Wednesday, October 14, 2015

KESKIVIIKKO 14.10.15

KESKIVIIKKO 14.10.15
1.       PÄIVÄ alkoi viileähkönä ja sumuisena ennusteen luvatessa puolipilvistä säätä, mikä voinee toteutuakin, vaikka puoli seitsemän maissa taivas on kokonaan vetisen näköisten pilvikerrosten peittämä. Sateita ei kuitenkaan luvata tälle päivälle eikä lähipäivinäkään. Ilma oli aamulla suhteellisen viileän ja kostean tuntuinen, vaikka lämpöä oli ennusteen ja oman mittarimme todisteen mukaan 18 astetta. Syksyn säät alkavat pukata esiin ihan ajankohdan mukaisesti, mutta eilen iltapäivällä oli lämpöä 30 astetta ja aurinko tuntui polttavan kuumalta. Tänään luvataan 28 astetta pääkaupungin alueella, maan pohjois- ja eteläosissa selvästi yli 30 astetta.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta. Puolipilvisyys jatkuu koko ennusteajan, mutta sapatin tienoille voi tulla paikallisia vesikuuroja, mutta ei yleistä sadetta. Kinneretin pinta laskee 0.5 sm päivässä, Suolameren pinnan laskua ei uskalleta edes arvioida.

2.       PA:n ja Israelin arabien veriset hyökkäykset jatkuivat eilen jos mahdollista entistäkin verisimpinä, joskin Israelin arabien jäseniä vähemmän. Uutena ilmiönä on naisten kasvava osuus terrorin harjoittajina, mikä ei sinänsä ole uutta mutta valitettavaa, koska naisilta odottaisi toisenlaista käyttäytymistä.

Gazan arabien näyttää olevan entistäkin vaikeampaa pysytellä nahoissaan, joko jatkuvan aivopesun ja kiihotuksen tuloksena tai ihan aidosti pyrkien osoittamaan tyytymättömyyttään vallitseviin olosuhteisiin. Eilen tunkeutui 30 Gazan arabia Israelin puolelle turva-aitaa, vaikka IDF vahvisti sitä viimeisintä huutoa olevin tunniste- ja varoituslaittein, jotka pystynevät ilmaisemaan yksityisten aidan yli pyrkivän liikkeet, mutta eivät ole tarkoitettukaan massaryntäykseen sitä vastaan. IDF:n sotilaille annettujen uusien ohjeitten mukaan tulitusta kovilla patruunoilla tulee välttää jos suinkin mahdollista. Uuden ohjeen mukaisesti turva-aidan ylittäneet palautettiin järjestykseen kyynelkaasun ja muitten mellakanhallinta-menetelmien avulla ja palautettiin omalle puolelleen aitaa.

Israelin arabit järjestävät yleisen lakon ja mielenosoituksia kaupungeissaan vastalauseeksi Israelin koville otteille terrorin lopettamiseksi, ja myötätunnon osoitukseksi PA:n arabien harjoittamalle veriselle väkivallalle israelilaisia vastaan. Kuinka suurta osaa näissä näyttelevät arabikansanedustajien kiihotuspuheet, on vaikea nähdä, mutta epävarmoja henkilöitä ne varmaan saavat liittymään mielen-osoituksiin ja joiku voi suunnitella hankkivansa itselleen luvatut 72 neitsyttä ja vastaanoton Allahin paratiisissa, kuten heille uskotellaan mullahiensa toimesta.

Arabien joint-listan parlamenttiryhmän johtaja Ayman Odeh kehottaa oikeus-kansleria Yehuda Weinsteinia syyttämään pääministeri Netanyahua rotuvihan lietsomisesta. Osallistuessaan arabien korkean seurantakomitean julistamaan mielenosoitukseen Odeh totesi: ”Kansa osoitti taas kerran, että Israelin arabit tietävät, miten valita sopivimmat välineensä taisteluunsa.  Asiamme on oikeutettu – miehityksen lopettaminen ja Palestiinan valtion perustaminen 1967 aselepolinjoille”.  Hän katsoi, että arabisektorin julistama mielenosoitus ja lakko sekä runsas osanottajajoukko osoittavat kansan valinneen oikein. ”Arabivähemmistö on hallituksen aloittaman kiihotuksen ja vihan hyökkäysten kohteena”.

Arabien toimintoja koordinoivan ja valvovan korkeimman valvontakomitean jäseninä ovat arabikansanedustajat, kuntien ja muiden julkisten arabijärjestöjen johtajat.
Arabikansanedustaja Yousef Jabareen totesi, että ”arabisektorin lakko oli hyvin onnistunut, kuvastaen arabiyhteisön protestia turvallisuusjoukkojen raakuutta ja kiihotusta yhteisöämme kohtaan sekä lisäksi ”setlereitten” provosoivaa toimintaa vastaan Al-Aksa moskeijassa, mikä aloitti nykyisen tilanteen”.
Arabijournalisti Marwa Atarma Nasaretista tunnustaa, ”ettei tilanne ole hyvä, sillä siitä kärsivät molemmat osapuolet”.

islamin liikkeen Pohjoisen haaran johtaja Raed Salah, jota pidetään pahimpana kiihottajana Israelin vastaiseen väkivaltaan, vakuutti olevansa ”valmis vankeuteen tai kuolemaan taistelunsa hyväksi”. Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman totesi, että ”toivottavasti hänen toiveensa toteutuvat pian”.
Netanyahu kehotti puheessaan Israelin arabeja ”valitsemaan kiihotuksen, yhteis-toiminnan ja rauhan välillä. Ei ole oikein nauttia (kaikista Israelin tarjoamista) oikeuksista ja samaan aikaan kaivaa maata valtion alta, Pyydän arabeja valitsemaan oikean tien”, pääministeri maanitteli. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Analysis-Arab-Israeli-MKs-of-Joint-List-opting-for-conflict-instead-of-cooperation-423903, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Arabs-hold-protest-strike-in-support-of-Palestinian-struggle-423899,

3.       ”En voi elää enää tällä tavoin”, valitti tuskansa yksinäinen vaalea-hiuksinen keski-ikäinen nainen istuessaan tiistaina kadulla lasinsirpaleitten ja tuoreen, paksun verilammikon vieressä.
Veri valui kadulle luotien repimän bussin no 78 sisältä, jossa Zakan pelastus – ja avustusjärjestön jäsenet pyrkivät imeyttämään suurimmat verilammikot paperi-pyyhkeillä voidakseen liittää ne vajaa tuntia aiemmin murhatun kahden miehen ruumisarkkuihin, kuten Daniel K Eisenbud kertoo artikkelissaan.
Hyökkäys bussia vastaan tapahtui Jerusalemin alueella, missä juutalainen lähiö Armon Hanatzim ja arabilähiö Jebel Mukaber kohtaavat toisensa. Paikalle kokoontui satoja pelokkaita katselijoita, heidän mukanaan kansainvälisiä ja muita lehtimiehiä, jotka pyrkivät läpäisemään poliisien muodostaman ihmismuurin päästäkseen saamaan ajan tasalla olevia lähikuvia tilanteesta.

JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat pyrki vastailemaan kansainvälisten journalistein kysymyksiin, mutta ei voinut olla välillä vilkaisematta henkisen romahduksen kärsineeseen naiseen Shoshana Rafaeliin kadulla, joka poliisin lohdutteluista huolimatta huusi: ”Joka päivä ja joka yö muslimit hyökkäävät kimppuumme, he huutavat ja kirkuvat meille aiheuttaen ongelmia – en voi jatkaa tällaista elämää, Asun tällä kadulla ja kaiken aikaa täällä on palopommeja, kiviä ja räjähdyksiä”. Shoshanna Rafaeli sanoi, ettei hän ollut haavoittunut, mutta hänen henkinen kestokykynsä oli saavuttanut äärilaitansa. Hän sanoi, ettei nykyisellä väkivallalla ole mitään tekemistä arabien valheellisten väitteiden kanssa, että Israel aikoo tuhota Al-Aksa moskeijan (ja rakentaa kolmannen Temppelin sen tilalle) vaan raa´asta, peittelemättömästä vihasta. ”Eivät he välitä Al-Aksasta, eivät he ole edes uskonnollisia. Tämä on pelkkää vihaa”, Shoshanna selvitteli tunteitaan. Hän kertoo asuneensa lähiössä 10 vuotta. ”Arabinuoret Jebl Mukaberista törkeästi rikkovat lakia häpeilemättä, kaiken aikaa etsien syitä – mitä tahansa aihetta – hyökätäkseen juutalaisia vastaan ja surmatakseen heitä”. Uuden vuoden päivänä Alexander Levlovitz sai surmansa arabien heittämistä kivistä lähellä ajaessaan kahden tyttärensä kanssa kotiinsa Mevasseret Zioniin. Hän menetti autonsa hallinnan ja ajoi vasten sähköpylvästä saaden surmansa tyttäriensä silmien edessä.

SHOSHANNA Rafaeli kuitenkin vakuuttaa, ettei hän vihaa arabeja sanoen, että hänellä on useita arabiystäviä. ”Mutta haluan, että tämä loppuu”.
Pormestari Barkatin lopetettua journalistien kanssa, joukko alkoi hajaantua – kahden arabinuoren seuratessa tilannetta omalla sektorillaan – luotien rikkoma ja verinen bussin raato hinattiin pois ja katu puhdistettiin verijäljistä voimakkailla vesi-suihkuilla. Israel nielee kiukkunsa ja keskittyy hautaamaan kuolleensa arabien jatkaessa mieletöntä väkivaltaansa suunnitellen uusia veritekoja. Turvallisuusjoukot ovat havainneet, että hyökkäyksiä suunnitellaan ja niitä johdetaan keskitetysti. Ne noudattavat selvää kaavaa, eivätkä voi olla yksinäisten susien sponttaanisti tekemiä. Syyllisiksi epäillään Fatahin alajärjestöjä tai Hamasia ja Islamic Jihadia.

4.       KOLME israelilaista murhattiin tiistain aikana kahdessa terrorihyökkäyksessä Jerusalemissa ja yhteensä yli 20 haavoittui. Geulan hyökkäyksessä rabbi Yeshiayahu Krishevsky murhattiin ja haudattiin pian sen jälkeen. Chaim Haviv sai surmansa pistoolilla ja puukolla aseistautuneen terroristin aloitettua hyökkäyksensä bussissa no 78 Armon Hanatzim lähiössä. Toisen surmansa saaneen nimeä ei ole julkistettu. Terroristi haavoitti heidän lisäkseen 15 ihmistä bussissa no 78.

Tiistaina terroristit haavoittivat kahdessa iskussa kahtakymmentä ihmistä, joista 7 on edelleen sairaalahoidossa. Pisgat Zeevissä Guelassa 79-vuotias mieshenkilö on edelleen kohtalaisessa tai heikommassa kunnossa. Hänet leikattiin eilen.

5.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF lähettää kuusi komppaniaa sotilaita turvaamaan pääkaupunkia sen jälkeen, kun poliisi määräsi neljä pataljoonaa lisää valvomaan Jerusalemin liikennettä ja turvaamaan asukkaitten elämää. Tämä osoittaa, että hallitus on huolissaan tilanteesta ja pelkää tilanteiden luisuvan pois käsistä. http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-sends-six-units-to-reinforce-police-in-joint-security-operations-423909
·         Israelin turvallisuuskabinetti päätti tiistain maratonistunnossaan useista uusista toimista terrorin vastustamiseksi.
-          Poliisille annetaan valtuudet sulkea tai saartaa Jerusalemin alueet, joissa tilanne sitä vaatii.
-          Poistettaviksi määrättyjen terroristien rakennusten raunioille voidaan rakentaa uusia rakennuksia.
-          Terroristin pankkitilit voidaan jäädyttää tai takavarikoida.
-          Hyökkäyksiin osallistuneitten arabien kansalaisuusoikeus voidaan peruuttaa.

10-hengen turvallisuuskabinetti päätti palkata 100 turvallisuustarkastajaa 80 miljoonan NIS hinnalla pääkaupungin liikennevälineisiin. Sotilaita sijoitetaan eri puolille maata teille ja liikenneristeyksiin ja kaupunkien keskuksiin. Kabinetti jatkaa työtään keskiviikkona käsitelläkseen kiihotusta ja väkivaltaa koskevia kysymyksiä.
Netanyahu lähetti kovasanaisen viestin PA/PLO:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille kehottaen häntä lopettamaan valheitten levittämisen ja kiihotuksen, eikä ainoastaan Temppelivuoren osalta, vaan myös viimeaikaisista tapahtumista Israelissa. Tämä olisi pitänyt julkistaa jo kauan sitten Abbasin puheitten jälkeen.

Pääministeri uhkasi kaikkia, jotka yrittävät haavoittaa Israelia, että heitä tullaan käsittelemään kovalla kädellä antaen ymmärtää, että terroristien nauttimat oikeudet ja etuisuudet poistetaan, vaatien sellaisia maksamaan teoistaan täyden hinnan. Bibi viittasi Pisgat Zeevin terrori-iskuun, jossa 13-vuotias arabipoika puukotti hengenvaarallisesti saman ikäistä juutalaispoikaa. Turvallisuusvirkailijan mennessä puolustamaan juutalaispoikaa, PA/PLO:n propaganda teki arabipojan uhriksi ja marttyyriksi, jota vastaan virkailija hyökkäsi. Pääministeri totesi, ettei arabipoika kuollut, ja toiseksi häntä ei teloitettu, mutta hänellä oli selvä murha-aikomus.  http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Security-cabinet-approves-new-measures-to-fight-terror-after-marathon-session-423901, http://www.timesofisrael.com/israel-to-deploy-hundreds-of-soldiers-in-jer.

6.       USA:n ulkoministeri John Kerry, joka aikoo matkustaa Israeliin tällä viikolla, sanoo, että Israelin harjoittama asutuspolitiikka Juudeassa ja Samariassa on turhauttanut arabiväestön Israelissa, mikä purkautuu nyt väkivaltana ja murhina. Israelin PR-taktiikka on epäonnistunut täydellisesti siinä, ettei se ole pystynyt tekemään selväksi juutalaisten oikeuksia Juudeassa ja Samariassa.

Suurin jarru siinä on ollut Netanyahun varovainen ja vaikeita päätöksiä välttelevä politiikka, minkä johdosta koko muu maailma on omaksunut virheelliset tiedot. Esimerkkinä on Israelissa 3-päivän virallisella vierailulla oleva Intian presidentti Mukherjee, joka Ammanissa ja Ramallahissa torjui tiedot terrori-iskuista ja painotti PA:n arabien oikeutta koko alueeseen Jordanjoesta Välimereen.
Toinen esimerkki on YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, joka katsoo, että Israel on syypää viimeaikaisiin väkivaltaisuksiin ja aikoo asettaa tutkimuskomitean tutkimaan Israelin käyttämästä tarpeettomasta väkivallasta surmaten useita arabeja. Mukherjeen tavoin hän ei edes viitannut arabien aloittamaan terrorismiinm tai kolmanteen intifadaan. Tämä jos mikään on korkeimmille tasoille juuttunutta valeinformaattiota.

Pääministeri Netanyahu esitti kvartetille, joka valvoo Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhan-keskusteluja, ettei nyt ole sopiva aika puhua rauhasta PA/PLO:n kanssa Israelin taistellessa verisesti terrorismia vastaan omassa maassaan, ja pyysi lykkäystä, joka hänelle suotiinkin.
Kerry uhosi, että Obaman hallituksella on 16 kuukautta aikaa keskittyä ”palestiinalais-kysymykseen” Iranin ydinasekysymyksen saatua myönteisen ratkaisun, ja aikoo paneutua siihen koko tarmollaan. Kerry ei ilmeisesti ole kuullutkaan Venäjän hankkimista tukikohdista Syyriassa ja Irakissa, joista käsin se johtaa hyökkäyksiään Assadin hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia vastaan Kiinan avustamana. USA on joutunut perääntymään häpeällisesti Irakista ja Syyriasta, minkä sen aiheuttaman tyhjön Venäjä ja Kiina täyttävät yhteistyössä Iranin kanssa, mikä ei näytä olevan tärkeää Kerrylle.

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Obaman ulkoministeriö on tietoinen murhista ja väkivallasta Israelin alueilla, mutta sen mielestä sekä Israel että PA/PLO ovat vastuussa siitä ja kiihotukseen siitä. Samaan hengenvetoon Valkoisen Talon tiedottaja Mark Toner - myöntäessään israelilaisten kärsimät tappiot murhattuina ja haavoitettuina - totesi, miten monta PA:n arabia israelilaiset ovat tappaneet kertomatta, että terroristit saivat surmansa turvallisuusmiesten pyrkiessä estämään heitä jatkamasta murhiaan. On hämmentävää ja surullista, että Israelin lähin kumppani-ystävä levittää väärää informaatiota, johon se perustaa päätöksensä ja lausuntonsa. Toner totesi Temppelivuoresta, joita hän kutsui arabinimellä Haram Al-Sharif, että Israel on muuttamassa tasapainotilaa siellä torjuen tiedot Netahnyahun vakuutuksista, että tasapainotila Vuorella tullaan säilyttämään. Hän myöskin kieltäytyi näkemästä mitään väärää Abbasin Israelia häpäisevissä puheissa saastaisista jaloista, joilla Israel häpäisee muslimien ja kristittyjen pyhättöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201869#.Vh4SrFOnI6s
·         Viikko sen jälkeen, kun Iranin korkea upseeri sai surmansa IS:n joukkojen tulesta, ilmoitetaan kahden muuan korkean iranilaisen upseerin kuolemasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201875#.Vh4Y2FOnI6s
·         IDF tuo 1000 miestä Jerusalemiin suojelemaan tärkeitä kohteita sekä nostamaan asukkaitten moraalia ja itsetuntoa. Shoshanna Rafaelin kaltaiset henkiset romahdukset ovat vaarallisia, sillä ne helposti saavat ihmisissä aikaan hysteerisiä tunteita ja pelkotiloja. Tämä on juuri sitä, mihin terrorilla pyritään, saada ihmisiin iskostettua tappiomieliala. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201871#.Vh4Zf1OnI6s
·         Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa sulkevat porttinsa arabi-työntekijöiltä toistaiseksi ja niin kauan, kuin kolmas intifada jatkuu. Tämä on varovaisuustoimenpide, jolla suojellaan asukkaita, mutta samalla se saattaa tuhannet arabit vaikeaan asemaan menetettyään ainoan työnsä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-settlements-shut-their-gates-to-Palestinian-workers-in-light-of-violence-423918
·         Iranin pelottelemat Persianlahden arabimaat ovat kääntyneet Israelin puoleen ostaakseen sieltä ohjustentorjunta-järjestelmiä, joista Iron Dome on osoittanut 85 %;n tehokkuudellaan luotettavuutensa. BCC-maihin kuuluva Bahrain on muitten jäsenmaitten kanssa aloittanut neuvottelut Israelin kanssa torjuntajärjestelmien ostamiseksi. Se olisi uusi aluevaltaus Israelille. Päätös on vaikea ja hämmentävä arabimaalle, joka vuosikymmenien aikana on pitänyt Israelia pahimpana vihollisenaan. USA, joka osittain rahoittaa Iron Dome järjestelmiä lupautuu toimiaan välittäjänä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/fearful-of-neighbor-iran-gulf-states-looking-to-buy-israels-iron-dome/2015/10/14/
·         Israelin sairaaloissa hoidetaan sekä terrorin uhreja että terroristeja. Lääkärit vakuuttavat, että pahiten haavoittuneet hoidetaan ensin riippumatta henkilön taustasta ja liittymisestä terroriin. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-hospital-treats-terror-victims-and-terrorists/

Post a Comment