Sunday, May 31, 2015

SUNNUNTAI 31.05.15

SUNNUNTAI 31.05.15
1.       AAMULLA näytti aivan siltä, että taivas olisi putipuhdas pilvistä, mutta nyt vähän ennen seitsemää tarkemmin katsoessa kyllä siellä seilaa pilvenlonkareita. Ihan hyvä niin, onhan välillä vähän suojaa kovien helteiden vastapainoksi. Olivatkohan helteet esimakua siitä, mitä tulee olemaan antikristuksen valtakunnassa, jonka aikana ihmiset purevat kielensä rikki kovassa auringon paahteessa, mutta eivät tule tekemään parannusta synneistään, vaan syyttävät ahdingostaan Jumalaa. Ulko-mittari osoitti 16 lämpöastetta nousten 25 asteen tietämiin päivän kuluessa. Times of Israelin mukaan pilvettömyys jatkuu koko alkuviikon, mutta JP ennustaa puoli-
pilvisyyttä kahdeksi päiväksi ja aurinkoista säätä sen jälkeen.
Lämpötila pysytellee suurin piirtein tämän päivän lukemissa, ehkä pientä trendiä ylöspäin on havaittavissa. Sateista ei puhuta enää ollenkaan.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 20 -32, Suolameri 27 -35: Eilat 24 -35 +C-astetta.
Tänään vietetään maailmalla ”päivää ilman tupakkaa”. JP:n mukaan 19.8 % yli 20-vuotiaista israelilaisista tupakoi v. 2014. Tupakanpolttaminen aiheuttaa vuosittain Israelissa 8000 ihmisen kuoleman ja 12.8 miljardia NIS terveydenhoitomenot. 700 ihmistä, jotka eivät polta, kuolee vuosittain tupakanpolton seurauksisien vuoksi sivullisille, ns. passiivisen polttamisen seurauksena. http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Health-and-Science/Tobacco-costs-Israel-8000-lives-and-NIS-128-billion-annually-404566

2.       PA:n arabijohtajan Jibril Rajoubin yritys karkottaa Israelin jalkapalloliitto FIFA:sta päättyi punaiseen korttiin eli, ulosajoon, tai luovutusvoittoon, miten vain.
Rajoub ilmeisesti lopulta pystyi lukemaan aikain merkkejä ja veti esityksensä pois perjantaina ilmeisesti tajutessaan, ettei hänen esityksensä saanut enemmistöä FIFA:n 65. kongressin istunnossa.  
Jotkut PA:n arabiaktivistit sanoivat pelkäävänsä, että Rajoubin päätös vetää esityksensä pois voi häiritä Israelin vastaisia boikottitoimia tulevaisuudessa. Mikä Rajoubin perimmäinen motiivi lienee ollutkin – ehkä hänet ostettiin? – se herätti suurta suuttumusta sekä Juudean ja Samarian että Gazan alueilla. Protesteja järjestettiin monin paikoin ja useat sanoutuivat irti hänen päätöksestään vaatien hänen erottamistaan todeten, että koko prosessi tuotti ”suunnatonta vahinkoa sekä PA:n arabien (itsenäisyys-)asialle että urheilulle”.
ERÄS arabi kirjoitti kommentissaan: ”Niin kauan kuin meillä on yhteistoiminta-johtajia kuten Rajoub ja Mahmoud Abbas, Palestiinaa ei koskaan vapauteta”.
PFLP vaati ”Rajoubin toimien välitöntä tutkimista, joka aiheutti vakavan isku marttyyriemme, vankien ja haavoittuneittemme verelle”. Abbasia kannattavat enää vain muutamat korttelit Ramallahissa. Gazassa hän on henkipatto.

ISRAELIN jalkapalloliiton IFA puheen johtaja Ofer Eini puhui Rajoubin puheen jälkeen sanoen kannattavansa presidentti Sepp Blatterin sovintoesitystä, jossa esitetään perustettavaksi mekanismi PA:n arabien valitusten seuraamiseksi. Blatter esitti toimikunnan perustamista, joka seuraa arabiurheilijoitten ja tavaroitten liikkumista Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa ja pyrkii löytämään ratkaisun viiden israelilaisten jalkapalloklubien toimintaan Juudeassa ja Samariassa. Esitys hyväksyttiin suurella enemmistöllä 165 vastaan 18. Rajoubin esitys olisi vaatinut 157 ääntä, mikä oli äänestystuloksen valossa mahdotonta. Eini pyysi kätellä Rajoubia, mutta tämä aluksi kieltäytyi.
Se tapahtui myöhemmin vähemmän julkisesti Einin pyytäessä yhteistoimintaa.

3.       ”Vieraan miehen katseleminen on naiselle synnillistä”, sanoo saudien muslimi-oppinut.  Hän selitti naisten tulevan seuraamaan jalka pallo-otteluja vain nähdäkseen miesten reisiä ja kiristäviä kuteita, mitä hän pitää synnillisenä. ilmeisesti miesten seuraaminen naisten puolialastomia vatsatansseja ja muita esityksiä ei sitä ole, onhan miehen arvostus muslimiyhteisössä aivan eri luokkaa kuin naisen.
Tämä moralisti arvioi, että ”naisille on saman tekevää, kuka voittaa, sillä ainoa, mitä he seuraavat, ovat miespelaajien reidet”.
Muslimioppineen fatwa sai hämmentyneen kielteisen reaktion sosiaalisessa arabimediassa ja etenkin hashtag tviitissä arabiaksi.

KOLUMNISTI Raqaiya Al-Huwaimi kirjoitti lainasi Al-Arabiyan kirjoitusta saudien päivälehdessä Al-Jazxirah: ”On vaikea kuvailla hämmennystäni ja ärtyisyyttäni seuratessani paikallisen moskeijan imaamin esittämää fatwaa”, hän selittää: ”En ymmärrä, miksi naisia vähätellään enemmän kuin miehiä. Miten on mahdollista sanoa, että naiset seuraavat jalkapalloa vain nähdäkseen miespelaajien reisiä?”

VIIME KESÄN maailman jalkapallokilpailujen edellä Egyptin ja Saudi Arabian muslimi-oppineet julkaisivat yhteisen fatwan, jossa he tuomitsivat jalkapallomatsien seuraamisen. Saudisheikki Saleh al-Fawzan lausui: ”Muslimien tulee luopua kisojen seuraamisesta ja muusta joutavuudesta ja keskittyä Allahin palvelemiseen, etenkin pyhän paastokuukauden ramadanin aikana. Tämä koskee kaikkia muslimeja, mutta etenkin nuoria. Näistä kisoista ei ole mitään hyötyä, ne ovat ajan haaskausta ja vahingollisia”, sheikki selvitti. http://www.jpost.com/Middle-East/Saudi-clerics-fatwa-Women-only-watch-soccer-to-look-at-mens-thighs-404523

4.       IDF, poliisi, terveyspalvelut ja muut aloittavat tänään sunnuntaina arviolta viisi päivää kestävät vuosittaiset harjoitukset valmiuden testaamiseksi vihollisen yllätysiskun varalta. Tiistaipäivä on varattu erityisesti ohjus- ja raketti-iskuihin varustautumista varten. Sireenit soivat tiistaina kahdesti, ensin 11.05 aamulla ja toisen kerran 19.05 illalla. Ihmisten edellytetään silloin kiirehtivän lähimpään väestönsuojaan testatakseen kykyään suojautua vihollisen yllätyshyökkäyksen varalta. Sireenejä ei kuitenkaan soiteta Gazan kaistan läheisillä alueilla, kuten viime vuonna, sillä sireenin äänet aiheuttavat heille tuskallisia traumoja.

VUOSITTAINEN harjoitus on nimeltään ”turning point”.
Harjoitukset perustetaan kuviteltuun samanaikaiseen hyökkäykseen Gazasta, Syyriasta ja Libanonista. Etenkin kotirintaman valmiutta yllätyshyökkäyksen tapahtuessa pyritään selvittämään, mutta myös yhteistoimintaa armeijan, poliisin ja terveyspalvelujen sekä kotirintaman välillä. Harjoitusten aikana myös ilma- ja merivoimat pitävät omia valmiusharjoituksiaan.
Ben Gurionin lentokenttä on yksi haavoittumista kohteista, joka voidaan joutua sulkemaan kriisin aikana, massaevakuoinnit, haavoittuneiden kuljetukset ulkomaille sekä laajojen massojen liikehdinnät niiden etsiessä suojaa, sekä telttakylien perustaminen joutuvat kiinteän tutkimuksen alaisiksi.
Uusi vastakehitetty informaatiojärjestelmä tietojen levittämiseksi tekstiviestien välityksellä kansan keskuuteen kuuluu myös harjoituksiin.
Valmiusharjoitukset Turning Point aloitettiin v, 2007 toisen Libanonin sodan jälkeen, ja niitä on tarkoitus jatkaa vuosittain. Monille kansalaisille harjoitukset ovat kertausta todellisuudesta satojen tuhansien ihmisten jouduttua pakenemaan kodeistaan, viimeiseksi Gazan kesäsodan Protevtive Edge aikana 2014. http://www.timesofisrael.com/country-wide-drill-to-prepare-for-massive-three-front-rocket-attack/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         PA:n arabiit ovat kehitelleet uuden bioaseen IDF:n sotilaita vastaan. He asettavat myrkyllisiä käärmeitä (vipers) sopiviin paikkoihin joista ne voisivat iskeä pahaa aavistamattomiin sotilaisiin. Sotilaat löysivät Silwadin kylässä, lähellä Ramallahia, hännästään betoniharkkoon sidotun käärmeen, mutta se oli onneksi myrkytön. Sotilaiden mentyä kylään asukkaat alkoivat kivittää heitä saadakseen heidät perääntymään lähelle käärmettä. Käärme osoittautui Asian racereksi, joka väritykseltään muistuttaa viperia, mutta ei ole myrkyllinen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-said-to-use-snake-to-fight-idf/
·         FIFA:n presidentti Sepp Blatter epäilee, että korruptiosyytteet sen virkailijoita vastaan ovat Amerikan kosto menetettyään kansainvälisen jalkapallo-turnauksen järjestämisen. Kaikkiaan 17 FIFA:n toimihenkilöä on pidätetty syytettyinä korruptiosta, mutta tutkimukset jatkuvat. Julkisen salaisuuden mukaan arabimaat ostavat köyhien maiden edustajia YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa äänestettäessä etenkin Israelia koskevissa kysymyksissä. http://www.timesofisrael.com/fifa-chief-suggests-us-probe-is-payback-for-world-cup-bid-loss/
·         USA:n ulkoministeri John Kerry ja Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif pyrkivät kuumeisesti ratkomaan viimeiset avoimet kysymykset koskien sanktioitten poistamista ja IAEA:n tarkastuksia Iranin ydinlaitoksissa. Iran valuuttaa, ettei se salli tarkastajien kuulustella heidän asiantuntijoitaan tai tiedemiehiään eikä päästä tarkastajia sotilastukikohtiinsa. Viimeinen 6 tunnin istunto ei tuottanut läpimurtoa. http://www.timesofisrael.com/sanctions-relief-nuclear-inspections-at-center-of-iran-talks/
·         Tilanne oli jännittynyt vahvasti aseistautuneitten islamin vastustajien ja uskonnonvapautta vaativien mielenosoittajien katsoessaan toisiaan vastaan silmästä silmään perjantaina moskeijan edustalla Phoenixissa Arizonassa, USA:ssa. Molempia mielenosoittajia oli pari sataa. Phoenixissä oli tarkoitus järjestää Mohammedia kuvaa piirroskilpailu. Poliisit eristivät osapuolet toisistaan, jotka ilman sitä olivat valmiit iskemään yhteen. Teksasissa poliisi ampui kaksi aseistettua aktivistia, jota olivat aikeissa rynnätä Muhammedia koskevaan piirroskilpailutilaisuuteen. http://www.timesofisrael.com/tense-standoff-at-protest-outside-arizona-mosque/
·         Libanonissa toimivan Hizbullahin Kyproksella pidätetty 26-vuotias operaattori oli poliisin arvion mukaan osa Hizbullahin suunnitelmaa aloittaa laaja terrorikampanja Euroopan maissa. Pidätetyn miehen kotoa löydettiin 2 tonnia lannoitetta, joka sisälsi ammonium nitraattia, josta voidaan rakentaa pommeja, sekä valmis pommi. Mies on myös Kanadan kansalainen. Hänet pidätettiin Larnakasta Kyproksen kreikkalaiselta osalta. Miehen uskotaan suunnitelleen terrori-iskua saarella lomailevia israelilaisia vastaan. http://www.timesofisrael.com/lebanese-held-in-cyprus-tied-to-hezbollah-plot-to-target-jews-israelis/
·         Turkissa asuvat juutalaiset katsovat, ettei vielä ole aika muuttaa maasta, mutta he seuraavat syvästi huolestuneina presidentti Recep Tayiip Erdoganin ja hänen hallituksensa uhkaavia lausuntoja. Juutalaisten lukumäärä Turkissa lienee alle 20 000, eivätkä he tavallisesti arvostele maan hallitusta, mikä on ollut juutalaisten erikoispiirre galitissa, maan-pakolaisuudessa. Istanbulin Etz Ahayim synagoga on suojattu lisäksi lasikuitulevyillä mahdollisten pommien tai kranaattien varalta, ja aseistetut poliisit vartioivat sitä kadulla. Juutalaiset itse toteavat, etteivät he ole pahemmassa tilanteessa kuin jotkut Euroopan synagogat, jotka myös ovat jatkuvan pommiuhkan alaisina. Juutalaisvastaisuus, joka voidaan katsoa Israel vastaisuudeksi, on varsin yleistä hallitsevan AKP-puolueen jäsenten keskuudessa. Ankaran pormestari Melih Gökcek siunaa Hiteriä ja sanoo odottavansa muslimia, joka pystyy jatkamaan kesken jäänyttä työtä juutalaisten tuhoamiseksi lopullisesti maan pinnalta. http://www.timesofisrael.com/turkish-jews-staying-put-but-eyeing-exit-amid-presidents-hostile-rhetoric/
·         Pääministeri Netanyahu sai oikeuden estää Knessetin käsittelyssä olevan lain etenemisen ministerikomiteaan. Täten hän seuraa USA:n esimerkkiä, jossa presidentti voi vetollaan estää lain voimaantulon. Vasemmisto on erityisen kiihottunut kysymyksestä kysellen: olemmeko me yksinvaltaisessa maassa? Netanyahun uskotaan käyttävän oikeuttaan enemmän oikealta kuin vasemmalta tulevia lakiesityksiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196043#.VWq8OIbxQwA
·         Hamas päällystää Israelin turvallisuusaidan lähellä kulkevaa tietä Gazassa, minkä katsotaan tarkoittavan, että Hamas on pitkällä sotavalmisteluissaan. Avigdor Liberman syyttää hallitusta, että se on kaivanut päänsä hiekkaan kuin strutsi eikä halua nähdä eikä kuulla varoituksia. Sama koskee väitettyjä tunneleita, joita juutalaisasukkaiden mukaan kaivetaan entistäkin innokkaammin. Syyrian kapinalliset saavat tunnelien kaivamisopetusta Hamasin terroristeilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196029#.VWq95YbxQwA


Post a Comment