Wednesday, September 30, 2015

KESKIVIIKKO 30.09.15

KESKIVIIKKO 30.09.15.
1.       SYYSKUUN viimeisenä päivänä uutislähteitä hallitsevat raportit maailman valtioitten johtajien pitämät puheen YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti johtavien valtojen USA:n ja Venäjän analyyseihin maailman tämän hetken tilanteesta, kytevien kysymysten lähiajan hoitaminen, sekä suunnitelmiin tulevaisuuden kehittämiseksi.

Keskeiseksi ideaksi näyttää nousevan vuosia sitten laadittu mutta silloin hyllytetty suunnitelma kestävästä kehityksestä, jota kutsuttiin nimellä Agenda 21, mutta jota nyt kutsutaan nimellä agenda 2030. Se oli Obaman puheen keskeinen teema ja siihen viittasivat toisetkin johtajat, heidän mukanaan paavi Francis I.

Toinen valtionjohtajien puheita värittänyt teema on Syyrian tilanne, joka näyttää kehittyvän räjähdysalttiiksi suurvaltojen USA, Venäjä, EU ja uutena tekijänä Kiina, mielenkiinnon kohteeksi, ja jotka kaikki ovat ravalla tai toisella sekaantuneet tai sekaantumassa sen sekavan vyyhden selvittelyyn omista intresseistään lähtien.
Johtajien puheita ja lausuntoja seuratessa on lähinnä havaittavissa, että USA:n presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat puheissaan päätyneet henkilökohtaiseen nokitteluun, mitä ei odottaisi maailman johtavien valtioitten johtajien suusta kansainvälisessä kokoontumisessa.
Presidentti Obama ilmentää puheessaan alentuvaa ja jopa holhoavaa ellei peräti loukkaavaa kieltä puhuessaan Venäjän presidentti Putinista. Se on vaarallista leikittelyä suuvalta-asemaan nousevan maan johtajasta.
Presidentti Putin puolestaan turvautui purevaan ironiaan kosketellessaan arabikevättä ja sen seurauksia Afrikan pohjoisosissa ja etenkin Irakissa ja Syyriassa.
Palaan näihin kysymyksiin uudelleen, mutta ensin käydään läpi meitä tavallisia kansalaisia lähinnä olevia kysymyksiä, kuten säätila ja Israelin ja PA:n väliset suhteet.

2.       SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -27; Tiberias 25 -37; Suolameri 28 -34; Eilat 25 -36 +C-astetta. Taivas on enimmäkseen puolipilvinen, viimeistään lauantaiksi ennustetaan selkeämpää säätä. Lämpötiloissa tapahtunee parin asteen lämpenemistä ennusteaikana, joka kestää sapattiin saakka. Kinneretin vedenpinnan korkeus laskee yhden senttimetrin vuorokausivauhtia, ollen nyt -212.79.

3.       VÄKIVALTAISUUDET ovat jatkuneet temppelivuorella, mutta myös laajemminkin Juudean ja Samarian alueilla. Uutena kehitysvaiheena on nähtävä Israelin arabikansanedustajien osallistuminen niihin, ei sentään kivien ja polttopullojen heittelyyn, vaan sanalliseen väkivaltaan. Jamal Zahalka oli paljon puhuva esimerkki, joka huuteli solvauksia ja hävyttömyyksiä Vuorelle nousseita turisteja ja juutalaisia vastaan tiistaina. ”Tämä ei ole teidän. Menkää kotiinne, teitä ei haluta tänne” hän valisti juutalaisia palvojia. Poliisit ja siviiliasuiset Shin Betin virkailijat pyrkivät rauhoittelemaan häntä pyrkien ohjaamaan hänet sivummalle puuttumatta fyysisesti hänen, koska kansanedustajana hän on loukkaamaton.

Kivien ja polttopullojen heittelyn lisäksi tilanne eteni jo rutiiniksi kehittynyttä latuaan poliisin pyrkiessä sysimään nuoret miehet Al-Aksa moskeijaan sulkien heidät sinne. Hebronissa japanilainen turisti haavoittui arabien heittämistä kivistä.
ISRAELIN poliitikot ja ministerit kääntyivät joukolla tuomitsemaan arabikansan-edustajien liittymisen Temppelivuoren väkivaltaisuuksiin syyttäen heitä polttoaineen heittämisestä liekkeihin sen sijaan, että pyrkisivät hillitsemään tulta.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev kehotti Yhdistyneen arabilistan puheen-johtajaa Ayman Odehia, että hän poistaisi Zahalkan ja hänen kaksi kollegaansa listastaan. Regev sanoi, etteivät Zahalka ja kaksi muuta Balad-puolueen kansanedustajaa kuulu Israelin Knessetiin, sillä he eivät palvele kansaa vaan aiheuttavat vahinkoa äänestäjilleen.
Avigdor Liberman kehotti oikeuskansleri Yehuda Weinsteinia aloittamaan tutkimukset Zahalkan kiihotuspuheista, hyökkäyksistä poliisia vastaan sekä juutalaisten pahoinpitelemisestä Temppelivuorella.

Maatalousministeri Uri Ariel (Jewish Home) vaati juutalaisille oikeutta rukoilla Vuorella sekä pääministeriä ja turvallisuusministeri Gilad Erdania estämään arabikansanedustajien ja arabiaktivistien pääsyn vuorelle kiihotuksen johdosta.
Likud-ja kansanedustaja Anat Barko kehotti Knessetin eettistä valiokuntaa tutkimasan Zamalkan harjoittamaa kiihotusta, joka katsoo vain rohkaistuneensa saamastaan vastarinnasta muitten kansanedustajien taholta. Hän julkaisi lausunnon, jossa hän toteaa mm.: ”Ala –Aksa on miehitettyä aluetta, ja miehityksen vastustaminen  on sekä oikeus että moraalinen velvollisuus. Me tulemme protestoimaan - olen sanonut tämän Israelin hallitukselle – kaikesta huolimatta ja suojelemaan Al-Aksaa, vaikka joutuisimme vuodattamaan verta sen vuoksi”.

Ayman Oden sanoi seisovansa arabiveljiensä rinnalla suhteessa Temppelivuoreen.
”Al-Aksa moskeija kuuluu muslimeille ja ainoa keino puolustaa sitä on vastustaa miehityksen loppumiseen saakka Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa”. Hän syyttää lausunnossaan Israelin hallitusta kiihotuksesta ja tasapainotilan horjuttamisesta. Hanan Zoabi rinnastaa hallituksen natsivaltaan, jonka esimerkkiä se noudattaa. PA:n arabit itse kehuvat olevansa natseja, jotka täydentävät Saksan natsien kesken jääneen työn juutalaisten lopullisesta tuhoamisesta. http://www.timesofisrael.com/political-furor-erupts-after-israeli-arab-mk-berates-jews-on-temple-mount/, http://jewishstandard.timesofisrael.com/why-violence-has-spiked-in-jerusalem/,

4.       PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas joutui uusimaan puheensa sisältöön liittämänsä ”pommin” USA:n vaatimuksesta. Kukaan ei osanne varmuudella sanoa, mikä tämä pommi oli – ellei se sitten ollut kuin sammakon rinta, joka pullistuu kuplaksi sisään vedetystä ilmasta – mutta arvailuja on useitakin. Erään sellaisen mukaan hän aikoi mitätöidä Oslon sopimukset 1993 ja 1995, hajottaa Palestiinan Auktoriteetin, julistaa mitättömiksi kaikki sopimukset Israelin kanssa sekä julistaa Palestiinan valtion syntyneeksi, joka on Israelin miehityksen alaisena. Ehkä hän samalla olisi halunnut nimittää valtionsa pakolaishallituksen. Toiseksi Abbas torjui pääministeri Netanyahun tarjoamat neuvottelut ilman ennakkoehtoja ulkoministeri John Kerryn pyynnöstä, joka pelkäsi USA:n joutuvan sivusta katsojaksi Ranskan ja EU:n pyrkiessä kaappaamaan rauhanprosessin valvonnan. ABBAS selvitteli keskiviikkona ennen YK:n yleiskokoukselle pitämäänsä puhetta kantaansa Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin. ABBAS torjui kaikki suorat neuvottelut ”miehittäjävallan” kanssa.
”Prosessin täytyy olla monikansallinen. Vuosikaudet kestänyt entinen malli ei enää kelpaa Israelin miehityksen vuoksi” kuten hän sanoi Huffington Postin tiistaina julkaisemassa websivun oped artikkelissa. ”Israel valvoo maatamme, luonnon-rikkauksiamme, talouttamme, ja jokapäiväistä elämäämme rikkoen Palestiinan kansan kaikki oleellisimmat ihmisoikeudet. Emme voi neuvotella suoraan sellaisen vallan kanssa, joka valvoo elämäämme tällä tasolla ja osoittaa sellaista ihmisoikeuksien ja kansamme olemassa olon halveksimista”.

Abbas kertoi artikkelissaan myös Palestiinan nelivärisen lipun nostamisesta Y:n lippurivistön salkoon ruusutarhassa ennen hänen puhettaan. Hän kutsui sitä ”rauhanomaiseksi eleeksi, joka muistuttaa oikeudesta ja itsenäisyydestä” jättäen huomiotta, että hänen kansansa harjoittaa laajaa väkivaltaa israelilaisia vastaan Temppelivuorella sekä Juudean ja Samarian maanteillä ja pyhillä paikoilla.

Hän jätti huomiotta myös sen, että PA:lla on itsemääräämisoikeus valvomillaan alueilla, ja että kansainvälinen yhteisö on avustanut sitä 4.1 miljardia USD arvosta 1993 alkaen. PA:n jatkuvat talousongelmat ovat seurausta huonosta talouden-hoidosta, laajasta korruptiosta, nepotismista sekä varojen väärinkäytöstä tuottamattomiin kohteisiin. Infrastruktuurin ja itsenäiselle valtiolle välttämättömien instituutioiden suunnittelu ja rakentaminen on jäänyt suorittamatta. PA ei ole valmis itsenäisyyteen. Arabien enemmistö Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa kannattaa yhä selvemmin yhden valtion periaatetta, vaatien samalla Abbasin eroa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-No-bi-lateral-talks-with-Israel-while-its-an-occupying-power-419440

5.       JEROME CORSI kertoo WND:n artikkelissaan presidentti Barack Obaman puheesta ennen YK:n täysistunnossa pitämäänsä puhetta. Corsi epäilee, että harva ulkopuolinen on tietoinen edellisen puheen sisällöstä, jossa hän vakuuttaa Amerikan sitoutumisen ristiriitaiseen, utopistiseen agendaan maailman muotoilemiseen uudelleen. Obama puhui sunnu8ntaina YK:ssa järjestetyssä ”2030 kestävän kehityksen” huippukokouksessa 25. -27. 09. korkeantason tilaisuudessa.

193 YK:n jäsenmaata, niiden mukana USA, hyväksyivät yksimielisesti ”2030 agendan kestävästä kehityksestä”, suunnitelman köyhyyden poistamiseksi, taistelun eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden eliminoimiseksi sekä ilmaston-muutosten lannistamiseksi.
Agenda 2030 on luonnos maailman hallituksen perustamiseksi, se on vuonna 1992 laaditun suunnitelman ”agenda 21” herättämiseksi henkiin. YK kutsui sitä ”toimintojen kaiken kattavaksi suunnitelmaksi, jota YK:n järjestelmä, hallitukset ja suurimmat järjestöt tulevat toteuttamaan globaalisti, kansallisesti ja paikallisesti kaikilla aloilla, joilla inhimillinen toiminta vaikuttaa ympäristöön”.

PRESIDENTTI Obama lausui suunnitelman saatua yksimielisen hyväksymisen kättentaputusten saattelema: ”Siten olemme tänään sitoutuneet uuden kestävän kehityksen päämääriin, joista yksi on äärimmäisen köyhyyden poistaminen maailmasta”. Hän muistutti, ettei tehtävä ole helppo eikä ole syytä harhakuvitelmiin sen nopeista tuloksista, sillä aikaa on vain 15 vuotta, mutta se on tehtävä.

CORSI muistuttaa, että monilta jäi samoin huomiotta paavi Francis I:n YK:ssa pitämä puhe, jossa viittasi agenda 2030 suunnitelmaan.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi paaville pitämässään tervetulopuheessaan: ”Teidän vierailunne sattuu yhteen kestävän kehityksen 2030 omaksumisen kanssa”. Hän viittasi paavin julkaisemaan paimenkirjeeseen ”Laudato si” (ylistys Sinulle) joka puolestaan viittaa 13. vuosisadan pyhimyksen Fraciscus Assisilaisen kirjoittamaan rukoukseen Cantate de Creatures, ”luotujen ylistys kaiken Luojalle”.

RIO de Janeiron ”Maa konferenssissa” 1992 hyväksytty ”agenda 21” sisältää 17 tavoitetta ja 169 kohdetta.
Sen keskeisimmät tavoitteet ovat köyhyyden poistamine kansojen välillä, nälän-hädän poistaminen, taistelu globaalia taloudellista eriarvoisuutta vastaan, saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä globaalin ilmastonmuutoksen pysäyttäminen.
Kestävän kehityksen agenda 2030 on siten saanut hyväksymisen korkeimmalta taholta, ja sitä tullaan toteuttamaan YK:n omaksuman ja sille myönnetyn globaalin vallan puitteissa yli kansallisten, paikallisten ja henkilökohtaisten esteiden. http://www.wnd.com/2015/09/obama-affirmed-radical-u-n-agenda-in-lesser-known-speech/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Netanyahu aikoo varoittaa YK:n puheessaan kansoja heittäytymästä liian tuttavalliseksi (cozy) Iranin kanssa kuvitellen, että Iran on osa Syyrian ongelman ratkaisua. Hän toteaa, että Iran on ongelman juuri ja alku. Netanyahu haluaa muistuttaa maailman kansoja, ettei se, että Iranin uraanin rikastaminen pysyy sopimuksen mukaisen ”punaisen viivan” alapuolella, riitä sillä jäljellä on joukko ongelmallisia seikkoja – sanoissa ja teoissa – Iranin tämän hetken käyttäytymisessä. http://www.timesofisrael.com/dont-get-cozy-with-problem-iran-netanyahu-to-warn-un/
·         USA lopettaa Syyrian kapinallisten kouluttamisen, mutta ilmeisesti toimittaa edelleen sinne aseita. USA:n kouluttamia sotilaita liittyi ryhmiin, joita vastaan heidän tulisi taistella, vieden USA:n antamat aseet mukanaan.
·         Obaman ja Putinin välinen keskustelu Syyriasta ja Ukrainasta ei mennyt aivan nuotilleen. Obama pyrki vakuuttamaan Putinin, etteivät aseet ratkaise Syyrian ongelmia ja iS:n joukkojen tuhoamista, vaan että tarvitaan uutta ideologiaa, joka voittaa IS:n tarjoaman. Putin viittasi USA:n ja länsimaitten aseelliseen toimintaan arabikevään aikana heittäen piikin: ”Katsokaa nyt, mihin se johti”. Putin aikoo viedä aseita Syyriaan, mutta vain siten, että ne ovat venäläisten sotilaitten käsissä, mikä tarkoittaa lisää sotilaita. Venäjän avustus presidentti Assadin armeijalle on rohkaissut sitä hyökkäyksiin IS:n ja Al-Qaidan joukkoja vastaan Aleppon ja Damaskoksen välillä. Putin muistutti Obamaa, että vain Assadin ja kurdien joukot ovat taistelleet menestyksellä ISIS:n joukkoja vastaan, http://www.wnd.com/2015/09/obama-offers-ideas-to-fight-isis-putin-sends-guns/, http://www.jpost.com/Middle-East/Russian-parliament-grants-Putin-right-to-deploy-troops-in-Syria-419475.
·         Kvartetti ja YK aikovat saada täysin homehtuneet rauhanponnistelut uudelleen vauhtiin. Venäjä johtaa puhetta tänään YK:n turvallisuus-neuvostossa, jonka palveluja ja lausuntoja Venäjä aikoo hyödyntää taistelussa Syyriaan kapinallisia vastaan. Syyria on luovuttanut vanhoja NL:n aikoinaan toimittamia panssareita Hizbullahille saatuaan uudenaikaisia aseita Venäjältä. http://www.timesofisrael.com/un-quartet-to-discuss-jump-starting-peace-efforts/
·         Putin varoittaa IAF:n koneita tunkeutumasta Syyrian ilmatilaan, Saman varoituksen hän antoi USA:lle kehottaen sitä poistamaan koneensa Syyrian ilmatilasta. Venäjä aikoo muodostaa Syyriaan it-ohjustensa muodostaman kuvun, jota se valvoo tutkalaitteillaan, mutta jonne muitten koneilla ei ole asiaa. Aamun artikkelit toteavat, että kiinalaisia aluksia on havaittu Syyrian rannikon edustalla odottaen Assadin lupaa purjehtia Tartun satamaan. http://www.debka.com/article/24913/Putin-warns-Israel-off-targeting-Iranian-targets-in-Syria-, http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Russia-demands-that-American-planes-stay-out-of-Syrian-skies-419487,
·         Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi Gazasta ammutun raketin Ashdodin yllä. Kukaan ei haavoittunut eikä vahinkoja raportoitu. IAF:n koneet iskivät Hamasin infrastruktuuria vastaan Gazassa. http://www.jpost.com/Annual-Conference/IDF-strikes-Hamas-military-target-in-response-to-Gaza-rocket-fire-419450
·         Saudi Arabian ulkoministeri Adel Al-Jibeir sanoo, etteivät länsimaat ole tehneet voitavaansa Assadin kaatamiseksi ja vaatii sotilaallisia toimia. Miten se onnistuisi tässä tilanteessa Venäjän Assadille antaman varjon suojassa? http://www.timesofisrael.com/saudis-push-military-option-to-oust-assad/
·         Mekkan pyhiinvaeltajien uhrien lukumäärä herättää erilaisia kysymyksiä. Virallisesti ilmoitettiin 769 ohmisen saaneen surmansa ja haavoittuneen 934. Iran väittää, että oikea luku on 4000, heistä satoja Iranista, ja aikoo avata oikeustoimet Saudi Arabiaa vastaan. Erään uutisen mukaan saudeissa on suunnitteilla salaliitto Salmanin kaatamiseksi ja uuden kuninkaan valitsemiseksi. http://www.timesofisrael.com/saudis-attempt-to-quash-rumors-of-higher-hajj-crush-death-toll/
·         Israelin turvallisuusjoukot ovat varustautuneet mahdolliseen häirintään tuhansien ihmisten pyrkiessä keskiviikkona Kotellille ensin birkat hacohanim (pappien) siunaustilaisuuteen ja myöhempään mussaf rukoustilaisuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/201228#.Vgu_HFOnI6s
Post a Comment