Wednesday, July 15, 2015

KESKIVIIKKO 15.07.15

KESKIVIIKKO 15.07.15
1.       EILEN tiistaina 13.07.2015 P5+1 maat ja Iran saivat runnottua kasaan tuskallisten neuvottelujen jälkeen sopimuksen, jolla Iranin mullah-hallituksen laatima ydinsuunnitelma –presidentti Obaman sanoin - saadaan kansainväliseen valvontaan, ja jolla maailma saadaan turvallisemmaksi ja pystytään estämään ydinasekilpailu Lähi –Idässä.
IRANIN presidentti Hassan Rouhani sanoo suu maireassa hymyssä, että Iran pystyi hurmaamaan (charme) länsimaat, ja että Iranin yksimielinen vastustus sai länsimaat tulemaan neuvotteluihin ja tunnustamaan Iranin kansalliset oikeudet. Iranissa kansa osoitti riemuaan ja iloaan kriisin päättymisestä onnistuneesti neuvotteluin eikä sodan kautta, joka olisi pahoin runnellut maan kehityssuunnitelmia.

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu antoi katkerantuntuisen lausunnon, jossa hän toisti Israelin oikeuden puolustaa maataan ja kansaansa. Hän totesi, että koska Israel ei ollut neuvotteluosapuoli, saavutettu neuvottelutulos ei tyydytä sen turvallisuustakuita eikä siten sido Israelin toimia turvallisuutensa varmistamiseksi.
Toinen puoli tässä kysymyksessä on Israelin ja USA:n väliset suhteet, mikä hallituksen on otettava huomioon. Israelin puolustuslaitos on vahvasti sidoksissa USA:n aseitten ja varaosien toimituksiin, ja diplomaattisella rintamalla USA on ollut Israelin ainoa maallinen turva ja tukija kansainvälisissä järjestöissä ja ennen kaikkea YK:ssa ja sen alaisissa instituuteissa, joissa Israelia pidetään maailman pahimpana heittiönä, jota potkitaan joka taholta.

KANSAINVÄLISET asiantuntijat ja analyytikot ovat nyt siirtyneet enemmän tutkimaan, mitkä ovat Israelin optiot uudessa tilanteessa, ja miten kansainvälisiä sopimuksia kuten YK:n päätökset ja kansainvälinen laki voidaan tulkita Israelin tulevien päätösten ja toimien ohjailemiseksi.
Kaikesta edellisestä pyrin seulomaan keskivertokansalaista kiinnostavat kysymykset ja esittelen tuloksia erillisissä kappaleissa.

2.       MEITÄ tavallisia kansalaisia kiinnostaa kuitenkin lyhyellä tähtäyksellä lähiajan sään kehittyminen, joka on syytä selvitellä tässä vaiheessa.
Sääkartta osoittaa hellesään jatkuvan toistaiseksi taivaankannen pysyessä aurinkoisena ja tuulen suhteellisen heikkona.
Säätilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -37; Suolameri 30 -38; Eilat 28 -40 +C-astetta. Eilatin alue on kuumin paikka Israelissa, siellä lämpötila pysyttelee yli 40 astetta, ja noussee lauantaihin mennessä 42 asteen tienoille. Myös muualla maassa lämpötila noussee asteen tai pari lauantaihin eli juutalaisten sapattiin mennessä.

3.       TIMES of ISRAEL tarkastelee Mitch Ginsburgin laatimassa analyysissa Israelin optioita uudessa tilanteessa. Hän toteaa, että sopimus voi merkittävästi uudistaa Israelin sotilaallista mahdollisuutta.
Artikkelissa todetaan, että lyhyellä tähtäyksellä sopimus näyttää vähentävän välitöntä uhkaa, mutta ajan myötä se tulee vahvistamaan alueellisia liekkejä, jotka voivat tunkea Israelin nurkkaan. Tiistaina saavutettu sopimus, joka on vielä ennen lopullista vahvistusta luodattava USA:n kongressin läpi, tunnustaa Iranin ydinase-valtion kynnyksellä olevaksi maaksi, millä tulee olemaan useita pitkälle ulottuvia seurauksia Israelin puolustusjärjestelmälle, artikkelin laatija toteaa.
-          Iran on laaja maa, neljä kertaa suurempi kuin Saksa. mikä asettaa valtavia paineita Israelin tiedustelulle pysyä ajan tasalla, mitä Iranissa tapahtuu.
-          Lyhyellä tähtäyksellä Iranin uhka vähenee, eikä sen uskota sopimusajan alkuvaiheilla rikkovan sopimusehtoja.
-          Sopimuksen vahvistama ja kansallistunnon rohkaisema Iran voi maahan valuvien satojen miljardien USD ansiosta puhaltaa liekkiin alueen piilevät etniset ja uskonnolliset jännitteet, jotka voivat innostaa Saudi Arabian toteuttamaan uhkauksensa kehittää oma ydinteollisuutensa ja sunni- pomminsa. (Myös muut Perisanlahden öljymaat sekä Egypti ja Turkki ovat vihjailleet samaa).
-          IDF:n johto laskee, että Syyrian ei-konventionaalisten aseitten poistuttua näyttämöltä ja IAEA:n suorittaman tiivistyneen Iranin ydinteollisuuden valvonnan vuoksi alueellinen uhka on vähentynyt ainakin toistaiseksi. Sopimuksen mukaan Iran ei saa rikastaa uraania yli 3.67 %:n tason. Sopimus antaa IAEA:lle – Obaman sanoin – oikeuden tarkastuksiin missä ja milloin se katsoo sen tarpeelliseksi, eikä Iranin uskota alkuvaiheessa rikkovan sopimuksia.
-          Sopimus ei kiellä Irania vaikutusvaltansa levittämiseksi naapurimaihinsa eikä käyttää runsaita varojaan terrorin tukemiseksi Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Jordanian hashemiittien kuningaskunta on välittömässä vaaratilanteessa. Iranin tukema Hizbullah saa vahvistaa asemaansa Libanonin valvomiseksi, sekä Hamas Gazassa korvatakseen sen, mitä se menetti Gazan kesäsodassa.
-          IAEA epäilee, että tunnettujen ja rekisteröityjen laitosten lisäksi Iranilla on laitoksia, joista IAEA ei tiedä mitään. Lisäksi Iran epäillään rikastaneen uraania yli sen määrän, jonka se on ilmoittanut. Sopimuksessa todetaan, että IAEA voi ilmoittaa näistä epäilyistä Iranille ja vaatia selvityksiä. Iranin velvollisuutena on tutkia epäilyt ja ilmoittaa tutkimusten tuloksista kirjallisesti IAEA:lle. Tämän prosessin oletetaan kestävän muutamia viikkoja, mutta käytännössä se voi jatkua kuukausien ajan.
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon toistaa Talmudin lausuntoa: ”Oikeamielisten työn tekevät toiset, mutta jos minä en puolusta itseäni, kuka sen tekee?” Artikkelissa todetaan, että lausunnon alkuosa toteutui P5+1 ja Iranin välisessä sopimuksessa, mutta Hillel vanhemman esittämän lausunnon jälkiosan toteutus voi osoittautua hyvinkin ajankohtaiseksi.
-          ONKO IDF:llä tarvittavat välineet tarvittaessa toteuttaa lausunnon jälkiosa? USA:n entinen CIA:n johtaja ja USA:n asevoimien komentaja Irakissa David Petraeus totesi Jeffrey Goldbergin haastattelussa, ettei Israelilla ole konetta, jolla 30 000 paunan bunker buster pommi voitaisiin kuljettaa Iraniin.
-           Artikkelissa kuitenkin mainitaan, että Israelin säilyminen hengissä 1948 sisällissodasta lähtien ja sen jälkeen käymänsä puolustussodat ylivoimaisia arabiarmeijoita vastaan, kuten myös Irakin ydinreaktorin tuhoaminen ja pelastusoperaatio Entebben lentokentälle Ugandassa osoittavat mahdottoman muuttuvan mahdolliseksi Israelissa.
-          Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion mainitsi: ”Israelissa ei voida ajatella järkevästi, ellei usko ihmeisiin”.
4.       SAUDI ARABIA esitti Iranille varoituksen, ettei sen pidä käyttää P5+1 maiden kanssa tekemänsä sopimuksen myötä saamiaan satoja miljardeja USD aiheuttaakseen sekaannusta alueella, vaan oman kansansa elinolojen kohentamiseksi. Samalla tavoin monet muut arabimaat, ennen kaikkea Persianlahden öljymaat, ovat esittäneet huolensa Iranin vallan kasvusta alueella.

Riyadin varoituksen esitti saudiviranomainen, joka ei ilmoittanut nimeään. Hän painotti lausunnossaan, että saudit ovat aina halunneet selkeitä sopimuksia, joilla Iran estettäisiin rakentamasta ydinaseita. Lisäksi niissä tulisi mainita jatkuvien tarkastusten suorittamista ydinlaitoksiin sekä mekanismin kehittämistä, jolla sanktiot tulevat voimaan automaattisesti, mikäli Iran rikkoo sopimuksia.  
Saudikuningas Salman peruutti toukokuussa osanottonsa presidentti Obaman järjestämään huippukokoukseen Valkoisessa Talossa ja Camp Davidissa osoittaakseen vastustustaan Iranin kanssa käymiä neuvotteluja vastaan.
Saudi Arabian viime viikolla kuollut ulkoministeri, prinssi Saud al-Faisal vastusti neuvotteluja todeten, ettei Iranille tule antaa etuja, joita se ei ole ansainnut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198143#.VaYB5IrxQwA

5.       Elhanan Miller toteaa JP:n artikkelissaan, että arabimaat ovat shokissa voidakseen antaa selkeää mielipidettä Iranin kanssa solmitusta sopimuksesta. Tämä näkyi myös arabimaitten Kuwait, Qatar ja UAE lehdistössä, joissa tuskin löytyi mainintaa Iranista keskittyen sen sijaan liittolaistensa kautta käymiinsä sotiin, kuten artikkelin kirjoittaja Miller toteaa.
”Arabien reaktio osoittaa pettymystä sekoittuneena shokkitilaan heidän viimeiseen asti toivoessa, etteivät neuvottelut johtaisi sopimuksen syntyyn”, sanoo Uzi Rabi Moshe Dayan keskuksen Lähi-Idän tutkimuksista Tel Avivin yliopistossa.
NYT pelkojen osoittautuessa toteutuneiksi arabimaat pyrkivät Saudi Arabian johdolla asennoitumaan syntyneeseen tilanteeseen. Saudi Arabia solmi äskettäin sotilas-sopimuksen Venäjän kanssa, johon kuuluu 16 ydinreaktorin toimitukset Venäjältä.

Rabi arvioi edelleen, että arabien epätoivo voi muuttua haluksi nousta Iranin tasolle, eli aloittaa kiireellinen sunni-pommin valmistaminen. Hän viittaa aiemmin esiintyneisiin tietoihin, että Saudi Arabia voi ostaa ydintietouden ja valmiin pommin ohjuksineen Pakistanista. Tästä kirjoitettiin jo vuosia sitten, jolloin väitettiin, että Saudi Arabia on ostanut pommin ohjuksineen Pakistanista, jossa se on valmiina odottaen lennättämistä saudien osoittamaan paikkaan.
Arabeille kysymys Iranin pommista on sekä etninen että uskonnollinen kysymys, mikä juontaa alkunsa Muhammedin seuraajien välisiin taisteluihin, joissa sunni-haaraa edustava sunni-suunta sai ylivallan shia-muslimien kustannuksella. http://www.timesofisrael.com/following-iran-deal-a-deafening-arab-silence/

6.       USA:n presidentti Obama vakuuttaa antamassaan haastattelussa, ettei hän usko kongressin estävän Iranin kanssa neuvotellun sopimuksen ratifioimista. Hän ei myöskään usko, että pääministeri Netanyahu pystyy vaikuttamaan demokraatteihin. New York Timesin reportterin Thomas Friedmanin haastattelussa Obama vähätteli pelkoja, etteivätkö IAEA:n tarkastajat pystyisi estämään kaikki Iranin petosyritykset. Hän sanoo uskovansa Teheraniin, joka on alueellinen voimatekijä, ja joka tulee noudattamaan sopimuksia tunnontarkasti.
Obama vakuutti, että hän tulee käyttämään veto-oikeuttaan, jos kongressi äänestää kielteisesti sopimuksesta. Kongressilla on mahdollisuus vesittää myös Obaman veto, mutta se vaatii 3/4 enemmistön, missä Hillary Clinton nousee avainasemaan. Hillary kannattaa sopimusta. http://www.timesofisrael.com/obama-confident-netanyahu-wont-sway-congress-on-iran-deal/

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranin presidentti Hassan Rouhani iloitsee, että he saavuttivat kaikki tavoitteensa neuvotteluissa lännen kanssa. Länsimaat USA:n johdolla olivat niin epätoivoisia sopimuksen syntymiseksi, että ne luopuivat lähes kaikista tärkeinä pitämistään vaatimuksista, kuten 4 USA:n kansalaisen vapauttaminen, Israelin vastaisten uhkausten lopettaminen, luopuminen terrorismin tukemisesta jne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198158#.VaYS84rxQwA
·         Sopimus vapauttaa myös terrorijohtajana tunnetun Al-Quds joukkojen komentajan Soleiman Qassemin. Hänen tunnollaan on amerikkalaisten sotilaitten surmaaminen Irakissa, terrorin johtaminen ja terroristien kouluttaminen eri maissa. Sopimuksella poistetaan viisi vuotta voimassa ollut YK:n asettama tavanomaisten aseitten vientikielto.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198156#.VaYUl4rxQwA
·         Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked totesi P5+1 maiden sopimuksesta Iranin kanssa, että se tulee johtamaan valtavaan katastrofiin. Hän sanoi uskovansa, että osa vapautetuista varoista käytetään terrorin rahoittamiseen, ja USA tulee aseistamaan Israelin naapurimaita niiden pelon hälventämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198131#.VaYWVIrxQwA
·         Israeliin saapui tiistaina 200 uutta siirtolaista Pohjois-Amerikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198144#.VaYXT4rxQwA
·         Satoja israelilaisia kokoontui tiistaina iltapäivällä Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Tarkoitus oli kokoontua Mercy-portin edustalle, mutta arabien wákf-säätiö sulki sen. Sen sijaan he kokoontuivat Lantaportin edustalle, jonka kautta juutalaiset nykyisin menevät sisään. Korkein oikeus aluksi vastusti luvan antamista, mutta myöntyi sitten. Mielenosoituksen tarkoituksena oli esittää juutalaisten oikeus rukoilla Temppelivuorella, mitä Jerusalemin poliisi ei salli oikeuden päätöksen vastaisesti. Tilaisuuden kestoaika oli määritelty 75 minuutin mittaiseksi, jolloin muslimit eivät pidä omia rukouksiaan. Jerusalemin oikeus ja poliisi toimivat muslimien ehdoilla. Tilaisuudessa puhui mm. Yehuda Glick, joka selvisi terroristin ampumista 4 luodista suoraan hänen rintaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198136#.VaYXuIrxQwA
·         Länsimaiden johtajat alkavat tungeksia Iraniin nähtyään uuden valon. Ensimmäisten joukossa on Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius, joka matkusti Teheraniin tänään. Ranska odottaa saavansa runsaat palkkiot tukiessaan sopimusta runsaitten tilausten muodossa, vaikka hän vakuuttaa, etteivät ne vaikuttaneet neuvotteluihin. http://www.timesofisrael.com/french-foreign-minister-to-visit-tehran-in-sign-of-post-deal-thaw/
·         Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n neuvottelema ja eilen hyväksytty sopimus Iranin kanssa tulee sysäämään Israelin yhä kauemmas Obaman päiväjärjestysestä. Hän on tehnyt sopimuksen kuoleman kanssa, ja tulee pitämään kiinni siitä kynsin ja hampain. Israelille myönnettävää avustusta esitetään pienennettäväksi USA:n budjetissa. Israel odotti, että Iranin vastapainoksi USA olisi lisännyt asetoimituksia Israelille, mutta näin ei käynyt. Oppositiojohtaja Isaac Herzog osoittaa seisovansa pääministeri Netanyahun rinnalla Iranin kysymyksessä. Herzog lentää Yhdysvaltoihin neuvotellakseen sotilaallisen yhteistoiminnan ja asetoimitusten lisäämiseksi. http://www.debka.com/article/24740/Nuclear-deal-pushes-Israel-aside-in-Washington-raises-Iran-to-leading-US-partner-and-ally,
·         Kreikan tilanteen saadessa jonkinasteisen ratkaisun ainakin toistaiseksi, maailmassa on 10 maata, joitten talous on lähellä vararikkoa (default). Kiinan pörssikurssit laskivat 150 % Shanghain indexissä, Siellä oli kupla aivan kuin USD:n ja bond-markkinoilla. Se ei voi olla vaikuttamatta Kiinan talouden infrastruktuuriin, kuten artikkelissa todetaan. http://kingworldnews.com/10-countries-now-facing-default-as-global-crisis-escalates-what-to-expect-from-china-europe-and-the-u-s/
·         Asiantuntijat varoittavat, etteivät Parchin sotilastukikohta eikä Bushehtin reaktori ole mukana Iranin kanssa tehdyssä sopimuksessa. Näiden ja muiden potentiaalisten porsaanreikien johdosta Iran pystyy rakentamaan ydinpommeja viikossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198160#.VaYo5IrxQwA


No comments: