Friday, May 01, 2015

PERJANTAI 01.05.15

PERJANTAI 01.05.15
1.       NÄIN sitten alkoi toukokuun ensimmäinen päivä lämpömittarin osoittaessa 12 lämpöastetta, vaikka tuntuma ilmaan oli vähän viileä näin aamutuimaan, mutta saavuttanee päivän helteisinä tunteina 23 asteen rajan. Taivas on tänään – kuten myös lähipäivien aikana – ohuehkon pilviverhon peitossa, länsisuunnalla on sumuista häkkärää, mikä voinee auringon lämmössä haihtua pois.
Ihmiset kaikkialla ovat viettämässä vappua, josta Israelissa ei kukaan edes mainitsekaan ellei sitten jossain matkakertomuksessa Euroopasta tai USA:sta, Kieviin kokoontuivat maailman johtavat noidat, velhot ja muut henkimaailman salaisia ilmiöitä kokevat ja harrastavat taitajat harjoittamaan salaperäisiä menojaan. Suuressa osassa Suomea taisivat lumisateet ja viileät säät häiritä innokkaimpien vapun juhlintaa, mutta olihan simaa ja tippaleipiä tai hillosokeri-munkkeja tarjolla mielen ylennykseksi, kuten perinteisiin kuuluu.

Tämän päiväinen sumuisen utuinen sää – ainakin aamuisin - jatkunee ainakin ennusteajan loppuun eli maanantaihin saakka – lämpötilan alkaessa nousta hiljalleen mutta ei kuitenkaan muutamia päiviä sitten 33 asteen hellelukemiin.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -22; Tiberias 16 -28; Suolameri 21 -32; Eilat 21 -32 +C-astetta. Eilatissa ja Suolamerellä päivän korkein lämpötila pysyttelee viikon aikana 33 asteen paikkeilla, Jerusalemin alueilla 13 -23 lämpöastetta. Times of Israel ennustaa pilvetöntä taivasta, JP puolipilvistä, joten jotain esteitä taivaalla liikkunee.

2.       ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu jatkaa hallituksensa väsäämistä epäluuloisten ja vaaleissa tappïoita kärsineitten puolueitten johtajien kanssa, mikä näyttää olevan yhtä työlästä kuin se on ollut aina ennenkin. Juutalaisilla kun on ominaisuus, että missä kaksi heistä keskustelee asioista, siinä on kolme mielipidettä. Löydä siinä sitten Salomonin tuomio, eli lapsen halkaiseminen, jotta kumpikin oikeutta hakeva saisi oman osansa, koska toisen lapsi oli kuollut yön aikana.

PÄÄMINISTERILLÄ on aikaa ensi viikon keskiviikkoon klo 20.00 saakka esittää hallituksensa kokoonpano ja ministerilistansa presidentti Reuven Rivlinille, joka esittelee sen Knessetille uuden Netanyahun hallituksen toiminnan alkamiseksi. Jos näin ei tapahdu, presidentti Rivlin antaa hallituksen muodostamisen jollekin toiselle kansanedustajalle, eli palataan lähtöpisteeseen..  
Natanyahu on saanut allekirjoitetut sopimukset vasta Moshe Kahlonin Kulanu- ja Yaacov Litzmanin johtaman ultra-ortodoksi puolueen UTJ:n kanssa, joka hallitus-neuvotteluissa tähdensi lapsilisien nostamista siitä, mihin ne olivat valuneet edellisten hallitusten aikana. Tämä oli UTJ:lle tärkeämpi kohta kuin ”Toran vastaisten lakien” hyväksyminen, kuten neuvottelijat asian ilmaisivat. Asiaa oli painotettu massa-mielenosoituksilla Bnei Brakissa maaliskuussa.

Jeremy Sharon katsoo tämän sopimuksen UTJ:n ja Likudin kesken nostavan oleellisesti haredi-kansan taloudellista asemaa, sillä heillä on suuret perheet, ja puolet heidän kansastaan on alle 14–vuotiaita. Koulujärjestelmään kuuluvista lapsista 25 % tulee ortodoksijuutalaisten taholta. Se myöskin on omiaan vakauttamaan Netanyahun 4. hallituksen pysyvyyttä ja toimintaa, mikä on ollut yksi Netanyahun keskeisistä pyrkimyksistä.  
UTJ:n ja Likudin sopimuksessa todetaan, että UTJ tulee saamaan veto-oikeuden kaikissa uskonnollisissa asioissa, mitä Jewish Home hallitsi edellisessä hallituksessa. Sopimuksessa mitätöidään Yair Lapidin vaatimia haredi-kansaa sitovia päätöksiä, kuten pakollinen asepalvelus rangaistuksen uhalla ja osallistuminen työelämään Toran tutkimisen vastapainoksi, joita UTJ kutsuu Toran vastaisiksi.

Neuvotteluissa SHAS:in, Jewish Home ja Israel Beitenun kanssa selvinnee, miten ne tulevat sopeutumaan uskonnollisen johdon luovuttamiseksi UTJ:n vastuulle.
Kulanu-puoluen puheenjohtaja Moshe Kahlon sanoo olevansa tyytyväinen saatuaan haluamansa talousministerin, ympäristön suojelun, talonrakennuksen ja apulaisulkoministerin johdon sekä Israelin maan hallinnon, mikä antanee sille tarvittavat aseet toteuttaa Kahlonin esittämiä uudistuksia asuntorakentamisen kiihdyttämiseksi sekä hintatason yleisen alentamisen kansalaisten elintason ja ostovoiman kohentamiseksi. http://www.timesofisrael.com/securing-first-partners-likud-inks-coalition-deals-with-kulanu-utj/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Coalition-talks-down-to-the-wire-as-deadline-looms-400785,

3.       PARI SATAA Etiopiasta muuttanutta juutalaista järjestivät eilen mielenosoituksen Jerusalemin poliisin pääaseman edustalla vastustaakseen poliisin harjoittamia väkivaltaisia toimia heidän jäseniään vastaan. He perustavat mielenosoituksensa useisiin tilanteisiin, jossa poliisi tai vapaaehtoiset poliisivirkailijat ovat osoittaneet kohtuutonta väkivaltaa mieltään osoittavia etiopialaistaustaisia juutalaisia vastaan. Viimeinen pisara oli videon tallentama tilanne, jossa kaksi poliisiupseeria pahoin-
piteli nuorta Etiopiasta muuttanutta sotilasta ilman näkyvää syytä. Poliisit vapautettiin virastaan, mutta poliisin väkivaltainen käyttäytyminen on paljon yleisempää eikä rajoitu Etiopiasta muuttaneisiin.

SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Yitzhak Aharonivitz, jonka valvonnassa poliisi toimii, keskusteli pääministeri Netanyahun kanssa tilanteesta todeten: ”Tuomitsen poliisin ja vapaaehtoisten polisien toiminnan heidän piestyään Etiopian juutalaisen sotilaan. Tulen huolehtimaan siitä, ettei se tule toistumaan ja etteivät kyseiset kaksi poliisi-upseeria tule jatkamaan poliisivoimissa”.
Hän ei kuitenkaan malttanut tyytyä siihen vaan lisäsi, että hän tuomitsee lain ottamisen omiin käsiin väkivallan harjoittamiseksi poliisia vastaan, pyytäen kansalaisia rauhoittumaan ja pidättymään mielenosoituksista.

TORSTAINA järjestettyisä mielenosoituksissa ainakin 13 poliisia haavoittui Chaim Bar-Lev kadun mielenosoituksissa sekä osalla kevyen liikenteen rataa. Poliisi keskitti paikalle runsaasti joukkojaan, niiden mukana ratsupoliiseja, estäen mielenosoittajia pääsemästä poliisin päämajan sisälle.
”Ei diskriminoimiselle, ei rasismille, demokratia on vaarassa”, mielenosoittajat huutelivat. Sosiaalisen tasavertaisuuden Etiopian juutalaisille järjestön johtaja Gadi Yevarkan totesi: ”Tämän on seurausta heitteillejätöstä ja vuosia kestäneestä syrjinnästä. Nuorukaisemme ovat epätoivoisia, ja ellei valtio aloita pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi, tämä on vasta alkua”, hän totesi journalisteille.
              ETIOPIAN juutalaisyhteisön edustajat tapasivat poliisin komentajan Yohanan      
              Daninon torstaina keskustellen viimeisistä tapahtumista.
Nuoren Etiopialaisen sotilaan pahoinpitely alkoi siitä, että sotilas halusi mennä kotiinsa, kun poliisit tukkivat tien sanoen, että katu on suljettu, ja lopulta ilman varoitusta hyökkäsivät hänen kimppuunsa hakaten ja heittäen hänet maahan. Poliisit erotettiin virastaan välittömästi odottaen oikeudellisia toimia heitä vastaan.

MINISTERI Yitzhak Aharonovitz on ollut jatkuvasti median hampaissa poliisin lepsun toiminnan johdosta arabimellakoitsijoita vastaan Jerusalemin itäosissa ja etenkin Temppelivuorella, joissa poliisi toimii arabi-säätlön wafkin valvojien kanssa yhteistoiminnassa, etteivät vain kenenkään ei-muslimin huulet liiku hiljaisessa rukouksessa, sillä poliisin ja muslimien mielestä Vuorella saa rukoilla vain Allahia, eikä mitään muutakaan epäjumalaa, eikä varsinkaan Israelin Jumalaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194841#.VUMW5lPxQwA, http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-condemns-police-beating-of-Ethiopian-soldier-but-calls-for-calm-amid-protests-400755,

4.       NEPALIN kuolonuhrien määrä ylittää jo 6 200 ihmisen rajan etsintöjen edelleen jatkuessa etäisissä kylissä ja lähes täysin tuhoutuneissa Katmandun keskustassa. Israel toimitti Nepaliin pikavauhtia ”lähes koko armeijansa”, kuten eräs henkilö luonnehti tilannetta. Sinne lennätettiin lähes 300 aseetonta sotilasta raivaaman lentokenttää ja paikkoja majoitustiloille sekä kenttäsairaalalle, joka on hoitanut keskiviikosta lähtien yli 200 potilasta. Etusija on tietenkin järistyksen haavoittamien hoitaminen, mutta yksi ensimmäisiä toimia oli uuden nepalilaisen syntyminen.

Nepalissa kadonneista yhtä lukuun ottamatta kaikki muut on löydetty. Kadoksissa on enää Gazan kesäsodassa haavoittunut, mutta parantunut ja Nepaliin retkeilemään tullut Or Asraf, on edelleen kadoksissa. Häntä etsitään helikopterin avulla, mutta huono sää estää etsintöjä. Hänen isänsä tuli myös Nepaliin etsimään poikaansa.
Nepalin asukkaat ovat paikoin muuttuneet väkivaltaisiksi syyttäen hallitusta hitaasta ja tehottomasta toiminnasta. Asukkailta puuttuu vettä ja ruokaa, ja tilapäisten majoitustilojen puuttuminen ja lääkintähoidon puuttuminen kärjistävät tunnelmia. He eivät myöskään välttämättä katso hyvällä paikalle tulleiden avustusretkikuntien keskittymistä omien kansalaistensa hoitamiseen.

ISRAELIN Nepaliin lähettämät avustusyksiköt nykyaikaiset lääkintähoidot tarjoavine kenttäsairaaloineen ovat herättäneet ihailua sekä paikallisten että muitten retkikuntien taholta. Israelilaiset katsovat tämän kuuluvan juutalaisille annettuun käskyyn maailman parantamiseksi (tikkun olam). Se on täysin vastoin maailmassa yleisesti vallitsevia inhimillisiä normeja, jotka perustuvat itsekkyyteen ja oman voiton pyyntiin. Tämä huolimatta siitä, että Israelia syytetään jatkuvasti kaikissa YK:n alaisissa instituutioissa ja muissa kansainvälisissä elimissä ihmisoikeuksien rikkomisesta ja vähemmistökansalaistensa syrjimisestä.
Kansallisen hätäoperaatiokeskuksen perjantaina julkistetun raportin mukaan kuolonuhreja on Nepalissa 6 204, haavoittuneita on 13 932 viime lauantaina tapahtuneen 7.8 R-asteen maanjäristyksen johdosta, joka surmasi ainakin 100 ihmistä Intiassa ja kymmenittäin Kiinassa. http://www.timesofisrael.com/as-death-toll-tops-6200-searches-to-resume-for-last-missing-israeli/.
Koiran selkään kiinnitetty videokamera näyttää koiran etsintätoimia Nepalissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4652580,00.html.

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Kasvoiltaan pyöristynyt USA:n varapresidentti Joe Biden puolustaa Iranin kanssa tehtyä kehyssopimusta, jota kehitetään edelleen allekirjoituskuntoon ennen kesäkuun loppua, vaikka Iranin ulkoministeri Javad Zarif vakuuttaa, etteivät päivämäärät ole pyhiä, niitä voidaan venyttää. Hän heitti muutaman piikin Netanyahun suuntaan todeten, että ”muutamat, jotka uskovat sopimuksen johtavan pommiin, eivät vain pysty ymmärtämään sitä”. Toisaalta hän tunnusti, että Israelilla on kaikki syyt olla huolissaan, mutta ei liian syvästi. Hän jutteli näitä mukavia Washingtonin Lähi-Idän instituutin gala-illallisilla keskittyen lähes kokonaan P5+1 maiden ja Iranin välillä käytäviin neuvotteluihin, joille varattua aikaa on enää 2 kuukautta. Hän uskotteli, että jos Iran ei noudata sopimuksen ehtoja, sanktiot voidaan nopeasti asettaa uudelleen Irania vastaan. Se on kuitenkin kuvittelua, sillä sanktioita puretaan jo kiivasta tahtia länsimaiden odottaessaan kieli pitkällä Iranin tarjoamia miljardisopimuksia. http://www.timesofisrael.com/biden-critics-of-iran-deal-dont-get-it/
·         Raporttien mukaan Iran pyrkii ostamaan ydinpommin rakentamiseen tarvitsemaansa teknologiaa ulkomailta vastoin kehyssopimusta. Pariisissa toimiva Iranin kansallinen vastarintajärjestön johtaja Maryam Rajavi vahvistaa raportin tiedot ja sanoo, että ainoa ratkaisu Iranin kysymykseen on sen hallituksen vaihtaminen. http://www.timesofisrael.com/iran-wants-nukes-to-foster-extremism-opposition-leader-tells-us/,
·         Israel levitti YK:n aseistariisumisneuvottelijoille lausuntoaan, jossa se toteaa, että pahimman jarrun muodostavat paikallisten hallitusten vastarinta aloittaa vilpittömät keskustelut Israelin juutalaisvaltion kanssa. Neuvoston päämääränä on ydinaseettoman vyöhykkeen perustaminen Lähi-Itään. Israel ei ole sen jäsen eikä voi esittää kantaansa kateederilta, mutta esittää mielipiteitään sen jäsenille, kuten tapahtui torstaina. http://www.timesofisrael.com/israel-faults-arab-neighbors-for-stalling-on-nuke-free-zone/
·         PohjoisKorean epäillään aktivoineen uudelleen pysäyttämänsä ydinreaktorin. Lumen havaitaan sulaneen reaktiorakennuksen ulkopuolelta Yongbyongissa ja sen poistojohdosta havaittiin pieni veden virtaus rakennuksen ulkopuolelle.  Reaktori pysäytettiin 2005 ja 2007 se aktivoitiin uudelleen korjaus- ja kunnostustöiden hämäämiseksi. Reaktori tuottaa 6 kg plutoniumia vuodessa, eli tarpeeksi yhden ydinpommin rakentamiseksi. Jokin aika sitten Kiina tiedotti USA:n virkailijoille, että PohjoisKorealla on 20 ydinpommia ja että se voi kaksinkertaistaa sen vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/n-korean-may-have-reactivated-nuclear-reactor-report/
·         Iran valtasi yhden USA_n omistaman aluksen ennen tanskalaista laivaa, jota se piti vuorokausia satamassaan velan maksamiseksi. Iranin kaksi sotalaivaa pääsi Adenin edustalla ”turvaamaan esteetöntä merenkulkua”. http://www.timesofisrael.com/iran-to-release-seized-danish-ship-after-debt-settled/.


No comments: