Sunday, June 21, 2015

SUNNUNTAI 21.06.15

SUNNUNTAI 21.06.15
1.       VIIKON ensimmäinen päivä alkoi harmaana ja sumuisena, jossakin lienee sadellutkin muutaman pisaran, mutta yleisiä sateita ei ennusteta. Lämpömittari osoitti 18 lämpöastetta, mutta lämpötila noussee iltapäivään mennessä 28 asteen tienoille, Internetyhteydet reistailevat, joten joudun aloittamaan raportin laatimisen pääosin JP:n aamulehden perusteella.
Muslimit jatkavat perjantaina alkanutta ramadan paastokuukauttaan, jolloin heidän oletetaan selvittävän tilejään Allahin kanssa, jota he palvovat tunnontarkasti, mikä voisi olla esimerkkinä toisillekin, mutta ei opilliselta kannalta, koska siinä he ovat erehtyneet järkyttävän pahasti. Heidän pääsemisensä irti islamin kaiken kattavasta otteesta näyttää edellyttävän, että Israelin Jumala antaa heille näyn oikeasta uskosta., Näin tapahtui eräälle IS:n kurkunkatkaisijalle, joka kertoo saaneensa näyn, jossa Jeesus Kristus ilmestyi hänelle kysellen: ”Miksi sinä vanoat Minun seurakuntaani?” Olen rukoillut tämän vellovan, 1.2 miljardia ihmistä käsittävän ”islamin meren” puolesta, kuten he itse kutsuvat islamin kansaa. Islam ei tunne Israelin Jumalan laatimaa pelastussuunnitelmaa, eikä halua kuullakaan siitä.

Perjantaina, joka on muslimien ”pyhäpäivä” ja myös paastokuukauden ensimmäinen päivä, Temppelivuoren alueille kokoontui 90 000 muslimia, sillä’ Israel salli myös 500 Gazan muslimille oikeuden päästä Al-Aksa moskeijaan vuorella, sekä järjesti sinne bussikuljetuksen Juudean ja Samarian alueilta. Poliisi oli asettanut yli 2 000 poliisia seuraamaan tilannetta, joka kuitenkin sujui ilmeisen häiriöittä. Wafkin paikallis-johtaja sheikki Azzam al-.Khatib arvioi, että 200 000 muslimia ahtautui Temppeli-vuoren ja lähialueille perjantaina. Israelin lupaama bussikuljetus Juudeasta ja Samariasta Vuorelle ei sujunut suunnitelman mukaan PA:n viivyttelyn vuoksi.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 23 -33; Suolameri 27 -36; Eilat 27 -36 +C-astetta. Lämpötilat pysyttelevät ennusteen mukaan melko tasaisesti tämän päiväisissä lukemissa, eli lämmintä ja paikoin jopa hellettä riittää toistaiseksi.

2.       Terroristi, joka ampui perjantaina kuoliaaksi 25-vuotiaan israelilaisen Danny Gonenin Dolev-juutalaisyhteisön lähellä, kuusi km Ramallahista länteen, ja haavoitti toista, kunnioitti ramadania omalla tavallaan. Hän pysäytti juutalaisten ajaman auton kapealla hiekkatiellä kysyen heiltä ensin, onko läheisessä lähteessä vettä, ilmeisesti varmistaakseen, että he ovat juutalaisia. Sen jälkeen hän aloitti tulituksen heidän autonsa tuulilasin läpi. Poliisi ja Shin Bet aloittivat murhaajan etsimisen välittömästi, mutta häntä ei ole vielä löydetty, mutta ennen pitkää hänet saadaan kiinni.  Uhrit kuljetettiin helikopterilla sairaalaan, mutta Gonen kuoli tunnin kuluttua.

Maatalousministeri Uri Ariel vakuuttaa, että hän tulee kunnioittamaan Gonenin muistoa muuttaen lähteen nimen muotoon ”Ein Danny”, Dannyn lähde. ”Danny oli Israel-rakkauden ruumiillistuma, Israelin kansan ja Toran rakkauden”, hän sanoi luvaten kunnostaa lähteen ja sen lähialueen siten, että siitä tulee yksi Israelin eniten vierailluista paikoista. ”Murhaajat, jotka eivät halunneet nähdä retkeilijöitä, tulevat pian näkemään tuhansien juutalaisten tungeksivan alueelle. Danny asui Lodissa ja opiskeli yeshivassa Maale Adumimissa toimien sosiaalisen ja fyysisen rakentamisen hyväksi kaikkialla Israelin maassa ja uskoen siihen. Me olemme antautuneet jatkamaan hänen teitään vahvistaen sosiaalista toimintaa kaikkialla maassa sekä rakentaen ja vahvistaen Juudean ja Samarian alueita”.

3.       USA:N ULKOMINISTERIÖN laatiman ja perjantaina julkaiseman raportin mukaan terrori-hyökkäykset lisääntyivät vuoden 2014 aikana Lähi-Idässä ja maailman-laajuisesti 35 % terrorin uhrien luvun noustessa 81 %.
Terrorismin keskus on Syyriassa.
Kaikkiaan vuoden 2014 aikana rekisteröitiin 13 463 terrorihyökkäystä, joissa kuoli
32 700 ihmistä.
Yli 9 400 ihmistä siepattiin panttivangeiksi terroristien toimesta – eli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2013.
USA:n lähettiläs ja vastaterrorismin koordinoija Tina S Kaidanow totesi terrorismin nousun johtuvan pääasiassa terroritoiminnan lisääntymisestä Irakissa, Afganistanissa ja Nigeriassa. Yli 60 % hyökkäyksistä tapahtui viidessä maassa: Irak, Afganistan, Nigeria, Pakistan ja Intia, ja 78 % terrorihyökkäyksissä surmansa saaneita olivat samoin viidessä maassa: Irak, Nigeria, Afganistan, Pakistan ja Syyria.
Kuolonuhrien kokonaismäärän kasvu johtui siitä, että muutamat hyökkäykset olivat erittäin verisiä – vuonna 2014 tapahtui 20 hyökkäystä, joissa kuoli yli sata ihmistä, vuonna 2013 luku oli kaksi.

KAIDANOW esitti lisäksi muutamia erikoishuomioita terrorismista:
-          Al-Qaidan heikkeneminen – tai sen johdon epäonnistuminen - on johtanut muiden terroriryhmien nousuun kuten ISIS ja sen liittolaiset Jemenissä, Syyriassa, Libyassa, Nigeriassa ja Irakissa ja innostanut kymmenien tuhansien ryntäämisen noihin maihin saamaan oppia terrorismista.
-          Noin 16 000 ulkomaalaista 90 maasta matkusti Syyriaan joulukuusta 2014 liittyäkseen terroriryhmiin, ja siten Syyria on muodostunut terrorismin ja sen käyttämisen keskukseksi poliittisena aseena.
-          USA:n johtama kansainvälinen koaliittio on tehnyt raskaita iskuja ISIS joukkoja vastaan, mutta ei ole pystynyt vapauttamaan sen miehittämiä alueita.
-          ISIS on ainutlaatuisella tavalla hyödyntänyt mediaa terroriaseena.
-          Boko Haram on Afrikassa kehittänyt ISIS käyttämän mukaisen oman brutaalin taktiikkansa, johon kuuluvat kivittämiset, ihmisten massateurastukset, sekä naisten ja nuorten tyttöjen systemaattinen alistaminen, mukaan lukien orjuuttaminen, kiduttaminen ja raiskaukset.
-          Yksinäisten susien merkittävä lisääntyminen länsimaissa sekä vaikeus niiden yhdistämiseksi Al-Qaidaan tai ISIS-joukkoihin. Nämä hyökkäykset voivat ennakoida uuden sukupolven nousemista, jossa terroriryhmä tai sen keskitetty johto ei merkitse ratkaisevaa osaa, ryhmän identiteetti on joustava ja ääriryhmien motiivit edustavat laajempaa kenttää väitetyistä kärsimyksistä ja vihollisista.
-          On havaittavissa Iranin ja sen vallankumouskaartin nousu terrorin viennissä sekä sen tuen kasvu Hizbullahille, useille Irakin shia-ryhmille sekä Hamasille ja Islamic Jihadille.
Raportissa esitetään joitakin suosituksia terrorismin leviämisen estämiseksi ja kiinnitetään huomiota siihen osallistuneitten tai oppia saaneitten palaamiseen kotimaihinsa. Sitä lukiessa ei voi välttyä havainnolta, ettei Obaman hallitus taida olla tietoinen raportin antamista havainnoista ja vihjeistä etenkään Iranin kysymyksissä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197011#.VYZNPFPxQwA

4.       RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius vierailee Israelissa ja Ramallahissa tänään sunnuntaina. Hän tapaa erikseen pääministeri Netanyahun ja PA:n puheenjohtajan Abbasin. Hänellä uskotaan tuovan salkussaan laatimansa luonnoksen rauhan-sopimuksesta Israelin ja PA:n välillä. Ainakin se lienee keskustelujen keskeisin kysymys.

”On tärkeää saada neuvottelut alkamaan”, hän sanoi vieraillessaan Kairossa lisäten: ”Israelin turvallisuus tulee saada varmistettua, mikä on välttämättömyys, mutta samalla palestiinalaisten oikeudet tulee huomioida, sillä ilman sitä rauhaa ei tule”. Hän selitti, että tältä pohjalta asiaa tarkastellen, kun setlementtien rakentaminen jatkuu, kysymys kahden valtion periaatteesta hämärtyy.
”Käsityksemme mukaan, jos kysymykseen ei tartuta tarvittavalla vakavuudella, vaarana on jatkuva ristiriita tai kysymyksen räjähtäminen käsiin”.

RANSKAN aloitteen mukaan lopullinen sopimus on neuvoteltava 18 kuukauden sisällä. Jos neuvottelut eivät onnistu, Ranska uhkaa tunnustaa Palestiinan valtion. ”Tulevan aseettoman Palestiinan valtion itsenäisyys tulee vahvistaa Israelin vetäytyessä asteittain palestiinalaisten alueelta”, kuten hän maalailee. ”Israelin vaatimat turvallisuustakuut sekä arabien aseistautuminen ja terrorismin aktiviteetti tulee estää. Palestiinalaispakolaisten kysymykseen täytyy löytää oikeudenmukainen, tasapainotettu ja realistinen ratkaisu, perustuen periaatteelle, että pakolaisten menetykset tulee korvata”. Luonnoksessa on myös viittaus Netanyahun esittämään vaatimukseen, että PA/PLO:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. PA:n puheenjohtaja Abbas sanoi äskettäin, ettei hän hyväksy luonnosta, jos siinä viitataan Israelista juutalaisena valtiona.

Fabius sanoi toukokuussa, että Ranskan luonnoksessa yksilöidään perusteet ja neuvottelujen aikataulu, sekä pyritään mobilisoimaan kansainvälinen yhteisö helpottamaan osapuolten pääsyä sopimukseen.
Fabius luottaa kansainvälisen painostuksen voivan taivuttaa Israel ja PA/PLO neuvottelemaan vilpittömästi vuosikymmeniä kestäneen ongelman ratkaisemiseksi. Pääministeri Netanyahu ei ole virallisesti ilmoittanut kantaansa Ranskan aloitteeseen, mutta on vihjaillut vastustavansa sen epämääräisesti esittämiä vaatimuksia koskien aikataulua ja Israelin turvallisuusvaateita, joissa hän ei luota kansainvälisiin turvallisuustakuihin, koska ne eivät ole onnistuneet missään. Fabius oli yhteydessä Labourin Herzogiin todeten yhdessä tarpeesta aloittaa neuvottelut niin pian kuin suinkin. http://www.timesofisrael.com/fabius-expected-in-region-to-push-french-peace-initiative/
5.       UUTISOTSIKOITA
-          Kahlon toivoo, että uusi laki, joka tulee voimaan heinäkuun alusta, auttaa ensi-asunnon ostajia asunnon hankkimisessa. http://www.timesofisrael.com/will-kahlons-new-plan-make-housing-affordable/,
-          Kulttuuriministeri Miri Regev pyrkii rauhoittelemaan jännittynyttä tilannetta käyden keskusteluja mielensä pahoittaneiden henkilöitten kanssa, joista yksi on Norman Issa, jonka teatterilta hän uhkasi lopettaa valtion tuen, koska Issa ei suostu esiintymään vihreän linjan takana. http://www.timesofisrael.com/culture-minister-makes-nice-with-arab-israeli-actor/
-          Entinen puolustusministeri Shaul Mofaz uhattiin pidättää Lontoossa, mikäli hän astuu jalallaan sen maaperälle. Sotilaan rohkeudella hän kuitenkin lensi sinne, eikä kukaan uhannut häntä pidätyksellä. Tzipi Livni oli samoin äskettäin vierailulla Englannissa. Hän välttyi pidätykseltä järjestäen toistuvia neuvotteluja korkeitten virkailijoitten kanssa. Mofazin ongelma on se, ettei hänellä ole diplomaatin suojaa. Mofaz osallistuu konferenssiin, jossa ovat mukana myös Silvan Shalom, Yair Lapid ja oppositiojohtaja Isaac Herzog. Israelin Lontoon lähetystön henkilökunta oli mobilisoitu lentokentälle kaiken varalta. http://www.timesofisrael.com/shaul-mofaz-lands-in-london-without-incident/
-          Iran torjuu USA:n ulkoministeriön raportissa esittämät väitteet, että se tukisi terrorismia. Iranin ulkoministeriön tiedottaja väittää, että päinvastoin Iran itse on terroriuhan alaisena. http://www.timesofisrael.com/iran-rejects-us-claim-it-continues-to-sponsor-global-terror/
-          Al-Jazeeran journalisti Ahmed Mansour pidätettiin Berliinin lento-kentällä, koska Egyptin oikeus oli tuominnut hänet poissaolevana 15 vuodeksi vankeuteen. Hän halusi matkustaa Dohaan. http://www.timesofisrael.com/al-jazeera-journalist-detained-in-berlin-on-egyptian-warrant/
-          Israelin entinen USA:n lähettiläs Michael Oren sanoo, että presidentti Obama voi etsiä suhteita muslimimaihin siksi, että hänen muhamettilaiset isänsä Keniassa ja ottoisänsä Indonesiassa hylkäsivät hänet pyrkien nyt saamaan hyvitystä menetyksilleen. Orenin kirja Israelin ja USA:n suhteista, jotka Orenin havaintojen mukaan Obaman vuoksi ovat valuneet viemäriin, on herättänyt vilkasta polemiikkia sekä Yhdysvalloissa että Israelissa. USA:n poliitikoille ja diplomaateille on ominaista se, että he asettuvat puolustamaan presidenttiään ulkomailla, olkoon hän sitten kuinka pahoin ryvettänytkin maataan. Kyllä juutalaisen valtion olisi syytä ottaa oppia tässä asiassa. Orenin havainnon mukaan Obaman politiikka on lapsellista ja irrotettu todellisuudesta. http://www.timesofisrael.com/oren-obama-reaches-out-to-islam-because-2-muslim-father-figures-abandoned-him/
-          Uusi kolmen laivan muodostama flotilla lähteen lähiviikkojen aikana seilaamaan kohti Gazaa jostain Välimeren satamasta. Laivoissa on
järjestäjien mukaan aurinkopaneeleja ja lääkintätarvikkeita.
Alusten aikataulusta ei ole tarkempia tietoja, mutta Israelin laivasto vakuuttaa estävänsä laivojen yritykset murtaa Gazan ympärille asetettu kansainvälinen kauppasaarto, jota sekä Egypti että Israel valvovat. Aluksissa on lisäksi arabimyönteisiä aktivisteja. V. 2010 Israelin miehittämässä ja Ashdodin satamaan johdetussa Mavi Marmara-aluksessa oli järjestäjien mukaan vain avustustarvikkeita, mutta suoritetussa tarkastuksessa aluksessa oli vain hyvin aseistautunut aktivistijoukko eikä mitään avustustarvikkeita. Laivan valtauksessa sotilaat ampuivat itsepuolustukseksi 9 turkkilaista aktivistia, mikä sotki Turkin ja Israelin välit vuosiksi, ja ovat edelleen huonot. http://www.timesofisrael.com/new-flotilla-heads-for-gaza-in-bid-to-break-blockade/
-          Irakin sunniheimot, jotka Irakin hallitus oli jättänyt huomiotta, ovat nyt tärkein miesten rekrytoimisalue ISIS/IS:n armeijoille. Tämä on todellista realipolitiikkaa, jossa uskonnolliset vakaumukset sivuutetaan oman nahkansa ja perheensä turvallisuuden pelastamiseksi. Israelin hallituksen olisi syytä nähdä tämä ja pyrkiä luomaan suhteita entisen Palestiinan alueen arabi- ja beduiiniheimoihin, joiden heimopäälliköillä on todellinen vaikutusvalta alaisiinsa. Heimouskollisuus ylittää kansallisen uskollisuuden. PA/PLO:n johto on suurelta osalta ulkomaalta tullutta eikä siten edusta paikallisia heimoja. http://www.timesofisrael.com/sunni-tribes-abandoned-by-iraq-key-to-islamic-state-fight/
-          Israel torjuu YK:n laatiman raportin, jossa syytetään Israelia lasten jättämistä huomiotta käymissään sodissa Gazassa. Israelin on vaikea ymmärtää, miksi YK:n pääsihteeri vakavalla naamalla julistaa Israelin armeijan suorittamia rikkomuksia inhimillisyyttä ja etenkin lasten oikeuksia vastaan. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (monkey boon) on tyypillinen byrokraatti, joka ei näe hänen eteensä asetettujen papereitten lisäksi ollenkaan, mitä maailmassa tapahtuu. http://www.timesofisrael.com/israel-slams-balanced-un-response-to-palestinian-terror/
-          Oikeistoryhmittymä voitti Tanskan parlamenttivaalit, minkä johdosta vasemmistolainen pääministeri erosi hallituksineen. Euroopan asukkaat alkavat vähitellen herätä sata-vuotisesta unestaan vain nähdäkseen kauhulla, että vieraat tunkeutujat hallitsevat heidän maataan. Vaalit voitti Tanskan Venstre puolue. toiseksi sinnitteli maahanmuuton vastainen Tanskan Kansanpuolue DPP, joka haluaa rajoittaa maahan-muuttoa. http://www.timesofisrael.com/far-right-party-is-big-winner-of-danish-elections/
-          Rajapoliisin upseeri haavoittui vakavasti arabiterroristin puukotettua häntä Jerusalemin Damaskos-portilla tänään sunnuntaina. 20-vuotiasta rajapoliisia puukotettiin niskaan. Haava on hengenvaarallinen. Uhri pystyi apumaan 18-vuotiasta hyökkääjää, joka vietiin haavoittuneena sairaalaan, mutta menehtyi haavoihinsa. Isku tapahtui 10.26 aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197023#.VYZ9plPxQwA
-          78 kadonneeksi luullun Bnei Menashe heimon jäsentä palaa kotimaahansa Intiasta, jonne he jatkoivat pakoaan assyrialaisten miehitettyä heidän maansa Israelin ia ajaen heidät maanpakoon. Tämä tapahtui toisen Temppelin ollessa vielä pystyssä Jerusalemissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196955#.VYaKFFPxQwA   
Post a Comment