Wednesday, October 07, 2015

KESKIVIIKKO 07.10.15

KESKIVIIKKO 07.10.15
1.       SYYSSATEET alkoivat tänään myös Jerusalemin alueilla, mikä puhdistaa viimeinkin hiekkamyrskyn jälkiä luonnosta. Sateet näyttävät tulevan hiljaisina ilman myrskyjä ja tuulia, kuten usein tapahtuu, mutta joet ja purot voivat paikoin tulvia. Ranskassa ja USA:ssa Etelä Carolinen alueilla tulvat ovat olleet rajuja, Carolinen tulvaa kutsutaan jopa tuhannen vuoden tulviksi, jotka aiheutuivat hurrikaani Joachimin pyyhkäistessä alueen yli. Israelissa sateita pidetään siunauksellisina, ei kirouksena.
Aamulla muutamaa minuuttia ennen viittä talo tärähteli muutaman sekunnin ajan ilmeisesti pienen maanjäristyksen seurauksena. Asiantuntijat odottavat suurta maanjäristystä Jordanlaaksossa, joka ulottuisi Beit Sheanin tienoilta Haifan tienoille.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -22; Tiberias 22 -28; Suolameri 25 -30; Eilat 23 -31 +C-astetta. Paikallisia sateita tulee tänään Jerusalemin alueilla - pohjoisessa myös huomenna - taivaan ollessa pilvinen tai osittain pilvien peitossa. Lämpötila nousee Jerusalemissa siten, että sapattina ennustetaan 25 asteen päivälämpöä.

Lehtimajanjuhlan (succotin) viimeinen päivä oli samalla shimhat torah-juhla, eli Toran antamisen riemujuhla. Kastellissa viereisen synagogan väki kokoontuu illalla synagogan edustalle, josta kuljetaan saattueena Torah-kääröä kantaen, laulaen ja tanssien. Juutalainen kansa iloitsee Jumalan sille uskomastaan Sanasta, eikä koe sitä raskaana velvollisuutena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201482#.VhSf6FOnI6s, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201439#.VhSgrlOnI6s,

2.       TIMES of ISRAEL käsittelee Raphael Ahrenin kirjoittamassa artikkelissa Israelin pääministerien puheita YK:n istuntokauden avajaistilaisuuksissa, jotka useimmiten ovat pitkästyttäviä tilaisuuksia valtionjohtajien pyrkiessä saamaan ääntään maailman tietoisuuteen. Ahren kyselee, moniko israelilainen muistaa Yitzhak Rabinin pitämän puheen YK:ssa pari kuukautta ennen teloitusta; tai Ariel Sharonin puhetta 2013, jossa hän Gazan evakuoinnin jälkeen tunnusti tehtäväkseen rauhan ja yhteisymmärryksen löytäminen PA:n ja Gazan arabien kanssa?

KAIKKI kuulijat eivät varmaan ole täysin samaa mieltä pääministeri Benyamin Netanyahun YK:n puheissaan esittämistä tosiasioista, mutta hänen puhujanlahjojaan ei kukaan pystyne kyseenalaistamaan. Hän on pystynyt loihtimaan noihin pitkästyttäviin tilaisuuksiin vaihtelua, joka huomataan sekä kokousväen keskellä että maailman median parissa, joka mielellään referoi hänen puheitaan.

Netanhyahu uskoo sanan voimaan ja hän käyttää sitä. Rabin ja Sharon olivat entisinä sotilaina ja armeijan johtajina tottuneet antamaan joukoilleen vipinää ja tehtäviä suoritettaviksi. He painottivat toiminnan merkitystä ja toimivat sen mukaisesti.
Pääminiosteri Olmert ei ollut armoitettu puhuja, hänen Amerikan kansalle pitämänsä puhe Israelin väsymisestä sotaan ja väkivaltaan sai paheksuntaa ja tuomioita sekä ulkomaalla että etenkin kotimaassa, jotka katsoivat Olmertin tunnustaneen oman henkilökohtaisen pelkonsa sodan seurauksiin. Olmert ei osallistunut kertaakaan YK:n avajaisten puhetilaisuuksiin; Netanyhau osallistui niihin yhtä lukuun ottamatta joka vuosi.

Pääministeri Netanyahun viimeistä edellinen puhetilaisuus tapahtui P5+1 maiden ja Iranin välisten neuvottelujen ollessa kuumimmillaan. Hän esitteli siinä laatimansa kuvan pommista sytytyslanka valmiina sytytettäväksi osoittaen, miten lähellä ydinpommin rakentamista Iran oli silloin, ja mitä vaaroja sen rakentaminen merkitsisi Israelille ja koko maailmalle. Netanyahu jatkoi yksinäistä ristiretkeään myöhemmin USA:n kongressiin vastoin USA:n presidentti Obaman tahtoa. Netanyahu voitti kongressin mielen taakseen, mutta samalla sai päälleen maailman mahtavimman valtion johtajan vihat, jotka ovat eriasteisina kyteneet heidän välillään siitä lähtien, kun he ensimmäistä kertaa tapasivat valtionjohtajina.

NETANYAHUN viimeisin puhe YK:n istuntokauden avajaistilaisuudessa oli ehkä ulkoisen painostuksen vuoksi miedonnettu siitä, jollaisena hän olisi halunnut sen esittää, mutta hänen pitämänsä 45 sekunnin täydellinen hiljaisuus esitettyään sitä ennen, miten maailma on äänettömänä seurannut juutalaista kansaa kohdanneita hyökkäyksiä ja terroria eliminoidakseen koko kansan maailmankartoilta, mikä uhkaa Israelia Iranille myönnetyn ydinpommin rakentamisluvan välityksellä, mitä Wienissä allekirjoitettu P5+1 maiden ja Iranin välinen sopimus tarkoittaa käytännössä.

Netanyahun varoitukset arabikevään alkaessa eivät saaneet maailman huomiota, kuten eivät monet muutkaan syntyvästä tyhjiöstä USA:n vetäytyessä syrjään Lähi-Idän kahinoista, mikä on rohkaissut ja voimistanut terrorijärjestöjä ja synnyttänyt uusia uhkakuvia, joista Islamin Valtio on vaarallisin.
USA:n vetäytymisen jättämään tyhjiöön ovat tulossa Venäjän ja Kiinan asevoimat arvaamattomine seurauksineen.

Historioitsijat tullevat aikanaan käsittelemään kysymystä olisiko Netanyahun pitänyt antaa lupa ja käsky hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan tilanteen ollessa siihen sopiva ja lentäjien harjoitellessa pitkän matkan pommituslentoja, mutta käsky jäi antamatta, eikä tilanne ole enää suotuisa Venäjän hallitessa Syyrian ilmatilaa ja valvoessa tutkalaitteillaan Israelin pohjoisosan lentoliikennettä. Otollisin tilaisuus on menetetty eikä uutta ole näköpiirissä. http://www.timesofisrael.com/for-netanyahu-the-word-is-mightier-than-the-deed/

3.       VENÄJÄN armeijan yleisesikunnan apulaiskomentaja kenraali Nikolay Bogdanovski saapui suuren delegaation seuraamana 06.10. kahden päivän vierailulle Israeliin voidakseen koordinoida kahden maan armeijoiden liikkeet erehdysten välttämiseksi, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. Mutta viesti, minkä apulaiskomentaja toi Israeliin, poikkeaa suuresti siitä, mitä pääministeri Netanyhu ja presidentti Putin olivat aiemmin sopineet. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti 02.10. Venäjän laivaston risteilijän Moskvan sijoittamisesta Syyrian rannikolle Latakian edustalle. Aluksessa on 64 uudenaikaista S-300 ilmatorjuntaohjusta.
DF:n asiantuntijat toteavat, että Venäjä on - ilmoittamatta siitä julkisuudessa - muodostanut lentokieltoalueen suureen osaan Syyriaa ja Israelin pohjoisosaa; osaan Turkin eteläosaa; USA:n Turkkiin sijoitetuille koneille; Englannin Kyprokseen sijoitetuille koneille sekä USA:n koneille Jordaniassa. Venäjä sittemmin kielsi USA:n koneitten lennot Syyrian ilmatilassa. USA suunnitteli lentokieltoalueen perustamista Syyrian alueille, mutta presidentti Obama ei antanut lupaa siihen.
OBAMAN epäröintiin on voinut vaikuttaa hänen pyrkimyksensä välttää tilanteita, joissa USA:n ja Iranin intressit risteävät Iranin parlamentin edelleen harkitessa Wienin sopimuksen hyväksymistä. USA:n kongressi hyväksyi sopimuksen sekavien selvittelyjen jälkeen Obaman ilmoitettua, että USA:n imago maailmalla kärsii, jos kongressi hylkää presidenttinsä allekirjoittaman sopimuksen. Obama ilmoitti lisäksi, että asia on poliittisesti hyväksytty ja kongressin tulee toteuttaa sitä.

Debkafile toteaa, että syntyneen tosiasian valossa USA:n johtaman koaliittion sekä Israelin koneitten tulee koordinoida lentoliikenteensä Venäjän kanssa. USA:lla ja sen koaliittiolla ei ole tutkan välttäviä koneita Lähi-Idässä, ja raporttien mukaan tutkat ovat entistä tehokkaampia. USA:n ainoa tutkaa vierova kone F22 Raptor on joutunut vaikeuksiin, eikä viidennen sukupolven F-35 ole vieläkään valmis. Israelille luvatusta 19:sta F35 koneesta ensimmäiset lienevät lentokunnossa ensi vuoden aikana.

Turkki on syyttänyt, että Venäjän koneet ovat kahdesti loukanneet sen ilmatilaa, ja NATO varoitti seurauksista, elleivät lennot Turkin alueen yllä lopu. Venäjän koneet ovat tehneet ainakin neljä ilmahyökkäystä keskittyen Al-Qaidan ja Islamin Valtion asemien pommittamiseen, ja tunnustavat, että osa iskuista on voinut osua USA:n kouluttamien ja aseistamien kapinallisten asemiin.
Välimerellä alkaa olla ahdasta, sillä Venäjä toi Syyrian edustalle maailman suurimman sukellusveneensä saattoaluksineen, ja Kiina tuo sinne lentokoneitten emälaivansa saattoaluksineen. Venäjä kutsui 150 000 sotilasta asepalvelukseen, jotka sijoitettaneen Syyriaan. USA on liittolaisineen jäänyt pahasti paitsioon. http://www.debka.com/article/24929/With-Russia%E2%80%99s-Dep-Army-Chief-due-in-Israel-Moscow-posts-64-S-300-ship-to-air-missiles-off-Syria-N-Israel

4.       DEBKAFILE kertoo toisessa tuoreessa artikkelissaan, että pääministeri Benyamin Netanyahun ja puolustusministeri Moshe Yaalonin omaksuma asenne suhtautua PA:n ja Israelin arabien väkivaltaan pehmein käsin on antanut arabeille käsityksen hallituksen heikkoudesta, mikä kiihottaa heitä entistä uhkarohkeampiin tekoihin. Toiseksi DF toteaa, että pääministerin huomionsa hajottaminen kahteen kriisiin samanaikaisesti – Iraniin ja arabien väkivallan kasvuun – on lisännyt epäilyksiä hallituksen sisäisestä heikkoudesta. DF:n käsityksen mukaan hallituksen omaksuma politiikka kiihtyneen väkivallan hallitsemiseksi on epäonnistunut.

Yaalon on syyttänyt PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia kiihottamisesta vastuuttomilla lausunnoillaan ja puheillaan. Abbas kertoi eilen antaneensa turvallisuusjoukoilleen käskyn hillitä väkivaltaisuuksia, mikä on positiivinen ele. Osa PA:n poliisista on osallistunut niihin, mikä voi osoittaa tyytymättömyyttä PA:n sisällä. Sekä Netanyahua että Abbasia on syytetty liian varovaisesta politiikasta. Monet arabeista haluaisivat aloittaa virallisesti kolmannen intifadan. Hamas kehottaa siihen julkisesti, mutta PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat toteaa, että tilanne muistuttaa sitä, mitä se oli ennen toista intifadaa. (intifada tarkoittaa arabiaksi tapaa, jolla koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään).

Israelin turvalisuusvoimien ilmoitettua, että viikon ajan lähinnä Jerusalemissa kestänyt väkivalta on laantumassa, Jaffassa tiistai-iltana alkaneet mellakat antoivat viitteitä, että väkivalta-aalto on levinnyt pääkaupungin ulkopuolelle. Jaffan mellakoiden kiihottajana toimi Islamilaisen liikkeen pohjoinen haara ja sen kärttyisä johtaja Raed Salah. Arabit kivittivät poliiseja, heiluttivat PA:n lippuja ja huutelivat iskulauseita kuten; ”Allahu akhbar”, ja ”Verellämme vapautamme Al-Aksan”. He hyökkäsivät armeijan radion studioon pitäen sitä hallussaan useita tunteja.
DF katsoo artikkelissaan, että Netanyahun ja Yaalonin pyrkimykset ratkaista kiihtynyt väkivalta-aalto neuvotteluilla on kärsinyt pahan haaksirikon.
Hallituksen suosiota ei varmaan lisännyt tieto, että IDF oli tuhonnut v, 2014 terroristien kotitalot. Se, että ne tuhottiin vasta nyt, osoittaa edelleen hallituksen heikkoutta arabien silmissä, kuten DF toteaa.
Jaffan mellakoissa 6 poliisia haavoittui,

Pääministeri havaitsee itsensä vaikeassa tilanteessa. Hallituksen jotkut ministerit syyttävät häntä arabiterrorismin liian helläkätisestä käsittelystä. Korkeasti pyhien aikana terroristit surmasivat 4 israelilaista ja haavoittivat 30. Myös kansan parissa ihmisten kärsivällisyys osoittaa säröilyä väkivallan kiihtyessä.  
Netanyahu uhkaa erottaa hallituksesta liian äänekkäät kriitikot, mutta hänellä on kaksi huonoa vaihtoehtoa: Ensimmäiseksi kääntyä opposition puoleen hallituksensa vahvistamiseksi, mutta Labor on sisäisesti hajallaan eikä ole luotettava hallitus-kumppani, Israel Beitenu ei puheenjohtajansa Avigdor Libermanin mukaan tunne erikoista vetoa tarjoukseen. Yesh Atid puheenjohtajan Lapidin ja pääministerin välit ovat lievästi sanoen kestämättömät.  Toinen vaihtoehto on hallituksen hajottaminen ja uudet vaalit. Niiden tulos on kuitenkin arvaamaton, eikä Bibin asema ole sama kuin ennen viime vaaleja, joissa hän poliittisesti taktikoiden varmisti vaalivoittonsa. http://www.debka.com/article/24932/Anti-Israel-rioting-in-Jaffa-Backlash-for-Netanyahu-and-Ya%E2%80%99alon%E2%80%99s-ineffective-anti-terror-tactics, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201520#.VhTSZ1OnI6s, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201515#.VhTSnFOnI6s,

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat vaativat, että väkivallan kasvuun ja ulkomaitten tuomioon täytyy vastata rakentamalla lisää asuntoja. Netanyahu kieltäytyi, mikä antoi aiheen asukkaille syyttää, että EU-maiden ja USA:n painostus pakotti Netnyahun kieltäytymään. USA:n ulkoministeriön tiedottaja ilmoitti, ettei USA ole antanut Israelille uhkavaatimusta pidättyä käyttämästä veto-oikeuttaan YK:ssa, jos Israel ilmoittaa uusista rakennus-hankkeista Juudean ja Samarian alueilla. Uhka on kuitenkin pysyvä Damokleen miekka Israelin yllä. Pääministeri ja Juudean ja Samarian asukkaitten 18 edustajaa keskustelivat kolmen tunnin ajan tiistaina, minkä jälkeen asukkaat totesivat Netanyahun valinneen ulkomaat ennen heitä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Settlers-US-Europe-pressured-Netanyahu-to-reject-our-request-for-more-building-421136
·         PA:n arabit olivat keskiviikkona tehneet tie-esteen saadakseen tiellä lähellä Beit Sahuria ajaneet israelilaisautoilijat pysähtymään. He kivittivät autoilijoita ja yrittivät väkivalloin kiskoa naisautoilijan hänen autostaan. Beit Sahurin kylä sijaitse Betlehemistä itään. Poliisin mukaan useat autot kärsivät eriasteisia peltivaurioita, yksi nainen sai haavoja ja vietiin sairaalaan. Hän sanoi saaneensa mustelmia ja haavoja kaikkialle kehoaan arabien hakatessa ja potkiessa häntä. Hänen tilansa on suhteellisen hyvä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-motorist-lightly-hurt-after-Palestinian-stone-throwers-ambush-vehicle-in-West-Bank-421144
·         Arabinaisterroristi hyökkäsi keskiviikkona 11.00 aikaan israelilaisen miehen kimppuun takaapäin Damaskosportilla puukottaen miestä niskaan. N. 35-vuotias mies pystyi vetämään pistoolinsa esiin ampuen naista, joka haavoittui vaarallisesti ja vietiin sairaalaan. Poliisi epäilee, että uhreja voi olla useampiakin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/breaking-another-stabbing-attack-in-old-city-of-jerusalem/2015/10/07/
·         Afek Gas and Oil yhtiö, joka on porannut eri puolilla Israelia löytääkseen öljyä, sanoo nyt löytäneensä valtavan öljysuonen Golanilla. Tri Yuval Bartok Afek yhtiöstä sanoo, että kivikerros, jossa öljyä on löydetty, on 350 metrin vahvuinen ja kiviaines on huokoinen. Yleensä tallaiset kivikerrokset ovat 20 -30 metrin vahvuisia. Löydön arvioidaan sisältävän miljardeja tynnyreitä öljyä, mutta se vahvistuu lisäporausten ja tutkimusten aikana. Israelin öljyntarve on 270 000 tynnyriä päivässä. Löytö tulee vahvistamaan Israelin riippumattomuutta polttoaineen hankinnoissa, mutta alue on poliittisesti ristiriitainen ja alueen hallinta ja omistus kansainväkisesti sopimatta. Israel vapautti Golanin ylängöt 1967 sodassa ja liitti ne valtioon 1973 puolustus-sodan jälkeen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/huge-oil-discovery-on-the-golan-heights/2015/10/07/
·         PA:n arabit kivittivät israelilaisautoilijaa tiistai-iltana hänen ajaessaan Maale Levunah juutalaisyhteisön lähellä. Hän jatkoi ajoaan lähimmälle tarkastus-asemalle, jossa haavoittuneelle vauvalle annettiin ensi apua ja vietiin sitten Hadashan sairaalaan. Muut autossa olleet eivät haavoittuneet, mutta auto kärsi vaurioita. – Toinen israelilaisautoilija joutui pysäyttämään autonsa lähellä Tekoaa Gush Etzionin itäosassa pienen kolarin jälkeen joutuen arabien kivittämäksi. Sotilaat antoivat hänelle ensi apua paikalla, - Sotilas haavoittui terroristin kivistä Kalandian asemalla lähellä Ramallahia. – Terroristit heittivät palopommeja autoilijoita kohti Neguhotin lähellä etelään Hebronista. Kukaan ei haavoittunut.- Tapuahin risteyksessä rajapoliisi pysäytti arabimiehen, joka pudotti veitsensä maahan, mutta tarkastuksessa häneltä löydettiin toinen veitsi. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-rock-throwers-injure-baby/2015/10/07/
·         PA käyttää kuukausittain satoja tuhansia maksaakseen palkkaa Israelin tuomitsemille ja tuomioitaan vankiloissa kärsiville terroristeille. http://www.timesofisrael.com/pa-paying-convicted-murderers-imprisoned-by-israel/
·         IDF:n eliittijoukot tunkeutuivat Nablusin kaupungin keskustaan yön aikana ja pidättivät 5-henkisen solun, joka oli syyllistynyt Eitam Henkinin ja hänen vaimonsa Naaman murhaan. Henkin oli myös USA:n kansalainen. Miehet ovat tunnustaneet tekonsa. Yksi heistä ampui toista terroristia käteen, jonka johdosta he pakenivat paikalta, mikä pelasti takaistuimella istuneet 4 poikaa. He kuuluvat Hamasiin. Myös terroristien käyttämä M16 kivääri löydettiin. http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=28705
·         Ministeri Ofir Akunis vaatii Levyn raportin julkistamista ja hyväksymista nyt. Raportissa todistetaan, että Israel voi täysin laillisesti rakentaa missä vain Juudean ja Samarian alueilla ja Golanilla sekä Jerusalemin alueilla. Netanyahu on piilottanut raportin pöytälaatikkoonsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201524#.VhTvm1OnI6s

Post a Comment