Sunday, May 03, 2015

SUNNUNTAI 03.05.15

SUNNUNTAI 03.05.15
1.       JUUTALAISTEN uusi työviikko alkaa aivan ennusteiden mukaan mittarin osoittaessa 12 asteen lämpötilaa, joka noussee huippulukemiin 24 astetta iltapäivällä. Taivas on pilvetön tänään, mutta puolipilvinen huomenna lämpötilan hieman notkahtaessa, mutta palatessa takaisin 24 asteen tienoille ja hieman ylikin. Näin ennustetaan, mutta ne ovat vain ihmisten kaavailuja.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -24; Tiberias 15 -29, Suolameri 20 -31; Eilat 21 -35 +C-astetta. Eilatissa lämpötila nousee keskiviikkona lähelle 40 astetta, ja muuallakin maassa todettaneen vähittäistä lämpenemistä taivaan pysyessä pilvettömänä.

2.       USA:n ulkoministeri John Kerry jatkaa omaa ydin-sotaansa pääministeri Netanyahun kanssa kummankin vakuutellessa maailmalla omien näkökantojensa oikeellisuutta.
Kerry kehottaa P5+1 maiden ja Iranin välille kehittyvän ydinsopimuksen vastustajia ja arvostelijoita ”katsomaan tosiasioita”, kuten hän asetteli sanansa harvinaisessa Israelin TV:lle antamassaan haastattelussa väittäen, että sopimuksen vartijat pysyvät vartiotorneissaan ”ikuisesti”, kuten ja sanoi.  
Kerry syytti sopimuksen vastustajia hysteriasta – selvästi tarkoittaen Netanyahua ja hänen tukijoitaan sanomatta sitä suoraan. Kerry on tietenkin vain Obaman nimittämä rakkikoira, jota suorittaa haukkumiset hänen puolestaan.

Kauheaa on seurata sivusta, miten USA:n presidentit kerran toisensa jälkeen leikkivät ”kaikkivaltiasta” Israelin turvallisuuden kustannuksella. Näkyvin epäonnistuminen nähtiin Jim Carterin aikana hänen kieltäessä välttämättömän tuen Iranin shaahilta Reza Pahlavilta antaen näin vapaat kädet ajatollah Khomeinein nousulle valtaan, mikä oli alkuna Iranin islamilaiselle tasavallalle ja kaikelle, mitä sen jälkeen seurasi. (Carter oli eilen Ramallahissa sanoen, ettei Bibi halua rauhaa.)
Carter pyrki tunnustavana kristittynä vetoamaan Khomeinin uskonnolliseen vakaumukseen ollenkaan huomioimatta ja ymmärtämättä hänen todellisia tavoitteitaan ja uskonnollista fanaattisuuttaan. Carter jopa teetätti Raamatusta nahkakansiin sidotun erikoispainoksen, jonka hän lähetti Khomeinille vedoten siihen, että kun he molemmat ovat uskonnollisesti heränneitä, he ymmärtävät toisiaan.
Muslimien mielestä Raamattu on väärennetty, ja ainoa oikea kertomus muinaisista tapahtumista on enkeli Gabrielin ilmoitus Mohammedille Medinan lähellä sijaitsevassa luolassa, jossa Muhammed kävi meditoimassa.

JOHN KERRY ei liene muslimi, vaikka hän toisinaan pyyteleekin Allahin suojelua vaikka onkin perimältään juutalainen ja hänen omaisiaan surmattiin natsileireillä. Hän kertoi TV-10 haastattelussa USA:n ulkoministeriössä Washingtonissa, että itse asiassa ydinsopimus Iranin kanssa suojelee Israelia.
”Presidentti Obama on vahvasti vakuuttanut, etteivät he saa ydinasetta – meillä on tarkastajia siellä joka ainoana päivänä, ei 10 vuoden aikana, vaan ikuisesti”, kuten Kerry sanoi ennustajaeukkona.
Kerry jatkoi selvästi osoittaen ennen muita Netanyahua, että ”asiaan liittyy paljon hysteriaa” ja kehotti katsomaan vielä työn alla olevan sopimuksen tosiasioita.
Hän tyynnytteli myös Persianlahden arabimaita, joilla on paljon ajankohtaisempi pelko Iranin laajennushaluista juuri heidän suuntaansa. Saudi Arabian öljykenttien valtaosa sijaitsee Arabian niemimaan itäosissa, joissa asuu runsaasti shia-muslimeja.
Kerry lupaa Persianlahden alueen arabimaille sotilaallista tukea, mihin sisältyy F-35 koneitten toimituksia 3 vuoden aikana, mikä huolestuttaa syvästi Israelia. http://www.timesofisrael.com/critics-of-iran-deal-are-guilty-of-hysteria-kerry-tells-israeli-tv/,http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/biden-iran-2-3-months-from-nukes/2015/05/03/,

3.       USA:n presidentinvaalien republikaanien ehdokkaat alkavat selkiytyä. Raporttien mukaan he kannattavat laidasta laitaan Israelin ja tuntevat vastenmielisyyttä ellei peräti halveksuntaa Teheranin käyttäytymisestä, kuten Bill Barrown laatimassa artikkelissa todetaan. Hän toteaa aluksi, että vaalitaistelun aikana he joutuvat kääntymään toisiaan vastaan, mutta tällä hetkellä osoittavat hylkäystään Obaman politiikalle, Iranille ja Lähi-Idän ääriaineksille.

ETELÄ Carolinen konventiossa Floridan entinen kuvernööri Jebb Bush kutsui Obaman harjoittamaa kansainvälistä politiikkaa ilmiselväksi katastrofiksi. Pennsylvanian entinen kuvernööri Rick Santoro pitää Obamaa heikkona.
Teksasin entinen kuvernööri Rick Perry kutsui hallituksen harjoittamaa politiikkaa horjuvaksi ja epämääräiseksi.
Senaattori Lindsey Graham Etelä Carolinesta kutsui Obamaa kansainvälisillä areenoilla voimattomaksi.
Sekä Graham että Ted Cruz Teksasista kritisoivat Obaman tapaa ”johtaa takaa”.

Kaikki viisi republikaanien ehdokasta antavat yksimielisesti tukensa Israelille ja osoittavat vastenmielisyytensä Irania vastaan. Artikkelin kirjoittaja toteaa kuulijoiden helposti sopeutuvan ehdokkaiden osoittamiin mielipiteisiin jopa huudellen välihuudossaan aamentaan.
Tämä sopii myös hyvin heidän osoittaessaan demokraattien pääehdokkaalle Hillary Clintonille. ”Hillary Clinton ei ole oikea henkilö johtaman kansaa tasaisempaan tulevaisuuteen”, sanoi Jebb Bush. ”Hänen sormenjälkensä näkyvät kaikissa näissä ulkopolitiikan katastrofeissa”.

PRESIDENTTIEHDOKKAIDEN vaaliteemat ovat yhä selvemmin saamassa myös uskonnollista sisältöä joittenkin todetessa tilannetta juutalaiskristillisen uskonnon ja islamin kannattajien väliseksi kulttuurisodaksi. Santorium meni vähän pitemmälle todeten, ettei islam ole moderni muoto islamia, vaan edustaa 7. vuosisadan kulttuuria heittäen lonkalta: ”Ehkä meidän tulisi pommittaa heidät takaisin 7. vuosisadalle”. Bush ilmaisi varmaan lukuisten Amerikan kristittyjen tunnot todetessaan, että Israelin juutalaiset edustavat Jumalan tekemää VT:n liittoa muinaisten juutalaisten kanssa, minkä perillisiä he ovat. ”Peruspolitiikan tulisi tehdä selväksi ystävillemme, että heillä on meidän tukemme, ja vihollistemme tulisi samoin tiedostaa tämä tosiasia”, Bush sanoi. Obaman harjoittama politikka Syyriassa ja Irakissa sekä Afrikassa on myös ollut ehdokkaiden kriittisessä tarkastelussa. http://www.timesofisrael.com/on-gop-campaign-trail-fear-of-iran-and-loathing-for-obama/

4.       SITÄ mukaa kuin P5+1 maiden ia Iranin välinen ydinsopimuksen valmistuminen allekirjoituskuntoon 30.06.2015 lähenee, Israelin huolestuminen Obaman toimista Persianlahden arabimaiden rauhoittelemiseksi kasvavat. Obaman hallitus on jo vihjaíllut, että se voi toimittaa niille F35 koneita kolmen vuoden kuluessa sopimuksen valmistumisesta Iranin kanssa.  
USA:n puolustusministeri Ashton Carter antoi ryhmälle Lähi-Idän asiantuntijoita tehtäväksi suositella toimia, joita USA:n tulisi tehdä Saudi Arabian ja Persianlahden maiden, ennen kaikkea UAE, rauhoittelemiseksi Iranin sopimuksen vastapainoksi. Hänen uskotaan tiivistäneen antamansa tehtävän muotoon. ”Miten tehdä GCC-maille selväksi, ettei Amerikka tule ojentamaan Persianlahden arabimaiden talon pääavaimia Iranille ja sitten käännä huomionsa Aasiaan”?

GULFMAIDEN yhteistoimintaneuvoston (GCC) neuvottelijat ovat tavanneet USA:n hallituksen edustajia pyytäen, että USA antaa heille sitovamman dokumentin kuin vain memorandumin, jota Obaman ei tarvitse hyväksyttää kongressissa. He ovat kuitenkin todenneet, ettei heillä ole aikomusta suoraan vastustaa sopimuksen syntymistä, koska se olisi ajan haaskausta, mutta heidän huolensa on Iranin vaikutusvallan kasvaminen ja naapurimaiden painostaminen saatuaan käytännössä ydinvaltion aseman, minkä toteutumista ei voi enää estää.

USA on tähän saakka pyrkinyt pitämään asetasapainoa Israelin ja arabimaiden kanssa kieltäytymällä myymästä arabeille kehittyneimpiä aseitaan, mutta Obaman muslimi-myönteinen politiikka on muuttamassa kaiken. http://www.timesofisrael.com/israels-military-edge-at-risk-as-obama-scrambles-to-placate-arab-fears-on-iran-deal/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranin apulaisulkoministeri Hossein Amir Abdollahian toteaa, että Iranilla ia Jemenillä on yhteiset turvallisuusvaatimukset kritisoiden samalla lauantaina julkistetussa TV-ohjelmassa Saudi Arabian seikkailupolitiikkaa, kuten valtion TV:n websivulla todetaan. Hän sanoi Saudi Arabian julistaman sodan houti-kapinallisia vastaan hyödyntävän vain Israelia. Iranin suorittamat USA:n alusten miehittäminen kansainvälisillä merialueilla on herättänyt ihmettelyä, mihin se tällä pyrkii USA:n ja Iranin välisten ydinneuvottelujen ollessa loppusuoralla. Tilanteet on kuitenkin pystytty selvittämään ilman avointa yhteenottoa sota-alusten välillä, mutta vaara on potentiaalinen. http://www.timesofisrael.com/iran-yemen-share-common-security-says-iranian-official/
·         Israelilaisia varoitetaan terrori-iskun mahdollisuudesta Tunisiassa, minkä Tunisia hallitus kiistää. Israelin terrorin vastainen toimisto antoi vakavan varoituksen kehottaen israelilaisia pysyttelemään poissa Tunisiasta lag ba-omer juhlaan mennessä ja sen aikana. Lag baOmer päivä on torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194882#.VUXQYFPxQwA
·         IDF:n eteläisen lohkon komentaja sanoo taistelevansa Hamasin rakentamien tunnelien tuhoamiseksi mutta sanoo, ettei hän saa riittävää tukea puolustus-ministeriöltä. Hän sanoo, että koko eteläinen Gaza valmistautuu kiireellä uuteen sotaan ja on asettanut 1000 miestä useassa vuorossa rakentamaan uusia hyökkäystunneleita, joita se sanoo oleva<n yli 30 eli saman verran, mitä IDF tuhosi Gazan kesäsodan aikana. Hamas on raporttien mukaan hankkinut tehokkaita porauskoneita työn jouduttamiseksi. Näistä raporteista huolimatta Israel toimittaa jatkuvasti rakennusmateriaaleja Gazaan, suurimman päiväkohtaisen toimituksen ollessa 14 000 tonnia. Israel joutuu taistelemaan monella rintamalla samanaikaisesti; toisaalta pyrkien estämään aseisiin soveltuvien materiaalien toimitukset, mutta toisaalta taistellen maailman yleistä tuomitsevaa mielipidettä vastaan, joka syyttää Israelia Gazan saartamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194880#.VUXRkVPxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194848#.VUXUhFPxQwA,
·         Pääministeri Netanyahulla on vasta kohden puolueen allekirjoitukset hallitus-yhteistyöstä, mutta neuvotteluja käydään kiireellä Shahin, Israel Beitenun ja Jewish Home puolueiden kanssa. Neuvotteluja vaikeuttavat Shasin ja Jewish Homen välinen kilpailuasetelma uskonnollisen kentän valvonnasta. Deri uhkaa, ettei hän suostu kompromisseihin, vaikka Jewish Home onkin taipuvaisempi. Ministerilistan tulee olla valmis keskiviikkona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194891#.VUXUwlPxQwA
·         16-vuotias arabinuorukainen yritti puukottaa IDF:n sotilasta bussissa matkustajien poistuessa siitä turvatarkastuksen vuoksi Gush Etzionin ja Jerusalemin välisellä tunnelitiellä. Sotilaat selvittivät tilanteen ilman verenvuodatusta. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-foils-stabbing-attempt-at-gush-etzion-tunnel-checkpoint/2015/05/02/,

·         Etiopiasta muuttaneet juutalaiset järjestävät uuden mielen-osoituksen Tel Avivissa tänään poliisin brutaalia toimintaa vastaan. http://www.timesofisrael.com/ethiopian-israelis-bring-anti-racist-protest-to-tel-aviv/,http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arabs-leaders-to-join-ethiopians-in-new-protest-against-police/2015/05/03/,
·         Israel purkaa Nepaliin lähettämänsä avustusjoukot todetessaan, ettei juuri ole mahdollista löytää henkiin jääneitä. Yksi israelilainen mies on kateissa, ja hänen etsintöjään jatketaan.  http://www.timesofisrael.com/some-of-idf-team-to-leave-nepal-as-search-persists-for-missing-trekker/,http://www.timesofisrael.com/amid-destruction-in-nepal-signs-of-rebirth/,

No comments: