Tuesday, November 10, 2015

UUTISTAUSTOJA XIX

UUTISTAUSTOJA XIX
1.       PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman keskustelut Washingtonissa maanantaiaamuna sujuivat uutisraporttien mukaan paremmin kuin odotettiin. Emme voi tietää, mitä kahdenkeskisissä keskusteluissa käsiteltiin ja mistä sovittiin, mutta julkisuudelle haluttiin antaa kuva yksimielisyydestä. Netanyahun delegaation kuuluvan henkilön arvio keskusteluista oli: Hyvä. Selkokielelle muutettuna tämän diplomaattisen varovainen ilmaus tarkoittaa, että keskustelut olivat korrektit ilman syytöksiä puoleen tai toiseen, mutta eivät ystävien lämminhenkisiä mielenilmaisuja, joita olisi voinut olettaa kahden ystävämaan johtajilta. Epäluuloisuus ja jopa vaivautuneisuus oli ilmeinen Obaman elekielessä ja väkinäisessä hymyssä.

Netanyahu tuli ilmoittaneeksi puheessaan Bar Ilan yliopistossa 2009, että hän kannattaa kahden valtion periaatetta. Jo silloin todettiin, että tämä puolittain huolimattomasti heitetty lupaus tulee vainoamaan Netanyahua, ja että hän joutuu vielä vastaamaan siitä. Hän sanoi tuon luultavasti Obaman mieliksi, aivan samoin kuin hän Obaman pyynnöstä esitti anteeksipyynnön Turkin diktaattorille Erdoganille Mavi Marmaran traagisesta murhenäytelmästä, jossa sai surmansa 9 Turkin kansalaista, yksi heistä myös USA:n kansalainen, ja useita merivoimien erikoismiestä piestiin sairaalakuntoon. Israelissa anteeksiyyntoä pidettiin karkeana virheenä, sillä Israel puolusti kansainvälisesti hyväksyttyä Gazan merisaartoa.
Obama antoi etukäteen ymmärtää, että hän haluaa Netanyahun varmistavan, että kahden valtion periaate elää ja että sitä toteutetaan käytännössä. Tämän johdosta Netanyahu vakuutti Obamalle kameroiden edessä, että hän kannattaa edelleen kahden valtion periaatetta, vaikka neuvottelut PA/PLO:n kanssa ovat täysin lamassa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi puhuessaan Amerikkalais-israelilaisen järjestön tilaisuudessa, että Obama suhtautui myönteisesti Israelin esittämiin toiveisiin vuosittaisen sotilasavun nostamiseksi kolmesta viiteen USD kymmenen seuraavan vuoden aikana. Nykyinen sopimus loppuu 2017 lopussa.
Toiseksi Israelilla oli toivelistalla USA:n uusinta teknologiaa edustavia hävittäjiä, helikoptereita, ohjuksia ja muuta sotilaallista rekvisiittaa, jonka tarkoituksena on turvata Israelin tekninen ylivoimaisuus etenkin Iranin nopeasti kehittyvää teknologiaa vastaan. Jos näistä jotain sovittiin, se tapahtui kahdenkeskisissä neuvotteluissa eikä niistä mainita julkisuudessa.
Kysymys kokonaisuudessaan siirretään erilaisiin Valkoisen Talon ja kongressin sekä Pentagonin alaisiin komiteoihin, joissa asiain käsittely voi kestää kuukausia.
Israelin aseistus on keskeisiltä osiltaan amerikkalaista, mikä sitoo sen kädet etenkin kriisitilanteissa viime kädessä istuvan presidentin hyvään tahtoon. Tämä osoittautui todeksi Gazan kesäsodan nimellä kulkevan sodan aikana, jolloin Obama kielsi toimittamasta Israelille sen tarvitsemia varaosia ja Hell-fire ohjuksia ilman Valkoisen Talon hyväksyntää, mikä aiheuttaa viivytyksiä toimituksissa.

KESKUSTELUISSA käsiteltiin kuin ohimennen Iranin tilannetta Obaman tunnustaessa, että voimistuva Iran tulee aiheuttamaan määrättyjä ongelmia, minkä johdosta USA:n perinteisten liittolaisten asemaa tulee vahvistaa sotilasavun ja – toimitusten muodossa. Obama on tehnyt selväksi, ettei USA halua omia joukkojaan Lähi-Itään. Syyriaan Obama suostui lähettämään 50 sotilasneuvonantajaa, mutta ei maajoukkoja ilmavoimien lisäksi, joiden tukikohta sijaitsee Turkissa.
Syyrian tilanne on suoraan Israelin turvallisuutta koskeva. Venäjän ottaessa yhä näkyvämmän asenteen Syyrian taisteluihin Assadin hallitusta vastaan taisteleviin ryhmittymiin sen vanavedessä Hizbullahin asema on entisestään vahvistunut.

Syyria toimittaa Hizbullahille uudenaikaista aseistusta, jota se saa Venäjältä. Israel on useita kertoja käynyt tuhoamassa autosaattueita, jotka kuljettavat ohjuksia Syyriasta Hizbullahille Libanoniin, mutta tilanne on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi Venäjän ilmavoimien hallitessa Syyrian ilmatilaa.
USA on myös raporttien mukaan uudelleen aktivoimassa tukeaan Al-Qaidan ja Al-Nusran joukoille pudottamalla tarvikkeita lentokoneista. USA syyttää Venäjää, että sen hävittäjät ovat pommittaneet joukkoja, joita USA tukee, mutta ei IS:n joukkoja.
Israel on tässä pahassa välikädessä. Israelin pelkona on että Iran ja Hizbullah valmistelevat hyökkäyskäytävän muodostamista Israelin pohjoisrajan taakse Syyrian Golanille Venäjän suojeluksessa. IDF voi lopulta joutua puuttumaan tilanteeseen lähettämällä iskujoukkojaan Syyrian alueelle.

PALESTIINALAISKYSYMYS oli keskusteluissa mukana Netanyahun informoidessa Obamaa PA:n arabien jo kuukauden ajan jatkuneen väkivalta-aallon aiheuttamista ongelmista Israelin siviiliväestölle ja talouskehitykselle. Turismi ei ole vielä pahasti kärsinyt peruutuksina, mutta se voi muuttua hetkessä onnistuneen terrori-iskun johdosta. IDF yhdessä Shin Betin ja poliisin kanssa paljastivat laajan Hamasin solun perustaman päämajan Kalkiliyaan pidättäen sen 24 jäsentä sekä useita Hamasin tukijoita. Tämä osoittaa Abbasin otteen heikkouden hallitsemillaan alueilla Juudeassa ja Samariassa. PA:n poliisi toimii Abbasin ohjeiden mukaan.
Obama tuomitsi ehdottomasti PA:n arabien väkivallan Israelin siviilejä vastaan vaatien, että PA:n tulee välittömästi lopettaa Israelin vastainen kiihotus. Tämä oli hänen suora kannanottonsa arabien väkivaltaa vastaan. Kongressi uhkaa vähentää PA:lle maksettavaa tukea ainakin 80 miljoonalla, mikä pahentaisi sen kriisiä.

OBAMA ilmoitti julkisesti jo ennen neuvotteluja Netanyahun kanssa, että hän on luopunut toivosta saada rauhansopimus tai edes neuvottelut siitä Israelin ja PA/PLO:n välillä ennen presidentti kautensa loppua 14 kuukauden aikana. Obama vihjaili raporttien mukaan, ettei hän vastusta, vaikka Jonathan Pollardille annetaan lupa muuttaa Israeliin, jota hän odottaa kiihkeästi.
Kokonaan toinen kysymys on se, miten USA selviää Obaman hallituksen yhä kovenevien hallinnollisten päätösten puristaessa yhä useampia ihmisryhmiä sotaveteraaneista armeijan kenraaleihin ja kristittyihin saakka.

2.       Opetusministeri Naftali Bennett oli kaikkea muuta kuin onnellinen kuultuaan Netanyahun lupauksen edistää kahden valtion periaatetta. Bennett sanoo, että se periaate hälvenee kaiken aikaa PA:n arabien jatkuvan ja kiihtyvän terrorin vuoiksi. Hän myös toivoo, että hänen esityksensä Israelin lain ulottamiseksi Israelin täysin valvomille C-alueille, joista Etzion Block Juudeassa oan ykkösenä ja seuraavien suurten juutalaisten asutuskeskusten seuratessa, on entistä ajankohtaisempi. Bennett muistuttaa, että Israelin asema islamin jihadin vastaisena etuvartioasemana korostuu entisestään IS:n ja muitten ääri-islamilaisten voittojen johdosta. Miten muslimien invaasio Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin tulee kehittymään ja miten vapaa länsi pystyy kestämään tämän täysin erilaista ja usein vastakkaisia arvoja edustavan kansan aiheuttaman paineen, on kauhukuvana monen läheltä seuraavien tarkkailijoitten arvioissa. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat romahduspisteessä.

Muslimit itse sanoivat jo vuosia sitten, että kun he saavat 20 % osuuden jonkin valtion väestömäärästä, heillä on mahdollisuus saada tuo valtio hallintaansa vaalien kautta ilman taisteluja ja sotaa. ”Vääräuskoisten” lahtaaminen ja kansanmurhat tulevat silloin olemaan vailla vertaa”, he ennustivat. Muslimit toteuttavat Syyriassa, Irakissa, Pakistanissa, Jemenissä ja Afrikan pohjoisosassa ja muualla Muhammedin käyttämää ohjetta: Käänny tai ¨kuole. Iran puolestaan sanoo, ettei se käytä parhaita aseitaan, ennen kuin sen ydinase on valmis. Sen jälkeen uhriluvut lasketaan kymmenissä ja sadoissa miljoonissa kaikkien vääräuskoisten tuhoamiseksi.
YK ja sen alaiset instituutit ovat jo muslimien päätösvallan alla.
Miten tämä kehitys soveltuu yhteen YK:n Agenda 2030 kanssa, selvinnee lähivuosina. Sitä toteutetaan jo vauhdilla Yhdysvalloissa YK:n valvonnassa. http://www.timesofisrael.com/senior-minister-defies-netanyahu-on-two-state-solution/

Kaksi alaikäsitä arabipoikaa puukotti kevyen rautatien vartijaa tänään, Vartija pystyi haavoittamaan toista pojista vakavasti, matkustajat pidättivät toisen heistä. Pojat olivat Jerusalemin itäosasta, Shuafatista ja Beit Haninasta.
Rajapoliisit estivät puukotuksen Damaskos-portilla Jerusalem9issa. He ampuivat 37-vuotiasta Itä Jerusalemin arabia ennen kuin hän ehti haavoittaa ketään. Jotkut sivulliset haavoittuivat lievästi poliisien ampumista luodeista. http://www.timesofisrael.com/two-arab-teens-stab-jerusalem-light-rail-guard/
Post a Comment