Wednesday, November 18, 2015

KESKIVIIKKO 18.11.15

KESKIVIIKKO 18.11.15
1.       KESKIVIIKKOPÄIVÄ alkoi kosteana ja sumuisena, mutta suhteellisen lämpimänä. Sateita luvataan koko maan alueilla, myös Suolamerelle, joka on ihme sinänsä, lähipäivien aikana, mutta ne lienevät paikallisia ja ajoittaisia.

Säätilat tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias  16 -24; Suolameri 20 -27; Eilat 18 -27 +C-astetta. ToI ei omassa sääennusteessaan lupaa sateita, pilvisyyttä kylläkin. JP:n arvio ennustaa sateita ja pilvisyyttä. Kinneretin pinta pysyttelee edellisissä lukemissa, eli vedenkorkeuden aleneminen on toistaiseksi keskeytynyt.

2.       ISRAELIN ja juutalaisuuden vastaisuus jatkuu maailmalla esteettä. Ruotsi on tullut
kuuluisaksi juutalaisuuden ja Israelin vastaisista lausunnoistaan, joita maan naispuoliset ulkoministerit innolla julkaisevat. Mistähän tuokin johtunee, että nimenomaan naiset ovat hartaammin kääntymässä islamin kannattajiksi; lieneekö kysymys poliittisesta aivopesusta vai jostain henkilökohtaisesta mieltymyksestä? Israelin ulkoministeriö, joka on lähes halvaantunut – sillä ei ole edes omaa ulkoministeriä, vaan pääministeri toimii myös ulkoministerin ominaisuudessa – pyrkii jälkikäteen korjaamaan, mitä pystyy tekemään, mutta se on korkeintaan juuri sitä, mistä hallitusta syytetään, damage controll, eli syntyneen vaurion korjaamista. Luulisi maalla olevan varaa asettaa kyvykäs ja määrätietoinen henkilö johtamaan taistelua maata runtelevien kasvavien diplomaattisen hyökyaaltojen uhkaa vastaan.

3.       ISRAELIN hallitus vaihtoi lopulta silkkihanskat, joilla se oli käsitellyt Islamilaisen järjestön pohjoisen haaran Israelin vastaisia lausuntoja ja toimintaa, työrukkasiin ja ilmoitti, että järjestön toiminta lakkautetaan kokonaan. Samalla turvallisuusmiehet tekivät ratsioita sen toimitiloihin takavarikoiden dokumentteja ja tietokoneitten kovalevyjä tarkempia tutkimuksia varten.

Järjestön rääväsuinen johtaja sheikki Raed Salah on poliisin suojissa odottaen oikeudenkäyntiä häntä vastaan nostettujen syytteiden johdosta. Salah on useita kertoja ollut pidätettynä ja kärsinyt lyhyehköjä vankeusrangaistuksia tuomittuna yleisen rauhan rikkomisesta, perättömistä lausunnoista ja jopa poliisin vastustamisesta, mutta hänellä on patologinen tarve jatkaa hyödyttömiä hyökkäyksiään. Hän ei ole oppinut mitään, eivätkä hänen kannattajansa ole poistaneet häntä asemastaan järjestön johtajana, jonka eteläinen haara toimii ilman välikohtauksia. Pohjoinen haara erottautui yhteisestä järjestöstä 1996 eteläisen haaran ilmoittaessa osallistuvansa ehdokkaillaan parlamenttivaaleihin. Erimielisyyttä oli myös Oslon sopimusten kannattamisesta. Raed Salahin johtama pohjoinen hara on lähentynyt Hamasia.  

