Friday, February 27, 2015

PERJANTAI 27.02.15

PERJANTAI 27.02.15
1.       ISRAELIN taivas pysyttelee puolipilvisenä viikonvaihteen ajan ainakin maanantaihin saakka, mikäli sääennusteisiin on luottamista. Lämpötila on suhteellisen korkea hipoen 20 astetta ja ylikin, mutta käänne tapahtuu jo huomenna jatkuen ennuste-ajan loppuun siten, että maanantaiksi ennustetaan 12 lämpöastetta.
Säätilat tänään: Jerusalem 13 -20; Tiberias 15 -25; Suolameri 18 -28; Eilat 18 -29 +C-astetta. Times of Israel (ToI) ennusteen mukaan lämpötila putoaa lauantaina ja maanantaina 12 lämpöasteeseen. (07 -12)
Sateita ei ennusteta, mutta Kinneretin pinta nousee 2 sm:n päivävauhtia ollen nyt 212.16 m Välimeren pinnan alapuolella.  

2.       Kiista pääministeri Benyamin Netanyahun Washingtonin matkan tiimoilta jatkuu edelleen kiivaana sekä USA:ssa että Israelissa.
Obaman kansallisen turvallisuusneuvonantajan Susan Ricen mukaan Bibin puhe USA:n kongressille ensi viikon tiistaina USA:n aikaa on tuhoisa, minkä Obama itsekin myöhemmin vahvistaa, millä hän voinee tarkoittaa, ettei Israel voi enää luottaa USA:n hyvään tahtoon esim. kriittisissä äänestyksissä YK:n turvallisuusneuvostossa. USA:n kongressi on edelleen vahvasti Israelin tukena, mutta diplomaattisista ja ulkopoliittisista päätöksistä vastaa Valkoinen Talo eli Obaman hallitus.
USA:n kongressin puheenjohtaja John Böehner totesi Ricen puheesta, ettei hän voisi olla enempää eri mieltä hänen jyrkän kielteisestä kannastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191905#.VPADO-rPQzE, http://israelnewsagency.com/susan-rice-israel-netanyahu-lies-obama-iran-genocide/.
Eräässä artikkelissa todetaan, ettei Obama rakasta Yhdysvaltoja – yksi kolmesta haastatellusta USA:n kansalaisesta vahvistaa tämän – eikä hän rakasta Israeliakaan. Mutta narsistisen luonteensa mukaan on hänellä yksi kohde, jota hän rakastaa: Omaa itseään, kuten Obaman puheita seuranneet psykologit selittävät. Jotkut heistä menevät jopa niin pitkälle, että epäilevät hänen sairastavan jotain henkistä poikkeavuutta, jota ei kuitenkaan ole kliinisesti tutkittu. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/one-third-of-american-think-obama-does-not-love-america-say-poll/2015/02/26/,

PÄÄMINISTERI Netanyahu suostui tapaamaan kongressin enemmistö- ja vähemmistöjohtajat yhteisessä tilaisuudessa, mutta ei kongressin demokraattisia jäseniä erikseen. Amerikan ja Israelin julkisten asiain neuvosto AIPAC on liittynyt Netanyahun puheen vastustajiin. Susan Rice ja USA:n YK:n lähettiläs Samantha Power puhuvat sen kokouksessa ennen Netanyahun puhetta kongressille. AIPAC konferenssi alkaa sunnuntaina, johon myös Netanyahu osallistuu.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/obama-white-house-sends-susan-rice-samantha-power-to-aipac/2015/02/27/, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/netanyahu-will-meet-with-bipartisan-congressional-leadership-prior-to-march-3-speech/2015/02/27/,

3.       ISRAEL ei suinkaan ole ainoa maa Lähi-Idässä, joka seuraa kasvavalla huolella P5+1 maiden ja Iranin välisiä Iranin ydinteollisuutta koskevia neuvotteluja. Neuvottelut ovat yhä enemmän muuttuneet USA:n ja Iranin välisiksi toisten jäsenten seuratessa sivusta ja odottaen niiden kehitystä. Tämän katsotaan olevan luonnollista seurausta tosiasiasta, että USA ja Iranin hyötyvät sopimuksen syntymisestä eniten. Varsinkin presidentti Obama on pannut koko arvovaltansa peliin suorittaen taustatyöskentelyä pitämällä jatkuvaa yhteyttä Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa sekä puhelimen välityksellä että ”salaisin rakkauskirjein”. Sopimuksen syntyminen olisi elintärkeä Obaman ulkopoliittiselle ansiolistalle, joka osoittaa pelkkiä epäonnistumisia sekä epäselviä ja vääriä päätöksiä.
Iran haluaa päästä yhä kovenevista pakotteista, jotka kuristavat sen taloutta ja hidastavat sen kehitystä. Iranin johto vakuuttaa ydinteollisuutensa päämääränä olevan nostaa sähköntuotantonsa määrää, ja ettei sen ohjelmassa ole ydinaseen rakentaminen. Kuitenkin se kehittää samaan aikaan ballistisia ohjuksia, joilla se yltää kaikkiin Lähi-Idän maiden pääkaupunkeihin kuten myös Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin. Tämä yhdessä Iranin IAEA:n tarkastuksia välttelevän ydinohjelmansa toteuttamisen kanssa ovat ruokkineet länsimaissa kuten myös alueen arabimaissa syvenevää epäluuloa Iranin todellisista aikeista.

LÄHI-IDÄN arabimaat ovat boikotoineet Israelia järjestelmällisesti, kuten 1967 sodan jälkeen Khartoumissa pidetyssä arabiliiton konferenssissa todettiin: Ei Israelin tunnustamista; ei neuvotteluja Israelin kanssa eikä rauhansopimusta Israelin kanssa.
P5+1 maiden ja Iranin välisistä neuvotteluista vuotaneet tiedot osoittavat, että sopimustekstin mukaan Iran saa pitää 6 500 sentrifugia, korjata ja uudistaa vaurioituneet moottorit, ja jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon 10 – 15 seuraavan vuoden ajan, jolloin sopimus virallisesti päättyisi ilman rajoitteita. Iranin vastaisia sanktioita poistettaisiin seuranta-ajan kuluessa. USA tulisi varmistamaan, ettei Iran riko sopimusehtoja.
Arabimaiden Israelin vastaisuus on vähentynyt sitä mukaa kuin Iranin uhka kasvaa. Salaisia neuvotteluja on pidetty arabimaiden ja Israelin edustajien välillä, kuten raportit kertovat. Sen uskotaan kuitenkin olevan tilapäisen Israel – vastaisuuden alkaessa uudelleen, kun Iranin uhka poistuu.

NEW YORKISSA toimivan Gatestone Instituutin arvostettu tutkija ja Pentagonin entinen neuvonantaja Harold Rhode toteaa: ”Tilapäinen, taktinen allianssi Israelin ja sunni arabimaiden kesken on mahdollinen”. Hän kertoo kokemuksestaan ensimmäisen Persianlahden sodan ajalta Irakin miehitettyä Kuwaitin, miten Kuwaitin ja Saudi Arabian edustajat hakivat yhteyksiä USA:n juutalaisjärjestöjen kanssa. ”Ne tarvitsivat USA:n juutalaisten tukea, jotka vastasivat siihen innokkaasti. Kuitenkin USA:n johtaman liittoutuman vapautettua Kuwaitin yhteydenotot lakkasivat”.

LAAJALLA sunnimuslimien välisellä liittoutumalla on kuitenkin vaikeuksia toteutua siksi, että joillakin mailla kuten Turkki on yhteyksiä Muslimiveljeskunnan kanssa, joka toimii Saudi Arabian ja Jordanian hallitusten kaatamiseksi.
Jordanian kuningas Abdullah II vieraili UAE:n edustajien kanssa torstaina Egyptissä, ja Libyan armeijan komentaja kenraali Khalifa al-Haftar on asettanut itsensä IS:n etenemisen estämiseksi muodostuvan vastarinnan käyttöön. Hän vieraili Kairossa tavaten presidentti Abdel Fattah al-Sisin, joka lupasi hänelle aseita. UAE lupasi avustaa Egyptiä sen taisteluissa ja ilmaiskuissa IS:n joukkoja vastaan Libyassa, jossa IS teloitti totuttuun tapaansa katkomalla kaulan 21 Libyaan panneelta Egyptin koptikristityltä. Al-Haftar tavannee Israelin edustajia Ammanissa.
Jordanian kuningas Abdullah II vieraili myös Riyadissa hioen yhteistä IS:n ja Iranin vastaista strategiaa molempien maiden ollessa IS:n ja Iranin uhkan alla.

USA on kosiskellut Irania IS:n vastaiseen koaliittioonsa, mutta symbolisia pommituslentoja lukuun ottamatta Iran ei ole liittynyt siihen. Tällä lähentymisellä on kuitenkin ollut vaikutusta maiden välisiin neuvotteluihin Iranin ydinsuunnitelmasta.
Perinteisesti arabimaat syyttävät Israelin miehitystä Juudeassa ja Samariassa esteeksi suhteiden parantamiseksi, mutta kuten usein havaitaan, se on tekosyy. Arabimaiden luottamus USA:n antamaan tukeen on pahasti rappeutunut, mutta kaikissa suunnitelmissa joudutaan kuitenkin turvautumaan USA:n antamaan tukeen.  Iranin vaikutusvallan laajenemisessa on nähtävissä selvä kuvio Israelin eristämiseksi Iranin liittolaisvaltioilla tai järjestöillä kuten Irak, Syyria, Libanon. Jemen sekä Hamas ja Hizbullah. Irakiin ja Syyriaan pureutuneet kapinalliset ovat pääasiassa sunneja, mutta IS ei välttämättä edusta sunneja eikä shia-muslimeja.
Obaman hallitus on kouluttanut ja aseistanut joitakin Syyrian kapinallisryhmiä, mutta useimmiten ne ovat osoittaneet tehottomiksi tai liittyneet ISIS-joukkoihn. http://www.jpost.com/Middle-East/US-Iran-nuclear-deal-ISIS-threat-stimulating-Sunni-powers-to-unite-even-with-Israel-392357
4.       UUTISOTSIKOITA
·         ISRAELIN oikeuskansleri Yehuda Weinstein määräsi poliisitutkimukset Netanyahun asuntoja koskevien taloudellisten epäselvyyksien vuoksi, mutta tähdensi, että pääministeri itse on rikosepäilyjen ulkopuolella. Oikeus-ministeriö tulkitsi asian siten, että poliisitutkimukset voidaan siirtää vaalien jälkeen, etteivät ne lisäisi epäilyjä rikossyytösten politisoitumisesta. Pääepäiltyjä ovat pääministerin apulaiskansliapäällikkö sekä Netanyahun vaimo Sara, joka on ollut usein uutisotsikoissa perheen sisäisisä ongelmissa. Pääministeri kuitenkin palkkasi rikosasianajajan hoitamaan kysymystä. http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-exempted-from-criminal-probe-into-alleged-scandals-at-his-residence-392374
·         Kahdeksan puolueen puheenjohtajat iskivät koviksi havaittuja kallojaan toisiaan vastaan TV-2:n järjestämässä tilaisuudessa, joka televisioitiin suorana. Pääministeri Netanyahu ja Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog jättäytyivät pois, mutta Herzog vaatii tilaisuutta grillata pääministeriä kahdenkeskisessä väittelyssä. Tilaisuuden tarkoituksen oli esitellä ”hyödyllisille idiooteille” puoluejohtajien näkemyksiä ajankohtaisista kysymyksistä; mistään keskustelusta siinä ei ollut kysymys eikä kukaan heistä varmaan muuttanut kantaansa vastaväitteiden johdosta. Bennett julisti, ettei hän anna senttiäkään Israelin maata arabeille vaatien Israelia heti liittämään Arielin ja Maale Adumimin virallisesti Israeliin. Hän jopa uhkailee kaatavansa hallituksen, jos niin tarvitaan, vaatimustensa toteuttamiseksi. Kiivas sanasota kehkeytyi Bennettin ja Gal Onin välille, joka haluaa luovuttaa kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut alueet arabeille. Bennett näykki myös Israel Beitenua ja Kulanua Palestiinan valtion tukemisesta. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Israeli-party-leaders-butt-heads-in-televised-debate-392384
·         USA:n kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper syytti Washingtonissa
järjestetyssä tilaisuudessa Turkin myöntyvyys politiikkaa IS:n vaikutusvallan
kasvusta todeten, ettei hän näe Turkin hallituksen toimivan aktiivisesti IS:n
etenemisen estämiseksi. Hän sanoi, että 60 % ulkomaisista IS:n taistelijoista kulkevat Turkin alueen kautta. Tutkissa järjestetyt gallupit osoittavat myös, ettei Turkin kansa näe IS:n uhkaavan ensisijaisesti Turkkia, joka sallii myös asetoimitukset IS:lle ja muille ryhmittymille Turkin alueen kautta. Clapper valitti USA:n tiedustelutilannetta Syyriassa todeten, ettei USA:lla ole diplomaattiyhteyksiä Syyrian kanssa katkaistuaan ne syyttäessään Bashar Assadia maansa asukkaitten kansanmurhasta. Tämän johdosta se ei tiedä tarkalleen tilannetta Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/turkish-permissiveness-aiding-is-jihadists-us-spy-chief-says/
·         Times of Israel julkaisemassa artikkelissa kerrotaan irakilaisesta kristitystä perheenäidistä Linasta, jonka pieni lapsi tarvitsi lääkintähoitoa epämuodostuneen sydämensä vuoksi. Hän joutui pakenemaan perheineen IS:n joukkoja Qaraqosh kylästään jättäen kaiken jälkeensä, jopa ID-korttinsa. Eri vaiheiden jälkeen hän pääsi amerikkalaisten lääkärien avustuksella Ammaniin ja sitä kautta Jerusalemiin Hadashan sairaalaan. Äiti kertoo vaikeuksistaan, hän ei tiennyt mitään Israelista, ei edes siitä, että juutalaiset asuivat siellä ja toiseksi tiedot, joita hänellä oli, olivat vääriä ja valheellisia. Artikkelissa kerrotaan, että lääkärien ponnisteluista huolimatta pienen tytön kohtalo on epävarma komplikaatioiden vuoksi, jotka vaikeuttavat leikkauksen suorittamista.  Toistaiseksi hän voi vain rukoilla odottaessaan ihmettä. Hän hämmästelee saamansa kohtelun ystävällisyyttä, sairaalan tehokkuutta, puhtautta ja antautuvaa mielialaa hoitohenkilöstön taholta, mikä poikkeaa niin täysin hänen kokemuksistaan irakilaisissa sairaaloissa. Tämä erityisesti, kun huomioidaan, että Irak on sotatilassa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/israeli-doctors-try-to-save-christian-baby-who-fled-islamic-state/
·         TNS:n suorittaman gallupin mukaan Likud ja Labour ovat edelleen tasa-pisteissä, kummallakin 23 edustajaa. Yesh Atid ja Jewish Home 13 kukin; arabipuolueet yhdessä 12; Shas, UTJ ja Kulanu 7 kukin; Israel Beitenu 6; HaAm Itanu 5 ja hännän huippuna Meretz juuri ja juuri ylittäen ääni-kynnyksen 3.25 %. Netanyahu on edelleen vahvin pääministeriehdokas 45 %:n kannatuksella, Herzog ja muut kaukana perässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191915#.VPA1cerPQzE

Wednesday, February 25, 2015

KESKIVIIKKO 25.02.15

KESKIVIIKKO 25.02.15
1.       ISRAELIN puhelinyhtiön Bezekin tarjoama ja asentama yhteys internetiin katkesi lauantain aikana ja se avautui vasta eilen tiistaina iltapäivällä. Katkon syytä ei ole ilmoitettu, mutta lauantain vastaisen yön ukkosilma runsaine salamointeineen ovat voineet aiheuttaa yhteyden katkeamisen. Tietokone ilmoitti sunnuntaiaamuna avattuani koneeni, että sen paristo on loppunut ja se täytyy uusia. En tiennyt, että sellaista on olemassakaan koneessani, mutta Markun hankittua uuden entisen tilalle ja asennettua sen paikoilleen samoihin aikoihin netyhteyden avautumisen kanssa, yhteys ulkomaailmaan alkoi palautua normaaliksi ja voimme jatkaa rutiininomaisesti.

2.       Lämpömittari osoitti aamulla kymmenisen lämpöastetta, mutta tuuli oli epämiellyttävän viileä. Ennusteen mukaan tänään saamme vesisateita, mitä paksu pilvipeitto jo ennusti. Sateitten pitäisi ennusteen mukaan loppua tänään siten, että huomisesta lähtien taivas selkenee lämpötilan hieman noustessa auringon paisteen ansiosta. Ilo on kuitenkin lyhytaikainen, sillä viimeistään perjantaina taivas pilvenee uudelleen – joskin lämpötila on vielä korkea 18 astetta -, mutta sapattina lämpötila romahtaa tuntuvasti, kuten sääennusteissa selvitetään.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 08 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -21; Eilat 12 -24 +C-astetta. Sateita on saatu ilahduttavan runsaasti tänä talvena, mutta Kinneretissä varaa on vielä metrikaupalla; sen vedenpinta on nyt 212.20 metriä Välimeren pinnan alapuolella. Talvinen sää jatkuu vielä ainakin kuukauden, joten toivoa sademäärän lisääntymisestä on vielä runsaasti. Hermonin vuoren lumien sulaminen ennen kesän alkua tulee nostamaan Kinneretin veden korkeutta.

3.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) on edelleen vakavissaan päätöksessään puhua USA:n kongressissa ensi kuun kolmantena päivänä kovasta painostuksesta huolimatta sekä USA:ssa että kotimaassa. USA:n demokraattien kongressin jäsenet uhkaavat pysyä poissa tilaisuudesta kuten terävin johto – Obama. Biden ja Kerry - mutta yksityiset individualistit voinevat silti uhmata puoluetoveriensa halveksuntaa ja mennä uteliaisuudesta kuulemaan, paljastaako Netanyahu jotain, jota kansalle ei ole kerrottu. Ulkoministeri John Kerry vihjailee halventavasti, että ehkä Bibi on saanut haltuunsa salassa pidettäviä tietoja neuvottelujen kulusta, mutta sanoo epäilevänsä, että vuotoja olisi tapahtunut.

Kongressin jäsen Steve Cohen (D-Ten) vakuutti vahvan juutalaisuutensa ja Israelin ystävyytensä, mutta sanoi Bibin sekaantuneen kongressin puheenjohtajan John Boehnerin käymään kampanjaan Obamaa ja hänen johtamaansa ulkopolitiikkaa vastaan kutsuen sitä ennen kuulumattomaksi. Hän sanoi kaiken tämän edustavan ”korkeantason teatteria” Netanyahun uudelleen valitsemiseksi pääministeriksi. Hän sanoi Netanyahun harjoittavan erittäin vaarallista peliä, mikä voi vaarantaa Israelin ja USA:n suhteet vuosikausiksi ja hänen uudelleen valitsemisensa. Bibi kieltäytyi tarjouksesta puhua kongressin demokraateille yksityistilaisuudessa.

NETANYAHUN mukana matkustaa Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett. Eilen vielä spekuloitiin, että Labourin puheenjohtaja Isaac Herzog matkustaisi myös Washingtoniin ja mahdollisesti myös puhuisi kongressille tai ainakin AIPAC-konferenssissa, mutta Herzog tyrmäsi ajatuksen ehkä Livnin suosituksesta, jota pidetään verhojen takana poissa julkisuudesta.
Bennett totesi, että Iranin ydinteollisuus muodostaa yhtä suuren uhan jokaiselle israelilaiselle puoluekannasta riippumatta, ja siksi asia on yhteinen. Puhuuko hän kongressille tai AIPAC tilaisuudessa on epäselvää, mutta hän sanoo haluavansa olla mukana moraalisena tukena Bibille.
ADL:n puheenjohtaja Abe Foxman, joka aluksi vastusti puhetta, sanoo nyt, että se on peruuttamaton ja kehottaa tukemaan pääministeriä. Hän ilmaisi huolensa siitä, miten kärjistynyt ristiriita Obaman ja Netanyahun välillä voi vaarantaa Israelin turvallisuuden huomioiden, että USA on Israelin tärkein asetoimittaja. Toinen tärkeä tekijä on USA:n antama poliittinen ja diplomaattinen tuki kansainvälisellä rintamalla, kuten YK:ssa ja se alaisissa laitoksissa. http://www.timesofisrael.com/congressman-steve-cohen-to-skip-pms-congress-speech/

4.       USA:n Valkoisen Talon edustaja Josh Earnest kielsi perättöminä julkisuuteen levinneet tiedot, joiden mukaan USA neuvottelee Iranin kanssa 10 vuoden sopimuksesta, jonka aikana Iranilla on oikeus vähitellen jatkaa ydinteollisuutensa kehittämistä siten, että sillä olisi täysi valmius ydinaseen rakentamiseksi. Iran olisi silloin ”ydinasevaltion” kynnyksellä, mutta ilman ydinasetta. Silloin kaikki Irania vastaan asetetut pakotteet voitaisiin lopullisesti poistaa. Asiasta kertoi Wall Street Journal ja myös AP, joiden julkaiseman artikkelin mukaan USA valvoisi 10 vuoden aikana, ettei Iran valmistele ydinaseen rakentamista, mutta että 10 vuoden jälkeen poistettaisiin kaikki rajoitteet Iranin ydinteollisuuden edelleen kehittämiseksi.

Myös Netanyahu viittasi puheissaan sopimusluonnoksen olemassa oloon, joka tunnustaa Iranin aseman ydinvaltion kynnyksellä. Hän sanoi, että maailman johtavat valtiot antavat Iranille – joka avoimesti tunnustaa päämääränään olevan Israelin tuhoamisen – luvan rakentaa ydinpomminsa. USA:n ulkoministeri John Kerry vakuuttaa edelleen, ettei Iranille anneta lupaa rakentaa ydinpommia. http://www.timesofisrael.com/white-house-denies-10-year-freeze-deal-in-works-with-iran/

5.       INTERENTI8SSÄ leviää perätön huhu, jonka mukaan Gazan arabit joutuivat pakenemaan kodeistaan tulvavesien vallatessa heidän kotiensa alimmat kerrokset. Artikkelia seuraa kuvia, joissa arabit liikkuvat Gazan kaduilla veneillään. Artikkelissa kerrotaan edelleen, että viikon kestäneiden sateitten jälkeen Israel avasi vesialtaiden luukut, minkä johdosta tulvavedet valtasivat Gazan kadut. TI:n artikkelissa viitataan Mark Twainin lausumaan: ”Valhe ehtii kulkea puolet maapallosta totuuden vielä pannessa saappaitaan jalkoihinsa”,
Tähän valheeseen Israelin avaamista padoista, mikä peitti Gazan kadut tulva-vesillään, lankesi myös arvostettu AFP, joka kertoo Israelin avaamien patoporttien päästäneen tulvavedet arabikyliin Gazassa.  Al Jazeera ja PA:n arabialueiden uutistoimistot levittivät samoin uutiskatsauksissaan valhetta, että tulvat Gazassa olivat Israelin syytä.
Daily Mail kehitti valhetta edelleen väittäen, että Israelin sähköyhtiön maanantaina toimeenpanema 45 minuutin sähkökatkos Nablusissa ja Jeninissä aiheutti tulvat Gazassa. Sähköyhtiön tarkoituksena oli antaa varoitus PA/PLO:lle, ettei yhtiö enää suvaitse 1,9 miljardin maksamattoman velan yhtiön Gazaan, Juudeaan ja Samariaan
toimittaman sähkön päivittäistä lisääntymistä ilman sopimusta velan maksamiseksi. Toinen velka, joka maksamattomana kasvaa päivittäin, on Israelin vesihallinnon Mekrotin Juudeaan ja Samariaan toimittama vesi. Velan suuruutta ei ole julkistettu. PA vaatii Israelia liittämään valmistumisvaiheessa olevan Rawabin arabikaupungin Israelin vesiverkostoon, mutta sopimuksen mukaan asiasta on neuvoteltava ja päätettävä yhteisessä vesihallinnon kokouksessa. PA/PLO on kieltäytynyt osallistumasta neuvotteluihin 2004 jälkeen, minkä johdosta Israel ei voi liittää uusia käyttäjiä verkostoon. PA:n arabit myös varastavat runsaasti vettä Mekorotin vesiputkista, mikä monimutkaistaa yhteistoimintaa.
Mediaverkostoon levinneet huhut Israelin avaamista padoista ovat selviä valheita, sillä Israelista Gazaan johtavissa puroissa ei ole patoja, ainoa on matala tulvapato, jossa ei ole portteja eikä sitä voida avata tai sulkea. Toiseksi Gaza on täysin erillinen maapala Välimeren rannikolla kaukana Juudeasta ja Samariasta ja sen kaupungeista Nablusista ja Jeninistä. Tulvia on noussut aiemminkin, mutta ne johtuvat siitä, ettei Gazan viemärien kapasiteetti riitä niihin tulevalle viemärijätteelle joko pumppujen pysähtymisen tai tukkeutumisen vuoksi. Israel on aina toimittanut kriisitilanteessa Gazaan omia pumppujaan tulvien tuoman liikaveden poistamiseksi.
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Presidentti Obaman turvallisuusneuvonantaja Susan Rice tarttui hänkin pääministeri Netanyahun puheeseen kongressissa todeten, että se on tuhoisa. Paitsi että hän valittaa syntynyttä kriisitilannetta hän toteaa sen vaikuttavan tuhoisasti USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin. Susan Rice on USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja. Hän kertoi huolestaan PBS:n Charlie Rosen haastattelussa. Hän sanoo USA:n ja Israelin välisten suhteitten aina perustuneen kaksipuolisuuteen eikä siihen, että jompikumpi osapuoli sanelee toimintamallit. Hän ei halunnut kertoa, katsoiko hän Netayahun tavoittelevan Washingtonin matkallaan vaalivoittonsa varmistamista, vaikka se kuultaa puheitten takaa. Netanyahu on pyrkinyt vakuuttamaan kaikissa tilaisuuksissa, että hänen ainoa motiivinsa hyväksyä kongressin puheenjohtajan John Boehnerin kutsu puhua kongressille johtuu pelkästään hänen syvästä huolestaan Israelin kohtalosta, jos Iran saa ydinpommin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191813#.VO2EgTAp6PY
·         USA:n ulkoministeriö tuomitsee IS:n suorittaman 90 kristityn syyrialaisen kaappaamisen, mutta tiedottaja Jen Psdaki varoo huolellisesti kertomasta, että kaapatut olivat kristittyjä. He kuuluvat ikivanhaan assyrialaiseen kristittyjen kirkkokuntaan, jotka ovat asuneet Syyriassa apostolien ajoista lähtien. IS:n joukkojen suorittama operaatio lienee kostoksi siitä, että kristityt avustivat kurdeja valloittamaan menettämänsä alueet IS:n joukoilta. USA:n hallinto myös kaihtaa kertomasta, että kauheuksien tekijät ovat muslimeja, heistä käytetään muita nimityksiä kuten islamin uskon likaajat tai islamista eronneet kurittomat joukot, jotka eivät edusta muslimeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191814#.VO2IITAp6PY
·         Egyptin entinen mufti Ali Gormaa epäilee, että ISIS joukot todella polttivat jordanialaisen lentäjän elävältä, vaikka joissakin kuvista siltä näyttää. Toisesta kuvakulmasta otetuissa kuvissa näkyy, että tuli oli lentäjän teräskopin etuosassa mutta lentäjä oli sen takaosassa. Gormaa esitti arvionsa internetissä 05.helmikuuta, jonka MEMRI käänsi englanniksi. Gormaa sanoo tietävänsä, ettei lentäjä kuollut kolmas tammikuuta, kuten väritetyssä videokuvissa näytetään, sillä hän ei liikkunut polttamisen aikana, eikä kukaan voi olla liikkumatta tulen alkaessa polttaa. Hän sanoo, että lentäjä surmattiin viides tammikuuta. Videoesityksen tarkoituksena oli vain herättää pelkoa ja kauhua vastustajissa taistelukelpoisuuden vähentämiseksi, mufti Ali Gormaa arvioi omana mielipiteenään.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191810#.VO2KcDAp6PY
·         Israel Beitenun vaaliehdokas, entinen journalisti Sharon Gal sanoo, että Israel Beitenu on oikeistopuolue eikä tule koskaan liittymään vasemmisto-hallitukseen. Hän ei myöskään näe, että Isaac Herzogilla on mitään mahdollisuutta johtaa Israelin hallitusta eli voittaa 17.03. vaalit. Hän kutsuu sellaista mahdollisuutta epäterveeksi ja jopa vaaralliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191804#.VO2NJDAp6PY
·         Iranista ulkomaille paennut opposition edustaja sanoo, että Iranilla on virallisen ydinsuunnitelman rinnalla toinen salainen suunnitelma, jota se toteuttaa julkisuuden ulkopuolella. Uraanin rikastuslaitos sijaitsee koilliseen Teheranista. Iranin kansallisen vastarintaneuvoston (NCRI) apulaisjohtaja Alireza Jafarzadeh sanoo kuvien kanssa, että tällainen salainen rikastus-laiton sijaitsee Teheranista koilliseen, mistä länsimaat eivät ole tietoisia tai halua tunnustaa sen olemassa oloa. Hän sanoo, että vuodesta 2008 Iran on rikastanut uraania tässä laitoksessa nopeilla sentrfugeilla. http://www.jpost.com/Middle-East/Exiled-Iranian-opposition-Tehran-hiding-secret-uranium-enrichment-site-392109
·         IS:n julkiasemissa kuvissa näytetään lapsille tarkoitettuja leirejä, joissa heille opetetaan monoteismiä ja sotaleikkijä, joihin kuuluvat vaaleatukkaisten ja sinisilmäisten nukkien pään katkaiseminen, jotta he oppisivat suorittamaan sen IS:n oppien mukaisesti. Pienet lapset on puettu maastopukuihin ja videokuvissa he seisovat sotilaallisen jäykästi joukko-osastoissaan. IS:n mukaan he tulevat jatkamaan Allahin aloittamaa maailman valloittamista jihadin ohjeita noudattaen. Heidän tehtävänään on valloittaa Jerusalem ja Rooma, Vatikaani siellä. joka edustaa kristittyjen valtaa maailmassa. http://www.timesofisrael.com/the-worst-camp-promo-video-ever/
·         IDF tunnustaa, että sen viimeinen Arrow-2 torjuntaohjuksella tehty koe epäonnistui, mutta sanoo samalla, että järjestelmän heikko kohta paljastui ja se tullaan korjaamaan. Venäjä toimittaa omaa S-300 torjuntaohjustaan Irakille ja Syyrialle. Viimeisin malli S-400 on vielä testattavana. Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo puolestaan, että Hamasin valmisteluissa uutta sotaa Israelia vastaan näkyy Iranin kädenjälki. Hamas sanoo kehittäneensä uusia taistelumenetelmiä, jotka tulevat yllättämään Israelin sodanjohdon. PA:n puheenjohtajan Abbasin uskotaan valmistelevan kolmatta intifadaa – väkivalta-aaltoa – Juudeassa ja Samariassa. Hänen olisi hyvä muistaa, että vain IDF:n läsnäolo Juudeassa ja Samariassa pitää hänen valtansa pystyssä. ilman sitä hänen valtansa kaatuisi viikkojen aikana. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Weak-spot-in-Arrow-2-missile-defense-system-now-rectified-say-officials-392113

Tuesday, February 24, 2015

TIISTAI 24.02.15

TIISTAI 24.02.15
Israelin sähköyhtiön valvoma yhteys internetiin sulkeutui viime lauantain aikana ja pysyi kiinni tiistain iltapäivään saakka. Onneksi Taivaan isä oli järjestänyt, että tietokoneeni patteri oli sammunut samaan aikaan, joten molemmat ongelmat hoidettiin samaan aikaan. Minun kannaltani tuntui pahalta se, etten voinut laatia enkä julkistaa uutisraporttiani sovittuun aikaan, enkä myöskään voinut ilmoittaa lukijoilleni ongelmasta.
Nyt kaikki kuitenkin toimii entistä sujuvammin. Markku kävi ostamassa uuden patterin ja asensi sen paikoilleen tänään, joten huomenna uskon voivani palata normaalirytmiin.
Paljon on tänä luppoaikana tapahtunut maailmalla, postilaatikko suorastaan pursuaa uusia artikkeleita, joita selvittelen tänään ja huomenna.
Pääministeri Netanyahu pysyy päätöksessään puhua USA:n kongressille ensi viikolla, ja joku ehdotti, että oppositiojohtaja Isaac Herzogin tulisi liittyä seurueeseen, mikä tuskin toteutuu, sillä niin kovin sanoin hän kritisoi pääministerin matkaa. P5+1 maiden ja Iranin kiireellä neuvottelemasta ydinsopimuksesta vuotaa jotain julkisuuteen. Niiden mukaan Iran saa pitää 6 500 sentrifugia ja lisätä niiden tehoa ja lukua 10 vuoden ajan, mikä takaa sen, että Iranilla on tarpeeksi ainakin 20 %:n tasoon rikastettua uraania, josta on lyhyt matka ydinaseeseen.
Vaalitaistelu jatkuu yhtä rumana kuin ennenkin. Kaikin tavoin pyritään kaivamaan Netanyahun tekemiä ”rikoksia”, useimmat niistä hänen kolmeen asuintaloonsa ja talouden-hoitoonsa liittyviä ja todistamattomia syytöksiä. Sekä USA:n hallitus että Israelin vasemmisto ovat liittäneet voimansa yhteen Netanyahun eliminoimiseksi maaliskuun 17. päivän vaaleissa. V15 ja muut USA:n hallituksen ja EU:n tukemat NGO-järjestöt koordinoivat toimintansa käyttäen hyväkseen tietokoneohjelmia. Niiden perustamat ja lähettämät iskupartiot aloittavat toimintansa kulkien kulien ovelta ovelle esittäen Zionist Unionin vaalipropagandaa. Israelilla laki ei suoraan kiellä ulkomaista rahoitusta.
USA:n federation oikeus teki päätöksen, jolla 11 PA/PLO:n terrorin uhrien perhettä oikeutetaan saamaan 655,5 miljoonaa USD korvauksia PA/PLO:lta, jotka valittavat siitä.
Israelin sähköyhtiö IEC katkaisi eilen 45 minuutin ajaksi sähköt Nablusin ja Jeninin kaupungeista muistuttaakseen, että PA/PLO:n 1.9 miljardin NIS laskut toimitetusta sähköstä on maksamatta. Tähän lukuun eivät sisälly maksamattomat vesilaskut. Israelin tulisi lähettää laskujen karhuajat liikkeelle. Ehdotukseni on, että he pakkolunastaisivat vielä asumattoman mutta valmiin Rawabin kaupungin Israelin valtiolle osaksi maksamattomista laskuista. Israelin infrastruktuuri ministeri Silvan Shalom ei avaa vesihanoja, ennen kuin on sovittu maksamattomista laskuista. Rawabin kaupunki suunniteltiin 40 000 asukkaalle.
Viimeisin terrori-isku tapahtui Jerusalemin virastotalon lähellä. Arabi puukotti yhtä juutalaista, mutta pormestari Nir Barkat sattui ajamaan henkivartijoineen lähellä ja nähtyään tilanteen pysäytti autonsa ja vartijoittensa seuraamana juoksi terroristin kiinni. Barkat osallistuu edelleen maratonjuoksuun, joten entisenä IDF:n erikoismiehenä hän pystyi ottamaan tilanteen hallintaansa.
Huomenna jatketaan siitä, mikä tänään jää raportoimatta.

Toivon siunausta Teille kaikille.