Sunday, September 06, 2015

SUNNUNTAI 06.09,15

SUNNUNTAI 06.09.15
1.       ILMA tuntui viileän kostealta vielä kuuden maissa aamulla pistäytyessäni ulkona hakemassa lehden kadun varresta. Ennusteen mukaan päivän lämpötila noussee 30 asteen kieppeille, vähän yli tai alle riippuen ennusteen laatijasta, ja päivälämpötilat pysyttelevät korkeina ainakin muutaman päivän ajan. Yölämpötilat sen sijaan noussevat siten, että keskiviikkona on 23 astetta, ainakin ToI:n ennusteen mukaan. Myös päivälämpötiloissa tapahtunee asteen parin nousua ja laskua tilanteen mukaan. Hellesää on pahin – tai paras -  Tiberiaassa ja Eilatissa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 19 -30; Tiberias 26 -40; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -39 +C-astetta.

2.       TILANNE PA:n sisällä näyttää kehittyvän entistä sekavammaksi. PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas vihjailee taas kerran eroavansa viitaten korkeaan 80-vuoden ikäänsä ja rauhanprosessin jähmettymiseen, mutta poliittiset tarkkailijat muistuttavat, että tämä aktiivisina terrorivuosinaan nimellä Abu Mazen tunnettu arabijohtaja on vakuuttanut eroavansa jo useaan kertaan ennen tätä. Ainoa, mikä on muuttunut edellisistä, on hänen ikänsä, joka nousee yhdellä vuodessa. Hän vakuutteli tätä myös arabijohtajille, joten ehkä lupaus tällä kertaa pitää. Abbasin kansansuosio kasvaa kuin lehmän häntä, alaspäin.

Abbasin seuraajasta aloitettiin tavanomaiset spekulaatiot, eikä itsestään selvää Arafatin ja Abbasin manttelin perijää ole vielä löydetty. Abbasin järjestelyt potentiaalisten ehdokkaiden eliminoimiseksi ovat antaneet tilaa olettamuksille, että hän valmistelee liikemiespoikansa nousemista jatkamaan hänen työtään.
Ainakin PLO:n pääsihteeri Abdel Rabbo ja entinen pääministeri Salaam Fayyad ja Mohamed Dahlan ovat joutuneet näiden Abbasin poliittisten järjestelyjen uhreiksi. Ehkä suosituin ehdokas Marwin Barghouti istuu linnassa kärsien viittä elinkautistaan + 40 vuotta Fatah Tanzim järjestön johtajana v., 2000 alkaneen toisen intifadan aikana. Hän on lähetellyt viestejään kansalleen salakuljetetun kännykän avulla.

3.       ABBAS suunnittelee kutsuvansa Syyriassa pakolaisleireissä asuvat arabipakolaiset Juudeaan ja Samariaan. PA:n virallisen uutistoimiston WAFA:n mukaan Abbas antoi PA/PLO:n YK:n lähettiläälle Riyad Mansourille ohjeet toimia YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin kanssa yhteistyössä ”sopivien ja välttämättömien toimien aloittamiseksi arabipakolaisten siirtämiseksi miehitetyille territorioille”, kuten uutisessa kerrottiin. Abbas turvautuu mieluummin kansanväliseen apuun, kuin suoriin neuvotteluihin Israelin kanssa, joita Netanyahu tarjosi äskettäin ilman ehtoja. Abbas katsoo, että YK:n kautta hän saa enemmän sitoutumatta mihinkään.

Abbasin aloite tulee asettamaan kokonaan uudenlaisen haasteen Israelin juutalais-yhteisöjen asemalle Juudeassa ja Samariassa, joita USA pitää laittomina ja joiden asema myös sekä YK:n että EU:n lausunnoissa on vähintään kiistanalainen.
On syytä taas kerran kummastella, miksei Netanyahun hallitus ole nostanut kissaa pöydälle selvittääkseen selvästi ja lopullisesti Israelin oikeudet ja velvollisuudet Juudean ja Samarian asuttamiseksi lähtien tosiasiasta, että ne kuuluvat kansainvälisen oikeuden mukaan juutalaisille annettuun mandaattiin, johon alun perin kuului myös nykyinen Jordanian alue?

WAFA:n julkaiseman artikkelin mukaan Abbas antoi Mansourille ohjeet etsiä kansainvälistä tukea PA:n arabipakolaisten siirtämiseksi leireistään, jotka ovat joutuneet IS:n joukkojen uhkaamiksi, Juudeaan ja Samariaan.
Abbasin tehtäväkuvauksen mukaan kysymys ei ole vain inhimillisen oikeuden toteuttamisesta, vaan ”heidän kärsimystensä lopettamisesta ja heidän toiveittensa toteuttamisesta palata entisille kotipaikkakunnilleen”.

Syyriassa on kaikkiaan 13 pakolaisleiriä, joihin sijoitettiin tilapäisesti Israelin itsenäisyyssotaa ja sitä seuranneita sotia paenneet arabit, joille sotaa käyvien arabimaitten johtajat uskottelivat sodan olevan ohi parissa viikossa ja maan vapautuvan juutalaisten paetessa tai joutuessa massamurhan kohteiksi.
Leirejä hoitaa ja niiden taloudesta vastaa UNRWA, eikä YK ole tehnyt aloitettakaan heidän asuttamisekseen kohdemaissaan leirien ulkopuolelle.
Suurin pakolaisleiri Syyriassa on Yamouk, joka perustettiin Damaskoksen lähelle, mutta jonka kasvava pääkaupunki on imaisut osaksi kaupunkia. Yarmoukin leirissä asui parhaimmillaan 150 000 arabia, mutta suurin osa sen asukkaista on paennut peläten IS:n joukkojen valtaavan sen, minkä ne toteuttivat huhtikuussa 2015. Leirissä uskotaan asuvan edelleen 18 000 arabipakolaista.

ISRAELIN poliitikot ja heistä etenkin vasemmistoa edustavat ovat tehneet esityksiä Yarmoukin pakolaisten avustamiseksi heidän kiistämättömän sukulaisuussuhteiden vuoksi Juudean ja Samarian arabeihin. Oppositiojohtaja Isaac Herzog ehdotti, että Israelin tulisi osallistua pakolaisten avustamiseen antamalla osan heistä muuttaa asumaan Israelin alueille. Hän ei täsmentänyt, keitä pakolaisia hän tarkoitti.
Oikeistokolumnisti Amnon Lord kehotti tiedottamaan maailmalle, että Israel huolehtii ”palestiinalaisistaan” enemmän kuin mistään muusta vähemmistöstä, ja että Israel on aina elänyt heidän rinnallaan ja tullee elämään vastakin. http://www.timesofisrael.com/abbas-calls-to-allow-palestinian-refugees-from-syria-into-west-bank/

4.       YK:N PÄÄSHTEERI Ban ki-Moon aikoo aktivoitua kesälomansa jälkeen ja aloittaa uudelleen tunnustelut Palestiinan kysymyksen ratkaisemiseksi. Maailman johtajat kokoontuvat New Yorkiin osallistuakseen YK:n uuden toimikauden alkajais-seremonioihin, jotka samalla antavat heille mahdollisuuden esittää maailmalle omat näkemyksensä, toiveensa ja tulevaisuuden odotuksensa, sekä tavata toisiaan epä-virallisissa puitteissa. Pääsihteeri aikoo hyödyntää hänelle tarjottua tilaisuutta 30. syyskuuta tapahtuvien avajaisseremonioiden yhteydessä.

YK:n tiedottaja Stephane Dujarric kertoi, että pääsihteeri on kutsunut New Yorkiin kvartetin jäsenmaiden (USA, Kiina, Venäjä, YK ja EU) ulkoministerit, ja lisäksi hän tapaa arabiliiton pääsihteerin sekä Egyptin, Jordanian ja Saudi Arabian ulkoministerit.
Rauhankeskustelujen aloittaminen USA:n johdolla epäonnistui 2014, mikä antaa tilaisuuden kvartetille yrittää vuorostaan uudelta pohjalta. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pitää kiinni arabimaiden esityksestä, mitä Israel vastustaa.
PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat torjui Netanyahun tarjouksen aloittaa keskustelut ilman ennakkoehtoja kutsuen pääministeri Netanyahua halventavasti ”setlereitten kuninkaaksi”, mikä ei osoita kunnioitusta Bibin rauhantahtoon eikä hänen tarjouksensa vilpittömyyteen.
PA/PLO:n edustaja YK:ssa Riyan Mansour sanoi toivovansa, että PA:n lippu liehuu muitten YK-maitten lippujen rivistössä 30. syyskuuta. Hän uskoo YK:n enemmistön kannattavan PA/PLO:n esitystä lipusta. http://www.timesofisrael.com/un-chief-tries-to-breathe-fresh-life-into-peace-talks/

5.       RANSKAN ja PA/PLO:n edustajat tapaavat toisensa Pariisissa viikon aikana. Ranska on laatinut oman rauhanesityksensä, jota se tarjoaa YK:n turvallisuusneuvostolle, mutta haluaa ennen sitä varmistaa PA/PLO:n minimivaatimukset.  
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi kuitenkin tavatessaan Israelin pääministerin kesäkuussa, ettei Ranska jätä esitystään YK:n turvallisuusneuvostolle, jos on ilmeistä, että USA voi upottaa se veto-oikeudellaan.

Ranskan esitys noudatellee ennakkotietojen mukaan arabisuunnitelmaa perustuen 1949 aselepolinjoihin, mutta ei sisältäne pakolaisten paluuoikeutta. Jerusalemin kysymys lienee siinä myös vastoin Israelin vaatimuksia. Ranska ja USA ovat vuosikaudet kiistelleet johtoasemesta Euroopan ja Lähi-Idän kysymyksissä, joten USA voi käyttää veto-oikeuttaan Ranskan esitystä vastaan periaatteen vuoksi.

PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat ei usko Netanyahun tarjouksen vilpittömyyteen rauhankeskusteluista ilman ennakkoehtoja. Toiseksi PA/PLO on aloittanut diplomaattiset hyökkäykset Israelia vastaan monella sektorilla hyödyntäen suosiotaan kehitys- ja arabimaiden edustajien keskuudessa, joiden kannatus on lähes automaattinen YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa. PLO:n ja Hamasin edustajat tapaavat Qatarissa yrittäen sopia yhteisestä Israelin vastaisesta linjasta.

RANSKAN esitys sisältää ehdon jonka mukaan lopullisille keskusteluille varattu aika on 18 kuukautta. Tarkkailijat ovat havainneet, että Ranskan esitys on osa sen päätöstä tunnustaa Palestiinan valtio, mikä toteutetaan pian, ellei YK hyväksy sen turvallisuusneuvostolle esittämää rauhansuunnitelmaa. http://www.timesofisrael.com/france-and-pa-to-hold-peace-summit-in-paris/, http://www.timesofisrael.com/top-pa-hamas-officials-talk-internal-politics-in-qatar/

6.       EUROOPPA näyttää hukkuvan maahanmuuttajien (mamu) tulvaan jota ne itse rohkaisivat poliitikkojen vastuuttomilla lupauksilla, että ”kaikki pakolaiset ovat tervetulleita”. Virkailijat, joiden olisi tullut rekisteröidä maahan tulleet kuten EU:n säännöt edellyttävät, tunnustavat tilanteen ryöstäytyneen käsistä, eikä heillä ole edellytyksiä selviytyä kaaosmaisesta tilanteesta. Lisäksi monet valittavat rekisteröinnin hitautta, mikä saa matkarasitusten uuvuttamat mamut väkivaltaisiksi.

Espanja, Ranka, Englanti, Puola, Unkari Tsekki ja Baltianmaat eivät halua asettaa kiintiöitä maahan tuleville mamuille. Saksa ja Itävalta ovat ilmeisen halukkaimmat ottamaan vastaan kaikki maahan pyrkivät, mutta tilanne on epäselvä.
Itävaltaan tulvi 6 500 mamua lauantain aikana Unkarista, joka ensin kielsi Itävallan
lähettämät bussit, mutta järjesti mamuille käytävän Itävallan rajalle, jossa heidän
tulee jatkaa matkaansa jalkaisin Itävallan puolella odottaviin busseihin. 2 500 heistä haluaa jatkaa matkaansa Saksaan. 10 000 mamun uskotaan matkustavan Saksaan Itävallan kautta päivän aikana. Itävalta on asettanut kaksi junaa mamujen siirtämiseksi Unkarin rajalta, yksi Salzburgiin, toinen Wieniin. Osa Itävaltaan pyrkivistä mamuista kyllästyi odottamaan jatkaen matkaa jalkaisin. He kieltäytyivät menemästä vastaanottokeskuksiin rekisteröitäviksi, joissa heitä oli valokuvattu, otettu heiltä sormenjäljet ja vaadittu muita tunnistamistoimia. Jotkut maat ovat asettaneet vaatimuksia vain vainottujen uskontoryhmien hyväksymisestä, mutta toisten mielestä se on vastoin inhimillistä oikeutta ja siten moraalitonta. http://www.rt.com/news/314491-austria-border-refugees-hungary/

7.       ISRAEL aloitti tänään turvallisuusaidan rakentamisen Jordanian rajalle. Virallinen aloitustilaisuus pidetään tänään, johon osallistuvat sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Moshe Yaalon.
Aita on samankaltainen kuin Egyptin rajalle pystytetty, joka on lopettanut laittoman rajanylityksen lähes kokonaan. Jotkut Europan maat, kuten Unkari ja Bulgaria, ovat pyytäneet Israelilta asiantuntija-apua omien turva-aitojensa rakentamiseksi.
Israelin ja Jordanian välinen raja on n., 230 km pitkä.
Nyt aloitettu aita on pituudeltaan 30 km, se aloitetaan Eilatista jatkaen sieltä Suolameren eteläpäähän. Se maksaa n. 3 miljardia NIS.  
Jordanian puolelta on tullut Israelin puolelle aseellisia ryhmiä, jotka tunkeutuvat juutalaissiirtoloihin varastellen karjaa ja lampaita ja uhkaillen alueen rauhallisia asukkaita, jotka eivät ole varautuneet tällaisiin ratsioihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200340#.Vevup4r7RsU

8.       UUTISOTSIKOITA
·         Englannissa aloitettu 100 000 allekirjoituksen kokoaminen, jolla vaaditaan pääministeri Netanyahun pidättämistä sotarikollisena, jos hän astuu brittien saarten maaperälle, täyttyi lauantaina. Lain mukaan Englannin parlamentin tulee käsitellä asiaa ennen Netanyahun saapumista Lontoon lentokentälle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200336#.VevybYr7RsU
·         Israelin puolustusjärjestelmiä suunnitteleva ja rakentava Elbit järjestelmän Istar osasto solmi 78 miljoonan USD arvoisen sopimuksen miehittämättömien pienkoneitten toimittamiseksi Euroopan maalle, jota ei lähemmin paljasteta. Urakkasopimus toteutetaan kahden vuoden kuluessa. Istar järjestelmä hyödyntää AMOS (Advanced Multi-sensor Payloud System) usean sensorin sähköoptista järjestelmää, joka mahdollistaa kauaskantavan silmämääräisen tiedustelun sekä päivällä että yöllä.
Järjestelmään voidaan liittää monia muita ilmavalvonnan järjestelmiä, ja se muodostaa oleellisen osan tiedustelutehtävien koordinoimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200343#.Vevzoor7RsU
·         Duman arabikylässä tapahtuneen murhapolton seurauksena perheen pahoin palanut äiti on lääkärien mukaan kliinisesti kuollut. Arabit syyttävät poltosta juutalaisia uutisasukkaita, mutta arabien omien käsitysten mukaan murha-poltto oli kylän sisäinen kosto, mutta ketään ei ole pidätetty. Dawabshen perheen äiti Riham on Al-Jazeeran saaman tiedon mukaan kliinisesti kuollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200341#.Vev3cYr7RsU
·         Paikallisten asiain apulaisministeri Aioub Kara kehotti Israelia ottamaan maahan tuhansia mamuja. Hän totesi, että kokemansa holokaustin vuoksi Israelilla on moraalinen vastuu osallistua pakolaisten auttamiseen. Yhä useampi kansalainen on vaatinut, ettei Israel voi katsella sivusta, kun Suomen pääministeri Juha Sipilä tarjoaa jopa oman kotitalonsa pakolaisille todeten että siihen mahtuu useita pakolaisia. Israelin ongelmana on se, että Syyria ja Israel ovat edelleen virallisesti sotatilassa vuodesta 1973 lähtien. Israel on kuitenkin hoitanut satoja Syyrian taisteluissa haavoittuneita kyselemättä heidän kantaansa Israelista. Israelin pääministerillä on 2 yksityistä asuntoa, ja lisäksi virkatalo, joten osa niistä joutaisi mamuille. http://www.timesofisrael.com/deputy-minister-israel-should-take-in-thousands-of-refugees/
·         Egyptiläinen miljardööri lupaa ostaa Välimerellä saaren pakolaisten sijoittamiseksi, ilmaisematta, missä sellainen saari sijaitsisi, jossa ei olisi ennestään asukkaita. Ehkä hän rakentaa sen kuten Gulfmaissa tehdään, joissa rahaa on liikaa, eikä tiedä, mihin sitä käyttäisi. Hän ehdottaa ”Kreikan ja Italian rannikon saaria, joihin helposti voisi sijoittaa 100 000 -200 000 ihmistä”. http://www.jpost.com/Middle-East/Egyptian-billionaire-offers-to-buy-Mediterranean-island-to-accommodate-refugees-415366
·         USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi venäläiselle virkaveljelleen olevansa huolissaan uutisista, joiden mukaan Venäjä siirtää nopeasti sotilaskalustoa ja – yksiköitään Syyriaan. Sekä USA että Saudi Arabia ovat sopineet yhteisestä strategiasta Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi. Jos näin tapahtuu, Syyriassa alkaisivat ennen näkemättömät kostotoimet kaikkia Assadin armeijaa tukeneita vastaan, joista alaviitit, kurdit ja kristityt shiojen ohella joutuisivat ottamaan vastaan pääosan. Venäjä toimii suojelijan asemassa.
·         Upporikkaat arabimaat ovat sivusta seuranneet Eurooppaa runtelevaa kansainvaellusta osallistumatta siihen ollenkaan, eikä ole viitteitä, että ne olisivat halukkaita ottamaan heitä alueilleen. Orjuus tai sitä muistuttava käytäntö on edelleen yleistä arabimaissa, eikä UNHRC puutu siihen mitenkään. Maahanmuuttajat luultavasti orjuutettaisiin arabimaissa. http://www.jpost.com/Middle-East/How-is-the-Arab-world-responding-to-the-refugee-crisis-415319Post a Comment