Sunday, December 27, 2015

SUNNUNTAI 27.12.15

SUNNUNTAI 27.12.15
1.       TUNTUU pahalta häiritä ihmisten joulurauhaa, onhan nyt kolmas joulupäivä, jota kutsutaan myös apostoli Johanneksen päiväksi, mutta toisaalta tämän päivän uutinen on vanhentunut huomenna, eikä Israelissa huomioida tätä päivää juhlapäivänä. Päivän kunniaksi pyrin laatimaan artikkelin tavallista kevyemmäksi ja anniltaan enemmän tapahtumien esittelyksi uutisotsikoiden tapaan.

Sääennusteet lupaavat täksi päiväksi aurinkoista ja suhteellisen siedettävää säätä.
Säätilat: Jerusalem 8 -16; Tiberias 10 -21; Suolameri 11 -21; Eilat 8 -22 +C-astetta. Taivas pysytellee aurinkoisena, mutta huomiseksi ennustetaan kovia tuulia. Keskiviikkona voi tulla paikalisia sadekuuroja, lämpötilat laskevat hieman.

2.       ARABIEN puukotukset jatkuvat edelleen, eikä niiden lopettamiselle ole löydetty tehokasta keinoa. Turvallisuudesta vastaavat henkilöt ennustavat, että tämä tapa harjoittaa terroria israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan voi jatkua vielä kuukausien ajan. Ei kovin lohduttavalta näytä. Terroristien kotien ja rangaistusten koventaminen eivät näytä tuottavan tulosta, mutta terrorin aiheuttamien taloudellisten vahinkojen maksattaminen nuorten vanhemmilla on voinut saada alaikäisten lasten vanhemmat valvomaan tarkemmin jälkikasvuaan.

Jerusalemin poliisin mukaan arabiterroristi puukotti IDF:n sotilasta niskaan sunnuntai-aamuna noin 06.40 aikaan Jerusalemin HaTzi-kadulla Center 1 kauppakeskuksen lähellä. Keskuksen vartija ampui arabia osumatta, mutta arabi katsoi parhaaksi luovuttaa ja antautui vartijalle. Paikalle kiirehtineet poliisit korjasivat arabin talteen kuulusteluja varten. Sotilaan vammat olivat suhteellisen lievät, mutta niitä hoidetaan Hadashan sairaalassa.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-soldier-stabbed-in-jerusalem-terror-attack/2015/12/27/

Juutalaisen sapatin aikana lauantaina kirjattiin kaksi terrorihyökkäystä, joissa terroristit saivat surmansa.
Sikemissä (Nablusissa) arabiautoilija Maher al-Jabi, 56, haavoitti kohtalaisesti IDF:n sotilasta pyrkien sen jälkeen pakoon ohittaen useita toisia autoja. Sotilaat avasivat tulen haavoittaen häntä kuolettavasti.
Jerusalemin Kikar-aukiolla ratsupoliisin upseeri havaitsi arabin, joka istui kahvila-pöydässä. Arabi nousi kuitenkin paikaltaan alkaen seurata kahta tallis-liinaa kantavaa juutalaista. Poliisi lähestyi arabia vatien häntä näyttämään henkilökorttinsa. Arani vastasi tähän vetäen esiin puukkonsa uhaten poliisi, joka ampui hänet kuoliaaksi. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/alert-pedestrians-help-foil-stabbing-attack-in-jerusalem/2015/12/26/

Perjantaina ennen sapatin alkua NGO-järjestön Breaking the Silence opiskelijoille järjestämä kiertoajelu Kiryat Arbaan ja Hebroniin sai ikävän käänteen arabien aloittaessa kivittää heidän bussiaan. Kolme opiskelijaa saivat lieviä vammoja kivistä, ja bussin ikkunat särkyivät, mutta henkinen rasitus kivityksen kohteeksi joutuneille on vaikeasti mitattavissa. Sotilaat huolehtivat bussin turvallisuudesta sen jälkeen. Breaking the Silence (vaikenemisen lopettaminen) on ulkomaisen avustusten varassa toimiva järjestö, jonka aktivistit seuraavat sotilaitten toimia kulkien heidän mukanaan ja rekisteröiden pienimmätkin poikkeamat hyväksyttävästä. Se levittää kokoamiaan rikkeitä ulkomaisille järjestöille ja median edustajille. Israelissa on taas kerran lakialoite, jolla tällaiset saadaan yhteiskunnan valvontaan ja lopettamaan valtion ja IDF:n mainetta tahraavien tietojen – aitojen tai ei – levittäminen ulkomaille. Myös toinen bussi joutui kivityksen kohteeksi samassa paikassa.  Uutiset kertoivat myös, että latinalaiskirkon korkean johtajan autoa kivitettiin.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/breaking-the-silence-tour-bus-stoned-by-arabs/2015/12/25/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4744283,00.html

Perjantaina iltapäivällä arabinainen yritti ajaa autollaan rajapoliisin ryhmän yli, mutta poliisit havaitsivat ajoissa hänen aikeensa ja ampuivat naisen kuoliaaksi. Hyökkäysyritys tapahtui Ofran juutalaisyhteisön lähellä. Poliisit on sijoitettu Silwadin arabikylän lähelle Ramallahista luoteeseen. Samanlainen yritys ajaa poliisien yli tapahtui samalla paikalla viikko sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/205484#.Vn-Ij1N706s

On syytä huomioida, että 140 rekisteröidyn terrorihyökkäyksen lisäksi arabit ovat joulukuun 16. päivän jälkeen tehneet 2 225 kivitystä juutalaisautoilijoita vastaan.

3.       Heinäkuussa 2015 Duman arabikylässä Dawabshan kotiin heitetty petrolipommi sytytti tulipalon, jossa kolme perheen jäsentä, molemmat vanhemmat ja sylilapsi, saivat surmansa, ja kuuden vuoden ikäinen poika on lääkärien mukaan paranemassa saamistaan palovammoista huolimatta.

Murhapolttoa ovat siitä lähtien tutkineet Shin Betin eríkoistutkijat, jotka eivät ole todistettavasti pystyneet selvittämään, keitä murhapolttajat olivat. Poliisi vihjaa, että heillä on tieto heistä, mutta pitävät todisteet puuttuvat. Shin bet on pidättänyt useita nuoria, joita kutsutaan ”setlereiksi”, joiden Shin Bet sanoo tehneen murhapolton. Nuorten asianajaja väittää kuulustelijoiden käyttäneen kidutusta saadakseen heiltä tunnustuksen lisäten, ettei siten saatu tunnustus päde oikeudessa. Asiasta nousseen hälyn vuoksi nuoret päästettiin kotiarestiin.
Sekä pääministeri että puolustusministeri Yaalon ja opetusministeri Bennett kieltävät kidutuksen käytön, jonka myös oikeusministeri Shaked vahvistaa.
Yaalon paljastaa, että syytteet murhapolton tekijöitä vastaan esitetään pian.

Dawabshan perheen murhapolton selvittelyjen viivästyminen on päästänyt liikkeelle useita huhuja ja syytöksiä, joissa on vedetty esiin uskonnollisen sionismin ja sen tärkeimmän tukijan Jewish Home mahdollisesta osuudesta, minkä puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett jyrkästi kumoaa. Myös oikeusministeri Shaked torjuu vihjaukset edustamansa puolueen osallisuuden, ja sanoo luottavansa Shin Betiin.

Heti murhapolton jälkeen kylän arabiasukkaat sanoivat, että se oli toisen arabi-klaanin suorittama ja torjui ajatuksen juutalaisista, koska talo on kylän keskellä, eivätkä juutalaiset olisi uskaltaneet mennä sinne. Joukko rabbeja väittää, että murha-polton suoritti Shin Bet palkkaamiensa arabien avulla. He viittaavat siihen, että Shin Bet perusti terrorijärjestön Eyalin, joka teki Shin Betin likaiset työt.
Puolustusministeri Moshe Yaalon syyttää, että Israelissa toimii juutalaisten muodostama terrorijärjestö, jonka hän lupaa tuhota.
Muutamat poliitikot ja journalistit ovat tarttuneet tähän puhuen juutalaisesta ISIS järjestöstä, mikä näyttää levinneen ulkomaille saakka blogi-kirjoituksiin.
Mielestäni tällainen rinnastaminen Syyrian ja Irakin ISIS järjestöön on puutteellisesti harkittua ja jopa vaarallista, koska se kytkee Israelin arabikevään ilmiöön, jonka kanssa Israelilla ei ole mitään tekemistä eikä osuutta siihen.

Edelliseen liittyy äskettäin eräässä häätilaisuudessa videoitu tilanne – jonka Shin Bet julkisti osoittaakseen, mistä päin syyllisiä on etsittävä. Videossa näytetään miesten tanssivan Dawabshan perheen surmansa saaneen sylivauvan kuvan ympärillä. Hääparin sulhanen sanoo, ettei hänellä ollut mitään tietoa tällaisesta, ja että kuvan ympärillä tanssivat miehet olivat häissä tuntemattomina kuokkavieraina.
Poliisi pidätti kymmeniä henkilöitä häätilaisuuteen osallistuneitten joukosta kuulusteluja varten.
Puolustusministeri sanoo jyrkästi, että kysymys on juutalaisesta terrorista, eikä siihen saa suhtautua kevyesti. Hän kehottaa joitakin sionisteja suorittamaan syvää itsetutkistelua osoittamatta suoraan, keitä hän tarkoittaa. Opetusministeri Bennettin turvallisuusjärjestelyjä on sittemmin lisätty, mikä osoittaa tilanteen vaarallisuuden.
Koko tämä draama lienee osa Israelin jähmettynyttä tilannetta, jossa kansa ei tiedä, mihin maata johdetaan, eivätkä ole varmoja, että nykyinen hallitus pystyy käsittelemään monimukaisia sisä- ja ulkopoliittisia kysymyksiä, joihin maa näyttää ajautuneen johdonmukaisen ja aloitteellisen näyn puuttuessa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Duma-killers-will-be-charged-soon-says-defense-minister-438504

4.       Israelin hallitus torjui heinäkuussa PA:n esityksen salaisista neuvotteluista, jotka keskittyisivät Israelin ja arabien valvoman maan rajojen muodostamiseen. Rapotin mukaan tarkoitus oli muotoilla tulevan Palestiinan valtion suuruus ja muoto. Neuvotteluja käytiin Israelin sisäministeri Silvan Shalomin ja PA:n pääneuvottelijan, myöhemmin PLO:n pääsihteeriksi nimitetyn Saeb Erekatin välillä Jordaniassa 24.heinäkuuta 2015. Shalom joutui eroamaan politiikasta, hallituksesta ja Knessetistä häntä vastaan nostettujen syytteiden vuoiksi.
Neuvotteluja oli tarkoitus jatkaa useissa Euroopan pääkaupungeissa, mukaan lukien Pariisi, sekä Ammanissa.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on varojen puutteesta huolimatta hakenut lukuisia YK:n instituutioiden jäsenyyksiä, myös ICC:n rikosoikeuden, voidakseen saada valtionsa perustetuksi ilman sopimuksia Israelin kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa Oslon ja sen jälkeen tehtyjen sopimusten raukeamista, mutta Netayahun hallitus jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Israelin kannalta tärkein on turvallisuusyhteistyön jatkuminen, mitä Hamas ja useat PLO:n jäsenistä vaativat keskeytettäväksi. Jännitys Israelin ja PA:n arabien välillä on korkea yli 100 päivää kestäneitten väkivaltaisuusien vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israel-rejected-talks-on-palestine-borders-report/

Syyrialainen media väittää, että IAF:n koneet oloisiuvaty tehneet useita ohjusiskuja Qalamounin alueella Syyriassa Hizbullahin asemia vastaan – varmaankin Venäjän luvalla, joka valvoo Syyrian ilmatilaa. IDF on ollut aivan hiljaa asiasta. http://www.timesofisrael.com/syrian-media-israel-hits-hezbollah-targets-in-qalamoun-area/
Siunattua joulun jatkoa!


Post a Comment