Friday, May 29, 2015

PERJANTAI 29.05.15

PERJANTAI 29.05.15
1.       LÄMPÖMITTARI osoitti aamulla puoli seitsemän maissa 18 lämpöastetta, mikä hellesäiden jälkeen tuntui viileältä. mutta noussee iltapäivään mennessä jonnekin 25 asteen tienoille. Samaa lämpötilaa ennustetaan myös huomiseksi. Taivas pysyttelee puolipilvisenä vanhan sinisen taivaan pilkistellessä pilvien raoista, kuten aamulla lehteä hakiessa kadulta. Sunnuntaista lähtien ennustetaan lämpötilan pientä nousua taivaan kannen pysytellessä osittain tai kokonaan pilvettömänä.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 17 -23; Tiberias 24 -30; Suolameri 28 -35; Eilat 24 -35 +C-astetta. Times of Israel mukaan taivas on pilvetön ennusteajan loppuun saakka. Israelilaisilla o outo tapa jättää pieniä lapsia autoonsa ikkunat suljettuina. Ainakin neljä tapausta on rekisteröity lehtien palstoilla, viimeinen eilen, jolloin sivulliset olivat havainneet tilanteen ja rikkoivat auton ikkunan saadakseen vauvan ulos tuli-kuumasta autosta, mutta hänet vietiin sairaalaan tarkkailtavaksi. Monet aikuisetkin ovat valittaneet pääsärkyä, heikkoutta ja hengitysvaikeuksia helteen ja sitä seuranneen hiekkapölyn seurauksena, joka pimensi ilman eilen torstaina. Oheisessa linkissä osoitetaan, miten helteellä voi paistaa pizzaa autossa, ja varoitetaan unohtamasta pieniä lapsiaan autoon muka kiireen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/burning-pizza-video-warns-how-summer-heat-turns-cars-into-ovens/

2.       KANSAINVÄLINEN jalkapalloliitto FIFA:n kongressi äänestänee tänään perjantaina Zyrichissä Israelin potkaisemiseksi ulos järjestön jäsenyydestä eilisen illan viime hetken ponnisteluista huolimatta poistaa äänestys ohjelmasta.
PA:n arabien delegaatio on saanut ujutettua karkean politiikan kansainvälisen urheilu-järjestön ohjelmaan vastoin järjestön omia sääntöjä, mikä tendenssi häiritsee kaikkien kansainvälisten järjestöjen toimintaa etenkin YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa.
Yksityisesti monet jalkapallifederaatiot ovat vakuuttaneet äänestävänsä kongressin kokouksessa Israelin puolesta, mutta PA:n arabien esitys on joka tapauksessa sekoittanut liiton toiminnan, jota järkyttävät juuri ennen äänestystä paljastetut räikeät korruptiosyytökset FIA:n virkailijoita vastaan, joista Sveitsin poliisi pidätti useita odottamaan heitä vastaan nostettuja oikeustapauksia. On ilman muuta selvää, että Qatarin ja Venäjän voitelemia edustajia on monien federaatioiden edustajien joukossa. Euroopan jalkapalloliitto UEFA vakuuttaa kannattavansa Israelia, mutta äänestys on salainen, jossa monet edustajat voivat liittyä saamansa voitelun saattelemina Israelia rankaisevien joukkoon. Yksipuolisen propagandan aivopesemät edustajat voivat todellisen informaation puutteessa äänestää Israelia vastaan, kuten ne ovat tehneet YK:ssa.
FIFA:n presidentti Sepp Blatter vieraili Israelissa äskettäin voidakseen löytää kompromissiesityksen kärjistyneen tilanteen laukaisemiseksi, mutta PA:n äänekkäin edustaja Jibril Rajoub, entinen terroristi ja murhaaja, sulki pois kaikki sovittelujen mahdollisuudet. Hän hakee Abbasin manttelia ja siksi haluaa näyttää kovanaamaa. Blatter itse on kovan painostuksen alla, sillä häntä vaaditaan eroamaan.  
PA syyttää Israelia arabien liikkumavapauden rajoittamisesta, mikä koskee myös jalkapalloilijoita, huomioimatta, ettei Israelin jalkapalloliitolla ole mitään osuutta rajoitusten poistamisessa, jotka ovat osa Israelin turvallisuuskysymyksiä, ja niistä päättävät puolustusministeriö ja hallitus.

3.       FIFA:n 79-vuotias presidentti Sepp Blatter on vuosien kuluessa jakanut miljardeja USD maailman jalkapalliliitoille, ja on edelleen suosittu niiden keskuudessa. Hänen jatkamisestaan FIFA:n johdossa äänestetään tänään sen ohessa, että liiton yhtenäisyys on vaarassa rikkoontua paljastuneen valtavan korruption vuoksi, jossa USA:n hallitus nosti syytteet yhdeksää virkailijaa vastaan. Blatter on johtanut järjestöä 17 vuoden ajan ja odottaa jatkosopimusta. Fifan 209 jäsenen uskotaan antavan hänelle vielä yhden kauden mandaatin.
FIFA:n tulot vuosien 2011 -2014 aikana olivat 5.72 miljardia USD, josta se jakoi kehitysvaroja 1.05 miljardia USD. Sen ”maaliohjelma” rahoitti 200 kohdetta kukin arvoltaan vähintään 500 000 USD, mikä valmensi monet virkailijat uskollisiksi Blatterille uusien rahoitusten toivossa. Blatterin paikkaa himoitsee jordanialainen prinssi Ali bin Hussein, jota ei ainakaan voitane syyttää Israel myönteisyydestä.

-          Euroopan jalkapallounionilla (UEFA) on 53 ääntä. Sen jäsenistä ainakin 45 kannattaa Husseinia. UEFA:n johtaja Michel Platini kehottaa Blatteria eroamaan.
-          Pohjois-ja keski Amerikan ja Caribbean unionille CONCACAF on 35 ääntä. Sen johtaja Sunil Gulati arvioi, että USA ja Kanada suosivat Husseinia, mutta muiden maiden edustajissa on Blatterin kannattajia.
-          Afrikalla konfederaatiolla CAF on 54 ääntä. Se tukee vahvasti Blatterin valintaa.
-          Aasian konfederaatiolla AFC on 46 ääntä. Osa kannattaa Alia, osa Blatteria.
-          Etelä Amerikan konfederaatiolla on 10 ääntä, ja kannattanee Blatteria.
-          Oceanian konfederaatiolla on 11 ääntä, kannattanee Blatteria. http://www.timesofisrael.com/a-look-at-the-voting-blocs-in-the-fifa-president-balloting/

4.       HARVINAISESSA haastattelussa Syyriassa Assadin armeijaa vastaan taistelevan Al-Nusra Front johtaja Abu Muhammed al-Golani määrittelee tulevaa hallintoaan ja tämän hetken tilannetta pettäen monien odotukset, että hän olisi katkonut siteensä Al-Qaidaan ja sen johtajaan Ayman al-Zawahriin .

Golani keskusteli 50 minuuttia kestäneen haastattelun aikana Al-Jazeeran toimittajan kanssa keskiviikkoiltana pää peitettynä mustalla kankaalla.
Ohjelma oli ironisesti – kuten artikkelissa todetaan - otsikoitu nimellä ”Ilman rajoja”, joka on ollut IS:n toimintaperiaatteena mitätöidessään Irakin ja Syyrian välisen rajan.
Golani paljasti haastattelussa, miten läheinen hänen ideologiansa on al–Zawahirin kanssa, jolta hän saa strategiset ohjeensa. Hän tähdensi haastattelussa, ettei hänen toimintansa suuntaudu länsivaltoja vastaan, vaan nimenomaan Assadin hallituksen kaatamiseen - ei ainakaan tässä vaiheessa.  
HAASTATTELUN painopiste keskittyi kuitenkin Al-Nusran suhtautumiseen Syyrian uskonnollisiin vähemmistöihin, josta esitän kursorisen yhteenvedon.
-          Syyriaa hallitsevat alaviitit ovat Golanin käsityksen mukaan erehtyneet uskontonsa sisällyksessä. Voidakseen saavuttaa Al-Nusran luottamuksen heidän tulee luopua siitä ja palata oikeauskoisen islamin veljiensä joukkoon. Vain siten he saavat Al-Nusran suojelun. Alaviittejä on n. 10 % Syyrian kansasta.
-          Druusit on toinen uskonnollinen vähemmistö Syyriassa, jotka Golani luokittelee samoin harhautuneiksi ja joiden tulee luopua harhauskonnostaan ja palata islamin oikeaan uskoon, Al-Nusra suorittaa lähetystyötä druusien parissa kehottaen heitä kääntymään saadakseen islamin suojelun. Hän vakuutti druusien osoittavan ymmärtämystä harhautumisestaan
-          Kristityt ovat suojeltuja Syyrian lakien mukaan, mutta tämä ”kirjan kansa” joutuu maksamaan islamin suojelusta sharialain mukaisen maksun ”jiziya”, jota he eivät maksa vielä Al-Nusran miehittämillä alueilla. ”Sen maksaa se, joka pystyy siihen”. Hän lupasi, etteivät Syyrian kristityt joudu vastuuseen rikoksista, joita USA:n ja Euroopan kristityt ovat tehneet. Hän viittasi siihen, miten Medinan ympärillä oli 12 juutalaista yhteisöä, joista vain niitä rangaistiin, jotka olivat tehneet rikoksia Islamia vastaan Muhammedin aikana. Joulukuussa 2013 Al-Nusra sieppasi 12 Syyrian nunnaa päästäen heidät vapaiksi Qatarin maksamia 16 miljoonan USD lunnaita vastaa. Silminnäkijöiden mukaan Al-Nusran taistelijat pahoinpitelivät sieppaamiaan kristittyjä leikaten heidän jäseniään. Julkiset häväistykset ja raiskaukset olivat yleisiä, mitä Libanonin kristityt odottavat kauhulla, jos Al-Nusra pääsee miehittämään alueita Libanonissa.
-          AL-NUSRA:n joukot taistelevat paitsi Assadin joukkoja, myös sitä tukevia Hizbullahin armeijaa vastaan. Viime päivinä on kerrottu kiivaista taisteluista Qalamoun vuoriston omistuksesta Syyrian ja Libanonin välissä. Se muodostaa luonnollisen esteen Libanonin ja Syyrian kapinallisten välille Kapinallisille vuorten omistus takaisi yhteydet Välimeren rantaan ja sieltä Eurooppaan. Al-Golani vakuuttaa, että Hibullahin romahtaminen on vain ajan kysymys. Hizbullah saa tukea, aseita ja ohjaajia Iranista. Sekä Saudi Arabia että USA haluaa Assadin hallinnon kaatuvan ja siksi tukevat kapinallisten joukkoja. Hizbullahin johtaja Nasrallah tunnustaa, että tappio Al-Nusraa vastaan olisi Hizbullajin loppu. Al-Golani uskoo Hizbullahin luhistuvan ilman taistelujakin ja kehottaa kaikkia libanonilaisia nousemaan sitä vastaan.
Al-Golani tuntee syvää vastenmielisyyttä länsimaita kohtaan, mikä on aitoa Al-Qaidan oppia. Hän on aiemmin todennut, että Al-Nusra pyrkii hoitamaan asiat kuntoon ensin kotonaan ja sen jälkeen ulottavan toimintansa ulkomaille. Länsimaiden ei tulisi tuudittautua näennäisen rauhantilaan, sillä islamin päämääränä on maailman valloitus yhtenäisen kalifikunnan perustamiseksi entisen maailman raunioille. Samoin Israel ei ole ajankohtainen, mutta Jerusalemin valloitus kuuluu ehdottomasti sen päämäärään, koska siitä tulee kalifikunnan pääkaupunki. http://www.timesofisrael.com/in-al-nusra-fronts-syria-no-room-for-religious-minorities/
5.       IRAKIN armeijan joukkojen osoittaessa huonoa menestystä ja jopa pelkuruutta taistellessaan kotimaansa puolesta Islamin Valtion joukkoja vastaan menettäen toistuvasti uusia kaupunkeja ja tärkeitä kohteita vastustajalleen, Kurdien Pesmerga-armeijan yksiköt ovat kääntäneet sotaonnen edukseen. Kurdit ovat saneet tukea USA:n johtaman koaliittion ilmavoimilta.
Kurdien armeijan joukot lähestyvät tärkeää Tel Abyadin kaupunkia, joka on merkittävä kauppakeskus lähellä Trukin rajaa. Kurdit painottavat ilmaiskujen merkitystä IS:n joukkojen keskityksiä sekä tykki- ja ohjusasemia vastaan.

USA ei ole aiemmin huomioinut kurdien taistelumoraalia ja -kykyä. mutta on nyt joutunut tunnustamaan kurdien uskottavuuden ja luotettavuuden. Kurdit ovat vuosikaudet pyytäneet uudenaikaista aseistusta, ohjuksia, kulkuneuvoja ja tieto-liikennevälineitä, mutta sen pyynnöt ovat kaikuneet kuuroille korville. USA:n kantaan lienevät vaikuttaneet pelot, että kurdien itsenäisyysvaatimukset vain hajottavat ilmankin hajanaista Irakia. Nyt raaka todellisuus näyttää kääntäneen Pentagonin epäuskoiset suunnittelijat, vaikka Obaman kanta ei olekaan selvä.

SYYRIAN kurdit ovat osoittaneet samaa pelottomuutta ja päättäväisyyttä taistellessaan IS:n ja muiden kapinallisten joukkoja vastaan vallaten takaisin niiden miehittämiä kaupunkeja, joista Kobanin kaupungin vapauttaminen tammikuussa oli viimeisimpiä merkittäviä saavutuksia. Toukokuun 6. kurdit aloittivat kristittyjen joukkojen kanssa maan koillisosassa sijaitsevan Hassakeh-provinssissa Abdul-Aziz vuoristossa sijaitsevien 221 kylän vapauttamiseksi IS:n vallasta. IS oli käyttänyt vuoristoa pommien ja räjähteiden toimittamiseksi kurdeja vastaan taisteleville joukoilleen. Viimeisen kolmen viikon aikana kurdit olivat vapauttaneet 1 100 neliö km:n suuruisen alueen. He sanovat toimi8vansa kiinteässä yhteistyössä USA:n ilmavoimien esikunnan kanssa kutsuen joskus sen ilmaiskuja vihollisen asemiin. USA:n tavoitteena ja Mosulin ja Raggan vapauttaminen IS:n käsistä. http://www.timesofisrael.com/kurdish-fighters-on-the-march-against-islamic-state/, http://www.timesofisrael.com/us-to-fine-tune-iraq-strategy-in-light-of-ramadi-debacle/,

