Wednesday, July 08, 2015

KESKIVIIKKO 08..07.15

KESKIVIIKKO 08.07.15
1.       AAMULLA oli kovin viileän kostean tuntuista, vaikka mittarissa oli lukemia 18 asteen verran. Aurinko pilkistelee repaleisen pilviverhon raoista, mutta näkymä Tel Avivin suuntaan on hämyinen ja epäselvä. Iltapäivälle luvataan kuitenkin 29 lämpöastetta ja huomiseksi asteen verran enemmän. Kyllä tästä ihan kunnon päivä tullee, vaikka kone hieman reistaileekin eikä näytä valitsemiani linkkejä, joten käyn aluksi läpi päivän uutisantia JP:n paperikopion avulla.
LÄMPÖRILAT tänään: Jerusalem 17 -29; Tiberias 23 -35; Suolameri 28 -38; Eilat 25 -39 +C-astetta.

2.       P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut jahruavat edelleen, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut USA:n ja Iranin välisten neuvottelijoiden kesken. Iran haluaa kaikkien sanktioitten poistamista välittömästi, kun sopimus on allekirjoitettu. Toisaalta se selittää, ettei sanktioitten poistaminen ole riippuvainen neuvottelujen edistymisestä; se on erillinen kysymys, jolla Irania halutaan painostaa tai rangaista.

USA:n neuvottelijat vakuuttavat, etteivät ne keskeytä hyödyllisiä neuvotteluja huolimatta useista aikataulurikkomuksista ja suurista erimielisyyksistä. Ulkoministeri John Kerry köpittelee kipeällä nilkallaan kainalosauvojen varassa pyrkien uskottelemaan, ettei tässä mitään kummalista ole, ihan tavanomaista Iranin harjoittamaa taktiikkaa välillä myöntyen, välillä kieltäen, millä se voittaa aikaa.
Kerry valmistelee mediaa vihjaamalla, että ehkä keskusteluja täytyy jatkaa ilman aikataulua, mikä voisi sopia hyvinkin Iranin taktiikkaan.

IRAN ei suostu siihen, että IAEA voisi aina halutessaan lähettää tutkijansa mihin tahansa Iranin ydinlaitokseen ilman eri sopimusta. Ali Khameney pitää tätä vaatimusta maansa itsenäisyyden ja kansallistunnon loukkauksena, mikä ei sovi Iranin ylpeän ja itsetuntoisen kansan mielialaan. Toinen Iranille tärkeä asia on sanktioitten välitön poistaminen, mitä länsimaiden on vaikea niellä.
Israelin hallituksen edustajat näyttävät suosittelevan USA:n ehdotusta neuvotteluista ilman aikataulua pitäen sitä parempana kuin huonoa sopimusta.

Jos USA pystyy taivuttamaan toiset länsimaat, Venäjän ja Kiinan, ehdotuksensa taakse neuvotteluista ilman aikataulua, väliaikainen kehyssopimus marraskuulta pysyy voimassa niin kauan kuin keskustelut jatkuvat. USA:n kongressin vahva mies Corker suosittelee Kerrylle neuvottelutahdin hidastamista. http://www.timesofisrael.com/us-floats-possibility-of-open-ended-iran-nuclear-talks/

3.       KURDIVIRANOMAISET julistivat viikon kestävän ulkonaliikkumiskiellon keskiviikosta alkaen vapauttamillaan alueilla Syyrian pohjoisosissa Raqqan provinssissa sekä Ras Al-Ayin ympäristössä. Voidakseen liikkua ulkosalla asukkaitten tulee hankkia lupa kurdiviranomaisilta nimeltä Asayish.

KURDIEN YPG suojeluyksiköt ovat pystyneet karkottamaan IS:n joukot laajoilta alueilta Syyrian pohjoisosissa USA:n ilmaiskujen suojassa. IS:n joukkojen suorittamissa vastaiskuissa on kuollut runsaasti ihmisiä. Maanantaina IS:n joukot miehittivät ISSA:n kaupungin vain 2 viikkoa sen jälkeen, kun YPG:n joukot olivat vapauttaneet sen.
IS:n joukkojen toinen iskukohde oli Kobanin kaupunki, jonka YPG:n joukot olivat vapauttaneet kiivaiden taistelujen jälkeen. IS:n joukot pääsivät tunkeutumaan kaupunkiin yllätysiskulla. Taistelut jatkuivat kaupungissa useita päiviä, kunnes viimeinenkin IS:n taistelija oli joko surmattu ja vangittu. Taisteluissa sai surmansa yli 200 ihmistä. Kobanin kaupungin omistus on tärkeä IS:n huoltoyhteyksien vuoksi, mutta siitä muodostui kuritaistelijoiden symboli ja sellaisena tärkeä.
Puolueeton tarkkailija sanoi, että 78 IS:n taistelijaa on surmattu joko taisteluissa YPG:n kanssa tai USA:n ilmauiskuissa.

YPG:n tiedottaja Redur Khalil kertoi maanantaina, että kesäkuun aikana YPG on surmannut 483 IS:n taistelijaa. YPG:llä on 223 IS:n taistelijan ruumiit sekä 6 vankia. Khalil kertoi edelleen, että kesäkuun aikana YPG menetti 62 sotilastaan 44:ssa taistelussa IS:n kanssa.
Maailman ruokaohjelman WFP edustaja kertoi, että se on pystynyt paikallisen järjestön kanssa toimittamaan ruoka-avustuksia Raqqan provinssiin 8 kuukauden tauon jälkeen. WFP:n mukaan avustukset toimitettiin Tal Abyadin kaupungista, jonka kurdit vapauttivat IS:n joukoilta viime kuussa. Hän kertoi, että avustuskolonna saapui Tel Abyadin kaupunkiin Qamishin kaupungista Syyrian pohjoisosassa tuoden 2000 ruoka-annosta 10 000 ihmiselle. WFP:n mukaan samana torstaipäivänä tarvitsijoille jaettiin 2000 ruoka-annosta. http://www.timesofisrael.com/kurdish-forces-impose-1-week-curfew-in-northern-syria/

4.       EU:n johtajat alkavat lopultakin tajuta joutuneensa moukarin ja alasimen väliin, jossa lopullinen moukarinisku voi tapahtua koska tahansa.
Artikkelin mukaan EUROZONE johtajat tunsivat tyrmistystä ja kiukkua, ettei Kreikan pääministeri Alexis Tsipras esittänyt heille tiistaiksi lupaamaansa yksilöityä uudistus-suunnitelmaa. Johtajien pelkona on koko yhteisen EURO-valuutan romahtaminen. He joutuivat kovan paineen alla suostumaan vihoviimeiseen päivään sunnuntai voidakseen pelastaa taistelevan mutta vastahakoisen jäsenmaan talouden.

PAINOTTAAKSEEN tilanteen vakavuutta EU:n presidentti Donald Tusk päätti kutsua sunnuntaiksi kaikkien 28 jäsenmaan edustajat Brysseliin, koska ”EU on joutunut koko historiansa kriittisimpään vaiheeseen”. Ranskan presidentti Francoise Hollande toteaa omasta puolestaan, ettei kyse ole vain Kreikasta, vaan koko EU:n tulevaisuus on vaarassa.
EU-komission presidentti Jan-Claude Juncker antoi Kreikalle vakavan varoituksen kuukauden kestäneen viivyttelyn ja taktikoinnin vuoksi.
”Me olemme valmistelleet GREZIT projektin yksityiskohtaisesti” hän varoitti viitaten mahdollisuuteen, että Kreikka erotetaan EU:n jäsenyydestä ja rahaliitosta.

PÄÄMINISTERI Alexis Tzipras lupasi puhuessaan reporttereille tiistaina, että saatuaan viestin ja ymmärrettyään sen vakavuuden: ”Prosessi tulee olemaan nopea ja kiireinen, se alkaa lähituntien aikana kestäen loppuviikon ajan ja valmistuen viimesitään silloin”. Hän vakuutti, ettei hetkeäkään ole hukattavissa, koska määräpäivä velan maksamisesta, jota Kreikka ei voi suorittaa, lähenee.
EU-johtajien yhteisen raportin mukaan Kreikan tulee esitellä yksilöity reformi-suunnitelma viimeistään torstaina. Kreikan kansainväliset velkojat voivat silloin arvioida suunnitelmaa ja valmistella sen käsittelemistä EU:n huippukokouksessa sunnuntaina. Aiemmat vastaavat suunnitelmat on hylätty kelpaamattomina poliittisten kiistojen ja erimielisyyksien vuoksi.

EU-maat vakiuuttavat Kreikalle, että niiden intressissä on avustaa sitä ratkaisemaan taloudelliset ongelmansa, mutta ovat turhautuneet Kreikan viivyttelyn johdosta.
Kreikan vasemmistolaisen pääministerin taktiikkana lienee asettaa velkojien intressejä vastakkain samalla neuvotellen muista radikaaleista ratkaisumalleista Venäjän ja Kiinan kanssa, joilla kummallakin on oma kiinnostuksensa Kreikasta. Presidentti Obama kehotti Tziprasta selvittämään ongelmansa EU:n kanssa, sillä USA:n intressien mukaista on EU:n ja EURO-valuutan säilyminen.
Kreikka haluaa helpotuksia lainaehtoihin, joita se pitää kohtuuttomina.
EU:n johtajat ovat edelleen ristiriitaisia sovitusta taktiikasta. EU:n johtava ja suurin velkojamaa Saksa on haluton toimimaan moottorina. IMF kehottaa EU-maita hyväksymään pitemmän velanmaksuajan ja alentamaan korkoa, sillä Kreikan velka on 180 % sen bruttokansantuotteesta, mikä on kestämätön.

Normaali kaupankäynti on mahdotonta Kreikassa, koska pankit pysyvät suljettuina viikon ajan. Pienet liikeyritykset pyrkivät pysyttelemään hengissä asiakkailtaan saamansa käteisen ansiosta. Tuotteiden markkinoijat vaativat maksun ennen toimitusta. Euron hinta putosi markkinoilla, kuten stoxx 50 index 2.1 %.
Kreikka on saanut EU:lta kaksi avustuspakettia arvoltaan yhteensä 240 miljardia Euroa. Vaatimukset verojen nostamiseksi ja kulutuksen rajoittamiseksi ovat hidastaneet talouskasvua. Hallitus on myös hidastellut valtion omaisuuden realisoinnissa. Nämä yhdessä pakottavat maan 6 vuoden taantumaan nostaen työttömyyden 25 %:in. http://www.timesofisrael.com/greece-gets-until-sunday-for-proposals-to-stave-off-collapse/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Har Nof synagogaan terrori-iskun suorittaneen Ghassan Abu Jamalin koti on tarkoitus tuhota tänään. Hänen terrorikaverinsa koti sinetöitiin jo aiemmin. Jamalin perhe asuu Jerusalemin lähiössä Jabal Mukaberissa. Hänen leskensä karkotetaan Jerusalemista, sillä sisäministeriö peruutti hänen asumis-oikeutensa. Kaverukset hyökkäsivät synagogaan aseistettuina kirvein lihaveitsin ja pistoolein aiheuttaen kammottavia haavoja uhreihinsa. Hyökkäyksessä kuoli neljä juutalaista, heidän joukossaan 2 rabbia, haavoittuneita oli 8, joista 4 on hengen vaarassa. Pakoon lähtiessään he surmasivat druusi-poliisin, joka purki estämään heidän pakonsa. Lopulta polisi ampui kummankin terroristin. Iskun järkyttävyydestä huolimatta hallituksen oli vaikea tehdä lopullista päätöstä terroristien kotitalon tuhoamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197840#.VZzMfLLxQwA
·         Pohjoisen beduiinineuvoston puheenjohtaja Zidan Kaabiya sanoi tavattuaan PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, että PA on valmis aloittamaan rauhanneuvottelut uudelleen, jos Israel lopettaa ”setlementtien” rakentamisen. Mukana tilaisuudessa oli myös arabilistan puheenjohtaja Ayman Odeh, joka ei ole beduiini. Kaabiya tapasi vieraansa yhteisellä iftar illallisilla paastopäivän lopettamiseksi lauantaina. Abbas pyysi Kabiyaa viestittämään presidentti Reuven Rivlinille, että hän vastustaa väkivaltaa ja haluaa neuvotella. Hän tarjosi beduiineja välittäjiksi Israelin ja PA:n välillä, koska heimojen välisiä ristiriitoja selvitellään sulha-tilaisuuksissa. Hän sanoi, että beduiineja asuu Israelin pohjoisosissa – n. 190 000 - eikä vain Negevissä. Heitä asuu arabikylissä ja jopa juutalaisissa kaupungeissa. Beduiineja palvelee IDF:n joukoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Beduin-leader-Abbas-would-restart-peace-process-if-Israel-froze-settlements-408311
·         IDF:n paneelissa todettiin Gazan kesäsodan päättymisen vuosipäivänä tiistaina 07.07., että IDF voisi poistaa osan Gazan saartotoimista. Gazasta voitaisiin päästää työntekijöitä Israelin puolelle, millä olisi rauhoittava vaikutus Gazan arabien ja Israelin välisiin suhteisiin, kuten Haaretz raportoi. He suosittavat liikkumisen rajoittamisen poistamista puolustusministeri Moshe Yaalonille luovuttamassaan kirjelmässä. http://www.timesofisrael.com/idf-recommends-partial-lifting-of-gaza-blockade/
·         EU:n virkailija, joka neuvotteli YK:n Gaza-raportin, on naimisissa YK:n tutkimuskomitean jäsenen kanssa. EU ei kuitenkaan katso esteellisyyden tulleen rikotuksi eikä näe mitään väärää siinä, että raportti syyttää yksinomaan Israelia edes viittaamatta terrorijärjestö Hamasiin. Kaikki 8 EU:n jäsentä UNHRC:n kokouksessa äänestivät raportin puolesta. http://www.timesofisrael.com/eu-official-who-negotiated-uns-gaza-resolution-married-to-un-inquiry-team-member/
·         Saksan asentama Patriot ohjustentorjuntapatteristo Turkissa Syyrian rajan tuntumassa sai oudon tuntemattoman komennon, mikä nostaa esiin pelot, että sen elektroninen johtokeskus on joutunut hakkerin hyökkäyksen uhriksi. Tämä aiheuttaa rauhattomuutta Israelissa, jonne on myös asennettu Patriot torjuntaohjuksia. IDF aikoo korvata Patriot patteristot Israelissa valmistetuilla David Sling patteristoilla, joka valmistuu tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/report-german-missiles-on-syria-border-given-foreign-commands/
·         Valtion syyttäjät kehottavat nostamaan rikossyytteet pääministerin asunnon käyttömenoista, joita myös valtiontarkastaja piti raportissaan kohtuuttoman suurina. Valtiontarkastaja Yosef Sapira totesi helmikuussa julkaisemassaan raportissa epäselvistä pääministerin asunnon hoito- ja huoltokustannuksista viitaten jo silloin mahdolliseen rikolliseen toimintaan valtion kustannuksella. Pääministeri eikä hänen vaimonsa ole tutkimusten kohteina. http://www.timesofisrael.com/prosecutors-urge-criminal-probe-of-pms-residence-expenses/
·         Arabimaat Algeria, Libanon ja Qatar esittivät alkuviikosta lausuntoesityksen UNHRC:n maailman perinnetoimikunnalle, joka pidetään Bonnissa keskiviikkona. Esityksessä syytetään miehittäjämaata Israelia sekä ääriryhmiä jatkuvista laittomista kaivauksista ja toimista Jerusalemin vanhassa kaupungissa molemmin puolen muuria. Esityksessä ei edes mainita kristittyjen ja juutalaisten yhteyksistä Jerusalemin vanhaan osaan tai Temppelivuoreen, jota se pitää pelkästään muslimien pyhänä paikkana, jota Israel pyrkii vahingoittamaan. Temppelivuori on siinä vaarassa olevien muinaismuistojen listalla. Palmyra ja monet muut islamin todella ankaran hävityksen kohteiksi joutuneet eivät mahtuneet komitean listalle. http://www.timesofisrael.com/unesco-set-to-condemn-israel-for-endangering-jerusalems-old-city/


No comments: