Wednesday, August 12, 2015

KESKIVIIKKO 12.08.15

KESKIVIIKKO 12.08.14
1.       AURINIKO nousee idän puolella värjäten taivaan kannen keltaisen ja punaisen väriseksi, mutta idän puolella taivas on paksun harmaan pilviverhon peitossa. Raskaat ja vetisen näköiset pilvet näyttävät roikkuvan maata kohti aiheuttaen sumuisen ja utuisen maisemakuvan. Mittari näytti aamulla 23 lämpöastetta, mutta ilma tuntui viileältä ja jopa raa´alta. Myöhemmin sumuverho näyttää leviävän itään päin muuttaen auringonvalon hämyiseksi. Saapa nähdä, millainen päivä tästä kehkeytyy. Ennusteet lupaavat kuitenkin 30 asteen huippulämpöä ja aurinkoista säätä, joka näyttää niiden mukaan jatkuvan toistaiseksi.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 28 -38; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Lämpötila alkaa nousta uudelleen perjantain tienoilla siten, että lauantaiksi luvataan 33 asteen lämpötilaa pääkaupunkiseuduilla.

2.       POLIITTISEDLLA rintamalla jatkuu tyypillinen kesäaika, kelloja siirrettiin alkukesästä tunnin verran eteenpäin, mikä tarkoittanee sitä, että elämme jo tulevaisuudessa. Syksyllä joudutaan aika käärimään saman verran takaisin ja katsomaan, missä ollaan.

PÄÄMINISTERI Netanyahun johtama hallitus taiteilee kuin veitsen terällä yhden äänen enemmistön varassa Knessetissä, eikä kumman hiljainen Sionistien Unionin johtama oppositio ole löytänyt kiintopistettä, jolla hallitus kaadettaisiin.
Pääministeri jatkaa kuuden johtavan maan ja Iranin välisen sopimuksen arvostelemista, vaikka varoituksia tulee vasemmalta ja oikealta, jopa presidentti Rivlinin taholta, alkaa tunnustaa, että Wienin sopimus on todellisuutta, jota osittain jo toteutetaan ja jonka kanssa on opeteltava elämään.

3.       USA:n kongressi tutkii sopimusta sille annetun 60 päivän aikana ja tekee sitten pääyöksensä puolesta tai vastaan. Puolueet hakevat rintamalinjojaan kongressin jäsenten julkistaessa vähitellen omaa kantaansa. Kulissien taustalla käydään kovaa polemiikkia eivätkä lehmäkaupatkaan liene poissuljettu mahdollisuus.

Presidentti Obama uhkuu taisteluintoa, jota hän saa lomaillessaan valtion omistamalla maatilalla Martan Viinitarhassa Massachusettsissa viettäen aikaansa pääasiassa golfradalla. CNN:lle antamassaan haastattelussa hän uhkailee Israelia, että juutalaisvaltio on jäämässä eristetyksi ja yksin arvostelemaan Wienin sopimusta. Koska Amerikan varakkaiden juutalaisten antama taloudellinen tuki on tuiki tärkeä Demokraattiselle puolueelle, jota juutalaiset perinteisesti äänestävät, hänen täytyy kuitenkin kietoa Israelin piikikäs arvostelu hyvältä tuoksuviin kääreisiin. Siksi hänen tulee vastentahtoisesti lisätä arvosteluunsa rikkumaton tuki Israelin turvallisuudelle.

USA:n ulkoministeri John Kerry, joka toipuessaan pyöräilyonnettomuudessa nyrjäyttämästään nilkkavammasta, kiertää uupumatta pitkin maailman turkuja pyrkien selittämään epäuskoisille johtajille, miten Wienin sopimuksen myötä Iran saadaan positiiviseksi oaksi kansainvälistä yhteisöä, eikä esiinny enää kauhu-kakarana, joka pyrkii valta-asemaan Lähi-Idässä tyrkkien yhtä jos toistakin maata ja rahoittaen ja muutenkin tukien verenhimoisia terroriporukoita. Pysyvä rauhantila on havaittavissa horisontissa, joten miksi harata vastaan? Kerry analysoi.
USA:n tiedusteluvirkailijat vakuuttavat, että jo pelkkä tietojen runsaus Iranin ydin-suunnitelman toteuttamisesta estää Irania piilottamasta ydinteollisuuttaan, mutta ulkopuoliset tarkkailijat eivät niele tuota puraisematta. Kerry vakuuttaa lisäksi, että USA:lla on keinot valvoa kaikkea, mitä Iranissa tapahtuu.
36 USA:n eläkeläiskenraalia julkaisivat tukevansa Wienin sopimusta. Vähän aiemmin tunnetut tutkijat ja vaikuttajat julkaisivat saman sisältöisen tukensa.  

Ulkoministeri John Kerry vetoaa kongressin päättäjiin, että jos Wienin sopimus torjutaan, se tulee vähentämään USA:n uskottavuutta maailmalla. Lisäksi hän laskee, että USD:n arvo tulee kärsimään valuuttamarkkinoilla.
USA:n dollari on muutenkin vaaratilanteessa, sillä Kiinan johtajien syyskuuksi suunnitellun USA:n vierailun yksi keskustelunaiheista on Kiinan valuutan nostaminen dollarin rinnalle tai ohi maailman valuuttamarkkinoilla.
Puhuessaan New Yorkissa Kerry esitti havainnon, että Iran oli luopunut ydinpommin rakentamisesta jo ennen P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja, mikä hänen mielestään osoittaa, ettei Iran edes halua koko pommia. Hän maalaili audienssinsa eteen kuvan, jossa USA hylkää sopimuksen, uusii sanktiot ja alkaa painostaa liittolaismaitaan ja kansainvälisiä yhtiöitä boikotoimaan Irania. Tämä saa Kerryn mielestä USD:n alamäen kiihtymään, mikä lopettaa sen roolin kv. vaihtovaluuttana, mitä jo maailmalla kaavaillaan, kuten hän totesi.

Kerry totesi New Yorkin puheensa loppuosassa, että USA:n talousministeriö valmistelee tilannetta, jossa kongressi hylkää Wienin sopimuksen. Hän varoittaa taas kerran, miten suurta vahinkoa se tulisi aiheuttamaan USA:n hallituksen kykyyn toimia maailman johtavana valtiona ja sen taloudellisena veturina. Siksi hän kehottaa heittämään syrjään aiheettomat epäluulot ja aloittamaan työskentelyn Iranin ja USA:n suhteitten normalisoimiseksi. Hän muistuttaa, miten Iranin ylin kaitsija julkisti ydinpommin vastaisen fatwan jo vuosia sitten; Iranin hallitus on omaksunut tämän, ja vaikka Iranin vallankumouskaarti vastustaa sopimusta, sillä ei ole valtaa estää sen toteutumista. Lisäksi se hyötyy taloudellisesti sanktioitten poistamisesta. Kerry totesi, että vaikka Iranilla oli rikastettua uraania 10 -12 ydín-pommin rakentamiseksi, se ei kuitenkaan rakentanut pommia. http://www.timesofisrael.com/despite-skepticism-us-confident-it-can-monitor-iran-deal/, http://www.timesofisrael.com/kerry-if-we-rejects-iran-deal-world-will-lose-faith-in-us-leadership/, http://www.timesofisrael.com/36-retired-us-generals-admirals-back-iran-deal/ http://www.timesofisrael.com/schumer-if-us-quits-deal-us-sanctions-still-will-hurt-iran/

4.       TERRORIJÄRJESTÖ Hamas Gazassa valmistelee täysimittaista sotaa Israelia vastaan, mutta se ei tällä hetkellä ole halukas eikä valmis aloittamaan uutta yhteenottoa.
Turvallisuusvirkailijat pidättivät heinäkuussa Gazasta Israeliin pyrkivän Hamasin jäsenen Ibraheem Adel Shehadeh Shaerin Erez raja-asemalla.
Shin Betin mukaan Shaer toimi aktiivisesti Gazassa 2014 kesäsodan aikana kuten myös sen jälkeen uuden sodan valmisteluissa.
Hän kertoi kuulusteluissa auliisti tiedoistaan hyökkäystunneleiden rakentamiseksi, niiden sijainnista ja sisäänmenoaukoista. Hän kertoi myös Iranin taloustuesta Hamasille, mikä toteutettiin käsivaroilla, kouluttamalla taistelijoita sekä ase- ja elektronisten laitteiden toimituksilla mukaan lukien miehittämättömät pienkoneet, joita Hamas käyttää tietojen keräämiseen iskukohteista ja vihollisen liikkeistä. Egypti havaitsi niiden tiedustelutoiminnan Siinain yllä, mutta ei saanut ammuttua alas.
SHIN BET julkisti tiistaina kokoamiaan tietoja Hamasin suunnitelmista uuteen sotaan. 21-vuotias Shaer Rafahista osoittautui tiedustelun kultakaivokseksi. Hän tunnusti ottaneensa osaa Gazan kesäsotaan toimittamalle taistelijoille aseita, ammuksia ja räjähteitä. Hän paljasti Hamasin suunnitelmat hyökkäystunnelien käyttämisestä tulevassa sodassa.

SHAER oli viime kuukausina työskennellyt tunnelienrakennustöissä. Hän osoitti erään tunnelin Rafahista Kerem Shalomin rajaterminaalin lähettyvillä. Tunneleita rakennetaan lähelle Israelin rajaa. Niistä on tarkoitus tehdä yllätysiskuja Israelin puolelle. He harjoittelevat myös liidokkien käyttämistä taistelijoitten saamiseksi rajan yli. Rajan suuntaiseksi rakennettua tietä on tarkoitus käyttää autojen lähettämiseksi puhkomaan aukkoja turvallisuusaitaan ennen maahyökkäystä. Hamasin taistelijat saavat opastusta panssari- ja ilmatorjunta ohjusten käyttämiseksi. Kuulustelutiedot vahvistavat aiemmat tiedot Iranin läheisistä yhteyksistä Hamasin avustamiseksi ja kouluttamiseksi.

Shaer kertoi Hamasin eliittiyksiköistä, panssarin-ja ilmatorjuntakyvystä, valvonta-asemista sekä kyvystä valokuvata Israelin aluetta 3 km:n syvyydellä. Heinäkuussa Hamas julkisti videon, jossa se näytti IDF:n komentajan Benny Gantzin vierailun raja-asemalla, jossa hän oli Hamasin tarkka-ampujan ulottuvilla.
Shaer kertoi Hamasin käyttävän jälleen rakentamisen tarkoitettuja tarvikkeita tunnelien rakentamiseen. Hän kertoi, että räjähteitä ja pommeja varastoidaan asukkaitten koteihin tunnustaen, että hänen omassa talossaan on useita 50 kg:n pommeja. Häntä vastaan nostettiin syyte Beersheban alueoikeudessa syytettynä kuuluisesta kiellettyyn järjestöön, yhteyksistä vihollisagenttiin, aiotusta murhasta, osallistumisesta kiellettyyn sotilaskoulutukseen ja muista rikoksista. http://www.timesofisrael.com/hamas-has-dug-several-tunnels-into-israel-in-new-iran-funded-war-drive/

5.       IRANIN pyrkimykset sanktioitten aiheuttaman eristyksen purkamiseksi ovat saaneet uutta pontta USA:n poistaessa omia pakotteitaan, mikä Wienin sopimuksen myötä vapautti Iranille 150 miljardin USD varat länsimaisissa pankeissa.
Osoituksena uudesta politiikasta ovat Iranin ja Venäjän sota-alusten yhteiset harjoitukset Iranin aluevesillä, joita on pidetty aiemminkin.
Venäjä lähetti yhteisiin harjoituksiin aluksensa Volgodonsk ja Makhachkala ankkuroivat Anzalin sataman läheisyyteen sunnuntaina lähellä Kaspianmerta ottaakseen osa harjoituksiin.
Iran asetti harjoituksiin kolme alusta, risteilijän Damavand, sekä ohjusalukset Joshan ja Peikan, joissa on yhteensä 200 merisotilasta. Asioista kertoi Iranin Gilan provinssin laivaston komentaja amiraali Ahmad Reza Bagen. Hän kertoi, että venäläiset alukset suuntaavat matkansa harjoitusten loputtua Azerbaijaniin.

VENÄJÄN tuki Iranille on vahvistunut sanktioitten poistuessa. Venäjä toimittaa Iranille päivitetyn S-300 ohjusten torjuntajärjestelmän. Venäjän uusin ot-järjestelmä on S-400, jota se on luovuttanut ulkomaille hyvin harkitusti. Myös Syyria saanee oman S -300 ot-järjestelmänsä, jonka se on osaksi maksanut, mutta jota Venäjä ei poliittisista syistä ole toimittanut. Israel esitti vastalauseen niiden toimittamisesta uhaten, että ne voivat aiheuttaa uuden sodan Lähi-Idässä. S-300 tutkajärjestelmä pystyy valvomaan pitkälle Israelin aluetta. Iranin vahvistunut halu pullistella lihaksiaan on saanut alueen sunni-enemmistöiset valtiot etsimään uusia tukijoita USA:n vetäytyessä entistä enemmän taustalle Obaman doktriinin mukaisesti: Ohjata taustalla asettumatta itse etulinjaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199343#.VcryzGD7RsU

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Saudi Arabia ulkoministeri Adel Al-Jubeir sanoi tiistaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, ettei Saudi Arabian asenne presidentti Bashar Assadin poistamiseksi Syyrian johdosta ole muuttunut. Venäjän ulkoministeri Lavrov sanoi, että erimielisyyksistä huolimatta saudien kanssa Geneve I on edelleen voimassa. Venäjä haluaa Assadin pysyvän vallassa, kunnes on löydetty menetelmä, jolla Syyrian sisäiset taistelut saadaan lopetettua. Assadin hallituksen asema on rauhoittava tekijä, koska se estää IS:n miehittämisen koko Syyrian alueen. Saudi Arabia pahoitti mielensä Libanonin pääministerin Rafik Haririn murhan johdosta 2005, jossa Syyrian panos oli ratkaiseva. Haririlla oli keskinäinen ystävyyssuhde saudien kuningashuoneen kanssa. Venäjä ja Saudi Arabia pyrkivät koordinoimaan IS:n vastaisen taistelunsa. http://www.debka.com/newsupdatepopup/12276/
·         Syyrian hallitus solmi 48 tunnin tulitauon Zabadanin kaupungin ja kahden Idlib-provinssin kaupungin Fuaan ja Kafraynin alueilla Tulitauon neuvotteli Al-Nusra Front järjestön kanssa liitossa oleva Ahrar al-Sham järjestö. Kapinallisten sanotaan tunkeutuneen lähelle Assadin alawait joukkojen hallitsemaa aluetta maan koillisosassa. http://www.debka.com/newsupdatepopup/12284/
·         IDF:n Länsirannan komentaja Ronnie Numah antoi joukoilleen käskyn - joutuessaan vastatusten arabien kivittäjien ja petrolipommien heittäjien kanssa - pidättyä suorasta tulesta ja ampua vain ilmaan. Suora tulenavaus otettiin voimaan muutamia kuukausia sitten arabien hyökkäysten tullessa yhä julkeammiksi. Uuden säännön mukaan kovilla ammuksilla voidaan avata tuli suoraan kohti vain, kun oma henki on vaarassa. Uuden säännön lienee aiheuttanut viimeaikaiset hyökkäykset arabisiviilejä vastaan, joiden tekijöiksi epäillään juutalaisia ääriaineksia. http://www.debka.com/article/24802/New-rules-Israeli-troops-must-fire-in-the-air-when-engaging-terrorists
·         Kesäaika merkitsee Gazan lapsille jopa 14-vuoriaasta lähtien osallistumista Hamasin ja Jihadin järjestämiin kesäleireihin, joissa pienille lapsille opetetaan sotaleikkejä aseenkäsittelystä hyökkäyksiin, tiedusteluun ja puolustustaisteluihin saakka. Gazalainen psykologi Fadil Abu Hein selitti Maan-uutistoimiston toimittajalle, että lasten tulee voida leikkiä omia leikkejään eikä heitä saa aivopestä ja kouluttaa sotilaiksi. YK:n antaman tiedon mukaan puolet Gazan 1,8 miljoonasta asukkaasta on alle 18-vuotiaita. Tämän johdosta kesäleireille pyrkivien määrä kasvaa nopeasti. Tänä kesänä leireille osallistui 25 000 nuorta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199345#.VcsBMGD7RsU
·         Englannin parlamentin websivulla julkaistu vaatimus pääministeri Netantahun pidättämiseksi sotarikollisena hänen syyskuuksi suunnitellun Lontoon vierailunsa yhteydessä on saanut tähän mennessä lähes 35 000 kannattajaa ja kasvanee vierailupäivän lähestyessä. Monet muutkin korkeat israelilaiset viranomaiset, ministerit, poliitikot ja sotilasjohtajat, ovat saman uhkan alaisina. Yksi sotilasjohtaja ei uskaltanut poistua koneestaan peläten joutuvansa pidätetyksi. Jos kannattajia on yli 100 000, parlamentin on päätettävä toimista, miten asia hoidetaan. Järjestäjät tähtäävät tähän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199331#.VcsDu2D7RsU
·         TV-10 kertoi sunnuntain lähetyksessään, että IDF:n johto on tietoinen Hamasin kaivamista hyökkäystunneleista Israelin rajalle, mutta ettei se aio tehdä niille mitään tässä vaiheessa, koska se voisi sytyttää uuden sodan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199333#.VcsGJWD7RsU
·         PA:n valvomilla alueilla asuvat arabit ovat muodostamassa siviilien johtamia partioita, jotka ovat aseistautuneet puukartuilla ja muilla ei surmaavilla aseilla. He perustelevat partioitten tarpeellisuutta voidakseen puolustautua ”setlerien” hyökkäyksiä vastaan. Temppelivuorella toimivat naisten muodostamat ryhmät, jotka huutelevat solvauksia ja ilkeyksiä Vuorelle nousseille vierailijoille. Viimeksi USA:n kongressin delegaatio joutui tällaisen solvausjoukon hyökkäyksen kohteeksi. Yksi arabinainen pidätettiin hänen purtuaan poliisia, toisten heitellessä kananmunia heidän päälleen.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Inside-the-Palestinian-watchmen-patrolling-West-Bank-villages-411813
·         PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Malki imoitti tiistaina aikovansa jättää YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen, jolla Israelin miehitys Juudeassa ja Samariassa lopetetaan ja arabit asetetaan kansainvälisen turvallisuustakuun alaisiksi. Kaikkein eniten arabeja ja Israelin vasemmistoa ärsyttää juutalaisten muodostamat yhteisöt Juudean ja Samarian alueilla. Monet ovat yhä enemmän ihmeissään, miksi pääministeri Netanyahu ei vedä esiin entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmond Levin johtaman komitean laatimaa raporttia, jossa selkeästi ja perusteellisesti todetaan, että juutalaisilla on oikeus asuttaa Juudeaa ja Samariaa kansainvälisen lain mukaan. Juudean ja Samarian Juutalaisyhteisöt kasvavat nopeammin kuin mitkään muut juutalaisyhteisöt, ja ovat esimerkkeinä edistyksestä, joka tapahtuu johdon niin halutessa. PA:n ja Hamasin korruptoitunut ja kansasta vieraantunut hallitus kasvattaa vain omia pankkitilejään ulkomailla, eikä välitä kansansa hyvinvoinnista. Israel on suuressa vaarassa USA:n presidentti Obaman omaksuman Israelille vihamielisen asenteen vuoksi myös YK:ssa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-to-present-UN-Security-Council-with-resolution-to-end-Israeli-occupation-411838


Post a Comment