Sunday, November 08, 2015

SUNNUNTAI 08.11.15

SUNNUNTAI 08.11.15
1.       TÄSSÄ sitä taas mennään, eli samat vanhat kuviot kuin Netanyahun edellistenkin USA:n virallisten vierailujen ja korkean tason tapaamisten kanssa. Times of Israel puki ennen matkaa paljastuneen epämukavuuden muotoon: ”Miten yksityinen huolimattomuus muuttui tahallisiksi vahingoksi”. Kysymys on Netanyahun nimittäminen Ran Baratzin pääministerin kanslian lehdistöasiamieheksi muutamaa päivää ennen USA:n matkaansa ja tapaamistaan presidentti Obaman kanssa. Baratz lienee hyvä mies, kuten Naftali Bennett toteaa, mutta hänen vuosi sitten FB-sivullaan julkaisemansa kärkevät, omien sanojen mukaan humoristisiksi tarkoitetut havainnot Obamasta ja John Kerrystä, joissa hän sanoo Obaman älykkyystason olevan 12-vuotiaan lapsen tasolla – eikä Kerrynkään aivotoiminta ole Baratzin mielestä paljoa kehuttavampi – uhkaavat musertaa suhteitten uudelleen lämmittämiseksi tarkoitetut korkean tason keskustelut jo ennakkoon.

USA:n varapresidentti Joe Biden totesi omassa arviossaan puhuessaan USA:n reformijuutalaisten tilaisuudessa tähän tapaan: ”Ei tulisi olla minkäänlaista suvaitsevuutta yhteenkään Israelin hallituksen jäseneen, joka viittaa Yhdysvaltain presidenttiin halventavilla termeillä. Asia on loppuun käsitelty”.
Yleisö taputti innokkaasti Bidenille hänen vielä jatkaessaan, että Baratz esitti saman- tapausta halventavaa kieltä puhuessaan ulkoministeri John Kerrystä.
Baratz oli esittänyt halventavia kommentteja myös Israelin presidentti Reuven Rivlinistä ja Bibistä sekä väittänyt, että Obamaa on anti-semitisti.
Uutislähteet kertoivat Netanyahun harkitsevan uudelleen Baratzin nimittämistä, mutta hän itse vakuuttaa nimityksen olevan voimassa.

Toinen pääministeri Netanyahun vierailuun liittyvä arveluttava kysymys on Israelin pääministerien omaksuma tapa tarjota myönnytyksiä PA:n arabeille, vaikka se ei suoranaisesti liittyisikään neuvotteluihin. Hyvää tarkoittava ele pääministerin taholta koetaan arabien taholta heikkoudeksi, jonka johdosta Israel tarvitsee USA:n tukea. Se ei myöskään ole demokratian mukaista, jossa asioista tulisi sopia yhteisesti eikä johtavan virkamiehen yksipuolisella päätöksellä ilman neuvotteluja.
Biden viittasi ohimennen Wienin sopimukseen, mikä on tärkeä Obamalle ja vakuutti, että USA:n ja Israelin välinen ystävyys ja luottamus ovat teräksenlujat ja että USA:n vankkumatonta vakuutusta Israelin tukemiseksi yksikään presidentti tai pääministeri voi muuttaa. http://www.timesofisrael.com/biden-says-no-tolerance-for-comments-from-pms-media-czar-pick/, http://www.timesofisrael.com/pms-aides-deny-hell-review-choice-of-media-chief-who-called-obama-anti-semitic/,

2.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu suunnittelee esittelevänsä PA:n arabeille joukon myönnytyksiä ja hyvän tahdon eleitä tavatessaan presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa maanantaiaamuna Washingtonin aikaa.
Kysymys on vielä valmisteluvaiheessa ja tarvitsee tarkempia selvittelyjä erityisesti huomioiden arabien aloittaman ja viikkoja kestäneen väkivalta-aallon, joka jatkuu eri-asteisena useilla paikkakunnilla, joskin Jerusalemin osalta heikentyneenä. Juutalaisen sabatin aattopäivänä perjantaina rekisteröitiin neljä arabiterroristien suorittamaa hyökkäystä, joissa juutalaisia haavoittui, osa heitä hengenvaarallisesti.

NETANYAHUN tarjoamien luottamusta kasvattavien myönnytysten tarkoituksena on meneillään olevan väkivalta-aallon aitaaminen. Niihin kuuluvat liikkumista rajoittavien esteiden poistaminen ja PA/PLO:n suunnittelemien ympäristöprojektien hyväksyminen. Haaretzin sunnuntain artikkelissa kerrotaan, että pääministerin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yossi Cohen esitteli suunnitellut myönnytykset USA:n presidentin vastaavalle neuvonantajalle Susan Ricelle viime viikolla.
VALKOISEN TALON turvallisuuden apulaisneuvonantaja Ben Rhodes kertoi israelilaisille journalisteille viime viikolla, että presidentti Obama haluaa kuulla Netanyahun suusta, millä tavoin tämä aikoo pitää - Israelissa jo kuolleeksi julistetun – kahden valtion periaatteen hengissä neuvottelujen ollessa täysin keskeytyneet.
Rhodes totesi, että Obama pitää kahden valtion periaatteen toteuttamista kiireellisenä. Hän toisti USA:n hallituksen omaksuman kannan, jonka mukaan setlementtien rakentamisen jatkuminen heikentää uskoa diplomaattiseen ratkaisuun ja viivästyttää sen toteuttamista.

OBAMAN hallituksen virkailija totesi torstaina, että Obama on menettänyt uskonsa kahden valtion toteutumiseen hänen virkakaudellaan. Hän oletti Obaman ja Bibin keskustelevan tavoista, millä tavoin Israelin ja PA/PLO:n kärjistyneitä suhteita voidaan tasoittaa, vaikka kahden valtion periaatteen toteutuminen siirtyykin. Obama totesi käsitellessään tätä kysymystä, että kärjistynyt tilanne ja jännitys eivät luo suotuisaa ilmapiiriä suorien neuvottelujen aloittamiseksi.
Valkoinen Talo on PA/PLO:n ja Israelin välisten suhteitten ohella huolestunut Israelin ja Jordanian välisistä suhteista, jotka ovat kehittyneet tukkoisiksi Israelin poliisin omaksuman kovennetun toiminnan vuoksi Temppelivuorella toistuvien poliisia ja turisteja vastaan tehtyjen hyökkäysten eliminoimiseksi. Jordanian ehdottamien valvontakameroiden asentaminen Vuoren alueelle – mutta ei Al-Aksan sisään – on saanut Israelin hyväksymisen, mutta PA/PLO:n johto ja wagf-säätiö vastustavat epäillen Israelin juonta. Pahin jarru kolmea osapuolta tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi muodostavat Al-Aksan saarnaajat, jotka myrkyttävät ilmapiiriä ja kiihottavat nuoria arabimuslimeja räikeillä Israel-vastaisuudellaan ja juutalaisia halventavilla vertauksillaan. Israel pidätti PA:n nimittämän saarnaajan Muhammad Mughrabin ja Raed Salasin syytettyinä kiihotuksesta väkivaltaan.

OBAMA ja Netanyahu käsittelevät myös USA:n ja Israelin välisen pitkän aikavälin tukipaketin uusimiseksi. Nykyinen sopimus umpeutuu 2018. Israel esittää uudessa sopimuksessa 10-vuoden jatkoa, joka perustuu USA:n avustukseen arvoltaan 40 -50 miljardia USD.
Israelin ostoslistassa ovat 33 jo tilatun mutta 8 vuotta myöhässä olevan F35 viidennen sukupolven stealth-hävittäjän lisäksi täsmäohjuksia, Ospreys V-22 sekä muita viimeisimpiä teknisesti huippuunsa kehitettyjä järjestelmiä turvallisuutensa varmistamiseksi. Tämä on loputonta kilpailua potentiaalisen vihollisen jatkaessa omia ponnistelujaan tekniikan saavutusten soveltamiseksi armeijansa käyttöön. USA ei ole suostunut toimittamaan uudenaikaisimpia versioitaan Bunker Buster pommeista, joilla Israel pystyisi uhkaamaan Iranin maanalaisia ydinlaitoksia.
Venäjän Iranille lupaamat S-300 IT-patteristojen muodostama uhka F-35 koneille on testaamaton kysymys, mutta IAF vakuuttaa ylittävänsä tuonkin esteen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-expected-to-sell-obama-on-goodwill-gestures-to-palestinians/,

3.       Lienee syytä vähän jäähdytellä tunteita ja keskittyä ajankohtaisempiin - ja viileämpiin – asioihin kuten säätilaan, joka sekin oikuttelee oudosti.
Sateet jatkuvat Times of Israel ennusteiden mukaan vielä tänään ja huomenna ja JP:n ennusteen mukaan vielä tiistainakin. Yölämpötila pysytellee melko tasaisesti 12 asteen tietämillä ja päivälämpökin 17 asteessa paitsi tänään 18 ja tiistaina 15.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -18; Tiberias 17 -26; Suolameri 21 -26; Eilat 18 -28 +C-astetta.
Taivas on puolittain tai osittain pilvien peitossa, mutta ajoittaisia ja paikallisia sadekuuroja on odotettavissa vähän joka puolella. Tuuli on vähän asettunut, eikä tempoile myrskyisesti. Sateet ovat kuurottaisia, välillä paistaa aurinko.

4.       TERRORI ei näytä jättävän Israelia, sillä jatkuvasti tulee uusia yrittäjiä - useimmiten alaikäisiä aivopestyjä miehiä ja jopa naisiakin, kuten se Gazassa asuva 7 lapsen äiti, Israelin kansalainen, joka oli valmis paitsi vakoilemaan Hamasin hyväksi myös asentamaan pommeja valittuihin kohteisiin Haifassa – jotka ovat valmiit tappamaan niin monta juutalaista kuin suinkin ja uhraamaan oman henkensä ”jos Allah niin tahtoo”. Jerusalemin ympäristö on vähän rauhoittunut, minkä johdosta IDF vetää 300 sotilastaan pois pääkaupungin katukuvasta. Toivottavasti arvio on oikeutettu.

ARABITERRORISTI käytti autoaan hyökätäkseen suositulla bussi- ja peukalo-kyytiläisten käyttämällä pysäkillä odottavia henkilöitä vastaan 09.30 aikaan sunnuntainaamuna Tapuah-risteyksen lähellä Samariassa.
Silminnäkijöitten mukaan terroristi kiihdytti autoaan ja aurasi tien varrella odottavien päälle haavoittaen kolmea nuorta israelilaista, yhtä vakavasti. Poliisi avasi tulen terroristia kohti ”eliminoiden” hänet, kuten korrekti termi kuuluu.

Poliisin raportti toteaa suorasukaisesti: ”Vähän aikaa sitten terroristi, joka lähestyi peukalokyytiä haluavia lähellä Tapuah tarkastuspistettä, kiihdytti autoaan ja iski useisiin siellä seisoviin ihmisiin”, kuten rajapoliisin raportissa kerrotaan ja jatketaan: ”Rajapoliisit, jotka olivat paikalla, avasivat tulen ja eliminoivat hyökkääjän. MDA ja IDF:n omat lääkintämiehet antavat uhreille ensiavun paikalla”.

Poliisi, IDF ja MDA lähettivät tutkimuspartionsa paikalle tehdäkseen tarkempia tutkimuksia tilanteesta. Arabiterroristin tilasta ei kerrota lähemmin. Kaksi kolmesta haavoittuneesta nuoresta israelilaista vietiin sairaalaan.
IDF on asentanut betonimöykkyjä useisiin potentiaalisille bussipysäkeille suojaamaan ihmisiä, mutta ilmeisesti suurin osa on ilman niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203065#.Vj8A6VP4k6s

MAALE Adumimissa israelilainen autoilija haavoitti 14-vuotiasta poikaa rintaan ja päähän tämän ollessa ylittämässä katua suojatietä pitkin. Autoilija pakeni paikalta, mutta ilmoittautui myöhemmin poliisille. Pojan vammat ovat kohtalaisen pahat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203050#.Vj8GMFP4k6s
5.       ISRAELIN turvallisuusjoukot pidättivät perjantaiyönä 16-vuotiaan arabin, joka tunnusti kuulusteluissa ampuneensa ja pahoin haavoittaneensa IDF:n sotilasta. 16-vuotia arabi – joka arabitavan mukaan on täysi-ikäinen ja voi perustaa oman perheen – on kotoisin Bani Naim arabikylästä. Tunnustaessaan syyllisyytensä arabi antoi Shin Betin jäsenelle hyökkäyksessä käyttämänsä kiväärin.

IDF:n sotilas, jota ammuttiin Beit Anun risteyksen lähellä Hebronista pohjoiseen, on edelleen kriittisessä tilassa sairaalassa. Hän oli neljäs henkilö, jota terroristit ampuivat perjantain aikana.

Aiemmin perjantaina kahta israelilaispoikaa ammuttiin Patriarkkain Mausoleumia Hebronin lähellä. Uhrit, iältään 16- ja 18-vuotiaat, evakuoitiin Jerusalemin sairaalaan. 16-vuotiasta ammuttiin ylävartaloon, 18-vuotias haavoittui lievemmin.

Perjantaina iltapäivällä 40-vuotaisat miestä puukotettiin teollisuusalueella Jerusalemista pohjoiseen. Terroristi pakeni paikalta, mutta hän ilmoittautui myöhemmin PA:n poliisille.
Vähän aiemmin yli 70-vuotias arabinainen yritti ajaa sotilaitten päälle Hebronissa onnistumatta, mutta sotilaat ampuivat hänet. Sotilaat eivät haavoittuneet.

ARMEIJA vastasi toistuviin hyökkäyksiin Hebronin alueilla lähettämällä runsaasti sotilaita Hebroniin, jotka sulkivat kaupunkiin johtavat tiet ja suorittavat kotietsintöjä kaupungin alueilla aseitten ja epäiltyjen terroristien löytämiseksi. Hebronin arabit osoittivat mieltään IDF:n toimien johdosta. Kaksi arabia haavoittui sotilaitten ampumista luodeista, osa niistä ilmeisesti kovia panoksia.

Mielenosoittajia oli myös Raakelin hautakammion edustalla – jonka UNESCO jostain käsittämättömästä syystä johtuen nimitti palestiinalaisten perinnekohteeksi – mutta IDF:n Duvdevan salaisen yksikön mielenosoittajiksi naamioituneet sotilaat pidättivät heidät.
Hebronissa asuu n. 200 000 arabia ja 500 juutalaista tarkoin suojellussa lähiössään. Kuningas David pystytti ensimmäisen kuningasistuimensa Hebroniin ennen Jerusalemin valtaamista, josta hän teki maansa pysyvän pääkaupungin 3000 vuotta sitten. Jerusalem ei sen jälkeen ole koskaan ollut minkään muun maan pääkaupunki. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-palestinian-who-shot-soldier-near-hebron/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Ranskalainen supermarkettiketju Monoprix ei halua boikotoida israelilaisia Ahava-tuotteita. BDS-ryhmän Collectif Palestine Libre (vapaa palestiinalais-collectiivi) johtaja Claudine Vegas Toulousissa, joka pyrkii painostamaan ranskalaisia yhtiöitä boikotoimaan israelilaisia tuotteita, kirjoitti Monoprix johtajalle kehottaen häntä poistamaan Ahava-tuotteet sadoista marketeistaan kaikkialla Ranskassa. Ahava-tuotteet valmistetaan Mizpe Shalem kibbutsissa Kuolleella merellä. Monoprixin asiakaspalvelun johtaja Baptiste Beslouan vastasi: ”Niin kauan kuin tuotteiden myyjä pystyy todistamaan tuotteiden laillisuuden, mitään vasta-argumenttejä ei pidetä laillisina. Siten BDS:n kirje ei aiheuta mitään toimenpiteitä”. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/french-supermarket-chain-monoprix-wont-boycott-ahava/2015/11/07/
·         ISIS-joukkojen epäillään käyttäneen sinappikaasua taisteluissaan toisia kapinallisten joukkoja vastaan. Ainakin 2 ihmistä, toinen heistä vauva, on kuollut sinappikaasumyrkytykseen Syyriassa. Tarkkailijat epäilevät, ettei kaikkia Assadin joukkotuhoaseista, kemiallisista ja biologisista aseista, ole saatu tuhottua, vaan osa on voinut joutua terrorijärjestöjen käsiin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/isis-suspected-of-using-mustard-gas/2015/11/07/
·         JPI:n mukaan Obaman neuvonantaja vahvistaa, että se mitä Obama todella odottaa, on 14 kuukauden rauhallinen ajanjakso ilman repiviä kriisejä, mikä hänellä on jäljellä kahden 4-vuoden virkakautensa päätteeksi. Obama näyttää Kerryn tavoin lopulta tajunneen, että Israelin ja Jerusalemin – edes mainitsematta Temppelivuorta – muodostama solmu on liian vaarallinen ja monimutkainen ulkopuolisten – tai kenenkään – ratkaistavaksi, vaan kuka hyvänsä sitä yrittää nostaa, haavoittaa itseään. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/white-house-aides-obama-netanyahu-want-14-trouble-free-months-nothing-more/2015/11/07/,

·         Lienee syytä vielä kerran muistuttaa, että koko Israelin maa, jonka Jehova Sebaot lupasi valalla vannoen Abrahamille, Isakille ja Jakobille ja heidän lapsilleen ikuiseksi perintöosaksi, kuuluu yksin Hänelle, ja Hän antaa sen kenelle tahtoo, enkä usko Hänen rikkovan valaansa. Toiseksi Hän lupaa, että ne muukalaiset, jotka asuvat maassa ja ovat synnyttäneet lapsia, saavat jäädä asumaan juutalaisten keskelle, mutta ehdolla, että he vannovat Israelin Jumalan nimeen siinä, missä aiemmin vannoivat Baalin (Allahin) nimeen. Jos näin ei tapahdu, Hän itse tuhoaa sen kansan. Kolmanneksi Hän määritteli myös antamansa maan rajat, enkä usko Hänen tehneen sen tarkoittamatta, mitä vakuutti useaan kertaan. (Jes.56:6-7; Jer.12:14-17) http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/israelin-rajat/, http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/muukalaiset-israelissa/,

·         Arabimediassa kiistetään, että perjantaina sotilasjoukkoon ajanut 72-vuotias arabinainen Hebronista olisi ollut aikeissa ajaa sotilasjoukkoon, eikä hänen laukustaan löydetty veistä. Väitteensä tueksi arabimedia esittää sotilaan kypärään sijoitetun kameran ottaman videofilmin, jossa nainen ajaa hitaasti mutta suoraan kohti sotilaita. Median mukaan nainen ei hallinnut ajokkiaan. IDF:n mukaan naisen käsilaukusta löydettiin kommandopuukko. Hänen miehensä sai surmansa toisessa intifadassa. Hän sanoi äskettäin haluavansa hyökätä IDF:n sotilaitten kimppuun. IDF aloittaa tutkimukset, miten videonauha sotilaan kypärään sijoitetusta kamerasta joutui arabeille. Arabit ovat kekseliäitä löytämään mitä oudoimpia selityksiä valheilleen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-media-post-video-of-innocent-elderly-woman-aiming-car-at-idf-video/2015/11/07/
·         22-vuotia arabinainen Halava Alian yritti puukottaa vartijaa Beitar Illitissä tänään. Vartija ampui naisen, joka ehti haavoittaa häntä vaarattomasti. http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/muukalaiset-israelissa/,

Post a Comment