Sunday, May 10, 2015

SUNNUNTAI 10.05.15

SUNNUNTAI 10.05.15
1.       VIIKKO alkaa puolipilvisenä ja viileähkönä – mittari kuitenkin osoittaa 16 lämpöastetta – mutta huomenna maanantaina ilman odotetaan lämpenevän uudelleen korkeimman lämpötilan noustessa tämän päivän 22 asteesta 16 asteen tienoille. Taivas on välillä pilvetön, välillä osittain pilvinen, mutta lämpötila näyttää pysyttelevän 16 asteen tuntumassa, mutta ilma on sumuinen.
Aamulla kotipuutarha suorastaan loisti runsaista punaisista, vaalean punaisista ja puhtaan valkoisista ruusunkukista, joita korostivat monet muut kukkaset, niiden mukana vaalean punaiset ja valkoiset ritarinkannukset sekä punaiset lumpeet, jotka tosin avaavat kukkansa vasta iltapäivällä auringon lämmössä. Kevään sateet näyttävät tehneen todella hyvää puutarhan istutuksille.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 16 -22; Tiberias 20 -31; Suolameri 25 -34; Eilat 24 -35 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään, huomenna ja tiistaina, mutta selkiytynee tiistaiksi. Huomiseksi ennustetaan hellettä, mikä lienee lyhytaikainen notkahdus ylöspäin tasaantuen sitten.

2.       NETANYAHUN neljä hallitus aloittelee hiljalleen toimintaansa. Ensimmäisiä tehtäviä on ministeriluvun nostaminen 18:ta, koska pääministeri tarvitsee vankemman tuen kuin 61 kansanedustajaa, joiden tuella hallitus on vaarassa kaatua koska vain.
Juutalaisen Kodin sisällä on Tekuman pieni kahden kansanedustajan joukko, joka voi halutessaan aiheuttaa hallituksen kaatumisen.
Sionistinen Unioni uhkaa ”sodalla”, ja Yesh Atid puolueen johtaja Yair Lapid uhkaa viedä asian oikeuteen, jos ministerilukua nostetaan. Ei kovin kaunis alku uudelle hallitukselle aloittaa hallitseminen.

3.       ISRAEL uudisti jo vuosia sitten hyväksytyn 800 asuntoyksikön rakentamisen pääasiassa haredi-kansan asuttamaan Ramat Shlomon lähiöön Jerusalemin pohjoisosassa pääkaupungin kuntarajan sisäpuolella. Edellinen yritys sen rakentamiseksi sattui pahaan aikaan USA:n varapresidentti Joe Bidenin ollessa vierailulla Israelissa, mistä Obaman silloinen ulkoministeri Hillary Clinton nosti kovan metelin läksyttäen Netanyahua kolmen vartin ajan syyttäen häntä korkean viran-omaisen tarkoituksellisesta häpäisemisestä, vaikka Biden oli jo sopinut asian.

Kuinka ollakaan, USA:n hallituksen kanta on edelleen jähmeän tiukka, jota EU seuraa omalla lausunnollaan: ”Israelin päättäväisyys jatkaa setlementti-politiikkansa - välittämättä kansainvälisen yhteisön vaatimuksista - ei vain uhkaa kahden valtion periaatteen elinkelpoisuutta, vaan vakavasti kyseenalaistaa sen sitoutumista neuvoteltuun sopimukseen palestiinalaisten kanssa”.

EU:n lausunnossa määritellään Israelin rakentaminen Juudean ja Samaria C-alueille, joissa sillä on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, EU:n omaksuman käsityksen mukaan laittomaksi perustelematta kantaansa kansainvälisin sopimuksin ja päätöksin, jotka yksiselitteisesti tunnustavat juutalaisten oikeuden kansallisen kodin perustamiseksi Englannin miehittämään silloisen Syyria Palestiinan alueille. Niistä Englanti yksipuolisesti lohkaisi 75 % Transjordanian suojeluvaltion perustamiseksi Palestiinan arabiasukkaille. Israelin oikeus rakentaa minne tahansa Juudeassa ja Samariassa on kiistatta ja selkeästi osoitettu Edmond Levyn raportissa, jota pääministeri Netanyahu ei ole halunnut virallisesti hyväksyttää hallituksessa osaksi Israelin virallista politiikkaa, minkä historia tullee osoittamaan karkeaksi virheeksi.
Levyn raportissa esitetään kaikki aiemmat kansainväliset sopimukset sekä Kansainyhteyden ja sen seuraajan YK:n päätökset, joilla Englannille annettiin mandaatti toteuttaa päätös käytännössä, mitä se arabien reaktion pelossa ei koskaan toteuttanut., Englanti asetti yhä kovempia laittomia rajoituksia juutalaisten muuttamisen estämiseksi heille luvattuun maahansa hyläten täten miljoonia juutalaisia natsi Saksan tuhoamispolitiikan armoille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4655454,00.html,

4.       USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jeff Rathke totesi journalistien tiedotus-tilaisuudessa mm: ”Israelin päätös on tuhoisa ja aiheuttaa pettymystä. Tämä kehitys on meille pettymys ja me olemme huolissamme sen aiheuttamasta kehityksestä. Asuntotalojen rakentaminen Jerusalemin itäosissa on tuhoavaa”. Lausunto sellaisenaan on epäselvä, mutta tarkoittanee vain juutalaisten rakentamista.

Rathke selitti USA:n hallituksen jatkavan kantansa osoittamista Israelin hallitukselle korkeimmalla tasolla, ettei Israelin rakentaminen Jerusalemin itäosissa ole laillista. Tämä perustuu USA:n hallituksen omaksumaan kantaan, että Israel miehittää laittomasti Juudeaa ja Samariaa ja Jerusalemin itäosaa. USA:n Jerusalemin konsulaatti puolestaan jatkaa tahallista Israelin omistusoikeutta kiistävää toimintaansa käytännössä rikkoen Israelin asettamia liikenne- ja turvallisuus-määräyksiä aiheuttaen toistuvia vaarallisia ja diplomaattisesti vaikeita tilanteita. Tämä puolestaan rohkaisee PA:n arabeja hyökkäilemään juutalaisautoilijoita vastaan Juudean ja Samarian maanteillä kivin ja polttopulloin ja myös tuliasein.
Presidentti Obama uhkailee, ettei USA enää anna Israelille aiemmin automaattista diplomaattista tukea YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa, mutta on kongressin pelossa joutunut muotoilemaan julkiset lausuntonsa sovitteleviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195203#.VU7hCVPxQwA

5.       EU JA USA ovat esittäneet huolensa Netanyahun oikeistolaisen hallituksen suuntauksesta laatia lakeja, joita ne eivät pidä demokraattisina.
Ensimmäisenä niistä on Ayelet Shakedin v. 2013 esittämä laki, jolla Israelin valtio määritellään juutalaiseksi valtioksi. Tämä on huolestuttanut paitsi joitain ulkomaita myös Israelin vähemmistökansalaisia, jotka pelkäävät voivansa joutua painostuksen alaisiksi. Tämä koskee ennen muita Israelin arabeja, mutta myös kristittyjä, druuseja ja armenialaisia ja muita vähemmistöjä. Shaked on uusi oikeusministeri.

Toinen kiistaa herättänyt lakiesitys, jotka on vuosikaudet yritetty edistää ilman tulosta, koskee Israelissa toimivia ei-hallituksen tukemia NGO-järjestöjä, jotka saavat ulkomaista tukea – jopa automaattisesti joittenkin valtioitten budjettivaroin, mikä esittää koko NGO-määritelmän omituiseen asemaan. Nämä järjestöt seuraavat etenkin Israelin harjoittamaa toimintaa ja rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistelleen Israelia vahingoittavia raportteja kansainvälisten järjestöjen ja Israeliin vihamielisesti suhtautuvien järjestöjen käyttöön. Toiset NGO-järjestöt seuraavat sotilaitten toimintaa tarkastusasemilla ja tiesuluilla tehden niistä raportteja oikeustoimia ja YK:lle jatkotoimia varten.

USA:n ja EU:n kannan mukaan tällaisia lakeja laaditaan ja toteutetaan enää entisen NL:n alueilla, mutta jotka eivät kuulu demokraattiseen hallintoon. Ne eivät kuitenkaan ota huomioon, että Israel elää jatkuvien hyökkäysten alaisena sekä
kotimaassa että ulkopuolisten toimesta. Euroopassa enempää kuin Yhdys-valloissakaan ei ole vielä saatu tarpeeksi omakohtaista kokemusta, miten tällaiset NGO-nimikkeen alla kulkevat järjestöt voivat vaarantaa maan turvallisuutta ja toimia yhteistyössä valtion vihollisten kanssa sen puolustustahdon alentamiseksi.
Käytännössä nähtäneen, miten Netanyahun 4. hallitus pystyy soluttamaan Knessetissä valmiiksi ristiriitoja aiheuttavia lakeja 61 kansanedustajan voimin.

6.       PA:n vaikutusvaltainen virkailija Ramallahissa sanoo, että sekä EU että USA painostavat PA:n johtoa aloittamaan rauhankeskustelut Israelin kanssa, mitkä tulisi aloittaa järjestämällä Netanyahun ja Abbasin kahden keskinen tapaaminen. Asiasta kertoi julkisuuteen Lontoossa toimiva Al-Quds Al-Arabiya uutistoimisto.
PA:n virkailija ei halua nimeään julkisuuteen, sillä ilman Abbasin hyväksyntää annetusta lausunnosta voi joutua poliisin pidättämäksi ja kuulusteluihin, joissa viis- välitetään ihmisoikeusloukkauksista (PA toimii käytännössä sharialain alaisena).

TIMES OF Israel sanoo, ettei uutiselle ole saatu vahvistusta Ramallahista. Abbas on antanut lausuntoja, joissa hän kutsuu Netanyahun uutta hallitusta rauhan vastaiseksi todeten, että valinta on edelleen ”setlementtien” ja rauhan välillä.
Alkuperäinen suunnitelma Ramat Shlomon rakentamiseksi käsitti 1 600 asunto-yksikköä, mutta se jouduttiin hyllyttämään lähinnä USA:n painostuksesta. Nyt uudistettu suunnitelmaa käsittää vain 600 asuntoa, jota USA myös vastustaa pitäen sitä laittomana ja vahingollisena etenkin kahden valtion toteuttamiselle. 
Tämä kahden valtion periaate elää edelleen USA:n, YK:n ja EU:n terminologiassa, vaikka Israelissa sen katsotaan kuolleen jo kauan sitten ja vain odottavan virallista hautaustaan.

YKSI SYY Sionistisen Unionin ottamiseksi Netanyahun hallitukseen on se, että rauhanprosessi voitaisiin sysätä Unionin hartioille ja vapauttaa pääministeri muihin ajankohtaisiin kysymyksiin. Ongelmana on Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni, joka vannoo, ettei hän mene Netanyahun hallitukseen sen avustamiseksi. Kukaan ei ole häntä kutsunutkaan, eikä hän ole suosittu Unionin sisälläkään, jossa Labourin entinen puheenjohtaja Shelly Yechimovich ei voi sietää häntä. Hän boikotoi Unionin viimeistä kokousta todeten, ettei Livniä ole valittu Unionin puheenjohtajaksi, ja että Labourin puheenjohtaja on Isaac Herzog. http://www.timesofisrael.com/report-us-eu-pressing-for-israeli-palestinian-peace-talks/,

7.       DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Qalamoun taistelu Syyrian ja Li´banonin rajalla on elämän ja kuoleman kysymys Bashar Assadikke, Hassan Nasrallahille, sekä Iranin Al-Quds joukkojen komentajalle Qassem Soleimanille. Taisteluja Qalamousta on käyty useita päiviä, ja kuolonuhriluvut kasvavat molemmin puolin ilman ratkaisua.
Syyrian armeijan ja Jizbullahin vastassa on ”army of conquest”, jonka vahvin edustaja Al-Nusra Font on saanut hovikelpoisuuden Obaman hallituksen silmissä, joka toimittaa sille raskasta aseistusta Saudi Arabian, Turkin, Qatarin ja UAE:n kanssa. Nämä uudet aseet voivat ratkaista koko Syyrian kysymyksen.
Basrallah sanoi äskettäin, ettei hän anna rillisiä lausuntoja Qalamoun taisteluista,
sillä taistelut ovat jatkuneet jo useita päiviä todeten, että niiden tulokset päättävät
Hizbullahin kohtalon, kuten myös Assadin hallituksen jatkumisen.
Obaman hallitus on delegoinut Syyrian ongelman kolmelle virkailijalleen, kuten DF sanoo. Syyria suostui tuhoamaan massatuhoaseensa, mutta joissakin tapauksissa sen epäillään turvautuineen uudelleen kemiallisiin aseisiinsa. Näistä viimeisin on Idlibin taistelu, jossa tarkkailijat ovat havainneet merkkejä antrasiksen ja VX- hermomyrkkyjen käyttämisestä ns. tynnyripommeissaan, joita pudotetaan helikoptereista. Niitä ovat käyttäneet myös kapinalliset. Idlibin taistelu kääntyi Assadin joukkojen voitoksi.

IRANIN asema Syyrian kohtaloa kehiteltäessä on vielä tuntematon, sillä Teheran on asettanut arvovaltansa vaakalaudalle. Sen ei ole helppoa suostua siihen, että Assadin hallitus kaatuu ja Syyrian johdon ottavat kapinalliset joukot. Teheran voi käyttää Lausannen neuvotteluja Obaman käden vääntämiseksi. Niiden onnistuminen kesäkuun 30 päivään mennessä on Obaman legasin kannalta elintärkeä, sillä hänellä ei ole paljon näytettävää voitoista ulkopolitiikan alueilla; Jemen on surkea tappio.
Obama on DF:n mukaan kuitenkin päättänyt asettaa panoksensa Iranin vallankumousjoukkojen komentajan Ali Jaafarin hyväksi, mikä voi aiheuttaa ristiriitoja Teheranin hallituksessa. http://www.debka.com/article/24590/Qalamoun-battle-is-do-or-die-for-Bashar-Assad-Hassan-Nasrallah-and-Iran%E2%80%99s-Gen-Soleimani-

8.       UUTISOTSIKOITA
·         Etiopiasta Israeliin muuttaneet siirtolaiset aikovat järjestää uuden mielenosoituksen tänään sunnuntaina Tel Avivissa. He ovat päättäneet nostaa asiansa syrjinnästä ja poliisin turhan rajuista otteista koko kansan tietoisuuteen, eikä jättää sitä tällä kertaa poliitikkojen lupausten varaan. Poliisi aikoo kuitenkin turvautua hankkimiinsa mellakan torjunta menetelmiin ja varusteisiin huolimatta kovasta kritiikistä poliisin asemansa käyttämisestä vähemmistön nujertamiseksi. Edellisen mielenosoituksen aikana haavoittui kymmeniä mielenosoittajia ja poliiseja, eivätkä otteet liene yhtään pehmeämpiä tälläkään kertaa, Ayalon valtatie sulkeutuu, ja toinen pienempi mielenosoitus järjestetään Rishon Lezionin alueelle. Joukot kokoontuvat määrätyille alueille 14.00 aikoihin Beit Sokolovin edustalle, jossa pidetään tiedotustilaisuus lehdistölle. Poliisin mukaan mielenosoitus on laiton, mikä voi vaikuttaa poliisin asenteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195230#.VU8ck1PxQwA
·         Egyptin julkistaman tiedon mukaan Siinailla surmattiin 725 terroristia viimeisen kuuden kuukauden aikana. Egyptin armeijan lauantaina julkistaman raportin mukaan pahin vastustaja on Ansar Beit Al-Maqdis, joka toimii pääosin Siinain pohjoisosissa saaden avustusta Hamasilta, kuten armeija väittää. Yksin helmikuussa surmattiin 173 terroristia, alimmillaan 44 kuukaudessa. Armeija on pidättänyt 1873 epäiltyä ja 206 muuta etsittyä. Poliisi on takavarikoinut 591 rekisteröimätöntä autoa ja 1 447 moottori-pyörää tuhoten osan niistä. 1923 piilopaikkaa tuhottiin sekä takavarikoitiin 80 000 patruunaa. Tämä osoittaa, että rahaa on runsaasti käytettävissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195229#.VU8e41PxQwA
·         Siinailla toimiva ISIS sanoo hyökänneensä Hamasin asemia vastaan Gazassa. Raportin mukaan se mobilisoi joukkojaan Gazassa odottaen Hamasin vastaiskua. Gazassa toimivat salafiyksiköt etsivät suhteita Siinain ISIS-joukkojen kanssa muodostuakseen sen alayksiköksi. PA:n turvallisuusmiehet varoittavat, että Islamin Valtio aktivoituu Gazassa toimien yhteistyössä Siinailla toimivien IS-joukkojen kanssa. Journalisti Cal Berger kertoo tietävänsä, että Gazassa toimii 8 Salafi-ryhmää. Osa sen miehistä kuului aiemmin Hamasiin, mutta erosivat siitä se sopiessa Fatahin kanssa ja osallistuen vaaleihin. Rahoitus hoidetaan ryhmän sisäisesti. Hamasin edustaja vakuuttaa, ettei niistä ole vielä vaaraa alueen tasapainotilalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195224#.VU8pyFPxQwA
·         Pääministeri sanoi avatessaan hallituksen istunnon, että Israel oli estänyt Hizbullahia avaamasta uutta rintamaa Iranille Golanilla, ja että myös muut uhkayritykset rajoilla pystyttiin torjumaan. Hallitus päätti lisätä ministereitten lukumäärää vastoin opposition uhkauksia. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/PM-Israel-foiled-Irans-efforts-to-open-new-front-on-Golan-402612
·         Melbournessa Australiassa poliisi sanoo estäneensä varsin pitkälle kehitellyt iskun jotain julkista tilaisuutta vastaan, epäilty mies on 17-vuotias. http://www.jpost.com/International/Would-be-Melbourne-bomber-was-well-advanced-in-plot-to-attack-public-event-402613
·         Sveitsin poliisi ilmoittaa, että useita ihmisiä kuoli tulituksessa Aargaun kanttonissa. Wuerenlingen yhteisön asuntorakennuksessa ja sen ulkopuolelta löydettiin useita ruumiita. Yhteisössä asuu 4 500 ihmistä. Poliisi pitää tiedotustilaisuuden myöhemmin tänään. Tiedot tulituksen syystä ja aiheuttajista ovat vielä epämääräisiä. http://www.jpost.com/International/Several-killed-in-Switzerland-after-shooting-spree-402606
·         Israelin poliisi pidätti takaa-ajon jälkeen perjantaina kaksi palestiinalaista 60 km Jerusalemin pohjoispuolella. Heillä oli autossaan 2 ladattua Carl Gustav puoliautomaattiasetta. He olivat matkalla Jerusalemiin. http://www.debka.com/newsupdatepopup/11306/
·         Poliisi pidätti lauantai-iltana kaksi Hebronin asukasta epäillessään heidän tehneen kolarin poliisiauton kanssa haavoittaen yhtä heistä. Tapausta pidettiin aluksi tapaturmana, mutta todettiin myöhemmin tahalliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195221#.VU85wlPxQwA,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195206#.VU86qFPxQwA,
·         Sotilaat haavoittivat 17-vuotiasta Gazan arabia tämän lähestyessä aitaa varoituksista huolimatta. Hän oli osa arabiryhmää, joka ei välittänyt varoituksista pysytellä kaukana turva-aidasta Gazan pohjoisosassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195199#.VU8621PxQwANo comments: