Friday, May 22, 2015

PERJANTAI 22.05.15

PERJANTAI 22.05.15
1.       LAUANTAI-ILTANA auringon laskettua alkaa yksi juutalaisten suurista juhlista pääsiäisen ja lehtimajanjuhlan ohella. Sitä kutsutaan nimellä Shavuot, joka suomeksi tarkoittaa viikkojen juhlaa, lyhyesti vain viikot.  
JP käsittelee aihetta pääartikkelissaan, jota referoin seuraavassa.
Artikkelissa todetaan, että Pääsiäinen ja Succot liittyvät maanviljelykseen ja historiallisiin tapahtumiin, mutta viikkojuhla on eräänlainen arvoitus, sillä se ei liity juutalaisten kirjoitettuun traditioon.
Suullisen muistitiedon mukaan viikkojuhla kuuluu Lain antamiseen Siinailla juutalaisten koettua ennen sitä eräänlaisen ilmestyksen tai oivalluksen (epiphany) ja tehden Jumalan kanssa liiton pysyä uskollisena Hänelle ja Hänen Lailleen.
Artikkelissa todetaan, että Mooseksen 19.luvun alussa kerrotaan, että ”kolmantena kuukautena siitä, kun israelilaiset olivat lähteneet Egyptistä, juuri sinä päivänä, he saapuivat Siinain erämaahan ja leiriytyivät vuoren kohdalla”.
Mooseksen kertomus jatkuu, miten Mooses nousi Siinain vuorelle Jumalan tykö, joka puhutteli häntä. Siinä Jumala määritteli juutalaisten velvollisuudet: ”Jos te nyt kuulette Minun Sanani ja pidätte Minun liittoni, niin te olette Minun omaisuuteni ennen kaikkia muita kansoja, silla koko maa (earth) on minun, ja te olette minulle pappisvaltakunta ja pyhä kansa. Sano nämä sanat israelilaisille”. (2Ms19:1-6)
JP:n artikkelissa todetaan, että Ms.20 luvussa kerrotaan kymmenen käskyn antamisesta. Shavuot juhlaa vietetään Sivan kuussa, joka on kolmas kuukausi juutalaisessa kalenterissa.
Rabbi Jonathan Sacks spekuloi, että saddukealaiset, jotka hylkäävät suullisen Toran, eivät luultavasti liittäneet Shavuot-juhlaa Lain antamiseen, vaan maanviljelykseen, aikaan, jolloin ”israelilaiset söivät ensimmäistä kertaa Israelin maassa kasvatettua happamatonta leipää ja paahdettuja jyviä, juuri sinä päivänä”. Pääsiäisen jälkeisenä päivänä Jumalan antama manna loppui. (Joos5:10-12) Saddukealaisille tämä merkitsi eräänlaista juutalaisen kansan itsenäisyyspäivää. Sacks toteaa, että jos juhla liittyisi pelkästään kansalliseen itsenäisyyteen, sen merkitys olisi himmentynyt kahden tuhannen vuoden maanpakolaisuuden aikana, ja käsitys poliittisesta itsenäisyydestä olisi samoin hävinnyt. Suullisen Toran ympärille kehittynyt runsas rabbiininen kirjallisuus sen sijaan säilytti tietoisuuden siitä. Heinrich Heine määritteli Toran eräänlaiseksi kannettavaksi kotimaaksi. ”Minne juutalaiset pakotettiin asumaan, he pystyivät löytämään identiteettinsä siitä. Siksi ei ole sattumaa, että (kirjoitettu ja suullinen) Tora annettiin Siinailla, Israelin maan ulkopuolella”.

Ensimmäiset sionistit uskoivat, että juutalaisen kansan paluu Israelin maahan tulee vapauttamaan heidät pakolaisuuden siteistä - mukaan lukien suullisen Toran ympärille kehitetystä rikkaasta rabbiinisesta kirjallisuudesta – palatakseen ennen pakolaisuutta vallitsevaan todellisuuteen.
Välivuosein aikana juutalaiset – sekä uskonnolliset että ei uskonnolliset – ovat oppineet arvostamaan koko juutalaisen tradition kokonaisuutta, mukaan lukien uudenlaista sovellusta tähän traditioon ja juutalaisuuden epäortodoksisia ilmaisumuotoja siitä.
Shavuotin vastainen yö vietetään synagogissa Toran tutkimisessa. Shavuot juhlassa juhlitaan sekä kansallisia että kulttuuri/uskonnollisia muotoja juutalaisessa identi-teetissä ja kunnioitetaan molempien merkitystä juutalaisen kansan menestymiselle. http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-Post-Editorial-Shavuots-dual-meaning-403816
Koska viikon ensimmäinen päivä sunnuntai on suuri juhlapäivä, sallinette, että siirrän alkuviikon raportin laatimisen maanantaiksi.

2.       ENNUSTEIDEN mukaan perjantaipäivä on puolipilvinen lämpötilan noustessa korkeimmillaan 25 asteen tienoille. Aamulla 16 asteen lämpö tuntui viileähköltä, ehkä johtuen ilman kosteuspitoisuudesta, Puolipilvisyys jatkunee vielä huomenna sapattinakin kirkastuakseen sitten sunnuntaiksi lämpötilan alkaessa hiljalleen nousta siten, että sunnuntaiksi luvataan jo hellelukemia 31 astetta ja maanantaiksi 32 astetta myös yölämpötilan noustessa yli 20 asteen Jerusalemissa.  
Säätilat tänään: Jerusalem 16 -25; Tiberias 19 -33; Suolameri 25 -34; Eilat 22 -35 +C-astetta. Eilatissa ja Suolamerellä lämpötilaylittää 40 asteen rajan maanantaina.

3.       MAAILMANPANKKI varoittaa, että Gaza tulee kokemaan suuria talouskriisejä. Raportin mukaan Gazassa on maailman suurin työttömyys, ja siksi kaikkien osapuolten – Israel, arabit ja lahjoittajien edustajien – tulee aloittaa kiireelliset toimet vaarallisen talouskriisin välttämiseksi.
Raportti valmisteltiin kahdesti vuodessa kokoontuvaa tätä tarkoitusta varten perustetun yhteyskomitean (AHLC) kokoukseen. AHLC koordinoi kansainvälisten lahjoittajien lupaamat tukivarat Gazan arabeille. Raportti on laadittu lähes vuosi Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä käydyn 50-päivän sodan jälkeen.
Maailmanpankki toteaa yksikantaan, ettei Gazan viennin todellista romahtamista voi selittää millään muulla kuin sodalla ja saarrolla. ”Vuoden 2007 saarto oli erityisen kohtalokas kansantulon 50 %:n menetyksen ja kansan varallisuuden alentumisen vuoksi”, raportissa todetaan Egyptin ja Israelin asettamista saartotoimista.
Maailmanpankki kehottaa Palestiinan Auktoriteettia, Israelia ja lahjoittajamaiden yhteisöä toimimaan ripeästi estääkseen ja kääntääkseen huolestuttavan talouskehityksen hidastumisen uuteen nousuun välttääkseen talouskriisin.

RAPORTIN MUKAAN työttömyys oli Gazassa 44 % v.2014, mikä on luultavasti maailman korkein, ja PA;n valvomilla alueilla 39 % huolimatta siitä, että lähes joka viides heistä saa jonkinlaista taloustukea. Siksi kaikkien osapuolten olisi aloitettava reformien laatiminen. Maailmanpankin johtaja Gazan ja PA:an alueilla Steen Lau Jorgensen pitää Gazan työttömyyslukuja ja talouskehityksen ennusteita hyvin huolestuttavina. Hän vaatii saarron lopettamista, jotta Gazan vienti ja ihmisten liikkuminen voisivat elvyttää hiipuvaa taloutta.

Kansainvälisistä 3.5 miljardin USD lahjoituksista on saatu vasta 27.5 %, eli n. yksi miljardi USD. Jorgensen kuitenkin katsoo, että avain on saartotoimien lopettaminen viennin saamiseksi nousuun. Rakennusmateriaalien vähyys on toinen hankaluus. Israel valvoo kahta kolmesta rajanylityspaikoista Gazaan, Egypti valvoo Rafan terminaalia, jota se pitää suljettuna turvallisuus- ja poliittisten näkökohtiensa vuoksi.
Egypti on tuhonnut useita satoja salakuljetustunneleita Gazasta Siinaille tuhoten samalla tuhansien ihmisten toimeentulon. http://www.timesofisrael.com/world-bank-gaza-facing-dangerous-fiscal-crisis/,

Maailmanpankin raportissa ei ilmeisesti kiinnitetä mitään huomiota syihin, miksi taloussaarto alun perin asetettiin eikä terroristien harjoittamaan terrorismiin Gazasta sekä Israelin että Egyptin Siinain alueille. Siksi raportti on suuresti yksipuolinen ja poliittisesti kantaa ottava PA:n ja Gazan arabien hyväksi.

4.       ISLAMIN VALTIO, IS, kehuu miehittäneensä Palmytan eli Tadmorin kaupungin kokonaan Syyrian armeijan paetessa kaupungista kaoottisesti jättäen aseensa ja ohjuksensa vihollisensa käsiin.
Kaupungin arvioidaan olleen ainakin osittain Israelin kuninkaan Salomon rakentama maansa suuruuden aikana.
Palmyran kaupungin asukasluvun arvioidaan olleen ennen IS:n aloittamaa kampanjaa sen valtaamiseksi 120 000, mutta suuri heistä pääsi pakenemaan hyvissä ajoin ennen kaupungin menetystä. Ääri-islamilaiset ovat uutistoimistojen mukaan myös aloittaneet tunnusmerkikseen kehittyneet siviilien massamurhat ja ruumiin jäsenten leikkelemiset raiskausten ja muitten julmuuksien ohella.
IS:n sanotaan nyt miehittävän puolet Syyrian maa-alasta.
IS:n miehet levittäytyivät koko kaupunkiin, myös sen eteläiseen osaan, jossa on arvokkaita muinaisia rakenteita ja kuvapatsaita. Pienempiä esineitä ja veistoksia ehdittiin viemään turvaan, mutta missä ne voisivat olla turvassa?
IS teloitti torstaina ainakin 17 siviiliä väittäen heitä Assadin hallituksen asiamiehiksi. UNESCO, joka asetti Palmyran kaupungin maailman perinnekohteitten luetteloon tukien sen säilyttämistä taloudellisesti, voi vain levitellä käsiään valitellen länsi-maailman toimettomuutta ja hitautta toimia maailman yhteisten historiallisten ja arkeologisten kohteiden pelastamiseksi, jota millään ei voida korvata.  
Syyria menetti samalla viimeisen rajanylityspaikan Irakin puolelle.

Vain muutamia päiviä aiemmin IS:n joukot olivat miehittäneet Ramadin kaupungin Irakissa. Torstaina IS:n joukot tunkeutuivat Ramadin ympäristöön valmistelleen hyökkäystä Bagdadiin karkottaen Irakin hallituksen joukot asemistaan. Myös Ramadia puolustaneet Irakin armeijan joukot pakenivat jättäen USA:n toimittamat aseet, panssarit ja ohjukset vihollistensa käsiin.
USA:n johtaman koaliittion ilmahyökkäykset eivät pysty estämään IS:n etenemistä, joskin ne ovat joutuneet muuttamaan taktiikkansa.
Ramadin menetys oli karvas pala Obaman hallitukselle, jonka uskottavuus on menettänyt merkitystään. Obama pitää menetyksiä vain taktisina eikä merkittävinä, selittäen, että ne johtuvat koulutuksen ja aseistuksen puutteesta. Lisäksi pommituksissa kuolee ja haavoittuu siviilejä lapsia ja naisia, mikä kääntää kansan suosion USA:n ja sen kouluttaman armeijan vastaiseksi. http://www.timesofisrael.com/after-palmyra-islamic-state-said-to-control-half-of-syria/
5.       Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on käynyt katkeria taisteluja Al-Nusra Front ja muita Assadin armeijaa vastustavia joukkoja vastaan Qalamoun vuoriston omistuksesta menettäen runsaasti miehiään, mutta uutislähteiden mukaan on pystynyt karkottamaan valtaosan vastustajistaan ja keskittyy nyt vuoriston ympäristön puhdistamiseen. Vuoriston omistus on tärkeä kapinallisille huoltoreitin varmistamiseksi Välimeren rannikolle.
Libanonille se on tärkeä puolustuslinnake ääri-islamilaisten joukkoja vastaan, mutta se on kieltäytynyt lähettämästä omia joukkojaan taisteluihin Syyrian puolelle.  
Hizbullahin edustaja sanoo anonyymisti, että kolmannes vuoristosta on varmennettu, mutta taistelut ovat kovimpia sen koskaan käymistä.
Alue on n. 1000 neliökilometrin suuruinen, vaikeakulkuinen, täynnä luolia eikä teitä juuri ole olemassa kinttupolkujen lisäksi.  
Hizbullahin edustaja sanoo, että näissä taisteluissa saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä Israelin puoleiseen Galileaan ja Golanille. http://www.timesofisrael.com/on-syrian-border-hezbollah-faces-its-hardest-battle/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         APULAISULKOMINISTERI Tzipi Hotoveli sanoo, että koko Israelin maa on nyt meidän, ja kehottaa diplomaatteja kertomaan maailmalla tästä tosiasiasta. Hän kehotti torstaina lähettiläille tarkoitetussa tilaisuudessa epäröimättä todistamaan kohdemaissaan, että juutalainen kansa hallitsee nyt raamatullisia alueitaan. Hotoveli kannattaa Juudean ja Samarian liittämistä Israeliin todeten, että juutalaisilla on oikeus tähän maahan. Hän sanoo, että länsimaat tunnustavat Israelin turvallisuus-vaatimukset, mutta että eettiset ja oikeudelliset aspektit hämmentävät niiden käyttäytymistä ja lausuntoja. Hotovelin vakuutus kahden valtion periaatteen kannattamisesta antaa varsin omituisen schizophrenisen kuvan hänestä, mikä on ominaista Israelin poliitikoille pääministeriä myöten, jotka eivät rohkene olla avoimesti syvimpien tunteittensa takana, vaan heiluvat aidalla puhuen ristiin lausunnoissaan. http://www.timesofisrael.com/deputy-fm-tells-diplomats-the-whole-land-is-ours/,http://www.timesofisrael.com/netanyahu-tells-eus-mogherini-hes-committed-to-two-state-solution/,
·         IDF sanoo helpottavansa PA:n arabien liikkumista Juudean ja Samarian alueilla. http://www.timesofisrael.com/idf-claims-it-is-easing-travel-around-west-bank-for-palestinians/.
·         IDF valmistelee Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen ja -kaupunkien evakuoimista ennakoiden tulevia sotia. Monet ennustavat, että uusi Gazan sota syttyy syksyllä. Hamas valmistautuu kiireellä kiihdyttäen rakettien ja muiden aseittensa hankintaa ja valmistamista. Se käyttää sille siirrettyjä avustuksia tunnelien rakentamiseen eikä elintason nostamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195738#.VV7vuYbxQwA
·         Bnei Akiva synagogaa vastaan tehtiin tuhopolttoyritys, joka aiheutti vahinkoa sen sisätiloissa. Synagogan omistaa järjestön alajärjestö Nasaret Illit alueella. Presidentti Rivlin sanoi olevansa shokissa vandalismista ja tuhoista synagogaa vastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195708#.VV7xKIbxQwA
·         IDF:n upseeri sanoo joutuneensa häväistyksen ja pahoinpitelyn kohteeksi yhdessä arabien ja juutalaisten yhteisbussissa Arieliin Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195689#.VV7ywobxQwA
·         Apilaisministeri Benny Begin käyttää mieluummin kevyen rautatien tarjoamia palveluja kuin asemansa tarjoamaa autoa ja muita etuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195731#.VV7z5IbxQwANo comments: