Friday, November 13, 2015

PERJANTAI 13.11.15

PERJANTAI 13.11.15
01.   ISRAELISSA pyritään löytämään viisasten kiveä – tai Salomon ratkaisua – jolla juutalaisten ja arabien välinen konflikti voitaisiin ratkaista pysyvästi. Mikä se viisasten kivi sitten tarkoittaneekin – ehkä se oli eräänlaista arvan heittämistä purimin tapaan – mutta Salomo esitti, että kahden porttonaisen välinen kiista oikeudesta elävään lapseen toisen kuoltua, ratkaistaan viiltämällä lapsi kahtia ja annetaan puolikas kullekin. Kuten tunnettua, toinen naisista pyysi kauhistuneena, että lapsi annetaan toiselle eikä viilletä kahtia toisen kehottaessa, että viiltäkää vaan kahtia. Salomo totesi silloin, että tämä nainen, joka haluaa lapsen elävän, on lapsen todellinen äiti ja antoi lapsen hänelle.(1.Kun 3:15 -28)

Tämä sovellettuna Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin tarkoittaisi sitä, ettei Israelin maata jaeta kahtia, vaan annetaan koko maa sille, joka mieluummin luopuu omastaan, kuin että maa jaetaan kahtia, missä ratkaisussa kumpikaan osapuoli ei voisi säilyä hengissä. Salomon esimerkin mukaan Israelin maata ei saa jakaa.

Kansanedustaja Benny Begin (Likud) totesi puhuessaan Haaretzin järjestämässä rauhan konferenssissa Jerusalemissa eilen, ettei hän näe mitään mahdollisuutta sopimuksen löytämiseksi Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa.
(Käytän tuota ilmaísua PA/PLO, koska PA edustaa Juudean ja Samarian arabeja maailmalla, mutta päätösten tekeminen on yksistään PLO:n (Palestiinan Vapautusorganisaatio) käsissä. Abbas toimii molempien puheenjohtajana)

Begin selitti puheessaan, ettei PLO enempää kuin Hamaskaan Gazassa tule koskaan hyväksymään sopimusta, johon sisältyy juutalaisen itsenäisyyden tunnustaminen mihin tahansa osaan maata., jota he kutsuvat ”Palestiinaksi”.

”Monet meistä ajattelevat harhaanjohtavasti, että jos me luovutamme heille tarpeeksi maata, PLO suostuu luopumaan osasta maata. Palestiinalaiset eivät kuitenkaan ole koskaan luopuneet oikeudestaan koko maahan”, Begin vakuutti lisäten, ettei PLO voi koskaan allekirjoittaa sopimusta, johon sisältyy luopuminen paluuoikeudesta tai juutalaisen kansan itsenäisyydestä Israelin maahan. ”Jos joku kuvittelee voivansa pakottaa PLO:n sopimukseen, se on toiveajattelua. Tilanteen muuttuminen edellyttää PA/PLO:n johdon vaihtamista. Ilman sopimusta meillä on kaksi vaihtoehtoa: Joko luopua kiistanalaisista maista (Juudeasta ja Samariasta) tai pysyä niissä. Gazasta luopuminen ei auttanut, eikä myöskään luopuminen Juudeasta ja Samariasta tule onnistumaan.

SAMASSA konferenssissa puhunut entinen puolustusministeri, kansanedustaja Amir Peretz (Zionist Union) totesi, että aika työskentelee Israelia vastaan. ”Äskettäin sanottiin kovalla äänellä, että me joudumme aina elämään miekan kanssa. Tämä on pelkurimainen sanonta. Netanyahun ”aina” on jo täällä. Israelin kansalaiset syövät miekkoja kaikkialla, hallitus kehottaa heitä aseistautumaan”, hän selitti jatkaen, että ”kuulimme vakuuttavia viestejä Amerikasta, ettei USA tule edistämään kahden valtion periaatetta, mikä sai oikeiston juhlimaan. Meidän tulisi huolestua tästä. Pääministeri yritti vakuuttaa amerikkalaisille kannattavansa kahden valtion perustamista. Näin puhui pääministeri, johon kukaan ei luota”, hän selitti.
”Henkilökohtaisen turvallisuuden puuttuminen, sosiaalinen eriarvoisuus ja elinkustannusten korkeus ovat ilman näkyä toimivan hallituksen tuloksia”.
Peretz vaati, että Israelin tulee saada uusi, avarakatseinen johtajisto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203329#.VkVzYFP4k6s

02.   Ennusteet lupaavat auringonpaistetta Israelin maahan tänään ja huomenna, mutta osittaista pilveilemistä maanantaiksi. Tuuli on kova huomenna ja ylihuomenna. Lämpötilat pysyttelevät Jerusalemissa huipussaan 22 asteen tienoilla.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -22; Tiberias 17 -28; Suolameri 22 -28; Eilat 20 -31 +C-astetta. Sadekuuroja voidaan saada maanantaina eri puolilla maata.
Kinneretin pinta laskee 0.5 sm vuorokaudessa, ollen nyt -212.98.

03.   Beirutissa Bourj El Barajneh lähiössä kaupungin eteläosassa torstai-iltana suoritettu kaksoisitsemurha-pommitus surmasi ainakin 43 ja haavoitti 239 ihmistä, kuten Libanonin terveysministeriö kertoi. Lähiö on Hizbullahin valvonnassa.
Monet haavoittuneista ovat kriittisessä kunnossa, mikä voi nostaa haavoihinsa menehtyneitten määrää.  

POLIISIN kertoman mukaan kaksi miestä saapui kävellen paikalle pahimpaan ruuhka-aikaan pommivyöt yllään laukaisten ne muutaman minuutin väliajoin kauppa-keskuksen edessä. Sotilaat kertoivat löytäneen kolmannen terroristin ruumiin, jonka pommit eivät olleet syttyneet.
Beirutin eteläosa on Hizbullahin valvomaa aluetta, ja alueella on aiemminkin tehty useita pommi-iskuja. Hizbullah taistelee Syyrian presidentti Assadin armeijan tukena hallitusta vastaan taistelevia sunni-kapinallisia vastaan, jotka uhkaavat uusia pommi-iskujaan shia-muslimeja vastaan, joita he kutsuvat luopioiksi.

Libanonilaisen turvallisuusvirkailijan mukaan ensimmäinen pommivyötä kantanut terroristi sytytti vyönsä moskeijan edessä, toinen leipomoliikkeen sisällä. Hän olettaa, että kolmas pommivyötä kantanut terroristi sai surmansa ensimmäisestä pommista, koska hän oli lähellä sitä. eikä ehtinyt sytyttää omaansa.
Pan-arabialaisen Al-Majaydeen TV-verkoston mukaan kolmas terroristi oli parrakas nuori mies olettaen hänen saaneen surmansa ennen pommivyönsä sytyttämistä.

AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi näkemästään pommien aiheuttamasta suuresta tuhosta läheisille rakennuksille surmansa saaneiden ja haavoittuneiden olleen osittain rakennuksissa, joita turvallisuusmiehet raivasivat. Beirutin sairaalat pyysivät ihmisiä luovuttamaan verta, sekä kehottivat heitä pysymään poissa sairaaloiden sisäänkäynneistä, jotta ambulanssit ja avustusliikenne voisivat liikkua vapaammin.

Poliisit ja Hizbullahin aktivistit eristivät pommien ruhjomat alueet sivullisilta, sekä kehottivat journalisteja välttämään massamurhan jälkien kuvaamista. http://www.timesofisrael.com/at-least-37-dead-in-twin-suicide-attacks-on-hezbollahs-beirut-stronghold/

04.   Islamin Valtion edustaja sanoi kalifaatin sotilaitten suorittaneen kaksois-pommituksen antaakseen uskostaan luopuneille shia-muslimeille näyttävän viestin.
Virallisessa lausunnossa todetaan, että kalifaatin sotilaat sytyttivät moottoripyöriin asennetut pommit shia-muslimien suosimalla paikalla, jolla lienee tarkoitettu moskeijaa, mutta ei maininnut kolmannesta pommittajasta. ”Luopioitten kokoonnuttua paikalle yksi marttyyrien ritareista sytytti pomminsa heidän keskellään. Shia-luopioitten tulee tietää, ettemme tule lepäämään, ennen kuin olemme kostaneet profeetan nimessä”. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-claims-responsibility-for-beirut-suicide-attack/

05.   USA:n Valkoisen Talon antamassa lausunnossa tuomitaan kauheat pommi-iskut ja luvataan, että USA seisoo lujana Libanonin rinnalla terroritekojen suorittajien löytämiseksi ja saattamiseksi oikeuden eteen. Lausunnossa todetaan, että pommi-isku oli pahin Libanonissa tehty moneen vuoteen.

Libanonin pääministeri Tammiam Salam julisti kansallisen surupäivän perjantaiksi.
Entinen pääministeri Saad Hariri tuomitsi pommi-iskut ilkeinä ja epäoikeuden-mukaisina. Hän johtaa oppositio ja vastustaa Hizbullahin asemaa maassa.
Tuomioita on tullut myös monien muitten valtionjohtajien suusta, kuten Ranskan Francoise Hollandelta, joka kutsui hyökkäystä iljettäväksi. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-horrific-islamic-state-attacks-in-beirut/

06.   UUTISOTSIKOITA
·         USA uskoo 99 %:n varmuudella osuneensa miehittämättömällä koneella (drone) Syyriassa tekemällään iskulla britti-jihadistin Mohamed Emwazin. Isku tehtiin autoa vastaan, jossa USA:n sotilaitten olettamuksen oli myös naamioitunut Emwazi. Tämä britti-terroristi esiintyi useissa videokuvissa, joissa hänen väitettiin leikanneen pään poikki uhreiltaan. Pentagonin tiedottaja Peter Cook sanoi torstaina, ettei Emwazin ”teloittamisesta” ohjuksella voida olla varmoja, mutta että todennäköisyys on suuri. Emwazi nähtiin videoissa, joissa hän teloitti journalistit Steven Sotlpffin, jolla oli myös Israelin kansalaisuus, James Foleyn, US-avustustyöntekijän Abdul-Rahman Kassig. britti-avustustyöntekijät David Haynes ja Alain Henning, japanilaisen journalistin Kenzo Goto ja muita. Emwazi oli menestyvä opiskelija Westminsterin Yliopistossa, jossa hän opiskeli tiedotusjärjestelmiä ja business-hallintoa. Häntä on yritetty useasti saada teloitettua, mutta hän liikkuu jatkuvasti paikasta toiseen.  http://www.timesofisrael.com/us-airstrike-targets-islamic-state-executioner-jihadi-john/

·         Oppositiojohtaja Isaac Herzov haluaa, että Israel solmii maltillisten arabi-maitten kanssa NATO:n tapaisen puolustusliiton. Herzog uskoo, että huolimatta lähes päivittäin tapahtuvista puukotuksista Israelissa nyt on otollinen aika sellaisen liittojärjestelmän solmimiseksi. Lähi-Idän tilanne on muuttunut peruuttamattomasti P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen solmimisen vuoksi, jonka uskotaan antavan Iranille lähes vapaat kädet ydinpommin rakentamiseksi, jolla se voi uhata ja painostaa naapurimaitaan alistumaan tahtonsa alle. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkaa toistuvasti romuttavansa koko Wienissä solmitun sopimuksen ja julistaa, ettei se ole voimassa, ennen kuin kaikki Iranin vastaiset pakotteet on purettu. Herzog mainitsi puheessaan Egyptin, Jordanian, joiden kanssa Israelilla on rauhansopimus, ja Gulfmaat, joilla on suurempi pelko Iranin aikeista kuin Israelilla konsanaan USA:n vetäessä suojaavan kilpensä niiden yltä. http://www.timesofisrael.com/herzog-wants-nato-like-alliance-of-israel-moderate-arab-states/

·         Iranin presidentti Hassan Rouhani, joka suunnittelee ensimmäistä vierailua EU-maihin, sanoo, että ellei USA poista kaikkia ei-ydinkysymyksiin liittyviä sanktioita välittömästi, Iran voi harkita romuttavansa koko Wienin sopimuksen. Iran sanoo keskeyttäneensä Natanzin ja Forbon laitoksissa sentrifugien poistamisen, mihin se suostui allekirjoittamassaan Wienin sopimuksessa. Iran jatkaa mannertenvälisten ohjustensa suunnittelua ja testaamista, sekä on hankkinut ulkomailta lentokoneita, joilla se pystyy kuljettamaan sotilaitaan ja sotilaallisia tarvikkeita Syyriaan. Rouhani totesi italialaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, että Iranin ja USA:n välit voitaisiin normalisoida, jos USA esittäisi anteeksipyynnön Iranille. USA:n ja Israelin vastainen kiihotus jatkuu edelleen Teheranin kaduilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203338#.VkWd8VP4k6s

·         PÄÄMINISTERI Netanyahu varoitti, että Israel katkaisee useimmat diplomaattiset keskustelut EU:n kanssa sen komission hyväksyttyä Israelin vastaiset ”pogromit”, joiden perusteella kaikki Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöisä valmistettuihin tuotteisiin tulee selvästi merkitä valmistuspaikka. Israel tuomitsee tämän ehdottomasti ja viittaa natsien vaatimukseen, että juutalaisten tulee pitää ulkona liikkuessaan pitää keltaista Davidin tähteä. Israelin näkemyksen mukaan se on ensimmäinen askel Israelin täydelliseen boikottiin. Ensimmäinen näkyvä seuraus EU:n politiikasta on se, että Israelin presidentti Reuven Rivlin peruutti virallisen matkansa EU-maihin. Kutsu vierailuun annettiin Brysselissä jo maaliskuussa. Rivlinin tarkoituksena oli tavata EU:n virkailijoita sen päämajassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/israels-pres-rivlin-cancels-state-visit-to-eu/2015/11/13/

·         Arabien terrorismi on kohdistunut IDF:n sotilaisiin ja kevyen raitatien rautatien vaunujen tuhoamiseen, vaikka se nimenomaan suunniteltiin palvelemaan myös arabeja matkallaan työpaikoilleen. Siksi se kulkee useitten arabienemmistöisten lähiöitten kautta tai sivuaa niitä. PA/PLO:n näkemyksen mukaan se edustaa Israelin hallituksen suunnitelmaa yhtenäisestä, jakamattomasta Jerusalemista. IDF:n sotilaita puolestaan pidetään Israelin miehityksen perikuvina, ja siksi heitä vastaan tulee taistella kaikin voimin ja välinein. Eräässä sosiaalisessa mediassa esitettiin havainnollisesti, miten hyökkäyksissä käytettävä puukko tulee myrkyttää. Tämä on uusin kehitys, mikä toteutuessaan nostaa Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin uudelle iljettävälle tasolle. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-terror-attacks-aimed-at-idf-light-rail-train/2015/11/13/

·         Jewish Press kertoo artikkelissaan, että USA:n Israelin ilmavoimille myytäviin F-25 Stealth hävittäjiin asennetaan internet-toiminto, jolla USA pystyy halutessaan lamauttamaan koneen toiminnot. Defence Aerospcae julkaisi asiaa koskevan artikkelin viime viikolla. Sen mukaan F-35 koneen valmistajalla Lockheed Martinilla on mahdollisuus lamauttaa koneen toiminnot sen ollessa asiakasmaan käytössä. Jos artikkeli on totta, tätä voidaan pitää erittäin arveluttavana salaliittona, joka palvelisi USA:n hallituksen poliittista tarkoitusta. Tehtaan suunnittelijoiden sanotaan olevan harmistuneita siitä, että Israelin insinöörit ja teknikot pystyvät peukaloimaan heidän tuotteitaan lähes tuntemattomiksi lisäten niihin omia sovelluksiaan, mikä varmaan on totta, sillä israelilaisten innovaatiokyky ei tunne rajoja. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-israels-new-f-35s-designed-to-let-us-disable-them-over-internet-link/2015/11/13/

·         Arabinainen puukotti useita kertoja 40-vuotiasta israelilaista miestä Milanossa. Chabad hassid Natan Graf sai useita puukoniskuja kävellessään juutalaisten asuntoalueella Milanossa Italiassa Carmel Pizza pizzerian edessä. Atrabinainen yritti juosta pakoon, mutta hänet saatiin kiinni. Hänen uhrinsa Natan Graf on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-israels-new-f-35s-designed-to-let-us-disable-them-over-internet-link/2015/11/13/

·         Jerusalemin alueoikeus hyväksyi 5 arabiterroristin omistaman asuntotalon tuhoamisen, vaikka tutkimusten mukaan se ei näytä merkittävästi vähentävän terrori-iskujen määrää. Israelissa on Golda Merin sanonta: ”Sopimus rauhasta saadaan sitten, kun arabit rakastavat lapsiaan enemmän kuin he vihaavat meitä”. http://www.jewishpress.com/news/high-court-approves-all-terrorists-home-demolitions-except-one/2015/11/12/
Post a Comment