Friday, August 14, 2015

PERJANTAI 14.08,15

PERJANTAI 14.08.15
1.       HELTEET Israelissa ovat jatkuneet viikkokausia ja sikäli kuin ennusteisiin on uskomista, helteet palaavat pienen hengähdystauon jälkeen ensi viikon alusta. Viranomaiset kehottavat kansalaisia huomioimaan tämän ja huolehtimaan siitä, että elimistölle välttämätön nestetasapaino säilyy. Tasapainon järkkyminen voi tulla huomaamatta iskien etenkin fyysisten ponnistelujen aikana, he selittävät. Lämpötilat pysyttelevät yli 40 asteessa Eilatissa ja Suolamerellä, ja Tiberiassakin lähellä sitä, mutta rajumpi muutos alkaa sapattina, jolloin mittarin lukema pääkaupungissa tullevat osoittamaan tämän päivän 32 asteen lukemista nousua 34 asteeseen.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias27 -39; Suolameri31 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Kinneretin vedenpinnan korkeus laskee sm:n päivässä ja on nyt -212.47, mikäli pystyin lukemaan Trivagon ilmoittamat lukemat oikein. Alempi punainen linja on -213.00. Historiallisesti mitattu alin korkeus on -214.87.

2.       ENGLANNIN työväenpuolueen uusi puheenjohtaja ehdokas Jeremy Corbin tunnetaan antisemiittisistä lausunnoistaan, joissa hän tukee Hamasia ja Hitzbullahia. 66-vuotias Corbin tuli ehdokasasetteluihin mukaan sivusta tunnuksella ”Yez, we can” apinoiden Barack Obaman vaalitunnusta. Hänen poliittinen ohjelmansa on kuitenkin lähempänä Kreikan Syrizan marxilaista ohjelmaa kuin Obaman edustamaa.
Englannin entinen pääministeri Tony Blair, joka pyrkii sovittelemaan sekä Hamasin ja Fatahin että Israelin ja PA:n arabien välillä, varoittaa, että Corbin valinta merkitsee Työväenpuolueen ajautumista kiville ja ehkä lopullista tuhoutumista.  
”Jos Jeremy Corbi valitaan johtajaksi, se ei merkitse vain 1983 tapaista vaalitappiota, vaan 2015 vaaleissa puolue tullaan hajottamaan, tuhoamaan” Blair selittää.

3.       USA:n senaatin jäsen Charles Schumer (D NY), joka ilmoitti julkisesti vastustavansa Wienissä solmittua sopimusta Iranin kanssa, sanoo, ettei hän luota EU kumppaneiden kykyyn rangaista Irania, mikäli osoittautuu, ettei Iran noudata sopimusehtoja. Wienin sopimus tarjoaa Iranille sanktioitten helpottamista edellyttäen, että Islamilainen Tasavalta supistaa ydinohjelmansa toteuttamista.

EU-maat ovat innokkaina kiirehtineet Iranin vapautuville markkinoille voidakseen valita päältä parhaat miljardiluokkaa olevat kauppasopimukset.
Wienin sopimus edellyttää, että Iran supistaa rajusti uraanin rikastamistaan sekä luopuu toiveistaan ydinpommin rakentamiseksi ainakin 10 vuoden ajaksi.
Demokraattisen senaatin jäsenen Schumerin lausunto alleviivaa, että USA:n tulkintaa 14. heinäkuuta 2015 solmittu sopimus on kansainvälinen ja koskee kaikkia P5+1 allekirjoittajamaita: USA, Venäjä, Kiina, Ranska, Englanti ja Saksa, joiden tulee yhdessä valvoa Wienin sopimuksen toteutumista.
SCHUMER esittää epäilyksensä, etteivät edullisia liikesopimuksia solmineet maat ole halukkaita vaatimaan IAEA:n tarkastuksia Iranissa edes selvissä tapauksissa, jotka voisivat edellyttää sanktioitten palauttamista ja mahdollista koventamista.  
SCHUMER julkisti lausuntonsa 06.08. saaden ylleen syytöksiä salaliitosta.
Länsimaiden ohella myös Kiina ja Venäjä ovat kiirehtineet allekirjoittamaan sopimuksia toimituksista Iranin kanssa.
Kiina toimittaa Iranille 24 hävittäjäkonetta, joiden rakenne perustuu väitteiden mukaan Israelin suunnittelemaan ja Kiinalle myymiin Lavi-koneen suunnitelmiin. Israel joutui romuttamaan Lavi-koneensa rakennusohjelman USA:n painostuksesta. Kiina saa oikeuden Iranin öljykenttiin 20 vuoden ajaksi, kertovat taiwanilaiset lähteet. Venäjä toimittaa Iranille uusia ydinvoimaloita Bushehrin lisäksi, sekä parannetun version S-300 ilmapuolustus-järjestelmästä, mitä Israel on vastustanut vuosikaudet. S-300 vaikeuttaa potentiaalisia ilmaiskuja Iraniin.

EUROOPASSA toimiva JCALL järjestö, joka toimii samaan tapaan kuin STREET USA:ssa Israelin painostusryhmänä, sanoo Wienin sopimuksen myötä alkaneen taloudellisen yhteistyön vaikuttavan positiivisesti demokratian toteutumiseen Iranissa ja samalla auttavan sitä kehittymään  positiiviseksi tekijäksi kansojen yhteisössä. http://www.timesofisrael.com/as-eu-eagerly-eyes-iran-trade-sanctions-snapback-may-be-tough-sell/

4.       USA:n Obaman hallituksen energiaministeri Ernest Moniz kävi valistamassa USA:n juutalaisia kuuluisan Wienin sopimuksen, josta hän käytti nimeä ”parempi sopimus”, erinomaisuudesta. Hän kuitenkin sanoi olevansa Obaman hallituksen tavoin huolestunut sen mahdollisesta vaikutuksesta terrorismin lisääntymiseen sekä muihin tuhoisiin seurausilmiöihin.
Kuten julkisuudessa on kerrottu, neuvotteluissa ei edes käsitelty terrorismin leviämistä maailmalla ja Iranin osuutta siihen, kuten ei myöskään Islamilaisen Tasavallan korkeimman johdon käyttämästä terminologista sekä USA:n että Israelin tuhoamiseksi, joita se kutsuu suureksi ja pieneksi saatanaksi.

TERRORISMIN tukemisen ohella Moniz mainitsi USA:n hallituksen huolen, että Iran käyttää vapautuneita miljardeja USD painostaakseen alueen muita maita ja aiheuttaakseen tasapainon järkkymistä Lähi-Idässä.
”Me katsomme erittäin hankalaksi -. lievästi sanoen – Iranin käyttämän Israelin vastaisen ja antisemiittisen kielenkäytön”. Moniz sanoi Valkoisen Talon olevan huolestunut Iranin sekaantumisesta Syyrian ja Jemenin asioihin.
Entisenä fysiikan professorina Moniz käsitteli yksityiskohtaisesti Iranin lupaamia toimia ydinohjelmansa kohdistamiseksi pelkästään siviilikäyttöön. Hän ylistää sopimusta sanoen sen ylittäneen kaikkien toiveet. http://www.timesofisrael.com/white-house-concerned-iran-deal-could-boost-terror-top-official/

5.       USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro, joka on juutalaista syntyperää, puolusti pääasiassa Obaman hallituksen neuvottelemaa sopimusta Iranin kanssa siinä määrin ponnekkaasti, että joutui samalla kritisoimaan pääministeri Netanyahua, joka on voimallisesti ja kansainvälisesti vastustanut Wienin sopimusta Israelille vaarallisena, että se herätti Israelin kansallismielisten vihat häntä kohtaan.
Israelin turvallisuusvirkailijat ovat ottaneet lähettiläs Shapirolle toimitetut uhkauskirjeet vakavasti ja lisänneet lähettilään ja Tel Avivissa toimivien lähetystö-rakennusten tarkkailua ja vartiointia. USA:lla on konsulaatti Jerusalemissa.
Shapiroa verrataan natsivartijaan (kapo). Kirjeitä toimitettiin USA:n lähetystöön viikonvaihteen aikana ja keskiviikkona kolme lisää, kertoo Jediot Aharonot. Poliisi on myös aloittanut tutkimuksen Shapiroa vastaan esitettyihin uhkauksiin.
Samankaltaisia uhkauksia on esitetty myös Israelin pääministeriä ja presidenttiä vastaan, joita esiteltiin sosiaalisessa verkostossa natsiunivormuihin puettuina. Poliisi tutkii myös näitten uhkausten taustoja, sillä vaikka mitään laajempaa salaliittoa ei olisikaan, aina löytyy henkisesti tasapainottomia nuoria miehiä ja naisia, jotka uskovat toimivansa jonkin uskonnollisen tai poliittisen aatteen edistämiseksi.

Lähettiläs Dan Shapiro kertoi toimittajille Obaman halun tiivistää yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa riippumatta siitä, hyväksyykö USA:n kongressi Wienin sopimuksen tai ei. Hän sanoi toivoneensa Netanyahun positiivista suhtautumista Valkoisen Talon ponnisteluihin jännityksen lievittämiseksi myös neuvottelujen aikana. Obaman ja Netanyahun henkilökohtaisen kemian soveltumattomuus leimasi heidän suhteittensa kehittymisen negatiivisiksi ensimmäisestä tapaamisesta lähtien, mistä molemmat maat kärsivät. Israel on ollut ja tulee olemaan USA:n luotettavin liittolainen Lähi-Idässä, mikä molempien maitten johtajien olisi syytä tunnustaa syrjäyttäen henkilökohtaiset anti- ja sympatiansa. http://www.timesofisrael.com/us-ambassador-to-israel-gets-death-threats-over-iran-deal/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranissa vieraillut Amerikan juutalainen reportteri Larry Cohler-Esses kertoo harvinaisesta tutustumisesta iranilaiseen elämään, vaikeasta tiukasta mullahien valvonnasta vastahakoisen ja vastustelevan kansan välillä. Hän toteaa elämän Iranissa olevan suhteellisen vapaata, mikä ilmeni hänen toiveittensa toteutumisena valitessaan haastattelemiaan ihmisiä. Hän kertoo vaikutelmistaan juutalaisessa Daily Forward lehdessä, jonka apulaispäätoimittajana hän toimii. Hän kertoo myös vaikeuksistaan viisumin hankkimiseksi, missä auttoi Iranissa asuva aktiivijuutalainen, kuten myös haastateltavien, mullahien, ajatollahien, hallituksen virkailijoiden ja tavallisten kansalaisten, valinnassa ja lupien hankinnassa. Hän joutui käyttämään hallituksen virkailijaa sekä kääntäjää, mutta toteaa, että yhteiskunta on kaukana syytöksistä natsivallan tapaisesta pakkovallasta, joskin jännitystä esiintyy. Iranin kansa on mukautunut mullahien johtamaan hallituksen, mutta ei suinkaan alistunut, hän vakuuttaa. Ehkä on sittenkin mahdollista solmia yhteyksiä Iranin kanssa henkilökohtaisella tasolla. http://www.timesofisrael.com/us-jewish-journalist-tells-of-relative-freedom-on-unprecedented-trip-to-iran/
·         Palestiinalainen ihmisoikeusjärjestö vaatii PA:n hallitukselta miljoonakorvauksia lainvastaisesta pidätyksestä ja kidutuksesta sen aikana. Opiskelija kertoo, että PA:n poliisi pidätti hänet hänen kritisoituaan hallitusta paikallisessa sosiaalisessa mediassa. Hänet pidätettiin ja pidettiin sellissä viisi vuorokautta, jonka aikana hän ei saanut nukkua, häntä hakattiin kepeillä ja kartuilla, uhattiin ja pakotettiin tekemään nöyryyttäviä toimia.
Opiskelija Ahmad Bilal Abd al-Malak al-Deed esitti Nablusin oikeudessa 1 miljoonan USD korvausvaateen PA:n hallitusta vastaan. Hän opiskelee Al-Quds avoimessa ylipistossa.  http://www.timesofisrael.com/palestinian-rights-group-sues-pa-over-prison-torture/
·         USA:n entinen presidentti Jimmy Carter, joka väittää olevansa uudesti-syntynyt kristitty, ylistää Obaman hallituksen neuvottelemaa sopimusta Iranin kanssa erinomaiseksi. Hän sanoo, että kahden valtion periaate Israelin ja PA/PLO:n välillä on kuollut Israelin vuoksi, mutta pidättyi tällä kertaa vertaamasta Israelia apartheid-valtioon. Netanyahu sanoi jokin aika sitten Carterin suunnitellessa vierailua Gazaan ja Länsirannalle, ettei hän ole tervetullut. Carterin kerrotaan ilmoittaneen, että hän sairastaa syöpää. http://www.timesofisrael.com/jimmy-carter-two-state-solution-is-dead-israel-to-blame/
·         Israelin rakentama Tifferet Israel synagoga Jerusalemin vanhassa kaupungissa ärsyttää edelleen muslimeja. Ensimmäisen kerran synagoga rakennettiin 2960-luvulla, mutta jordanialaiset räjäyttivät sen miehitettyään Jerusalemin itäosat sekä Juudean ja Samarian 1948 sodassa: He tuhosivat miehityksen aikana kaikkiaan 58 synagogaa ja muita juutalaisten uskonnollisia rakennuksia Jerusalemin alueilla. Aö-Aksa moskeijan imaami Hussein sanoo, että kaikki alueet moskeijan lähiympäristössä ovat muslimien pyhää aluetta, ja että Jerusalem on luonteeltaan arabi ja muslimi, ja että juutalaisten yrittävät juutalaistaa sitä. Virallisesti Temppelivuoren päivärutiinia valvoo muslimisäätiö wakf, jonka päämaja on Jordaniassa. Vuori on kuitenkin Israelin omaisuutta ja sen turvallisuutta valvoo Jerusalemin kaupunki, jonka tulisi myös valvoa kaikkea rakennustoimintaa Vuorella ja sen läheisyydessä. Käytännössä wakf toimii vuorella omistajan elkein sanellen käyttäytymisohjeet sinne nousseille turisteille ja palvojille. Se sallii vain muhamettilaisten rukoilemisen Vuorella, mikä nostattaa kasvavaa tyytymättömyyttä juutalaisten keskuudessa. Poliisi myötäilee muslimien vaatimuksia pidättäen jokaisen, jonka epäillään rukoilevan vaikka salaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199460#.Vc2cImD7RsU
·         Arabiterroristit heittivät palopommin Nof Shmuel juutalaisren asuttamaan rakennukseen Beit Haninan arabikorttelissa Jerusalemin itäosassa. Onneksi kukaan ei loukkaantunut, mutta pommi aiheutti tuhoa ja poltti perheen auton.  – Keskiviikkona arabit hyökkäsivät israelilaisen autoilijan kimppuun hakaten häntä puukartuilla ja nyrkeillään Atarotissa. Joku hälytti poliisin paikalla, joka saapui minuuteissa. Arabit pakenivat Qalandian arabikylän alueelle. Autoilija kiittää onneaan, että tapaus sattui Israelin puolella kylää. Jos se olisi sattunut muutaman sadan päässä Qalandiassa, häntä ei olisi mikään voinut pelastaa arabien raivolta. – Aiemmin tällä viikolla israelilainen Inbal Arzak joutui palopommin uhriksi Bait Haninassa. 27-vuotia nainen selvisi kolmannen asteen palovammoilla 25 % alueella kehossaan. Hänen miehensä pääsi pakoon vähäisin vammoin, mutta auto tuhoutui kokonaan.  – Öljyvuorella arabiterroristit kivittivät bussia, joka kuljetti juutalaisia muisto-tilaisuuteen Öljyvuorella. Arabit tuhoavat juutalaisten hautakiviä alueella. – Arabiterroristi Allaan, joka on ollut 54 päivää syömättä, siirrettiin Soriókan sairaalasta Ashkeloniin, koska lääkärit kieltäytyivät pakko-syottämästä häntä. Sairaalan lähellä osoitetaan mieltä puolesta ja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199459#.Vc2gEmD7RsU
·         ISIS joukot ovat käyttäneet sinappikaasua taisteluissaan kurdeja vastaan Irakissa, uskovat USA:n virkailijat. Kurdit ovat osoittaneet täysin vastaavansa ISIs-joukkojen hyökkäyksiin vapauttaen useita kaupunkeja ja kyliä heiltä, minkä myös Pentagon on joutunut vastahakoisesti myöntämään luvaten kurdeille aseapua.  Turkki käytti ilmaiskujaan IS:n asemiin hyväkseen tehden samalla lukuisia ilmaiskuja kurdien asemiin. Kovin läpinäkyvää farisealaisuutta. http://www.jpost.com/Middle-East/ISIS-Threat/US-believes-Islamic-State-likely-used-chemical-weapons-in-Iraq-attack-412123

Wednesday, August 12, 2015

KESKIVIIKKO 12.08.15

KESKIVIIKKO 12.08.14
1.       AURINIKO nousee idän puolella värjäten taivaan kannen keltaisen ja punaisen väriseksi, mutta idän puolella taivas on paksun harmaan pilviverhon peitossa. Raskaat ja vetisen näköiset pilvet näyttävät roikkuvan maata kohti aiheuttaen sumuisen ja utuisen maisemakuvan. Mittari näytti aamulla 23 lämpöastetta, mutta ilma tuntui viileältä ja jopa raa´alta. Myöhemmin sumuverho näyttää leviävän itään päin muuttaen auringonvalon hämyiseksi. Saapa nähdä, millainen päivä tästä kehkeytyy. Ennusteet lupaavat kuitenkin 30 asteen huippulämpöä ja aurinkoista säätä, joka näyttää niiden mukaan jatkuvan toistaiseksi.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 28 -38; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Lämpötila alkaa nousta uudelleen perjantain tienoilla siten, että lauantaiksi luvataan 33 asteen lämpötilaa pääkaupunkiseuduilla.

2.       POLIITTISEDLLA rintamalla jatkuu tyypillinen kesäaika, kelloja siirrettiin alkukesästä tunnin verran eteenpäin, mikä tarkoittanee sitä, että elämme jo tulevaisuudessa. Syksyllä joudutaan aika käärimään saman verran takaisin ja katsomaan, missä ollaan.

PÄÄMINISTERI Netanyahun johtama hallitus taiteilee kuin veitsen terällä yhden äänen enemmistön varassa Knessetissä, eikä kumman hiljainen Sionistien Unionin johtama oppositio ole löytänyt kiintopistettä, jolla hallitus kaadettaisiin.
Pääministeri jatkaa kuuden johtavan maan ja Iranin välisen sopimuksen arvostelemista, vaikka varoituksia tulee vasemmalta ja oikealta, jopa presidentti Rivlinin taholta, alkaa tunnustaa, että Wienin sopimus on todellisuutta, jota osittain jo toteutetaan ja jonka kanssa on opeteltava elämään.

3.       USA:n kongressi tutkii sopimusta sille annetun 60 päivän aikana ja tekee sitten pääyöksensä puolesta tai vastaan. Puolueet hakevat rintamalinjojaan kongressin jäsenten julkistaessa vähitellen omaa kantaansa. Kulissien taustalla käydään kovaa polemiikkia eivätkä lehmäkaupatkaan liene poissuljettu mahdollisuus.

Presidentti Obama uhkuu taisteluintoa, jota hän saa lomaillessaan valtion omistamalla maatilalla Martan Viinitarhassa Massachusettsissa viettäen aikaansa pääasiassa golfradalla. CNN:lle antamassaan haastattelussa hän uhkailee Israelia, että juutalaisvaltio on jäämässä eristetyksi ja yksin arvostelemaan Wienin sopimusta. Koska Amerikan varakkaiden juutalaisten antama taloudellinen tuki on tuiki tärkeä Demokraattiselle puolueelle, jota juutalaiset perinteisesti äänestävät, hänen täytyy kuitenkin kietoa Israelin piikikäs arvostelu hyvältä tuoksuviin kääreisiin. Siksi hänen tulee vastentahtoisesti lisätä arvosteluunsa rikkumaton tuki Israelin turvallisuudelle.

USA:n ulkoministeri John Kerry, joka toipuessaan pyöräilyonnettomuudessa nyrjäyttämästään nilkkavammasta, kiertää uupumatta pitkin maailman turkuja pyrkien selittämään epäuskoisille johtajille, miten Wienin sopimuksen myötä Iran saadaan positiiviseksi oaksi kansainvälistä yhteisöä, eikä esiinny enää kauhu-kakarana, joka pyrkii valta-asemaan Lähi-Idässä tyrkkien yhtä jos toistakin maata ja rahoittaen ja muutenkin tukien verenhimoisia terroriporukoita. Pysyvä rauhantila on havaittavissa horisontissa, joten miksi harata vastaan? Kerry analysoi.
USA:n tiedusteluvirkailijat vakuuttavat, että jo pelkkä tietojen runsaus Iranin ydin-suunnitelman toteuttamisesta estää Irania piilottamasta ydinteollisuuttaan, mutta ulkopuoliset tarkkailijat eivät niele tuota puraisematta. Kerry vakuuttaa lisäksi, että USA:lla on keinot valvoa kaikkea, mitä Iranissa tapahtuu.
36 USA:n eläkeläiskenraalia julkaisivat tukevansa Wienin sopimusta. Vähän aiemmin tunnetut tutkijat ja vaikuttajat julkaisivat saman sisältöisen tukensa.  

Ulkoministeri John Kerry vetoaa kongressin päättäjiin, että jos Wienin sopimus torjutaan, se tulee vähentämään USA:n uskottavuutta maailmalla. Lisäksi hän laskee, että USD:n arvo tulee kärsimään valuuttamarkkinoilla.
USA:n dollari on muutenkin vaaratilanteessa, sillä Kiinan johtajien syyskuuksi suunnitellun USA:n vierailun yksi keskustelunaiheista on Kiinan valuutan nostaminen dollarin rinnalle tai ohi maailman valuuttamarkkinoilla.
Puhuessaan New Yorkissa Kerry esitti havainnon, että Iran oli luopunut ydinpommin rakentamisesta jo ennen P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja, mikä hänen mielestään osoittaa, ettei Iran edes halua koko pommia. Hän maalaili audienssinsa eteen kuvan, jossa USA hylkää sopimuksen, uusii sanktiot ja alkaa painostaa liittolaismaitaan ja kansainvälisiä yhtiöitä boikotoimaan Irania. Tämä saa Kerryn mielestä USD:n alamäen kiihtymään, mikä lopettaa sen roolin kv. vaihtovaluuttana, mitä jo maailmalla kaavaillaan, kuten hän totesi.

Kerry totesi New Yorkin puheensa loppuosassa, että USA:n talousministeriö valmistelee tilannetta, jossa kongressi hylkää Wienin sopimuksen. Hän varoittaa taas kerran, miten suurta vahinkoa se tulisi aiheuttamaan USA:n hallituksen kykyyn toimia maailman johtavana valtiona ja sen taloudellisena veturina. Siksi hän kehottaa heittämään syrjään aiheettomat epäluulot ja aloittamaan työskentelyn Iranin ja USA:n suhteitten normalisoimiseksi. Hän muistuttaa, miten Iranin ylin kaitsija julkisti ydinpommin vastaisen fatwan jo vuosia sitten; Iranin hallitus on omaksunut tämän, ja vaikka Iranin vallankumouskaarti vastustaa sopimusta, sillä ei ole valtaa estää sen toteutumista. Lisäksi se hyötyy taloudellisesti sanktioitten poistamisesta. Kerry totesi, että vaikka Iranilla oli rikastettua uraania 10 -12 ydín-pommin rakentamiseksi, se ei kuitenkaan rakentanut pommia. http://www.timesofisrael.com/despite-skepticism-us-confident-it-can-monitor-iran-deal/, http://www.timesofisrael.com/kerry-if-we-rejects-iran-deal-world-will-lose-faith-in-us-leadership/, http://www.timesofisrael.com/36-retired-us-generals-admirals-back-iran-deal/ http://www.timesofisrael.com/schumer-if-us-quits-deal-us-sanctions-still-will-hurt-iran/

4.       TERRORIJÄRJESTÖ Hamas Gazassa valmistelee täysimittaista sotaa Israelia vastaan, mutta se ei tällä hetkellä ole halukas eikä valmis aloittamaan uutta yhteenottoa.
Turvallisuusvirkailijat pidättivät heinäkuussa Gazasta Israeliin pyrkivän Hamasin jäsenen Ibraheem Adel Shehadeh Shaerin Erez raja-asemalla.
Shin Betin mukaan Shaer toimi aktiivisesti Gazassa 2014 kesäsodan aikana kuten myös sen jälkeen uuden sodan valmisteluissa.
Hän kertoi kuulusteluissa auliisti tiedoistaan hyökkäystunneleiden rakentamiseksi, niiden sijainnista ja sisäänmenoaukoista. Hän kertoi myös Iranin taloustuesta Hamasille, mikä toteutettiin käsivaroilla, kouluttamalla taistelijoita sekä ase- ja elektronisten laitteiden toimituksilla mukaan lukien miehittämättömät pienkoneet, joita Hamas käyttää tietojen keräämiseen iskukohteista ja vihollisen liikkeistä. Egypti havaitsi niiden tiedustelutoiminnan Siinain yllä, mutta ei saanut ammuttua alas.
SHIN BET julkisti tiistaina kokoamiaan tietoja Hamasin suunnitelmista uuteen sotaan. 21-vuotias Shaer Rafahista osoittautui tiedustelun kultakaivokseksi. Hän tunnusti ottaneensa osaa Gazan kesäsotaan toimittamalle taistelijoille aseita, ammuksia ja räjähteitä. Hän paljasti Hamasin suunnitelmat hyökkäystunnelien käyttämisestä tulevassa sodassa.

SHAER oli viime kuukausina työskennellyt tunnelienrakennustöissä. Hän osoitti erään tunnelin Rafahista Kerem Shalomin rajaterminaalin lähettyvillä. Tunneleita rakennetaan lähelle Israelin rajaa. Niistä on tarkoitus tehdä yllätysiskuja Israelin puolelle. He harjoittelevat myös liidokkien käyttämistä taistelijoitten saamiseksi rajan yli. Rajan suuntaiseksi rakennettua tietä on tarkoitus käyttää autojen lähettämiseksi puhkomaan aukkoja turvallisuusaitaan ennen maahyökkäystä. Hamasin taistelijat saavat opastusta panssari- ja ilmatorjunta ohjusten käyttämiseksi. Kuulustelutiedot vahvistavat aiemmat tiedot Iranin läheisistä yhteyksistä Hamasin avustamiseksi ja kouluttamiseksi.

Shaer kertoi Hamasin eliittiyksiköistä, panssarin-ja ilmatorjuntakyvystä, valvonta-asemista sekä kyvystä valokuvata Israelin aluetta 3 km:n syvyydellä. Heinäkuussa Hamas julkisti videon, jossa se näytti IDF:n komentajan Benny Gantzin vierailun raja-asemalla, jossa hän oli Hamasin tarkka-ampujan ulottuvilla.
Shaer kertoi Hamasin käyttävän jälleen rakentamisen tarkoitettuja tarvikkeita tunnelien rakentamiseen. Hän kertoi, että räjähteitä ja pommeja varastoidaan asukkaitten koteihin tunnustaen, että hänen omassa talossaan on useita 50 kg:n pommeja. Häntä vastaan nostettiin syyte Beersheban alueoikeudessa syytettynä kuuluisesta kiellettyyn järjestöön, yhteyksistä vihollisagenttiin, aiotusta murhasta, osallistumisesta kiellettyyn sotilaskoulutukseen ja muista rikoksista. http://www.timesofisrael.com/hamas-has-dug-several-tunnels-into-israel-in-new-iran-funded-war-drive/

5.       IRANIN pyrkimykset sanktioitten aiheuttaman eristyksen purkamiseksi ovat saaneet uutta pontta USA:n poistaessa omia pakotteitaan, mikä Wienin sopimuksen myötä vapautti Iranille 150 miljardin USD varat länsimaisissa pankeissa.
Osoituksena uudesta politiikasta ovat Iranin ja Venäjän sota-alusten yhteiset harjoitukset Iranin aluevesillä, joita on pidetty aiemminkin.
Venäjä lähetti yhteisiin harjoituksiin aluksensa Volgodonsk ja Makhachkala ankkuroivat Anzalin sataman läheisyyteen sunnuntaina lähellä Kaspianmerta ottaakseen osa harjoituksiin.
Iran asetti harjoituksiin kolme alusta, risteilijän Damavand, sekä ohjusalukset Joshan ja Peikan, joissa on yhteensä 200 merisotilasta. Asioista kertoi Iranin Gilan provinssin laivaston komentaja amiraali Ahmad Reza Bagen. Hän kertoi, että venäläiset alukset suuntaavat matkansa harjoitusten loputtua Azerbaijaniin.

VENÄJÄN tuki Iranille on vahvistunut sanktioitten poistuessa. Venäjä toimittaa Iranille päivitetyn S-300 ohjusten torjuntajärjestelmän. Venäjän uusin ot-järjestelmä on S-400, jota se on luovuttanut ulkomaille hyvin harkitusti. Myös Syyria saanee oman S -300 ot-järjestelmänsä, jonka se on osaksi maksanut, mutta jota Venäjä ei poliittisista syistä ole toimittanut. Israel esitti vastalauseen niiden toimittamisesta uhaten, että ne voivat aiheuttaa uuden sodan Lähi-Idässä. S-300 tutkajärjestelmä pystyy valvomaan pitkälle Israelin aluetta. Iranin vahvistunut halu pullistella lihaksiaan on saanut alueen sunni-enemmistöiset valtiot etsimään uusia tukijoita USA:n vetäytyessä entistä enemmän taustalle Obaman doktriinin mukaisesti: Ohjata taustalla asettumatta itse etulinjaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199343#.VcryzGD7RsU

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Saudi Arabia ulkoministeri Adel Al-Jubeir sanoi tiistaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, ettei Saudi Arabian asenne presidentti Bashar Assadin poistamiseksi Syyrian johdosta ole muuttunut. Venäjän ulkoministeri Lavrov sanoi, että erimielisyyksistä huolimatta saudien kanssa Geneve I on edelleen voimassa. Venäjä haluaa Assadin pysyvän vallassa, kunnes on löydetty menetelmä, jolla Syyrian sisäiset taistelut saadaan lopetettua. Assadin hallituksen asema on rauhoittava tekijä, koska se estää IS:n miehittämisen koko Syyrian alueen. Saudi Arabia pahoitti mielensä Libanonin pääministerin Rafik Haririn murhan johdosta 2005, jossa Syyrian panos oli ratkaiseva. Haririlla oli keskinäinen ystävyyssuhde saudien kuningashuoneen kanssa. Venäjä ja Saudi Arabia pyrkivät koordinoimaan IS:n vastaisen taistelunsa. http://www.debka.com/newsupdatepopup/12276/
·         Syyrian hallitus solmi 48 tunnin tulitauon Zabadanin kaupungin ja kahden Idlib-provinssin kaupungin Fuaan ja Kafraynin alueilla Tulitauon neuvotteli Al-Nusra Front järjestön kanssa liitossa oleva Ahrar al-Sham järjestö. Kapinallisten sanotaan tunkeutuneen lähelle Assadin alawait joukkojen hallitsemaa aluetta maan koillisosassa. http://www.debka.com/newsupdatepopup/12284/
·         IDF:n Länsirannan komentaja Ronnie Numah antoi joukoilleen käskyn - joutuessaan vastatusten arabien kivittäjien ja petrolipommien heittäjien kanssa - pidättyä suorasta tulesta ja ampua vain ilmaan. Suora tulenavaus otettiin voimaan muutamia kuukausia sitten arabien hyökkäysten tullessa yhä julkeammiksi. Uuden säännön mukaan kovilla ammuksilla voidaan avata tuli suoraan kohti vain, kun oma henki on vaarassa. Uuden säännön lienee aiheuttanut viimeaikaiset hyökkäykset arabisiviilejä vastaan, joiden tekijöiksi epäillään juutalaisia ääriaineksia. http://www.debka.com/article/24802/New-rules-Israeli-troops-must-fire-in-the-air-when-engaging-terrorists
·         Kesäaika merkitsee Gazan lapsille jopa 14-vuoriaasta lähtien osallistumista Hamasin ja Jihadin järjestämiin kesäleireihin, joissa pienille lapsille opetetaan sotaleikkejä aseenkäsittelystä hyökkäyksiin, tiedusteluun ja puolustustaisteluihin saakka. Gazalainen psykologi Fadil Abu Hein selitti Maan-uutistoimiston toimittajalle, että lasten tulee voida leikkiä omia leikkejään eikä heitä saa aivopestä ja kouluttaa sotilaiksi. YK:n antaman tiedon mukaan puolet Gazan 1,8 miljoonasta asukkaasta on alle 18-vuotiaita. Tämän johdosta kesäleireille pyrkivien määrä kasvaa nopeasti. Tänä kesänä leireille osallistui 25 000 nuorta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199345#.VcsBMGD7RsU
·         Englannin parlamentin websivulla julkaistu vaatimus pääministeri Netantahun pidättämiseksi sotarikollisena hänen syyskuuksi suunnitellun Lontoon vierailunsa yhteydessä on saanut tähän mennessä lähes 35 000 kannattajaa ja kasvanee vierailupäivän lähestyessä. Monet muutkin korkeat israelilaiset viranomaiset, ministerit, poliitikot ja sotilasjohtajat, ovat saman uhkan alaisina. Yksi sotilasjohtaja ei uskaltanut poistua koneestaan peläten joutuvansa pidätetyksi. Jos kannattajia on yli 100 000, parlamentin on päätettävä toimista, miten asia hoidetaan. Järjestäjät tähtäävät tähän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199331#.VcsDu2D7RsU
·         TV-10 kertoi sunnuntain lähetyksessään, että IDF:n johto on tietoinen Hamasin kaivamista hyökkäystunneleista Israelin rajalle, mutta ettei se aio tehdä niille mitään tässä vaiheessa, koska se voisi sytyttää uuden sodan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199333#.VcsGJWD7RsU
·         PA:n valvomilla alueilla asuvat arabit ovat muodostamassa siviilien johtamia partioita, jotka ovat aseistautuneet puukartuilla ja muilla ei surmaavilla aseilla. He perustelevat partioitten tarpeellisuutta voidakseen puolustautua ”setlerien” hyökkäyksiä vastaan. Temppelivuorella toimivat naisten muodostamat ryhmät, jotka huutelevat solvauksia ja ilkeyksiä Vuorelle nousseille vierailijoille. Viimeksi USA:n kongressin delegaatio joutui tällaisen solvausjoukon hyökkäyksen kohteeksi. Yksi arabinainen pidätettiin hänen purtuaan poliisia, toisten heitellessä kananmunia heidän päälleen.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Inside-the-Palestinian-watchmen-patrolling-West-Bank-villages-411813
·         PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Malki imoitti tiistaina aikovansa jättää YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen, jolla Israelin miehitys Juudeassa ja Samariassa lopetetaan ja arabit asetetaan kansainvälisen turvallisuustakuun alaisiksi. Kaikkein eniten arabeja ja Israelin vasemmistoa ärsyttää juutalaisten muodostamat yhteisöt Juudean ja Samarian alueilla. Monet ovat yhä enemmän ihmeissään, miksi pääministeri Netanyahu ei vedä esiin entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmond Levin johtaman komitean laatimaa raporttia, jossa selkeästi ja perusteellisesti todetaan, että juutalaisilla on oikeus asuttaa Juudeaa ja Samariaa kansainvälisen lain mukaan. Juudean ja Samarian Juutalaisyhteisöt kasvavat nopeammin kuin mitkään muut juutalaisyhteisöt, ja ovat esimerkkeinä edistyksestä, joka tapahtuu johdon niin halutessa. PA:n ja Hamasin korruptoitunut ja kansasta vieraantunut hallitus kasvattaa vain omia pankkitilejään ulkomailla, eikä välitä kansansa hyvinvoinnista. Israel on suuressa vaarassa USA:n presidentti Obaman omaksuman Israelille vihamielisen asenteen vuoksi myös YK:ssa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-to-present-UN-Security-Council-with-resolution-to-end-Israeli-occupation-411838


Sunday, August 09, 2015

SUNNUNTAI 09.08.15

SUNNUNTAI 09.08.15
1.       UUSI VIIKKO – juutalaisen kalenterin mukaan – alkaa aurinkoisena 24 asteen lämmössä, joka kuitenkin tuntui varsin viileältä ehkä korkeasta kosteuspitoisuudesta johtuen. Lännen puoleinen näkymä on heikon sumuverhon hämärtämä; useina aamuina sumu on ollut varsin paksu. Lämpötila noussee iltapäivällä 34 asteen tienoille. Huomenna sen odotetaan laskevan 31 asteeseen. Ennusteiden mukaan lämpöaalto tulee pysyttelemään Israelin yllä elokuun ajan, mutta vähän hellittäen.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 24 -34; Tiberias 27 -41; Suolameri 32 -41; Eilat 31 -43 +C-astetta.  Kuten mainitsin, lämpötila alkaa vähitellen laskea huomisesta alkaen, mutta ennusteiden mukaan sittenkin vain tilapäisesti keskiviikkoon saakka.

2.       18 kuukauden ikäisen PA:n arabilapsen Ali Dawabshan 31-vuotias isä Sa´ad Dawabsha kuoli perjantaina hänen kotiaan vastaan tehdyssä murhapoltossa 31.07. saamiinsa palovammoihin. Hänen vaímonsa Riham taistelee sairaalassa hengestään.
Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Yaalon ovat vannoneet löytävänsä murhapalon suorittaneet, joita he kutsuvat juutalaisiksi terroristeiksi, vaikka poliisi ei ole vielä pystynytkään vahvistamaan, keitä he ovat. Heitä kuitenkin uhataan lain ankarimmalla rangaistuksella.
Juutalainen laki sallii kuoleman-tuomion, mutta sitä ei ole käytetty vuosikausiin. Jotkut lainlaatijat ovat vaatineet kuoleman-tuomion ottamista käytäntöön hyvin raskauttavissa terroritapauksissa, mutta aloite lain muuttamiseksi ei ole saanut tarvittavaa tukea ulkomailla eikä kotona. Käytännön muuttamista on vaadittu erityisesti vankeinvaihdon yhteydessä käytettyä tapaa vastaan vapauttaa myös useita murhia tehneitä terroristeja, joista useat palaavat rikollisuuteen.

SA`AD Dawabsha haudattiin lauantaina. Hautausseremonioitten jälkeen sadat arabit täyttivät Duman arabikylän kadut polttaen autonrenkaita kylään johtavalla päätiellä. minkä johdosta IDF sulki liikenteen kylään tilapäisesti kokonaan.  Arabit kivittivät sotilaita, jotka lienevät saaneen käskyn pysytellä rauhallisina eikä vastata kivitykseen estääkseen mielenkuohun nousemisen. Kawabshan perheen 4-vuotias Ahmad ei enää ole hengenvaarassa.

PA/PLO:n ulkoministeri Riad Malki vannoi lauantaina, että kansainvälisen yhteisön tulee tuomita murhapolttoon syyllistyneet, mitä ei voi jättää rankaisematta. Hän syytti Israelin viranomaisia tästä kauheasta rikoksesta. Hän kehotti PA /PLO:n lähetystöjä kaikkialla paljastamaan Israelin suorittamia rikoksia heidän kansaansa kohtaan, erityisesti ”setlereitten” suorittamat hyökkäykset ja terrorismin. ”Israelin äärioikeistolainen hallitus on täysin vastuussa tuhopolttoon, eikä ole tehnyt voitavaansa syyllisten löytämiseksi”, Malki uhosi. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo valittaneensa murhapoltosta Haagan kansainväliseen oikeuteen.

Sekä PA:n että Hamasi lippuja näkyi hautausseremonioitten aikana. Hamasin johtaja Juudeassa ja Samariassa Hassan Yousef kehotti arabeja hyökkäämään israelilaisia kohteita vastaan kaikkialla vaatien kolmannen intifadan aloittamista, kuten TV-2 raportoi lauantaina todeten, että Sa´ad Kawabsha oli Hamasin kannattaja.
IDF ottaa uhkaukset tosissaan ja valmistautuu tilanteen kiihtymisen varalta.
Duman murhapolttoon liittyen PA:n arabi ajoi tarkoituksellisesti neljän hengen sotilaspartion yli Duman eteläpuolella torstaina iltapäivällä haavoittaen heistä kolmea. Partion johtaja yhdessä haavoittumattoman sotilaan kanssa avasi tulen kohti terroristin autoa, jonka kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan. Auto kääntyi ympäri kuljettajan jäädessä puristuksiin auton sisälle. Hänet vietiin vaikeasti haavoittuneena sairaalaan. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-west-bank-escalation-after-death-of-ali-dawabshas-father/

3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama juhli Wienin sopimusta Iranin kanssa mennen ottamaan pari kierrosta golfkentällä, missä hänen väitetään viettävän aikaansa enemmän kuin työpöytänsä äärellä. Hän kehui kongressin käsittelyssä olevaa sopimusta paremmaksi kuin mitään muuta vaihtoehtoa todeten, että se antaa otollisen tilaisuuden USA:n ja Iranin välisten suhteitten parantamiseksi. Hän otaksui, että sen kautta lienee mahdollisuus laajentaa keskustelua myös Syyrian tilanteesta uudelta pohjalta – vain esimerkin vuoksi, kuten hän vihjaili.

Obama vakuutti CNN:n haastattelussa sunnuntaina, että maailman kuuden johtavan maan ja Iranin välisellä sopimuksella poistetaan Iranin taloutta kuristavat sanktiot sitä vastaan, että Iran rajoittaa ydinteollisuuttaan. Hän kehui allekirjoitetun sopimuksen toteuttavan nämä päämäärät paremmin kuin mikään muu suunnitelma.

Republikaaninen puolue vastustaa sopimusta laajasti, koska se ei heidän mielestään anna välttämättömiä tarkastusoikeuksia IAEA:lle, joilla pystyttäisiin valvomaan, ettei Iran luistele sopimuksesta. Yhä useammat demokraatit korkeinta johtajatasoaan myöten ovat epäluuloisia sopimuksen pitävyydestä. Heidän epäluuloaan lisää tieto, että sopimustekstin ohella IAEA ja Iran ovat tehneet salaisia sopimuksia, joiden sisältöä ei ole paljastettu: Kerry itsekään ei ole lukenut niitä, kuten hän myönsi.
Obama on tällä hetkellä lomalla Marthas Vineyard nimisellä tilalla Massachusettissa. eikä ehdi golfinsa ohella käsitellä muita kysymyksiä, kuten Valkoisen Talon lehti-sihteeri Josh Ernest luonnehti. CNN:n haastattelu tehtiin siellä. http://www.timesofisrael.com/obama-sees-chance-for-improved-relations-between-us-iran/

4.       Monet USA:n johtavat tutkijat ovat antaneet hyväksymisensä P5+1 maiden ja Iranin väliselle Wienin sopimukselle koskien Iranin ydinasesuunnitelmia.
Heidän joukossaan on tunnettuja fyysikoita, entisiä virkailijoita, viisi Nobelilla palkittua ja ensimmäisen hydrogen pommin suunnittelija Richard Garwin.
Kahden sivun mittaisessa kirjelmässään he sanoivat pyrkivänsä avustamaan Obaman hallituksen ponnisteluja sopimustekstin hyväksymiseksi kongressissa.

Sopimuksen myötä Iranin ulkomaille jäädytettyjä varoja vapautetaan 150 miljardin USD edestä. Israelin ohella useat Euroopan maiden johtajat ovat esittäneet vakavia varauksia sopimuksessa olevista aukoista. Siinä ei puututa millään tavoin Iranin ballististen ja muiden hyökkäysaseiden tuotantoon, joilla Iran voi uhata sekä EU:n että USA:n kaupunkeja, Israelia ja muita Lähi-Idän maita. Myöskään Israelin ja USA:n vastaisiin toistuviin uhkauksiin ja mielenosoituksiin ei tekstissä puututa. http://www.timesofisrael.com/top-us-scientists-pen-letter-in-support-of-iran-deal/.
5.       Iranin parlamentti ja korkein tuvallisuusneuvosto käsittelevät Wienin sopimusta lähipäivien aikana. Nämä ovat Teheranin korkeimmat päättäjäelimet, joskin lopullinen sana on ylimmällä kaitsijalla Ali Khameneilla.
Iranin korkein sotilasjohto antaa armeijan komentajan kenraali Hassan Firouzabadin johdolla Wienin sopimukselle varovaisen hyväksymisen määrätyin varauksin.

KENRAALI Firouzabadin, joka on läheinen Ali Khameneille, sanoo sopimuksen antavan Iranilla 16 etuisuutta, kuten puolivirallinen uutistoimisto IRNA raportoi lauantaina. Armeijan johdon tuki on tärkeä maltillisten saamiseksi tukemaan sopimusta, joskin jotkut kovan linjan kannattajat vastustavat sitä sanoen, että Iran antoi liikaa. Ylin kaitsija Ali Khamenei ei ole vielä antanut selvää lausuntoaan sopimuksesta puolesta tai vastaan, joskin hän tuki neuvottelijoita. Hän jopa kerran tyynnytteli ulkoministeri Zarifia liian hyökkäävästä ja äänekkäästä kielenköytöstä. Eräässä tilanteessa Zarif heitti täytekynänsä Kerryä kohti. Ensimmäinen ohjus?

ULKOMAAT ovat syyttäneet, että Iran pyrkii poistamaan viimeisetkin merkit Parchin sotilastukikohdan käyttämisestä ydinpommin laukaisumekanismin testaamiseksi. Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif syytti ulkomaita valehtelusta todeten, että satelliittikuvissa näkyvät maansiirtotyöt liittyvät teiden kunnostamiseen.  http://www.timesofisrael.com/iran-military-chief-backs-nuke-deal-despite-concerns/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Obama alkaa käyttäytyä yhä vihamielisemmin Israelia kohtaan, Viimeisissä lausunnoissaan hän syyttää, että Israelin puuttuminen USA:n asioihin on ennenkuulumaton. Hän sanoo, ettei hänellä ole tietoa vastaavanlaisesta puuttumisesta minkään muun asian yhteydessä. CNN:n toimittaja Fareed Zakaria kysyi Obamalta, onko hänen mielestään sopivaa, että ulkomaan johtaja työntää itseään USA:n sisäisiin asioihin. Obama esitti kysymyksen heittämistä Netanyahulle – jos hän suostuu haastatteluun – mutta ei sano muistavansa vastaavaa tilannetta. Tosin Obaman muisti ei ulotu kovin pitkälle menneisyyteen. Obama totesi kiukkuaan pidätellen, että Bibi on täysin väärässä väittäessään, ettei sopimus estä Iranin ydinasetta. ”Tosi asiassa sopimus on hyvin edullinen Israelille”, hän totesi. Aiemmassa puheessaan hän tunnusti, että Bibi on aito, mutta täysin väärässä.  http://www.timesofisrael.com/obama-says-israeli-interference-in-us-affairs-over-iran-deal-unprecedented/
·         Meretz puolueen osanottoryhmä kävi lauantaina Ramallahissa esittämässä valittelunsa Gal Onnin johdolla. Abbas kuunteli silmät puolitangossa todeten sen jälkeen, ettei hän tiedä, kenelle hänen tuli valittaa tilanteesta. Hän syytti suoraan Netanyahun hallitusta terrorismin tukemisesta - ja ehkä jopa Obaman hallitusta - PA:n kansaa vastaan. Hän esitti peitellyn vihjeen, että jos murhapolttoa ei ole selvitetty ensi kuuhun mennessä, tilanne on aivan toinen. Tällä hän ilmeisesti haluaa sanoa, että hän voi erota. Israelin taholta todetaan: Tervemenoa, kuka häntä kaipaakaan. Epäilykset kohdistuvat mahdolliseen seuraajaan ellei peräti siihen, että PA:n hallitus romahtaa. Sen taloudenhoito on täysin retuperällä ja koko hallinto vararikossa. Fatahin virkailijat pyrkivät selittämään, että Abbasin sanat on ymmärretty väärin. http://www.timesofisrael.com/is-abbas-about-to-quit-israel-had-better-pray-he-isnt/
·         Israelin turvallisuusjoukot tekivät yön aikana yllätysratsiat kahteen juutalaisyhteisöön Adei Ad ja Givat HaBladim sunnuntaiaamuna syytä ilmoittamatta. Ratsioiden uskotaan liittyvän äskeisiin ”juutalaisten terroristien” suorittamiin iskuihin arabeja vastaan. Adei Ad yhteisössä lähellä Shiloa Shin Betin miehet tutkivat 7 asuntoa pidättäen kaksi miestä. Toinen ratsia tehtiin Givat HaBladim yhteisöön, jossa he pidättivät 7 henkilöä. Yhteisö on lähellä Kohav HaShahar juutalaisyhteisöä. Ihmisoikeusjärjestö Honenu pyrkii selvittämään, mihin ratsiat liittyvät. Oikeudellisen tuen he lienevät saaneen Moshe Yaalonin päätöksestä, joka antaa poliisille oikeuden pidättää ihmisiä puolen vuoden ajaksi ilman asianajajaa ja oikeudenkäyntiä. Taustalla voivat olla uhkaukset sekä Netanyahua että Rivliniä vastaan. Tämä antaa polisille mahdollisuuden tehtailla syytöksiä ilman näyttöä, kuten muutamissa aiemmissa tapauksissa näyttää käyneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199203#.VccFjmDxQwA
·         Yli sata arabivankia liittyi syömälakkoon tukeakseen sairaalaan siirretyn Muhammad Allanin tapausta. Israelin Knessetissä hyväksytyn lain mukaan syömälakon aloittaneet voidaan pakkosyöttää, jos on ilmeistä, että heidän henkensä on vaarassa. Laki sai runsaasti vastustusta sekä arabijärjestöjen että ulkomaiden taholta. Heidän mielestään ihmisellä on oikeus näännyttää itsensä kuoliaaksi, jos niin tahtovat, vaikka sairaalassa lääkärin valvonnassa. Allan on ollut 50 päivää syömättä ja on Punaisen kuunsirpin mukaan välittömässä hengenvaarassa. YK:n virkailijoitten mielestä pakko-syöttäminen on kidutusta, mutta kärsiä nälkää ei sitä ole, koska se on vapaaehtoista. Se sotii kuitenkin juutalaisen oikeustajua vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199206#.VccJfmDxQwA
·         ”Lämmin koti jokaiselle sotilaalle”- järjestö vaatii, että Moshe Yaalonin täytyy maksaa korotetut palkat IDF:n sotilaille välittömästi, eikä kuten Yaalon kaavailee, vasta heidän lähdettyään armeijan palveluksesta. Vaatimusta perustellaan sillä, että maksamattomien laskujen määrä lisääntyy, vaikka mies olisi armeijassakin, mikä vaikeuttaa heidän tilannettaan erottuaan armeijan leivistä. Monet haluavat työskennellä asepalvelun aikana pystyäkseen hoitamaan asioitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199202#.VccMcmDxQwA
·         Arabit ja poliisit ottivat yhteen Jerusalemin itäosissa sekä Maale Adumimissa. Arabit kivittivät poliiseja, yhä useammin myös petrolipommein, jotka ovat hengenvaarallisia kuten myös isot kivenjärkäleet. Kukaan ei haavoittunut näissä mellakoissa, mutta jännitys on korkealla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199195#.VccOfWDxQwA
·         IAF:n koneet kävivät jättämässä tervehdyksen Gazan keskikaistalle Israeliin ammutun raketin vastineeksi. Uhreista ei ole tietoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199180#.VccPpmDxQwA
·         Turvallisuusjoukot pidättivät Ben Gurionin lentoasemalla ruotsalais-libanonilais-syntyisen Hizbullahin vakoilijan 21. heinäkuuta. Hänen tehtävänsä oli koota iskukohteita Israelin alueilta. Epäilty Hassan khalil Hozran, 55, otettiin talteen kuulusteluja varten aiemmin saadun tiedusteluvinkin perusteella. http://www.jpost.com/Israel-News/Security-forces-arrest-Lebanese-Swedish-Hezbollah-spy-411573
·         USA ja Venäjä mairittelevat Saudi Arabiaa avustamaan Bashar Assadin pelastamista, vaikka se tulisikin vaarantamaan Israelin ja Jordanian turvallisuuden. Uusi koaliittio on suunniteltu Islamin valtiota vastaan, ja siihen liittyisivät myös Gulfmaat. Koaliittion puuhamies on Omanin ulkoministeri Khalid bin Mohamed Al-Attiyah.  Koaliittion päämäärä on ISIS-järjestön tuhoaminen, mutta se aloitettaisiin Syyriassa, jonka sisällissota on vaatinut yli 300 000 kuolonuhria ja kasvaa. Tähän soppaan liittyy myös saudien sota Jemenissä, jonne he ovat lähettäneet joukkojaan Adeniin. Syyriassa taistelevat kapinalliset epäilevät salaisista sopimuksista heidän selkänsä takana, ja pyytävät Irania välittämään sopimusta Assadin kanssa. Iranin Quds-joukkojen komentaja Qassem Soleimani kävi salaisella vierailulla Venäjässä, vaikka se on vastoin sanktioita. http://www.debka.com/article/24796/Russia-and-US-woo-Saudis-to-help-save-Assad---albeit-putting-Israel-and-Jordan-in-danger-from-S-Syria
·         Israelin rannikon edustalle nousseiden luonnonkaasutornien kohtalo on epävarma, koska Israelin hallituksen edustajat ovat sotkeneet löydöistä saatavien osinkojen määrän ja tavan siinä määrin, että suurimmat jäsen-järjestöt uhkaavat vetäytyä ja mennä Iranin kentille. Talousministeri Kahlon on viimeinen kokki, joka pyrkii hämmentämään tätä soppaa. Hän hylkää tehdyt sopimusluonnokset haluten laatia itse paremmat ilman monopoleja. http://www.globes.co.il/en/article-kahlon-gas-roadmap-cannot-be-approved-1001059191
·         Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli vastasi kärkevästi entisen ISA järjestön (Shin Bet) johtajan Yuval Diskinin perjantaina julkistamaan lausuntoon, jossa Diskin varoitti uskonnollinen sionismisn pyrkivän muodostamaan omaa valtiota Juudeaan, jossa laittomuus rehottaa.”Tämä on se kahden valtion periaate”, Diskin kirjoitti. Hotoveli vastasi todeten, että Diskiniä pelottaa sekulaarin eliitin valvonnan menettäminen. Määrättyjä tahoja Israelissa kauhistuttaa ”setlerien” kasvun lisääntyminen määrään, jossa kahden valtion periaatetta on mahdotonta toteuttaa. Tällä kaikella valmistellaan maaperää juutalais-yhteisöjen tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199193#.VccgjWDxQwA