Sunday, November 29, 2015

SUNNUNTAI 29.11.15

SUNNUNTAI 29.11.15
1.       VARHAIN sunnuntaiaamuna kävin haistelemassa ulkoilmaa ja samalla tekemässä päivän kävelylenkkini pituudeltaan lähes 30 metriä edestakaisin mitattuna hakiessani aamun lehden pihaporttimme ulkopuolelta. Ilma tuntui varsin siedettävältä huomioiden sen, että pian alkaa joulukuu ja Suomessa kiireisimmät haeskelevat sopivaa joulukuusta. Eilen olikin lämmin päivä, pystyimme vaihteeksi viilentämään ulkoilmaa päästämällä viileää sisäilmaa ulos. Mittari osoitti jotain 23 asteen tienoilla korkeimmillaan, mutta huomisesta alkaen lämpötila alkaa pudota siten, että tiistaiksi luvataan enää 10  –13 +C-astetta pääkaupungin alueilla. Ajoittaisia tai paikallisia sadekuuroja ennustetaan huomisesta alkaen.

Säätilat tänään: Jerusalem 12 -20; Tiberias 16 -24; Suolameri 20 -26; Eilat 16 -26 +C-astetta. Kinneretin pinnan putoaminen on pysähtynyt toistaiseksi.

2.       TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdoganin uhittelu Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan tuntuu oudolta, vaikka otettaisiinkin huomioon, että Turkki on NATO:n jäsen, ja hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan tarkoittaa hyökkäystä NATO:a vastaan. Erdogan käytti ensimmäisessä sanallisessa vastauksessaan varsin kovaa kieltä varoittaen seurauksista, jos Venäjä yrittää kostaa sen, että Turkin F-15 kone ampui alas Venäjän hävittäjän SU-24 ilman varoitusta, kuten venäläiskoneen pelastettu lentäjä vakuutti toisen saadessa surmansa, jota turkmenilaiset kapinalliset tulittivat automaattikivääreillään lentäjän leijaillessa avuttomana laskuvarjossaan. Tätä voitaneen pitää Geneven sopimuksen vastaisena törkeänä sotarikoksena.

PUTIN vaati Erdoganilta anteeksipyyntöä, mihin Turkin tuore diktaattori ei voinut suostua. Nukuttuaan muutaman rauhattoman yön tuhat huonetta käsittävässä presidentin palatsissaan hänen retoriikkansa oli osittain pehmennyt.
Hän valitti alas ampumista pitäen sitä huonosti harkittuna, mutta ei pyydellyt anteeksi todeten vain, että tapaus murehdutti häntä.

Putinin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi lauantaina, että kriisin johdosta Putin oli mobilisoinut armeijan asteeseen, mitä tilanne vaatii. ”Olosuhteet ovat ennen kuulumattomat. Haaste, joka esitettiin Venäjälle, on ennen kuulumaton. Siten luonnollisesti reaktiomme on suhteessa esitettyyn uhkaan”.
Putinin hallituksen ministerit valmistelevat kostotoimia Turkkia vastaan, joihin kuulunevat tilauslentojen peruutukset Turkista Venäjälle, jotkut venäläiset matkanjärjestäjät lopettavat matkojen myynnin Turkkiin, ja muutamien tuotteiden vienti Turkista Venäjälle voidaan keskeyttää. Ne ovat pääasiassa vihanneksia ja hedelmiä, jotka voidaan korvata tuonnilla Iranista ja Israelista.

KREMLIN web-sivulla julkaistun tiedotteen mukaan turkkilaisten yhtiöitten toiminta Venäjällä sekä turkkilaisten työntekijöitten palkkaamista Venäjällä voidaan rajoittaa. Hallitus velvoitettiin laatimaan lista yhtiöistä, joita rajoitukset tulisivat koskemaan. Kremlin antama käsky tuli voimaan välittömästi. Muutamat rajoitteet oli otettu käyttöön jo ennen eri komentoa. Kremlin laskelmien mukaan 200 000 turkkilaista työskentelee Venäjällä. Turkki vie Venäjälle pääasiassa ruoka- ja maataloustuotteita sekä kankaita. Turkin ulkoministeriö kehotti kansalaisia välttämään ei-kiireellisten matkojen suunnittelua Venäjälle.  

”Vastakohtaisuus ei tee ketään onnelliseksi”, presidentti Erdogan sanoi lauantaina televisioidussa puhuessaan Baliksehirin kaupungissa maan länsiosassa. ”Venäjä on yhtä tärkeä Turkille kuin Turkki on Venäjälle”.

Putinin tiedottaja Dmitry Peskov selvitteli tilannetta todeten: ”Turkin ilmavoimien toiminta on suoraa hulluutta ja Ankaran tapa hoitaa kysymystä muistuttaa absurdia teatteria. Kellään ei ole oikeutta petollisesti ampua venäläisiä koneita alas takaa päin”; Peskov kertoi ”Venäjän Uutisia” lauantain TV-ohjelmassa. Hän kehotti Turkkia esittämän todisteita, että venäläinen SU-24 hävittäjäkone oli Turkin alueella, kuten Erdogan väittää, ja että se varoitti venäläiskonetta ennen ohjuksen laukaisemista.
Peskov sanoi, että Kreml on tietoinen Erdoganin toiveista tavata Putinia Pariisin konferenssin aikana, mutta ei maininnut, suostuuko Putin tähän.

Peskov kielsi turkkilaisessa mediassa esitetyt tiedot, että Tyrkki ja Venäjä olisivat sopineet välttää lentämistä Syyrian ja Turkin raja-alueella. Hän kertoi TASS-uutistoimistolle, että Erdoganin pojalla on määrättyjä intressejä öljyteollisuudessa, ja että raakaöljy Islamin Valtion valvomilta alueilta löytää tiensä Turkkiin. Erdogan sanoi sitä mustamaalaamiseksi vaatien näyttöjä väitteilleen. Peskov vihjaili myös, että Turkin uusi energiaministeri Berat Albayrak on naimisissa Erdoganin tyttären kanssa. Hänen mukaansa tärkeää on, että olisi edes jonkinlainen ennalta arvatta tieto Turkin käyttäytymisessä. ”Venäjän koneita ei pitäisi koskaan ampua alas”.
Eräs ilkeämielinen tietolähde vihjaili, että selkkaus sopiin erinomaisesti Pentagonin Venäjän vastaiseen operaatioon sen imagon mustaamiseksi.

3.       Eräs seuraus Turkin ja Venäjän välisellä selkkauksella on se, että Venäjä jouduttaa Syyriaan lupaamansa ilmapuolustusjärjestelmän toimittamista samalla nostaen sen laatua s-300:sta S-400:an, jota pidetään maailman kehittyneimpänä Ilmatorjunta järjestelmänä. Debkafile, joka asiasta kertoo artikkelissaan, toteaa, että S-400 järjestelmä asennettiin viime viikon tiistaina Khmeinim lentotukikohtaan lähelle Latakiaa, joka on myös Venäjän tärkeä sotilastukikohta.

DF:n mukaan S-400 ohella tukikohtaan asennetaan lisäksi sähköisiä tiedotusjärjestelmien häirintä- ja jamming-laitteistoja, mikä yhdessä tekee Syyrian ilmatilan ”no-fly” alueeksi ilman sopimusta Venäjän kanssa.
USA:n johtama koaliittio ja Turkki ovat selkkauksesta lähtien pidättäneet iskujaan Syyrian IS-joukkoja vastaan. Koaliittion tiedottaja kuitenkin vakuutti, että lentoja suunnitellaan ja niiden kohteita muutetaan ja säännöstellään kaiken aikaa, ja ettei S-400 järjestelmän asentamisella aktiivikäyttöön ole mitään tekemistä lentojen keskeyttämisen kanssa lisäten, että lennot Irakin alueilla jatkuvat keskeytyksettä.

DF:n sotilasasiantuntijat toteavat, ettei USA:lla enempää kuin Turkillakaan ole todellista operatiivista kokemusta S-400 toiminnasta. Se käyttää useita ohjusmalleja ampuessaan alas miehittämättömiä koneita (drones), risteilyohjuksia ja lyhyen matkan ballistisia ohjuksia. Sen operatiivinen toiminta-alue lentokoneita vastaan on 250 lm ja ballistisia kohteita vastaan 60 km. Se pystyy operoimaan 40 kohdetta samanaikaisesti.
Khmeinim tukikohdasta käsin sen toiminta-alue kattaa ¾ Syyrian alueesta, Libanonin ja Kyproksen kokonaan, suuren osan Turkista sekä puolet Israelin ilmatilasta, S-400 ohella Venäjä on lisännyt elektronisia tiedustelu- ja jammimg-laitteitaan Syyriaan. Kenraaliluutnantti Evgeny Buzhinsky paljasti, että Turkki on asentanut omistamansa Koral elektronisen jamming- ja seurantajärjestelmän Syyrian vastaiselle rajalleen maan eteläosissa.
Israelin ilmavoimien korkea upseeri totesi, etteivät IAF:n koneet tarvitsen eivätkä kysy kenenkään lupaa suorittaessaan niille annettuja tehtäviä, mutta lisäsi, että Venäjä on nyt keskeinen tekijä Lähi-Idässä, eikä sitä voida jättää huomioimatta. Eräs toinen lähde raportoi aiemmin, että Venäjä ja Israel ovat sopineet lentotoiminnan koordinoimiseksi. Venäjän ilmaiskut ovat síirtyneet Syyrian eteläosiin lähelle Israelin rajaa, ja että Venäjän koneet ovat useita kertoja ylittäneet rajan ilman kommentteja. http://www.debka.com/article/25048/Russian-S-400-missiles-turn-most-of-Syria-into-no-fly-zone-halt-US-air-strikes-

4.       HUOLIMATTA lisääntyneestä terrorismista ja uutisista, että PA kiihottaa sotilaallisia aineksiaan kiihdyttämään iskujaan israelilaisia kohteita vastaan, puolustusministeri Moshe Yaalon huitaisee sivuun vaatimukset, että IDF:n tulisi miehittää osia Juudeasta ja Samariasta sekä tehdä puhdistus- ja aseiden etsintä operaatioita PA:n valvomiin kaupunkeihin ja kyliin.
Samoin Yaalon torjuu myös vaatimukset määrättyjen kohteitten, terroristien tai terrorijohtajien eliminoimisesta ohjusten täsmäiskuilla.

Israelilaisten menetykset ovat nyt 24 sotilaan ja siviilin, mukana naisia ja lapsia, menehtymisessä terroristien uhreina. PA:n arabien menetykset ovat nelinkertaiset. Entinen ulkoministeri, Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka on jatkuva hirvikärpänen hallituksen niskassa, vaatii kohdistettuja iskuja niitä arabeja vastaan, jotka kiihottavat nuoria ja lapsia entistä kiivaammin hyökkäilemään juutalaisia vastaan, sekä käyttämään entistä enemmän tuliaseita.

Yaalon esitti jokin päivä sitten, että Israelin tulee toimittaa uusia aseita ja tehokkaampia välineitä arabeille voidakseen paremmin taistella terrorismia vastaan. Yaalon ei lähemmin kertonut, keille aseet olisi tarkoitus toimittaa, mutta arabien mullahit ja imaamit kiihottavat arabeja käyttämään kaikkia aseitaan iskuissaan.
Yaalonin esitys tuntuu ensikuulemalta kuin toiselta planeetalta, mutta onneksi Netanyahu keskeytti Yaalonin haaveilut nupussaan.

Pääministeri sen sijaan lämmittelee ajatusta, että hän voisi antaa PA:n arabien levittää rakennustoimiaan C-alueille, jotka ovat Israelin täydessä valvonnassa, vastapainoksi hän esittää, että Israel voisi rakentaa esteettä juutalaisyhteisöjen sisällä. Onneksi John Kerry, jolle hän tätä esitti, hylkäsi sen suoralta kädeltä.

Täsmäiskujen sijaan IDF;n salaiset partion tunkeutuvat naamioituneina arabikyliin ja kaupunkeihin, sieppaavat etsimänsä henkilön ja palaavat ilman suurta kohua. IDF:n mukaan tämä on paljon siistimpi tapa kuin iskeä ohjuksilla asuntoalueille. http://www.timesofisrael.com/no-need-for-west-bank-invasion-assassinations-says-yaalon/

5.      UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemissa tapahtui tänään kaksi puukotusta. Naista puukotettiin Shamgar kadulla Osher Ad supermarketin edessä 10 00. Paikalle ajanut bussinkuljettaja pysäytti bussinsa, veti naisen bussiin ja ajoi turvaan. Puukottaja pakeni, mutta hänet saatiin kiinni tunnin etsinnän jälkeen rakennustyömaalta. Hän oli alle 18-vuotias ja tullut Israelin puolelle PA:n alueelta. Poliisit pidättivät samalla 2 muuta arabia. Puukotuksen uhri on 30-vuotias ulkomaalainen, kohtalaisessa kunnossa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/one-wounded-in-second-jerusalem-stabbing/2015/11/29/
-          Poliisi haavoittui lievästi terroristin puukoniskusta aikaisin sunnuntaiaamuna Haggai-kadulla Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Arabiterroristi lähestyi kahta poliisia ja yllättäen hyökkäsi heidän. kimppuunsa huutaen ”Allahu Akbar”.(agbar in hepreaksi hiiri). Hän haavoitti toista polisia niskaan. Hänet vietiin sairaalaan, jossa hän on kohtalaisessa kunnossa ja tajuissaan. Terroristi oli vain muutaman metrin päässä 20 hengen lapsi-ryhmästä, mikä lienee ollut hänen varsinainen kohteensa.
-          Poliisit ampuivat terroristin kuoliaaksi. Ei varsin kaunis näky pienille lapsille ennen koulupäivänsä alkamista. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/terrorist-killed-in-jerusalems-old-city/2015/11/29/
-          Shia-muslimi saarnaaja Muqtada al-Sadr kutsuu USA:n ulkoministeri John Kerryä terroristiksi. Hän sanoi saarnassaan, ettei Kerryllä ole mitään oikeutta päättää, kuka on terroristi. Hän kutsui Israelia Amerikan lellipojaksi. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/shiite-muslim-cleric-calls-kerry-a-terrorist/2015/11/28/
-          Netanyahu joutui puolustautumaan vihaisten Likudin ministereitten edessä esitettyään aiemmin, että hän voisi sallia PA:n rakentaa C-alueella. Pääministeri vakuutti, ettei senttiäkään anneta arabeille, mutta kuka häntä uskoo? PA on lähellä romahtamista, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/204100#.VlrLSxT4k6s,
-          Israelissa marssittiin eilen, toisessa Islamilaisen liikkeen hyväksi Israelin arabien toimesta, toisessa tuhannet protestoivat terrorin uhrin tyttären hyväksi hänen hääjuhlassaan, 2 viikkoa sen jälkeen, kun hänen isänsä rabbi Yaakov ja Sarahin veli 18-vuotias Netanel ammuttiin kuoliaaksi terroristien toimesta. https:/youtu.be/ZW1zh1LnrHU

Post a Comment