Wednesday, May 13, 2015

KESKIVIIKKO 13.05.15

KESKIVIIKKO 13.05.2015
1.       PÄIVÄ valkeni puolipilvisenä ja lämpimän tuntuisena heikon tuulen myötäilemänä. Päivästä näyttää tulevan lämpöinen, lämpömittari osoitti 16 astetta puoli kuuden maissa ja noussee päivän mittaan 26 asteen tienoille. Puolipilvisyys näyttää ennusteiden mukaan jatkuvan lähipäivien aikana, vaikka ToI:n ennustus on pielessä. Lämpötiloissa ennustetaan myös asteen parin notkahdusta alaspäin.
LÄMPÖTLLAT tänään: Jerusalem 16 -26; Tiberias 20 -32; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -36 +C-astetta. Kinneretin pinta on pysytellyt ennallaan, - 211.72 m merenpinnasta.

2.       ISRAEL sai uuden Netanyahun johtaman hallituksen, joka ponnistelee 61 kansan-edustajan voimin epäluuloisen ja osin vihamielisen Knessetin valvoessa pienimpiäkin poikkeamia laista ja oikeudesta voidakseen kaataa sen.
Voidakseen saada tukevamman perustan hallituksensa suojaksi hän laati ensi töikseen lisäyksiä peruslakiin ”hallitus”, joiden avulla hän voisi lisätä ministerilukua 18:ta, joka koalition puhemiehen Zeev Elkinin mielestä estää hallitusta toimimasta joustavasti ilman häiriöitä.  

Lakiesitys läpäisi ensimmäisen käsittelyn eilen pitkällisen polemiikin jälkeen, toinen ja kolmas kuuleminen on tarkoitus ajaa läpi tänään keskiviikkona. Netanyahu suunnittelee ilmoittavansa uusista ministeripaikoista tänään, jotka annetaan pääosin Likudin jäsenille, mikäli kaikki sujuu suunnitelman mukaan. Knesset äänesti eilen tarkoin hallituksen voimasuhteiden mukaan 61 vastaan 59.
Hallituksen vannomistilaisuus järjestetään sen mukaan torstaina.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein antoi Netanyahun hallitukselle 7 päivää, eli ensi maanantaihin, vannomistilaisuuden järjestämiseksi.
Yesh Atid-puolueen kansanedustaja, entinen terveysministeri Meir Cohen kritisoi Netanyahua, että tämä saa syyttää vain itseään tilanteesta hajottaessaan Knessetin.

OPPOSITION jäsenet ovat tekemässä kaikkensa häiritäkseen peruslain lisäyksen saamista lain voimaa jokaisen esittäessä oman muutosesityksensä, joista useimmat ovat enemmän solvaavia ylittäen kansanedustajalta edellytettävät sopivuusrajat. Hallituksen vannomistilaisuutta ei voitu kahden kristityn jäsenen vuoksi järjestää sunnuntaiksi. Netanyahulla olisi nyt tilaisuus nimittää yksi vähemmistöjä edustavan kansanedustajan hallituksensa ministeriksi.  Druusi Ayoub Kara on hyvä ehdokas. http://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-bill-to-expand-cabinet-passes-hurdle-in-Knesset-402772, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-pushes-ahead-with-contentious-bill-to-expand-cabinet/,

3.       P5+1 maiden ja Iranin neuvottelijat alkavat kokoontua Itävaltaan jatkaakseen neuvotteluja Iranin ydinsuunnitelmasta. Sopimuksen tulisi olla valmis kesäkuun 30 päivään mennessä, joskin Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoo, ettei päivämäärä ole sitova ja sitä voidaan muuttaa.
USA:n senaatti hyväksyi äänin 98 -1 lakiesityksen, joka antaa kongressille oikeiden saada tutkia mitä tahansa Iranin kanssa solmittuja ydinsopimuksia. Esitystä käsitellään edustajainhuoneessa, jossa sen uskotaan myös läpäisevän suurella enemmistöllä. Obamalla on oikeus yrittää kaataa esityksen veto-oikeudellaan, mutta kongressi voi tarvittavalla 2/3 enemmistöllä estää Obaman veton.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyrkii vielä vaikuttamaan sopimuksen solmimiseen, kuten hän totesi Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenille tiistaina Jerusalemissa: ”Meillä on edessämme Lähi-Itää, Israelia ja koko maailmaa koskeva suurin haaste Iranin maailmanvalta pyrkimyksissä yhdistyneenä sen tavoitteeseen ydinaseen valmistamiseksi”, Netanyahu totesi lisäten: ”Toivon mukaan tämä pystytään estämään diplomaattisin keinoin. Uskoakseni parempi sopimus on saavuttava kuin se, mistä nyt neuvotellaan Lausannessa Sveitsissä.  Käsitykseni mukaan se on tärkeää yhteisen tulevaisuutemme ja turvallisuutemme vuoksi”. Miten Netanyahu aikoo toimia tästä eteenpäin, on epäselvää, mutta kongressin kautta se ei enää onnistu.

USA:n ulkoministeri John Kerry vihjailee puheissaan, että sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus on edelleen pöydällä. Israelin kannalta asian-tuntijat vakuuttavat, että IAF:n suotuisin mahdollisuus iskeä Iranin ydinlaitoksiin on menetetty, eikä sitä voida tehdä neuvottelujen ollessa käynnissä.
Kongressin edustajainhuoneen 161 demokraattia lähetti Obamalle kirjeen, jossa he vaativat diplomaattisten keinojen käyttämistä, mitä joku republikaanikin voisi tukea. Iranin vastaiset kansainväliset pakotteet ovat edelleen pääosin voimassa, vaikka niitä lievennettiin raamisopimuksen myötä. Monet maat ovat jo aloittaneet valmistelut liikesuhteitten elvyttämiseksi Iranin kanssa miljardisopimusten toivossa, mikä murentaa pakotteiden purevuutta. http://www.timesofisrael.com/congress-has-little-chance-of-influencing-iran-nuclear-deal/

4.       IAEA:n pääsihteeri Yukija Amano vakuuttaa, että kuuden maan ja Iranin välillä solmittava sopimus antaa järjestölle oikeuden suorittaa tarkastuksia myös Iranin sotilaallisissa kohteissa. Hän sanoo Iranin hyväksyneen järjestön erillisen protokollan, jonka ovat hyväksyneet IAEA:n 147 jäsenmaata, niiden joukossa USA ja Venäjä. ”Tämä protokolla antaa IAEA:n tarkastajille paljon suuremmat valtuudet päästä suorittamaan tutkimuksia epäilemissään kohteissa, kuten Iranin sotilaalliset tukikohdat”.

IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on äskettäin määritellyt, ettei ketään ulkomaalaisia päästetä Iranin sotilaallisiin kohteisiin.
Iranin vallankumouskaartin prikaatin kenraali Hossein Salami totesi, että kuka tahansa ilman valtuutusta oleva, joka uskaltaa astua jalallaan Iranin sotilaslaitokseen, tulee ammutuksi.
Amano perustelee IAEA:n kantaa todeten, että aika ajoin tarkastuksia suoritetaan joissakin maissa protokollan mukaisesti, eikä Iran voine olla siinä poikkeus. Hänellä ei ole tietoa, miten Iran tulee suhtautumaan protokollaan käytännössä.
Iranin apulaisulkoministeri Abbas Arachchi totesi tiistaina Viinissä, että sopimuksen pääkohdat on sovittu, hiomista tarvitaan käytettyjen termien kohdalla. http://www.timesofisrael.com/rebuffing-iran-iaea-head-says-deal-allows-access-to-military-sites/

5.       USA:n presidentti Barack Obaman suunnittelema ja valmistelema huippukokous ensin tiistaina Valkoisessa Talossa sekä keskiviikkona JA torstaina Camp Davidin lomanviettokohteessa lässähti pahasti Saudi Arabian kuminkaan Salmanin ilmoitettua, ettei hän voi osallistua kumpaankaan tilaisuuteen Jemenin 5 vrk:n tulitauon alkamisen vuoksi, joka sattuu samaan aikaan.
Obaman järjestämässä tilaisuudessa oli tarkoitus keskustella Persianlahden yhteistoimintamaiden (GCC) ja USA:n välille suunnitellusta puolustusjärjestelmästä Iranin kasvavaa uhkaa vastaan.
Kuningas Salman sanoi lähettävänsä kaksi prinssiä ja kruununperillistä edustamaan häntä, minkä johdosta myös muiden GCC-maiden johtajat sanoivat jäävänsä pois, mutta lähettävänsä alemman tason edustajia.
Saudi Arabian kuningas Salman ei ollut tyytyväinen USA:n laatimaan luonnokseen, jolla puolustusvelvoite olisi jaettu USA:n ja osapuolten kesken. Gulfmaiden (GCC) pelkona on, että USA vetäytyy alueelta ja jättää aiemmat liittolaisensa voimistuvan Iranin ja sen ydinaseen armoille. Kukaan ei näytä uskovan, että P5+1 maiden ja Iranin välisellä sopimuksella pystytään estämään Irania rakentamasta ydinasetta.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel arvioi, ettei Iran-sopimusta saada aikaan.

USA:n ja Saudi Arabian intressit ovat pahoin ristiriidassa myös Jemenissä ja Syyriassa. Saudi Arabia odotti USA:n kitkevän Al-Qaidan alaiset kapinalliset Jemenistä, mikä ei ole toteutunut. Siksi Salman määräsi maansa ilmavoimat pommittamaan kapinallisten joukkoja Jemenissä, ja kokoaa maajoukkoja Jemenin rajalle mahdollista tunkeutumista varten Jemenin alueelle. Niiden tarkoituksena on muodostaa puskurivyöhyke Jemenin puolelle rajaa, jossa saudit ovat tyhjentäneet kyliä ja kehottaneet jemeniläisasukkaita poistumaan alueelta.

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Pakistanissa Karachissa kuusi automaattiasein varustettua terroristia, jotka liikkuivat moottoripyörillä, pysäyttivät keskiviikkona ihmisiä täynnä olevan bussin, tunkeutuivat sisään ja surmasivat poliisin ilmoituksen mukaan ainakin 43 ihmistä.  Artikkelin mukaan tulitus liittyy Pakistanissa riehuviin vähemmistöjä vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, kertoi poliisin päätarkastaja Najib Khan Reutersille. Hän sanoi uhrien kuuluneen ismaililaisten vähemmistöön sunni-enemmistöisessä Pakistanissa. Paikallisen poliisin mukaan iskussa kuoli 43 ja haavoittui 13 vähemmistöön kuuluvaa ismaililaista. Hän sanoi, että Bussi ajoi normaalireittiään ottaen työhön meneviä autoon ja jättävän heitä työpaikoilleen, kuten se tekee päivittäin. http://www.jpost.com/Middle-East/Gunmen-kill-41-Ismailis-on-bus-in-Pakistans-Karachi-402921

·         IAF:n suunnitteluosaston everstiluutnantti (evp) Ron Tira sanoo, että Israelin on nykyisessä kaoottisessa tilanteessa turvauduttava turvamuureihin sekä kykyyn iskeä kaukana oleviin kohteisiin.
Hän totesi, että Sykes-Picot sopimus, jolla toisen maailmansodan voittajavaltiot, lähinnä Englanti ja Ranska, määrittelivät paikallisten perinteisten maiden uudet rajat välittämättä uskonnollisista tai heimo-rajoista, mikä on aiheuttanut jatkuvia ristiriitoja, ja joita vain vahvat diktatuurit pystyivät hallitsemaan, ovat nyt kaatumassa saattaen koko Lähi-Idän alueen sekasortoiseen tilaan.
Israelille vihamielinen Iran on pyrkinyt hyödyntämään tätä tilannetta ja sen vanavedessä tulevat islamilaiset äärijärjestöt, jotka ovat pian Israelin rajoilla.
TIRA totesi useiden valtioiden hävinneen tai olevan häviämässä, mikä on aiheuttanut rajojen taakse tyhjiön, jota arabit ja Iran pyrkivät täyttämään. Vaikka hän varoittaa sekaantumasta konflikteihin rajojen takana, hän kuitenkin katsoo, että Israelin tulee iskeä tarvittaessa turvallisuuttaan uhkaaviin kohteisiin, mutta valmistautua suoraan sotaan Irania vastaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Defensive-walls-and-long-range-strikes-the-key-for-Israel-in-a-chaotic-region-402915
·         Korkea Hamasin virkailija syytti tiistaina, että Fatah on äskettäin Gazassa tapahtuneitten pommitusten takana. Hän sanoi pommitusten keskittyneen turvallisuuslaitoksiin ja johtohenkilöihin Gazan kaislatta. Hän kielsi, että IS:n kanssa liittoutuneet salafi-ryhmät olivat pommitusten takana. Hän syytti, että yksi epäillyistä Ala Abdel Qader Abu Judeh oli heittänyt käsikranaatteja Hamasin sotilassiiven upseereita kohti. Abu Judeh ja muita epäiltyjä kuuluivat Fatahin palkkaamiin turvallisuusjoukkoihin. Hamas virkailija Salah Bardaweel syytti, että PFLP:n korkea lainlaatija Khaleda Jarrar pidätettiin Israelin toimesta Abbasin antaman pyynnön seurauksena. Jarrar pidätettiin kotoaan toukokuun 2. päivänä ja on nyt kotiarestissa. Hänet pidätettiin, koska hän vastusti Abbasin politiikkaa. Hamas syyttää Fatahia ja Abbasia turvallisuusyhteistyöstä Israelin kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-says-Fatah-behind-recent-Gaza-bombings-402905


Post a Comment