Friday, May 15, 2015

PERJANTAI 15.05.15

PERJANTAI 15.05.15
1.       PERJANTAIPÄIVÄ alkoi viileänä ja lähes pilvettömänä, mikä jatkunee ainakin tämän päivän ja osin huomennakin, mutta sunnuntaina tulee jyrkkä nousu lämpötilan noustessa 33 ja seuraavana päivänä 34 asteeseen, mikäli ennusteisiin on luottamista. Eilisten yllättävien tihkusateitten vuoksi maa on vielä kostea, mikä aiheuttaa sumua lännen puolella horisonttia, mutta haihtuu myöhemmin.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -22; Tiberias 18 -28; Suolamer5i 25 -33; Eilat 23 -34 +C-astetta. Kinneretin pinta laski eilen sentin, tänään pysytellee ennallaan.

2.       EILEN päätimme ajaa Efratiin, vaikka taivaalla vuorottelivat hyvin vetisen näköiset pilvet repaleisten pilviharsojen kanssa, ja jokunen vesipisara sotki auton tuulilaisia. Halusimme käydä ostamassa Efratista perhepitsan syödäksemme sen Neve Danieliin rakennetussa puistossa, mistä on tullut jo lähes traditio. Kaupungin keskustan pizzeriassa tunnetaan meidät, mutta maassa nousevan yleisen jännityksen ja terrori-hyökkäysten vuoksi henkilökunta seurasi tarkoin keskustassa liikkuvia ihmisiä, etenkin parikymppistä kalottipäistä mieshenkilöä. Saatuamme pikniktarpeemme ajoimme viereisen asutuskeskuksen Neve Danielin puistikkoon syömään kevyttä lounastamme välittämättä ajoittaisesta tihkusateesta ja voimallisesta tuulesta. Panen kuvia tilanteesta FB:n Israelupdate sivulle.

Ihmettelimme hälytyssireenien toistuvia, valittavia ääniä, mikä antoi vihjeitä jotain tapahtuneeksi. Efrat kuuluu Gush Etzionin alueeseen, jossa juutalaisia surmattiin joukoittain i948 itsenäisyyssodan aikana ja sitä ennen, ja jonka Israel vakuuttaa pitävänsä Israelissa kaikissa rauhansopimuksissa. Alueen liepeillä sijaitsee voimakkaita arabikyliä, joista tehdään toistuvasti verisiä hyökkäyksiä israelilaisten alueelle ja varastetaan maatilojen karjaa, lampaita ja työkaluja.
Epäilyksemme terrori-iskusta vahvistuivat kotimatkalla kilometrien pituisen autokolonnan vuoksi, joka mateli kävelytahtia. Vastaan ajoi useita poliisi- ja sotilasautoja sekä ambulansseja. Jonossamme oli lukuisia keltaisia arabitakseja, jotka kuljettavat juutalaisyhteisössä töissä käyviä arabeja koteihinsa. Useat heistä lähtivät takseista ja jatkoivat matkaa jalan.

Vasta kotona saimme tietää, että ajamamme tien Alon Shwut risteyksen lähellä olevalla nuorten peukalokyytiläisten suosimalla bussipysäkillä arabiautoilija oli ajanut nuorten päälle haavoittaen heistä neljää, kaksi hengenvaarallisesti. Tekoon syyllistynyt 22-vuotias Muhammad Arfaaya Hebronista pidätettiin paikalla ja hän on tunnustanut rikoksensa.
Kuin pisteeksi iin päälle uutiset kertoivat samalla, että Shin Bet ja poliisi olivat paljastaneet terrorisolun, joka suunnitteli hyökkäyksiä Maale Adumimiin ja Jerusalemiin tai jopa Ashdodin kaupunkiin. Kylmän rauhallisesti terroristit olivat keskustelleet käytettävistä aseista, ja päättivät autojen asemesta käyttää puukkoja ja kirveitä, joiden kanssa on helpompi sulautua välijoukkoon. Alon Shwut tarkoittaa ”tammi palaa (tulee takaisin)”. Gush Etzionin symboli on mahtava yksinäinen tammi, joka lienee ainoa Raamatun kirjoissa mainittujen muinaisten tammimetsien perillinen. Tämä yksinäinen tammi on suojeltu kohde Israelissa.

PROFETTA Jeremian kirjassa kysytään: ”Voiko etiopialainen muuttaa ihonsa ja pantteri pilkkunsa? Yhtä vähän te voitte tehdä hyvää, te pahantekoon tottuneet”. (Jer13:23) PA:n johtajaan Arafatiin sovitettiin tätä lausetta todeten, ettei tämä arkkiterroristi voi muuttaa pedon luonnettaan. Abbasiin sovitettuna todetaan, että hän Arafatin sotilasmanttelin perijänä on riisunut sotilasmanttelin ja pukenut ylleen länsimaisen siviiliasun valkoisine paitoineen ja solmioineen, eli hän on muuttanut pilkkunsa. Mutta eväthän ne pilkut tee pedosta petoa, kyllä se on edelleen peto senkin jälkeen, kun ne on poistettu. Abbas on edelleen terroristi, nyt vai entistä vaarallisempi, koska sen tunnistaminen on entistä vaikeampaa.  

ALON Shwut risteyksessä nuorten päälle ajanut arabi Arfaaya oli aiemmin pidätetty, mutta vapautettiin kärsittyään laittoman aseen kannosta ja kivenheittelemisestä hänelle annetun tuomion. Arabin usein väittävät ajettuaan ihmisten päälle, että se oli tahaton ajovirhe tai että autoon tuli jokin mekaaninen vika. Tarvitaan todella paatuneella sydämellä varustettu henkilö, joka voi kylmäverisesti ja tarkoituksella murhata ja haavoittaa mahdollisimman monta ajamalla nuorisojoukkoon. Tavoilleen uskolisina poliisi yritti aluksi selvittää, oliko yliajo terroriteko vai liikennevahinko.   http://www.timesofisrael.com/palestinian-confesses-to-west-bank-car-ramming-attack/,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195418#.VVWFzVPxQwA

3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama, joka on kärsinyt useita kirveleviä poliittisia tappioita viime aikoina, junnaa edelleen itsepäisesti sekä Iranin ydinsopimuksen solmimiseksi, että kahden valtion periaatteen soveltamiseksi Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi.
Obaman suunnittelema GCC-maiden ja USA:n välinen huippukokous menetti huomattavasti merkitystään Saudi Arabian kuninkaan Salmanin ilmoitettua olevansa liian kiireinen ja lähetti kaksi prinssiään edustamaan maataan, minkä johdosta myös muiden GCC-maiden johtajat jättäytyivät pois. Vain Qatar ja Kuwait osallistuivat odotetusti. Obamalla oli tarkoitus keskustella ensin kuningas Salmanin kanssa kaksistaan Vakoisessa Talossa keskiviikkona ja sen jälkeen osallistua Camp Davidin konferenssiin torstaina.
Obama ilmoitti lehtimiehille torstain keskustelujen päätyttyä, että Gulf-liittolais-maiden johtajat ilmoittivat hyväksyvänsä kattavan, avoimen sopimuksen, jolla estetään Iranin ydinpommin valmistuminen, kuten AP raportoi. Hän totesi, että USA työskentelee Gulf-maiden kanssa kiinteästi valmistautuen vastaamaan kaikkiin alueella esiintyviin uhkakuviin, myös Iranin aiheuttamiin alueen tasapainoa järkyttäviin. Hän vakuutti USA:n raudanlujaa sitoutumista alueen maiden puolustamiseksi vihjaten täten mahdolliseen sotilaalliseen yhteistoimintaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195446#.VVWIF1PxQwA

4.       Presidentti Obama vakuutti AFP:n raportin mukaan torstaina, että kahden valtion periaatteen toteuttaminen on paras tae Israelin vaatiman turvallisuuden takaamiseksi. Hän puhui pian Netanyahun uuden hallituksen muodostamisen jälkeen. Etenkin arabimaat ovat pettyneet Israelin vaalien tuloksiin, joiden he odottivat nostavan keskustan ja vasemmiston johtaman hallituksen.
”Uskon edelleen, että kahden valtion ratkaisu on elintärkeä, ei vain rauhalle Israelin ja PA:n arabien välillä, vaan myös pitkällisen turvallisuuden takaamiseksi Israelille demokraattisena ja juutalaisena valtiona”, Obama vakuutteli.
Obama sanoi tiedostavansa, että hallituksessa on joukkoja, jotka eivät hyväksy kahden valtion periaatetta, mutta vakuutti pysyvänsä kiinni omasta näkemyksestään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195443#.VVWLcFPxQwA

5.       Uutislähteet kertoivat alkuviikosta, että Islamin Valtion kalifi Abu Bakr al-Bagdadi oli haavoittunut USA:n johtaman koaliittion hävittäjien ohjusiskussa, eikä pystynyt liikkumaan selkäytimen vioittumisen vuoksi.
Todistaakseen olevansa edelleen iskukunnossa - ja jos mahdollista vieläkin veren-himoisempana - hän julkisti torstaina uuden videon, jossa hän kehottaa muslimeja kaikkialla maailmassa kantamanaan asetta todeten samalla, ettei mikään estä heitä muuttamasta johtamansa kalifaatin alueelle Irakissa ja Syyriassa.

”Me kehotamme kaikkia muslimeja kaikkialla suorittamaan ”hijrahin”, muuttamaan kalifaattiin, tai taistelemaan sen puolesta maissaan, missä lienevätkin”, kuten AFP raportoi torstaina. Puolen tunnin videota tutkineet sanovat sen muistuttavan edellisiä, joista viimeisin julkaistiin marraskuun puolivälissä.
Videon oikeellisuutta ei ole vielä pystytty verifioimaan, mutta sen tekstissä mainitaan Saudi Arabian hyökkäys Jemenin kapinallisia vastaan, mikä osoittaa sen olevan ajankohtaisen.

Al-Bakdadi vetosi jokaisen muslimin velvollisuuteen taistella uskonsa ja kalifaattinsa puolesta sekä muuttaa asumaan kalifaattiin. Video esitettiin viidellä kielellä.
”Onko tullut aika jokaisen muslimin tiedostaa, ettei ole mitään voimaa, tai kunniaa tai turvallisuutta heille missään muualla kuin kalifaatin varjossa?” hän totesi.
Viitaten Saudi Arabia hyökkäyksiin houti-kapinallisia vastaan Jemenissä, hän sanoi, ettei se ole mitään muuta kuin kuuliaisuutensa osoittamista hallitsijoilleen juutalaisille ja ristiretkeläisille, ja toiseksi epätoivoinen yritys kääntää muslimit Islamin valtiota vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195436#.VVWOWVPxQwA

6.       SIS-joukkojen seuraava tärkeä kohde on muinainen Palmyran kaupunki, jota he lähestyvät ollen enää parin km:n päässä siitä. He etenivät salamavauhtia erämaan kautta kärsien verisessä taistelussa 110 miehen tappiot, mutta koska elämä on heille vähemmän arvoinen kuin kuolema Allahinsa kunniaksi, he jatkavat silmitöntä hyökkäystään kohteesta toiseen.

Pamyra on UNESCO:n maailman perinnekohteitten listalla, ja IS:n joukkojen hallussa sen pelätään jakavan saman kohtalon kuin monet muut historiallisesti ja kulttuurisesti arvokkaat kohteet Nimrud, Hatra ja Mosul Irakissa ja Syyriassa, joita he ovat tuhonneet selittäen niiden muodostavan epäjumalan palveluksen kohteita.
Juutalaisen historian mukaan Israelin kuningas Salomo perusti Palmyran kaupungin, mikä osoittaa silloisen Israelin kuningaskunnan vallan laajuuden.
Huolestuneet virkailijat sanovat, että he voivat suojella patsaita ja veistoksi, muttei heillä ole mahdollisuuksia suojella palatsien ja temppelien arkkitehtuuria.
”Jos IS pääsee Plmyyraan, se tarkoittaa tuhoa. Jos muinainen kaupunki sortuu, se tarkoittaa kansainvälistä katastrofia. Se on toistoa sille, mitä tapahtui Nimrudille, Hatralle ja Mosulille” viranomaiset varoittavat. ”Vaikka kansainvälisiä huippu-kokouksia järjestetään, joissa IS:n toimet tuomitaan, ne eivät pysäytä sitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195426#.VVWbYFPxQwA

7.       UUTISOTSIKOITA
·         PA:n arabien määrittelemän Israelin itsenäisyyspäivän juhlaa vastaavan nagban vuosipäivänä PA:n parlamentti teki päätöksen, jonka mukaan juutalaisilla ei ole oikeutta yhden tuumankaan verran ”Palestiinan” maalla. Tämä julkilausuma ei tarkoita vain Juudeaa, Samariaa ja Gazaa, vaan koko maa-aluetta Jordanista Välimereen. Arabit viettävät 14. toukokuuta katastrofin päivänä. Lausunnossa tähdennetään, että pakolaisten paluuoikeus on jokaisen palestiinalaisen pyhä ja henkilökohtainen oikeus, josta ei keskustella eikä sitä voida korvata muutolla johonkin toiseen osaan ”pyhän Palestiinan maan ulkopuolella”. PA.n julkistaman laskelman mukaan palestiinalaisia on nyt maailmassa 12.1 miljoonaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195441#.VVWgnlPxQwA
·         EURO-parlamentin yksi apulaispuheenjohtajista Antonio Tajani sanoi osallistuessaan Euroopan rabbien konferenssiin Tolousessa tiistaina, että Eurooppa tarvitsee juutalaisensa ja vetosi rabbien vaikutusvaltaan, että he kannustaisivat juutalaisia pysymään kotimaissaan eikä muuttamaan Israeliin. Vetoomus on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, miten antisemitismi ja väkivalta juutalaisia henkilöitä ja heidän instituutioitaan vastaan kasvaa useimmissa EU-maissa samaan aikaan, kuin islamin ääriliikkeet miehittävät kokonaisia kaupunginosia EU maissa julistaen ne suljetuiksi alueiksi, jonne vain muslimeilla on oikeus mennä ja asua siellä. Toisaalta voidaan kysyä, mitä juutalais-kristillisestä kulttuurista on jäljellä kirkkojen ja seurakuntien maallistumisen ja populäärikulttuurin voimistumisen vuoksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195363#.VVWjG1PxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195373#.VVWltlPxQwA,
·         Pääministeri Netanyahun neljä hallitus vannoi viime yön tunteina virkavalansa ja on siten Knessetin äänin 61 -59 oikeutettu aloittamaan kivisen taipaleensa. Kaikki eivät ole tyytyväisiä asemaansa ja monet jäivät eri syistä tai jätettiin ulkopuolelle. Pääministeri jätti ulkoministeri manttelin itselleen odottaen Herzogia. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahus-fourth-government-set-to-be-sworn-at-Knesset-403134, http://www.timesofisrael.com/is-ayelet-shaked-planning-to-strangle-the-high-court/,
·         USA:n edustajainhuone hyväksyi äänin 400 -25 lain, jolla se ottaa oikeuden tarkastaa Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen. Obama voi hidastaa sen voimaantuloa veto-oikeudellaan.  http://www.timesofisrael.com/us-congress-overwhelmingly-passes-nuclear-deal-review-bill/
·         PLO vakuuttaa, ettei se suostu rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa, ellei se ensin anna selkeää päivämäärää, jolloin se lopettaa ”palestiinalaisalueitten laittoman miehityksen”. Tähän sisältyy jo ainakin kaksi virhettä: Israel ei miehitä Juudeaa ja Samariaa, ja sillä on laillinen oikeus rakentaa koko alueelle Jordanista Välimereen ilman laillisia rajoitteita. PA:n ja PLO:n rakentaminen Juudean ja Samaria alueille on laitonta. http://www.timesofisrael.com/plo-no-peace-talks-unless-israel-commits-to-west-bank-pullout/
·         Vatikaani tunnusti Palestiinan valtion, jolla ei ole rajoja eikä laillisia valtion tunnuksia. PLO:n tukema pääterroristi syleili paavia karhun tapaan, vaikka Vatikaanin protokollan mukaan paavin koskettaminen ei ole sallittua, paitsi suudella hänen sormustaan. Israel antoi kärjekkään lausunnon todeten, ettei Palestiinan valtiota ole olemassa, sekä Abbasilla ole mandaattia allekirjoittaa mitään PA/PLO:n arabeja sitovia sopimuksia. Abbasin mandaatti päättyi tammikuussa 2009. http://www.timesofisrael.com/vatican-recognizes-state-of-palestine-in-new-treaty/
·         Hizbullah on piilottanut 100 000 ohjustaan ja rakettiaan asuntorakennuksiin, kyliin ja kaupunkeihin Libanonissa, minkä vuoksi Israel tulee iskemään kaikkiin tiedossa oleviin kohteisiin ilman rajoitusta, mikä nostaa siviiliuhrien määrää. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kärsi sydäninfarktin ja sain ehkä halvauskohtauksen, kertoivat uutiset viikon aikana. Sille ei ole saatu vahvistusta. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-hiding-100000-missiles-that-can-hit-north-army-says/No comments: