Wednesday, July 29, 2015

KESKIVIIKKO 29.07.15

KESKIVIIKKO 29.07.15
1.       23 ASTETTA mittarissa heti aamuvarhaisella ja lisää luvataan päivän aikana 32 asteeseen saakka. Ennusteen mukaan tasaisen helteinen sää tulee jatkumaan ensiviikon puolelle ja ehkä sen jälkeenkin, vaikka ennusteet eivät yllä sinne asti. Helteiden jatkuminen tarkoittaa, että maa kuivuu, kasvit alkavat rapistua, puutarhat kuolevat ja sähkönkulutus kasvaa ihmisten turvautuessa yhä enemmän teknisiin laitteisiinsa mukavuutensa vuoksi. Israelissa käytetään yhä enemmän ilmastointi-laitteita, jotka tuottavat kylmää kesällä ja lämpöä talvella.

SAATILAT TÄNÄÄN: Jerusalem 20 -32; Tiberias 25 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta Sää lämpenee edelleen siten, että huomenna on ennusteen mukaan 33 astetta ja lauantaina 34 astetta. Kuuma varoitusmerkki on koko viikon aikana.

2.       TASAINEN ”sakin hivutus” jatkuu Israelissa myös poliittisella ja diplomaattisella rintamalla lämpökäyrän osoittaessa ylikuumenemista. Lieneekö maalle hyväksi vai pahaksi, että Netanyahun hallituksen aikana Israelin ja USA:n välit ovat painuneet alemmaksi kuin koskaan – tämä tarkoittaa tietenkin Netanyahun ja Obaman hallitusten välisiä suhteita, kongressi kannatus on edelleen vahva – mutta Obamalta ja Kerryltä ei juuri heru Israelille myönteisiä lausuntoja. Obama on itse Keniassa verestämässä muistojaan Afrikasta, vaikka lapsuutensa hän vietti Havaijilla ja Indonesiassa, mutta uskoo, että hänen isänsä syntyi ja asui Keniassa. USA:ssa kiistellään edelleen, syntyikö Obama Havaijilla vai muualla ja mistä isästä.
Ulkoministeri Kerry tekee kiertomatkan Lähi-Idän maihin, mutta välttää Israelia kuin ruttoa, ettei joutuisi kasvokkain Netanyahun kanssa. Hän käy ensin Kairossa, josta hän lentää Dohaan Qatarissa ja sieltä Singaporeen liikeasioissa. http://www.timesofisrael.com/kerry-announces-mideast-trip-skipping-israel/

3.       Ulkoministeri John Kerry näyttelee edelleen syyllisen tuntuista pikku poikaa puolustellessaan Iranin kanssa solmittua ydinasesopimusta. Kerry oli tiistaina kongressin ulkoasiain valiokunnan kokouksessa, jossa hän talousministeri Jack Lewn kanssa pyrki varoittelemaan epäluuloisille jäsenille, että sanktioitten jatkaminen – vaikkakin toisella nimellä – voisi romuttaa koko sopimuksen. Samaa varoittelee Iranin YK:n lähettiläs, joka pelkää uusien sanktioitten vaarantavan sopimuksen, joka allekirjoitettiin Wienissä 14. heinäkuuta.
Kerry selvitteli, ettei aika ole sopiva sanktioitten uusimiseksi, sillä nykyiset sanktiot loppuvat joka tapauksessa vuoden 2016 lopussa.

Kongressin jäsen Lloyd Ted Poe yllätti Kerryn kysymyksellään: ”Onko Kerryn mielestä ajatollah Khamenein uhkaus tuhota USA edelleen voimassa?” Kysymys oli uusi ulkoministerille, joka kakisteli löytääkseen siihen sujuvan vastauksen: ”En usko heidän sanoneen niin, he huutelevat kuolemaa Amerikalle, mutta en ole nähnyt sen tarkoittavan mitään käytännössä”. Poe tiukkasi edelleen, uskooko Kerry, että heidän politiikkaansa kuuluu Amerikan tuhoaminen? Kerry vastasi siihen: ”Heillä on edelleen suuri vastenmielisyys ja vihamielisyys meitä kohtaan.   En kuitenkaan usko, että he käytännössä tarkoittavat Amerikan tuhoamista”. Näyttää, ettei Kerry ole lukenut viimeisiä uutisia, jotka kertovat aivan muuta. Hänen vastauksensa perustuvat enemmän toiveajatteluun kuin tosiasioihin. USA on edelleen suuri saatana. Hän kuitenkin vakuutteli kongressin jäsenille, ettei mitään ole perustettu pelkän uskon varaan. Luottamuspula näyttää kuitenkin olevan huutava maitten välisissä suhteissa, eivätkä Kerryn vakuuttelut poista sitä tosiasiaa.
Keskusteluista ilmenee, että Wienin sopimus luultavasti hylätään kongressissa. Obama tullee käyttämään veto-oikeuttaan kielteisen päätöksen kumoamiseksi, mutta kongressi voi kaataa sen 2/3 osan enemmistöpäätöksellä. Obaman hallitus pyrkii nyt haalimaan tarvittavan enemmistön saamiseksi. http://www.timesofisrael.com/in-congress-kerry-unsure-if-iran-wishes-to-destroy-us/

4.       CNN:n suorittaman gallupin mukaan 52 % amerikkalaisista vastustaa Iranin kanssa solmittua Wienin sopimusta. Kannattajia on 44 % vastanneista.
Obaman kannatus on gallupin mukaan 49 %, juuri Wienin sopimuksen tultua allekirjoitetuksi se oli 50 %.
66 % republikaaneista suosittelee sopimuksen hylkäämistä; 61 % demokraateista suosittelee sopimuksen hyväksymistä kongressissa. Gallupin kysymyksiin vastanneista sopimuksen hyväksymistä kannattavat olivat nuoria tai pitkälle koulutettuja; sitä vastustavat iäkkäämpiä tai vähemmän koulutettuja.
Kesäkuun lopulla suoritetun gallupin mukaan 2/3 osaa ei uskonut sopimuksen syntymiseen, mikä voi edelleen hämmentää kansalaisia. http://www.timesofisrael.com/half-of-americans-want-congress-to-reject-iran-deal-poll/

5.       IRANIN ylin kaitsija, suurajatollah Seyed Ali Khamenei, twiittasi sivullaan, että Israel on I ja II maailmansodan aluskasvillisuuden tuotetta, ja että tuo vaarallinen ja kuolettava aluskasvillisuus on poistettava. Khamenei valittiin Iranin poliittiseksi ja uskonnolliseksi johtajaksi Iranin islamilaisen tasavallan perustajan Khomenein menehtyessä sairauksiinsa. Khameneita pidetään Iranin ydinteollisuuden luojana.

Presidentti Obama on Wienin sopimusta puolustaessaan vedonnut tietoon, jonka mukaan Khamenei julkisti ydinpommin vastaisen fatwan, uskonnollisen tulkinnan, jonka mukaan ydinase on islamin vastainen. Khamenei totesi 2002, että Iran tukee kaikkia Israelin vastaisia liikkeitä missä tahansa kutsuen Israelia syöpäkasvaimeksi, joka tulee poistaa. Hänen tweet-sivuillaan todetaan mm.: Luettuaan Euroopan historiaa hän totesi eurooppalaisten aiheuttaneen viime vuosisadan 2 maailman-sotaa, jotka surmasivat runsaasti ihmisiä, ja vaikka Iranilaiset asuivat sen ulkopuolella, sodan laineet pyyhkivät myös näitä rantoja. Näiden sotien jälkeen ja niiden seurauksena juurtiui vaarallinen ja kuolettava sionistinen aluskasvillisuus islamin sydämeen. Khamenein mukaan tuo aluskasvillisuus alkoi v. 1967 niin sanotun kuuden päivän sodan jälkeen. Se sota oli karvas pala islamille.

SANKTIOITTEN poistamisen yhteydessä Iranin ulkomaille jäädytettyjä varoja vapautuu 150 miljardin USD edestä. Analyytikot ovat laskeneet, että USA:n aloittamien Khamenein valvomien salaisten järjestöverkostojen varoja vapautuu 95 miljardin USD arvosta. Henkilökohtaisena lahjana Wienin sopimuksen allekirjoittamisesta Obama antoi Iranille 18 miljoonaa USD; huomaa tuo 3x6.
Khameni julkisti sunnuntaina tweet sivullaan raportin, jonka yhteyteen oli liitetty pilapiirros, jossa Obama ampuu itseään päähän. Olikohan tämä ironinen havainto, miten USA:lle huonon sopimuksen Obama hyväksyi?
Khamenein valvomien yhtiöitten ja järjestöjen muodostamien verkostojen (EIKO) varat yli 95 miljardia USD menevät suoraan Khamenein tileille, kertoi Free Bacon Washingtonissa tiistaina, Nämä kymmenet miljardit vahvistavat Khamenein asemaa hänen alistaessaan Iranin kansan entistä tiukempaan valvontaan. EIKO perustettiin Khomenein toimesta 1989. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198764#.VbhjrorxQwA

6.       UNRWA, YK:n alainen järjestö, joka vastaa palestiinalaiseksi kutsutun sekalaisen arabikansan pakolaisleireistä eri maissa, on joutunut vähentämään palvelujensa määrää varojen puutteen vuoksi. YK:n pääosin länsimaiset jäsenmaat, jotka ovat rahoittaneet UNRWA:n toiminnan vuodesta 1949 lähtien, ovat alkaneet esittää vastalauseita toiminnasta, joka ei tuota mitään. eikä ole saanut kansoja yhtään lähemmäs rauhaa. Lisäksi näyttää yhä selvemmin, että jos toiminta jotain tuottaa, se hyödyttää pelkästään terrorijärjestöjä. Esim. Gazassa UNRWA:n tukemilla lasten kesäleireillä pienille lapsille opetetaan sotaleikkejä ja aseitten käsittelyä. Gazan kesäsodan aikana kouluja käytettiin tukikohtina ja aseitten ja rakettien varastoina. Asian tultua julkiseksi Hamas haki aseet pois kouluista ja klinikoilta, joista löydettiin myös useita hyökkäystunneleitten suuaukkoja.

UNRWA:n ilmoitus vararikkotilasta, mikä pakottaa sen sulkemaan kouluja, sai pahaenteisen vastaanoton Hamasin taholta. Hamasin julkistamassa UNRWA:n ilmoituksessa todetaan mm.: UNRWA luopuu roolistaan palvelusten suorittamiseksi Palestiinalaispakolaisille, jotka lähtivät pakoon Israelin itsenäisyyssodan seurauksena v. 1948 sekä heidän n. 5 miljoonalle jälkeläiselleen.
UNRWA:n toiminta perinnöllisestä pakolaisasemasta perustuu täysin toiselle kriteerille kuin UNHCR:n toiminta kaikkialla maailmassa, jossa toiminta tähtää pakolaisten asuttamiseen joko kohdemaissaan tai palaamaan entisille kotialueilleen olojen rauhoituttua. Palestiinalaispakolaisia ei edes yritetä integroida niihin maihin, joissa he asuvat, heidän työ- ja omistusoikeutensa on rajoitettu eikä heille anneta kansalaisuusoikeutta. Vain Jordania on pieni poikkeus säännöstä ehkä siksi, että arviolta 65 % Jordanian väestöstä on syntyperältään Palestiinan arabeja.

UNRWA:n ilmoitti, että sen budjetissa on 101 miljoonan USD aukko, minkä johdosta se joutuu sulkemaan 700 koulua Gazassa, Juudeassa ja Samariassa, Jordaniassa, Syyriassa ja Libanonissa.
Hamas julkisti lausunnon, jossa se toteaa, että ilmoitus toiminnan supistamisesta on pelkkä poliittinen peli, jonka tarkoituksena on tuhota lasten koulutussektori taloudellisten ja teknisten vaikeuksien varjolla. Lausunnossa ilmaistaan verhottu uhkaus, että toimintojen supistus pakolaisten asumilla alueilla, joissa olosuhteet ovat ennestään vaikeita, tulee aiheuttamaan hallitsemattoman kehityskulun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198763#.Vbh1OYrxQwA

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Jonathan Pollard, jonka USA pidätti syytettynä salaisten dokumenttien luovuttamisesta Israelille ja tuomittiin elinkautiseen ilman oikeutta armonanomiseen, aiotaan - kärsittyään lähes 30 vuotta rangaistuksestaan - vapauttaa 20. marraskuuta 2015. Pollard on juutalaista sukujuurta, mutta USA:n kansalainen jouduttuaan kiinni. Israel myönsi hänelle myöhemmin Israelin kansalaisuuden, mutta se ei mitenkään vaikuttanut hänen tuomioonsa. Israel on vuosikymmenien aikana pyrkinyt saamaan hänet vapaaksi vedoten jopa inhimillisyyteen hänen terveytensä heikentymisen vuoiksi, mutta Pollardin katsotaan vakoilullaan loukanneen silloisen presidentin ja hänen ulkoministerinsä kunniaa, ja siksi hänen rikoksensa on raskas. USA on pyrkinyt selittämään, ettei vapauttaminen liity Iranin sopimukseen, mutta jäljet johtavat suoraan sylttytehtaaseen. Pollard ei saa matkustaa Israeliin viiden vuoden aikana, millä pyritään estämään hänen nostamisensa kansallissankariksi. USA:n tiedustelu. ja turvallisuusjärjestöt ovat kiivaimmin vastustaneet Pollardin vapauttamista, mutta CIA:n entinen johtaja Michael Hayden puoltaa hänen vapauttamistaan. Israelissa hänen vapauttamistaan odotetaan innolla ja mielenkiinnolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198759#.Vbh_borxQwA
·         Korkeimman oikeuden päätös yli 20 asuntoa käsittävän puolivalmiin rakennuksen purkamiseksi aiheutti laajojen asukasmäärien kokoontumiseen estääkseen poliisin ja rajapoliisin yritykset tuhota rakennus määräpäivään eli 30.07. mennessä. Arabit väittävät omistavansa maan, mikä tapahtuu usein väärennettyjen tai epätäydellisten dokumenttien avulla juutalaisten asianajajien toimesta ja heidän innostaminaan. Poliisi on vienyt Beit Eliin runsaasti miehiään ja pidättänyt kymmeniä asukkaita, heidän joukossaan alaikäisiä. Asukkaat sanovat, että heillä on rakennuslupa rakennukselle. Pääministeri sanoo puoltavansa asukkaiden vaatimuksia talon säilyttämiseksi. Käskyn tuhoamisesta on tiettävästi antanut puolustus-ministeri Moshe Yaalon, joka on aiemminkin toiminut hätiköiden antaessaan käskyjä purkamisesta. Outoa on, ettei pääministeri olisi tietoinen siitä. Asukkaat sanovat, että jos Eli kaatuu, se kaataa Netanyahun hallituksen. Beit Yehuda puheenjohtaja Naftali Bennet sanoo, että asia on hallituskysymys. http://www.timesofisrael.com/more-violence-arrests-as-settlers-protest-planned-demolition/
·         Brittiläisen Columbian korkein oikeusVancouverissa käsitteli islamin uskoon kääntyneen kanadalaisen avopariskunnan suunnitelmia hyökätä synagogaan murhatakseen siellä pieniä juutalaislapsia, etteivät he vartuttuaan aikuisiksi joutuisi helvettiin. http://www.timesofisrael.com/canadian-police-couple-plotted-to-kill-jewish-kids/
·         Pääministeri Benyamin Netanyahu lietsoo USA:n ja Israelin välisiä suhteita puolihuolimattomasti antamillaan lausunnoilla, kuten voisi arvioida hänen sutkauksestaan, ettei ulkoministeri John Kerryllä ole mitään asiaa Israelissa. Kerry matkustaa ensi viikolla Lähi-Itään, mutta ohittaa USA:n tärkeimmän liittolaisen alueella. Ehkä sen aseman onkin saanut Iran, joka edelleen uhittelee tuhoavansa sekä USA:n että Israelin (kun pommi on valmis). http://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-bitterly-attack-kerry-for-placing-israel-on-the-menu-of-iran-deal/
·         PA:n virkailija vahvistaa huhut, että Silvan Shalom käy salaisia neuvotteluja PLOI:n pääsihteeriksi nimitetyn Saeb Erekatin kanssa Ammanissa.
·         Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah varoittaa arabimaita yrittämästä suhteitten rakentamiseksi Israelin kanssa. Iranin saadessa 150 miljardia USD Wienin sopimuksen myötä, sekä Hizbullah että Syyria katsovat tulevaisuuteen toivorikkaasti. Ne uskovat pystyvänsä kohentamaan pahasti ryvettynyttä imagoaan Iranin uudistuneen voiman varjolla. Sekä Saudi Arabia että Gulfmaat ovat vihjailleet voivansa haudata vuosikymmenien sotakirveensä ja aloittaa keskustelut molempia osapuolia kiinnostavista asioista, kuten vanha loru kuuluu. Iranin atomipommi voi synnyttää pommihaaveet myös Egyptissä ja Turkissa GCC-maiden ohella. http://www.timesofisrael.com/nasrallah-urges-arabs-to-resist-cozying-up-to-cancerous-israel/
·         IDF pitää yllätysharjoitukset ensi viikolla ja kutsuu satoja tuhansia miehiä palvelukseen. Mukana ovat maa-, meri- ja ilmavoimat sekä kotirintama. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198677#.VbiOJIrxQwA
·         Muslimit vaativat entistä lujempaa otetta Al-Aksa moskeijasta juutalaisten esittämien Muhammedia solvaavien huutojen vuoksi. Jerusalemin poliisi on pidättänyt ainakin kolme nuorta, jotka vastasivat musliminaisten solvauksiin todeten, että Muhammed on sika. Ilman poliisin läsnäoloa torstaina Temppelivuorella tilaisuus olisi voinut kehittyä arabi- ja juutalaisnaisten väliseksi käsirysyksi. Tunteet ovat kuumina molemmin puolin barrikadia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198653#.VbiO3orxQwANo comments: