Wednesday, May 27, 2015

KESKIVIIKKO 27.05.15

KESKIVIIKKO 27.05.15
1.       TÄNÄÄN on Israelissa todellinen hellepäivä, mitä osoittaa puoli seitsemän maissa lämpömittarin lämpölukema 25 astetta nousten iltapäivään mennessä 39 asteen tienoille Jerusalemin alueella. Eilatissa ja Tiberiaassa lämpöä on tänään yli 43 astetta, Suolamerellä ja Beershebassa yli 42 astetta JP:n ennusteen mukaan.
Intiassa majaileva helleaalto on nostanut päivälämpötiloja 47.6 asteen tienoille, eikä ennusteen mukaan helle ole väistymässä lähipäivinä. Helle on Intiassa surmannut jo yli 1000 ihmistä.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 23 -39; Tiberias 24 -42; Suolameri 30 -43; Eilat 30 -45 +C-astetta. Tämä on Times of Israel ennuste, JP:n ennuste poikkeaa siitä vähän. Eilatiin ToI lupaan 47 asteen lämpötilaa torstaiksi, muualla maassa helle alkaa hellittää siten, että Jerusalemissa on torstaina enimmillään 29 astetta ja laskee edelleen 22 asteeseen perjantaina ja lauantaina 21 asteeseen. Taivas on puolittain tai osittain pilvien peitossa myös tänään ja jatkuen koko ennusteajan.

2.       GAZASTA ammuttiin Israelin puolelle ainakin yksi Grad-raketti, joka putosi Ashdodin lähellä olevan Gan Javnen alueelle aiheuttamatta aineellisia tai henkilövahinkoja. Hälytyssireeni soivat monin paikoin Ashdodin ja Laakiin alueilla yhdeksän maissa keskiviikko-iltana. IDF ilmoitti ainakin yhdestä raketista, mutta silminnäkijät kertovat useammasta raketista, mainiten jopa viisi. IDF suorittaa etsintöjä alueilla.

IDF:n koneet tekivät vastaiskuja Gazan eteläosaan tuhoten terrorismin infrastruktuuria. Henkilövahingoista ei ole raportoitu.
Mikään terrorijärjestö ei Gazassa ole ottanut vastuuta raketti-iskusta, mutta IDF:n arvion mukaan sen suoritti kansainvälinen Islamic Jihad. Jihad erotti edellisen johtajan ja nimitti hänen tilalleen uuden. Entisen johtajan olivat tyytymättömiä päätökseen ja osoittaakseen eriävän mielipiteensä ampuivat raketit. Hamas on tiettävästi pidättänyt kaksi Jihadin aktivistia Gazassa.

IDF toistaa aiemmin ilmoittamansa kannan, että se pitää Hamasia vastuussa kaikkiin hyökkäyksiin Gazasta Israelin puolelle. Vaikka Hamasin tiedetään valmistautuvan sotaan Israelia vastaan, sen valmistelut ovat pahasti kesken eikä halua kiihottaa välejä Israelin kanssa tässä vaiheessa. Sen tiedetään rakentavan hankkimillaan porauslaitteilla uusia hyökkäystunneleita Israelin puolelle, vaikka puolustusministeri Moshe Yaalon ei ole virallisesti tunnustanut sitä. Hamas testaa uusia kehittämiään pitkän matkan rakettejaan ampuen niitä Välimereen.
Gazan vastainen raja on ollut suhteellisen rauhallinen viimeisen ns. Gazan kesäsodan jälkeen muutamia erillisiä raketti-iskuja huomioimatta. Viimeinen hyökkäys ennen eilistä tapahtui Israelin itsenäisyyspäivänä 23. päivänä huhtikuuta. http://www.timesofisrael.com/after-rocket-attack-israeli-jets-strike-gaza/

3.       EGYPTI avasi Rafahin terminaalin tiistaina kahden päivän ajaksi, kuten Gazan arabit kertoivat Rafahissa AFP:n mukaan. Gazan rajanylityspaikkojen johtaja Mager Abu Sabha kertoi, että rajaterminaali pidetään auki, jotta Egyptiin jääneet Gazan asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa, mutta liikennettä Gazasta Egyptiin ei sallita. Egypti päätti sulkea terminaalin lokakuussa 2014 Siinailla tehdyn verisen terrorihyökkäyksen jälkeen, koska se epäili Gazan arabien avustaneen terroristeja. Lokakuun iskussa 2014 El Arishissa sai surmansa 30 Egyptin armeijan sotilasta.
Terminaalia on kuitenkin pidetty avoinna hetkittäin iskun jälkeenkin.

EGYPTI on jatkanut Gazasta Siinaille kaivettujen salakuljetustunnelien tuhoamista sanoen hävittäneensä useita satoja, mutta niitä oli yli tuhat. Äskettäin löydetty ja tuhottu tunneli oli varustettu kiskoilla, sähkövaloilla ja yhteydenpitovälineillä.
Estääkseen tunnelien käytön Egypti oan aloittanut km:n levyisen puskurivyöhykkeen raivaamisen raja-alueelle tuhoten satoja ellei tuhansia asuntoja ja muita rakenteita.
Tunnelien kautta kuljetetaan ohjuksia ja muita teknisesti kehittyneitä sotatarvikkeita Gazaan, mutta myös Gazasta Siinaille pommien muodossa. Egyptin ponnisteluista huolimatta tammikuun 29. päivänä terroristit tekivät toisen armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen autopommilla ja raketeille Siinain pohjoisosassa surmaten 30 armeijan sotilasta.

SUURIN ja vaarallisin Egyptin Siinailla toimiva terrorijärjestö Ansar Beit Al-Maqdis on solminut yhteistoiminta sopimuksen Islamin Valtion kanssa. Sen uskotaan olevan vastuussa useimpiin Siinain pohjoisosassa tehtyihin terrorihyökkäyksiin. Se ampuu silloin tällöin raketteja myös Israelin puolelle pyrkien häiritsemään Eilatin turismi-kohteita, mutta saamatta aikaan suurta tuhoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195875#.VWVTYIbxQwA

4.       EGYPTIN oikeus torjui syytöksen, jolla Israelin valtio olisi määritelty terrori-valtioksi, raportoi Kairo Post.
Rapportin mukaan kiireellisten asiain Abdeenin tuomioistuin totesi, ettei sillä ole mitään arvovaltaa Ihmisoikeusjärjestö Nedalin (NCHRF) tekemän kanteen käsittelemiseen. Järjestö pyysi syytöstensä tueksi kannanottoa Egyptin presidentiltä, sekä puolustus. ja ulkoministeriöiltä.

IHMISOIKEISRIKOSTEN lisäksi NCHRF syytti Israelia vakoilusta vuosein 1985 ja 2013 välisenä aikana, kuten Kairo Post raportoi.  Sen kanteessa esitettiin syytös Ranskaa vastaan Charlie Hebhon viikkolehden julkaisemista, jonka se katsoi häväisseen profeetta Muhammedia.
Abdeenin oikeus tuomitsi huhtikuun 6. päivän nuorisoliikkeen sekä asetti mustalle listalle Hamasin sotilaallisen siiven Issa din Al-Qassamin sekä Muslimiveljenkunnan. Kaksi vuotta sitten sama oikeus katsoi, ettei sillä ole oikeutta vaatia vuoden 2009 Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen purkamiseen, jota egyptiläiset ovat yhä äänekkäämmin vaatineet purettavaksi tai ainakin muutettavaksi.
Presidentti Abdel Fatah al-Sisi sanoi ennen valintaa Egyptin presidentiksi, että hän voi olla halukas neuvottelemaan muutoksista 2009 rauhansopimukseen.
Egyptissä valtaosa kansasta pitää Israelia päävihollisenaan ja suhtautuu hyvin vihamielisesti israelilaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195872#.VWVblYbxQwA

5.       PA:n olympiakomitean puheenjohtaja ja urheiluministeri JIbril Rajoudin esittämä vaatimus kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle Israelin poistamiseksi sen jäsenyydestä on WND:n kolumnistin ja Jerusalemin toimiston johtajan Aaron Kleinin laatiman artikkelin mukaan ollut runsaasti esillä sekä maailman että erityisesti Yhdysvaltain mediassa. Klein sanoo, että Jibril perustaa vaatimuksensa siihen, etteivät PA:n ja Gazan arabipelaajat saa vapaasti liikkua Gazan sekä Juudean ja Samarian välillä, mikä estää heidän kehittymistään jalkapalloilijoina.
Lisäksi Rajoub vaatii, että Juudean ja Samarian alueilla toimivat viisi israelilaista 3. ja 4. liigassa pelaavat jalkapallojärjestöt täytyy sulkea Fifan jäsenyydestä.

Aaron Klein valittaa sitä, ettei runsaasta kirjoittelusta huolimatta missään niistä kerrota Rajoufin todellisesta taustasta, ei sitä, että hän oli Jasser Arafatin läheinen avustaja, eikä hänen siteistään terrorijärjestöihin tai toimistaan niissä.
CNN julkaisi maanantaina raportin otsikolla ”Israel kutsuu väärinpeluusta Fifan karkotusvaatimuksen yhteydessä” todeten, että Israelin sulkeminen FIFA:n ulkopuolelle tulisi pahoin vahingoittamaan sen kykyä kilpailla kansainvälisillä areenoilla.

Israelin viranomaiset vastaavat syytöksiin liikkumisen rajoittamisesta, että PA:n arabien vapaa pääsy Gazaan ja takaisin aiheuttaisi vakavan terroririskin, sillä terrorijärjestöt voisivat käyttää sitä hyväkseen. CNN sanoo Israelin jalkapalloliiton johtajan vakuuttaneen, että 95 % PA:n pyytämistä luvista on hyväksytty v. 2015. Rajoub väittää CNN:n ohjelmassa, että arabien asema Juudeassa ja Samariassa on pahempi kuin Etelä Afrikassa apartheidhallituksen aikana, sillä Israel haluaa heidän tuhoaan ja estää heidän itsenäisyyshaaveensa.
Rajoub kertoi New York Daily News julkaisemassa artikkelissa, ettei hän vedä pois vaatimustaan Israelin karkottamiseksi Fifasta eikä suostu kompromisseihin.

AARON KLEIN käy läpi Jibril Rajoubin henkilöhistoriaa ja hänen toimintaansa.
-          Rajoub oli tärkein neuvonantaja Jasser Arafatille, joka johti useita militaristasia järjestöjä Israelin aliueella.
-          IDF pidätti Rajoubin 1970 ja hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kranaatin heittämisestä IDF:n henkilöbussiin Hebronissa sekä kuulumisesta PA:n alaiseen terrorijärjestöön. Hänen vapautettiin vankienvaihto-operaatiossa 1985 PFLP:n kanssa, joka oli siepannut 3 israelilaista.
-          2 vuotta vapauttamisensa jälkeen Rajoub pidätettiin uudelleen kaksi kertaa osallisuudesta terrorismiin ja kuulumisesta Fatahin alaiseen terrorijärjestöön. Hänet tuomittiin karkotettavaksi Libanoniin 1998, jossa hän oli pian päässyt Fatahin apulaisjohtajan Khalil al-Wazirin tärkeimmäksi neuvonantajaksi. Wazir oli mukana Arafatin julistaman toisen intifadan järjestelyissä.
-          Wazirin kuoltua Jaroub solmi läheiset suhteet Arafatin kanssa ja palasi hänen kanssaan 1993 Oslon sopimusten mukaisesti Israeliin PA:n ja PLO:n valvomiin kaupunkeihin ja kyliin.
-          Rajoub nimitettiin Arafatin perustaman estävän turvallisuusjärjestön johtajaksi. Järjestön jäsenet hyökkäilivät toistuvasti israelilaisia vastaan. Useat sen jäsenistä kuuluivat myös Fatahin alaiseen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin, jota pidetään Fatahin sotilaallisena siipenä. Al-Aksa Marttyyrit on syyllistynyt lukuisiin pommi.-iskuihin, tulituksiin, puukotuksiin ja muihin hengenvaarallisiin iskuihin israelilaisia vastaan.
Edellisen lisäksi Rajoub johtaa PA:n olympiakomiteaa. Vuoden 2012 kesäkuussa hän protestoi Israelin pyytämää minuutin hiljaisuutta vastaan v, 1972 Israelin olympiajoukkueen murhan kunnioittamiseksi sanoen, että se on rasismia. http://www.wnd.com/2015/05/u-s-media-scrub-palestinian-officials-terrorist-background/
6.       UUTISOTSIKOITA
-          Hamas sanoo pidättäneensä terroristin, joka ampui raketit Israelin puolelle tiistai-iltana. Egypti pyysi Israelia varovaisuuteen raketti-iskun vastatoimissaan Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195881#.VWV-q4bxQwA
-          Intiassa pitkän helleaallon johdosta kuolleiden ihmisten määrä on ylittänyt 1 100 rajan. Lämpötila on edelleen 47 C-astetta ja helteiden pelätään jatkuvan edelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195883#.VWV_JobxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195878#.VWV_1IbxQwA,
-          Tel Aviv Jafo akateemisen opiston opiskelijat ovat kauhuissaan löytäessään Israelin viholliseksi muuttuneen entisen Israelin arabikansanedustajan Azmi Bisharan henkilöhistorian opiston luettaviksi suositeltavien kirjojen joukossa. Bishara havaittiin petturiksi, joka oli toimittanut vakoilutietoja viholliselle sodan aikana. Hän pääsi 1987 karkaamaan ulkomaille välttäen oikeustoimet häntä vastaan. Hän asuu Qatarissa tai jossain muussa Persianlahden maassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195879#.VWWAHobxQwA
-          Arkeologit ovat kauhistuneina seuranneet PA:n arabien julmaa piittaamattomuutta historiallisista tai arkeologisista arvoista suorittaessaan valvomattomia ja laittomia muutoksia Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195859#.VWWCRYbxQwA
-          Amnesty International syyttää Hamasia sotarikoksista Gazan kesäsodan aikana väittäen, että kostaakseen eri tavoin ajattelijoille Hamas teloitti ainakin 23 gazalaista. http://www.timesofisrael.com/hamas-executed-gazans-during-summer-war-amnesty-says/
-          USA ja Venäjä ovat lähellä sopimusta, jolla sanktiot voidaan nopeasti asettaa voimaan, jos havaitaan, ettei Iran noudata tehtyjä sopimuksia P5+1 maiden ja Iranin välillä. Sopimuksen tulisi olla valmis allekirjoitusta vaille kesäkuun 30. päivään mennessä, mikä on epävarmaa. http://www.timesofisrael.com/russia-us-close-to-deal-on-iran-snap-back-sanctions/
-          Israel pyytää USA:lta 50 %:n nostoa ensi vuoden avustusmäärärahoihin, eli 4.5 miljardia USD. http://www.timesofisrael.com/israel-asking-us-for-50-increase-in-next-defense-package/,
-           


No comments: