Wednesday, June 17, 2015

KESKIVIIKKO 17.06.15

KESKIVIIKKO 17.06.15
1.       LÄMPÖMITTARI näytti aamulla tasan 20 lämpöastetta, mikä tuntuu ihan siedettävältä tässä vaiheessa, mutta noussee iltapäivään mennessä 30 asteen tienoille pääkaupungin alueilla. Taivaankansi näytti olevan puhtaan pilvetön, mutta nyt tuntia myöhemmin Tel Avivin eli lännen suunnalla näkyy pilvihattaroita.
LÄMPÖTILAT Tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta. Näin JP:n ennusteen mukaan.
Kinneretin vedenpinta laski 0.5 sm ja on nyt 211.97 m merenpinnan alapuolella.
Times of Israel ennustaa kuumaa ja kuivaa säätä huomiseksi ja keskiviikoksi, jolloin lämpötila nousee 32 -33 asteen tienoille, mutta se putoaa siedettäviin lukuihin sapatiksi eli lauantaiksi, jolloin ennustetaan 20 -27 asteen lämpötiloja Jerusalemiin.

2.       ISRAELIN puolustusvoimat IDF valmistautuu väkivaltaisiin levottomuuksiin Golanin ylängöllä seuraten tarkoin tilannetta Syyrian rajan pohjoispuolella.
IDF julisti koko raja-alueen suljetuksi sotilasvyöhykkeeksi pari päivää sitten, mutta perui päätöksensä parin tunnin kuluttua palauttaen normaalitilanteen. Kielto koski siviilejä ja turisteja, jotka eivät ole Israelin kansalaisia. IDF:n hermostuneisuuteen vaikuttivat kiihtyneet taistelut rajan takana Assadin armeijan ja kapinallisten välillä. Tiistaina Al-Nusra surmasi Syyrian armeijan druusiupseerin lähellä rajaa olevassa Haderin kaupungissa haavoittaen 10 muuta. Kaupungissa on Syyrian armeijan tukikohta, mikä ei estänyt välikohtausta kaupungissa. Asiasta kertoi alueellisen yhteistyön apulaisministerin Karan toimistopäällikkö Mendi Safadi, joka liikkuu alueella tavaten kapinallisten edustajia. Rohkea mies!

Israelin druusikansanedustaja, apulaisministeri Aioub Kara pyytää avaamaan rajan siten, että israelilaiset voivat tarvittaessa ylittää sen avustaakseen ahdinkoon joutuneita druuseja Syyrian puolella.
Isrealin radio kertoi tiistaina, että Al-Nusra oli ottanut haltuunsa useita kukkuloita lähellä Hermonin vuorta kiivaiden taistelujen jälkeen Syyrian armeijan ja Hizbullahin taistelijoiden kanssa. IDF tähdentää, ettei kielto johtunut taisteluista, vaan halusta estää siviilejä kokoontumaan lähelle rajaa seuraamaan taisteluja, koska ne olisivat voineet häiritä IDF:n omia turvallisuustoimia raja-alueilla. IDF:n kieltopäätökseen vaikuttivat myös Israelin druusien vaatimukset Syyrian druusien avustamisesta ja oikeudesta liittyä druusien armeijaan taistelemaan IS:n ja Al-Nusran hyökkäyksiä vastaan. IDF:n johto vakuuttaa, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, mikäli vaikuttaa siltä, että nämä kapinalliset yksiköt uhkaavat druusien turvallisuutta.

IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Moti Almoz kertoi, että armeijan johto piti korkean tason neuvottelutilaisuuden tiistaina yhteisen edun ja druusien kanssa solmitun ”veriliiton” vuoksi. Hän vakuutti FB:n sivullaan, että tilanne rajalla on rauhallinen.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot sanoi suljetussa kokouksessa, että IDF valmistautuu avustamaan Syyrian druuseja ja tekemään kaikkensa massamurhan estämiseksi. IDF ei halua pakolaistulvaa Israeliin, mutta ehdotti turvallisuus-vyöhykkeen perustamista druusipakolaisille, mikäli se on tarpeen.
Eisenkot sanoi, että Hizbullah on strategisessa valintatilanteessa, sillä se on menettänyt satoja taistelijoitaan Syyriassa, viime kuussa yksin 100 kuollutta. Toisaalta Eisenkot totesi, että Hizbullahin taito käyttää aseistettuja pienlentokoneita (drones) sekä raketteja ja ohjuksia taistelutilanteissa on selvästi edistynyt. http://www.jpost.com/Middle-East/Israel-says-prepared-for-possible-Syrian-refugee-throngs-on-Golan-406258,

3.       IDF julkisti suunnitelmiaan helpottaa Israelin, PA:n ja Gazan arabien liikkumista tällä viikolla alkavan muslimien paastokuukauden Ramadanin aikana.
PA:n valvomista kaupungeista arabit voivat ramadanin aikana matkustaa busseilla suoraan Temppelivuoren alueelle perjantaiaamuisin rukouskokouksiin Al-Aksa moskeijaan. Ikärajoituksia voidaan kuitenkin asettaa tarpeen mukaan.

IDF:n päätökseen sisältyy useita Juudean ja Samarian sekä Gazan arabien elämää helpottavia toimia ramadanin aikana, joiden tarkoituksena on esittää rauhoittavia eleitä jännityksen helpottamiseksi.
Niihin kuuluvat myös matkustusrajoitusten helpottaminen, joita asetettiin toisen intifadan aikana. 500 Juudean ja Samarian arabiasukasta voivat matkustaa Ben Gurionin lentokentän kautta ulkomaille, ja 500 Gazan perhettä voivat vierailla sukulaistensa luona Juudeassa ja Samariassa. Rajaterminaalien aukioloaikaa on jatkettu liikenteen joustamiseksi. 800 Gazan arabia voivat osallistua Al-Aksan perjantain rukoustilaisuuksiin.
Ulkomailla asuville arabeille myönnettiin oikeus vierailla sukulaistensa luona Gazassa.
Jerusalemin poliisi ja hallituksen edustaja COGAT, joka toteuttaa hallituksen päätöksiä Juudean ja Samarian alueilla, ovat kenraalimajuri Yoav Mordechain mukaan valmistelleet nyt toteuttavia säädöksiä kuukausien ajan.

Uudet säännöt eivät kuitenkaan miellytä Meretzin edustajaa Meir Margalitia Jerusalemin valtuustossa, jonka mielestä vapaa liikkumis- ja toimintavapaus eivät ole erikoisoikeus, vaan kuuluvat oleellisina inhimillisiin oikeuksiin, jota demokraattisen valtion tulee noudattaa ilman erikoismääräyksiä. Hän näyttää olettavan, että Juudea ja Samaria sekä Gaza kuuluvat Israelin valtioon.
Neljä terroristin luotia rintaansa saanut mutta hengissä selviytynyt Yehuda Glick puolestaan näkee tilanteen positiivisena, jos arabit todella käyttävät ramadania itsetutkisteluun ja muutoksen aikaan saamiseen omassa elämässään.
Käytännössä se kuitenkin toimii täysin käänteisesti. Muslimit kokevat rukous-tilaisuuksissaan, etteivät he ole toimineet kyllin tehokkaasti Allahin hyväksi, ja tullessaan rukouksistaan ovat täynnä vihaa ja kostonhalua. Allahin suosio saavutetaan vain Koraanin määräysten pikkutarkalla noudattamisella. http://www.jpost.com/Israel-News/Unprecedented-Govt-to-allow-Muslims-from-West-Bank-Gaza-to-observe-Ramadan-on-Temple-Mount-406204

4.       USA:n ulkoministeri John Kerry ei malttanut sairastaa sijoiltaan mennyttä jalkaansa yhtään kauempaa, vaan nousi sairasvuoteeltaan kainalosauvojen varaan ja köpötteli seuraamaan P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja, joiden tulisi olla valmiit allekirjoitettaviksi 30. kesäkuuta 2015. Huhut terrorismista olivat perättömiä.
Viimeisin suuri kysymys oli, miten Iran selittää aiemmat ydinsuunnitelmansa toteuttamiseen liittyneet syytökset, että sen suunnitelman päämääränä on ydinpommin rakentaminen, minkä Iran jyrkästi kieltää vakuutellen, ettei sillä ole mitään aikomusta tai tarvetta rakentaa ydinasetta.
Kerry ilmoittaa nyt Obaman päätökseen nojautuen, ettei aiempien sotilaalliseen toimintaan kuuluvien toimien selvittäminen ole kynnyskysymys, ja että se voidaan jättää huomiotta. Obama haluaa sopimuksen, olkoon hyvä tai huono.  
Kerry selitti, että USA on jo tietoinen Iranin aiemmista toimista, ja että suurin huoli sen yhteydessä on varmistaa, että sotilaallinen ulottuvuus on lopetettu. 
Vaikka Iran vakuuttaa, että aikataulua voidaan jatkaa, USA:n kongressi on ehdottomasti sitä vastaan. ”Parempi ilman sopimusta kuin huono sopimus”.

Toinen ongelma, joka voi vaikuttaa sopimuksen valmistumiseen, on tieto, että Iranin ylin kaitsija suurajatollah on vakavasti sairas, jonka elinaika lähestyy loppuaan. Hän on viimeisillä voimillaan julkistanut lausuntoja, joissa hän ehdottomasti kieltää Iranin suostumisen itsenäisyytensä rajoituksiin, joita IAEA:n haluamat tarkastukset Iranin ydinlaitoksissa ja sotilastukikohdissa merkitsevät. http://www.timesofisrael.com/kerry-accounting-of-irans-past-atomic-weapons-work-not-key-for-deal/

5.       ISRAEL ja Hamas ovat jo pitkään käyneet salaisia epäsuoria keskusteluja pitkän ajan aselevon aikaansaamiseksi. Molempien osapuolten edustajat ovat vahvistaneet tiedot, vaikka toiset lähteet kiistävät tiedot perusteettomina.

Keskusteluissa on ehdotettu 5 -10 vuoden tulitaukoa, kauppasaarron lopettamista ja tavaroiden vapaata kulkuoikeutta. Hamasin lähteistä tulleiden tietojen mukaan osapuolet ovat pyrkineet vahvistamaan epävirallista tulitaukoa etsien tukea sekä eurooppalaisista että arabikanavista. Tulitauko saatiin aikaan 50 päivää kestäneen Gazan kesäsodan päätteeksi elokuun 26.päivänä 2014 Egyptin toimiessa välittäjänä. Neuvotteluja oli tarkoitus jatkaa tulitauon aikana, mutta ne eivät toteutuneet.
Aseleponeuvotteluja käydään tiettävästi Qatarin välityksellä, koska Egyptin ja Hamasin välit ovat käytännössä poikki.
Gazan kesäsodassa saí surmansa 2 100 Gazan arabia, heistä 44 % aseellisia. Israelin menetykset olivat 73 kuollutta, heistä 66 IDF:n sotilasta. http://www.timesofisrael.com/hamas-israel-in-indirect-exchange-of-ideas-over-truce/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n drone (miehittämätön pienkone) iskussa 09.06. sai surmansa Al-Qaidan kakkosjohtaja, Jemenin haaran johtaja Nasir al-Wahishi. Hän on uusi uhri USA:n suorittamissa iskuissa Al-Qaidan Jemenin haaran johtajien eliminoimiseksi. Menetys on paha isku Al-Qaidan vaikutuksen lisäämiseksi Jemenissä, jota se harjoittaa Houti-kapinallisten avulla. Wahishi oli Bin- Ladenin entinen avustaja. USA oli asettanut hänen päänahastaan 10 miljoonan USD palkkion. http://www.timesofisrael.com/al-qaedas-no-2-leader-killed-in-us-strike-in-yemen/
·         Alkuperäisten sionististen aatteiden mukaisesti ryhmä nuoria – pääasiassa amerikkalaisia ja juutalaisia – vapaaehtoisia on aloittanut maan muokkaamisen ja puiden ja kasvien istuttamisen Juudean ja Samarian vuorille. Ryhmä piti kokoustaan Jerusalemissa perjantaiaamuna siirtyäkseen sieltä autoilla Jerusalemin eteläpuolella lähellä Hebronia sijaitsevaan arabikylään, jossa heidät otettiin vastaan kahvin ja teen sekä paikan historia kertauksella ennen tarttuakseen tositoimiin. Paikka on 20 ml Hebronista etelään. Satakunta nuorta, joiden ideologia perustuu vasemmistoaatteisiin, katsoi oikeaksi valita toimintapaikakseen arabikyliä. http://www.timesofisrael.com/using-early-zionists-script-jewish-volunteers-aim-to-empower-palestinians/
·         Naftali Bennett esitti vaatimuksen pääministeri Netanyahulle, että tämän tulee kutsua diplomatia- ja turvallisuuskabinetti koolle mahdollisimman pian. Kabinetti ei ole kokoontunut kertaakaan tämän hallituksen aikana. Bennett sanoo, että kabinetin sivuttaminen on hyvin vakava kysymys, ja sanoo esittäneensä sen pääministerille hyvin selvin sanoin, sillä esityslistalla on useita ajankohtaisia asioita, joista tulee keskustella ja päättää. Pahat kielet kuiskuttavat, että taustalla voi olla oikeusministeri Aielet Shakedin ja Sara Netanyahun välinen sovittamaton vastenmielisyys. Pääministeri ei kätellyt enempää Shakedia kuin Bennettiäkään hallituksen valanvannomis- tilaisuudessa Knessetissä, kuten on ollut tapana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196868#.VYEt01PxQwA
·         PA:n itsensä nimittänyt puheenjohtaja Mahmoud Abbas (Abu Mazen) osallistui Afrikan Unionin huippukokoukseen Johannesburgissa, vaikka hänellä ei pitänyt olla mitään tekemistä siellä. Hän kuitenkin selitti Afrikan maiden johtajille, että heidän tulee osallistua BDS-liikkeeseen Israelia vastaan. Abbas sanoo, että hän purkaa nykyisen yhteishallituksen Hamasin kanssa voidakseen muodostaa uuden toiselta pohjalta. Abbas otti kantaa Ranskan YK:n turvallisuusneuvostolle laatimaan rauhansuunnitelmaan, jonka mukaan 23.arabivaltio perustetaan Israelin sydänalueille vuoteen 2017 mennessä perustuen 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Abbas opasti Ranskan presidenttiä ja sen ulkoministeriä, ettei suunnitelmaan tule sisällyttää Israelia juutalaisena valtiona. Abbas johti Fatahin vallankumousneuvoston kokousta tiistaina esittäen siellä ulkopoliittiset tavoitteensa.
Abbas totesi, ettei Israelin kanssa ole mitään neuvotteluyhteyksiä, ja että nykyinen seisova tilanne on tuhoisa, vaikka hän itse torpedoi neuvottelut huhtikuussa. Hän sanoi tukevansa Ranskan esitystä, jos hänen vaatimuksensa huomioidaan, joihin kuuluu myös pitävä aikataulu ja maailman johtavien valtioiden vakuutus suunnitelman toteutumisesta.  Abbas haluaa Gazaan lentokentän ja sataman, josta on yhteydet maailmalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196868#.VYEt01PxQwA
·         Presidentti Vladimir Putin uhkaa Yhdysvaltoja, että jos se toteuttaa suunnitelmansa toimittaa uudenaikaisimpia aseitaan ja hävittäjiään entisen NL:n alueille, Venäjä tulee vastaamaan niihin omilla yksipuolisilla toimillaan. Putin totesi tavatessaan presidentti Niinistön tiistaina Moskovassa, että Venäjä tulee suuntaamaan aseensa niihin maihin, joista uhka tulee. Hän sanoi olevansa erityisen huolestunut NATO:n laajentumispyrkimyksistä Venäjän rajoille. Hän sanoi, että Venäjä lisää 40 uutta ballistista ohjusta arsenaaliinsa 2015 aikana. USA:n Rapter hävittäjä huolettaa Putinia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196865#.VYE1a1PxQwA
No comments: