Wednesday, May 20, 2015

KESKIVIIKKO 20.05.15

KESKIVIIKKO 20.05.15
1.       PAHIN HELLE näyttää tällä erää olevan taittumassa, vaikka ennusteen mukaan maksimilämpötila nousee vielä 30 asteen tienoille pääkaupungin alueella. Huomenna korkein lämpötila putoaa 27 asteeseen. Taivas on ToI:n mukaan pilvetön koko ennusteajan eli lauantaihin saakka, mutta JP ennustaa puolipilvisyyttä huomisesta eli maanantaista lähtien.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -31; Tiberias 25 -37; Suolameri 26 -39; Eilat 26 -41 +C-astetta. Eilatin lämpötila putoaa myös huomenna 37 asteen tienoille, mutta hellesää jatkuu siellä toistaiseksi.
Kinneretin vedenpinta laski 0.5 sm tiistaina ja on nyt 211.79 m merenpinnan alapuolella.

2.       Hellesää aiheutti tulipaloja useilla alueilla koko maassa, myös Jerusalemin ympäristössä. Tulipaloja on aina esiintynyt Israelissa etenkin helteiden tai kovien tuulten yhteydessä, joista useimmat ovat olleet tarkoituksellisesti sytytettyjä osana Israelin vastaista terrorismia. Näistä viimeisistä paloista ei ole vielä selvitetty, olivatko ne tuhopolttoja vai jostain muusta syystä syttyneet. Niiden aiheuttamat vahingot jäivät vähäisiksi, mutta työllistivät palokuntia.

3.       UTJ sisällytti hallitusyhteistyöhön liittyvään sopimukseensa vaatimuksen lapsilisien nostamiseksi, jonka kuviteltiin hyödyntävän erityisesti heikommassa taloudellisessa asemassa olevia kansanosia kuten haredim ja beduiinit, joilla on myös perinteisesti maan suurimmat lapsiluvut. Tämä oli yksi syy, miksi edellinen talousministeri Yair Lapid halusi alentaa lapsilisien määrää.

Hallitussopimukseen lapsilisien määrän nostamiseen liittyy kuitenkin ehto, että vanhempien tulee huolehtia kaikkien lastensa rokottamisesta voidakseen saada kuukausittain maksettavan lapsilisän täysimääräisenä. Haredim ja ja beduinit kuitenkin vastustavat lastensa rokottamista, mikä aiheuttaa heille taloudellisia menetyksiä. Tämä ehto sisältyi 2009 hallitussopimukseen, ja sen oli tarkoitus tulla voimaan 2010. mutta sitä siirrettiin perusteella, että beduiineilla on vaikeuksia saada terveysvirkailijoiden tarjoamia palveluja. Korkein oikeus puolsi hallituksen päätöstä todeten, että rokottamisen saannin vaikeus on vähäinen sen tarjoamaan hyötyyn verrattuna. Terveysministeri Yael German piti ratkaisua epäoikeudenmukaisena.

Israelin lapsen oikeuksien neuvosto NCC pitää uutta märittelyä kohtuuttomana, joka sanamuodoiltaan on jyrkempi kuin edellinen, sillä silloin oli kysymys lisän alentamisesta, nyt se leikataan kokonaan niiltä, joilla ei ole rokotusta, kuten NCC:n johtaja Yitzhak Kadman sanoo lausunnossaan. Hän kutsuu sopimusta julmaksi, ennen näkemättömäksi ja vaaralliseksi. Hän selittää, ettei sopimus perustu mihinkään lakiin, joka pakottaisi ihmiset hankkimaan roikotuksen.
Arabien lakikeskuksen Adalah asianajaja Sawsun Zohar sanoo, että lakiluonnos koskee etenkin beduiineja, jotka asuvat kylissä, joita ei ole virallisesti tunnustettu, ja joissa ei ole hallituksen määrittelemiä terveyspalveluja. Hän katsoo tämän aiheuttavan yleisen kurituksen heikoimmassa asemassa eläville kansalaisille. Rokotettuja on Israelissa km. 90 -97 %, joka on suhteellisen hyvä.
Valtion tarkastaja Yosef Shapira varoittaa vaaroista, jotka voivat aiheutua jonkin kansanosan jäädessä yleisen rokotuksen ulkopuolelle.  http://www.timesofisrael.com/state-to-anti-vaxxers-no-vaccination-no-child-support/

4.       ISRAEL on yksi valtioista, jotka kiivaimmin ovat vastustaneet P5+1 maiden ja Iranin välistä sopimusta siinä muodossa, mitä se julkisuuteen vuotaneitten tietojen mukaan tulisi sisältämään estääkseen Irania rakentamasta ydinasetta.

USA:n hallitus on täysin tietoinen Israelin kielteiseen päätökseen johtaneista motiiveista ja ilmoittaa olevansa valmis korvaamaan israelilaisten pelkojen poistamiseen tarkoitettuja turvallisuusvaatimuksia.
Israel on tilannut 33 kpl USA:ssa rakennettuja F-35 hävittäjäkonetta. USA harkitsee niiden määrän nostamista 50 koneeseen, ja ne toimitettaisiin ensi vuoden aikana.
Toiseksi USA harkitsee uudenaikaisen ilmatorjuntavälineistön toimittamista, kuten Haaretz ja Yedioth Aharonit kertovat artikkeleissaan.

OBAMAN hallituksen korkea virkailija kertoi Aharonit lehden toimittajalle, että USA on valmis korvaamaan runsaskätisesti Israelin pelkäämien turvatakuittensa menettämisestä ja sanoo olevansa hämmästynyt, ettei Israel ole itse esittänyt korvausvaatimuksia. USA haluaa Israelin lopettavan ydinsopimuksen vastaisen toimintansa tällä hetkellä.
Haaretz ja Yedipth Aharonit kertoo myös Israelin viranomaisen reaktiosta artikkelin esittämiin tietoihin todeten, että jos Israel esittäisi vaatimuksia korvauksista, se nähtäisiin kaupankäynniksi ja hinnan määrittelyksi Israelin kohtalonkysymyksestä, joka ei ole arvioitavissa rahamäärillä.
Hävittäjien määrän lisäämisen lisäksi USA harkitsee Israelin ja USA:n yhteistyönä rakentaman torjuntajärjestelmän Iron Dome ja Davidin Linko rahoituksen lisäämiseksi sekä niiden suunnittelun että rakentamisen hyväksi. Israel kehittää ja viimeistelee ballististen ohjusten torjuntaan suunniteltua Arrow 3 järjestelmää. USA tarjoaa Iron Dome 41.4 miljoonaa; Davids Sling ja Arrow 3 järjestelmälle 165 miljoonaa sekä lisäksi 267.6 miljoonaa USD suunnittelu-ja kehitysvaroja.
USA:n kongressi hyväksyi aiemmin tässä kuussa 474 miljoonaa USD Israelin suunnittelemille ohjustentorjuntajärjestelmille.

Netanyahu selittää, ettei Israel ole yksin vastustaessaan tämän kuun lopussa valmistuvaa ydinsopimusta Iranin kanssa, vaan etenkin Persianlahden Shia-muslimimaat ovat vielä enemmän peloissaan Iranin vallan kasvamisesta, mitä suuresti lisää ydinpommin antama pelotevaikutus. Obama tapasi äskettäin Persianlahden maiden johtajia Camp Davidissa USA:ssa yrittäen rauhoittaa heidän pelkojaan. Vain kahden Gulfmaiden yhteistoiminta järjestelmän GCC maan johtajat osallistuivat Obaman järjestämään konferenssiin toisten lähettäessä alempia edustajiaan. Tämä osoittaa näiden maiden menettäneen luottamuksensa Obaman vilpittömyyteen. Niistä yksi oli Saudi Arabia, joka on aloittanut neuvottelut Pakistanin kanssa valmiin ydinpommin ostamiseksi ohjuslaitteineen. Tämä kiihdyttänee ydinsodan pelkoa Lähi-Idässä. http://www.timesofisrael.com/us-israel-said-to-discuss-compensation-in-wake-of-emerging-nuke-deal/

5.       IRAN lähetti 2 risteilijäänsä suojaamaan Adenin satamaan Jemenissä purjehtivaa
avustusalusta. USA esitti vaatimuksen, että alus ankkuroisi Djiboutin satamaan, jossa sen lasti tulisi koordinoiduksi toisten avustustarvikkeitten kanssa. Iran kuitenkin hylkäsi esityksen esittäen näin suoran haasteen Obaman hallitukselle, joka on vaikeassa välikädessä ydinsopimus-neuvottelujen ollessa loppuvaiheissaan.
Teheranin lähettämän rahtialuksen epäillään kuljettavan sotilaallisia tarvikkeita houti-kapinallisille, joita Iran tukee. YK:n asettama valvonta keskus avustusten koordinoimiseksi sijaitsee Djiboutissa Eritreassa.

USA:n virkailija tunnustaa, ettei ole mitään todisteita, että Teheranin lähettämä Iran Shahed rahtilaiva kuljettaisi 2 800 tonnin lastissaan sotilaallisia tarvikkeita tai ohjuksia. Virallisen raportin mukaan lastissa on jauhoja, riisiä, purkitettua ruokaa, lääkintätarvikkeita sekä pullotettua vettä, joista kaikista on kova tarve Jemenissä. Tasnim-uutistoimiston mukaan laivalla on matkustajina lääkäreitä, sotaa vastustavia USA:n, Ranskan ja Saksan kansalaisia, sekä journalisteja. Alus ankkuroi Adenin sataman läheisyyteen vuorokauden kuluessa.

Tarkkailijat eivät usko. että Iran haluaisi kuumentaa tilannetta Jemenissä. mutta sen tarkoituksena lienee osoittaa Teheranin vaatimus vapaasta merenkulusta ilman, että joku mahtimaa määrittelee ehdot toimintatavoista. Iran pidätti viikon ajaksi Marshall-saarten lipun alla purjehtivan rahtialuksen väittäen, ettei se ollut maksanut velkojaan iranilaisessa satamassa. Iran tulitti Singaporen lipun alla purjehtivaa rahitilaivaa Hormuzan salmella vain osoittaakse4en, että sillä on kyky tarvittaessa sulkea salmi laivaliikenteeltä. Kukaan ei haavoittunut eivätkä vahingot olleet merkittäviä.
Saudi Arabia aloitti jemeniläisten sotilaskohteitten pommittamisen uudelleen julistamansa tulitauon mentyä umpeen. http://www.timesofisrael.com/defying-us-iranian-warships-escort-cargo-vessel-toward-yemen/

6.       Kaksi rajapoliisin upseeria haavoittui lievästä keskinkertaiseen arabimiehen ajaessa moottoripyörällään tarkoituksellisesti heidän päälleen keskiviikkoaamuna Jerusalemin A-tur arabilähiössä. Arabi peruutti pyöräänsä keskittyen uuteen yritykseen, mutta poliisit ehtivät ampua häntä haavoittaen hänet siten, että hän kuoli myöhemmin haavoihinsa.  Molemmat poliisit kiidätettiin sairaalaan.

Paikalle kerääntyi kymmenittäin arabeja, jotka pyrkivät estämään paikalle kutsuttuja hätävarjelujoukkoja.
Poliisi yleensä siirtää tilanteen kutsumista terroriteoksi ehkä jonkin myönnytys- periaatteen mukaisesti, mutta tämä tapaus luokiteltiin välittömästi terrori-iskuksi. Arabit ovat tuliaseiden, puukkojen ja kirveiden lisäksi alkaneet käyttää yhä useammin autoa terrori-iskujensa välineenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195637#.VVw9r1PxQwA, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Two-policemen-injured-in-vehicular-attack-in-east-Jerusalem-403609,

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Erehtymättömänä pidetty Rooman paavi on joutunut kummastelevien kysymysten ristituleen heittäessään ehkä huolimattomasti muotoillun
toivomuksen Mahmoud Abbasille Vatikaanissa, että hän voisi kehittyä rauhan enkeliksi. Hänen lausuntonsa on esitetty monessa muodossa, mutta - Vatikaanin selityksen mukaan - hän ilmeisesti tarkoitti lausuntonsa enemmän rukoukseksi kuin lausunnoksi. Myös JP tarttui aiheeseen pääkirjoituksessaan tarkastellen asiaa laajemminkin. http://www.jpost.com/Opinion/Jpost-editorial-Shortsighted-Vatican-403139
·         Professori Gil Troy raportoi artikkelissaan, miten ”palestiinalaisten” ja arabien johtajat pitävät heitä pakkopaidoissaan esiintyen länsimaailmalla vainottuina ja ahdistettuina kurjimuksina, jotka vaativat kaiken huolen-pitomme ja tukemme päästäkseen nauttimaan heille oikeudenmukaisesti kuuluvista oikeuksistaan ja kuvitelmistaan. Abbasin ja paavin tapaaminen oli malliesimerkki siitä, miten paavi pyrki asettumaan tuon terrorijohtajana pidetyn miehen asemaan vakuutellen kirkkonsa vuosisatojen aikana osoittamaa tukea ja hyväksyntää. Kaiken kukkuraksi hän väärinkäytti edustamansa kristinuskon evankelista elementtiä tarjoten Abbasille ”rauhan enkelin” sädekehää siipien kanssa tai ilman. Paavia ei motivoinut millään tavoin PA:n ja Gazan arabien harjoittama kristittyjen vainoamista hallitsemillaan alueilla, eikä ISIS-joukkojen raakuuksia kristittyjä kohtaan Irakissa, Syyriassa, Afrikassa, Jemenissä ja Somaliassa. Hän ei myöskään huomioi, että Israel on ainoa Lähi-Idän maa, jossa kristittyjen luku kasvaa, ja jossa he voivat maan kansalaisina häiritsemättä harjoittaa uskontoaan. Troyn artikkeli otsikossa todetaan, miten PA:n arabien valtiotoiveet ovat edelleen hillittömän juutalaisvihan ryvettämät, mitä maailma ei huomaa. Heidän johtajansa haluavat Israelin tuhoa, eivät yhdessäeloa. http://www.jpost.com/Opinion/The-state-of-Palestine-Still-mired-in-Jew-hatred-403557
·         Puolustusministeri Moshe Yaalon päätti toteuttaa suunnitelman, jonka mukaan työluvalla Israeliin matkustavien arabityöntekijöitten tulee palata koteihinsa saman tarkastuspisteen kautta. Tänä olisi rajoittanut heidän mahdollisuuksiaan käyttää muita busseja kotiin palatessaan. Käytäntö oli tarkoitus aloittaa tänään. Kolme kuukautta kestävä koe sai kuitenkin kiivaan vastustuksen sekä vasemmiston että ihmisoikeuksien puolustajien ja arabikansan-edustajien taholta, jotka kutsuvat suunnitelmaa puhtaaksi rasismiksi. Netanyahu katsoi parhaaksi viivästyttää suunnitelman toteuttamista. Juutalaismatkustajat ovat valittaneet, että arabimatkustajat ovat vallanneet bussit siinä määräin, että juutalaiset eivät mielellään käytä niitä. Arabimiehet lähentelevät naismatkustajia, eikä kukaan voi sille mitään. Yaalon varoitti myös terrorin vaarasta. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-puts-the-breaks-on-segregated-west-bank-buses/
·         Talousministeri Moshe Kahlon, joka uhosi alentavansa asuntojen hintoja ja lisäävänsä uusien rakentamista, päätti aloittaa asettamalla katon asuntojen vuokrille. Lakiesitys estäisi vuokranantajia nostamasta asuntojensa vuokria 3- 5 vuoden sisällä. Vuokrien hinnat nousisivat 2 % tai elinkustannus indeksin (CPI) osoittaman määrän vuodessa. http://www.timesofisrael.com/kahlon-takes-aim-at-housing-crisis-with-rent-control-plan/

Post a Comment