Friday, June 05, 2015

PERJANTAI 05.06.15

PERJANTAI 05.06.15
1.       PERJANTAIPÄIVÄ alkoi raikkaan ja viileähkön tuntuisena, lämpöä oli ulkona 15 astetta, taivas oli puolipilvinen nousevan auringon värjätessä pilvenlonkareet vaalean punaisiksi. Lämpötila pysytellee suhteellisen tasaisena tämän päivän lukemissa 15 -26, mutta maanantaina tapahtuu äkillinen heitto hellelukemiin, mikäli Times of Israel (ToI) ennustuksiin on luottamista.
LÄMPÖTILAT tänään; Jerusalem 16- 26; Tiberias 20 -31; Suolameri 26 -33; Eilat 23 -35 +C-astetta.
Kuten jo edellä viittasin. maanantaina tapahtuu raju nousu hellelukemiin myös Jerusalemissa, jossa ilman lämpötilan korkein lukema ylittää 33 astetta. Eilatissa se noussee reilusti yli 40 asteen, mikä sinne matkaavien on syytä huomioida. Taivaankansi vaihtelee ennusteajan kuluessa puolipilvisestä pilvettömään.

2.       UUTISTOIMISTOT kuten Debkafile (DF) ennustavat tietoihinsa perustuen, että Syyrian rintamalla tulee pian tapahtumaan radikaaleja muutoksia.

DF raportoi 31.toukokuuta Iranin Vallankumousarmeijan komentajan kenraali Qassem Soleimanin yllättävän vierailun Damaskoksessa Syyriassa, jonne kutsuttiin myös Hizbullahin korkeinta johtoa Libanonista. DF raportoi keskusteluissa sovitun, ettei Iran vastusta Syyrian armeijan pyrkimyksiä vapauttaa Jisr al-Sughourin kaupungin, jonka USA:n, Turkin, Qatarin ja Saudi Arabian tukemat ”Army of Conquest” sunnijoukot valloittivat Syyrian luoteisosassa, sekä Palmyran kaupungin, joka joutui Islamin Valtion käsiin.  Näiden kaupunkien vapauttaminen kapinallisten käsistä poistaisi niiden aiheuttaman uhkan valtateille Homsista Damaskokseen ja edelleen Latakiaan. Tämä vahvistaisi presidentti Assadin asemaa. http://www.debka.com/article/24639/Iranian-Rev-Guards-ready-to-intervene-in-Syria-to-save-Assad-Soleimani-Expect-major-events-in-Syria

DF raportoi 03.06., että Iranin Vallankumouskaarti IRGC valmistautuu lähettämään merkittävän erikoisjoukkojen osaston Syyriaan poistaakseen uhkan, minkä eri kapinallisjärjestöjen joukot ja Islamin Valtio aiheuttavat Assadin hallitukselle, kuten läntiset ja arabien tiedustelulähteet informoivat. Niiden mukaan Syyrian armeija valmistelee aluetta Syyrian pohjoisosassa, jonne IRGC:n erikoisjoukot sijoitetaan. Tämä olisi ensimmäinen merkittävä tilanne, jossa Iran ottaa suoraa rintamavastuuta lähes viisi vuotta kestäneissä taisteluissa Syyriassa.

Aiemmin vain Basij öljynjalostus-kaupungin vapauttamiseen osallistunut pieni iranilainen jalkaväki- ja tykistöosasto oli poikkeus, mikä ei pystynyt karkottamaan ISIS-joukkoja. Iran on tähän saakka pyrkinyt huolellisesti pysyttelemään sivussa taisteluissa, mutta on avustanut kapinallisia vastaan taistelevia järjestöjä kuten Hizbullah toimittamalla niille aseita sekä taistelijoita Pakistanista ja Afganistanista.
DF:n raportin mukaan tämä tulee nyt muuttumaan.

Kenraali Soleimani sanoi uhmakkaasti, että ”maailma tulee myönteisesti yllättymään lähipäivien aikana järjestelyistä, joita IRGC valmistelee yhdessä Syyrian armeijan komentajien kanssa”, kuten eräs uutistoimisto raportoi. http://www.debka.com/article/24639/Iranian-Rev-Guards-ready-to-intervene-in-Syria-to-save-Assad-Soleimani-Expect-major-events-in-Syria
Luotettavien lähteiden mukaan, kertoo DF, kesäkuun 4.päivänä Iran aktivoi v. 2006 solmitun puolustussopimuksen Syyrian hallituksen kanssa, joka velvoittaa osapuolet avustamaan toisiaan, mikäli olosuhteet sitä vaativat. Sen aktivoimisen tarpeellisuus todettiin ensimmäiseksi kenraali Soleimanin Damaskoksen vierailun yhteydessä 30. toukokuuta. DF:n mukaan silloin IRGC:n johto saatiin vakuuttumaan, että tilanne alkaa olla katastrofaalinen, ja että Iranin suora puuttuminen taisteluihin on välttämätön. Esimerkkinä oli kurdikaupunki Hasakeh, jota puolustava Syyrian 52. divisioona< alkoi osoittaa hajoamisen merkkejä ISIS joukkojen murtautuessa sen puolustusmuurin läpi ja sotilaitten alkaessa paeta asemistaan.

Vaikka Syyrian, Irakin ja Turkin rajojen leikkauspisteessä sijaitsevaa kaupunkia hallitaan Syyrian hallituksen ja kurdien yhteisvoimin, niillä ei kuitenkaan ole yhteis-toimintaa kaupungin puolustamiseksi. Kaupungin joutuminen ISIS joukkojen valvontaan merkitsisi uutta merkittävää voittoa sen voittoisessa marssissa Syyriassa ja Irakissa, jossa Ramadin kaupungin menetys merkitsi suurta saavutusta ISIS-joukoille.

Hasakeh-kaupungin menettäminen merkitsisi tappiota myös USA:n johtamalle koaliittiolle, joka on tukenut kaupungin puolustusta ilmaiskuillaan ISIS joukkoja vastaan, ja avaisi avoimen tien Syyriasta Irakin pohjoisosaan Mosulin kaupunkiin.
DERAAN aluetta puolustavat Syyrian armeijan 68. ja 13.divisioonat ovat hajoamassa ja laskemassa aseensa paetessaan ISIS joukkojen massiivisen hyökkäyksen edessä.

DF:n raportin mukaan Iranin joukkojen siirtäminen Syyrian rintamalle alkanee luultavasti ilmateitse lähimmän vuorokauden aikana, mitä osoittavat kenraali Soleimanin ja Iranin turvallisuusneuvoston puheenjohtajan amiraali Ali Shamkhanin viimeisen vuorokauden aikana antamat vihjeet. Syyrian rintamalla on DF:n mukaan odotettavissa suuria muutoksia lähipäivien aikana. http://www.debka.com/article/24646/Exclusive-Tehran-expected-to-invoke-defense-pact-for-large-scale-troop-deployment-to-Syria

3.       FATAH aikoo solmia suhteet Syyrian hallituksen kanssa 32 vuoden tauon jälkeen, kertoo Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki. Hän kertoi torstaina Maan-uutistoimiston mukaan, että Fatah solmii uudelleen suhteet Syyrian Assadin hallituksen kanssa 32 vuoden tauon jälkeen.
Fatahin lähettämän delegaation äskeinen vierailu Damaskoksessa oli onnistunut, kertoo Zaki lisäten, että Fatahin toimisto avataan pian Damaskoksessa.

PA:n arabien muodostama lähetystö vieraili viime kuussa PLO:n virkailijan Zakaria al-Aghan johdolla Syyriassa tavaten Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mgdadin ja sosiaaliministeri Kinda Shamatin. Neuvotteluissa keskityttiin Damaskoksessa sijaitsevan Yarmouk pakolaisleirin puolustamiseen ja sen asukkaitten turvallisuuden lisäämiseen konfliktin aikana.

YARMOUKIN kaupunginosa, jota länsimaat kutsuvat pakolaisleiriksi, on ollut Syyrian armeijan piirittämä vuodesta 2013 lähtien. Siellä arvioidaan asuvan 18 000 ihmistä. Lähiö joutui ISIS joukkojen hyökkäyksen kohteeksi viimeviikkojen aikana.  Zaki kertoo, että kaksi kolmasosaa lähiöstä on edelleen ISIS joukkojen valvonnassa.
On epäselvää, miten Fatahin suhteet Assadin hallituksen kanssa vaikuttavat tilanteeseen. Hamasin jäsenten osallistuminen kapinallisten rinnalla Assadin armeijaa vastaan aiheutti tilapäisen kriisin Syyrian ja Hamasin suhteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196324#.VXE3oIbxQwA

4.       ISRAELIN ja Saudi Arabian edustajat ovat tavanneet salaisissa neuvotteluissa vuodesta 2014 lähtien, vakuuttaa ulkoministeriön uusi pääsihteeri Dore Gold. Iranin potentiaalisen ydinaseen pelko ja sen tuoma alueellisen ylivallan saavuttaminen on ajanut nämä epäluuloisesti ja kyräillen toisiaan vilkuilevat maat lähentymään toisiaan, kuten Bloomberg raportoi.

TORSTAINA osapuolten edustajat tapasivat toisensa äärimmäisen epätavallisissa puitteissa Washingtonissa. Ulkoministeriön tuore pääsihteeri Dore Gold ja Saudi Arabian kenraali Anwar Eshki tapasivat toisensa näyttämöllä ja paiskasivat kättä läsnäolijoiden todistaessa tilanteen. Eshki on eläkkeelle siirtynyt entinen Saudi Arabian hallituksen korkein neuvonantaja.
Molemmat osallistuivat Foreign Relations neuvoston CFR ajatushautomon kokoukseen vakuuttaen kannattavansa Saudi Arabien ja Israelin välistä rauhaa. Molemmat tunnustivat, että suurin uhka alueen vakaudelle ovat Iranin ylivalta- haaveet.

Eshki puhui tyhjentävästi Iranin harjoittamista vihamielisistä ja hyökkäävistä toimista alueella ja ilmoitti, että rauhansopimus Israelin kanssa on sen ensisijainen toive perustuen saudien esittämään rauhanaloitteeseen, jonka arabiliitto myöhemmin pienin muutoksin omaksui omaksi esityksekseen.
Eshki puhui myös yhteisen arabiarmeijan perustamisen tarpeesta alueen tasapainon säilyttämiseksi.

DORE GOLD, joka vielä johtaa Jerusalemin yleisten asiain älyhautomoa, mutta saanee lähipäivinä virallisen vahvistuksen ulkoministeriön pääsihteeriksi, puhui myös Iranin aiheuttamasta rauhattomuudesta Lähi-Itään mainiten P5+1 maiden ja Iranin välisen Iranin ydinsuunnitelmaa koskevan sopimuksen heikkoudesta, joka sallii Iranin pääsyn ydinvallan kynnykselle. Iran saa jatkaa tutkimuksiaan ydinteollisuuden alueilla, mikä antaa sille mahdollisuuden ydinaseen rakentamiseksi niin halutessaan.

SEKÄ Gold että Eshki vakuuttivat puheissaan, etteivät he edusta maitaan virallisesti, eikä kaikkia ongelmia ole ratkaistu, mutta toivovat hallitustensa omaksuvan heidän ajatuksensa alueellisten ongelmien selvittämiseksi neuvotteluilla.
Bloombergin mukaan Israelin ja saudien edustajat ovat tavanneet toisensa salaisesti viisi kertaa viimeisen 17 kuukauden aikana ilman virallista tiedotetta.
Shimon Shapira, joka Bloombergin mukaan on Hizbullahin erikoisasiantuntija ja osallistui kokoukseen, totesi osapuolten havainneen, että heillä on yhteinen ongelma ja samat haasteet, ja joissakin kysymyksissä samat vastaukset.

SAUDI ARABIA esitti rauhanaloitteensa v. 2002. Pääministeri Netanyahu sanoo hyväksyvänsä aloitteen periaatteessa, mutta että se sisältää joitain ongelmallisia kohtia, joita Israel ei voi sellaisenaan hyväksyä. Sellaisia ovat vaatimus Israelin vetäytymisestä Golanin kukkuloilta; vetäytyminen 1949 aselepolinjoille ilman Israelin vaatimia turvallisuustakuita; Jerusalemin jakaminen sekä pakolaisten paluuoikeus alueille, joista he tai heidän jälkeläisensä pakenivat huomioimatta, että he lähtivät kodeistaan useissa tapauksissa omasta halustaan - vastoin Israelin toiveita – tai uskoen arabi-armeijoiden komentajien vakuutuksiin pikaisesta paluusta.  Aloitteessa tarjotaan myös, että arabimaat tunnustavat Israelin valtion rauhansopimuksen tultua hyväksytyksi, ja solmivat täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa, mutta ne ovat riippuvaisia maiden omista päätöksistä eivätkä siten sitovia.

KANSAINVÄLINEN Diciplanary Center sanoo tutkimuksiinsa perustuen, että saudi-kansan asenne on käynyt läpi dramaattisen muutoksen. Päävihollinen ei ole enää Israel vaan Iran, kuten 53 % ilmoittaa, 22 % Islamin valtio ja vain 18 % Israel. Tutkimuksen suorittajan mukaan tulokset ovat vertailukelpoisia kaikissa, ennen kaikkea Persianlahden arabimaissa, jotka tuntevat Iranin kuuman hengítyksen niskassaan paljon selvemmin kuin Saudi Arabia.
Joittenkin arabien mielestä arabit ja israelilaiset voisivat yhdistää voimansa useissa kysymyksissä, mitä juutalaiset ovat tarjonneet alusta lähtien: Yhdistää juutalaisten perinteinen innovaatiokyky ja arabien taloudelliset voimavarat, mikä hyödyttäisi - ei vain kyseessä olevia maita - vaan koko maailmaa. http://www.timesofisrael.com/in-rare-meet-israeli-saudi-officials-name-iran-as-common-foe/

5.       Myös Egyptissä on havaittavissa asenteen muutosta suhteessa juutalaisiin, jota osoittaa ramadanin paastokuukauden helpottamiseksi valmistettu draama, jossa muistellaan hyviä menneitä aikoja, jossa juutalaiset. kristityt ja muslimit asuivat turvallisina rinta rinnan. Draama kuvastelee tietenkin myös ajalle ominaisia Muslimiveljeskunnan vastaisia tuntemuksia, mutta sen mielipiteitä muokkaava vaikutus Egyptin perinteisesti voimakkaan Israel-vastaisuuden lieventämiseksi juuri ramadanin aikana on merkittävä. http://www.timesofisrael.com/in-new-ramadan-drama-jews-are-the-good-guys/

No comments: