Sunday, July 12, 2015

SUNNUNTAI 12.07.15

SUNNUNTAI 12.07.15
1.       ILMA oli viileän ja kostean tuntuinen vaikka lämpöasteita oli mittarimme mukaan 20 astetta, ennuste lupaili 18. Lännen puoleinen taivas on utuinen, mikä pehmentää värit ja ääríviivat. Aurinkoista säätä luvataan tälle päivälle kuten myös ennusteajan loppuun. Lämpötila noussee päivän aikana 28 asteen yläpuolelle, ja edelleen huomenna 31 ja sen jälkeen 32 asteen tienoille.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 24 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 26 -39 +C-astetta. Eilatin lämpötila nousee huomenna yli 39 asteen ja kipuaa 41 asteen tienoille tiistaina.
Kesä näyttää tulleen jäädäkseen myös Israeliin, vaikka oikuttelee Euroopassa.

2.       IRANIN presidentti Hassan Rouhani iloitsee seuratessaan Wienin neuvotteluja, sillä hän näkee niissä selviä merkkejä, miten Iran on hurmannut noituudellaan (charmed) länsimaat. Hän lienee lähellä totuutta, sillä P5+1 maiden johtajat näyttävät kadottaneen pallonsa jo kauan sitten.
Neuvotteluja jatkettiin pitkään yöhön juutalaisten sapatin jo alettua lauantaina. Uusin päämäärä on saada dokumentit kasaan tiistaihin mennessä. Presidentti Obama on jo tiettävästi määrännyt aikataulunsa joustavaksi, sillä hän haluaa ehdottomasti itse allekirjoittaa Iranin ydinsuunnitelmaa koskevat sopimus-paperit, sillä se tulisi olemaan hänen kahdeksaksi vuodeksi tarkoitetun presidentti-kautensa korkein ja ainoa saavutus, jolla hänen merkityksensä (legacy) historiassa kruunattaisiin. Jos näin ei tapahdu, kuningas on paitsi ilman vaatteita myös ilman kruunua.

LÄNSIMAAN edustajan mukaan 98 % käsiteltävistä kysymyksistä on jo saatu ojennukseen, mutta ne 2 % lienevät kaikkein tärkeimmät ja merkittävimmät. Diplomaattien keskuudessa alkaa jo olla nurinaa, ettei heidän aikansa salli enää jatka 13 vuotta kestänyttä soutamista ja huopaamista Iranin kanssa.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius totesi, että Iranin on nyt tehtävä lopullinen päätös kyllä tai ei 15 päivää kestäneiden raskaiden keskustelujen ja huutojen jälkeen.  Tärkeimmät erimielisyydet koskevat sanktioitten ja asevientikiellon lopettamista. Iran vaatii sanktioitten lopettamista välittömästi, mikä rikastuttaisi sen kassavaroja lähes 20 miljardilla USD, ja edullisilla kauppasopimuksilla ulkomaiden kanssa. Suurin voittaja on vallankumouskaarti, jolla on valvonnassaan kymmeniä yrityksiä öljyntuotannosta ja -jalostuksesta lähtien.

KERRY puhui puhelimessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, mutta ei tiedetä, onko myös Lavrov menossa Wieniin.
Lausannessa huhtikuussa 2014 solmitun raamisopimuksen mukaisesti Iranin väitetään laskeneen sentrifuginsa määrää 19 000:sta 6 000:een, mutta sitä ei ole voitu tarkistaa, koska IAEA:n tarkastajat eivät ole saaneet Iranin lupaa. Iran on myös vähentänyt rikastamansa uraanin määrän 350:en kiloon, jolla pystytään rakentamaan ydinpommi. Myös tämä on kuulopuheen varassa.
Länsimaat haluaisivat jatkaa Iranin ydinpommin rakentamisaikaa nykyisestä 2 -3 kuukaudesta ainakin vuoteen. Obama puhui kuukausia sitten 10 vuodesta.
Iranin ylin kaitsija Ali Khameny kuten korkeat sotilasjohtajat kieltävät ehdottomasti, että IAEA:n tarkastajat voisivat vierailla sotilaskohteissa ja muissa salaisissa instituutioissa halunsa mukaan. Kyse on kansallisesta ylpeydestä. http://www.timesofisrael.com/98-of-nuclear-deal-completed-says-official/, http://www.timesofisrael.com/iran-managed-to-charm-the-world-says-rouhani/,

3.       IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi lauantaina, että Iran tulee taistelemaan USA:n hyökkäävää politiikkaa maailmalla, oli sopimus allekirjoitettu tai ei. Puhuessaan opiskelijoilla Teheranissa hän totesi, ettei v. 1979 alkanutta Iranin vallankumousta ja taistelua USA:n herruutta vastaan voida lopettaa kesken. Hän kutsui USA:n käyttäytymistä maailmanlaajuiseksi ja hyökkääväksi.

Perinteisillä Al-Quds päivillä perjantaina Teheranissa satoja tuhansia ihmisiä marssi pitkin pääkaupunkinsa katuja polttaen Israelin ja USA:n lippuja sekä esitellen plakaatteja, joissa presidentti Obama esitettiin poltettavaksi. Iskulauseina olivat Israelin ja USA:n tuhoa vaativat huudot, joita kansa toisteli. Merkit Wienissä viittaavat, että P5+1 maat valmistautuvat sopimusdokumenttien allekirjoitustilaisuuteen. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sekä Saksan ulkoministeri Frank Walter Steinmeier ovat jo Wienissä, ja Englannin ulkoministeri Philip Hammond saapui Wieniin myöhään lauantaina.
Venäjä ja Kiina tukevat Iranin vaatimusta lopettaa sanktiot välittömästi.

ISRAELIN TV-2:n Lähi-Idän asiain tunnutettu asiantuntija ja kommentaattori Ehud Yaari sanoi, että sopimukseen pääseminen on seurausta USA:n antautumisesta lähes kaikissa tärkeimmissä kiistakysymyksissä viimeisen kolmen viikon aikana. Hän sanoo aiemmin sopimusta puoltaneiden todenneen, että viimeistelyvaiheessa oleva sopimus on huonompi kuin mitä he odottivat. Obaman henkilökohtainen taistelu sopimuksesta käydään kongressin demokraattisten edustajien kanssa saadakseen tarvittavan enemmistön.
Yaari antoi esimerkin todeten, että yksi visaisimmista kysymyksistä oli IAEA:n oikeus tarkastusten suorittamiseksi. Kerry totesi, että kysymys niistä on hoidettu, mikä tarkoittaa sitä, ettei yllätystarkastuksia sallita. http://www.timesofisrael.com/iran-to-continue-struggle-against-us-regardless-of-nuke-deal/,’
iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein valvoma uutislehti varoitti, että jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään, Valkoinen Talo tuhotaan kymmenessä minuutissa. MEMRI:n kääntämän lehden pääkirjoituksen mukaan ”pidetään usko siihen, että vanhan kylän johtaja (USA) on joutunut sairasvuoteelle, eikä hän nuoruudessaankaan tehnyt virhettä uskaltaakseen hyökätä Iraniin, ja hän on nyt Israelin tapaan juuttunut juoksuhiekkaan”. Uutislehti Kayhan julisti editoriansa, pääkirjoituksensa kesäkuun 17. päivänä MEMRI:n mukaan. Lehden mukaan Iran on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin Muhammed oli taistellessaan Kaibarin juutalaisten kanssa, minkä hän voitti surmaten kaikki miehet ja orjuuttaen naiset ja lapset vastoin antautumissopimusta.  http://www.timesofisrael.com/iran-newspaper-if-us-attacks-us-white-house-would-be-destroyed-in-10-minutes/

4.       Times of Israel käsittelee artikkelissaan Hamasin ja Islamin Valtion välisiä suhteita todeten, ettei Hamas ole valmis solmimaan avoimet suhteet sen kanssa. Yhteys Egyptin kanssa on tärkeämpi kauppasuhteitten vuoksi. Egypti valittaa, että se on havainnut ainakin kolmen miehittämättömän pienkoneen lentäneen sen alueen yllä El-Arishin, Sheikh Zuwaibin ja Rafahin alueilla. Koneet lensivät 750 metrin korkeudessa, mutta Egypti ei saanut niitä ammuttua alas.
Artikkelissa arvioidaan, ettei Hamas, joka koneet lähetti, halua sotaa Egyptin kanssa, vaan se pyrkii havainnoimaan Egyptin armeijan liikkeitä Siinailla voidakseen suojata salakuljetusoperaatioitaan Siinailta Gazaan.
Hamas esitteli yhtä konetta joulukuun paraatissaan Gazassa.
IDF:n alas ampuman pienkoneen havaittiin kuvanneen paitsi Israelin alueita rajan tuntumassa myös Gazan ja Siinain välistä rajaa. Tämä vahvistaa epäilyksiä, että Hamasin sotilaallisen siiven Izza ad-din Al-Qassamin valvomat pienkoneet pystyvät lentämään Gazasta El Arishin ja Sheikh Zuwaiben alueille, jotka ovat n. 50 km:n päässä rajasta, kuten artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSÄ todetaan, että Hamas toimii yhteistyössä paitsi beduiinien, joita on sekä Egyptin että Gazan alueilla, myös IS:n kanssa. Beduiinit tunnetaan kovina liikemiehinä, jotka käyvät kauppaa eniten tarjoavan kanssa. Koska Egyptin hallitukset ovat syrjineet Siinain beduiineja, he ovat valmiit liittoutumaan islamilaisten järjestöjen kuten Islamin Valtion kanssa liitossa olevien ryhmien kanssa. Tämä vaikeuttaa presidentti SIS:in taistelua islamilaisia ryhmittymiä vastaan Siinailla, jotka tekevät verisiä iskuja armeijan sotilaita ja tukikohtia vastaan. Hamasin talouden kannalta salakuljetustunnelien kautta tapahtuva liiketoiminta Siinaille on elintärkeä. Egypti sanoo tuhonneensa satoja tunnelaita, mutta niitä on edelleen toiminnassa ja uusia kaivetaan. http://www.timesofisrael.com/an-unlikely-alliance-between-hamas-and-islamic-state/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hallituksen toimikunnan ministerit keskustelevat Israel Beitenun tekemästä lakialoitteesta, jolla terroristit voidaan tuomita kuolemaan. Aloite on saanut kannatusta ainakin Likudin ja Jewish Home keskuudessa. Aloitteesta on tarkoitus äänestää komiteassa tänään. Tukijoita ovat oikeusministeri Ayelet Shaked, maatalousministeri Uri Ariel, tiede-ministeri Danny Danon sekä ministeri Ofir Akunis. Koska 2 ministeriä Zeev Elkin ja Gila Gamliel ovat ulkomailla, lakialoitteen uskotaan saavan enemmistön. Bennett kannattaa lakialoitetta. Likudin ja pääministerin lopullinen kanta ei ole vielä selvillä. Laki helpottaisi vaarallisten terroristien käsittelyä sotilastuomioistuimissa. Israelissa vastustetaan voimakkaasti tuomittujen terroristien vaihtamista siepattuihin israelilaisiin. Ensimmäinen testi nähdään pian Hamasin väitettäessä pidättäneensä kaksi Israelin kansalaista Gazassa. http://www.timesofisrael.com/ministers-to-consider-death-penalty-for-terrorists-bill/
·         Israel vapautti Adnan Khaderin, jota kutsutaan Islamic Jihadin johtajaksi, pidettyään hänet lähes vuoden ilman oikeuskäsittelyä. Hän oli syömä-lakossa ja viranomaiset pelkäsivät hänen kuolevan käsiin. Khader teki sopimuksen viranomaisten kanssa pari viikkoa sitten. Hänet vapautettiin aikaisin sunnuntaina. Hän oli syömättä 56 vuorokautta. Hänet vietiin vapauduttuaan sairaalaan Jeninissä. http://www.timesofisrael.com/israel-frees-islamic-jihad-detainee-after-hunger-strike/
·         Venäläisen raportin mukaan Englannin entinen pääministeri Tony Blair neuvottelee Hamasin kanssa 2 israelilaisen vapauttamiseksi Gazasta. http://www.timesofisrael.com/tony-blair-negotiating-with-hamas-for-israelis-release/
·         Israel aloitti ensimmäiset tutkimukset everstiluutnantti Neria Yeshurunia vastaan Gazan kesäsodan aikana. Hänen epäillään komentaneen kosto-iskut lääkintäklinikkaa vastaan sotilaan menetyksen vuoksi Shejajiyan lähiössä Gazan pohjoisosassa. Sotilas kuoli tarkka-ampujan luodeista, jotka ammuttiin klinikasta.  Yeshurun sanoi, että klinikalta avattiin tuli sotilaita vastaan heti heidän ammuttuaan ensimmäisen laukauksen. Heinäkuun 26. päivänä 2014 sattuneessa tulituksessa kuoli viisi ihmistä, 4 heistä siviilejä, ja 45 ihmistä haavoittui PA:n version mukaan. Kaksi muuta tutkimusta on vireillä Gazan kesäsodan ajalta. http://www.timesofisrael.com/israel-opens-first-investigation-of-senior-idf-officer-over-gaza-war/
·         Korkean poliisiupseerin prikaatinkenraalin Ephraim Brachan itsemurhaksi määritellyn kuoleman tutkimukset ovat joutuneet uuteen vaiheeseen. Hänet löydettiin autostaan ammuttuna suoraan sydämeen. Hän oli 55-vuotias, neljän lapsen isä. Häntä pidettiin yhtenä korkeimmista poliisiupseereista Israelissa. Hänen kännykkänsä on kadoksissa. Poliisi uskoo, että se voisi tuoda lisävaloa hänen kuolemaansa. Hänen väitetiin sotkeutuneet rabbi Pinton lahjus-skandaaliin, vaikka mitään näyttöä siitä ei ollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197992#.VaIQ7rLxQwA
·         Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli sanoi, että joukko vasemmistolaisia, jotka osallistuivat (Likudin maksamaan) vierailuun Samariaan, jossa he tapasivat ja keskustelivat paikallisten asukkaitten ja julkisten henkilöiden kanssa, joutuivat tarkistamaan aiemmat kielteiset käsityksensä Juudean ja Samarian asukkaista, alueen kauneudesta ja tuotteista. Hotoveli sanoo, että muutos oli lähes vallankumouksellisen. Näyttää, että suuri joukko Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja niiden alueisiin kielteisesti suhtautuneista eivät ole koskaan edes vierailleet siellä eivätkä tiedä niistä mitään. Hotoveli sanoi saaneensa hyvin luotettavan kuvan Yossi Daganista, joka on ehdolla Juudean ja Samarian alueneuvoston johtoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197981#.VaITHbLxQwA
·         Hamasin perustajajohtajiin kuuluva Mahmoud al-Zahar sanoo Gazassa, ettei siepatuista israelilaisista keskustella, ennen kuin Israel suostuu vapauttamaan tusinoittain tuomittuja terroristeja vankiloistaan. 26-vuotias Abraham Mengistu on ollut Hamasin käsissä jo 10 kuukautta, mutta julkistettiin vasta eilen. Hänellä on mielenterveysongelmia. Toinen siepattu on usein käynyt salaa Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197964#.VaIWf7LxQwA
·         Valtiontarkastaja Yosef Sapira vaatii tutkimuksia, miksi Mengistun sieppaus salattiin sekä julkisuudelta että Knessetiltä. http://www.jpost.com/Israel-News/Comptroller-asked-to-probe-alleged-Mengistu-cover-up-408673
·         Israelin poliisi on suorittanut ensimmäiset pidätykset Kinneretin rannalla sijaitsevan katolisen kirkon tuhopolton johdosta, minkä Vatikaani tuomitsi. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesus ruokki kahdella kalalla ja viidellä leivällä 5 000 miestä + naiset ja lapset. Tuhopoltto tehtiin Church of Multiplication in Tabgha kirkossa 16. kesäkuuta. Tekijöiksi epäiltiin juutalaisia ääriaineksia, mutta myös muslimit ovat esittäneet uhkauksia kirkkoa ja sitä hoitavaa luostaria vastaan. Polton aikana kaksi ihmistä´, toinen heistä 79-vuotias munkki, saivat savumyrkytyksen, mutta heidän tilansa ei liene vaarallinen.  http://www.timesofisrael.com/police-arrests-suspects-in-jesus-loaves-church-arson/
·         Iran jo nuoleskelee kynsiään sopimuksen ollessa jo näköpiirissä P5+1 ja Iranin välisissä neuvotteluissa Wienissä. Iran voisi aloittaa välittömästi raakaöljyn toimittamisen Persianlahden arabimaille sanktioitten poistuttua. Iran voisi kuitenkin joutua napit vastakkain Opecin kanssa nousseen öljyntuotantonsa vuoksi. Varman myös Saudi Arabia seuraa tilannetta huolestuneena ja peloissaan. Saudit sopivat juuri uudesta tulitauosta Houtien kanssa Jemenissä, jota saudit ovat pommittaneet surutta välittämättä siviiliuhreista. http://www.timesofisrael.com/iran-trade-with-gulf-neighbors-set-to-grow-but-oil-spat-looms/
No comments: