Friday, August 07, 2015

PERJANTAI 07.08.15

PERJANTAI 07.08.15
1.       ON luvassa kuuma päivä ja studioni kattokerroksessa kuumenee hellepäivinä sietämättömäksi, minkä vuoksi pyrin ajoittamaan raportin laadinnan aamun tunteihin, jolloin on vielä inhimilliset olosuhteet. Lämpömittari osoitti puoli seitsemän maissa 24 astetta, mutta lämpötila noussee iltapäivällä 35 asteeseen.

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN: Jerusalem 21 -36; Tiberias 27 -42; Suolameri 31 -42; Eilat 30 -42 +C-astetta. Huomenna lämpötilat nousevat koko maassa, Jerusalemissa 37 asteeseen, suolamerellä ja Eilatissa 45 asteen lukemiin.
Koska poliittinen ilmapiiri juutalaisten ja arabien välillä on jännittynyt, kuumakallet voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen ja sytyttää uusia tuhopolttoja. Se näkyy myös terrorihyökkäyksinä juutalaisia vastaan, joita tehdään ja yritetään sekä maanteillä että muualla maassa. Turvallisuus järjestöt ovat jatkuvassa valmiustilassa pyrkien nappaamaan epäilyttäviä henkilöitä heti vinkin saatuaan.
Esimerkkinä tästä oli poliisin havainto erään henkilöauton epäilyttävä liikehdintä pääväylällä Tel Avivista pohjoiseen. Poliisi sulki liikenteen hetkeksi saadakseen auton pysähtymään tarkastusta varten, mikä aiheutti valtavan ruuhkautuman. Autosta ei löydetty räjähteitä eikä aseita, mutta poliisi pidätti kuulusteluja varten sekä Adalasta kotoisin olevan kuljettajan että autossa istuneet kaksi gazalaista miestä, jotka olivat päässeet soluttautumaan maahan laittomasti. Poliisi on aina valppaana.

Ben Gurionin lentokenttä oli tulossa kosheriksi viikonvaihteen ajaksi työntekojöitten ilmoitettua työnseisauksesta lauantaiksi, mutta 200 lentoa ja 30 000 matkustajan matkasuunnitelmia uhannut uhka saatiin poistettua neuvotteluilla viime hetkellä, vaikka ongelma ei siitä poistunut, vaan neuvotteluja jatketaan sunnuntaina. Ultraortodoksit ehtivät jo iloita lakkopäätöksestä, joka olisi lamauttanut kaiken lentoliikenteen tärkeimmällä kentällä perjantain auringonlaskusta lauantain auringonlaskuun, jona aikana työn tekeminen on halachan mukaan kielletty. http://www.timesofisrael.com/ben-gurion-airport-staff-call-off-strike/

2.       USA:N ulkoministeri John Kerry kiertää arabimaita käyden viimeksi Gufmaissa pyrkien taivuttamaan ne ymmärrykseen Wienissä allekirjoitetusta sopimuksesta P5+1 maiden ja Iranin välillä, joka presidentti Obaman selityksen mukaan tulee estämään Irania rakentamasta ydinpommia loputtomiin, edellyttäen, että Iran noudattaa sitä. Gulfmaiden kerrotaan antaneen varovaisen myöntymisensä siksi, etteivät ne halua antaa maailmalle kuvaa, että ne olisivat samalla puolella barrikadia Israelin kanssa. Perustelu on lapsellinen ottaen huomioon, että kysymyksessä voi olla niiden oman turvallisuuden vaarantuminen ja itsenäisyyden menettäminen. Ei uskoisi järkevien, aikuisten ihmisten leikkivän kuurupiiloa näin kohtalonomaisissa kysymyksissä.

PRESIDENTTI Obama puolestaan pyrkii maanittelemaan Amerikan juutalaisjärjestöjä, jotta ne äänestäisivät sopimuksen Wienin sopimuksen puolesta tärkeässä kongressin äänestyksissä. Sopimuksen vastustajien tulisi saada 40 edustajan enemmistö edustajainhuoneessa ja 13 senaatissa, millä estettäisiin Obaman uhkaus käyttää veto-oikeuttaan kielteisen päätöksen kumoamiseksi.
Kaksi johtavaa juutalaisjohtajaa, Chuck Schumer ja Eliot Engel sanovat vastustavansa
sopimusta, koska se ei lopullisesti estä Irania rakentamasta ydinasetta.
SCHUMER kutsuu tarkastusmenettelyä ongelmalliseksi ja sanktioitten palauttamista vaivalloisiksi. Engel ei ole vakuuttunut sopimuksen toteutumisesta käytännössä. Wienein sopimus allekirjoitettiin osapuolten välillä 14.heinäkuuta 2015.
Kaikkein eniten Schumeria arveluttaa, ettei sopimuksessa mainita mitään Iranin harjoittamasta terrorismin tukemisesta. Kerryn mukaan siitä - enempää kuin uhkauksista Israelia vastaan - ei edes keskusteltu neuvotteluissa. ”Minusta todellinen riski on siitä, ettei Iran muutu maltillisemmaksi, vaan päinvastoin käyttää sopimusta rikollisiin päämääriinsä”. Hän selitti vastustavansa sopimusta - ei siksi, että sodan mahdollisuus olisi toivottava vaihtoehto, tai että hän väheksyisi diplomatian käyttöä - vaan siksi, että sopimus täyttää Iranin kaksi päätavoitetta: Poistaa sanktiot, mutta säilyttää sekä ydin- että tavanomaisen voiman kehittämis-mahdollisuuden pystymättä vakuuttamaan, että Iran täyttää sopimusehdot.

Kongressi äänestää Wienin sopimuksesta 17. syyskuuta. Republikaanit ovat selvemmin vakuuttaneet äänestävänsä sopimusta vastaan. http://www.timesofisrael.com/two-top-jewish-democrats-say-they-will-oppose-iran-deal/

3.       EUROOPAN juutalaisjohtajat esittävät useita varauksia Wienein sopimukselle, mutta Amerikan Juutalaisjärjestöjen Presidenttien Konferenssin puheenjohtajan Malcolm Hoenleinin mielestä ne seuraavat vastahakoisesti Amerikan juutalaisten esimerkkiä.

Hän sanoo, että yksityiskeskusteluissa Euroopan juutalaisjohtajat esittävät epämukavuutensa sopimuksen sisältöön, mutta eivät omaa tarvittavaa rohkeutta puhua epäilyksistään julkisuudessa, mitä hän valittaa.
Hoemlein kuitenkin varoittelee, että kysymyksessä ovat sopimuksen ohella Israelin ja USA:n välisten suhteitten kehittyminen joko myönteiseen tai kielteiseen suuntaan. Toinen kipeä kysymys on Israelin ja Amerikan juutalaisten väliset suhteet, jotka ovat joutuneet kovalle koetukselle viimeaikaisten tapahtumien johdosta.
ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahun äänekäs julkinen vastustus Wienin sopimukselle edustaa Israelin virallista kantaa, joka Amerikan juutalaisten tulee myös huomioida, etteivät galutin ja Israelin juutalaisten suhteet kiristy entisestään. Juutalaiset ovat perinteisesti demokraatteja. Monet heistä odottaisivat että Netanyahu alkaisi tunnustaa tappionsa ja lopettaa yhden miehen taistelunsa Obaman tahtoa vastaan, mutta hän haluaa vaikuttaa vielä kongressiin.

USA:n ulkoministeriö julkisti torstaina lausunnon, jossa se toteaa, että Kaakkois-Aasian 10 jäsenmaan järjestö sekä Australia, Intia, Japani, Etelä Korea ja Uusi Seelanti ilmoittivat tervehtivänsä tyydytyksellä Wienin sopimusta kansainvälisessä huippukokouksessaan Malesiassa. http://www.timesofisrael.com/us-jewish-leader-eu-leaders-wary-of-iran-deal-but-let-us-lead/, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-should-dial-down-diktats-on-iran-deal-us-jewish-leader/,

4.       IDF:n neljän miehen sotilaspartio oli tarkastusmatkalla Samariassa torstaina iltapäivällä, kun PA:n arabi ajoi tahallisesti autollaan heidän päällensä. Luutnantti Daniel Elbaz ja yksi hänen miehistään avasivat välittömästi tulen auton ohjaajaa kohti, joka menetti autonsa hallinnan ja se kääntyi ylösalaisin. Hän kertoo lievästi haavoittuneena sairas-vuoteellaan istuen havainneensa, että kysymys oli terrorismista ja avasi tulen estääkseen terroristin pääsemisen karkuun, joka pyrki ulos kaatuneesta autostaan. ”Havaitsin hänen pyrkivän ulos autostaan ja eliminoin hänet”, hän kertoo. Tapaus sattui Sinjilin risteyksessä lähellä Shiloa.
IDF:n sotilaspartioitten täytynee ottaa perustarvikkeisiinsa peruutuspeilejä nähdäkseen, mitä takana tapahtuu.
Autoterrorismista on tullut uusi terrorin muoti-ilmiö, jossa he kuvittelevat pääsevänsä helpommin pakoon ajettuaan pahaa aavistamattomien jalankulkijoitten tai bussipysäkillä odottavien yli. Monet pysäkit onkin varustettu betonisin suoja-harkoin yliajon vaikeuttamiseksi.
Elbaz kertoo auton lähestyneen heitä suurella nopeudella ja päästyään lähelle heitä teki nopean äkkikäännöksen ajaen suoraan heidän ylitseen. Hän avasi tulen toisen haavoittumattoman sotilaan kanssa autoa kohti.

PAIKALLE tulleet PA:n turvallisuusmiehet tunnistivat miehen henkilölisyyden, hän on Mohammad Badwan Biddun arabikylästä. Turvallisuusjoukot tarkistivat ensin, ettei hänellä ollut aseita tai pommia ja vetivät hänet ulos kaatuneesta autosta vakavasti haavoittuneena. Hänet kiidätettiin sairaalaan, kuten myös haavoittuneet sotilaat. Biddun arabikylä on lähellä Ramallahia eikä kaukana Duman arabikylästä, jossa viime perjantaina suoritettiin 18-kuukautisen vauvan hengen vaatinut tuhopoltto. Sotilaitten päättäväinen toiminta sai tunnustusta sekä presidentti Rivlinin että oppositiojohtajien taholta, mikä esti terroristin jatkamasta iskujaan. http://www.timesofisrael.com/i-saw-the-attacker-trying-to-exit-his-car-and-i-shot-him/,

5.       TERRORIJÄRJESTÖT Hamas ja Islamic Jihad ylistivät terroristin rohkeaa hyökkäystä vaatien lisää samanlaisia iskuja.
”Se on oikea tapa vastata rikoksiin vankeja, Al-Aksa moskeijaa ja jopa vauvoja vastaan”, sanotaan niiden julkistamassa lausunnossa.
”Me tervehdimme hyökkäystä sionistista vihollista vastaan”, kirjoitti Hamasin tiedottaja hepreankielisen Maariv-websivun juttupalstalla.

HAMAS ei ottanut kyseenalaista kunniaa hyökkäyksestä, mutta ”ylisti sen tekijää rohkeudesta miehittäjää vastaan käytävässä sodassa”, jonka Hamas julisti muutamia päiviä sitten todeten, että kaikki juutalaiset ovat nyt avointa riistaa. Verukkeena oli Ali Dawabshan menehtyminen tuhopoltossa, jonka tekijää ei tiedetä.
Tämä muistuttaa Labourpuolueen mapain julistamaa taisteluhuutoa ”open season”, avoin jahti, oikeistolaisia salaisia vastarintajärjestöjä vastaan brittihallinnon loppuajalla. Al-Aksaa arabit käyttävät toistamiseen väittäen milloin mitäkin Israelin suorittamaa kunnostustyötä Temppelivuoren ulkopuolisella tasanteella verukkeeksi vahingoittaa moskeijan perustuksia, vaikka työt tehdään kymmenien metrien päässä siitä. PA:n arabien toiminta ei perustu järjen, vaan Israelin vastaisten kiihotettujen tunteitten käyttämiseen, mitä sen imaamit ja mullahit tarkoituksellisesti lietsovat. http://www.timesofisrael.com/hamas-and-islamic-jihad-praise-brave-attack-call-for-escalation/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Tiedustelulähteet toteavat, että Iran puhdistaa kiireellisesti Parchin sotilastukikohtaa, joka on yksi IAEA:n haluamista tutkimuskohteista, ja jossa Iranin uskotaan kokeilleen ydinpommin sytytintä jo vuosia sitten. Iranin taholta syytökset kielletään arvailuina ilman perusteita. http://www.timesofisrael.com/iran-says-nuclear-site-cleanup-claims-preposterous/, http://www.timesofisrael.com/crates-trucks-seen-at-iran-military-site-ahead-of-un-visit/,
·         USA:n ulkoministeriö varoittaa amerikkalaisia pysymään poissa Iranista, sillä heitä uhkaa vaata joutua pidätetyksi ilman syytä ja tekaistuin perustein. http://www.timesofisrael.com/stay-out-of-iran-us-warns-americans-of-arrest-danger/
·         Presidentti Reuven Rivlin, jonka tulisi pysytellä poissa politiikasta, ei malta pysytellä lestissään, vaan katsoi oikeudekseen ojentaa pääministeriä julkisesti hänen mielestään kohtuuttoman jääräpäisestä asenteestaan USA:n presidentti Obamaa vastaan. Netanyahu selittää, ettei kiista ole henkilö-kohtainen, vaan kyse on Israelin kohtalosta Iranin ydinaseen johdosta, mitä hän uskoo Iranin valmistelevan, ja mihin Wienein sopimus antaa sille avoimen valtakirjan USA:n suojeluksessa. Obama jopa uhkaa, että USA tulee eliminoimaan kaikki yritykset Iranin ydinlaitosten tuhoamiseksi. Tämä voi asettaa Israelin ja USA:n hävittäjät nokatusten, jos IAF hyökkää Iraniin.  http://www.timesofisrael.com/netanyahu-stop-butting-heads-with-obama-rivlin-says/
·         Torstai-iltana ammuttiin 2 rakettia kohti Israelia, mutta ne jäivät lyhyiksi eivätkä aiheuttaneet vahinkoa. Hälytyssireenit ilmeisesti kuitenkin hätyyttivät ihmisiä suojatiloihin. http://www.timesofisrael.com/two-rockets-fired-at-israel-land-in-gaza/
·         Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sissi avasi torstaina suurin juhlallisuuksin Suezin kanavan uuden väylän, joka on leveämpi ja syvempi kuin nykyinen sallien suurten alusten purjehtimisen molempiin suuntiin, mikä lyhentää kanavan läpi kuljettavaa aikaa usealla tunnilla. Väylän rakentaminen aloitettiin vuosi sitten ja se maksoi 8.5 miljardia USD. Epäilijät eivät usko, että uusi kanava toisi suuria varoja Egyptin kassaan kovin nopeasti, sillä maailma on nyt lamassa. Lisäksi Kiinan rahoittama ja rakentama uusi Panaman kanava sekoittaa liiketoiveita. Se valmistunee ensi vuonna. http://www.timesofisrael.com/egypt-unveils-suez-canal-extension-amid-nationalist-fervor/
·         Juutalainen aktivisti Baruch Ben Yosef esitti oikeudelle 1 miljardin NIS vaateen syyttäen Palestiinan Auktoriteettia, arabi-NGO:ta ja Jordaniaa diskriminoimisesta kieltäessään juutalaisilta pääsyn Temppelivuorelle. Tilanne Temppelivuorella on Israelin hallitusten laiminlyöntien vuoksi - perustuen joko pelkuruuteen tai saamattomuuteen – on kehittynyt nykyiseen kestämättömään tilanteeseen. Israel karkotti Jordanian armeijan Vuorelta 1967 sodassa, mutta antoi tyhmyydessään tai arabienpelosta sen käyttöoikeuden arabi-wagfille (säätiölle), jonka päämaja on Jordaniassa. WAGF julistaa toistamiseen omistavansa Vuoren ja kieltää juutalaisia nousemasta sinne, ja ehdottomasti välttää rukoilemista Vuorella. Säännön rikkojat pidätetään Israelin poliisin toimesta ja heille annetaan eripituisia karanteeneja nousta Vuorelle. Israelissa ovat sekä yksityiset että eri kansalaisjärjestöt alkaneet yhä suuremmalla äänellä vaatimaan pääsyä Vuorelle aina halutessaan eikä vain silloin, kun se sopii muslimeille, sekä oikeuta rukoilla siellä. http://www.timesofisrael.com/activist-sues-pa-jordan-over-jewish-access-to-temple-mount/
·         Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnel syytti Obaman esittämiä argumentteja Wienin sopimusta puolustaessaan järjettömiksi (absurd). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199145#.VcRqvmDxQwA
·         Israelin poliisi pidätti Al-Aksassa perjantaina saarnanneen imaamin Maghrubin syyttäen häntä vihan ja kiihotuksen lietsonnasta. Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmaan viimeinen tällainen tapaus, sillä muslimi-saarnaajat voittavat kannuksensa Israelia solvatessaan.
·         Arabit kivittivät torstai-iltana Magen David ambulanssia Jordanjoen laaksossa. Kukaan ie vammautunut, mutta auto kärsi vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199144#.VcRs_mDxQwA
.
Post a Comment