Friday, September 04, 2015

PERJANTAI 04.09.15

PERJANTAI 04.09.15
1.       TAIVAANKANSI on aamulla pilvikerroksen peitossa ja ilma tuntuu kostean viileältä, vaikka lämpömittari näyttää lukemat 21 astetta. Lämpötilan ennustetaan kohoavan 31 asteen tienoille ja taivaan selkeytyvän kokonaan päivän kuluessa. Huomenna lämpötilan odotetaan laskevan asteen verran, mutta sen ennustetaan nousevan uudelleen hellelukemiin siten, että maanantaina olisi jo 33 astetta.  

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 25 -38; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Aurinkoinen hellesää jatkuu edelleen Israelissa, mutta kosteus alkaa tuntua yhä enemmän etenkin sisätiloissa, koska vuodevaatteet eivät ehdi kuivua päivän aikana. Tämä on aikaa, jolloin ihmiset saavat helposti yskää ja nuhaa.
Kinneretin vedenpinta laski eilen yhden senttimetrin.

2.       P5+1 maiden ja Iranin neuvottelema ja allekirjoittama Wienin sopimus on menossa sekä Iranin parlamentin että USA:n kongressin äänestykseen. Sopimuksen hyväksyminen USA:n kongressissa näyttää varmistuvan, vaikka jotkut varoittavat, että lopullisesti sen kohtalo nähdään vasta äänestyksen jälkeen. Senaatin demokraattijäsenet ovat yksi toisensa jälkeen ilmaisseet kantansa etukäteen, mikä on varsin outo muoto demokratiaa, mutta perustunee USA:n omaksumaan perinteeseen. Republikaanien kanta on ollut myönteinen alusta alkaen, mutta yllätyksiä voi sattua, eikä äänten kalastelu liene harvinainen.

IRANIN ylin kaitsija on ollut harvinaisen aktiivinen huomioiden hänen häilyvän terveydentilansa. Hän ei sano vastustavansa parlamentin päätöstä, oli se myönteinen tai kielteinen, mutta hänellä on kuitenkin viimeinen sana senkin jälkeen, kun parlamentti on tehnyt oman päätöksensä. Tämä antaa hänelle mahdollisuuden viitata tulevissa puheissaan Iranin demokraattiseen päätöksen tekoon, millä on oma PR-arvonsa eurooppalaisten asiakkaitten silmissä, vaikka se onkin silmänlumetta.

AJATOLLAH Ali Khamenei totesi eilen, että USA:n tulee toteuttaa lupaamansa sanktioiden poistaminen, ennen kuin Iran voi toteuttaa oman osuutensa.

USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Josh Earnest totesi lehdistötilaisuudessa, että kansainvälisten painostusten helpottaminen riippuu Iranin pitäytymisestä heinäkuun 14. päivänä 2015 allekirjoittamaan sopimukseen. Hän toisti Obaman hallituksen aiemmin ilmaiseman kannan, että tärkeintä on sopimuksen noudattaminen, eivätkä sen sanamuodot. Earnest selvitti Obaman hallitukisen kannan, että Iranin on otettava useita askeleita ydinohjelmansa käärimiseksi hyväksyttävään muotoon, ennen kuin sille luvattuja helpotuksia voidaan alkaa toteuttaa.

Tämä oli USA:n vastaus Khamenein torstaina julkistamaan tulkintaan, että länsimaiden tulee poistaa asettamansa sanktiot, eikä vain siirtää niitä. Khamenein Teheranin uskonnollisille johtajille antaman lausunnon luki Iranin Tasnim News Agencyn TV:n uutisankkuri. Khamenei vakuutti lausunnossaan, ettei sopimus ole voimassa, ellei sakntioita poisteta kokonaan. ”Ilman sitä Iran toteuttaa omat velvollisuutensa vain osittain”, hän vakuutti. ”Ilman sitä ei ole mitään syytä osallistua jatkoneuvotteluihin. Me voimme jatkaa toimintaamme ja lisätä sentrifugien nykyistä lukumäärää 19 000;sta 40 000:n tai jopa 50 00o:en, ja jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon teollisuuden ja tutkimuksen käyttöön”.
KHAMENEI tyrmäsi Obaman kuningasajatuksen Irani liittymiseksi USA:n johtamaan kansainvälisen koaliittioon todeten: ”Yksi USA:n haluamista tavoitteista alueella on hajottaa ja täysin tuhota vastarintajoukot voidakseen yksin hallita Syyriaa ja Irakia. Tähän USA haluaa Islamilaisen Tasavallan osallistuvan, mikä ei koskaan toteudu”.
Khamenei varoitti vihollisen petollisesta hymystä lyhyen ajanjakson etuisuuksien saavuttamiseksi määrätyissä kohteissa kehottaen aina varomaan vihollisen petollisia ansoja ja suunnitelmia. http://www.timesofisrael.com/white-house-sanctions-relief-depends-on-iranian-compliance-with-deal/

3.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu, joka on ponnekkaasti vastustanut Wienin sopimuksen hyväksymistä USA:n kongressissa, ja jota jotkut Obamaa myöten syyttävät sekaantumisesta USA:n sisäiseen politiikkaan, sanoo jatkavansa varoitustensa julkistamista osoittaakseen Valkoiselle Talolle, kuka on Yhdysvaltain todellinen vihollinen ja kuka sen uskollisin liittolainen ja ystävä.
Toisten kriitikoiden mielestä Netanyahu ylimitoitti toimintansa saaden epävarmat kongressin jäsenet kääntymään häntä vastaan.
Netanyahu teki selväksi, että hän tulee jatkamaan Wienin sopimuksen vastustamistaan vastalauseista huolimatta, koska hän katsoo olevan tärkeää kertoa maailmalle sopimuksen aiheuttamat vaarat sekä Israelille, USA:lle että maailmalle. Hän selittää, että vastoin yleistä luuloa sopimus antaa Iranin ydinteollisuudelle kansainvälisen oikeutuksen ja jopa edistää sitä lupaamalla Iranille uudenaikaisia länsimaisia laitteita ja sentrifugeja, joilla prosessia nopeutetaan. Toiseksi sopimus ei kiellä Irania jatkamasta omaa ohjusteollisuuttaan tai hankkimasta niitä länsimaista, myös ballististen ohjusten osalta, joilla se voi uhata Eurooppaa ja USA:ta.
Lisäksi Obaman hallitus tukee Iranin pyrkimyksiä Lähi-Idän johtavaksi maaksi, vaikka se sanoo estävänsä sen painostustoimet naapurimaitaan vastaan.

ISRAELIN oppositiojohtaja Isaac Herzog (Zionist Union) totesi, että Wienin sopimuksen nyt saatua kansainvälisen vahvistuksen myös YK:ssa, Netanyahun olisi syytä tunnustaa tapahtunut tosiasia ja keskittyä Israelin turvallisuuden takaamiseen. USA:n sotilaallinen tuki Israelilla on n. 3 miljardia USD vuodessa, ja lisäksi USA tukee Israelin teollisuuden kehittämiä torjuntaohjusjärjestelmiä Iron Dome ja Arrow II ja III. USA:n rahoituksen jatkuminen on elintärkeä niiden edelleen kehittämiseksi, koska myös hyökkäysohjuksia kehitetään yhä tehokkaimmiksi ja vaikeammiksi torjua.
Obama julkisti tarjouksensa USA:n antaman tuen nostamiseksi Iranin kehityksen vastapainoksi tarjoten entistä uudenaikaisempia asejärjestelmiä. Herzog kehottaa pääministeriä tarttumaan ojennettuun käteen eikä puremaan sitä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-defends-iran-deal-fight-after-obama-secures-support/

4.       YLEISEN turvallisuuden ministeri Gilad Erdan antoi viime viikolla uuden ohjeen, jonka mukaisesti islamilaisia aktivisteja ei päästetä perjantain rukouksiin Temppelivuoren Al-Aksa moskeijaan. Tämä on osa turvallisuusvirkailijoiden pyrkimyksistä estää viikoittain toistuvat sanalliset ja fyysiset hyökkäykset Temppelivuorelle nousseita turisteja ja etenkin juutalaisia palvojia vastaan. Osa näistä nuorista aktivisteista saa palkkaa joko PA:lta tai Hamasilta osan yöpyessä Vuorella ollakseen valmiit heti aamulla aloittamaan häirintätoimensa kivin ja petrolipommein. Uusin muoto aktivisteja ovat olleet Vuorelle lähetetyt naisyksiköt, jotka reunustavat turistien kulkemia reittejä huudellen heille solvauksia ja ylistäen omaa Allahiaan.
Jerusalemin poliisi on saamiensa ohjeitten mukaan pyrkinyt välttämään suoraa kontaktia aktivistien kanssa hätistellen turistit pois alueelta, jos tunnelma alkoi osoittaa ylikuumenemista.
Rukoileminen tai uskonnollisten merkkien näyttäminen on kielletty muilta paitsi muslimeilta. Juutalaiset ovat yhä äänekkäämmin vaatineet muutosta tilanteeseen, johon se on ajautunut poliisin muslimeja suosivan politiikan vuoksi pidättäen mieluummin turisteja kuin muslimeja rauhantilan häiritsemisestä. Jordania, joka on vastuussa muslimisäätiön (wakf) toimista islamin pyhien paikkojen ylläpidosta ja päivärutiinista, varoittaa muuttamasta tilannetta uhaten väkivallan nousulla. Jordania päätti äskettäin lähettää Vuorelle 80 turvallisuusmiestä entisten lisäksi.

ARABIEN harjoittama juutalaisten hautakivien ja muistolaattojen tuhoaminen Öljyvuorella jatkuu poliisin lupauksista huolimatta järjestyksen palauttamiseksi. Pääministeri Netanyahun isoisän hautakivien tuhoaminen oli yksi viimeisistä tuhoista lukuisten toisten joukossa.
Myös Josefin hautakammio Nablusin lähellä on yksi aktivistien kohteista. Poliisi pidätti äskettäin neljän hengen solun, joka suunnitteli aseellista hyökkäystä Josefin hautakammiolle kokoontuvia palvojia vastaan. Aseita hankittiin ja selvitettiin, koska paikalla oliosi mahdollisimman paljon juutalaisia iskun suorittamisreksi. Toinen kohde on Raakelin hautakammio lähellä Betlehemiä, jota vastaan hyökätään. http://www.timesofisrael.com/at-temple-mount-gate-banned-muslim-activists-vent-their-anger/

5.       SAUDI ARABIAN kuningas Salman matkustaa ensimmäiselle viralliselle vierailulleen Yhdysvaltoihin, jossa hänen uskotaan tapaavan presidentti Obaman perjantaina. Hän nousi kuninkaan valtaistuimelle tammikuussa.
USA:n ja Saudi Arabian välit ovat viilenneet merkittävästi USA:n aloittaman ”ristiretken” vuoksi Iraniin, jota presidentti Obama näyttää nostavan Lähi-Idän johtavaksi valtioksi, ja jolle P5+1 maiden neuvotteleman Wienin sopimuksen mukaan annetaan oikeudet kehittää ydinteollisuuttaan kansainvälisessä valvonnassa, mutta myös oikeudet hankkia uudenaikaista välineistöä länsimaista. Sopimuksessa edellytetään, ettei Iran rakenna ydinasetta ainakaan 10 -15 vuoden aikana, mutta ei rajoita sen ohjusteollisuuden kehitystä, jota Iran on tarmokkaasti kehittänyt etenkin ballististen ohjusten alueella.

USA:n ulkoministeri John Kerry sai kuningas Salmanin ehdollisen hyväksymisen Wienin sopimukselle ilmeisesti luvaten nostaa saudeille annettavien asetoimitusten määrää ja laatua, mutta ei enää aiemman kaltaista turvallisuustakuuta, mikä kauhistuttaa etenkin Persianlahden pieniä öljymaita, jotka kokevat olevansa alastomina Iranin nopeasti nousevan mahdin edessä. Arabimaat ovat salaisesti etsineet uusia turvatakuita, ja siinä tutkineet myös Israelin mahdollisuuksia.
Saudit tekivät suuren asetilauksen Venäjältä tilaten samalla useita atomi-voimaloita.

IRANIN ydinasesuunnitelmat ja arabimaiden turvallisuustakeet tullevat olemaan kuningas Salmanin ja presidentti Obaman neuvottelujen keskeiset kysymykset. Maailmantalouden ongelmat, mukaan lukien öljynhinnan jatkuva aleneminen ovat varmaan mukana, sillä öljyä myyvät maat ovat budjetoineet valtion taloutensa öljytuloihin, jotka perustuivat korkeampiin raakaöljyn hintoihin. USA:n dollarin asema maailman vaihtovaluuttana noussee myös esille Kiinan ja Venäjän haastaessa USD:n aseman. Kiinassa tapahtuneet kolme suurta teollisuuslaitosten räjähdystä ja samaan aikaan USA:n Japanin tukikohdan suuri räjähdys ovat antaneet aiheen spekulointiin, että ne liittyisivät USA:n ja Kiinan väliseen julistamattomaan kauppasotaan.
Kiina on tarjonnut saamiaan USA:n takuita ja muita vastuita maailman markkinoille, minkä uskotaan herättäneen USA:n hallituksen vastatoimiin.

VAIKKA Saudi Arabia on ehdollisesti hyväksynyt Wienin sopimuksen, se epäilee, ettei kansainvälinen yhteisö USA:n johdolla pysty toteuttamaan sen Irania sitovat määräykset. USA:n hallituksen vakuutteluilla arabimaitten turvallisuuden takaamisesta ei ole enää sellaista painoarvoa kuin aiemmin. Presidentti Obama on menettänyt kasvonsa kuningas Salmanin silmissä, eikä sitä palauteta pelkillä vakuutteluilla. Kysymys on USA:n roolista maailman johtavana valtiona ja sen valuutan arvostuksesta maailman vaihtovaluuttana. Jos nämä peruspilarit horjuvat, koko maailmantalous joutuu ongelmiin tai jopa romahdukseen, kuten monet ennustavat. Se pystyisi luomaan tilanteen, jossa maailmantalouden koko korttipakka jaetaan uudelleen, ja antaisi suotuisan tilanteen islamin mahdín nousulle.

Salmanin uskotaan viestittävän Obamalle, että Iran on vihollinen, eikä potentiaalinen yhteistyökumppani, kuten Obama uskottelee. Iran edustaa shia-islamia, jota Saudi Arabian sunnisuuntaa edustana Wahhabiliike pitää kerettiläisenä. Obamalla lienee vaikeuksia – muslimiuskostaan huolimatta – ymmärtää islamin kaiken kattavaa syleilyä jokaista jäsentään kohtaan kehdosta hautaan.
Saudit ovat myös huolissaan Jemenin sodan aiheuttamista tappioista siviileille, mikä horjuttaa sen oikeamielisyyttä ja tasapuolisuutta, jota se väittää edustavansa. YK:n tilaston mukaan Jemenin sota on jo vaatinut 2 100 siviilin hengen ja aiheuttanut suurta tuhoa maan infrastruktuurille, minkä korjaaminen vie aikaa ja varoja. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-due-in-white-house-for-nuclear-deal-talks/

6.       UUTISOTSIKOITA  
·         Viisi amerikkalaista yeshiva-opiskelijaa eksyivät autollaan pyrkiessään Patriarkkain mausoleumille Hebronin keskustaan, jossa arabijoukko pysäytti heidän matkansa alkaen kivittää autoa. Heidät olisi varmaan mukiloitu hengettömiksi, ellei eräs paikallinen arabiasukas olisi ottanut heidät kotiinsa suojaan. Kaksi opiskelijaa Brooklyn NY saivat kuitenkin kohtalaisia vammoja. Arabit sytyttivät heidän autonsa tuleen polttaen sen kelvottomaksi. Faiz Abu Hamadiah kertoi kuulleensa huutoja kadulta ja nähdessään viiden nuoren poistuvan hädissään autostaan otti heidät kotiinsa. Yhden kasvot vuotivat verta lasisiruista. Paikalle kutsuttu armeijan osasto vei heidät turvaan, kaksi saamaan hoitoa sairaalasta. Hebroniin johtavan tien alussa on tarkastus-piste, mutta IDF oli vähän aiemmin luovuttanut sen PA:n poliisille. Hamadiah sanoo toimineensa oikein, sillä ”juutalaisten ja arabien tulee asua rinnakkain”. http://www.timesofisrael.com/2-american-yeshiva-students-hurt-in-hebron-firebombing/
·         Iranin sotilaskoneet ottivat lähikuvia USA:n emäaluksista ilmeisenä tarkoituksenaan valmistella tulevaa yhteenottoa, jos Wienin sopimus raukeaa. http://www.timesofisrael.com/iranian-video-shows-reconnaissance-mission-of-us-warship/
·         YK:n uskotaan suostuvan siihen, että PA/PLO:n lippu saadaan nostaa YK:n virastokeskuksen ulkopuolelle toisten valtioitten joukkoon, vaikka sillä ei ole valtion tunnuksia, ei tunnustettuja rajoja, ei pysyvää kansaa eikä pysty asumaan rauhassa lähinaapuriensa kanssa. Israel protestit eivät asuttaneet. http://www.timesofisrael.com/un-set-to-back-palestinian-flag-raising/
·         Unkari ja Bulgaria pyytävät Israelin asiantuntija-apua suunnitellessaan teknisesti kehitettyjä turva-aitoja haavoittuville rajoilleen. Israelissa kuitenkin epäillään, että ne joutuisivat pyytämään YK:n lupaa aidan pystyttämiseksi, mitä kehitysmaa-enemmistöinen YK tuskin antaa. http://www.timesofisrael.com/hungary-bulgaria-ask-israel-about-barrier-to-keep-out-migrants/
·         1800 vuotta vanha sargofagi löydettiin kaivettaessa tulevan rakennuksen perustuksia Ashkelonissa. Arabiyhtiön omistama kaivinkone runteli sargofagia pahoin ja sitä vedettiin sivummalle traktorin avulla, mikä särki sitä lisää. Arabit yrittivät piilottaa sen maan alle peitellen sitä peltilevyillä ja sementillä. mutta arkeologit saivat vihiä asiasta ja tulivat paikalle pelastaen sen tuholta. Israelissa arkeologisista löydöistä tulee ilmoittaa viranomaisille ja löydetyt esineet luovuttaa heille. Poliisi löysi ja pidätti kaksi arabi-työntekijää, joilla ei ollut lupaa tulla Israelin alueelle. http://www.timesofisrael.com/israel-recovers-ancient-sarcophagus-hidden-by-builders/
·         Egyptin rannikon edustalta löydetty 30 triljoonan kuutiojalan kaasulöytö ei vaikuta Israelin ja Egyptin välisiin neuvotteluihin kaasutoimituksista Egyptiin.  Hallituksen vitkuttelu Israelin kaasuesiintymien valtion osuuksien määrittelyssä ärsyttää esiintymät löytäneitä ja valvomia yhtiöitä, joiden kärsivällisyys alkaa osoittaa lopun merkkejä. http://www.timesofisrael.com/egyptian-minister-gas-export-negotiations-with-israel-ongoing/
·         Israelin merivoimat esittelivät äskettäin kaasuesiintymien turvallisuus-järjestelyjä Välimerellä, mikä tulee olemaan haastava tehtävä. Uusia sukellusveneitä ja ohjusaluksia on ostettu ja lisää tilattu Saksasta. Lisäksi ilmavalvontaa tehostetaan ja kehitetään etenkin miehittämättömiä pienkoneita, joilla valvontaa voidaan suorittaa kellon ympäri. Kaasukentät ovat Hizbullahin yakhont ohjusten kantoetäisyydellä Libanonista ja Syyriasta. http://www.debka.com/article/24860/Israel-Navy%E2%80%99s-defense-of-Mediterranean-gas-fields-displayed-in-war-game
Post a Comment