Monday, May 25, 2015

KESKIVIIKKO 25.05.15

MAANANTAI 25.05.15
1.       SÄÄTILA Israelissa alkaa uudelleen kuumeta, keskiviikkona lämpömittari osoittanee ennustusteen mukaan jo 39 asteen lämpötilaa. Kyllä se jo lopultakin pakottaa miehetkin riisumaan talviset vaatteensa ja pukeutumaan kevyemmin. Naiset ovat paljon herkempiä siirtymään kesäaikaan, mutta miehiltä se vaatii harjoittelua.
Säätilat tänään: Jerusalem 21-31; Tiberias 25 -37; Suolameri 30 -40: Eilat 28 -41 +C-astetta. Kuumat paikat ovat edessä, toivottavasti vain säätiloissa.

2.       Miten lienevät asiat diplomatian rintamalla, onko sielläkin havaittavissa kuumenemista? Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah ilmoittaa avoimesti, että hänen johtamansa terrorijärjestö on nyt tiukemmilla kuin koskaan sitten 1982 sotaa samalla ylistäen ”voittoa IDF:stä v. 2000, jolloin IDf joutui vetämään joukkonsa Libanonin eteläosista häpeällisesti”, kuten hän asian näkee.
Nasrallah arvioi samalla, että ISIS on yhtä suuri uhka Hizbullahille kuin Israel. Hän osoittaa yhä suurempaa huolta ISIS joukkojen etenemisestä Syyriassa. Miehitettyään Palmyran kaupungin sen joukot suuntaavat seuraavaksi kohti Jordanian rajaa, kuten Debkafile kertoo, ja siellä alueelle, jossa Jordanian, Syyrian ja Irakin rajat leikkaavat. Mikä ISIS joukkojen suunnitelma lieneekin, mutta sen lähestyminen Jordanian rajaa saa hälytyskellot soimaan niin Ammanissa, Riyadissa kuin Jerusalemissakin.
Nasrallah kuitenkin vakuuttaa, että Hizbullah pysyy Libanonin eteläosassa, vaikka se pyrkiikin avustamaan veljiään Syyriassa selviytymään ISIS joukkojen ryntäyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195765#.VWKtG4bxQwA,

3.       ISDIS joukot miehittivät viime viikolla Palmyran historiallisesti ja arkeologisesti arvokkaan kaupungin, jossa ne ensi töikseen aloittivat siviilien massamurhat. Uutiset kertovat, että ruumiita lojuu kaduilla, ja että ainakin 217 ihmistä on surmattu, heidän joukossaan 15 lasta. Sen sijaan ei ole toistaiseksi todisteita, että he olisivat aloittaneet arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamisen. Syyrian TV:n mukaan teloitettuja siviilejä on ainakin 400, toisen lähteen mukaan valtaosa heistä kuuluu Shabiha puolisotilaallisiin joukkoihin. Homsin keskeisen provinssin kuvernööri Talal Rarazi vahvistaa, että Assadin armeija kokoaa joukkojaan Palmyran kaupungin lähettyville vapauttaakseen sen, mutta ettei hän tiedä aikataulua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195771#.VWK4xobxQwA,

4.       Debkafile kertoo ISIS joukkojen suuntaavan amerikkalaisten panssarien ja APV-autojen tukemat kolonnat seuraavaksi kohti Jordanian rajaa ilman mainittavaa vastarintaa Syyrian armeijalta. DF:n mukaan ne pyrkivät saamaan valvontaansa Syyrian itärajan lähtien kohdasta, missä Syyrian, Jordanian ja Irakin rajalinjat leikkaavat toisensa. DF arvioi niiden suoriutuvan 260 km:n matkasta tiistaihin mennessä kulkien aiemmin miehittämänsä Deir el-Sourin kautta. Joukot pyrkivät seuraavaksi miehittämään rajan pinnassa olevia kyliä, osa niistä Jordanian puolella, kuten Al-Raywayshid, jonne on majoitettu 800 000 Syyrian pakolaista, kertoo DF.

Jordanian armeija on vahvistanut Syyrian vastaista rajaansa Israelin rajan tuntumasta lähtien, mutta DF:n mukaan ei rajojen leikkauskohdasta luoteeseen kohti Irakin rajalinjaa. Jordaniassa on n. 7 000 amerikkalaista sotilasta ja ilmavoimien yksikkö, joiden tehtävänä on turvata Jordanian rajaa maan luoteisosassa. Miten ne toimivat syntyneessä tilanteessa, on arvoitus.
DF arvioi edelleen, että ISIS joukkojen lähestyminen rajaa voi aktivoida Jordaniassa olevat salaiset IS-solut, joita on etenkin maan eteläosassa Maan kaupungin alueella. http://www.debka.com/article/24621/Exclusive-ISIS-columns-heading-from-Syria-toward-Jordan-first-targeting-the-border-crossing

5.       USA:n puolustusministeri Ashton Carter toteaa omana näkemyksenään, ettei Orakin armeijalla ole tahtoa tai rohkeutta taistella ISIS-joukkoja vastaan. Hän kummastelee ISIS joukkojen jatkuvaa etenemistä, vaikka hallituksen joukoilla on suuri ylivoima.
Hän käsitteli CNN:n haastattelussa Ramadin kaupungin joutumista ISIS-joukkojen haltuun, vaikka sitä puolustavilla hallituksen joukoilla oli suuri ylivoima. ”Me voimme kouluttaa ja aseistaa heitä, mutta ilmeisesti heillä ei ole tahtoa taistella”, hän analysoi tilannetta ilmentäen USA:n tuntemaa avuttomuutta.

Turvallisuus- ja puolustuskomitean johtaja Irakissa Hakim al-.Zamini kiistää Carterin havainnot todeten, että ne ovat epärealistisia ja perättömiä. Sen sijaan hän syytti amerikkalaisia, etteivät he antaneet heille kunnollisia aseita eikä ilmatukea, minkä johdosta kaupungin puolustus ei onnistunut. Raporttien mukaan irakilaiset pakenivat jättäen jälkeensä USA:n toimittamat panssarit, humveet ja tykistön sekä muut aseet lähtiessään silmittömään pakoon.  

Ramadin on Anvar provinssin pääkaupunki ja viimeinen puolustuslinnake matkalla Bagdadiin. Amerikkalaiset kongressin jäsenet ovat alkaneet vaatia, että kasvojensa pesemiseksi USA:n tulee lähettää erikoisjoukkojen 5 000 miehen osasto kääntääkseen sotaonnen Irakissa hallituksen eduksi. Onko tämä määrä sitten tarpeeksi sotainnon huumaaman islamin pysäyttämiseksi, on kiistanalainen. Islamistit itse näkevät, että ratkaiseva taistelu heidän ja USA:n johtaman koaliittion välillä käydään mahdin tarttuessa islamin joukkojen ohjaksiin.
Irakin hallitus on kauan kaavaillut Mosulin kaupungin vapauttamiseksi, mutta Ramadin tappion valossa se taistelu lienee raukeamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195774#.VWK6w4bxQwA

6.       Saudi Arabia shia-muslimien Ali Moskeijassa maan itärannikolla Al- Qadeeh kaupungissa Qatif hallintokunnassa perjantairukousten aikana sytytetty pommi surmasi 21 ihmistä ja haavoitti 81.

Saudien mukaan itsemurhapommittaja Salih bin Andulrahman Salih Al-.Grishami kuului ISIS-soluun, jonka jäseniä etsitään. Poliisi pidätti hetkeksi myös hänen isänsä. Sisäministerin tiedottaja kenraali Mansour al-Turki kartoo Al-Arabiyan mukaan, että paikallinen Raech-solu (ISIS) on ottanut vastuun pommi-iskusta. Hän kertoi lisäksi, että 26 ISIS-solun jäsentä on pidätetty, ja että viisi heistä on osallistunut kaksi viikkoa aiemmin saudisotilaan murhaan. Solun jäsenet ovat Saudi Arabian kansalaisia.

SAUDI ARABIAN kuningas Salman vannoi sunnuntaina tuovansa syylliset oikeuden eteen. ”Olemme tuskaisia tämän kammottavan terrori-iskun rikoksen vuoksi, joka sotii kaikkia humanitäärisiä ja islamilaisia arvoja vastaan”, hän sanoi viestissään sisäministeri, kruununprinssi Mohammed bin Nayefille. Al- Nayefia pidetään kovan linjan kannattajana, joka on voinut inspiroida ilmaiskut Jemenin houteja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195777#.VWLHbYbxQwA
7.       ISLAMIN LIIKKEEN apulaisjohtaja Kamala al-Khatib Israelissa sanoo, että sota Israelin arabien ja Netanjahun johtaman hallituksen välillä on väistämätön. Hän sanoo, ettei uuden hallituksen julkistama politiikka jätä muita vaihtoehtoja.
Hän otti esimerkiksi apulaisulkoministeri Tzipi Hotovelin lausunnon, jossa hän totesi, että koko Israelin maa kuuluu juutalaisille. Khatib sanoo tämän toteamuksen edustavan useimpien israelilaisten tuntoja.
”Sellaiset lausunnot vain korostavat kysymyksen uskonnollista merkitystä, vaikka poliittiset johtajat vakuuttavat sen olevan vain politiikkaa”. Sen vuoksi Khatib katsoo, että lopulta muslimien ja juutalaisten tulee taistella maan omistuksesta.

EL-KHATIB vetosi muslimeihin vuonna 2013 kehottaen heitä tulemaan puolustamaan Al-Aksa moskeijaa varoittaen Israelia, että ”jos Israel häiritsee rukoilijoita siellä, se tulee johtamaan valtavaan räjähdykseen”. Hän vakuutti silloin, että paikka, jossa Al-Aksa sijaitsee, kuuluu yksin muslimeille. Hän kutsui joidenkin israelilaisten toiveita kolmannen Temppelin rakentamiseksi Vuorelle pelkästään mielikuvituksen tuotteiksi, eikä juutalaisten temppeleitä koskaan ole ollut Temppelivuorella.
Khatib painottaa, ettei Al-Aksan puolustaminen kuulu vain Jerusalemin muslimeille, vaan koko maailman arabeille ja muslimeille. Temppelivuori, jossa sijaitsivat juutalaisten 1. ja 2. Temppeli, on juutalaisten kaikkein pyhin paikka, jonka kuulumisesta juutalaisille Raamatun profeetat ennustivat.
Al Khatib valittaa, että ”juutalaiset pitävät Israelin arabeja vihollisinaan, eikä kansalaisina, vieraina, jotka asuvat heidän kotimaassaan”. Tähän perustuen hän katsoo, että väkivaltainen välienselvittely on varma. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195770#.VWLPNYbxQwA

8.       UUTISOTSIKOITA
·         Jerusalemin alueoikeus langetti entiselle pääministeri Ehud Olmertille 8 kuukauden vankeustuomion ns. Morris Talanskyn jutussa petoksesta ja luottamuksen rikkomisesta, kuten oikeus totesi jo maaliskuussa. Lisäksi hänelle määrättiin 100 000 NIS sakkorangaistus. Olmertin asianajaja ilmoitti valittavansa tuomiosta. Nyt langetettu tuomio on kuitenkin vain osa kokonaisuudesta, jonka käsittely on kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195775#.VWLXQobxQwA
·         Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtama oikeus- ja kehityspuolue AKP on menettämässä johtavan aseman kaksi viikkoa ennen parlamentti-vaaleja suoritetun gallupin mukaan. AKP:n kannatus putosi aiemmasta 49.8 %:n luvuista 40.5 %:n kannatukseen. Pääoppositiopuolue saanee 30 % kannatuksen, kurdit 11 % ja saa edustajia parlamenttiin. Vaikka AKP pysynee suurimpana puolueena, se joutuu muodostamaan yhteishallituksen. Tämä voinee asettaa esteitä Erdoganin suurille tulevaisuuden suunnitelmille. Se voi myös aiheuttaa sekaannusta Turkin talouskehitykselle. Erdogan on jatkanut poliittisten vastustajiensa pidätyksiä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195772#.VWLZH4bxQwA
·         PA:n arabiterroristit vahingoittivat kahta IDF:n sotilasta jalkoihin heittämillään petrolipommeilla Silwadin kylässä lähellä Ofraa Binyaminin alueella. Artikkelin yhteydessä olevassa videossa nähdään sotilaan nilkuttavan turvaan. Video alkaa osoittamalla kuvaa. IDF:n uusien määräysten mukaan asetta saa käyttää vain äärimmäisen uhkaavissa tilanteissa, mikä asettaa heidät turvattomaan ”sittiing duck” asemaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195764#.VWLb8YbxQwA
·         Arabit haavoittivat kahta juutalaista nuorukaista Jerusalemin Damaskos-portin lähellä Shavuot-juhlan aikana. 17-vuotiaat nuoret olivat matkalla Länsimuurille (kotel) koko yön jatkuviin Tora-tutkimuksiin (shavuot tikkun) joutuessaan hyökkäyksen kohteiksi. Beit Habad kadulla tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen terroristit pakenivat paikalta. Nuoret haavoittuivat yläruumiiseen, heidät vietiin sairaalaan. Epäilty arabi pidätettiin pian tapahtuman jälkeen. Hänellä oli puukko mukanaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195762#.VWLeCYbxQwA
·         Iranin eliitti al-Quds joukkojen komentaja kenraalimajuri Qassen Soleiman sanoo, ettei Obama ole tehnyt yhtään mitään (not a damn thing) ISIS-joukkojen pysäyttämiseksi. Hän sanoi USA:n ja sen johtaman koaliittion epäonnistuneen IS:n joukkojen etenemisen estämiseksi. Hän sanoo, että vain Iran on seissyt vahvana ”toisten juostessa karkuun häntä koipien välissä”, kuten tapahtui Ramadin kaupungin joutuessa sen haltuun ja USA:n joukkojen seisoessa tumput suorina muutaman kilometrin päässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Obama-has-not-done-a-damn-thing-so-far-to-confront-ISIS-Iranian-commander-says-404001-


No comments: