Wednesday, August 26, 2015

KESKIVIIKKO 26.08.15

KESKIVIIKKO 26.08.15
1.       HELLESÄÄSSÄ tapahtui pieni hengähdystauko, mutta helle palautuu aiemmalle tasolleen sapattina viimeistään, jolloin saavutetaan uudelleen 32 asteen päivälämpötila pääkaupungin alueilla. Tänään huippulämpötila on 29 asteen tienoilla, yölämpötilat ovat nyt 19 asteessa, mutta noussee asteen verran.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 26 -38; Suolameri 30 -39; Eilat 27 -39 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus on 212.52 sm Välimeren alapuolella, eikä eilen osoitetuttu laskua edellisestä.

2.       USA:ssa jatkuu kongressin jäsenten ja painostusryhmien puolesta ja vastaan mielipiteen muokkaus siitä, miten pitäisi suhtautua P5+1 maiden neuvottelemaan Wienin sopimukseen Iranin mullahhallituksen kanssa. Yksittäiset kongressin jäsenet ilmoittavat julkisesti nähneensä valon ja vakuuttavat äänestävänsä sen mukaan.
Painostusryhmistä AIPAC on selkeästi sopimusta vastaan, JStreet puolestaan sen kannalla. JStreet, jonka pitäisi olla juutalainen painostusryhmä, valitsi opiskelijoitten osastonsa johtoon muslimin, joka sanoo asuneensa juutalaisten keskellä eikä tuntevansa vastenmielisyyttä heitä kohtaan.

REPUBLIKAANINEN senaattori Bob Cotker, Tennessee, joka johtaa kongressin ulko-asiain komiteaa, ja joka on johtanut Wienin sopimuksen vastaista kampanjaa, sanoi epäilevänsä, että heillä on tarpeeksi jäseniä sopimuksen estämiseksi. Hän tunnustaa, että presidentti Obaman johtama kampanja sopimuksen hyväksi on tuottanut tulosta. Tiistaina Patty Murray (DWa) ilmoitti 29.nä kannattavansa sopimusta. Obama tarvitsee 34 jäsenen kannatuksen säilyttääkseen veto-oikeutensa. jota hän on uhannut käyttää siinä tapauksessa, että kongressi äänestää sopimusta vastaan.
Jos hän saa 41 kannattajaa, hänen ei tarvitse käyttää veto-oikeuttaan.
Veto-oikeuden ohittaminen vaatii kongressin molempien kamarien 2/3 äänen enemmistön.  http://www.timesofisrael.com/new-jersey-governor-christie-urges-opposition-to-iran-deal/

3.       IAEA:n johtaja japanilainen Yukiya Yamano kertoo, että hänen johtamansa YK:n alainen järjestö on saanut Iranilta ”merkittävän määrän” dokumentteja. Niissä pyritään hälventämään maailmalla yleisiä pelkoja, joiden mukaan Iranilla on julkisen ydinsuunnitelman toteuttamisen ohella toinen, salainen ohjelma, jota se toteuttaa samaan aikaan laitoksissa, joita ei ole virallisesti rekisteröity. Tämän salaisen ohjelman on uskottu tähtäävän ysinaseen valmistamiseen. Eräiden lähteiden mukaan Iranilla on jo valmiiksi rakennettu ydinase, jonka se on rakentanut Pohjois-Korean ja Pakistanin avustuksella.

IAEA on toistamiseen vaatinut Iranin lupaa suorittaa tarkastuksia Parchin sotilastuki-kohdassa, jossa sen uskotaan kokeilleen ydinaseen laukaisumekanismia. Wienin sopimuksen mukaan Iran saa itse ottaa IAEA:n vaatimat maanäytteet tarkastusta varten, mitä asiantuntijat pitävät kuin lammastarhan valvomisen antamista sudelle. Yamano sanoo, ettei hän vielä pysty arvioimaan, miten hyödyllisiä Iranin luovuttamat dokumentit ovat. Niissä kerrotaan Iranin aiemmista ydinsuunnitelman toteuttamisen liittyvistä toimista. Hänen on tehtävä lopullinen päätöksensä asiassa joulukuun 15. päivään mennessä. Myönteinen päätös vapauttaa Iranin kaikista sanktioista ensi vuoden kevääseen mennessä. http://www.timesofisrael.com/iran-providing-info-for-nuclear-probe-says-un-watchdog/

4.       ISRAELILAISEN ballistisen insinööritoimiston valmistama uuden tyyppinen ei-tappava ammus on keskeinen poliisin käyttöön tarkoitetussa aseessa, jota kokeillaan 20:ssä USA:n pohjoisosan kaupungissa.
Aseen valmistaja on Micron Products Inc., jonka omistaa Arrythmia Research Tecnology Fitchburgissa.

Aseen ammus on kumiluotia suurempi, se on tylppäpäinen ja sen kärkeen asennettu siliconikerros laajenee ja litistyy ammuksen osuessa kohteeseensa. Se aiheuttaa kipua, jota verrataan jääkiekkolätkän osumiseen ihmisen kehoon, kuten yksi koe-kaniiniksi antautunut yhtiön hallituksen varapresidentti Allen Ezer kertoi.
Ammus ei tunkeudu ihon sisään, vaan aiheuttaa kovaa kipua kohteessa, johon se ammutaan. Ohjeissa kehotetaan ampumaan käsiin tai jalkoihin. Poliisin mukaan ase on poliisin patukan, laseraseen ja pistoolin väliin sopiva ei-tappava ase.
Useat poliisiyksiköt USA:ssa ja Kanadassa ovat hankkineet aseen, lisäksi SWAT-yksiköt useilla paikkakunnilla ovat hankkineet aseen kokeiltavaksi.

25 USD maksavaa ammusta saa varustettuina pippurijauholla, merkkien tekemiseksi mellakan johtajiin sekä hajusteella, joka muistuttaa viemärin hajua.
Asetta ei ole kokeiltu ampumalla se ihmisen päähän, mutta valmistaja myöntää sen voivan aiheuttaa vaurioita aivoihin ja kasvoihin. Myös muiden valmistajien vastaavanlaisia aseita on saatavilla markkinoilla.
Poliisin mukaan ase ei ole yhtä toimintavalmis äkillisissä tilanteissa kuin pistooli tai taser, koska se edellyttää aseen nostamista ja suuntaamista enne laukaisua.
Maailma on tulossa yhä vaarallisemmaksi paikaksi asua, mutta mikä olisi vaihtoehto?

5.       USA:n hallitus ei millään tavoin informoinut Israelin hallitusta solmiessaan diplomaattisuhteet kommunistisen Kuuban hallituksen kanssa. Se ei myöskään nostanut esiin Kuuban hallituksen vihamielistä suhteutumista Israeliin.
Kuten Raphael Ahren kirjoittaa ToI;n artikkelissaan, yli kaksi vuosikymmentä YK:n ja USA:n harjoittama Kuuban kauppasaarto on jopa ylittänyt – ehkä moninkertaisestikin – sen, mítä Israelin vastainen boikotti, syrjintä ja sanktio-toiminta on pystynyt herättämään maailmalla.  

VUONNA 2014, kuten myös vuotta aiemmin, YK äänesti yleiskokouksessaan ”välttämättömyyden lopettaa taloudellinen, kaupallinen ja rahataloudellinen vientikielto, jonka USA oli asettanut Kuubaa vastaan”. Marshallsaaret, Mikronesia ja Palau pidättäytyivät äänestämästä, vastaan äänestivät USA ja Israel.
Vain pari kuukautta YK:n ei-sitovan päätöslauselman jälkeen presidentti Barack Hussein Obama ilmoitti, että vihollisuus näiden kahden maan välillä lakkaa, mikä antoi suotuiset mahdollisuudet saada vapautettua Kuubassa vangittuna ollut juutalainen urakoitsija Allan Gross.
Elokuun 14. päivänä USA:n ulkoministeri John Kerry matkusti Havannaan, jossa hän keskusteluaan Kuuban johtajien kanssa ilmoitti USA:n lähetystön uudelleen avaamisesta Kuubassa.
Kuuba katkaisi yksipuolisesti suhteensa Israelin kanssa n. 40 vuotta sitten, eikä se ole ilmaissut halukkuuttaan suhteitten solmimiseksi uudelleen. Täten USA:n hallitus jätti Israelin kuin nallin kalliolle ohittaen kohtuu- ja sopivuusvaatimukset.
Israelin ulkoministeriön edustaja ei halua kommentoida tilannetta julkisesti, mutta yksityisesti sanoo turhautuneensa USA:n päätöksestä. Hän vakuuttaa, ettei Israelilla ole mitään Kuuban suhteitten palauttamista vastaani, sillä Kuuba on tärkeä tekijä Etelä Amerikan maiden politiikkaa muotoiltaessa.
60 – ja 70 luvuilla Kuuban suhteet olivat hyvät, mutta arabimaitten painostuksesta Fidel Castron jallitus katkaisi ne 1967 ja 1973 sotien johdosta toteuttaen suhteitten katkaisemisen Jom Kippur-sodan jälkeen saadakseen sitoutumattomien maiden presidenttiyden. Israelin asioita Havannassa hoitaa Kanada.
Kuuban itsevaltias Fidel Castro luovutti 2010 paikkansa pikkuveljelleen Raoul Castrolle. Fidel totesi silloin, että Israelilla on oikeus itsenäisyyteen, mutta diplomaattisten suhteitten solmiminen vie aikaa, mutta ettei hän vastusta niitä.

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Debkafile kertoo artikkelissaan, että PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistelee liikemiespoikansa Yasser Abbasin, 52, nousua hänen paikalleen, sillä 80 vuotta rypiessään politiikan ja terrorismin parissa hänen resurssinsa ja akkunsa alkavat osoittaa punaista, eli tyhjää. Abbas, joka terroriaikoinaan tunnettiin nimellä Abu Mazen ja jota monet edelleen käyttävät hänestä, on vaikeassa välikädessä. Hänen korruptoitunut ja nepotistinen hallintonsa ei ole uuden sukupolven mieleen. Hän on katkaissut suhteensa presidentti Obaman ja ulkoministeri John Kerryn kanssa, jota hän kutsuu ”suureksi valehtelijaksi”. Arabimaat ovat aina suhtautuneet suurin varauksin Abbasiin, mutta ovat tukeneet häntä palestiinalaisten arabien johtajana paremman puutteessa, sillä Israelin vastustaminen on arabeille sittenkin ollut tärkeintä. Suhteet EU-maihin ovat nekin ongelmalliset, mikä rassaa PA:n saamien miljoonien sujuvaa valumista PA:n pohjattomaan pussiin. EU-maiden vihamielinen suhtautuminen Israeliin on pitänyt rahahanat kuitenkin vielä auki. UNRWA joutunee sulkemaan koulujaan rahanpuutteen vuoksi, mikä koskee eniten Hamasin hallitsemia alueita. PA:n sisällä on menossa johdon vaihdos, mutta Yasserin ohella ehdokkaita on muitakin. Miten Abbas aikoo junailla poikansa hyväksi, nähdään aikanaan.
·         Knessetin laki-, perustuslaki- ja oikeuskomitean puheenjohtaja Nissan Slomianski (Jewish Home) muistuttaa korkeimman oikeuden tuomareita palauttamaan mieleensä, kuka lait valmistelee ja hyväksyy. Hän yhtyy niihin arvostelijoihin, jotka muistuttavat tuomareita, että lait laatii Knesset ja maata hallitsee Knessetin hyväksymä hallitus, eivätkä korkeimman oikeuden tuomarit. Asia on noussut pinnalle korkeimman oikeuden antaessa omia päätöksiään, joissa se velvoittaa maan hallituksen toimimaan päätöstensä mukaisesti antamansa määräajan puitteissa. Lisäksi maa on ajautunut outoon tilanteeseen, jossa maassa useimmiten ulkomaisen rahoituksen varassa toimivat NGO-järjestöt käyttävät korkeinta oikeutta käsikassaranaan esittäen sille omien asianajajiensa arabien nimissä laatimia valituksia maan omistus-oikeuksista, joiden käsittely kuuluisi alueoikeuksien päätösvaltaan.  Asian outoutta lisää se, että korkein oikeus valitsee itse jäsenensä ilman, että edes Knessetillä on oikeutta puuttua siihen. Slomianskyn mieltä kuohutti korkeimman oikeuden päätös vapauttaa 1200 laittomasti maahan tullutta ulkomaalaista, joita pidettiin Holonin kokoamisleirissä. Tämä oli jo kolmas kerta, kun korkein oikeus puuttui ns. pakolaisten kysymykseen. Viimeinen erimielisyys koskee keskukseen koottujen pidätysaikaa kokoamis-keskuksessa. Tel Aviv ja Eilat on suljettu pakolaisilta, minkä johdosta heidät sijoitetaan muiden kaupunkien vastukseksi. Israel sijoittaa vuosittain satoja juutalaispakolaisia, mikä rajoittaa sen mahdollisuuksia muista pakolaisista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199935#.Vd1kNor7RsU
·         PA/PLO jätti YK:n pääsihteerille esityksen, että PA/PLO:n ja Vatikaanien lippu sallittaisiin YK:n päärakennuksen edessä toisten maitten lippujen joukkoon. YK:n yleiskokous teki 2012 päätöksen PA/PLO:n hyväksymiseksi YK:n ei-valtion nimikkeellä tarkkailijajäseneksi, ja voi osallistua kokouksiin, mutta ei sen äänestyksiin. Vatikaani esitti nyt pyynnön, että PA/PLO jättäisi Vatikaanin nimen pois omaa lippu-oikeutta hakiessaan. Tarkkailijat arvioivat, etteivät USA ja Israel voisi vastustaa PA/PLO:n esitystä, etteivät ne loukkaisi paavin herkkiä tunteita. Paavi Francis I matkustaa Washingtoniin syyskuun 23. päivänä ja puhuu seuraavana päivänä USA:n kongressille. Hän puhuu myös YK.n yleiskokouksessa, missä hänen uskotaan paljastavan ”maailman pelastamissuunnitelmansa”, johon kuuluvat kestävä kehitys ja maapallon lämpeneminen, mikä aiheuttaa mannerjäätiköiden sulamista ja meren pinnan nousemista. Ehkä myös varallisuuden uusjako ja suuria väestömääriä uhkaava nälänhätä pakolaistulvineen on hänen ohjelmassaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199931#.Vd1qT4r7RsU
·         UNRWA:n tiedottaja Chris Gunness raportoi Libanonista, että taistelut Fatahin ja Jund al-Sham välillä ovat pakottaneet 3000 palestiinalaisen arabin väistymään taistelujen tieltä. Taistelut suurimman pakolaisleirin Ain Al-Hilwehin alueella surmasivat kolme ihmistä maanantai-iltana ja että taistelut jatkuivat tiistaina. Sunnuntaina sovittu tulitauko särkyi Shamin yrittäessä teloittaa Fatahin turvallisuusmiehen. Syntyneessä laukaustenvaihdossa 3 ihmistä sai surmansa ja 18 haavoittui. Shamin edustaja ei ehkä ollut mukana tulitaukoneuvotteluissa.  Leirissä asuu 54 000 ihmistä, Se on yksi Libanonin 12 leiristä, joissa asuu yhteensä 450 000 pakolaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199930#.Vd1uUor7RsU,
·         Obama kutsui Wienin sopimuksen vastustajia kongressissa mielenvikaisiksi, mikä sai Valkoisen Talon tiedottajan Eric Schulzin kiemurtelemaan epämukavasti yrittäessään selittää, mitä Obama tarkoitti. http://www.timesofisrael.com/white-house-walks-back-obama-jab-at-deal-opponents/
·         ISIS joukkojen ei ole onnistunut livahtamaan Jordanian rajavartijoiden huomaamatta hashemiittien hallitsemaan erämaa kuningaskuntaan. He eivät kuitenkaan voi mitään sille, että IS:n ajama ideologia leviää maassa. Jordania on tärkeä pala IS:n suunnittelemassa kalifaatissa. joten voidaan hyvällä syyllä odottaa ideologisten solujen pyrkivän aloittamaan tositoimet. Jordanian kuningashuone luottaa siihen, että länsimaat ja Israel tulevat avustamaan tarvittaessa, ettei kuningas Abdullah II:n hallitus kaadu. Israel on ollut hänen hallituksensa tärkein vakuus, vaikka se toistuvasti puhuu hyvin rumasti Israelista ja juutalaistamisesta Jerusalemin ja Temppelivuoden alueilla. Jordanian kansanedustajat vaativat, että Vuorelle tulee lähettää 200 poliisia, tai jos niitä ei ole tarpeeksi, sotilaita islamin pyhien paikkojen suojaksi. Niiden lähettäminen tuskin onnistuisi ilman Israelin lupaa.  http://www.timesofisrael.com/where-is-attacks-on-jordan-fail-its-ideology-seeps-through/
·         Englannissa tehtiin aloite, jonka mukaan pääministeri Netanyahu tulee pidättää syytettynä sotarikoksista hänen tullessaan Lontooseen. He ovat jo keränneet 80 000 nimeä adressiin, jossa sitä vaaditaan. Jos he saavat 100 000 nimeä, parlamentin tulee käsitellä asiaa. Englanti on yksi ensimmäisistä Euroopan maista, joissa muslimit ohjailevat hallituksen toimia uhkauksin ja kiristyksin. Israelissa annettiin äskettäin varoitus maan kansalaisten matkustamisesta määrättyihin maihin. Listaan kootun 41 maan joukossa oli myös Suomi.  http://www.timesofisrael.com/uk-petition-to-arrest-netanyahu-absurd-says-tory-mp/
·         Maailman talouselämä jatkaa sekasorron ja jopa paniikin tunnelmissa asiantuntijoitten pyrkiessä ohjaamaan yksityisiä kansalaisia turvaaman perheittensä toimeentulon ja elämän siinäkin tapauksessa, että kaaos kaataisi koko talousjärjestelmän ja aiheuttaisi pankkien sulkemisen. Useat kehottavat tyhjentämään pankkitilinsä tai ainakin varaamaan käteistä parin viikon ruokaostoksia varten. Myös kuivamuonaa, öljyä ja vettä kehotetaan varaamaan lyhyttä sekasortoista kautta varten. Kiinan talouden ajautuminen karille on useimpien tarkkailijoiden mukaan koko sekaannuksen syynä. Toiset taas näkevät, että sitä johdetaan jonkun hämäräperäisen ryhmän kuten illuminaatin toimesta maailman hallituksen perustamiseksi. http://www.wnd.com/2015/08/nervous-investors-get-breather-as-market-rallies/, http://www.wnd.com/2015/08/of-course-market-plunge-is-gods-judgment/, http://www.wnd.com/2015/08/russian-media-u-s-economic-apocalypse-in-september/,

Post a Comment