Wednesday, August 05, 2015

KESKIVIIKKO 05.08.15

KESKIVIIKKO 05.08.15
1.       HELLAAALTO, joka vaivaa monia maita Aasian eteläosissa, on iskeytynyt myös Israeliin. Lämpötila pysyttelee edelleen 35 asteen tienoilla ties kuinka monen päivän jälkeen, ottaen pienen hengähdystauon huomenna noustakseen taas uudelleen viikon vaihteen aikana 38 asteeseen Jerusalemin alueilla. Pohjoisessa ja etelässä lämpötilat pysyttelevät useita asteita 40 asteen yläpuolella. Tämä helteitten uusi tuleminen lienee tulossa Arabian niemimaalta.
Helteen jatkuminen aiheuttaa katkoksia sähkön jakelussa ihmisten turvautuessa yhä enemmän ilmastointi- ja tuuletuslaitteisiinsa, kuten tapahtui Jordanin laaksossa.
Myös armeija joutui vaikeuksiin sähköisten laitteiden kuten tuulettimien pysähtyessä, minkä johdosta sotilaat viettivät aikaansa alusasuissaan yrittäen kestää polttavaa hellettä. Yksi sotilas menehtyi Jerusalemin alueella auringonpistokseen.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 26 -35; Tiberias 28 -41; Suolameri 33 -41; Eilat 33 -42 +C-astetta. Kuten mainitsin, huomenna torstaina on lämpökäyrässä pieni notkahdus alaspäin, mutta viikonvaihteen aikana lämpötilat nousevat takaisin huippulukemiin., Tiberiassa, Eilatissa ja Suolamerellä on lauantaiksi luvassa 45 asteen lämpötiloja.

2.       VIIME viikonvaihteen aikana Jerusalemin lähiympäristössä riehuneet metsä- ja pensaspalot on alustavien tutkimusten mukaan todettu tahallaan sytytetyiksi, mistä todisteina ovat paloalueilta löydetyt sytytysneste-kanisterit. Pahinta jälkeä palo teki Even Sapir moshavin alueella vaurioittaen rakennuksia. Kaksi muuta paloa olivat Moshav Illitin sekä Givat Zeevin alueilla. Kaikkiaan 700 ihmistä jouduttiin evakuoimaan kaiken varalta Even Sapiirissa ja sen lähialueilla. Myös Hadashan sairaala oli vaaravyöhykkeessä tulen levittäessä savukaasujaan sen alueille, mutta evakuointia ei tarvittu.

SMURF-piirrossarjojen alkuperäisen kuvittajan Yochanan ja Barbara Boterbergin asuttama kotitalo tuhoutui palossa sunnuntaina vieden samalla kaikki heidän taloustavaransa. Heidän kotinsa sijaitsi Franciscan luostarin omistamalla maalla Even Sapir moshavin sisällä. Parskunta oli asunut Israelissa 20 vuoden ajan. He joutuivat pakenemaan kodistaan monien muiden asukkaitten tavoin raivoisan tulipalon kulkiessa moshavin läpi. Kaikkiaan 50 sammutusmiehistöä ja 8 lentokonetta ponnistelivat 8 tunnin ajan saadakseen tulipalon hallintaan. Riehuessaan moshavin sisällä se tuhosi useita muitakin koteja ja rakennuksia, kuten kanaloita ja varastosuojia.
Poliisi aloitti välittömästi palon syyn selvittämisen, eikä tuhopoltto ole suljettu pois yhtenä selvimmistä syistä.

BOTERBERGIT Barbara ja Yohanna asuivat vaatimattomassa yhden makuuhuoneen asunnossaan. He muuttivat Israeliin Belgiasta 20 vuotta sitten. He elivät vaatimattomasti saaden heikon toimeentulonsa myymällä alkuperäisiä piirrosten ja maalausten salkkuja. He pystyivät ottamaan mukaansa vain passinsa, rahansa ja muutamia vaatekappaleita tulen ympäröityä heidän kotinsa. Rakennus paloi täydellisesti tuhoten heidän kaiken omaisuutensa ja välttämättömyystavaransa, eivätkä he tiedä, miten selviytyä tästä eteenpäin. Tilapäisen suojan he saivat luostarista, mutta tulevaisuus on täysin auki.
”Olemme epätoivoisessa tilanteessa”, toteaa Yohanan. ”Joudumme aloittamaan kaiken uudelleen”. Luostari lupasi heille paikan tammikuuhun saakka, mutta Barbara epäilee suunnitelman käytännöllisyyttä.

Juutalaisten ja kristittyjen kansainvälinen ystävyysseura lupaa heille 8 000 NIS avustuksen välttämättömien taloustavaroiden ja koneiden hankkimiseksi. Barbara suunnittelee hankkivansa jääkaapin ja pesukoneen sekä muita pienempiä taloustavaroita, joita jokainen talous tarvitsee.
Rabbi Yechiel Ecksteinin johtama kansainvälinen ystävyysseura jakaa avustuksia 200 sosiaalipalvelujen osastoille kaikkialla Israelissa avustaen kriisiin joutuneita kansalaisia hankkimaan välttämättömyystavaroita ja palveluja 48 tunnin sisällä hakemuksen saatuaan. Seura arvioi tänä vuonna jakavansa 28 miljoonan NIS arvosta avustuksia 25 000 perheelle. http://www.jpost.com/Israel-News/Original-Smurf-illustrator-loses-home-in-Jerusalem-area-forest-fire-411122,

3.       POLIISI on yllättävän väkivalta-aallon vuoksi aloittanut potentiaalisten rikolliseen toimintaan syyllistyvien pidättämisen. Poliisin toiminta sai tarvitsemansa laillisen selkänojan puolustusministeri Moshe Yaalon päätettyä, että turvallisuusjärjestöt voivat käyttää hallinnollista pidätysmenettelyä pyrkiessään ennakolta estämään rikosten tapahtumista. Päätös on varsin epäilyttävä ja vaatisi todella tavanomaisesta poikkeavat ajat, koska sen toteuttamisessa helposti ylitetään epäselvät sananvapauden ja ihmisoikeuksien rajat. Yaalon puolustelee, että käytäntö on tarpeen äärioikeiston aktiivisuuden nousun estämiseksi, mikä jo perusteluissaan jakaa yhteiskunnan pahasti kahteen leiriin, sillä epäiltäviä lienee kaikissa kansan-kerroksissa. Yaalonia voidaan syyttää määrättyjen ryhmien ajojahdista.

Yaalonin tiistaina allekirjoittamaa käytäntöä alettiin soveltamaan välittömästi.  Turvallisuusmiehet pidättivät äärioikeistolaiseksi leimaamansa Mordechai Ma´ayarin puolen vuoden ajaksi. Hän oli Yaalonin mukaan osallistunut väkivaltaiseen toimintaan ja äskettäin tapahtuneisiin terroritekoihin, sekä kuulumisestaan juutalaista terroria harjoittavaan järjestöön. Yaalon allekirjoitti komennon Shin Betin suosituksesta pian Ma´ayarin pidättämisen jälkeen.  

Shin Bet pidätti tiistaina toisen epäillyn Meir Ettingerin uuden käytännön mukaisesti. Hän on Meir Kahanen lapsenpoika, häntä syytetään kuulumisestä äärijuutalaiseen järjestöön. Viimeisi8n pidätetty oli Avitar Salonim, jota myös syytetään kuulumisesta äärijuutalaiseen järjestöön. Hänellä oli ennestään kielto matkustaa Länsirannalle tai Jerusalemiin. Turvallisuusjärjestöt seuraavat tarkoin ihmisten kirjoittelua sosiaalisessa internetissä, joista FB ja Twitter ovat tulleet suosituiksi, minkä johdosta olisi syytä harkita, mitä niihin kirjoittaa ja missä sävyssä. Hallinnollinen pidätys kestää 6 kuukautta, mutta sílle voidaan hakea oikeudesta jatkoaikaa. http://www.jpost.com/Israel-News/Shin-Bet-arrests-second-far-right-figure-411125, http://www.debka.com/newsupdatepopup/12189/,

4.       ISRAELIN arabikansanedustaja, gynegologin koulutuksen Egyptissä saanut, Ahmed Tibi ikävöi aikaa, jolloin arkkiterroristi, PLO:n pitkäaikainen puheenjohtaja, Jasser Arafat huseerasi mielensä mukaan Israelissa. ”Tänään, neljäs elokuuta, suuren symbolin, Jasser Arafatin 86. syntymäpäivänä. ”Kansanjohtaja”: Kertomus vallankumouksesta. Miten minä ikävöinkään sinua!”.
Ahmed Tibi valittiin Knessetiin Arab Joint list edustajana. Keskiviikkona hän esitti FB:n sivulla tuntojaan tämän hetken tilanteesta.
OSLON sopimusten mukaisesti 1993 Jasser Arafat päästettiin terroristeineen rantautumaan Israeliin, ensin Gazaan ja Jerikoon. Tibi nimitettiin Arafatin neuvonantajaksi Israelia koskevissa asioissa. Marraskuussa 1996 Tibi sanoi Arafatista: ”Kaikki minun toimintani tehdään hänen ohjeittensa mukaan. Uskon hänen luottavan minuun, ja toivon voivani vastata hänen luottamukseensa”.
ARAFATIA pidetään modernin terrorismin luojana. Vuonna 2000 hän aloitti toisen intifadan, ns. ”Oslon sodan”. Ehkä Tibi kertoo joskus muistelmissaan, mikä osuus hänellä oli Oslon sodassa hänen toimiessaan Arafatin läheisenä neuvonantajana.
TIBI pyrki Knessetiin v. 2003, mutta Knessetin eettinen komitea mitätöi sen. Korkein oikeus kumosi komitean päätöksen, jonka johdosta Ahmed Tibi (Raam-Tal listalta) ja Azmi Bishara (Balad) pääsivät parlamentin äänestyksessä Knessetin jäseniksi.
V. 2012 Tibi suitsutti kunniaa henkensä menettäneille terroristeille ”marttyyrien päivänä”, jolle PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tukensa.
”Kansojen historiassa ja heidän taisteluissaan, palestiinalainen marttyyri on ylimpänä kunniassa” jatkaen: ”Ei ole suurempaa kunniaa kuin kuolema Allahin hyväksi. Marttyyri on se, joka murtautuu läpi ja verellään johtaa tietä vapauteen ja vapautukseen”.
Tibi sanoi marttyyria (shahid) kotimaan symboliksi ojentaen siunauksensa tuhansille marttyyreille kotona ja ulkomailla sekä sanoi tervehtivänsä marttyyreitä molemmin puolin vihreää linjaa, ”noita joita miehitys kutsuu terroristeiksi, mutta joista me sanomme, ettei ole suurempaa kunniaa kuin kuolla kotimaansa puolesta”. ”Miehittäjä on todellinen terroristi, mutta Israelissa häntä kunnioitetaan sankarina tai hallituksen ministerinä”, Tibi määritteli kantaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199053#.VcGyj4rxQwA

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Toisen Temppelin aikainen mikve, puhdistusallas, löydettiin Jerusalemissa. Sen yhteydessä paljastui merkittäviä seinäpiirroksia ja maalauksia. Löytö tehtiin lastentarha rakennuksen perustusten kaivamisen alkaessa Arnonan lähiöön. Mikve löydettiin 2 kuukautta sitten IAA:n tarkastuksessa. Mikve yhteydessä oli penkeillä varustettu etutila. Myös viininpuristin löydettiin kaivausten aikana. Israelin lain mukaan uuden rakennustyön alkaessa IAA:n tarkastajien tulee saada tutkia maapohja mahdollisten antiikkisten löytöjen vuoksi. Tämä viivyttää monia rakennustoimia, koska maa on täynnä raunioita, suurin osa niistä maan sisällä ilman maanpäälisiä havaintoja. Arnonan antiikkilöydön yhteydessä seiniin oli piirretty ajalle ominaisia symboleja ja kuvioita, joita arkeologit tutkivat saadakseen lisätietoa aikansa tavoista ja uskomuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199055#.VcG_uIrxQwA
·         Yossi Dagan valittiin Juudean ja Samarian alueneuvoston johtoon. Hän toimi edellisen johtaja Gershon Mesikan varamiehenä. Meshika joutui eroamaan jouduttuaan todistajaksi Israel Beitenua koskevassa korruptio-oikeuden- käynnissä. Dagan asui Sa-Nur juutalaisyhteisössä, joka Ariel Sharonin myönnytyspolitiikan mukaisesti evakuoitiin väkivaltaisesti ja tuhottiin maan tasalle v. 2005. Uudet asukkaat pyrkivät asuttamaan sen uudelleen IDF:n vastustuksesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199039#.VcHDAorxQwA
·         Pääministeri Benyamin Netanyahu kutsuu Wienin sopimusta Iranin kanssa historialliseksi virheeksi. Nyt USA:n presidentti Barack Hussein Obama sanoo, että jokainen, joka vastustaa Wienin sopimuksen hyväksyjistä, tekee historiallisen virheen. Tämä tulee olemaan Obaman keskiviikkona kansalle pitämän puheen keskeinen teema. Obama tapasi USA:n juutalaisia johtajia ennen puhettaan pyrkien vakuuttamaan epäuskoisia johtajia sopimuksen ainutkertaisuudesta ja historiallisesta merkityksestä, jolla Irania estetään rakentamasta atomiaseita. Obama selittää, että sopimuksella katkotaan kaikki ydinpommiin johtavat polut. Hän jopa kehui, että Israelin turvallisuus-johtajat kannattavat sitä, mikä ei pidä paikkaansa. Samalla hän vakuutti, että USA tulee puolustamaan Israelia kaikkia hyökkääjiä vastaan. Hän lupasi samaa Iranille, joten kuka tässä lopulta puolustaa ketä? Lupaus on samaa luokkaa, kuin USA:n lupaus puolustaa tukemiaan kapinallisia Syyriassa niitä vastaan, jotka hyökkäävät USA:n tukemia joukkoja vastaan, joista monet ovat USA:n entisiä liittolaisia ja sotivat USA:n antamin asein.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199049#.VcHElYrxQwA
·         Wienin sopimuksen ohella IAEA ja Iranin solmivat keskeisiään sopimuksia, jotka ovat luonteeltaan niin salaisia, ettei edes ulkoministeri John Kerry ole lukenut niitä. Kongressin jäsenet ovat vaatineet niitä luettavikseen, mutta Kerry vakuuttaa, ettei se ole tarpeen. Niissä todennäköisesti kerrotaan tarkemmin, millä perusteilla IAEA saa oikeuden suorittaa tarkastuksia Iranin ydinlaitoksissa. Tarkastusten suorittaminen ja niistä raportointi ovat olleet yksi kiivainta vastustusta herättävä tekijä. Epäillään, että IAEA suorittaa tutkimuksensa Iranin sille toimittamista maanäyttei8stä, joista kukaan ei voi olla varma, mistä ne on otettu ja koska. Kuitenkin Kerry vakuuttaa, ettei Wienin sopimus perustu luottamukseen vaan tosiasioihin. Joku tässä pyrkii sumuttamaan toista täydellä tarkoituksella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199052#.VcHImorxQwA
·         Ranskan ulkoministeriö pyytää anteeksi, että sen koneissa matkustaville jaetuissa turistikartoissa Israel on pyyhitty pois kokonaan. Jotkut länsimaitten virastoissa tieten ja tarkoituksella tekevät tällaista Israelin vastaista propagandaa, eivätkä korkeammat viranomaiset viitsi pitää silmällä, mitä niiden arabimyönteiset virkailijat puuhaavat. Tämä on sekä kallista että maan omaa imagoa likaavaa toimintaa. Israelin tämän hetken sotaa käydään virastoissa ja instituuttioissa, niistä etenkin YK:n alaisissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199046#.VcHLEorxQwA
·         Lontoon poliisi tutkii Hackneyn lähiössä viime viikolla juutalaista miestä vastaan tehtyä hyökkäystä. Haredi juutalainen joutui roskasakin piirittämäksi, joka kutsui häntä halventavilla nimillä ja uhaten vahingoittaa häntä. Mies pystyi kutsumaan apua sekä omilta joukoiltaan että poliisilta, joka oli paikalla minuuteissa pidättäen syylliset, jotka jatkoivat uhkauksiaan vielä ollessaan poliisin pidättämiä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198973#.VcHM2YrxQwA
·         Arabimyönteiset rosvot tukeutuivat Ranskan juutalaisten johtajan asuntoon, ryöstäen kalleuksia ja töhertäen seiniin grafiitteja Dirty Jew, Eläköön Palestiina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198940#.VcHOWorxQwA
·         Obama esitti uhkauksen, että jos Wienin sopimus Iranin kanssa raukeaa, USA voi joutua hyökkäämään Iraniin ja sen seurauksena Iranin raketit iskevät Tel Aviviin. Obama on epätoivoinen imagonsa menettämisestä lopullisesti.

Post a Comment