Salah toimi erityisen innokkaasti toisen intifadan aikana ja häntä pidettiin yhtenä pahimmista Israelin vastaisista kiihottajista, jolla oli myös ratkaiseva osuus mielen-osoitukseen, jossa 13 Israelin arabia sai surmansa lokakuussa 2000 alimitoitettujen poliisivoimien avatessa tulen uhkaavaa kansanjoukkoa vastaan. Häntä vastaan ei nostettu syytettä, vaikka OR-komitea totesi Salahin syyllisyyden. Hänellä on kannatusta ulkomailla, jotka etsivät aiheita Israelin vastaisuuteensa. Tämä antaa heille yhden uuden kohteen syytösten esittämiseksi.
Järjestöllä oli Hamasin ohella tärkeä osuus nostattamassa arabien syytökset, että Israelilla on aikeita muuttaa olevaa tilannetta Temppelivuorella sallimalla juutalaisten rukoukset, mikä heillä tulisi olla voimassa olevan sopimuksen mukaan.
Arabien syytösten ja epäilyjen mukaan Israel valmistelee kolmannen Temppelinsä rakentamista Vuorelle, koska tilaa sille on tarpeeksi koskematta alueella oleviin moskeijoihin. Jordanian toimesta, joka käytännössä vastaa Vuoren päivärutiinin hoidosta, Vuorelle asennetaan valvontakameroista kuukauden sisällä, jotka syöttävät jatkuvaa filmimateriaalia kuningas Abdullah II:n palatsiin, jossa turvallisuus-virkailijat seuraavat tilannetta. Israelin poliisi ei saa omaa kuva-materiaalia kameroista, mikä on tarpeeton myönnytys Israelin taholta.

Artikkelin mukaan Islamilaisen järjestön pohjoisella haaralla on useita sosiaalisia ja terveydenhoidollisia instituutteja myös Negevin beduiinein alueilla, mikä voisi aiheuttaa palvelujen heikkenemistä ja vastarintaa asukkaitten taholta. Ongelmaa ei vähennä ainakaan se, että sekä järjestöllä että Hamasilla on yhteyksiä Egyptin muslimijärjestön kanssa, eikä ole tiedossa, miten arabit tulevat toimimaan uudessa tilanteessa. Etenkin Negevin beduiinien keskuudessa on selvittämättömiä kysymyksiä hallituksen viranomaisten kanssa, mikä voi saada lisäsytykkeitä heitä palvelleiden laitosten lopettaessa toimensa. Osa Israelin arabeista lienee valmis sovittelemaan Israelin hallituksen kanssa, osan koventaessa Israelin vastaisia toimiaan, joskin hajaantuneina ilman näkyvää johtajaa. http://www.timesofisrael.com/the-islamic-movements-northern-branch-long-a-thorn-in-israels-side/, http://www.timesofisrael.com/israel-bans-islamist-group-saying-its-inciting-violence/,

ISRAELIN arabikansaedustajia on liittynyt Islamilaisen järjestön vaatimuksiin perua päätös järjestön pohjoisen haaran toiminnan lopettamisesta sen harjoittaman kiihotuksen vuoksi. Turvallisuusjärjestöjen huolena on se, miten Israelin arabit suhtautuvat hallituksen päätökseen huomioiden sen, että muutamat arabikansan-edustajat ovat jatkuvassa oppositioasenteessa maan virallista hallitusta.

Shin Betin johtaja Yoram Cohen kertoi turvallisuuskabinetin kokouksessa, ettei sillä ole tietoja Islamilaisen Järjestön osallistumisesta terroritoimintaan.
Poliisin yön aikana tehdyn ratsian aikana takavarikoitiin myös sen rahavaroja ja jäädytettiin järjestön ja sen kanssa yhteydessä olevien NGO-järjestöjen pankkitilejä.  Turvallisuusvirkailijoiden mukaan järjestö suunnittelee suurta mielenosoitusta, jota Israelin arabit voivat tukea. Mielten ollessa jo valmiiksi kuohuksissa turvallisuus-järjestöiden tulee toimia hyvin varovaisesti.
Arabikansanedustaja Taleb Abu Talar (Joint Arablist) sanoi Israelin aloittaneen sodan maan arabiväestöä vastaan ja tulee vastaamaan seurauksista. Hän vakuutti, ettei Islamilaisella Järjestöllä ole mitään osuutta viime viikkojen väkivaltaan. Hän sanoi Järjestön jatkavan ”Al-Aksa moskeijan ja Jerusalemin puolustamista”. Salah puolestaan sanoo aloittavansa oikeudenkäynnin Israelissa ja ulkomailla hallituksen päätöksen kumoamiseksi.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu torjui syytökset rasismista Islamilaisen Järjestön pohjoisen haaran toiminnan julistamiseksi laittomaksi sen harjoittamaan maanalaisen toiminnan vuoksi, jonka päämääränä on Israelin hallituksen kaataminen ja valtion laillisuuden kieltäminen.
Puolustusministeri Moshe Yaalon totesi puhuessaan Knessetin sotaveteraanien tilaisuudessa, että Israelin väestön tulee voimistaa ponnistelujaan suhteitten luomiseksi maan arabiväestöön sen liittämiseksi entistä lujemmin osaksi Israelin valtiota. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-defends-islamic-movement-ban-against-racism-charge/

4.       TUSINOIITTAIN Ranskan juutalaisia ovat valmistautumassa muuttamaan Israeliin Pariisissa tapahtuneitten terrori-iskujen vuoksi, vaikka niiden pääkohteena eivät olleet israelilaiset tai juutalaiskohteet. Vain konserttilain omistus oli osittain juutalaisten käsissä, mutta sekin muuttui juutalaisten luopuessa osuudestaan.   Sunnuntaina neljäkymmentä Ranskan juutalaista laskeutui Ben Gurionin lentokentälle tehtyään ainakin toistaiseksi pitävän päätöksen irrottautua Europan hyvinvoinnin tarjoamista lihapadoista ja liittyäkseen juutalaiseen kansaan Israelin edelleen rakentamiseksi.
Ei muutto uuteen maahan ole välttämättä miellyttävä kokemus, eikä sulautuminen paikallisen väestöön uusissa olosuhteissa tapahdu hetkessä, se vaatii oman aikansa.  Tärkeintä tässä kaikessa on kuitenkin tahto ja halu totella vuosituhantista käskyä juutalaisille kokoontua omaan maahansa, pois kansojen erämaasta.

JEWISDH Agencyn virkailijat ovat valmiina ohjaamaan uusia kansalaisia heille varattuihin tiloihin tai heidän aiemmin hankkimiinsa asuntoihin, Useimmille ensimmäinen toiminta lyhyen kotiutumisvaiheen jälkeen on liittyä heprean-opiskelijoihin valtion järjestämissä ja tukemissa kielikouluissa. Myöskin tarvittava paperisota sisäministeriön enemmän tai vähemmän avustushaluisten vírkailijoitten kanssa kuuluu uuden asukkaan ohjelmaan.

PARIISIN terrori-iskut, joissa sai surmansa viimeisten tietojen mukaan ainakin 132 ihmistä monen pahoin haavoittuneen edelleen taistellen hengestään, joudutti ja vahvisti monen epäröivän päätöksentekoa. Tilannetta tukivat myös muslimi-aallot, jotka vihaisten tsunamien tavoin vyöryvät Välimeren rannikoilta kauas Euroopan sydänalueille ja aina suloisen Suomen erämaakyliin saakka. Monet juutalaiset ovat ymmärtäneet tämän merkin, jolla tarkoitetaan metsästäjiä, jotka tulevat rauhallisten kalastajien jälkeen tulevat metsästäjät, kuten profeetta Jeremia kirjoittaa kirjassaan: ”Katso, Minä käsken tulemaan monta kalastajaa, ja heitä kalastavat, ja sen jälkeen Minä käsken tulemaan monta metsästäjää, jotka metsästävät heitä kaikilta vuorilta ja kaikilta kukkuloilta ja kaikissa kallioiden rotkoissa”. (Jer.16:16)
Kuten jokainen tietää, metsästämisessä käytetään aseita, ja aseiden tarkoituksena on surmata ja haavoittaa. Tämä juutalaisten on hyvä tiedostaa.
Terrori-iskujen jälkeen ihmiset varoivat liikkumasta kotiensa ulkopuolella oeläten joutuvansa kokemaan kaiken omalla kohdallaan. Kaksi vuotta he sanovat eläneensä pelossa, ja yhä useammat haluavat, että heidän lapsensa kasvavat ja varttuvat aikuikisiksi muualle kuin jatkuvassa pelossa Ranskassa.
Sunnuntaina 200 juutalaista kokoontui synagogaansa muistamaan kuolleita ja
haavoittuneita vahvan poliisivartion suojassa. Ei tämä ole normaalielämää, he
toteavat, eivätkä he halua lastensa varttuvan jatkuvan pelon ilmapirissä. Vuoden alusta lähtien yli 6 000 Ranskan juutalaista on tehnyt tuskallisen päätöksen luopua kaikesta, mihin ovat tottuneet ja joka oli heille kallista, ja muuttivat Israeliin. Onko elämä sitten helpompaa Israelissa tai ovatko pelot poistuneet? Vastaus siihen kuuluu, että kuitenkin he ovat nyt omassa maassaan ja puolustavat oma kansaansa, vaikka uhkakuvat ovatkin suhteellisesti suuremmat kuin missään Euroopan maassa. http://www.timesofisrael.com/first-french-jews-immigrate-to-israel-after-paris-attacks/

5.       UUTISOTSIKOITA
AIR France matkustajakone matkalla Los Angelesista Ranskaan pakotettiin laskeutumaan Salt Lake Cityyn pommiuhan vuoksi, ja toinen AIR France matkustajakone Washingtonista ohjattiin Halifaxiin, Nova Scotiassa samoin pommiuhan vuoksi myöhään tiistaina. Molemmat koneet laskeutuivat turvallisesti. FBI aloitti tutkimukset pommiuhan syistä. Ranskalaisyhtiön edustaja sano, että AIR FRANCE on saanut useita nimettömiä pommi-uhkauksia koneen lähdön jälkeen, eikä niitä voi jättää huomioimatta. Paikalliset viranomaiset tutkivat koneet ja niiden matkustajat laukkuineen perinpohjaisesti ennen uutta yritystä jatkaa matkaa. Koneessa Los Angelesista Ranskaan oli 497 matkustajaa. Washingtonista lähteneessä koneessa oli 296 matkustajaa, se laskeutui turvallisesti Halifaxiin. http://www.timesofisrael.com/2-paris-bound-air-france-planes-diverted-in-us-amid-security-scares/
·         Ranskan poliisin etsintäoperaatio Pariisin pohjoisosassa ajautui tulitaisteluun epäiltyjen kanssa. Yksi poliisi haavoittui laukaustenvaihdossa. Tiedot ovat vielä epämääräisiä ja tarkentuvat päivän aikana. Ratsian pääkohde oli Pariisin pommi-iskujen suunnittelija ja ohjaaja belgialainen Abdelhamid Abaaoud. Ei ole varmuutta, oliko pääkohde, 28-vuotia Islamin Valtion jäsen, Saint Denis lähiössä asuntoon tehdyn ratsian aikana. Kaksi ryhmän jäsentä sai surmansa tulitaistelussa, toinen heistä nainen, joka sytytti pommivyönsä. Viisi henkilöä pidätettiin. Ainakin yksi surmansa saaneista oli asunnossa. Alueella kuutiin useita räjähdyksiä. Tiedot antaneen mukaan useita poliiseja haavoittui aikaisin keskiviikkoaamuna alkaneessa ratsiassa, johon osallistui 50 poliisia. Poliisi eristi koko alueen jatkaessaan operaatiotaan. http://www.timesofisrael.com/paris-police-officers-said-wounded-in-shooting-linked-to-terror-investigation/
·         USA:ssa presidentti Obaman suunnittelema ja hyväksymä Syyrian pakolaisten massamuutto Amerikkaan on saanut useat kongressin jäsenet vaatimaan, että perusteita, joilla heitä päästetään maahan, on muutettava perusteelisesti. He pelkäävät, että’ ns. pakolaisten mukana maahan päästetään ilman tarkastusta ja taustatietojen hankkimista IS:n taistelijoita. Obaman koko Lähi-Idän politiikka etenkin Syyriassa on joutunut tarkkaan syyniin, missä hämmästellään myös Obaman mielenterveyden tilaa. Obama haluaa 10 000 pakolaista Syyriasta Yhdysvaltoihin, eikä luovu päätöksestään. http://www.timesofisrael.com/republicans-rush-to-shut-borders-to-syrian-refugees/
·         Obaman ja Putinin välisen sopimuksen mukaan Venäjän ilmavoimat iskevät ensin Assadin hallitusta vastaan taisteleviin kapinallisiin, ja sen jälkeen Islamin Valtion tukikohtiin, kerrotaan G-20 huippukokouksesta Antaliyasta. Venäjän pommikoneet toimivat aiemmin Latakian lähellä sijaitsevasta Hmaymim tukikohdasta, mutta tiistaina pommikoneet lähtivät Rostovin kentältä Venäjän eteläosassa. Pommikoneiden mukana nähtiin useita Venäjän tehokkaimpia pommikoneita; Tubolöev TU 160 ja TU 95. Tubolev 160 Blackjack on pitkänmatkan pommittaja kuten myös TU95 Bear, strateginen pommittaja. Koneitten osallistuminen Syyrian taisteluihin arvioidaan merkitsevän sodan kiihtymistä Ranskan ja Venäjän tekemän yhteistoimintasopimuksen mukaan. http://www.debka.com/article/25026/Acting-on-secret-Obama-Putin-Syria-deal-Moscow%E2%80%99s-air-strikes-focus-first-on-rebels-next-on-ISIS-
·         Israelin poliisi pidätti 16-vuotiaan arabiterroristin, joka yritti puukottaa poliisia Hebronissa. Tilanne kehittyi keskiviikkoaamuna Patriarkkain mausoleumin edustalla Hebronissa. Kukaan ei haavoittunut rajapoliisin toimiessa nopeasti ja tehokkaasti estäessään puukotuksen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/breaking-news-police-arrest-terrorist-trying-to-stab-and-kill-jew-in-hebron-video/2015/11/18/
·         Saksan ja Hollannin välinen jalkapallo-ottelu jouduttiin peruuttamaan Hanoverin HD-1 stadionilta löydetyn pommin vuoksi. Turvallisuustarkastajat löysivät pommin piilotettuja ambulanssiksi naamioidusta autosta vain pari tuntia ennen ottelun alkua. Normaali elämä näyttää sotkeutuvan yhä pahemmin sekä lentovuorojen että järjestettyjen kansankokousten osalla. Ihmiset eivät enää uskalla mennä edes ravintoloihin tai teattereihin.
Se oli belgialainen Paul Henry Spaak 60-luvulla, joka vuosia sitten ennusti maailman joutumisestä sekasortoon, ja sanoi lausuvansa tervetulleeksi kenet tahansa, olkoon vaikka itse paholainen, joka pystyy selvittelemään maailmaa ja Eurooppaa hallinneet sotkut. Hänen toiveensa voi pian toteutuakin, ehkä pikemmin kuin arvaammekaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/german-dutch-soccer-match-canceled-explosives-found-at-the-scene/2015/11/17/
·         Jordanian kuningas Abdullah II sanoi tiistaina, että maailma on suursodan kynnyksellä, ja että tarvitaan nopeita toimia sen estämiseksi. Hän kutsui sitä sodaksi inhimillisyyttä vastaan todeten, että sitä käyvät muslimit toisiaan vastaan. Yli 200 000 ihmistä on saanut surmansa Syyriassa, ja verenvuodatus jatkuu siellä ja monilla muilla alueilla maailmassa. Hän sanoi Siinain yllä tapahtuneen matkustajakoneen ampumisen Siinai yllä ja toisen Sudanissa sekä Pariisin ja monien muiden terroritekojen osoittavan, että heillä on kyky iskeä missä ja milloin tahansa. Abdullah puhui Kosovossa päivän kestävän vierailunsa aikana. http://www.jpost.com/Middle-East/ISIS-Threat/Jordans-King-Abdullah-We-are-facing-a-Third-World-War-434408


Post a Comment