Friday, November 06, 2015

PERJANTAI 06.11.15

PERJANTAI 06.11.15
01.   HIEKKAPÖLY sumensi vielä eilenkin ilmaa siten, että näkymät olivat oudon punertavat, eikä aurinkoa näkynyt koko päivän aikana. Mutta tänään on uusi päivä ja toivottavasti myös näkymät kirkastuvat päivän mittaan. Yöllä oli satanut ja ennusteet lupaavat sateita ennusteajan loppuun eli maanantai-iltaan saakka. Ne ovat ennusteen mukaan paikallisia ja ajoittaisia, ”hiljaisia kevätsateita”, eivätkä myrskytuulen tuomia, jotka aiheuttaisivat tulvia ja tuhoa ympäristölle. Harvinaisesti sateita luvataan myös Suolameren alueelle, jossa normaalisti sataa vain kerran vuodessa. Tänä vuonna tuo on yhden sateen normi ylitetty jo useasti. Israelin Pyhä näyttää kuulleen ihmisten huokaukset kuolevan meren puolesta.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 13 -17; Tiberias 19 -25; Suolameri 24 -27; Eilat 20 -29 +C-astetta. Times of Israel ennusteen mukaan Eilatissa on puolipilvistä, mutta ei sateita, mikä täten tyydytyksellä todettakoon. Kostea ja sumuinen sää jatkuu.

02.   Israelissa on huolestuneena ja kasvavalla levottomuudella seurattu Suolameren vähittäistä kuolemaa – joskin sitä kutsutaan myös Kuolleeksimereksi, vaikkei se vielä ole kuollut, on siellä jonkinlaista elämää – mutta mikäli tiedot pitävät paikkaansa, tilanteeseen on tulossa muutos. Israelin ja Jordanian päättävät elimet ovat pääsemässä sopimukseen, jolla pyydetään tarjouksia kanaalin ja vesivoimalan rakentamiseksi Punaiseltamereltä Suolameren eteläkärkeen. Ennakkoarvioiden mukaan kanaali ehkä korvattaisiin suurilla putkilla, joilla veden virtausta voidaan helpommin säädellä. Kanaalin alkuun rakennetaan meriveden puhdistuslaitos.

Ympäristönsuojelijat ovat syystäkin vastustaneet suunnitelmaa peläten sen muuttavan radikaalisti Suolameren ainutlaatuista ominaisuutta ja suolapitoisuutta, mikä samalla pienentäísi sen arvoa erikoisen elämyksellisenä turistikohteena.
Israelin sisäministeri Silvan Shalom kertoo, että Jordania on saanut muotoiltua kansainvälisen urakkatarjouspyynnön hyväksyttävään muotoon. Israelin radion uutisen mukaan kanaali kulkee Jordanian alueen kautta, ja sen kautta virtaa 4.25 miljardia kuutiometriä merivettä Eilatin lahdelta Suolamereen. Tästä määrästä Israel puhdistaa 2.85 miljardia juomavedeksi, josta Jordania saa yli neljänneksen. Vedenpuhdistalaitoksen yhteyteen rakennetaan myös sähkövoimala.

SUOLAMEREN ranta-alueet ovat - kuivuessaan ja suolan huuhtoutuessa sateitten mukana pois maaperästä - muuttuneet vaarallisiksi maan vajotessa yllättävästi ilman ennakkovaroitusta, mikä on vaaraksi sekä eläimille että ihmisille ja ranta-alueille rakennetuille hotelleille, joiden siirtämistä kauemmas vesirajasta suunnitellaan. Suolameren pinta laskee yli 90 sm vuodessa. Sen pinta-ala on pienentynyt 30 % 20 vuoden aikana.

Silvan Shalom kertoi, että alustavia maatöitä on jo aloitettu. Samalla 170 Jordanian kansalaista aloittavat työskentelyn Eilatin hotelleissa. He syrjäyttävät sudanilaiset ja eritrealaiset maahanmuuttajat heidän määränsä nousten ainakin tuhanteen.
Punaisenmeren ja Suolameren välisen kanaalin rakentamisesta allekirjoitettiin yhteistoimintasopimus (aiesopimus) Israelin, Jordanian ja PA/PLO:n välillä Washingtonissa 09. joulukuuta 2013.
MAAILMANPANKIN laskelmien mukaan kanaalin ja sen yhteyteen rakennettavien rakennusten kustannukset välttämättömine ympäristönsuojelun toimenpiteineen tulevat nousemaan yhteensä 31 miljardiin USD. http://www.jewishpress.com/news/israel-jordan-close-to-issue-bid-for-red-sea-dead-sea-canal/2015/11/05/

03.   ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu matkustaa ensi viikolla Washingtoniin, jossa hänen on määrä tavata USA:n presidentti Barack Hussein Obama. Tapaamista seurataan suurella mielenkiinnolla usealla taholla; etenkin Arabi- ja muslimimaiden seuratessa silmä kovana, vieläkö Obaman ja Netanyahun välinen suurelta osin henkilökohtainen vasteniemisyys jatkuu, vai ovatko he aikuistuneet tasolle, jota heiltä odotetaan maansa johtajina, joiden päätöksillä on maailmanlaajuinen merkitys. Iran on joillekin arabimaille suurempi uhka kuin Israel.
Obamalle voinee olla vaikeaa niellä Netanyahun aktiivista toimintaa P5+1 maiden ja Iranin välistä Wienin sopimusta vastaan. Yaalon totesi USA:n vierailunsa aikana USA:n puolustusministeri Ashton Carterille, että ”menneet ovat menneet, ja joka niitä kaivelee, sitä tikulla silmään. Sopimus on solmittu, mikä Israelin on syytä tunnustaa”. Kysymys on kuitenkin sen toteuttamisesta käytännössä, mikä näyttää aiheuttavan epäselvyyttä IAEA:n sisällä, jonka tulee antaa vapauttava lausunto, ovatko Iranilta vaaditut sopimusehdot tulleet täytetyiksi, mikä puolestaan vapauttaisi sanktiovaatimukset ja miljardien kauppasopimukset.

Netanyahun tärkein huolenaihe on Israelin turvallisuuden takaaminen, ja siksi hän tulee esittämään 50 miljardin USD sotilaallisen tukipaketin hyväksymistä Iranin aiheuttamaa nousevaa uhkaa vastaan. Israelin lähtökohtana on, ettei Iranin uskottavuuteen sopimusehtojen noudattamisessa voida luottaa. USA:ssa jopa väläytettiin mahdollisuutta uussista neuvotteluista P5+1 maiden ja Iranin välillä, minkä Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei tyrmäsi välittömästi. Hän esitti vaatimuksen, että USA:n tulee poistaa Iranin vastaiset sanktiot välittömästi.
Puolustusministeri Moshe Yaalon esitti äskeisen USA:n vierailunsa aikana USA:n vuotuisen tuen nostamista viiteen miljardiin USD nykyisestä n. 3.1 miljardista USD. Osa siitä on käytettävä sotilaallisten tarvikkeiden ostamiseen USA:sta.

NETANYAHUN USA:n matkaa ja tapaamista Obaman kanssa varjostaa pääministerin päätös nimittää Ran Baratz pääministerin kanslian uudeksi lehdistöpäälliköksi, jonka oli tarkoitus matkustaa Bibin mukana Washingtoniin. Israelin media kuitenkin nosti esiin Baratzin vuosi sitten FB:n sivullaan esittämät arviot Obamasta, joissa hän kuvaili Obamaa aikamme anti-semitistiksi, jonka älykkyystaso vastaa 12-vuotiaan lapsen tasoa – ainakin ulkopoliittisissa kysymyksissä. Baratz yrittää paikata lipsaustaan toteamalla, että hän esitti havaintonsa yksityishenkilönä, mutta ettei hän vastuullisena virkamiehenä voisi esittää samaa ja pyysi anteeksi lapsellista, leikilliseksi tarkoitettua arviotaan. Netanyahu jäädytti Baratzin nimityksen eikä halua häntä mukaan Washingtonin matkalle.  


04.   JEWISH PRESS journalisti Lori Lowenthal Marcus kertoo artikkelissaan, että kolme USA:n merkittävää virkailijaa osallistui torstai-iltana järjestettyyn lehdistö-tilaisuuteen Washingtonissa. Obaman hallitusta edustivat USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston strategisten kysymysten apulaisneuvonantaja Ben Rhodes, NSC:n Lähi-Idän kysymysten koordinaattori Rob Malley, sekä USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro. Tilaisuuden tarkoituksena oli valmistella presidentti Obaman ja pääministeri Netahnyahin tapaamista Washingtonissa maanantaiaamuna 09.11.2015 Valkoisessa Talossa.

VIRKAILIJAT paljastivat useita kysymyksiä, joita johtajien on tarkoitus käsitellä.
Sellaisia ovat P5+1 maiden ja Iranin välinen Wienin sopimus; Syyrian tilanne sekä amerikkalaisten joukkojen osallistuminen ilmavoimien ohella lähinnä neuvonantajan ominaisuudessa Syyrian taisteluihin, kuten myös Iranin ja Venäjän sotilaitten kasvava osuus Syyrian tilanteen kehittymiseksi yhä kansainvälisemmäksi.
Israelin ja sen naapureitten Gazan ja PA:n arabien väliset suhteet ovat myös esityslistalla etenkin siksi, että arabien väkivalta on saamassa mittasuhteet, jotka alkavat muistuttaa toista intifadaa.

