Sunday, June 14, 2015

SUNNUNTAI 14.06.15

SUNNUNTAI 14.06.15
1.       MITTARI NÄYTTI ihan ennusteen mukaisesti 18 lämpöastetta nousten päivän mittaan huippulukemiin 30 astetta- Hellekausi näyttää oleva tulossa uudelleen, toivottavasti ei kuitenkaan pitkäaikaista. Huomiseksi ennustetaan pahaenteisesti jo 33 lämpö-astetta Jerusalemissa, mikä osoittaa lämpökäyrän suuntaa. Toisaalta, onhan nyt kesä ja kesän tulee ollakin lämmin, mutta ei silläkään tarvitse elämöidä, kuten Kekkonen varoitti suomalaisia innostumasta liikaa maansa itsenäisyydestä.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 23 -36; Suolameri 30 -40; Eilat 27 -41 +C-astetta.
Kinneretin pinta laskee puolen sm:n päivävauhtia ja on nyt 211.87 m merenpinnan alapuolella. Israel ja Jordania ovat löytämässä toisensa Jordan joen pelastamiseksi kuivumiselta, mikä uhkaa saastuttaa sen uimakelvottomaksi. Toinen kysymys on, että Suolameri, eli Kuollutmeri, kuten jotkut sitä nimittää - vaikkei se kuollut ole – tarvitsee välttämättä vettä säilyttääkseen ainulaatuisen muotonsa.
Times of Israel näyttää huomattavasti alempia lämpötiloja kuin JP. Tänään on ToI:n mukaan 16 -26 astetta, ja vasta keskiviikkona ylitetään 30 lämpöasteen raja.

2.       SYYIASSA asuvat druusit ovat joutumassa kovaan ahdinkotilaan IS:n joukkojen ahdistellessa niitä hyökkäyksillä heidän kyliinsä lähellä Israelin pohjoisrajaa. Heidän sukulaisiaan asuu Israelin puolella Golania, ja he huutelevat toisilleen tervehdyksiä rajan yli ”huutokukkulaksi” nimittämältään vuorelta. Israel on haluton avustamaan heitä lähettämällä aseita, joita he kipeästi kaipaavat. Israel pelkää joutuvansa vedetyksi mukaan Syyrian kiehuvaan kattilaan, jossa ei voi luottaa kehenkään. Siksi Israelin johtajat pyytävät Yhdysvaltoja antamaan druuseille aseapua ja ilmatukea heidän puolustaessaan maataan. Ilman sitä Israel pelkää pakolaistulvaa Syyrian druusien keskuudessa, mitä se ei halua, koska sillä on ennestään kädet täynnä laittomasti maahan tunkeutuneita ”pakolaisiksi” itseään kutsuvia ihmisiä.

USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtaja Marin Dempsey oli vierailulla Israelissa. Hänen ohjelmassaan oli myös Syyrian tilanteen tarkastelua, ja israelilaiset virkailijat presidentti Rivlinin johdolla muistuttivat korkeaa vierastaan Syyrian druusien ahdingosta. Rivlin sanoi 10.06.Dempseylle tähän tapaan: ”Mitä tapahtuu juuri nyt, on pelottelu ja uhka puolen miljoonan Syyrian druusille Druusivuorella, joka on lähellä Israelin pohjoisrajaa”. Pentagonin edustaja kielsi, että asiasta olisi keskusteltu. Hän sanoi, että druusit itse ovat nostaneet kysymyksen esille, ja Israelin druusit puhuvat siitä kaikille: Israelille, USA:lle, Jordanialla, jokaiselle joka kuuntelee.

Debkafilen mukaan Israel on pahassa välikädessä: Jos se avustaa druusien 20 000 – 30 000 miehen armeijaa, sen tulee hoitaa myös heidän kouluttamisensa käsittelemään nykyaikaisia aseita ja ohjuksia, mikä sotii Israelin puolueettomuutta vastaan, kuten eräs arvioi: Terroristit taistelevat 21-luvun asein, mutta 1700-luvun moraali ja etiikan sääntöjen mukaan.
Toisaalta seuraten sivusta druusien mahdollista teurastusta asettaa Israelin osa-syylliseksi kansanmurhaan.
Israelin on lisäksi harkittava Iranin tarjousta druuseille ase- ja koulutusavusta, jos he lupaavat, ettei niitä käytetä Assadin hallitusta vastaan, muuta heiltä ei vaadita.  

ISRAELIN druusit, joita palvelee uskollisesti sekä IDF:n että poliisin riveissä, yrittävät taivuttaa pääministerin, puolustusministerin ja armeijan komentajan tekemään jotain veljiensä ja sisartensa avustamiseksi Syyriassa.
Jotkut jopa olettavat, että monet IDF:n druusisotilaat voivat paeta yksiköistään liittyäkseen Syyrian druusien asejoukkoihin. Israel ja Jordania ovat hiljaisesti antaneet ymmärtää, etteivät ne käännytä druusipakolaisia rajoiltaan.
Libanonin druusijohtaja Walid Jumblat on kehottanut Syyrian druuseja yksin-kertaisesti liittymään kapinallisiin taistellakseen Assadin armeijaa vastaan. http://www.debka.com/article/24656/Israel%E2%80%99s-Druze-dilemma-To-arm-imperiled-Syrian-Druze-community-or-open-door-to-a-flood-of-refugees-

IRANIN uutistoimisto ilmoitti, että yksi sen korkeimmista kenraaleista on saanut surmansa IS:n joukkoja vastaan käydyissä taisteluissa. IRANIN vallankumouskaartin IRGC kenraalimajuri Hadi Kajbaf sai surmansa huhtikuussa 60 mailia Damaskoksen eteläpuolella lähellä kapinallisten miehittämää Busr Al-Harir kaupunkia, kuten Reuters kertoo IRGC:n Jasminin tietoihin nojautuen. Hänen ruumiinsa palautettiin Iraniin viime perjantaina. Kolme muuta iranilaista sai surmansa hänen kansaan, yksi heistä arvostettu Shia-sheikki, kuten FARS uutistoimisto ilmoittaa.  
Iran avustaa Assadin armeijaa vuosittain 35 miljardilla USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196684#.VX0PYFPxQwA

3.       LIBANONIN druusien poliittinen johtaja Walid Jumblat rauhoittelee, että Al Nusran suorittama 20 druusin surmaaminen oli yksittäinen tapaus, eikä sitä tule pitää yleisenä tendenssinä. Al-Nusra saa ohjeensa Al-Qaidan johtajalta.
Jumblat selitti aiemmin viime viikolla, että Al-Qaidan Syyian haara Al-Nusra Front surmasi keskiviikkona ainakin 20 druusijäsentä Qalb Lawzeh-kylässä Syyrian luoteisosan Idlib provinssissa. Hän vakuutti puhuessaan mediakonferenssissa Beirutissa, etteivät druusit tarvitse enempää Assadin kuin Israelinkaan avustusta, koska molemmat haluavat jakaa Syyriaa.
Taistelut Idlibin provinssissa ovat verisimmät Syyrian sodassa. Taistelut alkoivat maaliskuussa 2011 druusien hallitsemaa aluetta vastaan. Druusit ovat hajaantuneet, toiset tukevat Assadia, toiset kapinallisia, valtaosan pysytellessä neutraaleina.

JUMBLAT hyökkäsi kiivaasti presidentti Assadia vastaan sanoen, ettei mitään poliittista ratkaisua saada aikaan niin kauan, kuin Assad on vallassa. Jumblat osallistui ennen mediakonferenssia druusijohtajien ja sheikkien kokouksen Beirutissa. Hän syytti Assadia Syyrian tuhoamisesta ja satojen druusien surmaamisesta sisällissodan alkamisesta lähtien maaliskuussa 2011.
Wiam Wahhab, syyrialainen druusipoliitikko, kehotti kaikkia druuseja Syyrian eteläisessä Sweidan provinssissa kantamaan aseita kyliensä puolustamiseksi, joita Assadin armeija tulee antamaan heille. Hän myös varoitti druuseja kostotoimista Al-Nusran taistelijoita vastaan Qalb Lawseh kylässä surmattujen druusien johdosta. Libanonin pohjoisosassa Syyrian armeijan sotilaat ampuivat perjantaina kuoliaiksi kaksi druusi-maanviljelijää, jotka olivat palaamassa kotiinsa Libanoniin Aridan kylästä Wadi Khaledin raja-alueella paikallisen pormestarin kertoman mukaan. http://www.timesofisrael.com/lebanon-druze-leader-tries-to-calm-fears-in-syrian-community/

Al-Nusran taholta pahoitellaan Qalb Lawseh-kylässä tapahtunutta verilöylyä todeten, että surmaan osallistunut joukko-osasto toimi vastoin ohjeita ja sen johtajia tullaan rankaisemaan. http://www.timesofisrael.com/syrias-al-qaeda-affiliate-says-it-regrets-killing-of-druze/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4667999,00.html,

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Korkeiden sotilashenkilöiden muodostaman paneelin mukaan IDF toimi usein sotatoimilta vaadittavien sääntöjen yläpuolella Gazan kesäsodan aikana pyrkiessään suojelemaan siviilejä. Paneelin antama lausunto julkistettiin ennen YK:n asettaman tutkimuskomitean saapumista Israeliin. Paneelin 11 sotilashenkilön joukossa on tunnettuja korkeita ulkomaisia virkailijoita. Raportissa todetaan, miten Hamas tarkoituksellisesti pyrki raketeillaan osumaan israelilaisiin siviilikohteisiin aselevon aikana. Toiseksi Hamas käytti siviilejä Gazassa suojamaan taistelijoitaan IDF:n tulelta ja pakottaen heitä nousemaan talojen katoille, vaikka IAF oli ilmoittanut iskevänsä niihin, koska niihin oli varastoitu aseita ja raketteja. Niitä löydettiin myös moskeijoista ja kouluista. Sotilaita tulitettiin kouluista ja sairaaloista, mihin sotilaat joutuivat vastaamaan omalla tulituksellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196693#.VX0leVPxQwA
·         PA:n arabiterroristi pyrki osumaan molotovin koktailillaan IDF:n jeeppiin lähellä Ramallahia aikaisin sunnuntaiaamuna. Jeepin ohjaajan pyrkiessä väistämään pommia hän ajoi sivuun siten, että jeeppi kaatui terroristin päälle surmaten hänet. IDF:n tiedottaja vahvisti AFP:n toimittajalle, että arabiterroristi kuoli saamiinsa vammoihin. Tämä oli toinen viikon aikana tapahtunut kuolemasan johtanut yhteenotto sotilaiden ja terroristien kanssa. Edellinen tapahtui Jeninissä, jossa sotilas ampui kuolettavasti arabia, joka valmistautui heittämään palopommin heitä kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196695#.VX0pFlPxQwA
·         Israelin kulttuurikomitean jäsenet tunsivat joutuneensa jyrän alle opetusministeri Naftali Bennettin kiellettyä asettamasta komitean hyväksymää näytelmää koulujen valinnaisiin näytelmiin. Komitean päätettyä lauantai-iltana pysyä aiemmassa päätöksessään Bennett poisti näytelmältä valtion tuen. Näytelmä ”parrallel time” kertoo terrorismista tuomitusta arabista, joka vankilassa valmistautuu viettämään häitään. Sen käsikirjoitus perustuu tositarinaan arabiterrorista Walid Dakasta, joka tuomittiin osallistumisestaan IDF:n sotilaan Moshe Tamimin sieppaamiseen ja murhaan 1984. Bennett kyseenalaisti komitean lojaalisuuden maataan kohtaan hyväksyessään näytelmän vii keväänä. Komitea pitää erimielisyyttä arvovalta-kiistana, eivätkä näe näytelmässä mitään tuomittavaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196689#.VX0rOVPxQwA
·         Benyamin Weinthalin JP:n artikkelin mukaan P5+1 maiden neuvottelema ydinsopimus voi jäädä toteutumatta Iranin presidentti Hassan Rouhanin lupaamien ihmisoikeuksien noudattamisen ja uskonnollisten vähemmistöjen painostasen lopettamisesta, mikä ei ole toteutunut odotetusti, eikä niitä koskevia vaatimuksia ole otettu mukaan neuvoteltaviin asioihin. Vastoin vaali-puheissaan lupaamaa Iranin vähemmistöjä vastaan harjoitetun painostuksen lopettamista Rouhani on pysynyt vaiti ihmisoikeuksia ja uskonnollisia vähemmistöjä vastaan harjoitetusta painostuksesta, kuten Bahai, sunni-muslimit, eri tavoin ajattelevat shia-ryhmät, sekä järjestelmällisesti harjoitettu kristittyjen vainoaminen ja painostaminen. YK:n turvallisuus-neuvoston asettama P5+1 neuvottelutiimi ei ole vielä nähnyt yhteyttä presidentti Rouhanin lupaamien uudistusten ja neuvottelujen alaisten Iranin ydinsuunnitelman toteutusta koskevan sopimuksen välillä. Toisin sanoin, Iranin luotettavuus tehtyjen sopimusten noudattamisesta on hyvin kyseenalainen. Tämän johdosta pääministeri Netanyahun huoli Israelin turvallisuudesta Iranin potentiaalisen atomipommin uhkan alla on todellinen ja ajankohtainen. Sitä P5+1 maat eivät ole tiedostaneet. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Irans-war-on-Christians-casts-doubt-on-nuclear-agreement-405944, http://www.timesofisrael.com/rouhani-western-haggling-delaying-nuke-talks/,
·         Palestiinalaisten osoittaessa mieltään Jilzoun pakolaisleirin ulkopuolella lähellä Ramallahia IDF:n sotilaat ja poliisit joutuivat käyttämään mellakan-torjumismenetelmiä. Yksi armeijan upseeri haavoittui. Mielenosoitukseen osallistui viisikymmentä arabia, jotka kivittivät sotilaita. Upseeri toimitettiin sairaalaan hoidattamaan vammojaan. http://www.timesofisrael.com/idf-officer-lightly-wounded-in-west-bank-protest/
·         Poliisiupseeri haavoittui lievästi nujakoidessaan arabien kanssa Shuafat pakolaisleirissä lauantai-iltana. Arabit kivittivät poliiseja kivin ja petrolipommein.  Toisessa tilanteessa kaksi poliisia haavoittui arabin ajaessa autollaan poliisipartioon, josta näyttää kehittyneen uusin terrorimuoto. Poliisi pidätti kaksi epäiltyä arabia.  http://www.timesofisrael.com/cop-lightly-wounded-in-east-jerusalem-riot/
·         ICC vaatii, että Etelä Afrikan hallitus pidättää Sudanin presidentin Omar al-Bashirin, joka saapui Johannesburgiin Afrikan Unionin huippukokoukseen sunnuntaina. Pidätysmääräys annettiin 2003 Darfurin pakolaisleirissä tehtyjen ihmisoikeusrikkomusten johdosta. Egyptin presidentti al-Sisi peruutti oman matkansa peläten joutuvansa pidätetyksi. Afrikan Unionin huippukokousta johtaa Zimbabwen kiistanalainen presidentti Robert Mugabe. ICC ilmaisee järkytyksensä, miten Bashir uhmaa avoimesti sen antamia pidätysmääräyksiä, eikä tämä ole ensimmäinen kerta. http://www.timesofisrael.com/icc-south-africa-needs-to-arrest-sudans-bashir/
·         Turkin rajapoliisit ja sotilaat estävät pakolaisten pääsyn rajan yli, jotka pakenivat IS:n ja kurdien välisiä taisteluja Syyriassa. Kurdit ovat pystyneet karkottamaan IS:n joukot useista kylistään, mutta Tel Abiyad on edelleen osittain IS:n joukkojen hallussa. http://www.timesofisrael.com/turkish-forces-push-back-massing-syrians-at-border/
No comments: