Thursday, April 09, 2015

TORSTAI 09.04.15

TORSTAI 09.04.15
1.       KOSKA huomenna on juutalaisen pessah-ajan viimeinen päivä, joka on samalla pyhäpäivä, eikä ole sopivaa kirjoittaa raporttia sen aikana, katson velvollisuudekseni raportoida viimeisistä tapahtumista Pyhässä Maassa tänään torstaina.
Eilen kävin perheeni ja suomalaismajatalo Lähteen (entinen Keidas) isäntäparin kanssa suorittamassa kansalaisvelvollisuuteni ja äänestää Suomen lähetystössä Tel Avivissa. Jos Suomen valtio toimisi myös velvoitteittensa mukaan ja siirtäisi lähetystönsä Israelin pääkaupunkiin, äänestäminenkin sujuisi paljon joustavammin.

Eilen aamulla sain myös suru-uutisen vanhimman vielä elossa olevan alun perin 7-miehen veljessarjan jäsenen Emilin siirtymisestä Pirkko-vaimonsa luo taivaan kotiin. Neljä meitä vielä sinnittelee täällä matoisessa maailmassa odottaen Messiaan tuloa, ellei Hän katso parhaaksi kutsua meitä pois näkemästä maailman tuhoa.

JERUSALEMIN Temppelivuoren edustalle Länsimuurille kokoontui alkuviikosta arviolta 50 000 juutalaista osallistuakseen pappien suorittamaan vuosittaiseen siunaustilaisuuteen. Sieltä osa kansasta siirtyi Hebroniin Abrahamin Mausoleumiin osallistuakseen siellä järjestettyihin juhlallisuuksiin. Kaikki sujui rauhallisesti ja järjestyksessä ilman ryntäilyjä tai etuiluja, sotilaiden ja poliisin valvoessa järjestystä ja seuratessa silmä tarkkana mahdollisia häiriköitä.
Kokemus on osoittanut, etteivät arabit ja muslimit arvosta juutalaisten juhlapäiviä, päinvastoin pyrkivät käyttämään niitä hyväkseen kuten Egypti hyökäten Jom Kippurina 1973 Israelia vastaan.
Israelin Pyhä, joka maata varjelee, käänsi senkin katastrofitilanteen lopulta Israelin voitoksi maan johdon jo valmistauduttua turvautumaan joukkotuhoaseisiin.
Eilen keskiviikkona PA:n arabimuslimi hyökkäsi kahta tarkastuspistettä vartioivaa sotilasta kihti ehtien puukottaa kahta heistä – toista hengenvaarallisesti, toista lievemmin, joka maahan kaaduttuaan latasi aseensa ja itsepuolustukseksi ampui hyökkääjän kuoliaaksi.

JUHLA-AJAN kunniaksi ”Hän joka säät ja ilman säätää” antoi kansalaisille ihanan lämpöisiä päiviä, mikä sai ihmiset sadoin tuhansin tungeksimaan puistoihin tai vaellusreiteille erämaahan – Israelissa kun ei ole järvenrantoja kuten Suomessa.
No onhan se Välimeri ja se toinen, jota kutsutaan kuolleeksi. Kinneret on kaukana monelle maan keskiosissa asuville.
Ainakin 300 000 ihmistä käytti keskiviikkona tilaisuutta hyväkseen siirtyäkseen puistoihin ja muihin vapaisiin paikkoihin pienine grillauslaitteineen piknikille valmistellen syötävää ja naposteltavaa runsaan veden ja mehujen kanssa. Lämpötila nousi Jerusalemin alueella yli 30 astetta, mikä tuntui ihanalta pitkähkön sateisen ja viileän ilman jälkeen, mutta teki autolla ajamisen kidutukseksi, elleivät ilmastointi-laitteet toimineet kunnolla, mitä meidän yli 20 vuotta vanha palvelijamme ei tee. Arvioiden mukaan 1.7 miljoonaa ihmistä tungeksi puistoihin kol hamoed, pesahin välipäivien, aikana. Kuten jo mainitsin, perjantaina on viimeinen juhlapäivä, jota seuraa normaali viikkosapatti.
Yksi vaeltaja, 40-vuotias Yair Shapiro ei tarpeeksi varonut askeleitaan seikkaillessaan Kuolleenmeren läheisillä rinteillä, Nahal Og alueilla Juudean erämaassa. New Jerseistä Israeliin muuttanut Shapiro asui ja varttui mieheksi ensin Raananassa muuttaen sieltä Jerusalemiin. Hän putosi vaaralliselta polulta 50 metriä syvään kanjoniin ruhjoutuen kuoliaaksi. Yksi israelilainen vaeltaja sai sumansa Perussa, ja 12–vuotias israelilainen tyttö sai surmansa laivapalossa Thaimaassa.
Haredi-rabbin hautajaisten aikana ihmisten jatkoihin jääneistä lähes sadasta haavoittuneesta toinen pahoin vammautunut menehtyi eilen.
Tarpeettoman virkaintoiset puistojen valvojat kyselivät perheiltä, oliko heillä hapanta leipää mukanaan. Jos vastaus oli myönteinen, heidät pääsynsä puistoon estettiin. Tämä on saanut jotkut pettyneet nostamaan syytteitä virkavaltaa vastaan eriarvoisesta kohtelusta. http://www.timesofisrael.com/families-barred-from-israeli-park-for-having-bread-on-passover/,

SÄÄTILASSA ennustetaan tapahtuvan äkillisen muutoksen sateiseksi ja viileäksi torstaista alkaen.
Säätilat tänään: Jerusalem 22 -22; Tiberias 22 -25; Suolameri 25 -32; Eilat 25 -33 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen ennusteaikana, lauantaiksi ennustetaan paikoittaisia kuurosateita, sunnuntaiksi yleisemminkin lämpötilan ollessa 07 -14 +C-astetta.

2.       ISRAELIN arkeologit uskovat löytäneensä paikan, jossa roomalainen kuvernööri ja käskynhaltija Pontius Pilate jakoi oikeutta tuomiten ihmisiä teloitettaviksi roomalaisten omaksumalla ristinnaulitsemisella tai vapauttaen heidät muodollisen kuulustelun jälkeen. Heidän joukossaan oli Jeesus Nasaretilainen.
Vuonna 1999 silloin 28-vuotias arkeologi Amit Re´em aloitti kaivauksensa toivoen löytävänsä jotain arvokasta, joka omalla todistusvoimallaan toisi uutta valoa ja ymmärrystä Jerusalemin kirjavaan historiaan. Monet sodat ja hävitykset olivat kulkeneet alueen yli hävittäen myös runsaasti todisteita historiasta. Re´em odotti voivansa paljastaa osia Herodeksen palatsin muurista ja jäänteistä ennen paikanluovuttamista Davidin museolle.
Re´em löysi ne ja paljon muuta tutkimuskohteensa 9 x 40 metrin alueelta 2 700 vuotta sitten tapahtuneista tilanteista. Kukin aikakausi oli jättänyt omat todisteensa, joiden ylle kasautui aina uusia aikakausia, mutta onneksi kukaan ei ollut hämmennellyt niitä sekaisin, mikä antoi ainutlaatuisen tilaisuuden päästä näkemään kunkuin aikakauden elämän tyyliä.

TURKKILAISET rakensivat 1800-luvulla paikalle vankilan, jota kutsutaan turkiksi nimellä Kishle. Englantilaiset käyttivät sitä kiinni saamiensa juutalaisten sotilas-yksiköiden vankilana mandaattiajalla. Heidän karttapiirroksiaan ja merkintöjään on nähtävissä muureissa. Vankilan perustusten alla on jäänteitä kuningas Hesekielin rakentamasta tukikohdasta, josta oli näkyvyys lähitienoon alemmille tasoille. 600 vuotta myöhemmin hasmonealaiset rakensivat uuden muurin, jonka jäänteitä myös löydettiin. He hallitsivat Jerusalemissa maccabilaiskapinan jälkeen.
Herodeksen palatsin muurin sekä ristiretkeläisten rakennelmien jäänteitä paljastui myös Re´emin kaivauksissa.
Re´em uskoo, että Jeesuksen tuomio julistettiin Herodeksen palatsista, ja että Via Doloroza, jota pitkin Jeesus Nasaretilainen vietiin muurin ulkopuolelle ristiinnaulitsemis-paikalle, liittyy oleellisesti Re´emin paljastamaan alueeseen. http://www.timesofisrael.com/archaeologist-believes-hes-found-site-of-jesuss-trial-by-pontius-pilate/

3.       KAKSI VIIKKOA on kulunut siitä, kun presidentti Reuven Rivlin antoi pääministeri Benyamin Netanyahulle mandaatin hallituksen muodostamiseksi - evästäen häntä, että hän suosii yhteishallitusta oikeiston ja vasemmiston välillä.
Mitään todellista näyttöä ei näiden kahden viikon aikana ole saatu siitä, että hallitus syntyisi lähitulevaisuudessa. Bibi tuli tuhonneeksi liian monta siltaa ja pahoittaneeksi liian monta sielua nopean ratkaisun syntymiseksi.

Kaiken taustalla kummittelee Netanyahun ilmeinen pyrkimys yhteishallitukseen Herzogin johtaman Labourin kanssa jo pelkästään siksi, että mikäli maata varjostavat uhkakuvat alkavat todella toteutua pelätyssä laajuudessaan, maa tarvitsee yhtenäisen ja toimintakykyisen hallituksen, jota myös kansa tukee. Kysymys ei ole vähemmästä kuin eloonjäämisestä kansallisissa puitteissa, mitä USA:n nykyisen islamin suuntaan kallistuvan hallituksen aikana ei voida laskea vakuutusten ja julkilausumien varaan.

Vaikka Obama lupaa, että jos joku alkaa sekaantua Israelin asioihin, USA:n tuki on silloin paikalla, kuka voi luottaa siihen?. Monet USA:n Israelille paljon myönteisemmät presidentit ovat luvanneet samaa, mutta tiukan paikan tullen perääntyneet eri syistä johtuen. On myös huomioitava, että nykyisen sotilaallisen ja teknisen kehityksen myötä tilanteet muuttuvat nopeasti, eikä hyökyaallon päästyä suojavallien yli aallon työntämistä takaisin tai syntyneitten vahinkojen korjaamista, ole mahdollista suorittaa tilanteen vaatimassa aikataulussa jos ollenkaan.
Esimerkkinä voisi käyttää vaikka Islamin Valtion levittäytymistä Irakissa ja Syyriassa, mitä USA:n johtaman koaliittion koneet ovat pommittamalla yrittäneet saada valvontaansa saamatta aaltoa pysähtymään.  Mutta pommitusten aiheuttama tuho ja hävitys pahoinpitelee jo ennestään runneltua maata surmaten joukoittain ihmisiä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tämä sama toistuu nyt Jemenissä, Somaliassa ja Afrikassa.

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Debkafile kertoo, että presidentti Assad on tehnyt kuolemansopimuksen ISIL-joukkojen kanssa, jolla Syyria antaa niille osan öljytoistaan sitä vastaan, etteivät ne taistele Assadin joukkoja vastaan. Sopimukseen kuulunee Yarmoukin pakolaisleirin antaminen ISIL-joukoille, jotka mielihyvin suorittavat armeijan likaisen työn massamurhaamalla palestiinalaisia.  http://www.debka.com/article/24521/Assad-looses-ISIS-against-Palestinians-trapped-in-Yarmouk-camp---a-sinister-new-partnership-
·         PA:n poliisin nimellä kulkeva puolisotilaallinen armeija sanoo laajentavansa turvallisuusvastuutaan Jerusalemin lähellä sijaitseviin kyliin ja kaupunkeihin, jotka ovat Israelin turvallisuusvastuun alla. PA antoi komennon 90:lle ”poliisilleen” siirtyä valvomaan Abu Dis, A-Ram ja Biddu arabikyliä ja kaupunkeja. He ovat aseistetut kivääreillä ja pistooleilla, tehtävänään taistella rikollisuutta vastaan, poliisin tiedottaja kertoi. PA:n tarkoituksena on kokeilla Israelin reaktioita ennen seuraavia siirtoja. He lienevät keskeyttäneet kaikki turvallisuus yhteistoimet Israelin kanssa. Se on myös karkea loukkaus 1993 Oslon sopimuksia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193854#.VSY2klPPQzE


Wednesday, April 08, 2015

KESKIVIIKKO 08.04.15

KESKIVIIKKO 08.04.15
1.       TAIVAS on heikon pilviverhon peittämä, mutta lämpöä oli heti aamutuimaan 21 astetta, joka iltapäivään mennessä noussee 30 asteeseen. Puolipilvisyys jatkunee lähipäivien aikana, mutta lämpötilassa tapahtunee roima pudotus. Sateita ei luvata ennusteissa, mutta Kinneretin pinta nousi puolisen senttiä.
Säätilat tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 23 -34; Suolameri 27 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta. JP:n ennuste lupailee kuitenkin sateen mahdollisuutta perjantaiksi, jolloin lämpötila on Jerusalemin alueilla 08 -15 +C-astetta.

2.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama käyttäytyy kuin puolikasvuinen kollikissa, joka on saanut kermamaitoa ylistellessään Lausannessa Sveitsissä P5 +1 maiden ja Iranin välille runnottua ydinsopimusta, jolla kansainvälisen yhteisön tulisi voida valvoa ja estää Irania rakentamasta ydinpommeja. Obaman mielestä kehyssopimus on ainoa mahdollisuus Iranin ylivaltatoiveiden kahlitsemiseksi ja halveksii niitä, jotka eivät näe asiaa hänen tavallaan.
Obaman mielihyvä kehyssopimuksesta, jota hän pitää presidenttikautensa suurimpana saavutuksena ja henkilöhistoriansa kirkkaimpana tähtenä, on sekoittanut hänen ajatusmaailmansa siten, että hän sekoilee sanoissaan ja puhuu ristiin esitellessään sen vaikutuksia. Pääministeri Netanyhaun varoitukset Iranin luotettavuudesta hän on huitaissut sivuun kuin lihakärpäsen, jotka kulkevat hänen mukanaan kuin tavaramerkkinä.

OBAMA tunnusti New York Timesin kolumnistin Thomas Friedmanin one-in-one haastattelussa, että ilman sopimusta Iranin saavuttaa ydinaseen kynnyksen 13 vuodessa. Asiantuntijat sen sijaan toteavat, että Iran saavutti sen aseman jo kaksi vuotta sitten, joten kysymys on vain siitä, haluaako Iran rakentaa pommeja vai ei, ja miten IAEA pystyy valvomaan, ettei Iran riko lupaustaan olla rakentamatta niitä 10 vuoden aikana. USA:n ulkoministeriö oikaisi presidenttiään, ettei hänen tarkoituksensa ollut sanoa, että Iran pystyy 13 -15 vuoden kiellon jälkeen rakentamaan ydinaseita tahtonsa mukaisesti.
NPR:n haastattelussa tiistaina Obama taisi todeta, että Iran on jo ylittänyt ydinkynnyksen, ja että kiellon loputtua se voi rakentaa pommin välittömästi. Hän pyrki rauhoittamaan kriitikkoja todeten, että Iranilla on oikeus rikastaa ja varastoida uraania 10 vuoden aikana vain 300 kiloa, mikä ei riitä ydinaseiden rakentamiseen. ”Ajankohtaisempi pelko on, että vuonna 13, 14 tai 15 kiellon päätyttyä, heillä on kehittyneitä sentrifugeja, joilla se voi rikastaa uraania melko nopeasti, mikä pudottaa odotusajan lähes nollaan”. Ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf selvensi, että Obama tarkoitti tilannetta ilman sopimusta. http://www.timesofisrael.com/washington-walks-back-obamas-zero-breakout-time-comment/

3.       IRANIN puolivirallinen uutistoimisto FARS raportoi perustuen Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin lausuntoihin, että Iranin Islamilainen Tasavalta aloittaa uraanin rikastamisen kaikkein nopeimmilla IR-8 sentrifugeilla välittömästi sopimuksen tultua voimaan, jolla Iranin käsityksen mukaan poistetaan kaikki sitä vastaan asetetut kansainväliset sanktiot.
JOS FARS uutistoimiston julkaisema uutinen on totta, se tekee vielä tarkemman muotoilun alaisena olevan kehyssopimuksen pilailuksi, jonka tarkoituksena ei edes ollutkaan estää Irania kehittämästä ydinteollisuuttaan haluamallaan tavalla.
Iranin julkaiseman tiedon mukaan IR-8 sentrifugi toimii 20 kertaa nopeammin kuin tähän asti yleisimmin käytössä olleet IR-1 moottorit.

FARSIN mukaan Iranin pääneuvottelija Zarif ja ydinteollisuuden AEOI päällikkö Ali Salehi kertoivat Iranin parlamentin salaisessa kokouksessa, että UF6 kaasu johdetaan IR-8 sentrifugeihin heti, kun lopullinen sopimus Iranin ja kuuden maan välillä on allekirjoitettu 30. kesäkuuta 2015. Fars totesi saaneensa tiedot parlamentin salaisesta informaatiosta parlamentin kansallisen ulko- ja turvallisuusvaliokunnan jäseneltä Javad Karimi Qoddousilta.
Qoddousi kertoi myös, että Iran julkaisee lähipäivien aikana oman versionsa Lausannessa neuvotellusta kehyssopimuksesta, joka näyttää monin paikoin poikkeavan USA;n julkisuuteen vuotaneesta versiosta. Osa sopimuksesta on tarkoitus pitää salaisena, jota ei päästetä julkisuuteen.
USA:n versiossa todetaan, ettei Iran käytä IR 2-8 sentrifugeja seuraavan 10 vuoden aikana; uraania rikastetaan vain Natanzin laitoksissa sinne asennetuilla 5060 IR-1 sentrifugeila 10 vuoden aikana poistaen käytöstä nopeammat moottorit.
Ranskan version mukaan Iran liittää IR-2 ja muita moottoreita asteittain 12 vuoden koeajan jälkeen, mutta ei ennen sitä.
Iranin versiossa Iran ottaa nopeammat moottorit käyttöön välittömästi alkaen asteittain sopimuksen allekirjoittamisesta. http://www.timesofisrael.com/iran-news-report-tehran-will-start-using-fastest-centrifuges-on-day-deal-takes-effect/

4.       IRANIN vapautuminen pakotteista merkitsee satojen miljardien USD kauppa-sopimuksia, joita maailman johtavat maat kärkkyvät. Ranska on ollut kautta aikain yksi aktiivisimmista kumppaneista, eikä ole turhan tarkasti lukenut rajoitteiden määräyksiä lähinaapureista Persianlahdella puhumattakaan.
RAPORTIT kertovat, että Turkki on vakavasti pyrkimässä leikkaamaan oman osansa kakusta ja myös syömään sen poliittisen kilpailijansa Iranin kanssa.
Turkin presidentti Recep Taiyyip Erdogan ei aina pysty hillitsemään purevaa kritiikkiään aiheuttaen ikäviä tilanteita. Presidentti Erdogan sopi Iranin matkasta Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa, mutta Erdoganin tiukka syytös Iranin valtahaaveista Houtien avustuksella Lähi-Idässä sai Iranin 60 kansanedustajaa vaatimaan vierailun peruuttamista, mikä ei olisi Iranin intressien mukaista.

VIERAILU toteutui sopimuksen mukaisesti tiistaina. Iran tukee sekä rahallisesti että neuvonantajien muodossa Houri-kapinallisia, kun Turkki on asettunut Saudia Arabian johtaman koaliittion taakse, joka pommittaa Houtien joukkoja ja asemia.
Erdogan ehdotti Roiuhanille, että Turkki ja Iran voisivat toimia välittäjinä sekä Irakin että Syyrian ongelmien ratkaisuissa.
Presidentti Rouhani totesi tapaamista seuraavassa lehdistötilaisuudessa, että Iranin ja Turkin välinen kauppa voisi kasvaa nykyisestä 14 miljardista USD 30 miljardiin. Hän totesi sanktioitten poistuvan 30. kesäkuuta 2015, mikä antaa mahdollisuuden nostaa maitten välisiä taloudellisia suhteita entisestään.  Turkin tuonti Iranista oli 10 miljardia v, 2014 ja Turkin vienti 4 miljardia USD.
Turkki tuo kaasua Iranista, toiseksi eniten Venäjän jälkeen.
Turkki kuitenkin valittaa, että Iranin kaasu on ylihinnoitettu, ja vaati hinnan pudottamista neljänneksellä. Kauppaa maat ovat käyneet omilla valuutoillaan voidakseen välttää dollarin ja Euron hintojen jatkuvaa muuttumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193790#.VSTSslPPQzE

5.       ISRAEL toimii isäntänä YK:n ydintestien kieltämistä koskevassa konferenssissa. Kansainväliseen konferenssiin on tulossa satakunta delegaatiota, niiden joukossa arabi- ja muslimimaita, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.
Jordania ja Egypti osallistuvat myös konferenssiin. Konferenssiin osallistuneiden delegaatioiden turvallisuuden takaamiseksi Israelin ulkoministeriö julkaisi turvallisuus- ja matkustustakuita.
Konferenssin organisoija on Comprehensive Test Ban Treaty Organization (CTBTO), jonka päämaja sijaitsee Viinissä.

Konferenssin tarkoituksena on tarkastella ja oppia äskettäin marraskuussa Jordanian maastossa järjestettyjä harjoituksia, joissa oli mukana korkeita israelilaisia virkailijoita testaten CTBTO:n käyttämiä laitteita maastossa.
Maailmassa on satoja seuranta-asemia, jotka viestittävät havaintonsa ydintesteistä keskusjärjestöön. Israelissa on kaksi sellaista monitoriasemaa ja yksi laboratorio Sorekin pienessä ydintutkimuslaitoksessa 20 km Tel Avivista etelään. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Delegates-from-Middle-East-Muslim-world-to-convene-in-Israel-for-nuclear-conference-396466

6.       UUTISOTSIKOITA
·         PA:n arabi puukotti aamulla kahta Israelin kansalaista Samariassa Shiiloan juutalaisyhteisön lähellä Ramallahista koilliseen. Arabi puukotti toista niskaan hengenvaarallisesti, toisen tiulasta ei ole tietoa. Pelastushelokopteri ja lääkintähenkilöstö kiidätettiin paikalle. Raportti on vielä puutteellinen. http://www.jpost.com/Israel-News/Terror-in-West-Bank-Israeli-in-serious-condition-after-being-stabbed-by-Palestinian-396514
·         Kolmannes USA:n republikaaneista kannattaa Iranin kanssa neuvoteltua kehyssopimusta. 40 % epäröi ottaa kantaa. http://www.jpost.com/Israel-News/Terror-in-West-Bank-Israeli-in-serious-condition-after-being-stabbed-by-Palestinian-396514
·         USA:n entiset ulkoministerit George Schulz ja Henry Kissinger kritisoivat Wall Street Journal lehdelle artikkelissa Obaman kannattamaa sopimusta todeten, että se sulkee pois kaikki sotilaalliset ratkaisumallit. Toiseksi he viittaavat Iranin maineen solmittujen sopimusten rikkojana heti allekirjoittamisen jälkeen. He toteavat, että Iranin neuvottelujen alussa asentamat sata sentrifugia ovat kasvaneet nykyiseen lähes 20 000:en. Sotilaallinen ratkaisu pidättää länsi-maita enemmän kuin Irania, ha sanovat. http://www.jpost.com/Middle-East/Ex-secretaries-of-state-Kissinger-Shultz-pan-Obamas-Iran-nuclear-deal-396511
·         Knessetin rakennukset ovat maailman vihrein parlamentti, toteaa Times of Israel. Knesset varustettiin aurinkokennoilla 29.maaliskuuta. Sen kattopinnoille, yhteensä 4560 neliömetriä, asennettiin 1500 panelia. Ne pystyvät korvaamaan 10 % Knessetin käyttämästä sähkövoimasta eli 450 KW. säästäen 300 000 NIS vuosittain. http://www.timesofisrael.com/project-turns-knesset-into-greenest-parliament-on-earth/
·         PA:n arabi, joka puukotti kahta israelilaista Samariassa tänään, sai surmansa sotilaitten avattua tulen hyökkääjää kohti. Molemmat haavoittuneet olivat sotilaita, toinen haavoittui hengenvaarallisesti, toinen lievästi. http://www.timesofisrael.com/idf-soldier-stabbed-in-west-bank-attacker-shot/
·         Israelin arabikansanedustajat valittavat, että IS:n joukkojen hyökkäys Syyrian Yarmoukin pakolaisleiriin ja 90 % siitä ottaminen haltuunsa hyödyttää Israelin miehitystä. IS:n terroristit aloittivat leirissä palestiinalais-pakolaisten massamurhaamisen katkomalla heidän kaulansa tavaramerkkinsä mukaan. Syyria tarjoaa armeijansa apua pakolaisille. Armeijan joukot piirittivät leiriä pari-kolme vuotta pakottaen valtaosan pakenemaan. IS:n hyökkäyksen pelossa evakuoitiin 2000 pakolaista. http://www.timesofisrael.com/arab-mks-is-assault-on-yarmouk-serves-israeli-occupation/
·         Hakkerit, joita epäillään venäläisiksi, pääsivät tunkeutumaan Valkoisen Talon internetiin saaden palkkiokseen listoja Obaman aikatauluista.
Eiliseksi uhattu cyber-hyökkäys israelilaisiin kohteisiin jäi vaisuksi. Hakkerit olivat keskittyneet kansanedustajien tileihin. Meretz-puolue valitti, että sen internet-yhteyksiin oli päästy tunkeutumaan. http://www.timesofisrael.com/white-house-vague-on-reported-hacking/

Sunday, April 05, 2015

SUNNUNTAI 05.04.15

SUNNUNTAI 05.04.15
1.       ENNUSTEEN mukaan tänään ja lähipäivinä on aurinkoista lämpötilan noustessa iltapäivällä huomisesta lähtien 25 asteen tienoille yölämpötilan pysytellessä edelleen viileähkönä. Aamuhämärissä ulkomittari osoitti 12 lämpöastetta, mutta ilma tuntui käsissä viileältä. Sisämittari osoitti 17 asteen lämpöä. Mustarastaalla taisi olla pieni köhä, koska aamun laulu ei onnistunut ihan eiliseen malliin, mutta ehkä sitä häiritsi pienen kyyhkysen kujerrus, joka sekin asuu lähitienoolla liaten paikkoja.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -21; Tiberias 14 -23; Suolameri 20 -30; Eilat 17 -32 +C-astetta. Kesä on tuloillaan, mutta vähän keikkuvaa on sen tulo toistaiseksi.
Juutalaisten pesah-aika jatkuu koko viikon, mutta lehdet kannettiin ammulla normaaliin tapaan ja ilmeisesti kauppojakin on auki. Tämä on puolittaista juhlaa.

2.       USA:n halliuksen neuvottelema kehyssopimus, jota hiotaan vielä ennen allekirjoitusta, jakaa maailman kahteen osaan.
Obama ja hänen tavallaan ajattelevat USA:n poliitikot ja virkailijat kuuluttavat edelleen sopimusta historialliseksi ja tärkeäksi virstanpylvääksi, mitä ns. kristilliset EU-maat seuraavat varovaisen epätietoisia, mistä siinä lopultakaan on kysymys. Niille pitäisi kuitenkin olla selvää, että sopimuksen seuraukset koskevat niitä aivan eri tavalla kuin Yhdysvaltoja, joka sijaitsee maapallon vastakkaisella puolella, edellyttäen, että Iranilla on jo tai tulee olemaan lähiaikoina valmiita ydinpommeja ja ohjukset niiden kuljettamiseksi haluttuun kohteeseen.
Kiina ja Venäjä, jotka olivat P5+1 neuvottelutiimin jäseninä, pysyvät varovaisen äänettöminä, mutta arabimaat sanovat tulleensa petetyiksi, ja pyrkivät kiireesti valmistautumaan kohtaamaan kohtalonsa ilman USA:n suojaa, joka nyt on Iranin islamilaisen tasavallan yllä.

DEMOKRAATTIEN presidenttiehdokas Hillary Clinton kutsuu kehyssopimusta tärkeäksi askeleeksi, mutta varoittaa, että demonit piileskelevät yksityiskohdissa. Hänen luulisi tietävän, sillä niin monta sopimusta on laadittu ja huonoiksi havaittu hänen käsiensä kautta. Hän on valmis syömään osan kakusta, jos se osoittautuu maukkaaksi mutta hylkäämään sen, mikäli sen maku todetaan karvaaksi.
Hillary on tyyppiesimerkki poliitikosta, jonka väri muuttuu kameleontin tunnistimien säätelemien prismojen tapaan muuttaen asentoaan ympäristön värien mukaan. Muistanette hänen huudahduksensa kongressin kuulustelussa kolmen amerikkalais-sotilaan ja yhden lähettilään saatua surmansa Hillarin johtaman Benghazin operaation mennessä myttyyn Libyassa: ”Mitä sillä enää on merkitystä, he ovat jo kuolleet”.  

Lähes kaikki republikaanien presidenttiehdokkaat kutsuvat kehyssopimusta vaaralliseksi USA:n intresseille. Senaattori Marco Rubio Floridasta totesi: ”Yritykset muuntaa poliittinen epäonnistuminen voitoksi on viimeisin esimerkki tämän hallituksen farssimaisesta lähestymisestä Iranin kysymystä”. CFR:n edustaja totesi, että kehyssopimukseen voi suhtautua tukien mutta epäillen pahinta, mikä myös ilmentänee USA:n juutalaisten tuntoja, joihin presidenttiehdokkaat pyrkivät vaikuttamaan, koska heidän poliittinen vaikutuksensa ylittää heidän lukumääränsä.
3.       IRANIN ulkoministeri Mohammed Javar Zarif, joka johti Iranin neuvottelutiimiä, ylisti kehyssopimusta televisioidussa puheessaan lauantaina kutsuen sitä suureksi voitoksi vakuuttaen, että Iran tulee toteuttamaan sen vaatimukset, jos P5+1 maat pitävät niitä koskevat säädökset.
Zarif kiitteli myös neuvottelutiiminsä sietokykyä, jonka hän sanoi osoittaneen, ettei Irania voida enää pelotella voimalla ja sanktioilla. ”Eivät ne suunnitelleet pakotteita saadakseen meidät neuvottelemaan, vaan pakottaakseen meidät antautumaan”.

ZARIF selitti, että ”kehyssopimus takaa Iranin täyden toimintavapauden täysiin ydintoimintoihin, ja muutamien rajoitteiden ohella muutamien vuosien ajan, meillä on oikeus rikastaa ja tulemme rikastamaan uraania”. Hänen lausuntonsa osoittaa syvän kuilun USA:n johtaman P5+1 tiimin ja Iranin näkemysten välillä. Zarif jatkoi:
”Sanktioiden poistaminen on suorassa suhteessa lopullisen sopimuksen allekirjoittamisen kanssa, joka on suunnitelman mukaan 30.kesäkuuta 2015. Sopimuksen tultua voimaan - USA poistaa öljyä, talous- ja pankkitoimintaa koskevat sanktiot. Me tulemme peruuttamaan kaikki YK:n turvallisuusneuvoston tekemät päätöslauselmat ilman vaiheittaisia viivytyksiä. Se on välitön peruuttaminen”.

Zarif vakuutti puheessaan, että Iranilla on oikeus korvata nykyiset IR-1 sentrifugit uusiin IR-8 malleihin, jotka ovat 20 kertaa nopeampia. Hän pyrki nolaamaan USA:n imagoa, että jos se olisi väitetyn kaikkivoivan ja vallan edustaja, se ei olisi istunut neuvottelupöytään Iranin kanssa (ajoittain jopa rukoillen Irania osallistumaan).
Hän vakuutti, ettei Iranilla tule olemaan eikä koskaan ole ollutkaan pyrkimystä rakentaa ydinpommeja, sillä ”Iran rakentaa hyvä suhteita hyviin naapureihinsa”.
Voisivatko Iran määrittämät kaksi saatanaa, isompi ja pienempi, kuulua näihin Zarifin ”hyviin naapureihin”? Ne. USA ja Israel, halutaan kuitenkin tuhota täydellisesti.

LÄHI-IDÄN tunnustettu ja TV-10:n usein käyttämä analyytikko Ehud Jaari osoittaa ammottavia aukkoja Amerikan ja Iranin käsitysten välillä torstai-iltana Lausannessa sovitusta kehyssopimuksesta. Hän totesi kuuden ristiriidan osoittavan vakavia aukkoja sopimuksen keskeisissä kysymyksissä viitaten sanktioitten poistamiseen, sentrifugien lukumäärään ja korvaamiseen tehokkaammilla, uraanin rikastamisen määrään ja niitä koskevien rajoitteiden aikamääriin.
Jaari muistutti myös, ettei mitään sopimusta ole vielä allekirjoitettu, mihin myös Iranin edustajat ovat viitanneet, eikä myöskään mitään rajoitteita ole voimassa. Tämä antaa Iranille – niin halutessaan – rakentaa pomminsa 2-3 päivän kuluessa, kuten aiemmin raportoitiin.

Sotilaallisen vaihtoehdon mahdollisuus ei ole poistunut, mihin Israelin pääministeri viittaa varoituksissaan. Pentagon on myös aloittanut Bunker-buster pommiensa kunnostamisen ja valmistamisen mahdolliseen käyttöön nopealla aikataululla. http://www.timesofisrael.com/zarif-iran-stood-up-to-world-powers-will-honor-deal/

4.       IDF:n suunnitteluosaston komentaja kenraalimajuri Nimrod Sheffer toteaa, että Israel voi joutua ottamaan dramaattisia askeleita koskien Irania.
”Jos Israel havaitsee, että sen selviytyminen hengissä vaatii dramaattisia toimia, se tulee tekemään ne”. Sheffer esitti huomionsa Israel Hajom lehden viikoittaisessa haastattelussa. ”Jos joku rakentaa ydinpommin samalla vakuuttaen, ettei Israelilla ole oikeutta elämään, silloin meidän on suoritettava vakava tilannearvio ja suunniteltava toimintamme. Se ylittää yksinkertaisen haasteen.” Hän vakuutti Israelin voivan ottaa noita dramaattisia askeleita jopa vastoin Amerikan hyväksyntää, jos hengissä säilyminen on kysymyksessä. Hän viittasi peitellysti Irakin ydinlaitoksen pommittamiseen, mitä USA vastusti todeten, että se voi uusiutua Iranin tapauksessa. Hän ei myöskään usko, että Iranin ydinlaitosten pommittaminen vastoin USA:n tahtoa särkisi USA:n suhteet lopullisesti, sillä Iranin ydinpommi aiheuttaisi ydinpommikilpailun Lähi-Idässä, mikä ei myöskään ole USA:n intressien mukaista.

Sheffer sanoi, että Iran vaatii avoimesti, jopa neuvottelujen ollessa käynnissä, Israelin tuhoa, kuten Iranin puolisotilaallisten Basij-joukkojen komentaja esitti. Hän sanoi, ettei Israelin lopullinen tuhoaminen ole neuvottelukysymys, vaan väistämätön totuus. Pääministeri Netanyhau vastasi tähän todeten, ettei Israelin säilyminen hengissä ole myöskään neuvottelukysymys, vaan väistämätön totuus. Israel ei salli sen läheisten naapurien, jotka vaativat Israelin tuhoa, saavan ydinaseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193643#.VSDNUFPPQzE, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193632#.VSDZB1PPQzE, http://www.timesofisrael.com/white-house-theres-no-convincing-netanyahu-on-iran/,

5.       KENIALAISEEN yliopistoon tehdyssä terrori-iskussa kuoli 148 ihmistä, pääosa opiskelijoita. Somalilasta kotoisin oleva terrorijengin Al -Shabaab johtaja vakuutti jatkavansa pommi-iskujen sarjaa, kunnes kaikki Kenian kaupungit kylpevät veressä.
Hyökkäys oli kohdistettu Carissan yliopisto-opiston kristittyjä vastaan. Al-Shabaab taholta todettiin kristittyjä loukkaavasti, että ”tarkoitus oli tehdä pääsiäisestä entistä parempi”.
Lauantaina julkaistussa lausunnossa todetaan Reutersin mukaan: ”Mitkään ennakoinnit tai turvallisuusvarustelut eivät tule turvaamaan koskemattomuuttanne, häiritsemään tai estämään toista verikylpyä kaupungeissanne”.
Tämä Al-Qaidan liittyvä terrorijärjestö kutsui iskun olevan osa pitkään kestävässä karmivassa sodassaan Kenian kaupunkeja vastaan, joiden kadut tulevat virtaamaan punaisina verestä. Torstaina yliopistoon tehty hyökkäys oli järjestön ilmoituksen mukaan kostoksi siitä, että kenialaiset sotilaat taistelevat militantteja vastaan Somaliassa.
Neljä terroristia pakottivat opiskelijat riviin odottamaan teloitustaan. Yksi heistä soitti kotiinsa ennen teloitusta sanoen, että iskun tarkoituksen on pakottaa Kenian armeijan yksiköt poistumaan Somaliasta.
Kenialainen virkailija sanoi iskusta, että sen raakuus ja verenhimo ylittää kaikki inhimilliset arviot, he eivät ole ihmisiä, joiden kanssa voidaan keskustella järkevästi. Teloitetusta 148:sta 142 oli opiskelijoita, useimmat kristittyjä. Yli sata muuta haavoittui, joista 9 hengenvaarallisesti.
Kenian hallitus asetti 215 000 USD palkkion syyllisten löytämiseen johtavista tiedoista. Al-Shabaab, joka ilmoitti tehneensä hyökkäyksen, on kansainvälinen järjestö, kuten Al-Qaida, ISIS ja Boko Haram, joiden tarkoituksen on liittyä muodostaakseen laajan kalifaatin, mutta kilpailevat keskenään johtoasemesta. Niillä ei näytä olevan mitään yleisiä inhimillisiä normeja ja uskonnollisia tai eettisiä arvoja suorittaessaan barbaarisia tekojaan Lähi-Idässä, Afrikassa ja levittäytyen salaa kaikkialle maailmaan. He vihaavat erityisesti juutalaisia ja kristittyjä, eivätkä ne välitä kansainvälisistä sopimuksista tai kansojen välille sovituista rajoista pyrkiessään luomaan maailmanlaajuista mahdin johtamaa kalifaattiaan. Niiden seuraava kohde on kristitty Eurooppa, joka alistetaan kiihtyvien terrori-iskujen ja salaisesti toteutettavan poliittisen aktiivisuuden kautta nukkuvien solujen avulla, joita nyt aktivoidaan. Rahoittajina toimivat öljyrikkaat muslimimaat. http://www.christianpost.com/news/al-shabaab-threatens-more-bloodbath-in-kenya-after-killing-christian-students-attack-was-to-make-easter-holidays-better-gunman-told-victims-136921/
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Iran lähettää Hamasille kymmeniä miljoonia USD menetettyjen aseiden korvaamiseksi, miesten kouluttamiseksi sekä tuhottujen tunnelien korjaamiseksi ja uusien kaivamiseksi. Päämääränä on uusi sota, kun hetki on siihen otollinen. http://www.debka.com/newsupdatepopup/10992/
·         Egyptin presidentti Abdel Fatej al Sisi lähetti sota-aluksia ja tuhat meri-jalkaväen sotilasta Bab el-Mandabin meriväylän turvaamiseksi. Hän sanoi niiden olevan arabiliiton käytettävissä torjumaan sunni arabimaita vastaan tehtyjä hyökkäyksiä. Pari päivää sitten raportoitiin Houti-joukkojen miehittäneen Adenin kaupungin keskustan. Samaan aikaan nousi kymmeniä luultavasti Saudi Arabian sotilaita maihin Adenin lähellä. Arabiliiton tarkoituksen on koota 80 000 miehen armeija, joka koulutetaan nopeita toimintoja varten. http://www.debka.com/newsupdatepopup/10991/
·         PA:n puheenjohtaja M Abbas varmistelee oman nahkansa säilyttämistä pyrkien saamaan puheyhteyden Netanyahun kanssa. Hän sanoo Bibin lausuntoja vahingollisiksi, mutta kuitenkin haluavansa puhua hänelle. Samalla hän torjui Israelin vaatimuksen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. USA:n hallitus puolestaan torjui Netanyahun vaatimuksen, että Iranin tulee tunnustaa Israelin juutalainen valtio. Koska Iran on islamilainen valtio, joten olisi kohtuullista hyväksyä Israel juutalaisvaltioksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Israel-to-face-terrorism-extremism-without-solution-to-Palestinian-issue-396156
·         Yksi ihminen kuoli ja yli 85 haavoittui arvostetun ultraortodoksi rabbin Shmuel Wosnerin, 101, hautajaisissa Bnei Brakissa. Tilaisuuteen oli kokoontunut kymmeniä tuhansia ultraortodokseja, jotka palvovat rabbejaan lähes messiaanisella kiihkolla. Neljä haavoittunutta on edelleen sairaalassa hengenvaarassa. 101-vuotias rabbi kouli perjantai-iltana. Wosneria kunnioitettiin arvostettuna haredi-oppineena. http://www.timesofisrael.com/man-killed-at-funeral-of-prominent-ultra-orthodox-rabbi/
·         ISIS-joukot miehittivät 90 % Yarmoukin palestiinalaisten pakolaisleiristä. Leirissä asui parhaimmillaan yli 160 000 palestiinalaista, mutta valtaosa pakeni sotaa pakoon. Jäljelle jääneiden pelätään kokevan kohtalon, joka on ollut useimpien IS ja ISIS-joukkojen käsiin joutuneiden kohtalona: Massateloitukset konetuliasin ja pään katkomiset. Pakolaisleiri sijaitsee Damaskoksen kyljessä ja lähellä Israelin pohjoisrajaa. Israel seuraa kasvavalla huolella IS:n ja ISIS-joukkojen tunkeutumista yhä lähemmäs Israelin aluetta. Muutama päivä sitten raportoitiin, että IS oli vallannut Jordanian ja Syyrian välisellä rajalla olevan Jordanian armeijan rajavartioaseman. http://www.timesofisrael.com/hamas-holds-gaza-march-for-besieged-yarmouk-refugees/
·         Irakin ja Syyrian taisteluihin halunneet naiset ovat yhä runsaammin valmiit palaamaan, mutta se ei aina onnistu. He sanovat halunneensa taistella eikä toimia viihdytysjoukoissa sotahuorina tai johtajien jalkavaimoina. http://www.timesofisrael.com/islamist-terror-cases-claim-women-wanted-to-fight-not-wed-fighters/