Wednesday, June 03, 2015

KESKIVIIKKO 03.06.15

KESKIVIIKKO 03.06.15
1.       AURINKO paistaa täydeltä terältään ja lämpöä oli mittarin mukaan 18 astetta, joten voimme kiitollisina todeta, että päivästä näyttää tulevan miellyttävä. Ennusteet lupaavat puolipilvistä säätä iltapäivän lämpötilan noustessa 27 asteen tienoille. Se riittää kyllä keskivertoihmiselle, hellettä haluavat menkööt Eilatiin tai Suolamerelle, joissa hellettä näyttää riittävän. Times of Israel säätieteilijä ennustaa vähän alhaisempia lämpötiloja kuin JP ja aurinkoista säätä muuten, paitsi huomenna, jolloin aurinko on puolittain pilvessä.  Yölämpötila laskee 15 asteeseen päivälämmön pysytellessä 24 -25 asteen tuntumassa.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 21 -31; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -37 +C-astetta. Kuten mainitsin, JP ennustaa puolipilvisyyttä koko ennusteajaksi, ja huomiseksi 18 -27 lämpötilaa; ToI enemmän aurinkoa ja lämpötilan alenemista parin kolmen asteen verran. Kinneretin pinta laski 0.5 sm, vedenpinta on nyt 211.86 m.

2.       Eikö maailman valtiomiehillä ole todellakaan tärkeämpää tekemistä, kuin yrittää ujuttaa käärmettä lasipulloon, eli yrittää syöttää Lähi-Itään väen väkisten 23. arabi-valtiota vastahakoisille osapuolille juutalaisille ja PA:n arabeille? Korkeat johtaja-tason henkilöt ravaavat täällä yhtenään esittäen muka ainoan ja oikean ratkaisu-mallin, jota tänne on yritetty tarjota vuosikymmenien ajan vastoin aiemmin hyväksyttyjä kansainvälisiä päätöksiä.

Miksi he eivät ensin istu aloilleen ja käy läpi alueen lähihistoriaa, mikä ei ole järin monimutkainen: Kansainliitto hyväksyi v. 1922 San Remon kokouksessa Balfourin julistuksen mukaisen esityksen antaen Englannille tehtäväksi muodostaa juutalaisten kotivaltion Englannin mandaattialueelle, joka alun perin käsitti sekä nykyisen Jordanian että Israelin alueet Jordanjoesta Välimereen. Tästä Englanti oma-aloitteisesti lohkaisi 77 % alueen Jordanjoen itäpuolelta kutsuen sitä Trans-jordaniaksi, mikä jätti vaivaiset 23 % juutalaisvaltiolle. Transjordania, jonka nimi muutettiin myöhemmin Jordaniaksi, oli tarkoitettu alueen arabiasukkaille, joista on alettu käyttää nimitystä palestiinalaiset. Kansainliiton perillinen YK hyväksyi Kansain-liiton San Remon 1922 päätöksen sellaisenaan ilman muutoksia.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuli ehkä vahingossa tai tarkoituksella maininneeksi äskettäin Ammanissa, että (Israelin ja Jordanian alueilla asuvat) ”palestiinalaiset ovat yksi kansa, joka asuu kahdessa valtiossa”.

3.       RANSKA laatii omaa rauhansuunnitelmaansa USA:n hallituksen avustuksella, joka perustuu 1949 aselepolinjoihin ja jaettuun Jerusalemiin Israelin ja fiktiivisen 23. arabivaltion kesken. Yksityiskohtia vielä hiotaan, mutta sen mukaan Israelin tulisi vapauttaa Juudea ja Samaria vuoteen 2017 mennessä ”Palestiinan valtiolle”, johon kuuluisi myös Gazan alue.  

Ranskan juutalaisyhteisöjen kattojärjestö CRIF katsoi ajan kypsyneen sopivaksi puuttua Ranskan hallituksen suunnitelmaan laatien kärkevän lausunnon, jonka se lähetti Ranskan ulkoministerille Lauren Fabiukselle 21.huhtikuuta presidenttinsä Roger Cukiermanin toimesta. Toimenpide on ainutlaatuinen, sillä juutalaisjärjestöt ovat vuosisatojen aikana esittäneet hyvin matalaa profiilia kotimaansa hallituksia kohtaan kuvitellen voivansa tällä estää pahimmat syytökset heitä vastaan.
CRIF lausunnossa todetaan: ”Ranskan suhtautuminen Israeliin on vastoin ystävällistä ilmapiiriä, mikä oli olennaista presidentti Francois Hollanden vierailulle Israeliin ja Ramallahiin”, Cukierman kirjoitti. ”USA:n, Englannin, Saksan ja Japanin vastustaessa Israelin vastaisia äänesyksiä - tai pidättäytyessä niistä -, Ranska oli ainoa merkittävä demokraattinen valtio, joka kannatti noita julkilausumia”.

CRIF:n kirjelmässä todetaan, että viime vuonna Ranska kannatti UNESCO:ssa kuutta julkilausumaa, joita CRIF pitää Israelin vastaisina. Yhdessä niistä kuvattiin Patriarkkain Mausoleumi Hebronissa ja Rachelin hautakammio Betlehemissä ”palestiinalaisiksi” huomioimatta niiden merkitystä juutalaisille. Toinen esitys vaatii perustettavaksi seurantajärjestelmän Jerusalemin historiallisille paikoille.
UN WATCH toteaa, että Ranska toimii UNESCO:ssa enemmän Israelin vastaisesti kuin Syyrian presidentti Bashar Assad tai Venezuelan entinen presidentti Hugo Chavetz, jotka molemmat tunnetaan Israelin vastaisista asenteistaan.

”Valitan ministeriönne intoa kannattaa Israelin vastaista asennetta mukaan lukien uskonnollisten kysymysten käsittelyä UNESCO:ssa, jotka ovat erittäin arkaluonteisia. Lisäksi Israelille vihamieliset asenteet ruokkivat antisionismia ja antisemitismiä”, CRIF:n kirjelmässä todetaan ja jatketaan, miten Ranskan toiminta YK:n turvallisuus-neuvostossa ilmaisee Israelin vastaisuutta edistäessään siellä päätöslauselmaa, jossa tullaan vaatimaan aikataulua rauhanneuvotteluille Israelin ja PA:n välillä.  Presidentti Fabius liittää julkilausuntoluonnoksensa Ranskan parlamentin Palestiinan valtion symboliseen hyväksymiseen.

Cukierman arvostelee Ranskan ulkoministeriön tapaa kutsua vierailemaan ministeriössä terroristeja, joista mainitaan erikseen arabiterroristi Salah Hamouri, joka suunnitteli juutalaisen rabbin murhaa, hänet vapautettiin 1026 muun terroristin kanssa Gilad Shalitin vaihtokaupan yhteydessä v. 2011. Ulkoministeri Laurent Fabius puolusteli Hamourin kutsumista voidakseen kertoa ”liikkumisrajoituksista”, ja että ”toiminta UNESCO:ssa oli säilyttää tekninen valmius”. Fabius katsoo toimiensa tarkoituksena olevan avustaa osapuolia juuttuneiden rauhankeskustelujen edistämiseksi. http://www.timesofisrael.com/french-jews-slam-countrys-policies-on-israel/

4.       Times of Israel kolumnisti Raphael Ahren kertoo artikkelissaan, että Israel joutuu nyt seuraavan kahden vuoden ajan tottumaan uuden YK:n turvallisuusneuvoston jäsenen Uuden Seelannin aktivoitumiseen, jonka ulkoministeri Murray McCally sanoo erityisesti kohdistavansa huomionsa Israelin ja PA:n välisiin rauhan-keskusteluihin. Hän jopa vihjaa, että vaikka hän kannattaa Ranskan laatimaa päätös-lauselmaluonnosta, hänellä on myös ikioma esitys, jonka hän vetää esiin tarvittaessa.

Ulkoministeri McCally saapuu Israeliin keskiviikkona kiertomatkansa aikana, joka suuntautuu myös Ramallahiin ja Kairoon, jossa hän tapaa Arabiliiton johtajia.  
Uusi Seelanti saa heinäkuussa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan presidentin aseman, mikä nostaa sen merkitystä.
UUSI SEELANTI on alle 5 miljoonan asukkaan syrjäinen Tyynenmeren valtio, jonka elinkeino perustuu kauppaan muun maailman kanssa. Siksi se sanoo kannattavansa lain ja oikeuden toteutumista myös kansainvälisissä suhteissa, joissa pysyvä rauhantila on oleellinen tekijä.
McCally uskoo suorien neuvottelujen mahdollisuuteen, mutta katsoo, että ulkopuolinen kevyt painostus kuten YKTN voi tarvittaessa kannustaa osapuolia vilpittömiin ja vakaviin neuvotteluihin.
Hän tapaa Israelin johtavia virkailijoita, mutta ei ulkoministeriön apulaisministeriä Tzipi Hotoveliä. Viime vuonna Uusi Seelanti nimitti yhteisen lähettilään Israeliin ja Ramallahiin, mikä aiheutti kärjekkään vastalauseen Israelista. Sen johdosta Jonathan Curr on pelkästään Israelin lähettiläs, Ramallahiin nimitettiin oma miehensä.
Curr asuu kuitenkin Turkissa. Uudella Seelannilla on jonkinlaista kokemusta ja jopa menestystä toimiessaan välittäjänä Papua New Guinean ja Mougainvillen välillä. http://www.timesofisrael.com/diplomatic-leightweight-new-zealand-takes-on-peace-process/

5.       PA:n pääministeri Rami Hamdallah sanoi Washington Post haastattelussa maanantaina, että suorat neuvottelut PA:n ja Israelin välillä epäonnistuivat, ja siksi ainoa tie eteenpäin tapahtuu YK:n avustuksella. Hän sanoi toivovansa neuvottelujen alkavan uudelleen, mutta uusien kehysten puitteissa.

Näiden uusien kehysten tulisi asettaa aikaraja vuoden 2017 loppuun, johon mennessä Israelin tulisi vetäytyä territorioista, ja perustaa Palestiinan valtio, hän totesi. Hän olettaa näiden kehysten sisältyvän Ranskan ja Uuden Seelannin laatimaan päätöslauselmaluonnokseen, joka esiteltäneen YK:n turvallisuus-neuvostolle UNSC ennen syyskuuta. Hän oletti, että USA avustaa Ranskaa lauselman muotoilemisessa.
Hamdallah sanoo saaneensa USA:lta määrättyjä lupauksia ja vakuutuksia, että Obaman hallitus tulee keskittymään Lähi-Idän kysymyksiin sen jälkeen, kun Iranin ja P5+1 maiden kanssa neuvoteltava sopimus on saatu onnellisesti päätökseen.
Hamdallah sanoo lisäksi, että hän odottaa supervaltioiden vakuuksia rauhan-sopimukselle, joka ilman sitä on vain paperi. ”Odotan USA:n väliintuloa avuksemme”, hän vakuuttaa toivorikkaasti. (JP 02.06.2015)

6.       USA:n presidentti Barack Obama totesi TV2:n haastattelussa tiistaina, että kansainvälinen yhteisö ei usko pääministeri Netanyahun vilpittömyyteen sanoessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta lisäten, että BIBI on asettanut niin monta ehtoa sen toteutumiselle, ettei ole realistista kuvitella sen toteutuvan lähiaikoina.
Pääministeri vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, ja että Israelin turvallisuusjoukkoja tulee sijoittaa kaikkialle Juudeaan ja Samariaan.
Obama valitti, että Netanyahun vakuuttelut neuvotteluista ja kahdesta valtiosta ovat vain halua jäädyttää nykyinen tilanne loputtomiin.
Vaikka Obama lupaa USA:n turvallisuus-, tiedustelu ja sotilasyhteistyötä, hän samalla sanoo, että Netanyahun itsepäisyys tekevät USA:n hallitukselle vaikeaksi puolustaa sitä kansainvälisillä areenoilla.
Tämä lausunto voidaan kirjoittaa muotoon: Obaman hallitus painostaa Netanyahua ja hänen hallitustaan suostumaan kansainvälisen yhteisön eli YK:n asettamiin ehtoihin rauhansopimuksen solmimiseksi, eli se tulee olemaan pakkorauha.
Obama ei uskonut, että tällä hetkellä on yhtään todellista esitystä UNSC:lle, eli hän ei huomioinut Ranskan laatimaa esitysluonnosta.
Obama katsoo Netanyahun toimivan lyhyellä perspektiivillä eikä huomiovan pitkän tähtäyksen näkymiä.

PRESIDENTTI Obama sanoi Iranista, että hän uskoo Netanyahun olevan aidosti huolissaan Israelin turvallisuudesta, mutta vakuuttaa sen olevan tärkeä myös hänelle. Obama mielestä sotilaalliset iskut voivat viivästyttää Iranin ydinaseen valmistumista, mutta eivät estää sitä todeten, että ainoa keino pysyvästi estää Irania rakentamasta ydinasetta on raudanluja sopimus, jota voidaan verifioida kentällä. Hän vakuutti tämän uskon perustuvan tietoihin, todisteisiin ja analyyseihin, jotka todistavat omalla painollaan, sotilaalliset iskut eivätkä sanktiot saa sitä aikaan. ”Sopimus tulee vetämään kysymyksen Iranin ydinaseesta pois pöydältä seuraavan 20 vuoden ajaksi”, Obama vakuuttaa, mutta mitä sen jälkeen?

NETANYAHU totesi osallistuessaan meneillään olevaan koko maata käsittävään harjoitukseen ”Turning Point 2015” kolmen rintaman sodan uhkan alla, että Israelia vastaan nousevat uhkat kasaantuvat, ja niistä Iranin toimittamat ohjukset ja raketit Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa ovat Gazan lisäksi ajankohtaisin uhkakuva. Mitä tulisi tapahtumaan, jos Iran toimittaisi ydinaseita ohjusten kärkiin?
Netanyahu selitti, että sopimus Iranin kanssa tehdään sen ja maailman johtavien valtioiden välillä, jossa Israelin sanaa ei huomioida. Siten Israelin tulee luottaa vain itseensä. Hän sanoi, ettei sopimus vain anna Iranille suojatun tien ydinaseeseen, vaan pohjustaa sitä miljardien dollarien ruiskeella. http://www.jpost.com/Israel-News/Obama-World-does-not-believe-Israel-serious-about-two-state-solution-404855

7.       UUTIUSOTSIKOITA
·         USA ilmoittaa, että koaliittion pommitukset Irakissa ja Syyriassa ovat surmanneet 10 000 IS:n taistelijaa 9 kuukautta kestäneessä kampanjassa. USA:n apulaisulkoministeri – John Kerry särki jalkansa Alpeilla ja on poissa kuvioissa epämääräisen ajan femur leikkauksen jälkeen - Antony Blinken vakuutti keskiviikkona, että määrättyä edistystä on tapahtunut, mutta että Islamin Valtio on edelleen voimissaan ja kykenevä ottamaan aloitteen käsiinsä. Tiistaina USA:n johtamat ilmavoimat tukivat ilmaiskuillaan Irakin armeijan yksiköitä sen miehittäessä joitakin maa-alueita. http://www.jpost.com/Middle-East/US-says-10000-ISIS-fighters-killed-in-nine-month-air-campaign-404883
·         Nahal 931 pataljoonan poistuva komentaja kertoo JP:n toimittajalle potentiaalisesta uudesta sodasta Gazassa. Everstiluutnantti Sharon Asman sanoo IDF:n valmistautuvan uuteen yhteenottoon Hamasin kanssa. Asman on komentanut pataljoonaansa 2 vuotta ja siirtyy toisiin tehtäviin kuukauden päästä. Hän painottaa harjoitusten arvoa, koska vain niillä pystytään kasvattamaan vaistonvaraisia toimia, mikä oli puutteellinen Gazan kesäsodan aikana. Tätä korjataan nyt intenssiivisillä harjoituksilla, joiden merkitys korostuu siinäkin, että kolmannes joukoista ei osallistunut kesäsotaan. Hän totesi, ettei Gazassa voi juosta talosta taloon, sillä Hamas on miinoittanut ne, mikä asettaa joukoille omat haasteensa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/In-Gaza-you-cant-run-from-house-to-house-Hamas-has-booby-trapped-them-404874
·         IS:n joukot ovat pystyneet saamaan pysyviä aktivistejaan Gazaan, mistä osoituksena on sekin, että Hamasin mennessä pidättämään epäilemäänsä erästä heistä, he joutuivat tulitaisteluun, jossa IS:n jäsen, 27-vuotias Yunis al-Hanar sai surmansa. Hamasin joukot tekivät ratsian miehen kotiin epäillen hänen ampuneen raketin Israelin puolelle. Hanar kieltäytyi antautumasta vaan miinoitti talonsa aloittaen tulituksen heitä vastaan. Talosta löydettiin pommivöitä, pommeja ja RPG-.kranaatteja. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-kills-rival-activist-in-Gaza-Strip-shoot-out-404858
·         Hollannin hallitus varoittaa turisteja ”koloalistisista setlereistä, jotka asuvat Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa” todeten, että he järjestävät mielenosoituksia teillä ja tienvarsilla ja heittelevät kiviä ohiajaviin autoihin. Varoitus julkistettiin viime kuussa Hollannin hallituksen web-sivulla. ”On turvallisuusriski matkustaa Länsirannalla mukaan lukien Itä-Jerusalem. Ole varuillasi liikkuessasi siellä. Mielenosoituksia ja väkivaltaisia tilanteita syntyy usein. Juutalaiset kolonialisti asuvat laittomissa setlementeissä järjestäen säännöllisesti mielenosoituksia teillä ja aitovierillä. Nämä kolonialistit voivat olla väkivaltaisia. Ajoittain nämä kolonialistit kivittävät palestiinalaisia ja kansainvälisiä autoja, joten varokaa ajaessanne kolonialistien asumien setlementtien läheisyydessä, etenkin Nablusin ja Hebronin alueilla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196224#.VW7GpYbxQwA,
Kukahan älyvapaa tuonkin artikkelin ja varoituksen on laatinut? Se on todellisuudesta täysin irronneen kyhäämä tai sitten tarkoituksellisesti vääristelty. Luulisi Israelin hallituksen repäisevän vaatteensa tuon takia ja julistavan sodan sen laatijoita vastaan. Ongelma vain on että Israelissakin vähätellään Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia ”setlereiksi”, mitä etenkin vasemmistolaiset NGO järjestöt lietsovat antaen sopivaa taustatukea EU-maiden Israel vastaisuudelle.
·         IDF aikoi kurittaa amerikkalaista IDF:n yksinäistä sotilasta, joka sai lahjaksi voileipiä, jossa oli sianlihaa, ja tarjosi niitä muillekin. IDF perui päätöksensä myöhemmin turhan hätäisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196187#.VW7ZBobxQwA,


No comments: