Friday, July 10, 2015

PERJANTAI 10.07.15

PERJANTAI 10.07.15
1.       AURINKOISTA säätä luvataan täksi päiväksi kuten myös lähipäivien ajaksi. Päivälämpötila pysytellee melko tasaisesti 28 asteen tuntumassa nousten maanantaina asteen parin verran eli 30 asteeseen. Ilma on edelleen kostean tuntuinen, minkä johdosta ilma tuntuu viileältä heikossa tuulessa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -29; Tiberias 21 -36; Suolameri 17 -37; Eilat 27 -40 +C-astetta. Eilatin lämpötila notkahtaa asteen verran alemmas mutta nousee maanantaina uudelleen 40 asteeseen. Kinneretin pinta laski eilen 0.5 sm, vedenpinta on nyt 212.18 m. Välimerenpinnan alapuolella.

2.       P5+1 maat ja Iran neuvottelevat edelleen Viinissä, eikä ole tiedossa, että neuvotteluissa olisi edistytty. Alkuviikosta neuvottelijoiden välille syntyi sanaharkka, joka kehittyi huudoksi Kerryn avustajan ja Iranin ulkoministeri Zarifin välille, joka varoitti häntä uhkailemasta iranilaista Kerryn pysytellessä hiljaa.
Tunteitten kuohahtelua on tapahtunut aiemminkin, mistä Iranin ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei varoitti ulkoministeriään kehottaen palaamaan rauhalliseen keskustelutahtiin erimielisyyksien selvittämiseksi. Äänitason kohoaminen neuvotteluhuoneessa saa ulkopuolella seuraavat turvallisuusvirkailijat kurkistelemaan oven raosta, ettei kenenkään henki ole sentään vaarassa.

Obama sanoi jossain puheessaan, että hänen mielestään neuvottelujen onnistumisella on 50/50 mahdollisuus, eikä näyttänyt sulkevan pois mahdollisuutta, että niitä jatketaan sunnuntain jälkeenkin. John Kerry ilmoitti, ettei hän halua istua pöydän ääressä loputtomiin, hän haluaisi päästä pyöräilemään. Neuvottelujen viivästyminen antaa USA:n kongressille lisäaikaa tulosten arvioimiseen. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-We-will-not-wait-forever-for-Iran-nuclear-deal-408533

3.       Corker Cardin lain mukaan, jos neuvottelut jatkuvat heinäkuun 9. päivän jälkeen, kongressille annetaan 60 päivää aikaa tutustua sopimustekstiin ennen sen hyväksymistä tai hylkäämistä. Frank J Gafney ja Fred Fleitz selittävät, että määräajan umpeutuminen ilman sopimusta saa aikaan hyvin pahan sopimuksen. Turvallisuuspolitiikka-keskuksen arvion mukaan hyvä sopimus sisältää 9 kohtaa:
-          Uraanin rikastaminen lopetetaan. Nykyisen tilapäisen sopimuksen mukaan Iran saa jatkaa rikastamista ja tehokkaampia sentrifugeja voidaan kehittää.
-          Plutoniumia kehittäviä laitoksia ei sallita. Iran voi nyt jatkaa Arak-raskasvesi rakennuksen rakentamista.
-          Tarkka seuranta, jonka suorittavat IAEA:n tarkastajat kaikissa Iranin ydinlaitoksissa. Iran ei nyt salli tarkastuksia sotilaslaitoksissa eikä laitoksissa, joita ei ole IAEA:n listassa.
-          Mahdollinen sotilaallinen käyttö, myös aiemmilta vuosilta, tulee selvittää. Kerry on jo myöntynyt siihen, ettei se ole tarpeen, asia tunnetaan.
-          Sanktiot lopetetaan asteittain sen mukaan, miten Iran noudattaa sopimusta. Iran vaatii, että ne tulee lopettaa välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
-          Ballististen ohjusten kehittämisohjelma tulee alistaa kansainväliseen valvontaan, ja Iranin tulee liittyä Haagin koodiin, joka valvoo ohjusmekanismin ja – tieto-taidon levittämistä muihin maihin. Iran toimii yhteistyössä Pohjois-Korean kanssa.
-          Iranin tulee lopettaa sekaantumisensa muiden maiden asioihin ja lopettaa terrorin tukeminen. Sopimus vapauttaisi kymmeniä miljoonia USD, joita Iran voisi käyttää vaikutusvaltansa lisäämiseksi Lähi-Idässä.
-          Iranin tulee lopettaa vihamielinen Israelin vastainen propaganda. Iranin johtajat toistuvasti uhkaavat Israelia täydellisellä tuholla, mikä täytyy lopettaa. Iranin tulee lopettaa aseiden toimittaminen Hamasille ja Hizbullahille.
-          Iranin tulee vapauttaa kaikki pidättämänsä USA:n kansalaiset. Iran pitää vankilassaan neljä USA:n ansalaista: WP:n reportteri; kristitty pappi; entinen USA:n merisotilas ja entinen FBI:n agentti. Pappia ja merisotilasta syytetään vakoilusta.  
Keskeinen kysymys on, onko Iranin päämääränä ydinpommin rakentaminen, minkä se itse kiistää, sekä kuinka pian se pystyy sen rakentamaan. http://www.jpost.com/Opinion/Nine-red-lines-for-a-nuclear-agreement-with-Iran-408240, http://www.timesofisrael.com/zarif-warns-west-never-threaten-an-iranian/,

4.       PA:n rekisteritoimisto julkisti torstaina PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa asuvien arabien lukumäärän. Sen mukaan heidän lukumääränsä on 4.68 miljoonaa, josta määrästä Juudeassa ja Samariassa asuvien arabien määrä on 2.68 miljoonaa – mihin lienee lisätty Jerusalemin itäosien arabi-asukkaitten määrä 230 000. Gazassa asuu 1.82 miljoonaa arabia.
Tästä määrästä 39.4 % on alle 14-vuotiaita, mikä osoittaa väestön kasvamisen. Perheen jäsenten lukumäärä on km. 5.2, kun se 1997 oli 6.4 henkeä perhettä kohden.

Työttömyys oli v. 2015 ensimmäisellä puoliskolla 25.6 %. Juudeassa ja Samariassa se oli 16.3 %, kun se Gazassa oli 41.6 %. Hamas ei ole Gazassa huolehtinut asukkaitten työllisyydestä; Juudeassa ja Samariassa työtä tarjoavat suuressa määrin juutalaiset yhteisöt ja yksityiset, jotka maksavat Israelin palkkatason mukaan, mikä on selvästi korkeampi kuin PA:n käyttämä yleinen taso.
Israelissa on esitetty paljon pienempiä arabiasukkaitten lukumääriä, koska PA:n tietoja pidetään virheellisinä. Niissä ei huomioida maasta muuttaneita, eikä Jerusalemin itäosan asukkaita tulisi lisätä niihin. Joitakin henkilömääriä on lisätty kahteen kertaan jne., kuten Yoram Ettinger selvittää.

ISRAELIN vasemmisto kannattaa kahden valtion periaatetta 1949 aselepolinjoilla, koska se pelkää arabipakolaisten tulvaa, jos Juudea ja Samaria liitetään Israeliin. Oikeistossa vähätellään demografian vaaraa, koska juutalaisten lisääntyminen on ohittanut arabien syntyvyyden. Toiset haluaa arabien siirtoa Juudeasta ja Samariasta Jordaniaan, jota he pitävät arabeille tarkoitettuna maana Gazan asukkaat voisivat siirtyä Siinaille, joka on hyvin harvaan asutettu, mutta myös alikehittynyt.
Juutalaisten määrä Juudean ja Samarian alueilla ilman Jerusalemin itäosaa on n.
265 000 – tarkkaa lukua ei tiedetä – ja kasvaa nopeasti.
Negevin beduiinien lukumäärä ylittänee 2020 mennessä juutalaisten määrän, mikä voi aiheuttaa omat ongelmansa. Golanilla ja Galileassa sekä juutalaiskaupungeissa heitä arvioidaan olevan n. 160 000; Negevissä yli 210 000. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197944#.VZ9RL7LxQwA

5.       ETELÄ AMERIKKASSA vieraileva paavi Francis I puuttui Boliviassa pitämässään puheessa kristittyjen asemaan maailmassa ja etenkin Lähi-Idän alueilla. Hän sanoi, että Lähi-Idässä kristittyjä kohtaan harjoitetaan etnistä puhdistusta, genocide eli kansanmurhaa, kutsuen sitä pienimuotoiseksi kolmanneksi maailmansodaksi.
Paavi on pyrkinyt valvomaan sanojaan, sillä islamin harjoittama väkivalta on tulenarka kysymys maailmalla, eikä pelkästään Lähi-Idässä, vaan suurelta osin myös ns. kristillisissä maissa Euroopassa ja Amerikassa. Hän katsoi toisessa vierailumaassa kolmesta pitämässään saarnassa aiheelliseksi puuttua siihen selkein sanoin.

”Tänään me kauhistuneina seuraamme, miten kristittyjä veljiämme vainotaan Lähi-Idässä ja muualla maailmassa, heitä kidutetaan ja surmataan Jeesukseen uskonsa vuoksi. Tämä kolmas maailmansota, jota käydään pienessä mitassa kansanmurhan muodossa, tulee lopettaa”. Syyskuussa hän varoitti väkivallan noususta eri puolilla maailmaa todeten, että ne olivat kolmannen maailmansodan alkuvaiheita.
Paavi esitti nöyrän anteeksipyynnön katolisen kirkon tekemistä laittomuuksista alueen alkuperäistä kansaa kohtaan, todeten, että useita syntejä tehtiin alueen asukkaita kohtaan Amerikassa Jumalan nimissä. Hän puhui ns. kansanliikkeiden maailmankokouksessa Santa Cruzissa. Alin kuukausipalkka Boliviassa on 240 USD.

PAAVI on osoittanut erityistä huolta köyhistä. Bolivia on yksi Amerikan mantereen köyhimmistä maista. Santa Cruzin Kristus Lunastajan aukiolla pitämää ulkoilma-messua oli saapunut seuraamaan miljoona ihmistä. Monet heistä olivat tulleet jo edellisenä päivänä viettäen yönsä ulkona leiriytyen läheisyyteen. Paavi puhui messussa kulutusyhteiskuntaa vastaan. Hän sanoi vastustavansa mentaliteettia, missä kaikella on hintansa, mitä tahansa voidaan ostaa, kaikesta voidaan neuvotella. Hän totesi, että tämä mentaliteetti sopii vain muutamille valituille.
Paavi sanoi, että Jeesus puhuu heille näiden sanojen kautta, eikä ketään syrjitä. Kaksi tuntia kestäneeseen ohjelmaan kuului hengellisiä lauluja ja messuja, satojen muusikkojen esittäessä barokkimusiikkia, jonka jesuiittamunkit toivat maahan 18. luvulla.

Bolivian korkein johto presidentti Evo Moralesin johdolla seurasi tilaisuuksia eturivissä. Tilaisuuksia suojelemaan oli määrätty 17 000 poliisia ja sotilasta. Paavi saapui La Paz Andrean kaupunkiin keskiviikkona. Se sijaitsee 4 km:n korkeudella, minkä johdosta jotkut paavia seuraavat journalistit joutuivat ottamaan happea. Tapansa mukaan paavi halusi kulkea kansan parissa syleillen ja kätellen heitä, mikä koetteli journalistien kestävyyttä. Francis I on itse 78-vuotias. Ensimmäinen vierailukohde oli Ecuador, viimeinen on Paraguay, kaikki köyhiä maita.  http://www.timesofisrael.com/pope-deplores-genocide-of-christians-in-mideast/

6.       UUTISOTSIKOITA
-          Kahden israelilaisen uskotaan joutuneen Hamasin vangeiksi. Uutinen herätti erilaisia voimakkaitakin mielipiteitä, sillä hallitukselle eikä Knessetille ollut kerrottu asiasta mitään. Toinen on Etiopiasta kotoisin, toinen beduiini. Pääministeri ilmoittaa etukäteen, ettei mitään Gilad Shalitin tapaista vankienvaihtoa tulla sallimaan. Hamas ehti jo ilmoittaa, että ensimmäinen ehto on Shalitin vapauttamisen yhteydessä luvattujen mutta - viimeisen vapauttamiserän siirryttyä – vapauttaminen. Israelin tietojen mukaan Hamasilla on kahden israelilaisen sotilaan, Hadar Goldin ja Oron Shalin, ruumiit, jotka se haluaa palautettaviksi. Jotkut lähteet kertoivat, että etiopialaisella oli mielenhäiriöitä, beduiinin kerrotaan vieraillen useasti Gazassa, harrastaen ehkä huumekauppaa. http://www.timesofisrael.com/israel-no-prisoner-release-in-exchange-for-citizens-held-in-gaza/
-          Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan sanoi keskeyttäneensä PA:n rahoittaman TV-aseman toiminnan 6 kuukauden ajaksi Israelissa. Erdan sanoi, ettei pääosin Nasaretissa toimivalla TV-asemalla F48 ole lupaa. F viitannee Philistine nimeen, 48 tarkoittanee 1948 itsenäisyyssotaa, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katastrofi. http://www.timesofisrael.com/israel-bars-palestinian-funded-tv-channel-from-operating/
-          Ministeri Silvan Shalom, jonka tehtäviin kuuluu rauhanprosessi, sanoo, ettei  arabien aloite ole Israelin mielestä sopiva rauhankeskustelujen pohjaksi. Hän kuitenkin ilmoittaa halukkuutensa neuvottelujen aloittamiseen, kun vain löytäisi sopivan keskustelukumppanin, mitä Abbas kumppaneineen eivät ole. Abbas erotti PLO:n entisen pääsihteerin Rabbon nimittäen hänen tilalleen Saeb Erekatin. http://www.timesofisrael.com/arab-peace-initiative-is-unacceptable-says-israels-peace-talks-chief/
-          Arabit käyttivät linkoja ampuessaan palopommeja Rachelin hauta-kammion lähelle kokoontuneita opiskelijoita ja turisteja vastaan. Lähellä ollut rajapoliisin yksikkö pystyi karkottamaan terroristit paikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197950#.VZ95kLLxQwA
-          Abbas kutsui Chiliin akreditoidun lähettiläänsä pois hänen antaessaan anti-semiittisiä lausuntoja. Hän väitti vastaan, ettei häntä voida syyttää Israelin ja juutalaisten vastaisuudesta, koska sellaista kansaa ei ole. Imad Nabil Jadaa suosittaa juutalaisten vanhinten protokollaa, koska se paljastaa juutalaisten maailman hallintapyrkimykset, kuten hän sanoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197943#.VZ96mbLxQwAPost a Comment