Wednesday, June 10, 2015

KESKIVIIKKO 10.06.15

KESKIVIIKKO 10.06.15
1.       KESKIVIIKKOPÄIVÄ alkoi viileänä, kuten ToI ennustaa, taivaankannen ollessa kokonaan ohuen ja repaleisen pilviverhon peittämä. Lämpöä on ulkona 18 asteen verran mittarimme mukaan ja noussee 27 asteen tienoille iltapäivällä. Eilen oli vielä hellepäivä, lämpöä oli 33 asteen verran, mutta Välimereltä puhaltanut tuuli oli tuonut kostettua mukanaan, mikä teki ilman nihkeäksi ja vaikeammaksi kestää.
Ihan hyvä välillä hengähtää, sillä huomisesta lähtien lämpötila alkaa uudelleen nousta, vaikka helteitä ei vielä luvatakaan ennusteajan aikana.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -27; Tiberias 23 -35; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta. Kinneretin pinta laski 0.5 sm ollen nyt 211.91 m merenpinnan alapuolella.

2.       USA:n hallituksen neuvotteleman Iranin ydinsuunnitelmaa koskeva sopimuksen alkaessa olla loppusuoralla – h-hetki on 30. kesäkuuta – Obama myöntää, ettei Iranin vastaisten sanktioitten purkaminen ole niin yksinkertaista kuin uskottiin. Tarkoitus oli poistaa vain sanktiot, jotka suoranaisesti liittyvät ydinteollisuuteen osana sopimusta, jonka sisältö on toistaiseksi salainen, kertoo AP.
Ongelma periytyy laajoista sanktioista, joiden tarkoituksena oli painostaa Irania neuvottelupöytään. Nyt Obaman hallitus erottelee alkuperäiset ja sen jälkeen lisätyt sanktiot eri tavalla, kuin mitä kongressi ja kriitikot ne erottelevat.
Obama kiistää kuitenkin kiivaasti syytökset, että se olisi höllentämässä suhtautumistaan pakotteisiin.

Vuosikymmenien aikana satoja yhtiöitä ja järjestöjä asetettiin pakotteiden alaisiksi vain siksi, että ne osallistuivat tavalla tai toisella ydinsuunnitelman toteuttamiseen, mutta myös ohjusteollisuuteen, ihmisoikeuksien rikkomiseen ja rahanpesuun. Obaman hallitus yrittää nyt selvitellä tätä sekalaista sumaa kriittisen kongressin ja kriitikoiden seuratessa tarkoin jokaista päätöstä.
Pakotteiden rikkomuksista annetut rangaistukset ovat olleet merkittäviä. Niitä on annettu sekä eri maan hallituksille tai yksityisille, joita on kielletty jatkamaan liiketoimia USA:n kansalaisten tai yhtiöitten kanssa tai operoimaan USA:n finanssi-järjestelmässä. Rangaistukset ovat koskeneet useimmiten pankkitilejä ja maaomaisuuksia, mutta myös rajoituksia viisumien myöntämiseksi.

USA:n valtionavarain ministeriön sihteeri Jack Lew pyrki selittämään Amerikan juutalaisille osoitetussa viikonlopun puheessaan todeten: ”Iran on tietoinen, että osa sanktioista on tarkoitettu painostamaan Irania luopumaan tuestaan terrorismille ja alueen tasapainon järkyttämisestä. USA tulee voimallisesti painostamaan yhtiöitä ja yksityisiä kohdistaen pakotteensa Iranin tukemien terrorijärjestöjen rahoitukseen ja yhtiöihin, jotka tukevat niitä, mukaan lukien Hizbullah ja Iranin Al-Guds armeija”. Lew vieraili äskettäin Israelissa saaden buuauksia puheensa aikana puolustaessaan Obaman hallituksen toimia Iranin suhteen.

Obaman julkistaman arvion mukaan Iranin talous tulee saamaan 150 miljardin USD elvytysruiskeen pakotteiden poistamisen jälkeen elpyneissä liiketoimissa. Pakotteista ja sopimuksista huolimatta Iranin ydinteollisuus on kasvanut kaiken aikaa. IAEA:n mukaan sen rikastetun uraanin määrä on kasvanut 20 % 2011 jälkeen.  http://www.timesofisrael.com/us-finds-peeling-back-the-iran-sanctions-onion-no-easy-task/

YK:n muodostaman paneelin julkistaman raportin mukaan muutamien valtioiden epäillään jättäneen ilmoittamatta YK:n turvallisuusneuvoston asettamien pakotteiden ilmiselvistä rikkomuksista.
Bloombergin mukaan kesäkuun 1.päivänä julkistettu paneelin raportti kertoo: ”Nykyinen tilanne raportoinnista voi heijastaa yleistä tendenssiä vähentää raportointia Iranin taholta tai joittenkin jäsenmaitten poliittista päätöstä pidättyä raportoimasta voidakseen välttää niiden kielteiset vaíkutukset neuvotteluihin. Kongressi varoittaa, etteivät potentiaaliset lisäsanktiot välttämättä saa Iranin myöntyvämmäksi, vaan voisivat katkaista neuvottelut kokonaan, mikä puolestaan voisi aiheuttaa USA:n eristäytymiseen entistä enemmän. http://www.timesofisrael.com/un-countries-fail-to-report-iran-sanctions-violations/

USA:n apulaisulkoministeri Anthony Blinken vakuuttaa, että Iran on täyttänyt kaikki tilapäisen kehyssopimuksen sille asettamat vaatimukset puhuessaan Amerikan juutalaisten komitealle Maailman Forumissa. Hän vakuutti samalla, että Israelin turvallisuus on jo parantunut tammikuussa 2014 solmitun tilapäisen sopimuksen ansiosta, joka tunnetaan nimellä ”Joint Plan of Action” (JPOA).
Blinken totesi, että USA:lla ja Israelilla voi olla erimielisyyksiä askeleista, joita tarvitaan erstämään Irania rakentamasta ydinasetta, mutta ”meidän turvallisuus-yhteistyömme kallioperusta on pyhä ja vahvempi kuin koskaan. Se on ajatustemme keskellä, kun neuvottelemme Iranin kanssa”. hän vakuutti. Hän totesi, että JPOA:n ansiosta Iran on jo purkanut joitain toimiaan, ja kansainväliset tarkkailijat ovat pystyneet paremmin valvomaan, että Iran noudattaa tehtyjä sopimuksia.
Viikkoa aiemmin New York Times raportoi, että kv. tarkkailijoiden mukaan Iranin rikastetun uraanin määrä on kasvanut 20 % tammikuusta 2014 jälkeen, eikä sitä ole suinkaan jäädytetty.
Obama tukee voimallisesti P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja, jotka perustuvat kehyssopimuksen, joka saavutettiin huhtikuun alussa. Sopimuksen syntyminen 30.kesäkuuta 2015 on elintärkeä Obaman uskottavuuden ja historian kannalta, jolla ei ole näyttäviä saavutuksia tilillään. http://www.timesofisrael.com/top-us-official-says-iran-has-met-interim-obligations/

IAEA:n ja Iranin johtajilla on täysin vastakkainen näkemys IAEA:n valtuuksista suorittaa tarkastuksia Iranin ydinlaitoksissa ja haastatella Iranin johtavia ydinspesialisteja ja virkailijoita. Iran sanoo, ettei niistä ole sovittu. IAEA:n mukaan näin on tapahtunut. IAEA:n johtaja Yukoya Amano sanoo, että Iran on suostunut siihen, että tarkastajat voivat vapaasti suorittaa tarkastuksiaan ja tavata virkailijoita. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi viime kuussa, ”ettei mitään tarkastuksia eikä atomitiedemiesten haastatteluja tulla sallimaan”. Khamenein sana on ratkaiseva Iranissa, mitä Amano nyt näyttää kiistävän todeten, että sopimus on pitävä.  http://www.timesofisrael.com/un-iran-head-for-clash-over-nuclear-inspections/

3.       GAZAN arabipakolaiset osoittavat mieltään siksi, että YK:n 1949 asettama avustusjärjestö UNRWA jatkaa toimiaan Syyrian pääkaupungin Damaskoksen liepeillä olevan Yarmoukin pakolaisleirin nälkää näkevien arabien avustamiseksi.
Gazan arabit menivät kaduille osoittamaan mieltään budjettileikkausten vuoksi. YK perusti UNRWA:n 1949 pelkästään Israelista paenneiden arabien avustamiseksi toivoen, että heidän asemansa saataisiin pian selvitetyksi. Arabimaat ovat kuitenkin haluttomia osallistumaan kysymyksen selvittämiseen, koska ne voivat käyttää sitä poliittisena aseena Israelia vastaan, vaikka ne itse olivat koko pakolaisongelman aiheuttajia hyökkäämällä 1948 itsenäistyneen Israelin kimppuun.

Gazan arabipakolaisten jälkeläiset, jotka väittävät perheittensä paenneen Israelista 1948 sodan vuoksi, protestoivat sitä, että UNRWA siirtää voimavaransa Yarmoukin arabien auttamiseksi Gazan arabien kustannuksella.
Pakolaisten kansankomitea Gazassa piti maanantaina mielenosoituksen UNRWA:n avustuskeskuksen edessä Al-Muaskar pakolaisleirin länsiosassa vaatien järjestöä peruuttamaan budjettileikkaukset ja vaatien tukijamaita lisäämään tukeaan.
Gazan kansankomitean johtaja Mohammed Abu al-Saeed Khan Yunisissa esitti vaatimuksen UNRWA:lle, että sen tulee huolehtia ”pakolaisten” palveluksista, mukaan lukien opetus, ruoka, juomavesi ja muut, ettei heidän itsensä tarvitse.

Yarmoukin pakolaisleirissä asui aiemmin 160 000 ihmistä, mutta on nyt vähentynyt 18 000:een Syyrian sisällissodan vuoksi. IS valvoo osaa leiristä. Pari tuhatta ihmistä pääsi pakenemaan leiristä ennen terroristien tuloa.
YK ei ole millään tavoin huomioinut n. 850 000 juutalaispakolaisten kohtaloa, jotka arabimaat karkottivat maistaan v. 1948 sodan jälkeen takavarikoiden heidän omaisuutensa ja pankkitalletuksensa sallien vain pari matkalaukkua henkilöä kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196519#.VXfRh4bxQwA

4.       USA:n korkein oikeus päätti äänin 6 -3, etteivät Jerusalemissa syntyneet USA:n kansalaiset voi saada passiinsa syntymäpaikakseen Jerusalem, Israel. Israelissa on päätös herättänyt ällistystä ja levottomuutta, koska sen katsotaan osoittavan ja tukevan USA:n presidenttien omaksumaa kantaa, että Jerusalem - kuten Juudea ja Samaria kokonaisuudessaankin – ovat miehitettyä aluetta, joiden kohtalo määritellään osapuolten välisissä neuvotteluissa.
Presidentti Obama on myös omaksunut tämän kannan, mikä on voinut vaikuttaa korkeimman oikeuden päätöksen. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen siirtäneet kongressin tekemää päätöstä USA:n lähetystön siirtämiseksi Jerusalemiin.

JERUSALEM POST puuttuu kysymykseen Jerusalemin asemasta pääkirjoituksessaan otsikolla ”Jerusalem, Israel”. USA:n kansalaisten Israelissa syntyneet lapset voivat saada syntymäpaikakseen Jerusalem, mutta ei Israel, mikä pahoittaa lukuisten juutalaisten mieltä osallistuessaan esim. bar mitzva tai bat mitzva juhlalisuuksiin Länsimuurilla. Kysymyksen korjaaminen vaatisi USA:n presidentiltä vain siviilirohkeutta, mitä yksikään presidentti ei ole osoittanut Israelin valtion perustamisesta lähtien 67 vuotta sitten.
JP kutsuu tilannetta järjettömäksi (absurd), jota voisi pitää jopa naurettavana, ellei se olisi niin vakava. Presidentti Reuven Rivlin sanoo: ”Olen syntynyt Jerusalemissa, Israelissa”, eikä sitä voida millään tekosyyllä kiistää. http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-Israel-405530

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin poliisi esti 144 ihmisen nousun Jerusalemin Temppelivuodelle vuosien 2012 -2014 aikana, sanotaan vasemmistolaisen MGO järjestön Emek Shaveh tiistaina julkistetussa raportissa. Emek Shaveh on arkeologien ja yhteisöaktivistien muodostama järjestö, joka keskittyy arkeologian asemaan Israelin yhteisössä ja Israelin ja PA:n välisessä konfliktissa. Julkaisu perustuu poliisin antamiin tietoihin, joissa Vuorelle nousseet jaetaan kahteen karkeaan kategoriaan ”vierailijat” ja ”palvojat”. Vierailijat ovat poliisin määritelmän mukaan ei-muslimeja; palvojat ovat muslimeja. Poliisin mukaan eniten kieltoja ennettiin Gazan 2014 kesäsodan ja mielenosoitusten aikoina. Muslimeilta kiellettiin pääsy Vuorelle 41 tapauksessa, joissa heille asetettiin ikärajoitus, joka useimmiten koski alle 40-vuotiaita miehiä, mutta ei naisia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/NGO-Police-barred-144-visitors-from-Temple-Mount-in-2012-2014-405568
·         Muslimisaarnaajat jatkavat tulikivenkatkuisia Israelin ja juutalaisten vastaisia ”saarnojaan” Temppelivuoren al-Aksa moskeijan perjantaitilaisuuksissa. He toistavat kaikki aiemmat halventavat syytöksensä juutalaisista apinoiden ja sikojen jälkeläisinä, jotka saastuttavat maankin, jonka päällä he kulkevat. Pääsiäisen lähestyessä niihin on lisätty keskiajalla yleistynyt syytös,
jonka mukaan juutalaiset sieppaavat pieniä lapsia, joiden vereen he leipovat pääsiäisleipänsä. Eräs saarnaaja syytti, että juutalaiset ovat syyllisiä WTC:n tuplatornien tuhoamiseen 11.syyskuuta 2001, sekä Hollywoodin valvontaan. Sheikki Khaled al Mughrabi, joka on yksi kiivaimmista saarnamiehistä, sanoo, ettei hän rienaa juutalaisia, vaan pyrkii varoittamaan ja opettamaan heitä välttääkseen helvetin tulen. Hän kuitenkin toteaa, että ”jos varoitat heitä, he syyttävät sinua anti-semitismistä. Ilman epäilystä Israelin kansa aiheuttaa suurta tuhoa maailmalle, emmekä me kiistä sitä”, Mughrabi toteaa. Shimon Wiesenthal keskus kehottaa, että PA erottaa Mughrabin, joka rohkeasti toteaa, ettei heidän sanoillaan ole merkitystä. PMW:n johtaja Itamar Marcus sanoo PA:n käyttävän murhasyytöksiä ja antisemitismiä systemaattisessa vihakampanjassaan Israelia vastaan, samalla levittäen valheita, että Israel käyttää vankejaan natsien tapaisiin kokeiluihin. PA opettaa lapsille lasten-tarhoista lähtien, että juutalaiset ovat apinoiden ja sikojen jälkeläisiä ja Allahin kiroamia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-preacher-If-you-give-advice-to-a-Jew-youre-an-anti-Semite-405559
·         Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on kärsinyt joukon takaiskuja taisteluissaan Al-Nusraa ja muita järjestöjä vastaan Syyriassa, mutta kehuu nyt saavuttaneensa suurvoiton Al-Nusra Front taistelijoista Qalamoun vuorten omistuksesta Libanonin ja Syyrian rajalla. Kuukausia kestäneiden taistelujen jälkeen Hizbullah päätti aloittaa suurhyökkäÿksen vuorten puhdistamiseksi vihollisjoukoista. Siinä se matkii ISIS joukkojen taktiikkaa nopeista hyökkäyksistä TV-kameroiden edessä uhreista välittämättä. Hizbullah ei kuitenkin turvaudu ISIS-joukkojen kauhutaktiikkaan erittäin julmalla kohtelulla kiinni saamiinsa taistelijoihin ja siviileihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Counter-Punch-Hezbollah-Seeks-to-offset-recent-setbacks-with-retaliatory-offensive-405565
·         Egypti, joka teki rauhansopimuksen Israelin kanssa, ja jota se kosii yhteiseen rintamaan ääri-islamilaisia joukkoja vastaan, sanoo aloittavansa uudet tunnustelut Fatahin ja Hamasin välisten ongelmien ratkomiseksi yhteisen
rintaman muodostamiseksi Israelia vastaan. Egyptin ulkoministeriön tiedottaja Badr Abdel Atty sanoi ponnistelujen päämääränä olevan sovinnon saavuttaminen ja Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem PA:n uutistoimiston Dinia al-Watan mukaan. Hän kutsui tätä ”tärkeimmäksi päämääräksi” todeten, että Saudi Arabia on siinä mukana. http://www.timesofisrael.com/egypt-said-working-to-reconcile-divided-fatah-hamas/


No comments: