että arabit usein tunkevat alueelle, mistä on tullut maanvaiva juutalaisasukkaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200077#.VeK5lYr7RsU
·         Arabikuljettaja yritti ajaa autollaan sotilaitten päälle lähellä Hebronia HaKvasim risteyksessä. Yksi sotilas haavoittui lievästi. Arabi jatkoi ajoaan kohti Hebronia. Alueelle koottiin suuri määrä poliiseja ja sotilaita arabi-kuljettajan löytämiseksi, koska hänellä lienee vakaa aikomus toteuttaa haaveensa saada ne 72 neitsyttä Allahiltaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200071#.VeK9Tor7RsU
·         Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja tyrmää presidentti Obaman väitteen, että Iranin asenne Israeliin olisi pehmenemässä. Seyed Mahmoud Nabavi vakuutti vastaukseksi Englannin ulkoministerin Philip Hammondin havaintoon asenne muutoksesta: ”Taistelu laitonta Sionistisen hallituksen politiikkaa vastaan on yksi Iranin muuttumattomista periaatteista, jota on aina pidetty yllä”. Hän vakuutti Hammondin havaintojen olleen virheellisiä, eikä Islamin Tasavallan Israelin vastainen periaate ole muuttunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200073#.VeK-6Yr7RsU
·         Mohammed Dahlan , entinen Fatahin jäsen ja tunnettu poliitikko, esittää, että kaikki arabijärjestöt, mukaan lukien Hamas tulee saada PLO:n kaikkivoipaan syliin. Näin hän uskoo, että ristiriita Hamasin ja Fatahin välillä pystytään ratkaisemaan. Dahlan on potentiaalinen Abbasin seuraaja-ehdokas, vaikka Abbas karkotti hänet Ramallahista ulkomaille. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senior-Palestinian-official-calls-for-unification-of-Islamic-Jihad-Hamas-into-PLO-413691
·         Kunniamurha on edelleen yleisesti käytössä Israelin arabien ja beduiinien parissa, vaikka se on Israelin lain mukaan kielletty, ja poliisi taistelee sitä vastaan. Kunniakäsite on arabille kaikkein syvin mieltä hallitseva ja kahlitseva asennekysymys. Se on jopa kuolemaankin voimakkaampi, koska kasvonsa menettänyt mies on jo kuollut. Naisen aiheuttama perheen kunnian ja perinteen tahra voidaan poistaa vain veren avulla. Kunnialla tarkoitetaan sitä, miten toiset asennoituvat ihmistä kohtaan, ei sitä, miten henkilö itse asian näkee. http://www.timesofisrael.com/the-deadly-war-on-women-that-israel-refuses-to-talk-about/