6.       UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu sanoo periaatteessa kannattavansa aranien esittämää rauhansuunnitelmaa. Hän antoi rauhankeskustelut ministeri Silvan Shalomin hoitoon. Täyden tuen antaminen arabisuunnitelmalle on näissä olosuhteissa kuitenkin mahdoton, koska kukaan ei pysty takaamaan, ettei Israelin vapauttamille alueille syntyisi uusia Gazan Hamasin ja Etelä Libanonin Hizbullahin kaltaisia terrorijärjestöjä, joiden päämääränä olisi Israelin tuhoaminen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-endorses-general-idea-behind-arab-peace-initiative/
-          Australiassa nuoret naiset kuvittelevat Islamin Valtion muodostavan eräänlaisen ihmemaan, jossa naisetkin saisivat kaikki oikeudet siinä missä miehetkin. Heitä tungeksii matkatoimistoihin saadakseen lipun tuonne onnelaan. Monet ovat kuitenkin joutuneet kohtaamaan karvaan todellisuuden, jossa heitä kohdellaan sharialakien mukaan toisen luokan ihmisinä, joiden sana vastaa puolta miehen sanasta. Lukuisat ovat joutuneet suoraan IS:n viihdytysjoukkoihin, eli samaan asemaan, mihin suomalaisia naisia joutui toisen maailmansodan aikana saksalaisten ”sotamorsiamina”. Muutamat seurasivat heitä Lapista Saksaan saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195999#.VWgpaYbxQwA
-          Netanyahu tarjosi ulkoministerin paikka myös Yair Lapidille, mutta tämä kieltäytyi, vaikka varmaan mieli tekisi. Israelin ulkoministeriö on hajonnut vaarallisesti Netanyahun jaettua sen tehtävät kuudelle ministeriölle hänen itsensä hoitaessa ulkoministerin tehtäviä, apulaisenaan Tzipi Hotoveli ilman kansainvälistä kokemusta. Bibi seuraa ”hajota ja hallitse” taktiikkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195983#.VWgrNIbxQwA
-          Nuorten jalkapallo-ottelu Tel Shevassa muuttui kaaokseksi paikallisen joukkueen ja Hapoel Merhavim välillä. Beduiinit seurasivat ottelua myötätunnolla oltuaan voitolla, kunnes tuomarin määräämä vapaapotku tasoitti tilanteen. Yksi arabipelaaja löi tuomaria päähän vastalauseeksi, jonka jälkeen tuomari vihelsi ottelun poikki. Tämä sai raivostuneen yleisön hyökkäämään kentälle mukiloiden pelaajia ja tuomareita. Ottelu päättyi yleiseen sekasortoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195976#.VWgsa4bxQwA
-          Israelissa kehitetään erikokoisia pienkoneita, jotka omalla voimallaan siirtyvät kohteen yläpuolelle joko valokuvaten sitä tai pudottautuen täsmäohjukseksi kamiakaze-tyyliin. Pienimmät painavat vain muutama satoja grammaa tai kolme kiloa. Niitä voidaan käyttää rintamalla tai maalla ja merellä liikkuvia kohteita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195973#.VWguhobxQwA
-          Israelin kotirintama pitää ensi viikon alussa suuret sotaharjoitukset pyrkien imitoimaan tilannetta, jossa maa on täydessä sotatilassa. Sireenit soivat Jerusalemissa 11.05 aamulla ja 19.05 illalla sunnuntaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195964#.VWgv4IbxQwA
-          Kenialainen asianajaja tarjoaa lehmiä Obaman tyttärestä nimeltä Malia. Feix Kirono sanoo rakastuneensa Maliaan tarjoten paikallisen tavan mukaan Obamalle 50 lehmää, 70 lammasta ja 30 vuohta. http://www.jpost.com/Not-Just-News/Obama-offered-50-cows-70-sheep-and-30-goats-for-his-daughters-hand-in-marriage-404478
-          Tel Avivin pormestari Ron Huldai vaatii, että Israelin tulisi Irlannin tapaan hyväksyä homoliitot kansanäänestyksen kautta. http://www.jpost.com/Israel-News/Tel-Aviv-Mayor-Huldai-Israel-should-follow-Irelands-lead-on-gay-marriage-404414No comments: