Friday, July 17, 2015

PERJANTAI 17.07.15

PERJANTAI 17.07.15
1.       P5+1 VALTOJEN ja Iranin välinen sopimus on Israelin lehdistössä edelleen etusivun uutinen kaikkine lisukkeineen, analyyseineen ja ennusteineen. Presidentti Barack Hussein Obama ottaa käyttöönsä järeimmät aseensa voidakseen vaikuttaa kongressin jäseniin sopimuksen runnomiseksi epäluuloisen edustuslaitoksen molemmissa kamareissa, joista senaatti on tärkein. Republikaanit voittivat enemmistön molemmissa kamareissa viime vaaleissa, mutta tämä ei takaa voittoa kumpaankaan suuntaan. Obama uhkaa veto-oikeudellaan kaataa kongressin kielteisen päätöksen, ja sen kumoamiseksi kongressi tarvitsee kahden kolmasosan enemmistön. Obama on pannut koko arvovaltana peliin – kuten hän sanoo – ”tämän valtavan riskin ottamiseksi”, mikä tulee vaikuttamaan - ei vain Lähi-Idän alueeseen - vaan koko maailman tulevaan kehitykseen.

RANSKA otti varaslähdön lähettäessään ulkoministerinsä Laurent Fabiuksen Teheraniin neuvottelemaan mullah-hallituksen kanssa. Vaikka Ranska oli kaikkein kiivaimmin vaatimassa, ettei Teheran saa valmistaa ydinaseita, sillä on valtavia taloudellisia etuja valvottavanaan Iranissa, ja siksi kiire olla ensimmäisten joukossa suhteitten uudelleen avaamiseksi mullah-hallituksen kanssa.

Englannin ulkoministeri Philip Hammond sen sijaan lensi Israeliin taivuttaakseen Israelin uppiniskaisen pääministeri Netanyahun luopumaan poliittisesta ja diplomaattisesta toiminnastaan sopimusta vastaan kansainvälisillä areenoilla. Englannin pääministeri David Cameron sanoo maansa haluavan avata uudelleen lähetystönsä Teheranissa, mikä tarkoittaa diplomaattisuhteiden normalisointia. Cameron puhui puhelimessa Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa eilen vakuuttaen brittihallituksen pyrkivän luomaan kahdenväliset suhteet mahdollisimman pian uuden alun luomiseksi ja suhteiden palauttamiseksi.
Englanti sulki Teheranin lähetystönsä v. 2011 massojen hyökättyä sitä vastaan protestiksi länsimaiden asettamia sanktioita Irania vastaan sen ydinsuunnitelman johdosta. Englanti kuitenkin asetti Teheraniin asiainhoitajan seuravana vuonna, mutta lähetystöä ei avattu uudelleen.

USA:n hallitus pyrkii saamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen Iranin kanssa neuvotellulle sopimukselle. Sen YK:n lähetystön virkailijat levittivät englanninkielistä sopimusversiota YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten keskuudessa. Tämä tapahtui päivä sen jälkeen, kun neuvottelijat Wienissä olivat päässeet yhteisymmärrykseen sopimustekstistä. Edelliseen kokemukseen viitaten tuntuu oudolta tuo kiire, sillä Iran on aiemmissa vastaavissa tapauksissa kyseenalaistanut englanninkielisen version suhteessa omaan farsin-kieliseen versioonsa siitä, mitä lopulta sovittiin. Obaman tarkoituksena lienee painostaa tällä kongressin jäseniä.
USA:n varapresidentti Joe Biden vakuutti, ettei sopimusteksti millään tavoin poista sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta, mutta Joe puhuu joskus pehmosia.

USA:n demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoi puheessaan torstaina, että hän kunnioittaa sopimuksen vastustajien argumentteja, mutta ettei sopimukselle ole käyttökelpoista vaihtoehtoa. Hän sanoi kunnioittavansa niiden
mielipidettä, jotka selvästi ilmoittavat vastustavansa sitä, koska se on virheellinen
eivätkä usko Iranin luotettavuuteen. Hillary puhui Doverissa New Hampshiössä Reutersin mukaan. Hän tunnusti, ettei hän itsekään luota iranilaisiin, mutta koska ei ole toista vaihtoehtoa, hän kannattaa sitä. Hillary Clintonilla uskotaan olevan avainasema senaatin demokraattien kannatuksen muodostumisessa. Hän selitti, että USA menee mukaan sopimuksen toteuttamiseen molemmat silmät avoimina sanoen, että hänen asenteensa on kylmä ja laskelmoiva koskien vain tätä sopimusta.

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kutsuu sopimusta ”historialliseksi virheeksi” sen tekstiosan tullessa julkisuuteen lisäten myöhemmin, ettei sopimus sido Israelin käsiä, koska Teheranin hallitus toistaa vaatimustaan Israelin tuhoamiseksi.  Pääministeri vakuutti, että Israel tulee puolustamaan itseään kaikissa tilanteissa. Hän vastasi väitteisiin, ettei sopimukselle ole vaihtoehtoa, että hän esitti sellaisen. Israelin oppositio tukee hallitusta Iranin kysymyksessä.

SAUDI ARABIAN ulkoministeri Adel al-Jubeir varoitti Irania torstaina, ettei se saa käyttää sopimusta ”seikkailupolitiikan aloittamiseksi” Lähi-Idässä. Hän esitti ensimmäisen saudiviranomaisen virallisen määritelmän maansa suhtautumisesta sopimukseen, joka antaa Iranille oikeuden säilyttää teknisen valmiutensa ydinpommin rakentamiseksi niin halutessaan. Hän esiintyi ulkoministeri John Kerryn kanssa järjestetyssä foto-op tilaisuudessa. Al-Jubeir painotti maansa kantaa, että Iranin hallituksen tulee käyttää sopimuksen myötä vapautetut sadat miljardit USD maansa talouden ja sen kansan elinolojen kohentamiseksi eikä sekaantumiseksi toisten valtioitten asioihin Lähi-Idässä.
Al-Jubeirin edeltäjä prinssi Saud al-Faisal, joka menehtyi viime viikolla, arvosteli kovin sanoin sopimusta todeten, ettei Iranille tulee antaa ansaitsematonta etua. http://www.timesofisrael.com/un-security-council-to-vote-on-iran-deal-next-week/,

2.       IRANIN kanssa neuvoteltu sopimus, jolla pyritään valvomaan mullah-hallituksen tulevia toimia ydinsuunnitelmansa toteuttamiseksi, tulee vaikuttamaan dramaattisesti öljyn ja kaasun markkinahintoihin maailmalla. Sanktioitten vuoksi Iran pystyy myymään nyt vain puolet normaalista öljyntuotannostaan.
Jos sanktiot poistetaan, Iran pystyy ensi vuonna lisäämään markkinoille 700 000 – miljoona tynnyriä päivässä. Iranilla on 30 miljoonan öljyvarastot valmiina markkinoitaviksi. Koska öljyteollisuus tuottaa raakaöljyä 2 miljoonaa tynnyriä yli markkinatarpeen, Iranin markkinoima kapasiteetin lisäys tulee halventamaan öljyn markkinahintaa. Oil and Gas Investointi julkisti toukokuussa laskelman, jonka mukaan Brent Crude öljyn hinta tulee laskemaan 13 % tai ainakin estämään sen nousemisen, jos Iranin öljynvienti vapautuu sanktioista.

ISRAELIN infrastruktuuriministeri Yuval Steinitz arvioi toukokuussa, että Iranin öljyn ja kaasunviennein vapautumisella sanktioista tulee vaikuttamaan myös Israelin kaasuteollisuuteen. Iranin kaasuvarat ovat n. 40 kertaa suuremmat kuin Israelin. Tämä voi houkutella investoijia siirtämään huomionsa Iranin kaasu- ja öljykenttien edelleen kehittämiseen Israelin kustannuksella.
Toiseksi myös ns. ”puhtaanteknologian” kehittäminen vaihtoehdoksi öljyn käyttämiselle tulee kohtaamaan vaikeuksia rahoittajien löytämiseksi, jos öljyn hinta polttoaineena halpenee entisestään.  http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Can-oil-prices-benefit-Israel-409304

3.       JP:n sisarlehden Maariv HaShavuah suorittamaan kyselyn 501 Israelin aikuisen kansalaisen parissa, joka julkistettiin keskiviikkona, antoi seuraavia tuloksia:
78 % vastanneista uskoo, että P5+1 ja Iranin välinen sopimus vaarantaa Israelin turvallisuuden; 15 % ei usko ja 7 % ei sanonut tietävänsä.
71 % vastanneista uskoi sopimuksen nostavan Iranin lähemmäs ydinpommia; 12 % ei usko ja 17 % ei osannut sanoa kantaansa.
47 % kannattaa Israelin ilmaiskuja Iraniin, jos sen todetaan rakentavan ydinasetta; 35 % ei kannata ja 18 % ei tiennyt.
51 % haluaa, että Netanyahu käyttää kaikki vaikutusmahdollisuutensa vaikuttaakseen USA:n kongressiin päätökseen; 38 % ei haluaisi, ja 11 % ei tiennyt.

Gallupissa kysyttiin myös, tulisiko Sionistien Unionin liittyä hallitukseen Iranin sopimuksen johdosta. 52 % vastaajista sanoivat: ei (heistä 84 % Unionin äänestäjiä); 27 % vastasivat kyllä (heistä 10 % Unionin äänestäjiä); 21 % ei tiennyt.  Gallupin virhemarginaali on 4.2 %.

Julkisuudessa on kierrellyt huhuja, joiden mukaan Sionistinen Unioni neuvottelee salaa Netanyahun edustajien kanssa liittymisestä halitukseen. Unionin toinen puheenjohtaja kielsi närkästyneenä huhut todeten, että ne ovat täysin perättömiä. Ehkä Livniä ei ole informoitu niistä. Livni epäilee Israelin radion mukaan, että huhut on saanut liikkeelle Meretzin puheenjohtaja Zehava Gal-On. Livni sanoo varmistaneensa asian Herzogilta, joka myös kielsi, että neuvotteluja olisi käyty. Herzog tapasi Netanyahun ennen USA:n matkaansa todeten kannattavansa hallituksen omaksumaa kantaa Iranin kysymyksessä.  http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Poll-78-percent-of-Jewish-Israelis-say-Iran-deal-endangers-country-409312

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranista 18-vuotiaana Hollantiin paennut professori Afshin Ellian sanoo sekä tuskaisesti että ilahtuneena Iranin kanssa neuvotellusta sopimuksesta, että Iran pelasi lännen kanssa kuin harppua. ”Iranin ajatollahit näkivät lännen median hyödyllisenä idioottina, aivan kuin he hyödynsivät sitä 1979 vallan-kumouksen aikana”, hän twiittasi sivullaan sopimuksen tultua hyväksytyksi. Hän toimii lainopin professorina Leiden yliopistossa. http://www.timesofisrael.com/iran-played-the-west-like-a-harp-sighs-one-of-many-wary-exiles/
·         USA:n neuvottelutiimin jäsen Iranin kanssa Wendy Sherman tunnustaa, että Netanyahun panos oli välttämätön muotoiltaessa sopimustekstiä, vaikka maailmalla enemmän on kiinnitetty huomiota Netanyahun avoimeen vastustukseen neuvoteltuun sopimukseen. Sherman toteaa, että heillä oli hyvin epätavallisen läheiset suhteet Israelin viranomaisiin. Hän sanoi, että yksi Israelin johtavia asiantuntijoita lähetti hänelle E-mailin, jossa hän esitti jatkoneuvotteluja kysymyksistä, joissa yhteiset ponnistelut tuottivat tulosta.
Sherman totesi olleensa yhteydessä ennen sopimuksen allekirjoitusta tiistaina kansallisen turvallisuusneuvonantajan Yossi Cohenin ja ministeri Yuval Steinitzin kanssa informoiden heitä sopimuksen sisällöstä. Hän tunnustaa, että matkan varrella oli muutamia pomppuja, mutta suurelta osin yhteistoiminta pelasi hyvin. Hän kritisoi Israelin moitteita tarkastus-mekanismin kyvystä pystyä estämään Iranin petosyritykset. Hän sanoi, että mekanismi on ennen kuulumattoman saumaton, joskin 24 päivän ilmoitus ennen tarkastusten suorittamista epäilyttävissä kohteissa on kovin lyhyt. Israelissa tämä nähdään toisin päin: Tarkastukset on voitava suorittaa ilman ennakkovaroitusta, ettei Iran ehdi siivota jälkiä ennen tarkastusta. http://www.timesofisrael.com/israel-essential-in-iran-deal-development-top-us-official/
·         Pian P5+1 sopimuksen tultua allekirjoitetuksi Iranin korkea kenraali ilmoitti maansa paljastavan oman S-300 ohjusten torjuntaversionsa syyskuussa. Khatam ol-Ambia ilmapuolustusaseman komentaja prikaatinkenraali Farzad Esmayeeli sanoi Fars-uutistoimiston mukaan: ”Ohjusjärjestelmä varustettuna kapasiteetilla estää elektronien sodankäynnin sekä keski- ja pitkänmatkan tutkahyökkäykset liitetään osaksi maan ilmapuolustus-järjestelmää syyskuun 1. päivänä”. Se tulee kattamaan maan etelä- ja kaakkoisosat. Järjestelmä, jota Iran kutsuu nimellä Bavar (usko) 373, on oletettavasti tehty venäläisen S-300 esikuvan mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198272#.VaiuFYrxQwA
·         USA:n ulkoministeriön tiedottaja John Kirbi luki ministeriön laatiman harvinaisen kovasanaisen lausunnon, jossa Israelia kehotetaan luopumaan arabien muinaisen israelilaisen Susan kaupungin raunioille rakentaman 80 rakennuksen purkamisesta. Kaupunki sijaitsee Har Hevronin alueella Jerusalemin eteläpuolella, sen arabiankielinen nimi on Susya. Onko tässä nähtävissä John Kerryn vastaus Netanyahun vastustukseen P5+1 sopimusta? Israelin oikeuslaitos on käsitellyt asiaa ja puoltaa rakennusten poistamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198267#.Vaixg4rxQwA
·         Moskovan juutalaisen museon johtaja Sergei Ustinovia ammuttiin tuntemattoman hyökkääjän toimesta museon ulkopuolella torstaina. Ustinoiv haavoitti vakavasti hyökkäyksessä ja vietiin sairaalaan. Poliisi ja muut viranomaiset tutkivat eri vaihtoehtoja motiivista hyökkäykseen, mutta anti-semitismi on varteen otettava mahdollisuus.  http://www.timesofisrael.com/director-of-moscow-jewish-museum-shot-by-assailant/
SÄÄTILÄ tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 21 -31; Suolameri 30 -40: Eilat 28 -41 +C-astetta. Sään näyttää pysyttelevän melko tasaisena lähipäivien aikana, pientä nousua lämpötiloissa. Kinneretin pinta laskee yhden sm:n päivävauhtia.


No comments: