Wednesday, May 06, 2015

KESKIVIIKKO 06.05.15

KESKIVIIKKO 06.05.15
1.       AAMULLA varhain oli jo mukavasti lämpöä 16 astetta, taivas oli selkeä ja mustarastas selvitteli kurkkuaan aloittaakseen päivän repertuarinsa. Niinpä siis voimme mekin aloittaa päivän uutisten tarkastelun suotuisissa olosuhteissa.

Pääministeri Netanyahulla sen sijaan näyttää olevan kitkuinen ohjelma yrittäessään vielä tämän päivän aikana saada vastaan hangoittelevan Juutalainen Koti johtajan Naftali Bennettin suostumaan hänelle tarjottuihin ministerinpaikkoihin eikä vaatia kuuta taivaalta. Bennett kostaa Netanyahulle vanhoja kalavelkoja jouduttuaan Likudin jalkoihin Bibin loppurynnistyksen aikana vaalitaistelun loppuvaiheissa. Bennett vaatii edes yhtä vaikutusvaltaisempaa ministerin paikkaa, mitä Netanyahu ei haluaisi antaa hänelle. Vastoin edellisiä tietoja Bibin tulee kertoa presidentti Reuven Rivlinille saaneensa 61 kansanedustajan tuen ja julkistaa uuden hallituksensa koostumus ennen keskiyötä tänään. Jos näin ei käy, presidentti joutunee antamaan tehtävän Labourin puheenjohtajalle Isaac Herzogille. Näin hallituksen uuden muodostaminen siirtyisi viikkoja - ellei kuukausia - myöhempään ajankohtaan.

MEITÄ kiinnostaa kuitenkin tämän päivän ja lähiajan säätilanne, joka seuraavassa.
Jerusalem 15 -26; Tiberias 17 -32; Suolameri 23 -35, Eilat 23 -36 +C-astetta. Times of Israel antaa vähän alempia lämpötiloja, mutta yleinen trendi on, että sää on mukavan lämpöinen ja taivaankansi pilvetön. Ennusteet lupaavat harvinaisen tasaista lämpötilaa ennusteajan kuluessa pilvien pysytellessä poissa näkyvistä.
Kinnererin vedenkorkeus on sekin pysytellyt samoissa lukemissa 211.26 m.

2.       SUDANIN pääkaupungin Khartumin lähellä olevan kaupungin Omdurmanin asukkaat raportoivat voimakkaasta räjähdyksestä, joka aiheutui ”vieraitten lentokoneitten” iskuista. Hyökkäykset tapahtuivat tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana, kertoo Lontoossa toimivan Al-Arabin uutislähde.
Silminnäkijät kertovat kuulleensa voimakkaita räjähdyksiä yön aikana pääkaupungin Khartoumin pohjoispuolella Niilinvirran länsirannalla sijaitsevan Omdurman kaupungin viereen rakennetussa sotilastukikohdassa. Ilmatorjunta tulitti vieraita koneita, joiden asukkaat arvelevat tulleen Israelista.  Sotilaslähteet Sudanissa toteavat, ettei heillä ole tietoa, mikä oli iskujen varsinainen kohde.
IDF ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa, kertoo armeija radio.

ISRAELILAISET KONEET ovat aiemminkin tehneet pommituslentoja Sudanin alueelle.
Lokakuussa 2012 tapahtui mystisiä räjähdyksiä Yarmoukin asetehtaalla lähellä Khartumia surmaten neljä ihmistä. Räjähdysten arvioitiin silloin aiheutuneen IAF:n koneitten iskuista Hamasille tarkoitettujen ohjusten tuhoamiseksi.
Maaliskuussa 2009 ulkomaiset uutislähteet kertoivat ilmaiskuista autokolonnaa vastaan Sudanin länsiosassa. Kuorma-autojen uskottiin kuljettavan pitkän matkan ohjuksia Hamasille. IAF ei ole virallisesti kommentoinut osallisuudestaan iskuihin. http://www.timesofisrael.com/witnesses-claim-israeli-jets-strike-sudanese-city-report/

3.       JEWISH HOME puheenjohtaja Naftali Bennett esitti eilen viimeisen vaatimuksensa ennen suostumistaan Netanyahun hallitukseen.
Bennett ilmoitti Netanyahulle, että hänen tulee saada joko ulkoministerin tai puolustusministerin salkku sekä oikeusministerin salkku Ayelet Shakedille. Netanyahu ei ole halukas luovuttamaan niitä Jewish Home puolueelle, jolla on vain 8 kansanedustajaa Knessetissä.
LIKUDIN LÄHTEISTÄ tulevat tiedot toteavat TV-2 mukaan., ettei oikeisto tulee koskaan antamaan anteeksi Bennettille, jos hän upottaa Netanyahun rakentaman hallituskoaliittion ja hylkää hänelle tarjotun oikeusministeriön Shaketille.
BIBI on kuitenkin moukarin ja alasimen välissä ja aika valuu käsistä, mikä voinee pakottaa hänet viimeisen hetken kompromissiin. Netanyahu viivytteli neuvottelujen aloittamista ilmeisesti salaa toivoessaan, että hän saisi yhteydenottopyynnön Herzogilta, mutta joka oli sitoutunut unioniin Livnin johtaman Hatnua-puoleen kanssa, eikä löytänyt tapaa päästä eroon hänestä. Labourin edellinen puheenjohtaja Shelly Yachimovich boikotoi Zionist Unionin viimeistä kokousta todeten, ettei hän voi sietää Livnia Herzogin rinnalla.

4.       JOS ongelma Bennettin kanssa ratkeaa ajoissa, Netanyahun hallitusyhteistyöhön osallistuvat seuraavat puolueet:
Likud (30) kansanedustajaa); Kulanu (10); Shas (7); UTJ (6), yhteensä 53 kansan-edustajaa. Jewish Home (8) nostaa edustajamäärän 61:en, eli yli puolet 120:stä.
Shasin puheenjohtaja Arieh Deri, jolla on hyvät suhteet Labourin kanssa, kehotti Isaac Herzogia liittymään Netanyahun hallituksen muodostaakseen sosiaalis-taloudellisen hallituksen, mutta Herzog haluaa jäädä oppositioon.

KNESSETIN puheenjohtaja Yuli Edelstein valitti eilen, että 61 kansanedustajan voima Knessetissä ennustaa loputtomia ongelmia hallitukselle, mutta ”ehkä se on ainoa mahdollisuus”, kuten hän totesi.
Netanyahu tarjosi Bennettille opetusministeriön, ja diaspora-asiain ministeriöt; Uri Arielille maatalous- ja Shaketille kulttuuri- ja urheiluministeriöt, lisäksi apulais-puolustusministeriön sekä puheenjohtajuuden perustuslaki-, laki- ja oikeus-ministeriössä. Bibin tarjous oli muodossa ”tarjous, jota ei voi torjua”.

5.       Netanyahun päämääränä oli toteuttaa kansallisen puolueen periaatteita Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä kansallis-uskonnollisessa opetusjärjestelmässä.  Bennett olisi jäsenenä hallituksen turvallisuuskabinetissa; Uri Ariel valvoisi asutus-osastoa, jota nyt johdetaan pääministerin kansliasta, ja joka vastaa suunnittelusta ja rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa; apulais-puolustusministeri valvoo puolustus-ministeriön siviilihallintoa Juudeassa ja Samariassa.
Kansallis-uskonnollinen yhteisö tulisi siten tehokkaasti valvomaan instituutioita, jotka vaikuttavat heidän jokapäiväiseen elämäänsä.
Valtion rabbiinisten instituutioiden valvonta kuuluisi uskontoministeriölle, joka annettaisiin Shasille.

BENNETT haluaa kuitenkin oikeusministeriön Shakedille, koska hänen tavoitteenaan on laatia laki, jolla selvennettäisiin ja rajoitettaisiin korkeimman oikeuden oikeutta puuttua lainsäädäntöön, vaatien muutoksia lakeihin tai kumoten ne, jotka se katsoo perustuslain vastaisiksi. Lisäksi korkeimman oikeuden kaappaama valta täydentää itseään ilman ulkopuolista valvontaa halutaan muuttaa demokraattiseksi.  Pääministeri kuitenkin vastustaa sitä koskevaa lakialoitetta.  http://www.timesofisrael.com/bennett-ups-his-demands-as-pms-coalition-building-goes-to-the-wire/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         INN:n uutisen mukaan koko yön kestäneiden neuvottelujen tuloksena Likud on hyväksymässä ainakin osan Bennettin vaatimuksista. Sen mukaan Ayelet Shaked tulee oikeusministeriksi, mikä huolestuttaa vasemmistoa. Armeijan radion mukaan Likudin vaatimuksena on, että Bennett itse toimii oikeusministerinä, eikä Shaked. JP:n artikkelin mukaan tämä olisi palatsi-vallankumous Israelissa, sillä vasemmisto on tähän saakka hallinnut oikeuslaitosta – kuten myös mediaa. Siksi se huolestuttaa vasemmistoa. Jos Shaked ei saa oikeusministeriötä, sen saa Likudin ehdokas, joka edustaa samansuuntaista ideologiaa kuin Shaked. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195048#.VUnDQlPxQwA
·         Nuori Temppelivuoren aktivisti kirjoitti FB:n sivullaan leikkiä laskien ”Jerusalemin poliisin paranoiasta Vuorella” annettuaan sen rutiinivalvonnan Jordanian wakfille ja kieltäessään juutalaisten rukoukset siellä. Hän sanoi nousevansa Vuorelle Lag b´Omer iltana, joka on keskiviikkona. Poliisi kuitenkin pidätti hänet FB-kirjoituksensa johdosta varotoimena häirinnän estämiseksi. Hän otsikoi kirjoituksensa muotoon ”Temppelivuori ei ole meidän hallussamme”.  Poliisi lähetti 15 upseeriaan, jotka tunkeutuivat Jerusalemin yeshiva Tora opetuslaitokseen pidättäen tämän yhden ”häirikön”, joka uskaltaa laskea leikkiä poliisin kustannuksella. Poliisin brutaali toiminta on viime päivinä ollut median ja kansalaisten hampaissa. Poliisi esitti kompromissia jolla nuorukainen pidättäytyisi Temppelivuorelta, mutta tämä kieltäytyi vedoten sananvapauteen ja uskonnolliseen vakaumukseensa vaatien asian esittämistä tuomarille. Poliisi päätti jatkaa pidätystä toiset 24 tuntia, ettei nuori pääsisi vuorelle juhlan aikana. Poliisin toiminta voi johtua jännityksestä, joka aiheutui poliisin pidätettyä kuusi musliminaista syytettyinä poliisin ja vierailijoitten häiritsemisestä ja solvaamisesta Vuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195045#.VUnGBFPxQwA
·         Kaikki tiet, jotka johtavat Meronin kaupunkiin, on suljettu keskiviikkona Lag ba´Omer juhlallisuuksien ajaksi, jotka alkavat tänä keskiviikkoiltana. Kymmeniä tuhansia ihmisiä tungeksii vuosittain pidettäville juhlille rabbi Shimon Bas Yocjain (Rashbi) haudalla. Lag ba´ Omer juhlaa vietetään 33. päivänä pessahin (pääsiäisen) ja Shavuotin (lehtimajan juhla) välillä.  Juhlan päivämäärän uskotaan olevan mystisen Shoharin kirjoittajan Rashbin kuolinpäivä. Hän eli toisella vuosisadalla ja haudattiin Meron-vuorelle. Vuoren juhlan toinen aihe koskee rabbi Akivan aikaa, jolloin roomalaisten uskotaan surmanneen tuhansia yeshiva-opiskelijoita kapinan kukistamiseksi. Juhlallisuuksiin kuuluu suurten nuotioiden sytyttäminen. Poliisi, turvallisuus- ja terveys-palvelut ovat varuillaan, sillä ihmismassojen ryntäillessä tapahtuu aina ruhjeita ja onnettomuuksia, ja liikenne on sekaisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195044#.VUnLfVPxQwA
·         Omdurmanin kaupungin viranomaiset kiistävät vieraiden koneitten lennot
kaupungin yllä, mutta myöntävät ampuneensa IT-ammuksia ja ohjuksia ilmaan. Sudanin armeijan eversti kiistää vieraitten koneitten toiminnan. http://www.timesofisrael.com/witnesses-claim-israeli-jets-strike-sudanese-city-report/
·         Satoja israelilaisia pyhiinvaeltajia matkustaa Tunisiaan Djerban kaupunkiin vuosittaisille Lag ba´Omer juhlille tiukkojen turvatoimien alaisina. Israel esitti äskettäin varoituksen matkustamista vastaan Tunisiaan, jonka se kiistää. http://www.timesofisrael.com/tunisia-hosts-jewish-pilgrimage-under-tight-security/
·         Jasser Arafatin kuolinsyytä tutkineet tuomarit ovat saaneet raporttinsa valmiiksi ja ojentavat ne syyttäjälle mahdollisia toimia varten. Raportissa ei ennakkotietojen mukaan ole mitään uutta, mikä johtaisi syytteisiin, eikä siinä esitetä syyllistä. PA:n johto edelleen syyttää Israelin myrkyttäneen Arafatin, joka kuoli Pariisin lähellä 11.11.2004 Percy de Clamart sairaalassa. Hänen ruumiinsa tuotiin Ramallahiin, jossa ”hänen jäännöksensä lepäävät junankiskoilla odottaen siirtoa Jerusalemiin, kun se on vapautettu”. http://www.timesofisrael.com/french-judges-end-investigation-into-arafats-death/
·         Hizbullah valloitti syyrialaisen Hasinan kylän kapinallisilta tiistaina lähellä Libanonin rajaa. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assadin vallan säilyminen on elinehto Hizbullahille. Kylän valtauksessa kuoli 4 Hibullahin taistelijaa. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-captures-syrian-village-from-islamic-militants/

Post a Comment