ARTIKKELIN mukaan lehdistötilaisuuden suuri uutinen oli se, että Obaman hallitus on luopumassa mahdollisuudesta, että neuvoteltu kahden valtion periaate voisi toteuta Obaman jäljellä olevan virkakauden aikana. Hallitus toteaa uuden realiteetin, että kasvanut väkivalta ei anna suotuisaa ilmapiiriä suorille neuvotteluille Israelin ja PA/PLO:n kesken. Tämän vuoksi Obaman hallitus joutuu vastenmielisesti toteamaan, että kahden valtion toteutuminen Obaman virkakaudella ei ole mahdollista.

OBAMAN hallituksen virkailijat kuitenkin vakuuttivat, että kahden valtion periaatteen toteuttaminen on ainoa järjellinen vaihtoehto. He myös toistivat Obaman usein esittämän havainnon, että suurin este rauhanprosessin tiellä on ”setlementtien laajentaminen ja rakentaminen”. He pukivat vastalauseensa muotoon: ”setlementtien rakentaminen ei ole rakentavaa”. USA:n pysyvän käsityksen mukaan Israelin rakentaminen Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemin itäosissa ei ole laillista, joskaan ei vastoin kansainvälistä lakia.
Virkailijat väistivät tarkempia selvityksiä koskevat kysymykset selittäen, että maanantain neuvottelut ovat vasta alkusoittoa varsinaisille neuvotteluille. He tunnustivat, että Iran muodostaa vaarallisen elementin Lähi-Idässä, ja siksi on saatava pitävät sopimukset Iranin kanssa, joilla Israelin ja arabimaiden turvallisuus taataan kaikissa eteen tulevissa tilanteissa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/obama-recognizes-new-reality-no-two-state-solution-during-his-term/2015/11/06/, http://www.timesofisrael.com/obama-rules-out-israeli-palestinian-peace-deal-before-leaving-office/,

OBAMAN avustajat sanovat, että Netanyahu lupasi harkita uudelleen Ran Barkatzin nimittämisen lehdistöasiamiehekseen, mutta Bibi itse kieltää asian. Baratz esitti humoristisen leikilisesti mutta harkitsemattomasti heiteltyjä arvioitaan sekä Obamasta että hänen ulkoministeristään John Kerrystä, joita USA pitää loukkaavina.       http://www.timesofisrael.com/pms-aides-deny-hell-review-choice-of-media-chief-who-called-obama-anti-semitic/,  

05.   Sekä USA:n presidentti Barack Obama että Englannin pääministeri David Cameron esittivät tiedustelutietoihinsa perustuen, että näyttää yhä ilmeisemmältä, että Siinaille murskautunut venäläinen matkustajakone tuhoutui koneen sisälle salakuljetetulla pommilla. Lentoturmassa kuoli 224 ihmistä.
Kysymys on arka sekä Egyptin että Venäjän viranomaisille, jotka katsovat maansa arvovallan kärsivän, jos havaitaan turvallisuustarkkailun päästäneen pommin sisälle koneeseen. Helpompi olisi niellä mahdollisuus, että IS Egyptissä ampui koneen alas ohjuksellaan, kuten se väittää ja lupaa julkistaa videon, jossa tilanne esitetään.
Asiantuntijat epäilevät, että IS:lla olisi ohjuksia ja tarvittava tietotaito, joilla korkealla, yli 9 km:n korkeudessa, lentävä matkustajakone olisi saatu pudotettua.

Tilannetta pahentaa Venäjän kannalta se, että venäläinen rahtikone tuhoutui pian edellisen jälkeen Etelä Sudanissa surmaten 41 ihmistä, osa heistä matkustajia.
Venäjän aktiivinen osallistuminen Syyrian taisteluihin Syyrian armeijan ja Hizbullahin tukemiseksi voi tietenkin olla tarvittava syy ja veruke kostaa Venäjälle hyökkäämällä siviilikoneita vastaan. Venäjä käynnisti viralliset tutkimukset lentoturman syistä. Matkustajakoneen mustat laatikot on löydetty, jotka voivat antaa vihjeitä turman syistä. Toinen laatikko on vioittunut, mutta toinen on ehjä.

Monet lentoyhtiöt ovat lopettaneet lentonsa Siinain kautta, ja Englanti keskeytti kaikki lentonsa Egyptin Sharm El-Sheikin kentälle jättäen 20 000 englantilaista turistia ilman mahdollisuutta päästä kotiin. Saksa ja Turkki ovat myös joko vähentäneet tai keskeyttäneet lentonsa Siinain kentälle. Turismi on ollut Egyptille merkittävä tulolähde, mitä matkojen peruutukset pahoin rusentavat. http://www.timesofisrael.com/obama-possibility-that-bomb-was-on-board-russian-jet/, http://www.debka.com/article/24994/Anti-air-missiles-in-ISIS-hands-also-imperil-Saudi-Jordanian-and-Israeli-skies,

06.   UUTISOTSIKOITA
·         IDF:n sotilaat estivät uuden puukotuksen Gush Etzionissa bussipysäkin lähellä torstaina iltapäivällä. Paikkaa vartioivat sotilaat havaitsivat epäilyttävän arabin tien toisella laidalla ja kehottivat häntä esittämään henkilöllisyytensä. Päästyään lähelle sotilaita mies veti puukkonsa esiin yrittäen osua lähimpään sotilaaseen. Toinen sotilas seurasi tilannetta ampuen hänet kuoliaaksi. Sama kersantti oli muutamia päiviä ampunut kaksi terroristia vastaavassa tilanteessa, minkä johdosta häntä kutsutaan ”terminaattoriksi”. Gush Etzionin alueella on sattunut useita puukotuksia tai niiden yrityksiä. Lähellä on kaksi suurta arabikylää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202985#.VjxpIlP4k6s
·         Israelin eteläisen alueen poliisi pidätti Israelin arabinaisen, joka on naimisissa Gazassa asuvan miehen kanssa. Naisella, Nasreen Hassan Abdallah Hassan, 40-vuotias kotoisin Haifasta. on Israelin kansalaisuus. Naisen uskotaan suostuneen Hamasin agentiksi, tehtävänään vakoilla israelilaisia kohteita ”Pyhien Taistelijoiden Pataljoonien” hyväksi ja suorittaa terroritekoja valittuihin kohteisiin. Nainen on asunut viime vuosina Gazassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202979#.VjxrXFP4k6s
·         Hamasin politbyroon johtaja Khaled Mashaal kehotti lehdistötilaisuudessa yhdistämään maassa tapahtuvat taistelut poliittisiin taisteluihin Israelin laillisuuden musertamiseksi. Hän viittasi perättömiin tietoihin, joiden mukaan Israel vaatii muutoksia Temppelivuoren tilanteeseen todeten, että arabien vastustus esti Israelin suunnitelmat Temppelivuoren jakamisesta ja juutalaisille antama oikeus rukoilla vuorella. Abbas esitti vaatimuksen, että Temppelivuoren tilanne tulee palauttaa siksi, mikä se oli 1999 ennen toista intifadaa. Jordanian kuningas Abdullah II täsmensi esitystään, ettei valvontakameroita asenneta Al-Aksa moskeijan sisään, vaan sen ulkopuolelle. Wagf-säätiö ja PA/PLO vastustavat kameroiden asentamista, mutta pääministeri kannattaa asiaa. Mashaal pitää juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa suurimpana esteenä rauhalle. Hamasin peruskirjassa vaaditaan Israelin tuhoamista. Kaikki sopimukset ovat sen ja Fatahin mukaan osa vaiheittaista ratkaisua juutalaisvaltion lopulliseksi tuhoamiseksi ja juutalaisten karkottamiseksi. Samaa lipsautti Abbas eräässä äskettäisessä puheessaan viitaten Israelin tuhoamiseen lopullisena päämääränä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203011#.VjxtJFP4k6s
·         Jordanian kuningas Abdullah II vakuutti muslimi-ja kristittyjen edustajien delegaatiolle Ammanissa eilen, että Temppelivuorelle asennetaan valvontakamerat kuuden viikon aikana. Hän myös vakuutti, että kameroiden ottama kuva-aineisto tulee pelkästään hänen palatsinsa valvonta-pisteeseen, eikä mikään Israelin järjestö tule saamaan niitä. Eri asia on se, suostuvatko Israelin hallitus ja turvallisuusjärjestöt tähän. Temppelivuori on Israelin maata ja Jordanian wagf-säätiöllä on vain päivärutiinin valvonta-oikeus Vuorella. Jerusalemin kaupungin lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö ovat voimassa Vuorella, myös rakennustöiden osalta, mitä wagf ei noudata. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/jordanian-king-asserts-temple-mount-cameras-feed-to-go-only-to-his-palace/2015/11/05/


Post a Comment